فهرست مطالب

مطالعات آموزشی و آموزشگاهی - پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1396)

فصلنامه مطالعات آموزشی و آموزشگاهی
پیاپی 17 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقاله پژوهشی
  • امیرحسن کوهی *، غلامعلی احمدی، جمال عاشوری، رضا بیرامی صفحات 9-28
    این پژوهش با هدف بررسی رابطه میان سبک های مدیریتی، خلاقیت و تعهد سازمانی با رضایت شغلی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل همه مدیران دبیرستان های شهر قرچک است که تعداد 140 مدیر به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای برای حجم نمونه انتخاب شد. سپس پرسشنامه چندعاملی مدیریت بس و آوولیو، پرسشنامه خلاقیت تورنس، پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و مایر و پرسشنامه رضایت شغلی هرزبرگ بین آنها توزیع شد. در پایان داده های پژوهش جمع آوری و تجزیه و تحلیل شده است.
    یافته ها نشان می دهد میان سبک مدیریت تحول آفرین، سبک مدیریت تبادلی، خلاقیت و تعهد عاطفی با رضایت شغلی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد (p<0/01) و خلاقیت، سبک مدیریت تبادلی و تعهد عاطفی در یک مدل پیش بین توانستند 35 درصد از واریانس رضایت شغلی را پیش بینی کنند و نیز سهم خلاقیت در پیش بینی رضایت شغلی بیش از سایر متغیرها بوده است. بنابراین می توان نتیجه گرفت خلاقیت، سبک مدیریت تبادلی و تعهد عاطفی باعث افزایش رضایت شغلی مدیران می شود.
    کلیدواژگان: سبک های مدیریتی، خلاقیت، تعهد سازمانی، رضایت شغلی، مدیران
  • علیرضا بادله * صفحات 29-49
    شبیه سازی های آموزشی به مثابه تکنیک یا رسانه ای در نظر گرفته می شوند که بعضی جنبه های رفتاری یک سیستم فیزیکی یا انتزاعی را به وسیله رفتاری به شکل دیگری نمایش می دهند. بنابراین هدف پژوهش حاضر مقایسه آموزش مبتنی بر شبیه سازی با رویکرد سازنده گرایی و رویکرد سیستماتیک بر یادگیری و یادداری هنرجویان سال سوم رشته کامپیوتر فنی و حرفه ای، در گروه تحصیلی کامپیوتر بوده و روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بوده است. نمونه آماری پژوهش شامل تعداد 60 هنرجوی رشته کامپیوتر هنرستان های فنی وحرفه ای در سال تحصیلی 94-95 شهر کاشان است که با روش نمونه گیری در دسترس و تصادفی ساده انتخاب و در دو گروه آزمایش (40) و گروه کنترل (20) جای دهی شدند. شرکت کنندگان دو گروه آزمایشی، آموزش به روش شبیه سازی با رویکرد سازنده گرایی، روش شبیه سازی با رویکرد سیستماتیک و روش سنتی درس شبکه های کامپیوتری را طی 7 جلسه دریافت کرده اند. برای جمع آوری داده ها از آزمون محقق ساخته و برای تحلیل داده ها از روش های آماری تحلیل کوواریانس و برای طراحی محیط شبیه سازی شده از نرم افزار Cisco Packet Tracerاستفاده شده است. با توجه به یافته های پژوهش، دو گروه آزمایش در یادگیری و یادداری پیشرفت داشته اند؛ یعنی تفاوت معناداری بین یادگیری آن ها قبل و بعد از آموزش وجود داشت؛ اما در گروه اول که با شبیه سازی با رویکرد سازنده گرایی آموزش دیده بودند، میزان یادگیری و یادداری بیش از گروهی بود که با رویکرد سیستماتیک آموزش دیدند؛ یعنی در متغیرهای یادگیری و یادداری، نتایج به نفع گروه اول بود.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، رویکرد سازنده گرا، رویکرد سیستماتیک، یادگیری، یادداری
  • حمید عبدالله زاده *، حسین عباسیان، محسن علی نژاد صفحات 51-74
    هدف این مطالعه تبیین نقش ساختار توانمندساز مدرسه با میانجی گری خوشبینی تحصیلی معلمان بر اثربخشی مدرسه می باشد. به منظور اجرای این پژوهش از مدارس ابتدائی پسرانه دولتی منطقه یازده شهر تهران، نمونه ای متشکل از 172 معلم با کاربست نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از سه پرسشنامه ساختار توانمندساز مدرسه هوی (2003) ، خوشبینی تحصیلی معلمان بیرد و همکاران (2010) و اثربخشی مدرسه هوی (2009) استفاده شد. به منظور تحلیل داده ها نیز از روش آماری تحلیل مسیر استفاده شد. نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که: 1) ساختار توانمندساز مدرسه اثر مستقیم معناداری بر خوشبینی تحصیلی معلمان (27/0=β) دارد. 2) خوشبینی تحصیلی معلمان اثر مسستقیم معناداری بر اثربخشی مدرسه (46/0=β) دارد. 3) ساختار توانمندساز مدرسه اثر مستقیم معناداری بر اثربخشی مدرسه (17/0=β) دارد. 4) تاثیر ساختار توانمندساز بر اثربخشی مدرسه به صورت غیر مستقیم و از طریق خوشبینی تحصیلی معلمان معنادار (12/0=β) است. 5) مدل مفهومی ارائه شده از برازش مطلوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: ساختار توانمندساز مدرسه، خوشبینی تحصیلی، تاکید تحصیلی، اعتماد کادر آموزشی، کارآمدی جمعی، اثربخشی مدرسه
  • حسین کریمیان * صفحات 75-95
    پژوهش حاضر با هدف بررسی و ارزیابی میزان توجه به مهارت های تفکر انتقادی درکتاب های هدیه های آسمان دورة ابتدایی انجام گرفته است. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعة آماری شامل تمام معلمان دورة ابتدایی شهر قم (نواحی چهارگانه) به تعداد 5692 معلم که در پایة تحصیلی سوم تا ششم ابتدایی تدریس می کنند. نمونة تحقیق بر اساس جدول مورگان از جامعة آماری5692 نفر، تعداد 361 نفر به صورت تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شده اند. ابزار پژوهش، پرسشنامة محقق ساخته است که حاوی 32 سؤال بر مبنای مهارت های تفکر انتقادی (تجزیه و تحلیل، ترکیب، ارزشیابی و توضیح) هرکدام 8 سؤال بود که روایی آن با کمک متخصصان و پایایی آن با ضریب آلفای کرونباخ، میانگین 25/83 تایید شده است. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای انجام شد. یافته های پژوهش نشان می دهدکه: 1- میانگین مهارت تجزیه و تحلیل در کلیة پایه های تحصیلی در درس هدیه های آسمان 09/60 درصد است. 2- میانگین مهارت ترکیب در درس هدیه های آسمان 31/60 درصد است. 3- میانگین مهارت ارزشیابی در کلیة پایه های تحصیلی در درس هدیه های آسمان 08/59 درصد است. 4- میانگین مهارت توضیح در درس هدیه های آسمان 85/60 درصد است.
    کلیدواژگان: مهارت های تفکر انتقادی، هدیه های آسمان، دورة ابتدایی، دیدگاه معلمان
  • سیمین زغیبی قناد، سیروس عالیپور بیرگانی*، مرتضی مرادی صفحات 97-120
    هدف پژوهش حاضر، آزمون رابطه ی علی جنسیت و باور هوشی افزایشی با راهبردهای شناختی و فراشناختی از طریق هیجان های مثبت تحصیلی بود. به این منظور،192 دانشجوی دانشگاه لرستان به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و پرسشنامه های راهبردهای یادگیری خودتنظیمی (پنتریج و دی گروت، 1990) ، مقیاس نظریه ضمنی هوش در جامعه دانشجویی (عبدالفتاح و ییتس، 2006) و هیجان های تحصیلی (پکران، گاتز، تیتز و پری، 2002) را تکمیل کردند. ارزیابی مدل پیشنهادی با روش مدل سازی معادلات ساختاری صورت گرفت. یافته ها نشان داد باور هوشی افزایشی با راهبردهای شناختی و فراشناختی رابطه ی مثبت دارد. همچنین، بین دانشجویان دختر و پسر از نظر راهبردهای شناختی تفاوت معنی دار وجود دارد. علاوه بر این، جنسیت و باور هوشی افزایشی از طریق هیجان های مثبت تحصیلی قادر به پیش بینی راهبردهای شناختی و فراشناختی بود. بر این اساس می توان گفت متغیر جنسیت و باور هوشی افزایشی به هیجان های مثبت می انجامد و از این رو، به استفاده ی بیشتر از راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی کمک می کند. این یافته ها بر نقش باورها و هویت جنسیتی در خلق هیجان های مثبت جهت تسلط بر راهبردهای شناختی و فراشناختی تاکید می کند.
    کلیدواژگان: جنسیت، باور هوشی افزایشی، هیجان های مثبت، راهبردهای شناختی، راهبردهای فراشناختی
  • ایوب ابراهیمی *، حسن رضا زین آبادی، محمدرضا هداوندی صفحات 121-146
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و کشف عوامل مرتبط با میل به ماندگاری دانشجومعلمان دانشگاه فرهنگیان در وزارت آموزش وپرورش در سال 96-1395 انجام شده است. روش تحقیق در این مطالعه، کیفی و از نوع پدیدارشناسی است. بدین منظور، با کاربرد روش نمونه گیری هدفمند 12 نفر از مدیران حوزة ستادی، مدیران دانشکده ها، استادان و دانشجومعلمان برتر انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات شامل مصاحبۀ نیمه ساختاریافته است. داده های به دست آمده با به کارگیری نرم افزار MAXQDA نسخة 12 در قالب کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند. نتایج حاصل از این تحلیل نشان داد مقوله های کرامت انسانی و اعتماد سازمانی با 4 زیرمؤلفه، کفایت جبران خدمات با 3 زیرمؤلفه ، محیط درون سازمانی با 7 زیرمؤلفه، توسعۀ شایستگی ها و مسیر حرفۀ معلمی با 8 زیرمؤلفه ، تناسب شغل و شاغل در ورودی و فرآیند، ارتقای منزلت حرفه ای و محیط بیرونی با 6 زیرمؤلفه، به عنوان عوامل مؤثر بر ماندگاری دانشجومعلمان شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: میل به ماندگاری، رضایت شغلی، دانشجومعلم
  • نرگس قاسمی کندسکلایی *، غلام حسین اعلایی صفحات 147-168
    این پژوهش با هدف تحلیل رابطه بین هوش فرهنگی با هیجان پذیری در تدریس معلمان انجام شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش متشکل از 375 معلم دوره ابتدایی شهرستان رضوانشهر بود که برحسب جدول کرجسی و مورگان 191 معلم (101 زن و 90 مرد) به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده اند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه های معتبر هوش فرهنگی آنگ و همکاران (2004) و هیجان پذیری در تدریس ویلاویسنسیو (2010) استفاده شد. روایی صوری و محتوایی این پرسشنامه ها بر طبق نظر متخصصان علوم تربیتی و پایایی آنها به روش آلفای کرونباخ به ترتیب 92/0 و 90/0 مورد تایید قرار گرفت. فرضیه های پژوهش با آزمون های آماری همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. یافته های پژوهش نشان داد که بین هوش فرهنگی و سه بعد آن (شناخت فرهنگی، انگیزش فرهنگی و رفتار فرهنگی) با هیجان پذیری در تدریس معلمان دوره ابتدایی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (05/0 P ≤) ، اما بین بعد فراشناخت فرهنگی با هیجان پذیری در تدریس معلمان رابطه معناداری وجود ندارد (05/0< P). همچنین، از میان ابعاد چهارگانه هوش فرهنگی، بعد انگیزش فرهنگی از توان پیش بینی 045/0 از تغییرات هیجان پذیری در تدریس معلمان ابتدایی برخوردار است که مقدار ناچیزی می باشد (05/0≥ P). بنابراین، می توان نتیجه گرفت که افزایش هوش فرهنگی معلمان می تواند در تنظیم هیجانات معلمان در موقعیت تدریس مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: هوش، هوش فرهنگی، هیجان پذیری در تدریس
|
  • amirhasan koohi*, gholamali ahmadi, Jamal Ashoori, Reza Beyrami Pages 9-28
    Job satisfaction is one of the most important factors in increasing efficiency and creating positive attitude in individuals toward their work.This research aimed to investigating the relationship between management styles,creativity and organizational commitment with job satisfaction.Study population consists of all highschool principals in Qarchack and using multi-phase cluster sampling, 140 principals were chosen as the study sample. . All of them completed the multiple management questionnaire (Bass and Avolio, 1995), creativity questionnaire (Torrance, 1990), organizational commitment questionnaire (Allen and Meyer, 1997) and Herzberg’s job satisfaction questionnaires (Dant and et al, 1966).Results showed a positive and significant relationship between transformational management style, transactional management style, creativity and affective commitment with job satisfaction (p<0/01). Creativity, transactional management style and effective commitment in one predictive model predicted about 35 percent of variance of job satisfaction and also share of creativity in predicting job satisfaction was more than other variables. Therefore creativity, transactional management style and affective commitment lead to higher job satisfaction in high school principals.
    Keywords: Management Styles, Creativity, Organizational Commitment, job satisfaction, Managers
  • alireza Badeleh * Pages 29-49
    Educational simulation is a technique or a type of media that tries to show some behavioral aspects of a physical or abstract system in a different way using a specific behavior. Therefore, objective of this survey was to compare education[1] based on simulation with a focus on manufacturer-orientation attitude and systematic attitude of third grade vocational students studying computer on their learning and retention. Research methodology was semi-experimental including pretest, posttest and control group. Sample size is included 60 students studying computer in the vocational schools of the city of Kashan in 2015-2016. They were selected by the use of convenience sampling and simple random sampling and were placed in two groups i.e. treatment (40) and control (20). Participants in the treatment group received computer network lessons through simulation with manufacturer-orientation method, systematic attitude, and traditional method in 7 sessions. Data was collected by the use of standardized researcher-made questionnaire (difficulty, distinguish, and validity indexes); and data was analyzed through statistical methods of covariance. In order to design the simulated environment, Cisco Packet Tracer software was used. According to findings, the two treatment groups had progresses in learning and retention i.e. there was significant difference between their learning before and after education, but in the first group that was educated through simulation focusing on manufacturer-orientation attitude, the level of learning was higher than the group that had experienced systematic attitude. It means that in the variables of learning and retention, the first group had better results.
    Keywords: simulation, manufacturer-oriented attitude, systematic attitude, learning, retention, students of vocational school
  • hamid abdullahzade * Pages 51-74
    The purpose of this study was to investigate the fitting of the proposed model in relation to Authentic leadership and organizational commitment of employees through mediation of organizational justice variable. The population of this study was all teachers of boys' high school secondary schools in the second district of Qom. From the population, 300 sample were selected based on cluster sampling. To collect data, Authentic leadership Questionnaire (Avolio et al., 2007), Organizational Justice Questionnaire Niehoff and Moorman (1993) and Allen & Meyer (1997) Organizational Commitment Questionnaire were used. To analyze the research data, structural equation modeling - fitness indexes and path coefficients were used. The results of the data analysis showed that Authentic leadership has a direct and significant impact on teachers 'organizational commitment and organizational justice has a direct and significant impact on teachers' organizational commitment. Also, Authentic leadership indirectly through organizational justice affects the organizational commitment of teachers of influence Meaningful. Consequently, the proposed conceptual model has a suitable statistical fit, that is, the model of organizational commitment explanation based on Authentic Leadership and organizational justice is fitted with empirical data.
    Keywords: Authentic Leadership, Organizational Commitment, organizational justice, Teachers
  • hossein karimian * Pages 75-95
    This essay aims at examination and evaluation of attention level to critical thinking skills in primary schools’ the Sky Gifts book. The statistical population of this research is all primary teachers in Qom who teach to third till six level students. Samples who are 361 individuals are chosen randomly relative class based on Morgan list. The method of data gathering is a researcher- made questioner which has 32 questions based on critical thinking methods (analysis, synthesize, evaluation, explain). According to findings, the level of paying attention to critical thinking skills are different in (analysis, synthesize, evaluation, explain) according to teachers point of view. Also, critical thinking skills have a good level in (analysis, synthesize, evaluation, explain) according to teachers point of view in all third till six levels of primary schools. Moreover, the relative situation of critical thinking skills in explaining level is better than other levels according to teachers’ point of view. Consequently, the content of the Sky Gifts book has a good level for providing critical thinking skills in students. However, since evaluation skill is paid less attention, the policy makers have to pay more attention to develop evaluation ability for students.
    Keywords: critical thinking skills, the Sky Gifts book, primary schools, teachers’ point of view
  • sirus alipoorbirgani * Pages 97-120
    The aim of this study was to test the causal relationship between gender and incremental intelligence belief with cognitive and metacognitive strategies through academic positive emotions. For this purpose, 192 students of Lorestan University were selected using stratified random sampling and completed Motivated Strategies for Learning Questionnaire (Pintrich & DeGroot, 1990), Implicit Theories of Intelligence Scale (Abd-El-Fattah & Yates, 2006) in the student population and Pekrun's Achievement Emotion Questionnaire (Pekrun, Goetz, Titz & Perry, 2002). To evaluation the proposed model was done by Structural Equation Modeling method. The results of the study indicated that incremental intelligence belief has a positive relationship with cognitive and metacognitive strategies. Also, there is a significant difference among male and female students in terms of cognitive strategies. Additionally, gender and incremental intelligence belief were able to predict cognitive and metacognitive strategies through academic positive emotions. Accordingly, it can be said that the gender variable and incremental intelligence belief leads to the positive emotions and thus help to make more use of cognitive and metacognitive learning strategies. These findings emphasize the role of beliefs and gender identity in creating positive emotions in order to dominate cognitive and metacognitive strategies.
    Keywords: gender, incremental intelligence belief, positive emotions, cognitive strategies, metacognitive strategies
  • Ayoob Ebrahimi *, hasanreza zeynabadi, Mohammad Reza Hodavandi Pages 121-146
    The present study aimed at identifying and discovering the factors associated with the desire for survival of the teacher-students at the Farhangian University in the Ministry of Education in 1965-96. The method of research in this study is qualitative and phenomenological. To this end, with the application of targeted sampling method, 12 managers of the field of study, faculty executives, professors and students of higher education were selected. The information gathering tool is a semi-structured interview. The obtained data were analyzed in the form of open source, axial and selective coding using software MAXQDA version 12. The results of this analysis showed that the categories of human dignity and organizational trust with 4 sub-components, the adequacy of service compensation with 3 sub-components, the organizational environment with 7 sub-components, the development of competencies and the professional path of the teacher with 8 sub-components, Occupation and work in the input and process, promotion of professional status and the external environment with 6 sub-components were identified as factors affecting the survival of teacher-students.
    Keywords: The desire for survival, job satisfaction, teacher-students
  • Narges Ghasemi Kandeskalayi *, Gholam Hosein Alaei Pages 147-168
    The purpose of this research was to analyze the relationship between cultural intelligence and emotionality in teaching of teachers. It was a descriptive and correlation research. Statistical population involved all primary school teachers in Rezvanshahr (375 teachers) that 191 teachers (101 females & 90 males) were selected as the sample by stratified random sampling based on Krejcie and Morgan's table. Cultural intelligence inventory (Ang & et al., 2004) and emotionality in teaching questionnaire (Villavicencio, 2010) were used to collect data. Face and content validity of these questionnaires were confirmed by education experts and their reliabilities have been approved by Cronbach's Alpha method, respectively 0.92 and 0.90. Statistical analyses performed to analyze data included inferential statistics (Pearson correlation & stepwise regression) using SPSS17 software. The findings indicated that there was a positive and significant correlation between cultural intelligence and three dimensions (cognitive cultural intelligence, behavioral cultural intelligence and motivational cultural intelligence) with emotionality in teaching of primary school teachers (P≤ 0.05), but there was not a significant correlation between metacognitive cultural intelligence and emotionality in teaching of primary school teachers (P> 0.05). Also, cultural motivation could predict .045 of changes of emotionality in teaching of primary school teachers which is a small amount (P≤ 0.05). Therefore, it can be conclude that increasing of teachers' cultural intelligence can improve their emotionality in teaching.
    Keywords: intelligence, cultural intelligence, emotionality in teaching