فهرست مطالب

جنگل و فرآورده های چوب - سال هفتاد و یکم شماره 2 (تابستان 1397)

فصلنامه جنگل و فرآورده های چوب
سال هفتاد و یکم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احسان ساداتی *، مسعود طبری کوچکسرایی صفحات 95-104
    شوری از تنش های مهم محیطی و اثرگذار بر رشد نهال در اراضی شور است. در این تحقیق، نهال های گلدانی سفیدپلت (Populuscaspica) به مدت 45 روز در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در پنج سطح شوری با نمک NaCl (0، 50، 100، 150، 200 میلی مولار) و با سه تکرار در شرایط کنترل آزمایش شدند. به نهال ها تا پایان تابستان اجازۀ ادامۀ رشد داده شد. با اندازه گیری صفات نهال در شهریورماه، مشخص شد که افزایش نمک، موجب کاهش زنده مانی، رشد طولی، رشد قطری، تعداد برگ، طول ریشه، زی تودۀ نهال، فتوسنتز خالص، عملکرد فتوسیستمII، پتانسیل آبی و افزایش محتوای پرولین نهال می شود. در شوری 100 میلی مولار، نهال ها بالغ بر 74 درصد زنده مانی و 40 میلی متر رشد طولی نشان دادند. در شوری 50 میلی مولار، نهال ها در رویش قطری و طولی کاهش اندکی (به ترتیب 6/0 میلی متر و 8/0 سانتی متر) نسبت به شاهد داشتند، اما دارای 100 درصد زنده مانی بودند. در کل، می توان برآورد آستانۀ تحمل به شوری نهال سفیدپلت به لحاظ زنده مانی را 50 میلی مولار در نظر گرفت. این یافته نشان می دهد که در مناطق ساحلی یا جنگل های تخریب یافتۀ جلگه ای شمال کشور که شوری خاک تا 50 میلی مولار (در حدود 5/4 دسی زیمنس) است، می توان به کاشت نهال سفیدپلت اقدام کرد.
    کلیدواژگان: پتانسیل آبی، رشد، سفیدپلت، شوری، فتوسنتز خالص
  • مصطفی مقدمی راد، احسان عبدی *، محمدهادی معیری، حجت قربانی واقعی صفحات 105-115
    اجزای مختلف جاده های جنگلی و نیز دامنه ها از مهم ترین منابع تولید رواناب سطحی، رسوب و گل آلودگی رودخانه های جنگلی و هدررفت خاک به شمار می روند. امروزه فرسایش خاک و پیامدهای آن، به یکی از مهم ترین معضلات محیط زیستی تبدیل شده است. پژوهش حاضر به منظور بررسی تاثیر شیب دامنۀ بالادست جادۀ جنگلی بر مقدار رواناب و هدررفت خاک با استفاده از باران ساز در قالب طرح کامل تصادفی در چهار طبقۀ شیب کمتر از 20 درصد (طبقۀ 1) ، 40-20 درصد (طبقۀ 2) ، 60-40 درصد (طبقۀ 3) و80- 60 درصد (طبقۀ 4) با چهار تکرار در جنگل کوهمیان آزادشهر انجام گرفت. دیگر ویژگی های نمونه ها همچون رطوبت خاک، مقاومت به نفوذ، درصد پوشش گیاهی و شدت بارش، ثابت در نظر گرفته شد و فقط به تاثیر شیب بر مقدار رواناب و هدررفت خاک پرداخته شد. سپس در هر یک از طبقات شیب، مقدار رواناب و هدررفت خاک طی شبیه سازی باران با شدت ثابت80 میلی متر بر ساعت به مدت 15 دقیقه اندازه گیری شد و رواناب نظیر هر سه دقیقه یک بار جمع آوری شد. براساس نتایج، رواناب تولیدی کل در طبقات 1، 2، 3 و 4 به ترتیب 5/97، 10/14، 14/27 و 18/60 لیتر در متر مربع، متوسط غلظت رسوب ایجادشده به ترتیب 4/15، 5/87، 7/84، 10/68 گرم در لیتر، ضریب رواناب به ترتیب 12/01، 20/25، 28/51 و 37/20 درصد و هدررفت خاک به ترتیب 21/65، 54/67، 108/13 و 191/51 گرم در متر مربع برآورد شد. نتایج تجزیۀ واریانس نشان داد که تفاوت معنی داری بین مقدار رواناب و هدررفت خاک طبقات مختلف شیب دامنۀ جاده وجود دارد و نتایج آزمون دانکن نیز نشان داد که با افزایش شیب، مقدار رواناب و رسوب به طور معنی داری افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: جاده های جنگلی، جنگل کوهمیان، رواناب، شبیه ساز باران، شیب دامنه، هدررفت خاک
  • فاطمه گرزین *، منوچهر نمیرانیان، محمود امید، محمود بیات صفحات 117-126
    استفاده از مدل های تجربی آماری از روش های کاربردی رایج، میان مدیران منابع جنگلی است. تحلیل رگرسیون نیز از روش های آماری بوده که می تواند برای برآورد حجم استفاده گردد. این روش نیازمند پیش فرض و دارای محدودیت هایی مانند نرمال بودن توزیع داده ها، عدم رابطه هم خطی، یکسان بودن واریانس خطاها است. استفاده از روش های جدید مثل شبکه های عصبی مصنوعی، دارای محدودیت های مذکور نیست. در این بررسی هدف مقایسه عملکرد شبکه های عصبی مصنوعی و تحلیل رگرسیون در پیش بینی و برآورد حجم کل مقطوعات است. بدین منظور تعداد 367 اصله درخت از درختان نشانه گذاری شده جنگل آموزشی پژوهشی خیرود انتخاب و مشخصه های قطر برابر سینه، قطر کنده، ارتفاع کنده، ارتفاع کل، طول صنعتی، حداقل قطر میانه گرده بینه، وضعیت درخت، نوع گونه و عوامل توپوگرافی مثل شیب، جهت، ارتفاع از سطح دریا با دقت زیاد اندازه گیری شد. از مدل شبکه عصبی پرسپترون چند لایه (MLP) برای پیش بینی و از رگرسیون چند متغیره برای برآورد حجم کل مقطوعات استفاده شد. نتایج نشان داد شبکه عصبی نسبت به رگرسیون دارای 40 درصد دقت بالاتری در پیش بینی حجم کل مقطوعات است. مقایسه معیار های ارزیابی بین شبکه MLP و رگرسیون گام به گام نشان داد که مقدار RMSE برای حجم کل مقطوعات در مدلسازی شبکه MLP، 1/411 مترمکعب و در رگرسیون چند متغیره 3/49 مترمکعب است. مقدار اختلاف حجم کل مدل و واقعی برای تحلیل رگرسیون 6/5 درصد و در شبکه عصبی 1/7 درصد بود. با توجه به نتایج، مقدار اختلاف برای مدل حاصل از شبکه عصبی مصنوعی کمتر از مدل رگرسیونی به دست آمد.
    کلیدواژگان: تحلیل رگرسیون، حجم کل، شبکه های عصبی مصنوعی، مقطوعات
  • بهزاد قلیزاده، احمد علیجانپور *، سجاد قنبری صفحات 127-136
    سماق (Rhus coriaria L.) از گونه های شاخص چند منظوره در منطقة ارسباران و به ویژه در شهرستان هوراند است که سالانه مقادیر زیادی میوه از پایه های آن به روش های سنتی استحصال می شود. این پژوهش با هدف تعیین مقدار کمی تولید میوة سماق و بررسی اهمیت آن در اقتصاد خانوارهای روستای آقبراز شهرستان هوراند در استان آذربایجان شرقی انجام گرفت. جمع آوری داده در دو بخش شامل آماربرداری کمی از میوه با روش خط نمونه به طور منظم تصادفی و بخش اقتصادی با استفاده از پرسشنامۀ نیمه باز در مورد متغیرهای مقدار برداشت، فروش و فراوری انجام گرفت. براساس نتایج این بررسی، میانگین تعداد در هکتار پایه های سماق 3928 اصله و مقدار میوة سماق تولیدشده 428/16 کیلوگرم در هکتار برآورد شد. همچنین مقدار کل برداشت این میوه توسط خانوارها در مجموع 8455 کیلوگرم و میانگین برداشت سماق 422/75 کیلوگرم به ازای هر خانوار محاسبه شد. میانگین ارزش برداشت میوة خام سماق 4650 هزار تومان در سال برای هر خانوار برآورد شد. میانگین درآمد سالانة هر خانوار از محل فروش سماق خام و فراوری شده به ترتیب 774 و 4648 هزار تومان بود. میانگین ارزش افزودۀ ایجادشده در اثر فراوری 33250 تومان در هر کیلوگرم تعیین شد. این بررسی نشان داد که برداشت میوة سماق در منطقة هوراند در بهبود وضعیت اقتصادی روستاییان مؤثر است.
    کلیدواژگان: ارزش اقتصادی، ارسباران، سماق، فراوری، محصول غیرچوبی جنگل
  • میترا قائدی، مریم دهستانی اردکانی* ، کاظم کمالی علی آباد صفحات 137-147
    سرو ابرکوه (Cupressus sempervirens L. var. horizontalis(Mill) Gord) از قدیمی ترین سروها در سراسر جهان است. یکی از بهترین روش های نگهداری، حفظ و ازدیاد گیاهان در حال انقراض و کمیابی همچون این گیاه کشت بافت آن است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر انواع تنظیم کننده های رشد سیتوکنینی، اکسین و شیرۀ نارگیل به تنهایی و به صورت ترکیبی بر میزان شاخه زایی گیاه بود. آزمایش ها در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تکرار به اجرا درآمد. ریزنمونه ها پس از ضدعفونی به منظور شاخه زایی در محیط کشت WPM تحت سه آزمایش بررسی شد: 1. تنظیم کننده های رشد (Kin، BA، TDZ و 2ip) در پنج سطح (0، 0/1، 0/5، 1 و 2 میلی گرم در لیتر) ؛ 2. اثر متقابل غلظت 0/1 میلی گرم در لیتر سیتوکنین ها (Kin، BA، TDZ و 2ip) با IBA (صفر و 0/01 میلی گرم در لیتر) ؛ 3. شیرۀ نارگیل (صفر و 50 میلی لیتر + 0/05 میلی گرم در لیتر IBA). براساس نتایج، تعداد شاخه در محیط کشت های حاوی 1 میلی گرم در لیتر BA و نیز 1/0 و 1 میلی گرم در لیتر 2ip افزایش یافت. افزودن 0/01 میلی گرم در لیتر IBA به محیط کشت های حاوی Kin، TDZ و BA تعداد شاخه را افزایش داد، درحالی که سبب کاهش طول شاخساره شد. استفاده از شیرۀ نارگیل به طور معنی داری تعداد شاخه را افزایش و طول آن را کاهش داد. برای ریشه زایی از محیط کشت های WPM، SH، LS با تیمارهای مختلف استفاده شد که تنها در محیط کشت WPM حاوی 2 میلی گرم در لیتر Kin ریشه حاصل شد.
    کلیدواژگان: بنزیل آدنین، تکثیر، تی دیازورون، درون شیشه ای، ریزازدیادی، کینتین
  • رضا اخوان، معصومه خان حسنی *، یحیی خداکرمی صفحات 149-159
    بررسی الگوی مکانی افراد یک گونه و نیز کنش های متقابل آنها به منظور درک پویایی مکانی و زمانی جوامع ضروری است. این تحقیق با هدف تعیین الگوی مکانی سه گونۀ عمدۀ بلوط شامل برودار، مازودار و وی ول در جنگل های زاگرس شمالی و همچنین بررسی رقابت بین گونه ای آنها در جنگل های اطراف بانۀ کردستان انجام گرفت. جمع آوری داده ها با استفاده از شش قطعه نمونۀ یک هکتاری به ابعاد 100*100 متر که به صورت تصادفی انتخاب شدند، انجام گرفت. در داخل این قطعه نمونه ها، نوع گونه ها و مختصات مکانی درختان بلوط به روش فاصله- آزیموت تعیین شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از حالت های تک متغیره و دومتغیرۀ آمارۀ او- رینگ به ترتیب به منظور بررسی الگوی مکانی و کنش متقابل گونه های مختلف جنس بلوط انجام گرفت. نتایج نشان داد که الگوی کلی پراکنش پایه های بلوط در مقیاس مکانی کوچک یعنی حداکثر تا فاصلۀ 15 متری کپه ای است، ولی با بزرگ شدن مقیاس بررسی به سمت الگوی تصادفی میل می کند. بررسی رقابت بین گونه ای و کنش متقابل گونه های مختلف جنس بلوط نیز نشان داد که رقابت معنی داری بین آنها وجود ندارد و در بیشتر موارد اثر متقابل از نوع مستقل یا در نهایت جاذبه است. دانه زاد بودن اغلب توده ها، همگنی رویشگاه و نبود رقابت بین گونه ای از عوامل مؤثر در شکل دادن الگوی پراکنش بینابینی کپه ای- تصادفی بلوط ها تعیین شد. با توجه به نبود رقابت معنادار بین پایه های این سه گونۀ بلوط، هر گونه دخالت با هدف احیا و غنی سازی این توده ها باید با رعایت آمیختگی فردی و حفظ الگوی پراکنش کپه ای- تصادفی انجام گیرد و از تک کشتی پرهیز شود.
    کلیدواژگان: الگوی مکانی، آمار? او-رینگ، بانه، بلوط های زاگرس، کنش متقابل
  • شوبو صالحپور، مهدی جنوبی* ، یحیی همزه، مجید خانعلی صفحات 161-171
    در سال های اخیر افزایش قیمت مواد نفتی و محدودبودن این منابع از یک سو و نگرانی های زیست محیطی ناشی از افزایش مصرف مواد پلاستیکی در صنعت بسته بندی مواد غذایی از سوی دیگر، نگرانی عمومی جهانی را بالا برده است. از این رو در سال های اخیر متخصصان و دست اندرکاران صنعت بسته بندی مواد غذایی به دنبال یافتن جایگزین های زیست تخریب پذیر مناسب برای پلیمرهای سنتزی بوده اند در این پژوهش، فیلم های زیست پلیمر پلی (بوتیلن سوکسینات) (PBS) و مقادیر مختلف (5، 10 و 20 درصد وزنی) نانو الیاف سلولزی (CNF) با روش قالب ریزی تهیه و خواص فیزیکی - مکانیکی و تخریب نوری فیلم های تولیدی ارزیابی شد. تخریب نوری نمونه ها به وسیلة کاهش وزن و طیف سنجی فروسرخ مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که استحکام کششی و مدول الاستیسیته فیلم پلی (بوتیلن سوکسینات) به طور قابل توجهی با افزودن نانو الیاف سلولزی بهبود یافت. در این رابطه نانو چندسازه های تهیه شده از 10 درصد نانو الیاف سلولزی، دارای بیشترین مقاومت کششی و مدول الاستیسیته بودند. نفوذپذیری به بخار آب 5-10×9/05 (g/m. h. Pa) برای فیلم PBS خالص به 5-10×6/96 (g/m. h. Pa) برای فیلم حاوی 10 درصد نانو الیاف سلولزی کاهش یافت. مقدار جذب آب و زوایه تماس نیز با افزودن نانو الیاف سلولزی بهبود یافت. بررسی تخریب نوری نشان داد که افزودن نانو الیاف سلولزی موجب افزایش درصد افت وزن نمونه های به دست آمده می شود. نتایج کلی نشان داد که چندسازه های حاصل می تواند جایگزین مناسبی برای پلیمرهای سنتزی شود.
    کلیدواژگان: چندسازه، پلی(بوتیلن سوکسینات) (PBS)، نانو الیاف سلولزی (CNF)، ویژگی های مکانیکی، نفوذپذیری، زوایه تماس، تخریب نوری
  • داود افهامی سیسی *، پیمان احمدی صفحات 173-184
    تغییر شکل بر اثر تغییرات رطوبتی و همچنین تخریب زیستی، عامل اصلی تخریب محصولات چوبی در مصارف هنری و خانگی است. حفاظت چوب در این بخش ها به واسطۀ تماس با انسان و محیط های خانگی حساسیت زیادی دارد و نمی توان از مواد شیمیایی سمی استفاده کرد. موم زنبور عسل ماده ای طبیعی است و برای انسان مسمومیت زا نیست. هدف این تحقیق، استفاده از غلظت های متفاوت موم حل شده در اتانول داغ (0، 4، 6 و 10 درصد) و نیز ترکیب آن با اسید بوریک (موم 6 درصد + اسید بوریک 2 درصد) برای اشباع چوب صنوبر به منظور بهبود ثبات ابعاد و مقاومت به پوسیدگی بود. نتایج نشان داد موم زنبور عسل حتی در غلظت های کم، سبب کاهش جذب آب و واکشیدگی حجمی چوب به ویژه در دوره های کوتاه مدت تماس با آب می شود. با افزایش زمان غوطه وری در آب، واکشیدگی حجمی نمونه های تیمارشده افزایش یافت و در پایان، مشابه نمونه های شاهد بود. با افزایش غلظت موم، حد اثرگذاری آن در مقاومت نمونه ها به پوسیدگی قارچی آشکار شد. به طور کلی اثرگذاری موم در برابر تخریب قارچی محدود بود و بهترین نتیجه در تیمار ترکیبی موم با اسید بوریک به دست آمد، جایی که حتی پس از آبشویی نیز اثرگذاری فرمول حفاظتی کاهش نیافت. استفاده از این محلول برای کاربردهای صنعتی توجیه اقتصادی ندارد، اما می توان آن را برای مصارف خانگی (مانند ظروف آشپزخانه) و هنری (مجسمه ها) چوب توصیه کرد.
    کلیدواژگان: اسید بوریک، پوسیدگی قارچی، جذب آب، موم زنبور عسل، واکشیدگی
|
  • S. E. Sadati*, M.Tabari Kouchaksaraei Pages 95-104
    Salinity is an important abiotic stress affecting the seedling growth in saline soils. In this research,Populus caspica Bornm. potted seedlings were examined under control environment in five salinity levels (0, 5, 100, 150, and 200 mM NaCl) as RCBD with three replicates for 45 days. The results showed salinity significantly reduced the survival rate, stem growth, collar diameter growth, leaf number, root length, total biomass, net photosynthesis, photosystem II photochemical, leaf water potential and enhanced free proline content. In 100 mM salinity, 74 percent of seedlings survived while they increased the stem growth by 40 mm. In 50 mM salinity, even though collar diameter growth and stem growth decreased a little (0.6 mm and 0.8 cm, respectively) but survival rate was still 100 percent. In general, the tolerance threshold for salinity of P. caspica seedlings, from viewpoint of survival, can be estimated to be 50 mM. This implies that in coastal areas and/or deforested lowland sites of northern Iran where the soil salinity is < 50 mM, plantation of P. caspica can be employed. Further studies in longer periods will raise the strength and accuracy of this statement.
    Keywords: Net photosynthesis, Populus caspica, Salt stress, Seedling growth, Water potential
  • M. Moghadamirad, E. Abdi *, M.H. Moayeri, H. Gorbani Vaghei Pages 105-115
    Different parts of forest roads and uphill are usually the main sources of surface runoff, sediment, water resources pollution in forest streams and soil loss. Today, soil erosion and its consequences is a global matter of concern. This study was conducted in Kohmiyan forest near-Azadshahr in order to assess the effect of forest road uphill gradient in controlling the runoff production and soil loss by a rainfall simulator. Treatments include four levels of gradients (>20%, 20-40%, 40-60% and 60-80%). Other parameters such as soil moisture content, resistance to penetration, vegetation cover and precipitation were considered constant. Then, the amount of runoff and soil loss in each level were collected at an intensity of 80 mm/h with 15 min duration and sampled at three minute intervals. The results indicated that the average amount of total runoff in level 1 (gradient >20) to level 4 (60-80%) were 5.97, 10.14, 14.27 and 18.60, respectively. Sediment concentration were 4.15, 5.87, 7.84 and 10.68 g/l-1; runoff coefficient were 12.01, 20.25, 28.51 and 37.20 percent and total soil loss were 21.65, 54.67, 108.13 and 191.51 gr, respectively for each one square meter. The results of ANOVA showed there is significant difference between the amount of runoff and soil loss due to road gradient. The results of Duncan test also indicated that with increasing uphill gradient, the amount of runoff and sediment increased significantly.
    Keywords: Forest roads, Runoff, Soil loss, Rainfall simulator, uphill gradient, Kohmiyan forest
  • F. Gorzin *, M. Namiranian, M. Omid, M. Bayat Pages 117-126
    The use of statistical experimental models is common practical methods among forest resource managers. Regression analysis is also a statistical method that can be used to estimate the volume. This method has limitations and requires assumptions such as normality, homogeneity of variance and non-linear relationship. The use of new techniques such as artificial neural networks can deal with these limitations. This study aims at comparing the performance of Artificial Neural Networks (ANN) and regression analysis to estimate the total volume of logs. For this purpose, 367 trees out of marked trees in research and educational forest of kheyroud were selected and DBH, diameter at stump height, stump height, total tree height, species, tree situation, minimum median diameter and topographic factors such as aspect and elevation were measured with high accuracy. Multilayer perceptron (MLP) and multivariate regression were developed to estimate the total volume of logging trees. The results indicated that the Neural Network was more accurate about 40% in estimating the total volume of logging trees than the regression method. Comparing evaluation criteria showed RMSE value 1.411 for ANN modeling and 3.49 for regression analysis. The difference between estimated and actual total volume was 6.5% to regression analysis and 1.7% to Neural Network. According to the results, the amount of difference was less for ANN model than regression model.
    Keywords: Artificial Neural Networks, Regression analysis, Trees logging, Total volume
  • B. Gholizadeh, A. Alijanpour*, S. Ghanbari Pages 127-136
    Sumac (Rhus coriaria L.) is a multi-purpose indicator species in Arasbaran region, especially in Horand County and a remarkable amount of its fruits is traditionally exploited every year. This research was focused on the quantitative evaluation of production and the economic importance of sumac in the household's economy of Aghboraz Village of Horand County. The data were collected in two parts, including the quantitative evaluation of fruit production via random-systematic sampling strategy and socio-economic analysis about harvesting, selling and processing of sumac via semi-open questionnaire. Based on the results, the average number of sumac stem per hectares was 3928 and its average yield was estimated 428.16 kg per ha. Sum and average of harvested sumac by rural household was 8455 kg and 422.75 kg, respectively. The average annual harvest value of households was 46500 thousand Rials. The average annual household income from raw and processed sumac was estimated 7740 and 46480 thousand Rials, respectively. The average share of household income from the sumac harvesting was 44% of total household income varied from 0.9% to 100% among different households. The average added value created by processing was 332500 Rials. According to the results, it can be concluded that sumac species can be effective in improving the economic situation of the villagers.
    Keywords: Economic value, Arasbaran, Sumac, Processing, Non-wood forest products
  • M. Ghaedi, M. Dehestani, Ardakani*, K. Kamali Aliabad Pages 137-147
    Abarkooh cypress (Cupressus sempervirens L. var. horizontalis(Mill) Gord) is one of the oldest cypresses in the world. Tissue culture is a method for saving and propagation of endangered and rare plants such as this cypress. This study aims at investigating the effects of different cytokinins and auxin plant growths regulators and coconut milk on micropropagation of plant. Experiments were performed as completely randomized design with six replicates. After sterilization for proliferation, explants were cultured in WPM medium culture by different treatments consisted of 1. Plant growth regulators (Kin, BA, TDZ and 2ip) at concentrations of (0, 0.1, 0.5, 1 and 2 mg/l) 2. Interaction effect of 0.1 mg/l cytokinins (Kin, BA, TDZ and 2ip) with IBA (0 and 0.01 mg/l) and 3. Coconut milk (0 and 50 ml) + 0.05 mg/l IBA. According to the results the number of shoots in culture media contained 1 mg/l BA and 0.1 and 1 mg/l 2ip increased. Addition of 0.01 mg/l IBA on culture media contained kin, TDZ and BA increased the number of shoots, but decreased the shoot length. Using coconut milk significantly increased the number of shoots and decreased their length. For root induction different media cultures of WPM, SH and LS with different hormonal treatments was used and only in WPM medium culture contained 2 mg/l kin root was obtained.
    Keywords: Benzyladenine, Propagation, Tidiazouron, Micropropagation, In vitro, Kinetin
  • R. Akhavan, M. Khanhasani*, Y. Khodakarami Pages 149-159
    Analyzing the spatial patterns of individuals and the interaction between them are essential for understanding the spatial and temporal dynamics of plant populations. This research was conducted to study the spatial patterns and interaction of three oak species (Quercus brantii Lindl., Q. infectoria Oliv. and Q. libani Oliv.) in Baneh forests of northern Zagros region of Iran. Data collection was done using six one- hectare square sample plots which randomly selected and fully mapped. Spatial patterns and spatial association of different oak species were then analyzed using O- ring univariate and bivariate statistics, respectively. Results showed that the general spatial patterns of the trees in total and at larger scales were random, while at small scales was clumped at least up to 15 m. Spatial association analyses revealed that there was no significant inter-specific competition among the three oak species, where the spatial association was positive (attraction) at small scales (up to 5 m) or independence at larger scales. It is concluded that clustered- random pattern is due to high forest origin of the most studied stands, homogeneity of the habitat, and lack of interspecific competition among the three oak species in the study area. Whereas there is no significant interspecific competition among the three oak species, every intervention in order to enrichment and restoration of these stands should be based on keeping clustered- random spatial pattern and making individual species mixture.
    Keywords: O- ring statistic, spatial patterns, interaction, Oak tree, Zagros forests
  • Sh. Salehpour, M. Jonoobi *, Y. Hamzeh, M. Khanali Pages 161-171
    In the recent years, rising oil prices, limiting these resources, and also environmental concerns raised by the increased consumption of plastic materials in the food packaging industry, increased global public concern. Recently, experts in the food packaging industry have sought to find suitable biodegradable substitutes for synthetic polymers. The nanocomposite of poly (butylene succinate) (PBS) and different content of cellulose nanofibers (CNF) including 5, 10 and 20 wt. % were prepared by solvent casting method and physical, mechanical and photodegradation properties of obtained cellulose nanocomposites were characterized. The photodegradation of materials was assessed by weight loss and FTIR spectroscopy. The tensile strength and elastic modulus of PBS films were improved by the addition of the cellulose nanofibers (CNF) compared to the neat polymer. The nanocomposite with 10 wt. % CNF had the highest tensile strength and lowest modulus of elasticity and the elongation at break. By adding the CNF, water vapor permeability decreased from 9.05×10-5 g/m.h.Pa for pure PBS film to 6.96×10-5 g/m.h.Pa for PBS film containing 10 wt. % cellulose nanofibers. In addition, the water uptake and contact angle properties were enhanced by the adding of cellulose nanofibers. The biodegradation results showed that the addition of CNF increased the percentage of the samples weight loss. Therefore, due to the results obtained, it can be concluded that the composites obtained in this study have the potential to be replaced with synthetic polymers.
    Keywords: Poly (butylene succinate) (PBS), cellulose nanofibers (CNF), mechanical properties, permeability, photodegradation
  • D. Efhamisisi *, P. Ahmadi Pages 173-184
    The main cause of the wood degradation in domestic and artistic applications is deformation due to the moisture changes and also the bio-damages. Wood protection in these sectors requires much attention due to their contact with humans, so toxic chemicals may not be used. The beeswax is a natural substance and has no toxicity for humans. The main purpose of this study was to use the different concentrations of the beeswax (0, 4, 6 and 10 wt%) dissolved in the hot ethanol, as well as its combination with boric acid (6 wt% beeswax + 2 wt% boric acid) to impregnate poplar wood for enhancing the dimensional stability and the fungal resistance. The result showed that the uptake of the beeswax, even in low weight gain, had significant effect on the water absorption and volumetric swelling of wood, especially in short periods of water contact. As the immersion time in water increased, the volumetric swelling of the treated samples increased and finally that was as much as controls. By increasing the concentration of the beeswax, its effect on the resistance of wood against fungal decay was revealed. In general, the efficacy of the beeswax on the fungal activity was limited. The best result was obtained with the combination of the beeswax and boric acid, which even after leaching and no decrease was observed on the protective efficacy against fungal decay. The use of this protective formula for industrial applications is not economical, but it can be used for domestic (kitchen utensils) and artistic (sculptures) uses.
    Keywords: Beeswax, Boric acid, Swelling, Water absorption, Fungal decay