فهرست مطالب

فلسفه علم - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1397)

مجله فلسفه علم
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بنفشه افتخاری * صفحات 1-27
    اتم گرایی کلام که هم معتزلهوهماشاعره از آن دفاع کرده اند، شامل اتم گرایی هندسی نیز می‎گردد. اتم گرایی هندسی، اتم گرایی است که خطوط و اشکال هندسی را متشکل از تقسیم ناپذیرها می‎داند. به بیانی دیگر، در این نگاه، خط از گرد هم آمدن نقاط بوجود می‎آید. این دیدگاه با تعاریف اولیه کتاب اصول اقلیدس و در نهایت با هندسه کلاسیک ناسازگار می باشد. فخر رازی که در دهه‎ها‎ی آخر عمر خود از اتم گرایی دفاع کرده است، از این ناسازگاری آگاه بوده است. او در خلال بحث در برهان‎ها‎ی مرتبط با اتم گرایی، تلاش‎ها‎یی برای رفع این ناسازگاری کرده است. علی رغم اینکه تلاش وی در بنیان نهادن هندسه ای سازگار بااتم گرایی به ثمر نمی‎نشیند، ولی استدلالات او حاوی نکات ظریف و مهمی است که به لحاظ تاریخ و فلسفه ریاضیات حائز اهمیت است. در این مقاله، چند برهان فخر رازی از کتاب المطالب العالیةبررسی و تحلیل شده و به زبان ریاضیات نوین تبیین می‎گردد. . پسزمینه نظری این براهین تحلیل می شود تا به چارچوبی دست یافته که اهمیتشان از نظر تاریخ ریاضیات روشن گردد. دراین بین نشان داده می شود که چگونه رازی ساختار متفاوتی از هندسه کلاسیک روزگار خود را می آزماید. و همچنین پیشنهاد می گردد که ادله رازی در تاریخ نظریه بی نهایت کوچک ها در حد یک امکان در نظر گرفته شود
    کلیدواژگان: اتم‎گرایی کلام، اتم گرایی هندسی، فخر رازی، جوهر فرد، پیوسته گرایی هندسی
  • مصطفی تقوی * صفحات 29-52
    در این مقاله ابتدا با بیان مثال هایی از علوم جدید نشان داده شده است که برخی نظریه ها متاثر از پیش فرض های طبیعت گرایی بوده اند و می توان داده هایی تجربی که این نظریه ها در پی تبیین آنها هستند را به نحوی دیگر با رویکرد دینی تبیین کرد. مدافعان علم دینی، با توسل به این مثال ها، می خواهند نشان دهند که پیش فرض های علم، همان گونه که ممکن است از طبیعت گرایی متاثر شود، ممکن است از دین اثر بپذیرد و بنابراین علم دینی ممکن است. در بخش نهایی مقاله تلاش می شود که با پاسخ به برخی پرسش ها در خصوص علم دینی گامی در راستای تنقیح بیشتر این بحث برداشته شود: آیا ایدة علم دینی به طور غیر مستقیم، صحه گذاشتن بر نسبی گرایی در علم نیست؟، علم دینی با توسل به تجربه توجیه می شود یا با توسل به دین، یا هر دو؟ در صورتی که توسل به دین در توجیه علم دینی دخیل باشد، آیا رفتار مؤمنانه به فعالیت علمی راه نمی یابد؟، آیا امکان علم دینی به معنای نبود مرز مشخص بین علم و دین نیست؟، تطور ویژگی همیشگی نظریه های علمی بوده و علم دینی هم از آن مستثنی نخواهد بود. آیا تطور علم دینی به دین لطمه نمی زند؟، استدلال له امکان علم دینی، آیا علاوه بر امکان منطقی، بر امکان استعدادی علم دینی نیز دلالت می کند؟، مدافعان علم دینی چه چشم اندازی را باید برای آرمان خود تعریف کنند؟
    کلیدواژگان: علم دینی، علم طبیعت گرا، نسبی گرایی در علم، مرز بین علم و دین
  • محسن دنیوی * صفحات 53-68
    آنچه همیشه درباره پوزیتیویست های منطقی مورد توجه بوده است، وجوه معرفت شناختی و روش شناختی آنها بوده است. حال قصد داریم با توجه به چالش موریس شلیک و حلقه وین با متافیزیک، وجه هستی شناختی اندیشه او را بازسازی کنیم. شلیک شناخت ما از «واقعیت» ، و همچنین «جهان خارج مستقل از ما» را به دو قلمرو شناخت عرفی یا شناخت مورد نیاز در زندگی روزمره و شناخت علمی تفکیک می کند. او با تکیه بر این تفکیک نشان می دهد که چگونه مکتب پوزیتیویسم منطقی در هیچیک از این دو قلمروی شناختی، نیازمند مواجهه متافیزیکی با واقعیت و جهان خارج نیست. در این مقاله اولا به این مساله خواهیم پرداخت که تصور او از واقعیت و جهان مستقل از ما به عنوان مقولاتی هستی شناختی چه بوده است؟ ثانیا، این تلقی از واقعیت بر روش شناسی و معرفت شناسی پوزیتیویسم منطقی چه تاثیری داشته است؟
    کلیدواژگان: واقعیت، شلیک، رئالیسم، پوزیتیویسم، داده بلاواسطه حسی
  • مهدی گلشنی * صفحات 69-86
    از نظرارسطو و فلاسفۀ اسلامی و فلاسفۀ قرون وسطی همۀ علوم زیر چتر فلسفه قرار می گرفت و فلسفه عمدتا به فلسفۀ نظری و فلسفۀ عملی تقسیم می شد ، که فلسفۀ نظری شامل متافیزیک ، ریاضیات و طبیعیات بود. قبل از تکون علم جدید، دانشمندان درپی آن بودند که تصویر یکسانی از کل جهان به دست آورند. تمام بخش های دانش، بایستی در یک چارچوب کل نگرانۀ فلسفی قرار می گرفت. پس از تکون علم جدید کم کم فلسفه های تجربه گرا ، که فقط به تجارب حسی توجه داشتند، نضج گرفت و این منجر به کنار گذاشتن فلسفه ، علی الخصوص متافیزیک ، شد، و عالمان دیدگاه کل نگر را کنار گذاشتند. در نیمۀ دوم قرن بیستم ، با ظهور چند مکتب در فلسفۀ علم و روشنگری درمورد فارغ نبودن علوم از متافیزیک و چند بعدی بودن بعض از مسائل علمی ، چند جریان زیر براه افتاد: (1) عده ای از بزرگان علم ، قادر نبودن علم تجربی به پاسخگوئی به همۀ سؤالات انسانی را دلیل بر این دانسته اند که علم باید در یک چهار چوب جامعتر (یک متافیزیک) قرار گیرد.
    (2) مطالعات میان رشته ای براه افتاده ، که به تاسیس گروه های پژوهشی میان رشته ای و براه افتادن دوره های آموزشی میان رشته ای منجر شده و باعث توجه به فلسفه در علوم گشته است.
    (3) پوزیتیویستهای منطقی دنبال این بودند که همۀ علوم را به یک علم، مثلا فیزیک ، برگردانند. اما این جریان در دهه های اخیر تضعیف گشته ، گرچه در خود فیزیک عده ای دنبال " نظریۀ همه چیز" بوده اند.
    (4) بعضی از دانشمندان تاکید کرده اند که تخصصها باید در پرتو یک دیدگاه کل نگر دنبال شود ، ولذا حاکمیت یک جهان بینی جامع نگر را بر همۀ علوم توصیه کرده اند.
    به طور خلاصه می توان گفت که در دهه های اخیر در راستای کل نگری توجه به فلسفه در علوم به نحو محسوسی درغرب بیشتر شده است.
    کلیدواژگان: سیر تحول، علوم رشته ای، علوم میان رشته ای، علم وحدت یافته، کل نگری، جهان بینی
  • سیداسماعیل مسعودی* ، سیدسعید زاهد زاهدانی صفحات 87-117
    ابژکتیویته به عنوان ایده آل علوم - به خصوص علوم انسانی - مورد نقد گادامر است چون تجربه ای از خودبیگانه در انسان شکل داده و سبب انسداد وجودشناسانه می شود. این ایده آل ناشی از تفوق نقد عقل محض کانت بر علم جدید و همچنین غفلت سنت فلسفۀ غربی از زبان است. هر چند دیلتای تلاش کرد با استفاده از سنت زبانی و هرمنوتیکی جایگاهی مختص علوم انسانی فراهم آورد، اما، به دلیل بنیان دکارتی اش و نیز تلقی ابزارگرایانه اش از زبان و آگاهی تاریخی، دچار سوبژکتیویسم شده و علوم انسانی را همچون حکم زیباشناسانۀ کانتی، عاری از حقیقت موضوع کرد. گادامر با بازخوانی تجربۀ هنری و تجربۀ تاریخی در کانت و دیلتای و همچنین استفاده از فلسفۀ هایدگر و هگل،به همراه توجۀ انتولوژیک به زبان، تجربۀ هرمنوتیکی را سامان داد تا ایده آل آن، نه فرایند ابژکتیوسازی، بلکه ظهور خود موضوع در زبان باشد و این همان زاخلیخکایت (Sachlichkeit) بوده که آشکارگی موضوعیت موضوع یا شیئیت شیء است.
    کلیدواژگان: ابژکتیویته، Sachlichkeit، زبان، حقیقت، تجربة هرمنوتیکی، گادامر
  • مهدی معین زاده * صفحات 119-138
    ریچارد فولی در زمره نظریه پردازان مشهور در باب معرفت شناسی و معقولیت محسوبست. نظریه مختار او در معرفت شناسی، "مبناگرائی انفسی" (Subjective foundationalism) است. با مطالعه آثار وی البته مشخص می شود که اتخاذ چنین موضعی در معرفت شناسی بدلیل پروردن نظریه معقولیت سازگار با آن بوده است. "مبناگرائی" وجه ممیزه نظریه معرفت فولی, از دیدگاه هائی همچون انسجام گرائی (coherentism) است. "انفسی بودن" نیز در تقابل با آفاقی بودن نحله هائی مثل اعتمادگرائی (reliablism) قرار می گیرد. فولی بر اساس این موضع معرفت شناختی، نظریه ای بدیع در باب معقولیت ارائه می دهد که معرفتی (اپیستمیک) بودن و مهمتر از آن معطوف به هدف بودن (Goal oriented) از خصائص آنست. وی همچنین عقیده مقبول (Reasonable beliefe) را جایگزین عقیده معقول (Rational beliefe) در نظریه معقولیت می کند. نظریه معقولیت فولی, بدلیل احتواء بر مفاهیمی چون منظر (perspective) ، استدلال مناقشه ناپذیر (Uncontraversial argument) ، تامل عمیق (Deep reflection) ، عمیق ترین ملاکهای معرفتی (Deepest epistemic standards) و… نوعی ذهنی گرائی و نسبی گرائی را متداعی می کند که البته از آن مبراست. در این مقاله تلاش می شود ضمن بررسی و بازسازی نظریه معقولیت فولی، معقولیت حاکم بر خود این نظریه نیز از طریق پیگیری استلزامات آن کشف گردد. این تلاش از طریق احاله هر یک از عناصر مقوم نظریه معقولیت فولی به بنیاد وجودی آن صورت می بندد. مدعای مقاله در خصوص معقولیت حاکم بر نظریه معقولیت فولی آن است که این معقولیت نه به اعتبار ملاک های منطقی بلکه مبتنی بر احوال و عناصر اگزیستانسیال آدمی است که تامین می گردد.
    کلیدواژگان: فولی، مبنا گرائی انفسی، معقولیت، نظری? معقولیت معرفتی
  • ابوتراب یغمایی * صفحات 139-156
    تقسیم بندی علوم به محض و کاربردی سابقه ای دویست ساله دارد. در این مدت، فیلسوفان و مورخان علم و فناوری درگیر این مساله بوده اند که چه معیاری این دو نوع علم را از یکدیگر متمایز می کند. مدل خطی یکی از قدیمی ترین و رایج ترین مدل هاست که مبتنی بر معیار حاصل از آن، هدف علم محض رسیدن به معرفت است، در حالی که هدف علم کاربردی به کار گرفتن معرفت علمی برای حل مشکلات عملی است. در این مقاله استدلال خواهد شد که مدل خطی برای تمایز علم محض– علم کاربردی در حوزه ی نانو کارآمد نیست. بنابراین، اگر پیش فرض تمایز علم محض از علم کاربردی درست باشد، رسم تمایز در حوزه ی مذکور نیازمند مدلی دیگر است.
    کلیدواژگان: علم محض، علم کاربردی، مدل خطی، علم نانو، بازنمایی علمی، طراحی
|
  • Banafsheh Eftekhari * Pages 1-27
    Kalām Atomism defended by Ash’arī and Mu’tazila both, also includes the geometrical Atomism. Geometrical Atomism considers lines and geometrical shapes consisting of indivisible things. In other words, from this view, line is made up of points. This view conflicts with the definitions in Euclid’s Elements and subsequently classical geometry. Fakhr al-Din Razi who defended Atomism in the last decades of his lifespan was aware of this inconsistency. Through the arguments relevant to Atomism, he tried to resolve the inconsistency. Although his efforts do not result in developing a new geometry consistent with Atomism, his arguments contain subtle points which are significant from the view of the history and philosophy of Mathematics. In this paper, I will investigate several arguments from al-Maṭālib al-‘Alīyah in modern mathematical notation. And I will analyze the theoretical background of the arguments to achieve a frame to see their significance from the history of mathematics point of view. It is to show how Razi examined another geometrical structure other than the classical Geometry of his age. Furthermore, I suggest that Razi’s arguments should be considered in the history of infinitesimals as a possibility
    Keywords: Kalam Atomism, Geometrical Atomism, Fakhr al-Din Razi, al-jawhar al-fard, Geometrical Continuism
  • Mostafa Taqavi * Pages 29-52
    In this paper, giving some examples of modern sciences, I will show that some theories have been influenced by naturalistic presuppositions and one can then explain the empirical data these theories seek to explain through a religious approach. Resorting to these examples, the advocates of religious science want to show that just as presuppositions of science may be affected by naturalism so they may be influenced by religion, and therefore religious science is possible. In the final part of this paper, answering following questions regarding religious science, it is attempted to clarify some complexities of the debate: Does the idea of religious science endorse relativism indirectly? Religious science is justified by appealing to experience, or religion, or both? If appealing to religion is involved in the justification of religious science, does religious actions not involve in scientific activity? Does the possibility of religious science mean the lack of a distinctive border between science and religion? Evolution is a characteristic feature of scientific theories, and religious science is not an exception. Does the evolution of religious science not undermine religion? Does the argument for the possibility of religious science imply the possibility of religious science, in addition to the logical possibility of religious science? What perspective the proponents of religious science should define for their ideal?
    Keywords: Religious Science, naturalistic science, relativism in science, border between science, religion
  • Mohsen Donyavi * Pages 53-68
    Moritz Schlick divides our knowledge of reality and independent external world into two domains of conventional knowledge needed in everyday life, and scientific knowledge. Relying on this division, he shows how logical positivism is not in need of metaphysical confrontation with reality and external world in either of these realms.
    The present article studies Moritz Schlick’s academic trend and the turning points of his scientific life, from the tradition of philosophical physicists to succession of Ernst Mach, and to his association with Vienna Cycle; and meanwhile attempts to answer the question of what has been his image of reality and independent world as ontological issues? What always has been taken into consideration about logical positivists is limited to their epistemological and methodological aspects. Here we intent to reproduce the ontological aspect of Schlick’s thoughts, taking into account the challenge that he and the Vienna cycle pose to metaphysics
    Keywords: Reality, Concepts, Scientific Knowledge, general theory of knowledge, Tradition of Philosophical Physicists
  • Mehdi Golshani * Pages 69-86
    From the view of Aristotle, Muslim philosophers and the Christian Philosophers of the middle ages, all sciences were under the umbrella of philosophy. But, after the development of modern science and the growth of empiricism, philosophy lost its glory and attention was given primarily to specialized sciences.
    But during the second half of the twentieth century, the defects of empiricism became apparent and several trends emerged:(1) Some scholars mentioned that science can’t answer all questions of human concern and there is a need for a more general framework.
    (2) There was a movement towards interdisciplinary studies, and there was a revival of philosophy among scientists.
    (3) Positivists spoke of unified science, i.e. all sciences could be reduced to a single science, e. g. Physics.
    (4) Many distinguished scientists mentioned that different specialties should be pursued under a holistic view, so they recommended to look for a worldview that works as an umbrella for all sciences.
    Keywords: Development, Specialized sciences, multidisciplinary Sciences, Unified Science, Holistic view, Worldview
  • Seyed Esmaiel Masoudi *, Seyed Saied Zahed Zahedani Pages 87-117
    Objectivity, as the ideal of science, especially human science, is criticized by Gadamer because it constructs an alienated experiment in human and causes an ontological obstruction. This ideal stems from the superiority of Kant's Critique of Pure Reason on modern science and also negligence of language by Western philosophical tradition. Although Dilthey attempted to provide a special place for human science using linguistic and hermeneutics tradition, due to his Cartesian foundations, and his instrumentalist attitude toward historical language and consciousness, he suffered from subjectivism and considered human science truth-less as Kantian aesthetic judgment. Rereading artistic experience and historical experience in Kant and Dilthey, and using Heidegger’s and Hegel's philosophy and also attending to the ontology of language, Gadamer organized hermeneutic experience so that its ideal is not objectification process, but the emergence of the subject itself in the language, and this is Sachlichkeit that is the disclosure of the subjectivity of subject or the objectivity of object.
    Keywords: Objectivity, Sachlichkeit, Language, Truth, Hermeneutic Experience, Gadamer
  • Mehdi Moinzadeh * Pages 119-138
    Richard Foley is among the well-known theorists in epistemology and rationality. His theory of epistemology is known as ‘Subjective Foundationalism’. Studying his works, one finds out that the adoption of such a position in epistemology was due to the development of a rationality theory compatible with it. ‘Foundationalism’ is the distinctive feature of Foley’s epistemology which distinguishes it from views like coherentism. ‘Subjectivism’ is in opposition to ‘objectivist’ views like reliabilism. On the basis of this epistemological position, Foley puts forward an elaborate theory of rationality that being epistemic and, more importantly, being goal-oriented are among its main characteristics. He also replaces ‘reasonable belief’ with ‘rational belief’ in the theory of rationality. Involving concepts like ‘perspective’, ‘uncontroversial argument’, ‘deep reflection’, and ‘deepest epistemic standards’, Foley's theory of reasonableness associates a kind of subjectivism and relativism, but actually it is neither subjectivist nor relativist. This paper while investigates and reconstructs Foley's theory of rationality, attempts to disclose the rationality of the theory itself pursuing its implications. To do so, each of the elements of Foley's theory of rationality is referred to its existential foundation. The claim of the article on the rationale behind Foley's theory of reasonableness is that this rationality is not based on the validity of logical criteria but on the human existential states and elements
    Keywords: Foley, subjectivist foundationalism, rationality, Theory of epistemic rationality
  • Abutorab Yaghmaie * Pages 139-156
    The history of pure science-applied science distinction goes back to 19th century. Philosophers of science and technology and science studies practitioners since then have been involved in how to separate pure from applied science. The linear model of the distinction is one of the oldest models on which the goal of pure science is acquiring knowledge, while applied science tries to solve practical problems. In this article, I will argue that the liner model to draw the distinction in nano-science is inadequate. So, another account is needed to distinguish them, provided that our assumption about the distinction per se in nano-science is applicable
    Keywords: Pure Science, Applied Science, Linear Model, Nano-science, Scientific Representation, Design