فهرست مطالب

Health and Development Journal - Volume:7 Issue: 2, 2018

Health and Development Journal
Volume:7 Issue: 2, 2018

  • تاریخ انتشار: 1397/06/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رامین روانگرد، علیرضا یوسفی *، فرزانه غلامی صفحات 98-110
    مقدمه

    افزایش روز افزون رقابت میان سازمان ها در شرایط کنونی سبب شده آن ها همواره به دنبال راه هایی برای کسب موفقیت در میدان رقابت برآیند. یادگیری سازمانی و کیفیت زندگی کاری از جمله ابزارهای اساسی کسب مزیت رقابتی به شمار می آیند. هدف این پژوهش تعیین تاثیر کیفیت زندگی کاری بر یادگیری سازمانی در بین پرستاران بیمارستان های آموزشی- درمانی دانشگاه علوم پزشکی شیراز بود.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع مقطعی، توصیفی-تحلیلی بود. 185 نفر از پرستاران بیمارستان ها به روش نمونه گیری طبقه ای- تصادفی انتخاب و در مطالعه شرکت کردند. داده ها با استفاده از دو پرسشنامه یادگیری سازمانی و کیفیت زندگی کار، جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 23 و آزمون های t-test، ANOVA، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی چندگانه تحلیل شدند. ‎‏

    نتایج

    سطح یادگیری سازمانی و کیفیت زندگی کاری پرستاران در حد متوسط بود. بین یادگیری سازمانی و کیفیت زندگی کاری رابطه مثبت و معناداری وجود داشت (001/0>, P66/0r=). نتایج حاصل از رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که مولفه های مشارکت در تصمیم گیری، امنیت، پیشرفت شغلی و میل و انگیزش کار دارای تاثیر مثبت و معنی داری بر یادگیری سازمانی بودند (05/0>(P.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، مدیران اجرایی بیمارستان می توانند با مشارکت دادن پرستاران در تصمیم گیری در حیطه های مرتبط و فراهم آوردن زمینه های خلاقیت، آموختن و تجربه کردن در راستای پیشرفت، ضمن ارتقای کیفیت زندگی کاری آنان، بیمارستان را به سمت سازمان یادگیرنده هدایت نمایند.

    کلیدواژگان: یادگیری سازمانی، کیفیت زندگی کاری، پرستاران
  • محمد امین احمدی، عبدالصالح زر*، حلیمه وحدت پور، فاطمه احمدی صفحات 111-120
    مقدمه

    به دلیل محدودیت های جسمی و حرکتی، جانبازان و معلولین از کیفیت زندگی و کیفیت خواب کمتری برخوردار هستند. هدف از این پژوهش بررسی کیفیت خواب و کیفیت زندگی دوچرخه سواران حرفه ای تیم جانبازان و معلولین شرکت کننده در مسابقات قهرمانی کشور بود.

    روش ها

    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 52 نفر شامل 26 دوچرخه سوار حرفه ای تیم جانبازان و معلولین شرکت کننده در مسابقات قهرمانی کشور در شیراز و 26 نفر معلول غیر ورزشکار شرکت داشتند که به صورت داوطلبانه و نمونه در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد پیتزبورگ (PSQI) و پرسشنامه SF-12 استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون من ویتنی یو و ضریب همبستگی اسپیرمن استفاده گردید.

    نتایج

    نتایج نشان داد که تفاوت معنی داری در نمره کل کیفیت زندگی (001/0=P) و مقیاس های آن (05/0>P) بین دو گروه وجود دارد و گروه دوچرخه سوار نمره بالاتر و وضعیت بهتری داشتند. تفاوت معنی داری در نمره کل کیفیت خواب (001/0=P) و مقیاس های تاخیر در به خواب رفتن (01/0=P) ، مدت زمان خواب (008/0=P) ، اختلالات خواب (007/0=P) و استفاده از داروهای خواب آور (001/0=P) بین دو گروه وجود داشت و گروه دوچرخه سوار نمره پایین تر و وضعیت بهتری داشتند. هیچ ارتباط معنی داری بین نمره کل کیفیت زندگی با نمره کل کیفیت خواب در گروه دوچرخه سوار (49/0=P، 14/0-=r) یا غیر ورزشکار (74/0=P، 06/0-=r) مشاهده نگردید.

    بحث و نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که دوچرخه سواران حرفه ای تیم های جانبازان و معلولین شرکت کننده در مسابقات قهرمانی کشور از کیفیت خواب و کیفیت زندگی خوبی نسبت به معلولین غیر ورزشکار برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: جانباز، معلول، کیفیت خواب، کیفیت زندگی، ورزش حرفه ای
  • فرامرز قره گوزلو، رضا کلانتری، نوشین سلیمی، احسان بخشی*، الهه عزتی صفحات 121-130
    مقدمه

    فرسودگی شغلی سندرمی است که در پاسخ به استرس طولانی مدت در محیط کار به وجود می آید که منجر به کاهش رضایت شغلی کارکنان و عدم رغبت آنان به ادامه حرفه می شود. هدف مطالعه حاضر بررسی فراوانی و شدت فرسودگی شغلی و عوامل موثر بر آن در کارکنان سطح اول ارائه خدمات سلامت شهرستان اسلام آباد غرب بود.

    روش ها

    این پژوهش به صورت مقطعی بود. تعداد 136 نفر از کارکنان مراکز جامع خدمات سلامت شهرستان اسلام آباد غرب در سال 1394 با روش سرشماری و بر اساس معیارهای ورود به مطالعه انتخاب شدند. ابزار مورداستفاده در این پژوهش پرسشنامه فرسودگی شغلی مازلاک (BMI) بود که از پایایی و روایی قابل قبول برخوردار است. داده ها با استفاده از آماره توصیفی و آزمون های من ویتنی و کروسکال والیس و با کمک نرم افزار SPSS نسخه 19 تجزیه و تحلیل گردید.

    نتایج

    فراوانی فرسودگی شغلی پایین 8/47 درصد، متوسط 2/52 درصد و شدت فرسودگی شغلی پایین 7/25 درصد، متوسط 5/73 درصد و بالا 7/0 درصد بود. بین فراوانی و شدت فرسودگی شغلی با عوامل سن، جنس، وضعیت تاهل، سابقه کاری، سطح تحصیلات، محل خدمت، مصرف سیگار و نوع استخدام رابطه معنی دار یافت نشد (05/0

    بحث و نتیجه گیری

    بیشتر کارکنان دارای فرسودگی شغلی متوسط و سپس پایین بودند. اتخاذ برنامه های مدیریتی برای جلوگیری و کاهش فرسودگی شغلی ضروری است. توجه به نیازهای کارکنان از قبیل افزایش حقوق و مزایا و ارتقای شغلی جهت پیشگیری از فرسودگی شغلی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، مراکز جامع خدمات سلامت، خانه بهداشت
  • اسما صابر ماهانی، محمد دریجانی، عباس طاهری، جواد زینلی* صفحات 131-141
    مقدمه

    مهاجرت بیماران استان کرمان به شهرستان یزد، مسئله ای قدیمی است که با وجود پیشرفت امکانات درمانی در سطح استان کرمان همچنان ادامه دارد. رفع یا کاهش مشکلات احتمالی سیستم ارائه خدمات درمانی و کاهش انگیزه بیماران برای مهاجرت به خارج از استان، نیازمند انجام مطالعه و شناسایی عوامل مرتبط با این مهاجرت ها است.

    روش ها

    پژوهش حاضر مطالعه ای کاربردی و از نوع توصیفی- مقطعی بود. داده های مطالعه از دو بیمارستان خصوصی و یک بیمارستان دولتی در شهر یزد، در دو مقطع دی ماه 1393 و اردیبهشت 1394 جمع آوری شد. در بخش کمی با استفاده از کدهای طبقه بندی بین المللی بیماری ها، گروه های بیماری با بیشترین مهاجرت مشخص و با آزمون اسپیرمن رابطه فاصله جغرافیایی و مهاجرت بررسی شد. سپس در بخش کیفی با انجام مصاحبه تلفنی دلایل مهاجرت پرسیده شد.

    نتایج

    بیشترین مهاجرت در گروه بیماری های سرطانی، گردش خون و گوارش اتفاق افتاده است. فاصله جغرافیایی و تعداد بیمار مهاجر از هر شهرستان، ارتباط منفی نسبتا قوی و معنی داری دارند. علل مهاجرت ها در قالب 3 تم اصلی، ویژگی های مربوط به خدمات بیمارستانی یزد، ویژگی های مربوط به خدمات بیمارستانی کرمان و ویژگی های مربوط به فرد بیمار دسته بندی شد.

    بحث و نتیجه گیری

    برای جلوگیری از خروج بیماران با هدف دستیابی به خدمات در حال ارائه در داخل استان یا حداقل در مرکز استان کرمان، باید به جنبه کیفی ارائه خدمات در استان توجه ویژه مبذول گردد. توجه به هزینه ارائه خدمات و ارائه تسهیلات رفاهی به همراهان، از دیگر موارد قابل توجه برای حذف یا کاهش مهاجرت های بی مورد بیماران است.

    کلیدواژگان: مهاجرت، بهره مندی، بستری، بیمار، کرمان، یزد
  • مهری سعیدی، مونس اسدی شوکی، مریم ساریخانی، میترا رحیم زاده، افسون تیزویر* صفحات 142-154
    مقدمه

    تغذیه انحصاری با شیر مادر یک عامل مهم برای سلامت شیرخوار و مادر است که عوامل متعددی بر آن اثر دارد. تئوری رفتار برنامه ریزی شده چارچوب مناسبی را برای مطالعه در این زمینه ارائه می دهد. هدف از این پژوهش تعیین عوامل موثر بر قصد تغذیه انحصاری کودک با شیر مادر در مادران باردار بر اساس تئوری رفتار برنامه ریزی شده است.

    روش ها

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی 312 نفر از مادران باردار تحت پوشش مراکز بهداشتی- درمانی شهر کرج به روش نمونه گیری چند مرحله ای انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ای بر اساس سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده بود. تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 19 و با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل، آنالیز واریانس یک طرفه و رگرسیون خطی انجام شد.

    نتایج

    میانگین نمره نگرش، هنجارهای انتزاعی، کنترل رفتاری و قصد انجام رفتار به ترتیب 2/46، 1/31، 9/15 و 07/13 به دست آمد. مدل رگرسیون خطی نشان داد متغیرهای نوع تغذیه فرزند قبلی، هنجارهای انتزاعی و کنترل رفتاری درک شده اثر مثبت بر قصد تغذیه انحصاری کودک در مادران داشتند و این متغیر ها قادر به تبیین 3/22 درصد از تغییرات آن بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    تئوری رفتار برنامه ریزی شده چارچوب مناسبی برای تبیین قصد تغذیه انحصاری با شیر مادر در زنان باردار داشت؛ بنابراین با تلاش برای بهبود نگرش و هنجارهای انتزاعی و همچنین افزایش کنترل رفتاری درک شده می توان نسبت به افزایش تغذیه انحصاری کودکان با شیر مادر امیدوار تر بود.

    کلیدواژگان: تغذیه انحصاری با شیر مادر، زنان باردار، تئوری رفتار برنامه ریزی شده
  • مجید کرمانی، احمد رجبی زاده، مریم لنگری زاده، احمد یزدانی، محمد احمدیان، سیده نسترن اسدزاده* صفحات 155-163
    مقدمه

    آبنبات و فرآورده های آبنباتی باوجود این که ماده غذایی کامل محسوب نمی شوند؛ اما از جمله مواد غذایی پرمصرف توسط کودکان و بعضا زنان باردار می باشند. هدف از انجام این مطالعه تعیین رنگ های مصرفی در آبنبات های رنگی عرضه شده در سطح شهر بجنورد در سال 1395 می باشد.

    روش ها

    در این مطالعه مقطعی- توصیفی که در سال 1395 در شهر بجنورد به انجام رسید، تعداد 90 نمونه آبنبات رنگی (زعفرانی، کاکائویی ، پرتغالی، آلبالویی) به طور تصادفی از مناطق مختلف شهر بجنورد نمونه برداری شد. رنگ مصرفی همه نمونه ها بر اساس استاندار ملی 2634 به روش کروماتوگرافی لایه نازک (TLC) اندازه گیری گردید.

    نتایج

    با توجه به نتایج به دست آمده 9/17 درصد نمونه ها دارای رنگ طبیعی و 1/82 درصد آبنبات ها حاوی رنگ های مصنوعی بودند. از میان نمونه های حاوی رنگ مصنوعی، 5/90 درصد نمونه ها حاوی رنگ مصنوعی مجاز خوراکی و تنها 5/9 درصد نمونه ها دارای رنگ مصنوعی غیر مجاز خوراکی بودند. سانست یلو بیشترین رنگ مصرفی مورد استفاده در نمونه آبنبات های رنگی بررسی شده بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که مصرف غیر قانونی رنگ های مصنوعی در مواد غذایی شایع شده است که تداوم آن تهدیدی جدی برای سلامت جامعه محسوب می شود؛ بنابراین کاهش مصرف این گونه رنگ ها و جایگزینی رنگ های طبیعی و تاکید بر خواص مفید آن ها امری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: آبنبات های رنگی، رنگ های مصنوعی، کروماتوگرافی، بجنورد
  • داوود حسنوند، منوچهر امیدواری، فرهاد فراستی*، عبدالحسین پورنجف، محمدرضا قطبی راوندی صفحات 164-179
    مقدمه

    اختلالات اسکلتی- عضلانی به دنبال وارد شدن یک ضربه آنی یا حاد و یا ضربه تکراری به دستگاه اسکلتی- عضلانی در طول زمان ایجاد می شوند. مطالعه حاضر با هدف بررسی اختلالات اسکلتی- عضلانی به روش ارزیابی سریع مواجهه (QEC) و شناسایی ریسک فاکتورهای آسیب رسان در کارکنان یکی از پالایشگاه های نفت ایران در سال 1392 انجام شد.

    روش ها

    در این مطالعه مقطعی، توصیفی – تحلیلی تعداد 9 واحدکاری در کارگاه مرکزی و کارگاه تعمیرات پالایشگاه به عنوان نمونه انتخاب شدند. در مجموع 86 نفر به روش سرشماری در این مطالعه شرکت کردند. از پرسشنامه عمومی نوردیک و روش QEC در این مطالعه استفاده شد.

    نتایج

    میانگین سن، سابقه کار و BMI افراد مورد مطالعه به ترتیب 2/9 ± 31/36 سال ، 5/7 ± 86/8 سال و 5/3 ± 92/25 کیلوگرم بر متر مربع به دست آمد. نتایج نشان داد که 8/69% از افراد، طی 12 ماه گذشته حداقل در یکی از نواحی بدن دچار اختلالات اسکلتی- عضلانی شدند. بیشترین میزان شیوع این اختلالات در ناحیه کمر (7/47%) ، گزارش شد. همچنین 1/44% از گروه های کاری در سطح 3 و 4 الویت اقدام اصلاحی بر اساس روش QEC قرار داشتند. بین امتیاز کل QEC با نوع شغل رابطه معنی داری وجود داشت (001/0=P).

    بحث و نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی ناشی از کار در بیش از نیمی از کارکنان مورد مطالعه بالا بود. بیشترین میزان شیوع اختلالات در ناحیه کمر افراد مورد مطالعه مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: ارگونومی، اختلالات اسکلتی -عضلانی، روش QEC، پرسشنامه نوردیک، پالایشگاه نفت
  • مهدی مختاری، محمدحسن احرامپوش، اصغر ابراهیمی، پروانه طالبی، حسن ترابی* صفحات 180-193
    مقدمه

    کارواش صنعتی است که میزان زیادی آب مصرف کرده و فاضلاب آن حاوی انواع آلاینده ها می باشد. هدف از انجام مطالعه، بررسی کارآیی فرآیند پروکسون به عنوان روشی برای حذف سورفاکتانت و COD از تصفیه فاضلاب حاصل از شستشوی اتومبیل در کارواش بود.

    روش ها

    مطالعه در مقیاس آزمایشگاهی انجام شد. در مجموع 54 نمونه به صورت روزانه از یکی از کارواش های شهر یزد جمع آوری شد و درصد حذف پارامترهای اکسیژن مورد نیاز شیمیایی (COD) با روش ویال استاندارد و سورفاکتانت آنیونی با روش مواد فعال متیلن آبی (MBAS) تعیین گردید. آزمایش به ترتیب در دز ازن 7/0 میلی گرم در دقیقه، غلظت 20،10 و 40 میلی مول در لیتر H2O2، زمان60،30 و90 دقیقه و pH 7، 9 و 11 و در یک راکتور استوانه ای شکل انجام شد. از نرم افزار آماری SPSS نسخه 18 و آزمون ANOVA برای آنالیز داده ها استفاده گردید.

    نتایج

    نتایج نشان داد راندمان حذف COD و سورفاکتانت های آنیونی با افزایش pH و زمان تماس افزایش می یابد، به طوری که در دز ازن 7/0 میلی گرم در دقیقه، غلظت 40 میلی مول H2O2، 11pH= و زمان واکنش90 دقیقه، میزان حذف COD و سورفاکتانت های آنیونی به ترتیب 77/74 و 27/74 درصد به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    فرایند پروکسون دارای توانایی خوبی در حذف COD و سورفاکتانت های آنیونی می باشد. مطالعات مشابه نیز یافته های حاصل از این تحقیق را تایید می کند. ضمن این که انجام روش های پیش تصفیه برای بررسی کارایی بیشتر این فرآیند پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: کارواش، پروکسون، سورفاکتانت آنیونی، COD، راکتور بستر آکنده
|
  • Ramin Ravangard, Ali Reza Yusefi *, Farzane Gholami Pages 98-110
    Background

    The ever increasing competition among organizations has led them looking for ways to gain success. Organizational learning and quality of working life are considered as the basic tools for gaining organizational competitive advantages. This study aimed to determine the effect of quality of working life on organizational learning among nurses working in the teaching hospitals affiliated to Shiraz University of Medical Sciences in 2016.

    Methods

    This was a cross-sectional descriptive-analytical study. A sample size of 185 nurses was selected through randomized stratified sampling. The required data were collected using two questionnaires assessing organizational learning and quality of working life. The collected data were analyzed through SPSS23 and using independent t-test, ANOVA, Pearson correlation, and multiple linear regression.

    Results

    Organizational learning and quality of working life were at moderate level in the studied nurses. Moreover, there was a significant positive correlation between organizational learning and quality of working life (r=0.66, P<0.001). Also, the results of multiple linear regression analysis showed that "participation in decision-making","security","career advancements", and "nurses' motivation for doing work and tasks" had significant and positive effects on organizational learning (P<0.05).

    Conclusion

    According to the results, hospital managers can increase nurses' quality of working life and accordingly, organizational learning through involving nurses in the related decision-making processes and providing opportunities for their creativity, learning and experiencing in line of their career advancement.

    Keywords: Organizational Learning, Quality of Working Life, Nurses
  • Mohammad Amin Ahmadi, Abdossaleh Zar *, Halimeh Vahdatpoor, Fatemeh Ahmadi Pages 111-120
    Background

    Due to physical and mobility limitations, veterans and disabled people have poorer quality of life and sleep. The purpose of this study was to survey the quality of sleep and life in veterans and disabled professional cycling team athletes participating in the national championship competition.

    Methods

    Fifty-two subjects participated in this descriptive-analytical study, including twenty-six veterans and disabled professional cyclists who had participated in a national championship competition held in Shiraz and 26 volunteer non-athlete veterans and disabled persons selected by convenient sampling. Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI) and SF-12 questionnaire were used to collect data and Mann-Whitney U test and Spearman correlation coefficient were used for data analysis.

    Results

    There was a significant difference in the total score of quality of life and its scales between the two groups (P<0.05); so that, the cyclist group showed a better status. Also, there was a significant difference between the two groups in total score of sleep quality (P = 0.001) and the constructs of sleep latency (P=0.01), sleep duration (P=0.008), sleep disturbances (P=0.007) and use of sleeping medications (P=0.001); so that, the cyclist group had a lower score in the mentioned items and had a better status. There was no significant correlation between the total score of quality of life and total score of sleep quality in the cyclist (r=-0.14, P=0.49) or non-athlete (r=-0.06, P=0.74) groups.

    Conclusion

    The present study showed that the veteran and disabled professional cyclists that participated in the national championship had good sleep quality and quality of life compared to the non-athlete disabled persons.

    Keywords: Veteran, disabled person, Sleep quality, Quality of life, Professional sport
  • Faramarz Gharagozlou, Reza Kalantari, Nooshin Salimi, Ehsan Bakhshi *, Elahe Ezati Pages 121-130
    Background

    Job burnout is a syndrome that occurs in response to long-term stress in workplace and declines job satisfaction and motivation in employees. The aim of this study was to investigate the frequency and intensity of job burnout and its determinants among the first level healthcare employees in Islamabad- e Gharb city.

    Methods

    In this cross-sectional study, 136 employees of health care centers of Islamabad- e Gharb in 2015 were selected through census method and based on inclusion criteria. The data collection tool was the Maslach burnout inventory that is a valid and reliable tool. Data were analyzed using descriptive Statistics, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests and through SPSS 16 software.

    Results

    The frequency of job burnout was mild in 47.8% of employees and moderate in 52.2% of them. The intensity of job burnout was mild in 25.7%, moderate in 73.5% and severe in 0.7% of participants. The frequency and intensity of job burnout showed no significant relation with age, sex, marital status, work experience, level of education, smoking, service location and the type of employment (P>0.05).

    Conclusion

    Most employees had moderate and low levels of job burnout. Management strategies are necessary in order to prevent and reduce job burnout. Paying attention to the needs of staff such as increase in salary and benefits and job promotion is recommended.

    Keywords: Job burnout, Comprehensive health services centers, Health house
  • Asma Sabermahani, Mohammad Darijani, Abbas Taheri, Javad Zeinali * Pages 131-141
    Background

    Migration of patients from Kerman province to Yazd city is an old issue that despite Kerman’s health care system improvements is still continuing. The elimination or decrease of probable problems of the health care system and consequently decreasing patients' motivation for receiving health services in other provinces requires studies about the factors related to these migrations.

    Methods

    This was a cross-sectional descriptive and applied study. Data were gathered in January and May 2015 from two private and one public hospital of Yazd. In the quantitative part of the research, using international classification of diseases codes, disease groups with the highest patients' migrations were found; and using Spearman test, the relation between geographical distance and patient migration was investigated. Then, in the qualitative part of the research, migration reasons were asked through phone call interviews.

    Results

    Most migrations occurred in groups of neoplastic, circulatory and digestive diseases. Geographical distance and the number of migrants of each county showed a relatively strong negative significant relation. Migration reasons were classified in 3 main themes including Yazd health care characteristics, Kerman health care characteristics and characteristics of the patients.

    Conclusion

    In order to prevent patients’ migration for the purpose of receiving services that are available in their own province or at least in the province capital, the quality of services should be addressed. Paying attention to health services costs and welfare facilities for patient attendants is important in reducing unjustified migrations.

    Keywords: Migration, Utilization, Inpatient, Patient, Kerman, Yazd
  • Mehri Saeedi, Mounes Asadi Shavaki, Maryam Sarikhani, Mitra Rahimzadeh, Afsoon Tizvir * Pages 142-154
    Background

    Exclusive breastfeeding is an important factor for neonatal and maternal health and several factors affect it. The theory of planned behavior provides a suitable framework for study in this field. The purpose of this study was to determine the effective factors on the intention of exclusive breastfeeding in pregnant women based on the theory of planned behavior.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 312 pregnant women covered by health centers of Karaj city through multistage sampling method. The data gathering tool was a questionnaire based on constructs of the theory of planned behavior. Data were analyzed through SPSS (version 19) and using Pearson correlation coefficient, independent t-test, one-way ANOVA and linear regression tests.

    Results

    Mean score of attitude, subjective norms, perceived behavioral control and intention of exclusive breastfeeding were 46.2, 31.1, 15.9 and 13.07 respectively. Linear regression showed that previous child feeding type, subjective norms and perceived behavioral control had a positive effect on the intention of exclusive breastfeeding in mothers and these variables were able to explain 22.3% of its variance.

    Conclusion

    Theory of Planned Behavior had a good framework for explaining the intention of exclusive breastfeeding in pregnant women. Therefore, through improving attitudes and subjective norms, as well as increasing perceived behavioral control, increase of exclusive breastfeeding would be more promising.

    Keywords: Exclusive Breastfeeding, Pregnant Women, Theory of planned behavior
  • Majid Kermani, Ahmad Rajabizadeh, Maryam Langarizadeh, Ahmad Yazdani, Mohammad Ahmadian, Seyedeh Nastaran Asadzadeh * Pages 155-163
    Background

    Candy and similar products, although not considered as a complete food, are among high-consumed foods by children, and sometimes by pregnant women. The purpose of this study was to determine the dyes used in candies supplied in Bojnourd City in 2016.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was carried out on 90 colored candy samples (saffron, cacao, orange, cherry) randomly collected from different regions of Bojnourd in 2016. The color content of all samples was measured according to National Standard 2634 by Thin Layer Chromatography (TLC).

    Results

    According to the results, 17.7% of the samples had natural color and 82.3% of the candies contained artificial colors. Among samples containing synthetic color, 90.5% of the samples contained approved artificial color, and only 9.5% of the samples had unauthorized artificial color. Sunset Yellow was the most common color used in the candy samples.

    Conclusion

    The results of this study showed that illegal use of synthetic dyes in food has become widespread, which is a threat to the health of the community; therefore, reducing the consumption of these colors and replacing natural colors with emphasize on their beneficial properties is necessary.

    Keywords: Colored Candy, Artificial colors, TLC, Bojnourd
  • Davoud Hassanvand, Manouchehr Omidvari, Farhad Farasaty *, Abdolhossein Pournajaf, Mohammad Reza Ghotbi Ravandi Pages 164-179
    Background

    Musculoskeletal Disorders occur due to either an immediate and acute trauma to the musculoskeletal system or frequent trauma over time. This study has been conducted to evaluate work-related musculoskeletal disorders by Quick Exposure Check (QEC) and identification of its risk factors in staffs of one of Tehran refineries in 2013.

    Methods

    In this analytical and descriptive cross-sectional study, nine units in the central workshop and repair (maintenance) workshop of the selected refinery were selected and all 86 staffs of those units were included. The general Nordic questionnaire and QEC method was used.

    Results

    Mean age, job experience and body mass index of participants were respectively 36.31± 9.2 years, 8.86±7.5 years and 25.92± 3.5kg/m2. Among all, 69.8% reported at least one work-related musculoskeletal disorder in the last 12 months. The most common disorder was in the lumbar area (47.7%). Moreover, 44.1% of job groups were in the 3rd and 4th level of priority for corrective interventions, based on the QEC method. There was a significant relation between total QEC score and type of job (P value= 0.001).

    Conclusion

    The results of this study showed the high prevalence of work-related musculoskeletal disorders in more than half of the workers. The highest incidence of disorders was in the lumbar area.

    Keywords: Ergonomics, Work-related musculoskeletal disorders, Quick Exposure Check, Nordic Questionnaire, Oil refinery
  • Mehdi Mokhtari, Mohammad Hasan Ehrampoush, Asghar Ebrahimi, Parvaneh Talebi, Hasan Torabi * Pages 180-193
    Background

    Carwash is an industry that consumes large amounts of water and its wastewater contains a variety of pollutants. The aim of this study was to investigate the efficiency of the Peroxone process as a method for wastewater treatment of carwashes.

    Methods

    This study was conducted at laboratory scale. A total of 54 samples were collected from a carwash in Yazd city and COD and anionic surfactants removal percentages were respectively determined by using the standard vial and anionic surfactants method and Methylene Blue Active Substances (MBAS). The process was conducted with an ozone dose of 0.7 mg per min, H2O2 concentrations of 10, 20 and 40 mmol per liter, reaction times of 30, 60 and 90 min and pH of 7, 9 and 11 in a cylindrical reactor respectively. Data were analyzed using ANOVA and through SPSS 18.

    Results

    The removal efficiencies of COD and anionic surfactants increased with increasing pH and reaction time; so that, at pH =11 and after a reaction time of 90 minutes for an ozone dose of 0.7 mg/min and H2O2 concentration of 40 mmol/l, removal efficiency of COD and anionic surfactants were respectively 74.77% and 74.27%.

    Conclusion

    The peroxone process has a good ability for removal of COD and anionic surfactants. Similar studies confirm the findings of this study. Meanwhile, pretreatment methods are recommended for further evaluation of this process.

    Keywords: Carwash, Peroxone, Anionic surfactants, COD, Packed Reactor