فهرست مطالب

مطالعات معماری ایران - سال هفتم شماره 13 (بهار و تابستان 1397)

نشریه مطالعات معماری ایران
سال هفتم شماره 13 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهدی معتمدمنش* صفحات 5-32
    دستاوردهای هنری و معماری هخامنشیان از دیرباز توجه محققان را به خود جلب کرده اند، اما بیشتر تحقیقات صورت گرفته در این حوزه ها به یافتن ریشه های آثار امپراتوری هخامنشی در دیگر تمدن های باستان معطوف بوده است. در دهه های اخیر، تلاش های ارزشمندی برای شناخت مستقلی از تاریخ و ارزش های هنری آثار هخامنشی صورت گرفته، اما معماری و به ویژه فناوری به کارگرفته شده توسط آنان، تنها به صورت محدود و پراکنده بررسی گردیده است. چنین مطالعاتی نمی تواند افق های جدیدی را برای درک بهتر فرهنگ ساختمان سازی آن عصر پیش روی محققان باز کند. تحقیق حاضر در جست وجوی پر نمودن این خلا دانش است. با در نظر گرفتن ویژگی های منحصربه فرد مهندسی در کاخ های هخامنشی، شناخت فناوری هایی که برای اجرای این بناها به کار گرفته شده، اهمیت فراوان دارد. با استفاده از پژوهش تاریخی تفسیری و تحلیل مهندسی از اسناد باستان شناسی، این مقاله روش های کاربرد مصالح و فنون ساختمانی، چگونگی مقابله با نیروهای ویرانگر طبیعت و روند توسعۀ فناوری معماری در امپراتوری هخامنشی را معرفی می کند. درک تقریبی از ویژگی های مصالح ساختمانی و نحوۀ جریان یافتن نیروها، همچنین کاربرد و ترکیب فناوری های موجود و توسعۀ هوشمندانۀ روش های جدید برای بهبود رفتار سازه ای بنا، از جمله مواردی بودند که ساخت بناهای عظیم سلطنتی هخامنشی را امکان پذیر ساخت.
    کلیدواژگان: فناوری ساختمان، معماری التقاطی، فرهنگ ساختمان سازی، زمین لرزه، سیستم تیر و ستون
  • مهرداد قیومی بیدهندی* ، روح الله مجتهدزاده صفحات 33-48
    از راه های شناخت معماری پیشامدرن جهان اسلام پرداختن به جنبه های معرفتی آن، از جمله نسبت معرفت های معماری با علوم رسمی است. حکیمان مسلمان از همان آغاز نهضت علمی در نیمۀ سدۀ دوم هجری، به طبقه بندی علوم عنایت کردند. این جریان در طی سده ها ادامه یافت. ابونصر فارابی، فیسلوف سدۀ سوم و چهارم هجری، از مهم ترین ایشان است و آراء او در طبقه بندی و مراتب علوم اثری وسیع و عمیق در طی تاریخ در سرتاسر جهان اسلام داشته است. در این مقاله، منابع مهم طبقه بندی علوم در نخستین برهۀ تاریخ علم در جهان اسلام، یعنی از نیمۀ سدۀ دوم تا سدۀ پنجم، را با تکیه بر اندیشه های ابونصر فارابی بررسی می کنیم. در این بررسی، با اتکا بر فنون تاریخ مفهومی، مفهوم معماری را با هر واژه و هر نحو دسته بندی، در این متون می جوییم و جایگاه آن را در نسبت با دیگر علوم روشن می کنیم. به این منظور، پس از مرور تاریخ طبقه بندی علوم در جهان اسلام و معرفی منابع اولیۀ این تحقیق یعنی شش کتاب اصلی طبقه بندی علوم در سده های نخست مواضع ظهور مفهوم معماری را نشان می دهیم. آشکارترین مفهوم در این منابع که در دایرۀ مفهومی معماری می گنجد «صناعت بنا» ست. علاوه بر فارابی، اخوان الصفا بیش از دیگران دربارۀ صناعت بنا، در زمرۀ صناعات مدنی عملی، سخن گفته و نسبت آن را با علوم و صناعات نشان داده اند. فارابی از صناعتی دیگر به نام «صناعت ریاست بنا» و رابطۀ آن با صناعت بنا یاد کرده است. پاره ها و شئونی از معماری نیز در علومی چون حیل و مساحت و نقل میاه پراکنده است. پس از اخوان، توجه حکما به صناعات، از جمله معماری، افول کرد.
    کلیدواژگان: معماری اسلامی، صناعت معماری، تاریخ مفهومی معماری، طبقه بندی علوم، سده های نخست اسلامی، فارابی
  • مصطفی مسعودی نژاد، منصوره طاهباز* ، سید مجید مفیدی شمیرانی صفحات 49-70
    تنوع و سختی وضعیت اقلیمی در مناطق مختلف ایران، لزوم شناخت و استفاده از راهکار های معماری بومی را که با کمترین مصرف انرژی پاسخ گوی نیاز به آسایش حرارتی هستند، روشن می سازد. بر این اساس، مطالعۀ شگرد های به کاررفته در معماری بومی می تواند راهگشای طراحی معاصر باشد. پژوهش حاضر با استفاده از اندازه گیری های میدانی، در پی شناخت رفتار حرارتی سکونتگاه زیرزمینی (شوادان) ، که به صورت گسترده در معماری بومی دزفول و شوشتر خوزستان استفاده شده، و تحلیل شرایط آسایش حرارتی در این فضای زیرزمینی می باشد. با استفاده از تحلیل نمودار و متغیر های دما، رطوبت نسبی، سرعت جابه جایی هوا و میانگین دمای تابشی رفتار حرارتی شوادان خانۀ سوزنگر دزفول بررسی خواهند شد. همچنین تحلیل CFD شوادان مورد مطالعه با استفاده از نرم افزار دیزاین بیلدر، براساس داده های شرایط مرزی به دست آمده از اندازه گیری های میدانی انجام شده است. نتایج بیانگر وجود شرایط آسایش حرارتی در فصول مختلف در این فضا و ثبات میانگین دمای تابشی که تحت تاثیر ظرفیت حرارتی جداره ها به خصوص در فصل گرم تابستان است. همچنین سرعت جابه جایی هوا بسیار اندک و نزدیک صفر است که رطوبت را از در ورودی شوادان خارج می کند.
    کلیدواژگان: رفتار حرارتی، شوادان، تهوی? طبیعی، دزفول
  • آزاده لک* ، سحر جلالیان صفحات 71-87
    یکسان شدن و بی هویتی فضاهای شهری معاصر، پدیدۀ بی مکانی را به معضل اصلی فضای شهری تبدیل کرده است که این مسئله می تواند حاصل اصلی بی توجهی به مقولۀ معنا در فضاهای شهری باشد. به دلیل ساخت وسازهای پرسرعت، با تغییر در فضاهای شهری معاصر ایران، خلق معنا که از عوامل سرزندگی فضاهای شهری است، دچار چالش شده است. لذا شناخت عوامل درک معنا در اولویت امر طراحی قرار می گیرد. این پژوهش با رویکرد کیفی، در پی کشف «معنای مکان» در فضاهای شهری سرزنده است. مورد پژوهی این مطالعه «باغ فردوس» است که به عنوان فضای شهری سرزنده، تجربه درک معنای محیط را برای مخاطبان فراهم آورده است. در این راستا تجربه معنای «باغ فردوس» با اتکا بر روش «تحلیل محتوا» و تفسیر و تحلیل مصاحبه های عمیق شرکت کنندگان از تجربۀ شخصی شان در مواجه با مکان تاریخی استخراج شده است. بیست نفر از مراجعه کنندگان که به طور مرتب از این فضا بهره جسته اند، به طور تصادفی انتخاب شده اند و جمع آوری داده ها به روش مصاحبه تا اشباع نظری ادامه یافته است. در ادامه داده های جمع آوری شده به روش تحلیل محتوای کیفی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. بر اساس نتایج این پژوهش، چهار بعد اصلی در تجربه و ادراک معنای فضاهای شهری تاریخی تاثیرگذارند: «طبیعی بودن» ، «تعاملات اجتماعی فرهنگی» ، «اصالت معماری» و «تاریخ مندی». این عوامل در ایجاد و تجربۀ معنای صریح و ضمنی مکان باغ فردوس در ذهن مخاطبان فضا، تاثیرگذار بوده است. ارتقای این چهار عامل و تعمیم آن به سایر مکان های تاریخی با توجه به ویژگی های کالبدی، فعالیت ها و تصورات موجود، می تواند در طراحی و برنامه ریزی شهری مورد توجه قرار گیرد تا بتواند به خلق مکان های شهری موفق از یک سو و از سوی دیگر، ارائۀ راهکار برای حفظ و برجسته نمایی معانی موجود در فضاهای شهری تاریخی و باززنده سازی این مکان ها در عصر مکان سازی کمک نماید.
    کلیدواژگان: معنای مکان، تجربه مکان، تحلیل محتوا، باغ فردوس
  • فاطمه ایمانی چات قیه* ، شاهین حیدری صفحات 89-105
    امروزه محدودیت های منابع انرژی، رشد چشمگیر مصرف آن و آثار مخربی که مصرف بالای انرژی بر محیط زیست تحمیل می کند، لزوم صرفه جویی و بهینه سازی مصرف انرژی را دو چندان کرده است. برای به حداقل رساندن وابستگی به انرژی، لازم است که ساختارهای نوآورانه ای با مصرف انرژی کمتر ساخته شوند. از آنجا که بیشترین میزان مصرف انرژی مربوط به بخش ساختمان است )حدود 40درصد) و بخش عمدۀ آن صرف سرمایش، گرمایش و تهویه می شود، راهکارهای طراحی غیرفعال، کمک قابل توجهی به کاهش مصرف انرژی می کنند. یکی از روش های کاهش کل انرژی مورد نیاز، جایگزینی ساختمان های زیرزمینی با ساختمان های معمولی بالای سطح زمین است. این مطالعه به بررسی الگوی تبادل حرارت، دریافت و اتلاف گرما، برای شناسایی اصولی که باعث می شود یک ساختمان زیرزمینی به عنوان یک سیستم ذخیرۀ انرژی عمل کند، می پردازد. استفاده از دیوارهای زیرزمینی در اعماق مختلف، تاثیری مستقیم بر میزان مصرف انرژی و محیط زیست دارد. در این پژوهش، دمای خاک در سه اقلیم تهران و یزد و تبریز با استفاده از یک مدل حرارتی محاسبه گردیده و سپس تجزیه و تحلیل جداگانه ای با استفاده از شبیه سازی در نرم افزار انرژی پلاس از یک ساختمان بالای سطح زمین و یک ساختمان زمین پناه با جبهۀ باز رو به جنوب در اعماق 1- متری تا 6- متری انجام می گیرد تا مشخص شود در اعماق مختلف، ساختمان به لحاظ مصرف انرژی چگونه رفتار می کند و در نهایت در کدام اقلیم عملکرد بهتری دارد. نتایج شبیه سازی نشان دادند که با توجه به پارامتر های خاک در نظر گرفته شده برای هر سه اقلیم، میزان صرفه جویی در مصرف انرژی در شهر یزد بیشتر از تهران و تبریز بوده است و به طور کلی، ساختمان های زیرزمینی در اقلیم گرم و خشک و در فصول گرم سال عملکرد بهتری دارند، تا جایی که بار سرمایشی را در بعضی از اعماق به صفر می رسانند.
    کلیدواژگان: ساختمان زمینپناه، اقلیم، دمای خاک، نرم افزار انرژی پلاس
  • مسعود ناری قمی* صفحات 107-125
    نقش علوم انسانی در تفکر و عمل مهندسی، امروزه به واسطۀ ابهامات موجود در تکنولوژی مدرن، تلقی آن از توسعه و تبعات آن برای آیندۀ بشر، یک ضرورت است؛ در مورد بیونیک معماری به عنوان یک رشتۀ کارشناسی ارشد، عنوان بیونیک نباید به صورت پیش فرض، مثبت تلقی شود و از انتقادات اخلاقی و انسانی آن صرف نظر شود. در این نوشتار با روش تفسیری و استدلال منطقی، ضرورت رویکرد انتقادی در آموزش مبانی انسانی معماری بیونیکی در دو محور فلسفۀ تکنولوژی و اخلاق تکنولوژی تبیین شده است. در محور فلسفه، در دو بخش هستی شناسی و معرفت شناسی تکنولوژی های بیو در معماری بحث شده و در محور اخلاق، موضوعات مرتبط با انسان و محیط زیست، طرح گردیده است؛ با مقایسۀ سرفصل درس «حکمت هنر» با سرفصل های دروس مشابه در رشته های مهندسی دیگر در ایران و نیز برخی دانشگاه های آمریکایی، ضرورت بازنگری در آن، نشان داده شده است. نتیجۀ اصلی پژوهش آن است که به رغم ضرورت پرداختن به نگرش حکمت اسلامی در آموزش معماری بیونیک، این امر در وضع کنونی ناکافی است. در بحث ارائه شده در اینجا، ضرورت توجه به جایگاه نقادی از تکنولوژی، تعیین شده و تحلیل، به مثابۀ تعمیق نگرش انتقادی و نه توصیف صرف روندهای جدید تکنولوژیک، به عنوان ضرورتی که باید در کانون مبحث درسی نشانده شود، مطرح شده است که بتواند تفکر عمیق تر دانشجویان را با هدف توسعۀ ارزشی و اخلاقی تکنولوژی معماری، به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: فناوری معماری بیونیک، حکمت اسلامی، فلسف? تکنولوژی علوم انسانی، فلسف? تکنولوژی مهندسی، اخلاق تکنولوژی، نگرش انتقادی
  • مریم فرخی، محمد سعید ایزدی، مهرداد کریمی مشاور* صفحات 127-147
    از جمله مهم ترین عناصر تاثیرگذار بر مصرف انرژی در بخش ساختمان، می توان به شرایط اجتماعی و اقتصادی، فرهنگ مصرف انرژی، ویژگی های جغرافیایی و اقلیمی شهر، نقش شهر، کارایی سیستم های تامین و مصرف انرژی و ویژگی های کالبدی فضایی ساختمان ها و بافت های مسکونی اشاره کرد که در این میان فرم شهری، به میزان قابل توجهی امکان کاهش مصرف انرژی را از طریق برنامه ریزی و طراحی فراهم می سازد. رهیافت کارایی انرژی به عنوان یکی از اهرم های تقویت پایداری بوم شناختی، از جمله ابعاد اصلی پنج گانۀ توسعۀ پایدار به شمار می آید که با هدف کاهش رشد تقاضای انرژی، تقلیل قابل توجه مصرف سوخت های فسیلی و به دنبال آن، افزایش عرضۀ انرژی سالم همراه است. لذا با بهره گیری از این رویکرد در فرایند طراحی مجموعه های ساختمانی و بافت های شهری، می توان کمک شایانی به بهبود وضعیت بهره وری انرژی در بخش ساختمان نمود. پژوهش پیش رو با ترکیب روش های توصیفی تحلیلی، مطالعات گونه شناختی، ترسیم و شبیه سازی مدل ها، به دنبال تحلیل 8 گونه فرم ساختمانی قالب در دوره های تاریخی شهر اصفهان و 4 الگوی بلوک شهری، از منظر کارایی انرژی است. به این منظور، با استفاده از شبیه سازی، ارتباط مابین متغیرهای تحقیق مشخصه های کالبدی و فضایی فرم شهری (فرم ساختمانی و بلوک شهری) و میزان مصرف انرژی (انرژی مصرفی جهت گرمایش، سرمایش و روشنایی) در هریک از الگوهای پیشنهادی، مورد سنجش قرار گرفت. بر اساس نتایج حاصل از پژوهش، الگوی بهینۀ توده گذاری ساختمان های مسکونی به شدت تحت تاثیر عوامل مورفولوژیک همچون همجواری ها، فرم، ابعاد و الگوی ساختمان، الگوی بلوک بندی و نیز ساختار فضایی شبکۀ ارتباطی است که در این میان، نقش الگوی ساختمان و ساختار شبکۀ ارتباطی پر رنگ تر است. لذا به کمک شبیه سازی مصرف انرژی، پیش از اجرای طرح و یا در مرحلۀ ارائۀ گزینه های پیشنهادی، می توان به فرم های بهینه در اجزا (ساختمان های منفرد) و ترکیب های شهری (بافت های مسکونی) دست یافت.
    کلیدواژگان: پایداری، کارایی انرژی، فرم شهری پایدار، شبیه سازی انرژی، نرم افزار دیزاین بیلدر
|
  • Mahdi Motamedmanesh * Pages 5-32
    Architectural and artistic remains of the Achaemenid Empire have attracted the attention of scholars for many centuries. Nevertheless, the focus of research has been on locating Achaemenid origins in the architectural forms of other conquered civilizations. More recently, a tendency has emerged that tries to analyze Achaemenid art and history on their own terms. However, little attention has been paid to Achaemenid architecture and building crafts. The sporadic studies cannot open up new horizons to gain a fuller understanding of Achaemenid building traditions. This paper aims at filling this knowledge gap. Given the unique engineering of the Achaemenid palatial complexes, it is of high importance to identify the technology used to realize such ambitious projects. Benefitting from an interpretive-historical research method, as well as reading the archaeological evidence through the lens of engineering knowledge, this study sheds new light on topics such as construction techniques and materials, effective resistance against destructive powers of nature, as well as the way through which building technology developed during the empire. The Achaemenids benefitted from a partial understanding of the physical properties of materials and the flow of forces in structures. Moreover, they not only employed the most effective techniques available by then but also invented genuine methods to improve the static behavior of their colossal palaces.
    Keywords: building technology, eclectic architecture, building traditions, earthquake, post-and-beam construction
  • Mehrdad Qayyoomi Bidhendi * Pages 33-48
    One of the ways of studying architecture in the premodern Islamic world is to approach it epistemically, especially with regard to its relationship with the formal sciences. Since the very beginning of the intellectual movement in the mid-second century AH/eighth century AD, Muslim philosophers paid attention to the classification of sciences. In this article, we examine the most important primary sources on science classification in the first phase of the history of science in the Islamic world, that is, from the mid-second/eighth century to the fifth/eleventh century, with an emphasis on Fārābi’s works. Using the techniques of “conceptual history”, we trace the concept of architecture in the sources—regardless of its different manifestations as in words, terms, or systems of classification -̶ to identify its position in relation to other sciences. For this purpose, after a brief historical survey and introducing our sources that are six primary books written in the first Islamic centuries we observe the different manifestations of the concept of architecture. The most straightforward word in the conceptual field of architecture found in the sources is ṣināʿat al-bināʾ (the art/craft of building). This term mostly appears in Fārābi’s and Ikhwān al-Ṣafā’s works in the field of civil practical arts/crafts in relation to other sciences and arts/crafts. Fārābi also addresses another art/craft in the conceptual field of architecture as ṣināʿat al-riʾāsat al-bināʾ and describes its relation to ṣināʿa al-bināʾ. Some layers and parts of architecture are also found in sciences such as the al-ʿilm al-ḥiyal, al-ʿilm al-masāḥah, and al-ʿilm al-naql al-miyāh. After Ikhwān, consideration of arts/crafts including architecture gradually declined in the works of Muslim philosophers.
    Keywords: Islamic architecture, architectural crafts, conceptual history of architecture, classification of sciences, first Islamic centuries, F?r?bi
  • Mostafa Mas‘oudi, nejad , Mansoureh Tahbaz*, Sayyed Majid Mofidi Shemirani Pages 49-70
    Varied harsh climatic conditions in different areas of Iran calls for researching different vernacular architectural methods used to gain thermal comfort with the least consumption of energy. The study of vernacular architecture strategies can provide some solutions for contemporary design. This study uses field measurements to analyze the thermal performance of shavadoons (a kind of underground space used widely in the vernacular architecture of Dezful and Shoushtar in Iran). Variables such as temperature, relative humidity, air velocity and mean radiant temperature of the shavadoon in the Souzangar House were measured and analyzed for this purpose. CFD analysis was performed using DesignBuilder based on temperature contours derived from field measurements. The results indicate that thermal comfort conditions are achieved in different seasons, and the mean radiant temperature is relatively stable especially during the summer due to the high thermal capacity of the soil. The impact of air velocity, which pushes out humidity from the shavadoon, is very little, rather negligible, in these spaces.
    Keywords: thermal behavior, shavadoon, natural ventilation, Dezful
  • Azadeh Lak*, Sahar Jalalian Pages 71-87
    “Placelessness” has emerged as the main issue in urban spaces following the standardization and the lack of identity of contemporary urban spaces. It can be said that placelessness occurs when a place loses its meaning. Therefore, the creation of meaning which is an essential feature of the vitality of urban spaces has become a challenge in the design of contemporary Iranian urban spaces, and thus factors contributing to the understanding of the meaning of places should be prioritized. This qualitative study aims to uncover the meaning of place in urban spaces. The case presented is Bagh-e Ferdows, which is a vital, historic urban space in Tehran. The experiences of twenty frequent visitors of “Bagh-e Ferdows” were collected and analyzed using the content analysis method. Participants were selected randomly and data collection was done using semi-structured interviews up until theoretical saturation. The data was then analyzed using qualitative content analysis. According to the results, four main themes emerged which influence the experience of place and understanding of the meaning of historic urban spaces, namely, naturalness, socio-cultural interactions, architectural authenticity, and historical significance. Study results indicated that these four elements were associated with the visitors’ understandings of both the explicit and implicit meaning of Bagh-e Ferdows. This theoretical model shows that the improvement of these four themes through urban design and planning interventions in other historical places, according to the attributes of each place, can lead to create successful urban places and to provide more vital and attractive public places within the place-making approach.
    Keywords: meaning of place, experience of place, content analysis, Bagh-e Ferdows
  • Fatemeh Imani chat ghaye*, Shahin Heidari Pages 89-105
    The limited resources of energy, the significant rise in energy consumption, and its devastating effects on the environment are among reasons to save and optimize energy consumption. To minimize the dependence on energy, innovative low-energy structures can be built. Since the maximum amount of energy (about 40 percent) is consumed in the building sector and most of it is spent in cooling, heating, and ventilation systems, passive design solutions can help reduce this amount. One of the ways to reduce the total energy requirement of a building is to replace conventional above-ground buildings with underground structures. This study examines the pattern of heat exchange, heat gains and losses to identify the principles that make earth-sheltered buildings significant energy conservation systems. The subsurface walls at varying depths have a direct impact on energy consumption and the environment. In this study, soil temperatures in Tehran, Yazd, and Tabriz were calculated by using a thermal model. Separate analyses of an above-ground building and an earth-sheltered building exposed on its south side at depths of 1-6 meters were carried out in Energy Plus to determine the energy consumption and ultimately the energy efficiency. The simulation results showed that due to soil parameters considered for each climate, the amount of energy savings in Yazd is more than Tehran and Tabriz. In general, underground buildings in the hot and dry climates are more efficient especially during the summer, to the extent that the cooling load reaches zero at some depths.
    Keywords: earth-sheltered buildings, climate, soil temperature, Energy Plus program
  • Masoud Narighomi * Pages 107-125
    Knowledge of humanities in the thinking and practice of engineering nowadays is necessary because of the ambiguities of modern technology in terms of its use in development and its consequences for the future of human beings. The intent of Bionic Architecture, as a master’s program, should not be simply considered positive, ignoring the associated ethical and humane criticisms. This study is conducted on two levels, i.e., philosophy of technology and ethics of technology. Regarding the philosophy of technology, biotechnologies are explained epistemologically and ontologically. Regarding the ethics of technology, social ethics and environmental ethics are discussed. Then, the syllabus of the course Philosophy of Art is compared with that of similar courses in other engineering curricula in Iran as well as in the United States. The main finding of this research is that although presently the course of Islamic Wisdom is included in the Bionic Architecture program, it is not sufficient. Training for critical thinking as well as for ethical values instead of the mere description of modern technology must be placed at the core of the curriculum to give depth to students’ thinking and bring about ethical and value development in architectural technology.
    Keywords: bionic architecture, Islamic wisdom, philosophy of technology, humanities, ethics of technology, critical thinking
  • Maryam Farrokhi , Mohammad Saeid Izadi , Mehrdad Karimi Moshaver * Pages 127-147
    Among the most important factors affecting energy consumption in the building sector are social and economic conditions, the culture of energy consumption, geographical and climatic characteristics of a city, the role of a city, efficiency of energy supply and consumption systems, and physical/spatial parameters of buildings and residential fabrics. Addressing urban form through planning and design can significantly reduce the amount of energy consumption. The energy-efficient approach is one of the five dimensions of sustainable development and pursues the reduction of energy demands, reduction of fossil fuel consumption, and the supply of clean energy. Therefore, this approach can greatly benefit the building sector if applied in the design of building complexes and urban fabrics. In this study, eight types of building form and four patterns of urban blocks were analyzed in terms of energy efficiency using descriptive-analytical methods, typological studies, and simulation modeling. The relationship between research variables—the physical characteristics of urban form (urban form and urban block) and energy consumption (energy consumption for heating, cooling and lighting)—in each of the proposed scenarios was investigated using the energy simulation software Design Builder. Based on the results of the present research, the optimal model of residential massing is heavily influenced by factors such as neighboring masses, form, dimensions and building pattern, blockage pattern, and road networks—building pattern and road network structure having the highest influence. Therefore, before the implementation phase or at the stage of assessing alternative designs, it is possible to obtain the optimal forms of single buildings or urban compositions with the help of building energy simulation.
    Keywords: sustainability, energy efficiency, sustainable urban form, energy simulation, Design Builder