فهرست مطالب

نقد ادب معاصر عربی - پیاپی 14 (بهار و تابستان 1397)

نشریه نقد ادب معاصر عربی
پیاپی 14 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهین حاجی زاده *، صدیقه حسینی، آرزو شیدایی صفحات 1-26
    ژاک لاکان با پیوند روانکاوی پست مدرن و زبانشناسی نظریه ی ناخودآگاه زبان و متن را مطرح نمود. وی مراحل رشد «سوژه» را با گذر از «نظم خیالی» و «آینه ای» ، «نظم نمادین» و «نام پدر» و «امر واقعی» ، از طریق زبان و «دیگریبزرگ» و «کوچک» معرفی و تحلیل می کند. در این روند شعر و هنر جایگزین «حس فقدان» می شود. ریتا عوده شاعر و سوژه ای است که هویتش را در ارتباط با «دیگری» و گذر از این مراحل بازسازی می کند تا این هویت را بر تمامی احتمالات ممکن تحمیل کند. در این راه زبان ناخودآگاه «سوژه» همان «دیگری بزرگ» است که گاه وی را فراتر از «نظم نمادین» (قوانین اجتماعی و فرهنگی) می برد. این «دیگری بزرگ» از نظر لاکان در نتیجه ی ناخودآگاه، «میل» و «فقدان سوژه» ، خالق هویتی سیال و چند پاره خواهد بود که در شعر ریتا عوده بازنمایی می شود. مقاله با روش توصیفی تحلیلی به بررسی «سوژه» و «دیگری» در برخی اشعار ریتا عوده می پردازد، شاعری که در خاورمیانه و فلسطین زندگی می کند و به عنوان یک شاعر زن، شاهد چالش هویت، گسست، یکپارچگی، ناامیدی و بازسازی هویت در شعر وی هستیم. کل این روند در ارتباط مستقیم با «دیگری» جریان پیدا می کند، به همین دلیل می توان براساس نظریات ژاک لاکان نحوه ی تولد «سوژه» ، «فاعل شناسا» و «حضور دیگری» و «حس فقدان» را در اشعار وی لمس کرد.
    کلیدواژگان: نقد روانکاوانه، ژاک لاکان، ریتا عوده، دیگری، سوژه
  • ناصر قاسمی *، یدالله ملایری، محمد طهماسبی صفحات 27-44
    نقد روان کاوانه یکی از رویکردهای نقد ادبی است که حدود یک قرن از عمر آن می گذرد. در این رویکرد نقدی، اثر ادبی از منظر روان شناسی نقد و تحلیل می شود. یکی از نمایشنامه های عربی که قابلیت خوانش روانکاوانه را دارد نمایشنامه "عراضه الخصوم" نوشته ی "علی عقله عرسان" ادیب سرشناس سوری (1940م) است. در این نمایشنامه شخصیت "ام سلیم" جهت دست یابی به اهدافش، کنش و واکنش های فراوانی از خود نشان می دهد که بسیاری از این رفتارها برخاسته از ناخودآگاه اوست. مقاله حاضر در پی آن است که رفتار ام سلیم را بر اساس ساختارهای شخصیت، با تکیه بر نظریه ی ناخودآگاه فروید بررسی نماید. ام سلیم شخصیت بنیادین این نمایشنامه است که طبق خواسته های فراخود رفتار می کند. فراخود او جهت رسیدن به اهدافش به مرحله غیر عقلانی رسیده و همین باعث تعارض بین خود و فراخود او می شود. نتیجه ی این تعارض، چیرگی فراخود بر خود است و در حقیقت ام سلیم در این نمایشنامه نماد فراخود است. او همچنین در دو موقعیت برای رهایی از فشار روانی و اضطراب به ساز و کار دفاعی بازگشت دست برده است.
    کلیدواژگان: علی عقله عرسان، عراضه الخصوم، نقد روانکاوانه، خود، فراخود
  • تورج زینی وند *، سمیه صولتی صفحات 45-65
    داستان کوتاه «جدران من حدید» نوشته غسان کنفانی نمودی از ارزش ها و مفاهیم انسانی و آزادی خواهانه است که دنیای پرهیجان و رنگارنگ کودک را به فضایی واقعی یعنی تجربه هزاران فلسطینی نزدیک می کند که غربت و آوارگی را با تمام وجود حس کرده اند. در این مجال سعی شده است به شیوه توصیفی تحلیلی و با تکیه بر روابط زبانی و فرا زبانی در مطالعات نشانه شناختی اجتماعی مایکل هلیدی ضمن تحلیل چگونگی رمزگزاری واقعیت انسان فلسطینی، بازنمود غربت و دوری اجباریاز وطن، بارزترین نشانه های حضور کودک و ارتباط وی با این مفاهیم در داستان مذکور بررسی شود. نتایج پژوهش حاکی از این است که نویسنده در این داستان فریادها و دغدغه هایش را برای کودکان ترسیم می کند تا در ریشه و بن مایه جامعه موثر واقع شود؛ وی به خوبی دریافته که کودک در پی فهم واقعیت هاست، لذا فرایندهای ذهنی و ادراکی بیشترین بسامد را در رمزگزاری واقعیت و درک مفاهیمی انتزاعی از قبیل آزادی، اسارت، غربت برعهده گرفته است، ضمن اینکه از قدرت روابط فرازبانی همچون نشانه های زمانی و مکانی، نوع نگاه، حالات چهره و رفتار به عنوان تکمیل کننده معنا و در راستای القای پیام غافل نمانده است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی اجتماعی، مایکل هلیدی، حضور قهرمان کودک، غسان کنفانی، داستان کوتاه جدران من حدید
  • فرهاد رجبی *، طاهره شکوری صفحات 67-89
    برقراری هر نوع کنش ارتباطی در نظام های اجتماعی، نیازمند نقش راهبری واحد نشانگی است. این عنصر به عنوان کوچک ترین سازوکار کارکردی، توجه بسیاری از اندیشمندان را به خود معطوف داشته است. مهم ترین وجوه آن، رویکرد نشانه شناختی «یوری لوتمان» است که به عنوان حلقه اتصال جامعه شناسی و ادبیات، نیروی خیال را در خدمت جامعه درمی آورد و به عنوان محل تلاقی زبان و فرهنگ «سپهر نشانه ای» نام می گیرد.
    از جمله شاخص ترین بسترهای مرتبط با عرصه سوگیری اجتماعی، نمایشنامه است در این حوزه و در ادبیات معاصر عربی، حضور ادیبانی همچون «صلاح عبدالصبور» را شاهد هستیم که در برابر قضایای مهم ملی و فراملی به اشکال گوناگون موضع می گیرند. عبدالصبور، همچون «لوتمان» و «پیرس» ، نه برای زبان، بلکه برای پهنه هستی ساختاری نشانه ای قائل است. او با حرکت در سطحی فراتر در راستای موضع گیری خاصش، به برخی اشیاء و تیپ ها بار نشانه ای نو می بخشد. نمونه بارز این جریان در نمایشنامه های «الامیره تنتظر» و «مسافر لیل» تجلی یافته است. افزون بر قدرت معنی آفرینی شاعر در دو نمایش مزبور، واگرایی اش در برابر موضوعی واحد، در دوره تاریخی یکسان است. لذا این گفتار برآن است تا مقوله حاضر را بر مبنای طرح سپهر نشانه ای لوتمان بررسی نماید. راهکار پیش گرفته در این جستار، درک درست فضای نشانه شناختی هریک از نمایشنامه ها، بازکاوی نشانه های کاربردی با توجه به نظریه لوتمان می باشد.
    کلیدواژگان: عبدالصبور، لوتمان، نمایشنامه، سپهر نشانه ای، سوگیری اجتماعی
  • سمیه سادات طباطبایی *، نعیمه پراندوجی صفحات 91-118
    شهرزاد برخاسته از جهان فسون و فسانه هزار و یک شب، در وادی ادبیات معاصر عرب قدم گذارده و ادیبان عرب از شهرزاد همچون نمادی کارا در آثار خود بهره گرفتند. عبدالوهاب البیاتی از جمله شاعرانی است که در حوزه کاربست چهره های اساطیری - تاریخی در شعر نو پیشگام است و شهرزاد از چهره هایی است که او از رمزواره گی اش بهره می گیرد تا از چنبره سنت های نادرست بر زندگی زن در جامعه سنت گرای خود انتقاد کند و مرثیه ای بسراید برای کشوری که در چنگال استبداد و استعمار اسیر است و مویه کند بر انسان شهرزده ای که پیوند خود را با مام طبیعت گسسته و پاکی روح خویش را در پای بت شهرنشینی قربانی کرده است. نگارنده در نوشتار پیش رو بر آن است که با جستار در دفاتر شعری البیاتی نقش آفرینی شهرزاد را در آن ها بررسی و در دلالت های رمزواره وی کاوش نماید. برای تحقق این مهم ابتدا دفترهای شعر البیاتی در جست و جوی نشانی از شهرزاد، خوانده شد. سپس تلاش شد تا از رهگذر واکاوی رشته های پیوند میان متن و شهرزاد روشن شود که وی در هر شعر چگونه نقشی می آفریند و شاعر در ورای کاربست این رمزواره کدامین راز را نهان می دارد. نتیجه تحقیق نشان می دهد که شهرزاد البیاتی از یک سو زن دیروز و امروز جامعه سنتی شاعر است و نماد کشور وی و از دیگر سو نماد زندگی بی آلایش روستایی و پاکی بر باد رفته روح بشری است.
    کلیدواژگان: عبد الوهاب البیاتی، شهرزاد، دلالت نمادین
  • رضا افخمی عقدا *، محسن زمانی صفحات 119-140
    بیگانگی از جمله مسائل مهم بشر معاصر است که قدمتی به درازای خود انسان دارد. دانشمندان و پژوهشگران حوزه های مختلف تعاریف متعددی از آن ارائه داده اند. در دوره معاصر دو حوزه روانشناسی و جامعه شناسی رویکردی متفاوت تر به آن داشته است. «رابرت مرتن» R. Merton (1910-2003م.) جامعه شناس آمریکایی به بررسی این موضوع در قالب ناهنجاری های اجتماعی پرداخته و نظریه وی به «نظریه وسیله و هدف» معروف گشت. با توجه به این نظریه مظفر النواب (1934م) از جمله شاعران معاصر عراق است که تا حدود زیادی در مسیر اهداف خود و راه رسیدن به آنها (وسیله) با جامعه هم عصر خود اعم از حکومت و عامه مردم بیگانه گشته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی شخصیت نواب بر اساس سنخ های شخصیتی مرتن و مهم ترین وسیله و ابزار شاعر به منظور غلبه بر بیگانگی و تاثیر وسیله و اهداف شاعر بر تعابیر و واژه های شعر او در قصیده «طلقه ثم الحدث» با روش توصیفی – تحلیلی انجام شده است. یافته ها روشن می سازد شخصیت شاعر یک شخصیت ناهمنواست که ساختارهای اجتماعی را ناکارآمد برای رسیدن به هدف می داند و با شیوه تطابق ناهمنوایانه طغیانگری در صدد قیام مسلحانه علیه دستگاه های حاکمه بوده که با ابزارهایی مانند سانسور، عوام فریبی،... به دنبال حفظ سلطه خود و چپاول ملت ها می باشند. فراوانی کاربرد دو وجه خبری و التزامی از بارزترین ویژگی بندهای این قصیده است. علاوه بر این کلمات نشانداری چون «الطلقه، النار، الصمت، الدم، الحزن، الحسین (ع) ، خالد اسلامبولی و...»، بر اندیشه ناهمنوایی شاعر اندیشه با جامعه و حکومت و افکار انقلابی وی تاکید می ورزد.
    کلیدواژگان: مرتن، ناهنجاری اجتماعی - بیگانگی، مظفر نواب - طلقه ثم الحدث
  • علی صیادانی *، مسعود باوان پوری، حکیمه رستمی صفحات 141-162
    در جستار حاضر به بررسی محتوایی و آماری مقالات دوفصلنامه نقد ادب معاصر عربی چاپ دانشگاه یزد پرداخته شده است. این دوفصلنامه یکی از مجلات معتبر در زمینه زبان و ادبیات عربی در ایران است. در این پژوهش به بررسی تعداد نویسندگان، مدارک آنها، میزان هم تالیفی بین نویسندگان، مراکز و موسسات فعال در مجله و... پرداخته شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که این مجله با انتشار70 مقاله در 10 شماره، نظم انتشاراتی خود را رعایت نموده است. آمار مولفان حاکی از آن است که 8 مقاله به صورت انفرادی و 62 مقاله نیز با مشارکت گروهی نگاشته شده است که این امر یکی از نقاط قوت مجله حاضر است. همچنین 44 مقاله از مقالات مشترک به صورت هم دانشگاهی و 18 مقاله به صورت غیر هم دانشگاهی تالیف شده است که شایسته است مجله تلاش خود را در بهبود این مشارکت مضاعف کند. فرامرز میرزایی و علی سلیمی با 4 مقاله پرتولیدترین نویسندگان بوده اند. 12 مقاله نیز با مشارکت اعضای هیات تحریریه نگاشته شده که میانگین 59/7 درصد را شامل می شود که مقبول است. ادبیات داستانی و تحلیل اشعار حدود نیمی از موضوعات مقالات را به خود اختصاص داده است که بهتر است شماره های مجله طبق موضوع خاص تدوین شود. در مجموع 1657 منبع به کار رفته که میانگین مورد استفاده برای هر مقاله 6/23 منبع است که میانگین مقبولی است؛ بیشتر این منابع کتاب هستند که بهتر است از منابع روزآمد یعنی مقاله، پایان نامه و... نیز استفاده شود. همچنین میانگین عمری 76/55 درصد منابع، بالای 14 سال است.
    کلیدواژگان: علم سنجی، تحلیل محتوا، آمار، میانگین عمر، دوفصلنامه نقد ادب معاصر عربی چاپ دانشگاه یزد
|
  • Mahin Hajizadeh*, Seddigheh Hoseini, Arezoo Sheidaee Pages 1-26
    Jacques Lacan linked postmodern psychoanalysis with linguistics and proposed an unconscious language theory. He introduced and analyzed the stages of “subject” development through language and “other” and “little other” based on the “imaging order”, a“mirror” stage, the symbol or name of “father” and “the real”. In this process, poetry and art are replaced by a “sense of lack”. Rita Odeh is a poetess who reconstitutes her identity in relation to “other” and, by transition from this stage, she imposes her identity on all the possibilities. The unconscious language of the subject is a kind of the Other that takes the symbolic order (social and cultural rules) beyond himself. According to Lacan, Other creates fluid and splits identity through the unconscious, desire and lack. That is represented in the poetry of Rita. This article studies some of Rita’s poems in a descriptive and analytical way. The poetess lives in the Middle East, Palestine; hence her poems are fraught with such issues as identity challenges, split, integrity, hopelessness and identity reconstruction. The entire process is associated directly with other. For this reason, based on the theories of Jacques Lacan, one can feel the way the subject and the other and the sense of lack are created in her poems.
    Keywords: Jacques Lacan, Rita Odeh, Other, Subject
  • Naser Ghasemi *, Yadolla Malayeri, Mohammad Tahmasebi Pages 27-44
    Psychoanalytic criticism is a kind of literary criticisms that has been in practice for a century. In this kind of criticism, the literary work is criticized and analyzed from a psychological perspective. One of the works that has the capacity to being criticized in the scope of psychology is the “Orazat-al- khosoum” play written by “Ali oghleOrsan”. It is considered to be about the problems in an Arab society. The character of “Omme-salim” represents a plenty of actions and reactions that originated from her subconscious. The paper aims to study which of the three personality elements (i.e. ego, superego or id) makes Omme-saleem show such behavior. The analysis of her character is based upon the subconscious theory of Freud. Omme-salim is the main character of the play who takes action according to her superego’s wants. Her superego has entered an irrational phase to achieve her objectives, and this causes a conflict between her ego and superego. This conflict ends in overcoming her superego. In fact, Omme-saleem is the symbol of superego in the play. She also resorts to the defensive mechanism of regression in two situations to be released from mental pressure and anxiety.
    Keywords: Ali OghleOrsan, Orazat-al-khosoum, Psychological criticism, Ego, Superego
  • Tooraj Zinivand*, Somayeh Solati Pages 45-65
    The short story "jedran men hadid" by Ghassan Kanafani reflects human values and concepts. It is a world full of excitement in a real atmosphere of exile and displacement felt by the Palestinian people. Because children are the future of the country and, as an important mission, we need to inform and educate them, in this study, we have focused on meta-linguistic and linguistic relationships in the light of the theory of social semiotics by Halliday. We have analyzed the encoding of Palestinian human being, his nostalgia, the indications of the presence of children, and their relationship with these concepts. The results show the author’s concerns for children so that it would be useful at the root of the society. He uses mental and cognitive processes at the highest frequency to encode the reality and help to understand such abstract concepts as freedom, captivity, and exile. In addition, the meta-linguistic features such as signs of temporal and spatial relationships, attitude, facial expressions and behavior are investigated as a supplement to the message and in line with the conveyance of the meaning.
    Keywords: Social semiotics, Literature, fiction for children, Jedran men hadid, Ghassan Kanafani
  • Farhad Rajabi *, Tahere Shakouri Pages 67-89
    Establishing any type of communicative action in social systems requires the leading role of semiotic units. This element, as the smallest functional mechanism, has attracted the attention of numerous scholars. One of its most important aspects is Yuri Lotman’s semiotic approach, as the link between sociology and literature, which utilizes the power of fantasy in service of the community and is named ‘semiosphere’ as the interface of language and culture. Play is one of the most significant grounds relevant to the realm of social bias. In this area and in the contemporary Arabic literature, we see literary scholars, such as Salah Abdel Sabour, who express their views in different ways when facing important national and international issues. Abdel Sabour, like Lutman and Pierce, believes in a semiotic structure not only for the language but also for the whole universe. In line with his particular view, Abdel Sabour goes beyond that and assigns a new semiotic aspect to objects and types. The salient sample of this movement is vividly reflected in the plays of ‘The Princess is Waiting’ and ‘The Night Traveler’. In addition to the poet’s power in making meaning in these two plays, his divergence concerning a single issue is in the same historical period. As such, this paper aims at examining this issue based on Lotman’s model of semioshere. The approach used in this study is a thorough comprehension of the semiotic atmosphere of these two plays and re-analysis of the semiotic functions with regard to Lotman’ theory.
    Keywords: Abdel Sabour, Lotman, Play, Semiosphere, Social bias
  • Somayeh Al Sadat Tabatabie*, Naeimeh Parandavaji Pages 91-118
    Shahrzād is the most famous motif in the world of fairy tales in Arabic Nights which entered the context of contemporary Arab literature. Arab literary figures, poets and writers, have employed Shahrzād as a useful symbol in their works. Abdolwahhāb Bayātiis one of those poet pioneers in the field of application of mythical and historical figures in the contemporary poetry. Shahrzādis one of these figures that Bayātiutilizes as a symbolic motif to criticize the influence of false traditions on the life of women in his conservative society. The poet composes a Jeremiad for a country which is grabbed in the grip of tyranny and colonialism and weeps for the urban man who has broken up with the mom of nature and sacrificed his soul at the feet of the urbanization idol. In the present article, the author aims to review Symbolic Shahrzād’s character by analyzing Abdolwahhāb Bayāti˒s verses and to explore the symbolic implications of Shahrzād. The author also tries to show that Bayāti˒s Shahrzād is a poetess of a traditional society both yesterday and today. On the other hand, she is depicted as the symbol of the author’s country and simple rural life.
    Keywords: Abdolwahh?b Bay?ti, Shahrz?d, Symbolic implication
  • Reza Afkhami Aghda *, Mohsen Zamani Pages 119-140
    Alienation is one of the most important issues for the contemporary human. Alienation dates back to the mankind creation. Researchers of different fields have presented numerous interpretations for it. In the current century, psychology and sociology have different approaches to alienation. R.K Merton (1910-2003) was an American sociologist that studied alienation in the matrix of social abnormalities. His theory is known as ‘the end-means theory’. On the basis of this theory, Mozafar Navab, an Iraqi contemporary poet, may be claimed to have been somewhat alienated from his society, i.e. both the government and the people, in terms of his approach for reaching his goals. This paper aims to study the following three issues using a descriptive–analysis method 1) Navab’s personality according to Merton’s personality types, 2) the most important tools to overcome his alienation, and 3) the impact of end and means on the idioms and words in his ode. The obtained results clarify that the poet has a nonconformist personality. Also, he believes that social structures are not efficient enough for him to reach his goal. Thus, he wants to use rebellion as an approach against governments which use such means as censorship, demagoguery, and so on to save their domination over Arab nations. The high frequency of informative and subjunctive statements is the prominent feature of his ode. Moreover, the marked words such as, bullet, fire, blood, greif, Hossain, Khaled Eslambooli, emphasize the poet’s nonconformist thoughts against the society and government, along with his revolutionary ideas.
    Keywords: Merton, Social abnormality, Alienation, Mozaffar Al- Navvab, Talghaton Somma Al-Hadath
  • Ali Sayadani *, Masoud Bavanpouri, Hakimeh Rostami Pages 141-162
    The present inquiry attempts to provide a content and statistical examination of papers in the journal of Contemporary ArabicLiterary Criticism published by Yazd University. This biannual journal is a credible publication in the area of Arabic language and literature in Iran. In this study, the number of authors, their qualifications, the extent of co-authorship among them, active facilities and institutions contributing to journals, etc. are examined. The results of the study show that there are 70 papers published in 10 issues of this journal; consequently, the journal has adhered to its publishing order. Statistics regarding the authors demonstrated that there are eight and 62 papers written individually and by group partnership respectively, which is also considered as one of the strengths of this journal. Furthermore, 44 of the articles were the outcome of within-university cooperation of the authors, while 18 papers were the outcome of the cooperation of members of different universities; the journal must strive to further improve such partnerships. Having authored four papers, Faramarz Mirzaei and Ali Salimi have produced the highest number of articles. There are also 12 papers written through partnership with the editorial board, with an acceptable average of 7.59%. The main subject of almost half the papers includes fiction literature and poetry analysis. It would be more appropriated if various issues of the journal are edited based on a particular subject. Overall, there are 1657 references used, with an average number of 23.6 references per paper, which is acceptable. However, most of these references are books, while it would be better to use more up-to-date references such as papers, dissertations, etc. Also, the mean age of 55.76% of references is over 14 years.
    Keywords: Scientometrics, Content analysis, Statistics, Mean age, Contemporary Arabic Literary Criticism Biannual Journal Published by Yazd University