فهرست مطالب

ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی - سال هشتم شماره 29 (تابستان 1397)

فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
سال هشتم شماره 29 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • پروین احمدی *، پروین صمدی، مهناز مینایی صفحات 1-22
    هدف

    بررسی تاثیر روش یادگیری مشارکتی بر پرورش خلاقیت دانش آموزان دختر سال دوم متوسطه شهر ری در درس جغرافیا بود.
    روش پژوهش: شبه آزمایشی و جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر سال دوم متوسطه رشته علوم انسانی شهرستان شهر ری بودند که از این میان به شیوه نمونه گیری هدفمند 27 نفر از دانش آموزان دختر سال دوم متوسطه رشته علوم انسانی یکی از دبیرستان ها انتخاب شدند. ابزارجمع آوری داده ها در این پژوهش آزمون استاندارد خلاقیت عابدی بود. به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد.
    یافته ها

    شاخص های ارائه شده در بخش توصیفی نشان داد بین میانگین نمره های دانش آموزان از آزمون خلاقیت و خرده مقیاس های آن در پیش آزمون و پس آزمون تفاوت وجود دارد. برای آزمون معنی دار بودن تفاوت مشاهده شده، از آزمون پارامتری t مربوط به دو گروه یکسان (انتخاب تصادفی آزمودنی ها، وجود یک گروه یکسان، بهنجار بودن توزیع فراوانی نمره ها و مقیاس اندازه گیری فاصله ای) استفاده به عمل آمد.
    نتیجه گیری

    نتایج بدست آمده از پژوهش نشان داد: آموزش جغرافیا به روش مشارکتی در افزایش خلاقیت (سیالی، بسط، ابتکار، انعطاف پذیری) دانش آموزان در این درس به طور معنی دار موثر بوده است.
    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، خلاقیت، جغرافیا
  • علی بعیدی مفردنیا، عباس منوریان *، فرهاد رهبر، علی اصغر پورعزت صفحات 23-56
    هدف

    هدف اصلی این پژوهش طراحی مدل نوین خط مشی گذاری برای نظارت بر تجارت فرامرزی می باشد.
    روش

    در این تحقیق از روش پژوهشکیفی مبتنی بر رویکرد نظریه دادهبنیاد استفاده گردیده است. کدگذاری ها در سه مرحله کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری انتخابی و از طریق مصاحبه عمیق با خبرگان این حوزه صورت پذیرفته است. در این پژوهش جامعه آماری صاحب نظران حوزه نظارت بر تجارت فرامرزی شامل مدیران، متخصصان وکارشناسان سازمان گمرک به عنوان مهمترین سازمان در محیط نظارت برتجارت فرامرزی مدنظر قرار گرفته که با نمونه گیری به روش نظری از آنان مصاحبه به عمل آمد. در این تحقیق از مصاحبه دهم، تکرار در داده ها تشخیص داده شده و دیگر مفهوم جدیدی شناسایی نشد، ولی به منظور دقت و اطمینان بیشتر با دوازده نفر مصاحبه انجام شد. به منظور ارزشیابی این پژوهش از معیار مقبولیت به جای معیارهای روایی و پایایی که بیشتر متناسب با پژوهش های کیفی می باشد استفاده گردیده است.
    یافته ها

    بر اساس یافته ها، از طریق کدگذاری باز بیش از 298 ‏مفهوم شناسایی که پس از حذف موارد تکراری در نهایت 257 مفهوم اشباع شده، ساخته شد. که در کدگذاری محوری در 28 مقوله طبقه بندی گردیدند. درنهایت و در مرحله کدگذاری انتخابی مقوله محوری انتخاب و سایر مقوله های دیگر به این مقوله محوری مرتبط و مدل خط مشی گذاری نظارت بر تجارت فرامرزی طراحی و تدوین گردید.
    نتیجه گیری

    مهم ترین عامل در مدل خط مشی گذاری به منظور خط مشی گذاری نظارت بر تجارت فرامرزی با بهبود ارائه تسهیلات و انجام کنترل موثر بطور توامان، پنجره واحد تجارت فرامرزی است. همچنین مدیریت ریسک هوشمند، حسابرسی پس از ترخیص، فعالان مجاز اقتصادی، مدیریت مشترک مرزی و نهاد نظارت بر تجارت فرامرزی از اهم کنش های مرتبط به منظورخط مشی های موثر در بهبود ارائه تسهیلات و انجام کنترل موثر بطور توامان در تجارت فرامرزی تبیین گردیدند.
    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، نظارت بر تجارت فرامرزی، پنجره واحد تجارت فرامرزی، مدیریت ریسک هوشمند