فهرست مطالب

نشریه طب انتظامی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 27، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی صابریان* ، غلامعلی کاشانی صفحات 141-146
    گسترش استفاده از مواد مخدر از نگرانی هایی است که امروزه دولت ها دست به گریبان آن هستند و کشور ایران نیز از این قائده مستثنی نیست. افزایش کشف مواد مخدر و گسترش تنوع این مواد به ویژه مواد روان گردان، لزوم وجود برنامه ای منسجم برای افزایش کارایی روش های فعلی شناسایی مصرف کنندگان مواد مخدر را بیش از پیش پر رنگ می کند. در حال حاضر تنها سه ماده مخدر مرفین، مت آمفتامین و آمفتامین در برنامه سنجش مواد مخدر در کشور وجود دارند. لذا، به نظر می رسد بازنگری در روش فعلی ضروری است.
    مطالعه حاضر بر روی 153 ادرار از ادرارهایی که با روش جاری شناسایی مصرف مواد مخدر در یکی از آزمایشگاه های تشخیص مواد مخدر تهران منفی اعلام شده بود، انجام شد. این آزمایشات با دستگاه رندوکس که با تکنولوژی بیوچیپ و بر اساس واکنش آنتی ژن- آنتی بادی عمل می کند، صورت پذیرفت.
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که از 153 ادرار مورد آزمون به ترتیب 1، 2، 3، 12، 3، 3، 8، 6 و 9 ادرار به باربیتورات ها، مت آمفتامین، مرفین، بنزودیازپین ها، بوپرنورفین، اکستازی، متادون، ضد افسردگی های سه حلقه ای و حشیش آلوده بودند. هیچ نمونه ای حاوی کوکائین و آمفتامین مشاهده نشد.
    با توجه به تعداد قابل تامل ادرارهای آلوده به دارو ها و مواد مخدر سنتی و صنعتی، بازنگری در شیوه فعلی شناسایی مواد مخدر ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مواد مخدر، سوء مصرف مواد، شناسایی مواد مخدر، ایمونواسی
  • امیرحسین گودرزی، علی اکبر گل محمدی، سپیده بشیرگنبدی* ، ساره صمدی صفحات 147-152
    اهداف: محیط های نظامی به دلیل ماهیت استرس زای خود و همچنین به واسطه ی دسترسی آسان نیروها به اسلحه، می توانند سبب افزایش پرخاشگری و یا افکار خودکشی در سربازان گردند. کاهش چنین افکاری در سربازان نظامی اخیرا از سوی محققان مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف اثربخشی مداخلات ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر افکار خودکشی و پرخاشگری در سربازان وظیفه ی عادی دوره آموزشی پادگان مالک اشتر اراک، انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش آزمایشی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. برای انجام این پژوهش 40 سرباز آموزشی که دارای نمره بالا در افکار خودکشی بودند، به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. برای جمع آوری اطلاعات در پیش آزمون و پس آزمون از مقیاس افکار خودکشی بک و پرسشنامه پرخاشگری استفاده شد. برای گروه آزمایش ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس به مدت 8 جلسه اعمال شد. داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزار SPSS به روش تحلیل کوواریانس، تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر کاهش افکار خودکشی و پرخاشگری تاثیر معنی دار دارد.
    نتیجه گیری
    ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر کاهش افکار خودکشی و پرخاشگری سربازان وظیفه عادی پادگان مالک اشتر اراک اثربخش بوده است و می توان این روش درمانی را برای کاهش مشکلات روانشناختی سربازان به کار برد
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، افکار خودکشی، پرخاشگری، سربازان وظیفه ی عادی
  • آقااللهنظر علی صوفی، آقا علی فرنام* ، آقا محمود شیرازی صفحات 153-159
    اهداف: سلامت معنوی به عنوان جوان ترین و چهارمین بعد سلامت، از طریق تاثیر بر سلامت روانی، نقش زیادی در ارتقاء سلامت عمومی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش خوددلگرم سازی مبتنی بر روش شوناکر در افزایش سلامت معنوی دانشجو-معلمان فرزندان کارکنان ناجا، شاغل به تحصیل در دانشگاه فرهنگیان شهرستان زاهدان انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری یک ماهه در بین کلیه دانشجو-معلمان دانشگاه فرهنگیان-پردیس دخترانه رسالت شهرستان زاهدان در بهار 1397 انجام شد. نمونه ای به حجم 30 نفر از دانشجویان فرزندان کارکنان نیروی انتظامی که در پرسشنامه سلامت معنوی نمره متوسط و پایین گرفته بودند، به روش تصادفی انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر کدام 15 نفر) قرار داده شدند. گروه آزمایش [WU1] به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای تحت آموزش خود دلگرم سازی به شیوه شوناکر قرار گرفت و گروه کنترل در طول این مدت آموزشی دریافت نکرد. پس از اتمام جلسات، هر دو گروه آزمایش و کنترل در معرض پس آزمون و یک ماه بعد ، آزمون پیگیری قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه 20 سوالی سلامت معنوی پولتزین و الیسون (1982) استفاده گردید. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کواریانس و نرم افزار SPSS_23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد که میانگین نمرات سلامت مذهبی و سلامت وجودی در گروه آزمایش افزایش معناداری در مقایسه با گروه کنترل در مراحل پس آزمون و پیگیری داشت.
    نتیجه گیری
    آموزش خود دلگرم سازی شوناکر می تواند بر سلامت مذهبی و سلامت وجودی دانشجویان موثر باشد.
    کلیدواژگان: معنویت [MesH]، سلامت[MeSH]، سلامت روانی [MeSH]، دانشجویان[MeSH]
  • مهرداد پاپی، معصومه نژادعلی* ، میترا علی نژاد صفحات 161-165
    مقدمه
    چاقی یک مشکل عمده بهداشت عمومی در کشورهای توسعه یافته و حتی در کشورهای در حال توسعه است. ویسفاتین، پروتئین اهداف: چاقی یک مشکل عمده بهداشت عمومی در کشورهای توسعه یافته و حتی در کشورهای در حال توسعه است. ویسفاتین، پروتئین ترشح شده توسط بافت چربی احشایی است. به نظر می رسد ویسفاتین حساسیت به انسولین را تنظیم کرده و نقش مهمی در پاتوژنز مقاومت به انسولین، دیابت، دیس لپیدمی و چاقی بازی می کند. هدف از این مطالعه تعیین غلظت سرمی ویسفاتین در افراد دارای اضافه وزن / چاق و ارتباط آن با چاقی و مقاومت به انسولین است.
    روش ها
    این مطالعه مورد شاهدی بر روی 93 فرد با25 BMI≥ به عنوان گروه مورد و 80 نفر با25 BMI < به عنوان گروه کنترل در بیمارستان نظامی انجام شد. مقادیر آنتروپومتری و متغیرهای متابولیک به دست آمد. میزان ویسفاتین و انسولین با کیت الایزا مرکودیا اندازه گیری شد نرم افزار SPSS نسخه 19برای آنالیز داده ها استفاده شد.
    یافته ها
    سطح ویسفاتین پلاسما، گلوکز ناشتا، انسولین و مقاومت به انسولین در افراد چاق نسبت به گروه شاهد به طور معنی داری بیشتر بود (05/0> p). همچنین بین سطح سرم ویسفاتین و شاخص توده بدنی (BMI) و قند خون ناشتا در افراد با شاخص توده بدنی BMI≥25 ارتباط معنی دار مشاهده شد. هیچ ارتباطی بین ویسفاتین و مقاومت به انسولین (05/0 = p) یافت نشد.
    نتیجه گیری
    ممکن است ویسفاتین در پاتوفیزیولوژی چاقی نقش داشته باشد. ویسفاتین با شاخص توده بدنی و اختلال در متابولیسم گلوکز اما نه با مقاومت به انسولین ارتباط دارد.
    کلیدواژگان: نیکوتین آمید فسفوریبوزیل ترانسفراز، مقاومت به انسولین، چاقی
  • شیرین جلیلی* ، هادی شیرزاد صفحات 167-172
    مقدمه
    استخراج DNA از نمونه های جنایی جزء اولین و مهمترین مراحل در هریک از تست های ژنتیک جنایی می باشد. از این رو به دست آوردن روشی مناسب برای استخراج DNAکه از نظر سهولت استخراج، هزینه، زمان و کیفیت به صرفه باشد اهمیت بسزایی در تحقیقات ژنتیک جنایی دارد.
    اهداف: هدف از این تحقیق دستیابی به روشی مناسب، سریع و کم هزینه برای استخراج DNA از نمونه های مختلف خونی به منظور انجام مطالعات مولکولی در علوم جنایی و پزشکی قانونی می باشد.
    مواد و روش ها
    پس از تهیه نمونه های مورد نظر، سه روش مختلف استخراج DNA شامل چلکس، روش تغییر یافته آلکالین و روش غیر آنزیمی مورد استفاده قرار گرفت. به منظور مقایسه روش های مذکور از نظر سهولت استخراج، هزینه و زمان، کیفیت و کمیت DNAحاصل از هر روش از طریق میزان OD، غلظت DNAو بازدهیPCR مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد، با در نظر گرفتن سهولت دسترسی به مواد بکار رفته در هریک از این روش ها و همچنین مقرون به صرفه بودن آن ها از نظر زمان و هزینه، این روش ها می توانند جایگزین مناسبی برای کیت های استخراج DNA باشند.
    کلیدواژگان: استخراج DNA، چلکس، تغییر یافته آلکالین، غیر آنزیمی، پزشکی قانونی
  • رضا محمدی، خانم مینا لازم، خانم سارا قلنه، خانم مهسا ملکی، حشمت الله اسدی، خانم راضیه حیدری، خانم نسیم اصلانی، آقای علی گراوند* صفحات 173-179
    زمینه و هدف
    بخش مدیریت اطلاعات سلامت به عنوان یکی از بخش های کلیدی بیمارستان، نقش مهمی در بهبود ارایه خدمات بهداشتی درمانی دارد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی واحد مدیریت اطلاعات سلامت در دو بیمارستان بی نام نظامی در سال 1396 می باشد.
    روش ها
    مطالعه ی حاضر یک پژوهش کیفی از نوع تحلیل محتوای قراردادی بود که در سال 1396 انجام شد. در مطالعه ی حاضر برای جمع آوری داده ها از مصاحبه های نیمه ساختار یافته استفاده شد. برای نمونه گیری از روش مبتنی بر هدف و با حداکثر تنوع از نظر واحدهای زیر مجموعه واحد مدیریت اطلاعات سلامت مانند کدگذاری، بایگانی، آمار و پذیرش استفاده شد. اشباع داده ها بعد از انجام 13 مصاحبه حاصل گردید. همزمان با جمع آوری داده ها، کدگذاری و تحلیل داده ها نیز صورت گرفت. برای تحلیل داده ها نیز از نرم افزار MAXQDA10 استفاده شد.
    یافته ها
    مهمترین مشکلات و راهکارهای واحد مدیریت اطلاعات سلامت در پنج درونمایه اصلی و 24 درونمایه فرعی دسته بندی شدند. پنج درونمایه اصلی که شرکت کنندگان در مطالعه به آن اشاره نمودند به ترتیب شامل شامل مشکلات زیرساختی و فنی، دانشی، مالی، سازمانی و مشکلات حوزه نیروی انسانی بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر پیشنهاد می‎شود مسئولین امر در جهت بهبود وضعیت این بخش در زمینه‎های زیرساختی، دانشی، مالی، سازمانی و نیروی انسانی اقدامات لازم را انجام دهند و همچنین با اختصاص بودجه ویژه زمینه را برای استخدام نیروهای تخصصی مدارک پزشکی و فناوری اطلاعات سلامت فراهم سازند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، مدیریت اطلاعات سلامت، مشکلات، راهکارها، تحلیل محتوا
  • حمیده روحانی نژاد* ، آسیه آرام وش صفحات 181-187
    مقدمه
    بیماری های عفونی مانند ابولا، چیکنگونیا و بروسلا جز عوامل مهم بیماری زا در قرن 21 هستند. در حقیقت تاکنون درمان قطعی برای هیچ یک از عوامل شناسایی نشده است. هدف از این مطالعه تحلیل و مطالعات آماری با استفاده از نرم افزار طراحی شده داخلی زیکا در زمینه این سه عامل در کشورهای ایالات متحده، اسرائیل و عربستان در سال های 2010 تا 2017 بود.
    نتیجه گیری
    ابولا در ایالات متحده و اسرائیل و بروسلا در عربستان حجم بیشتری از تحقیقات را به خود اختصاص داده است. در زمینه هر سه عامل میزان پژوهش ها تا قبل از سال 2010 بسیار کم بوده است و اوج انجام پژوهش ها در سال های 2013 و 2014 بوده است. به طور نسبی می توان گفت روند انجام پژوهش ها تا سال 2014 روند منظم افزایشی را در برگرفته است و پس از آن این روند در سطح قبلی یا میزانی کاهش داشته است
    کلیدواژگان: بروسلا، چیکنگونیا، بیماری زا، ابولا، نرم افزار
|
  • Mehdi Saberian Dr*, Gholamali Kashani Dr Pages 141-146
    Crisis of drugs of abuse is one of the main problems of all over the word in the field of health and so in Iran. Increasing of seized drugs as well as varied drugs and potentially abused substances need to be scheduled and developed in the methods of screening for drug abuser. Now, morphine, amphetamine, and methamphetamine are in drugs of abuse screening program in Iran. So, it seems that this program needs a complete revise in basic.
    This study performed by 153 urinary samples, which were announced negative by routine procedure. The urines were investigated by Randox biochip technology based on antigen-antibody interaction.
    Results show that 1, 2, 3, 12, 3, 3, 8, 6, and 9 urines were contaminated by barbiturates, methamphetamine, morphine, benzodiazepines, buprenorphine MDMA, methadone TCA, and cannabinoids respectively. No urine was investigated by cocaine and amphetamine contamination.
    According to the results, the screening program of drugs of abuse in Iran needs a complete revise necessarily
    Keywords: Drugs, Drugs of abuse, Drugs tracing, Immunoassay
  • Amir hossein Goudarzi , Ali akbar Golmohammadi , Sepideh Bashirgonbadi*, Sareh Samadi Pages 147-152
    Aims
    Military environments can increase soldiers' aggression or suicidal thoughts due to their stressful nature and also due to the easy access of troops to weapons. Reducing such thoughts in military soldiers has recently been considered by the researchers. The purpose of this study was to determine the effectiveness of mindfulness-based interventions based on reducing stress on suicidal thoughts and aggression in Soldiers with the normal duty of in the Malek-e-Ashtar Arak Garrison Training Course.
    Materials & Methods
    The research method was experimental and pre-test and post-test with control group. To do this research, 40 soldiers with high score in suicidal thoughts were randomly assigned to two experimental and control groups. Beck's suicidal thoughts scale and aggression questionnaire were used to collect information in pre-test and post-test. For the experimental group, stress-based mind-awareness was applied for 8 sessions. Data were analyzed by SPSS software using covariance analysis.
    Results
    The results showed that mindfulness based on stress reduction had a significant effect on reducing suicidal ideation and aggression.
    Conclusion
    Mindfulness based on reduction of stress has been effective in decreasing suicidal thoughts and aggression of soldiers in the normal duty of Malek-e-Ashtar Arak garrison. This method can be used to reduce the psychological problems of soldiers
    Keywords: Mindfulness, Suicidal thoughts, Aggression, Soldiers of normal duty
  • Allah nazar Alisofi Mr, Ali Farnam Mr*, Mahmoud Shirazi Mr Pages 153-159
    Objectives
    Spiritual health, as the youngest and the fourth dimension of health, plays a key role in promoting general health by influencing mental health. This study was conducted with an aim of examining the effectiveness of training self-encouragement based on Sheonaker’s method in increasing spiritual health among university students-teachers of children NAJA staff at Farhangian University in Zahedan.
    Materials and Methods
    The current study followed a pretest-posttest design with a control group and a one-month follow-up and it was carried out on all university students-teachers of children NAJA staff at Farhangian University-Resalat Campus for girls in Zahedan in spring 2018. A sample consisting of 30 university students who obtained low and moderate scores on Spiritual Health Questionnaire were randomly selected and assigned to two groups, a control group and an experimental group (each including 15 people). Ten 90-minute sessions[WU1] of the Shoenaker’s self-encouragement training were carried out on the experimental group; however, the control group did not receive such training. After finishing these sessions, a posttest was conducted on both experimental and control groups and a month later, a follow-up was performed on them. To collect data, Paloutzian and Ellison 20-item Spiritual Wellbeing Scale (1982) was used. Data were analyzed using an analysis of covariance via SPSS23.
    Results
    Results of the analysis of covariance showed that mean scores on religious health and existential health obtained by the experimental group in the posttest and follow-up had significant increases compared to the control group.
    Conclusion
    The Shoenaker’s self-encouragement training can affect religious health and existential health among university students.
    Keywords: Spirituality[MeSH], Health[MeSH], Mental Health[MeSH], Students[MeSH]
  • Mehrdad Papi , Masoumeh Nezhadali*, Mitra Alinezhad Pages 161-165
    Aims Obesity is a major public health problem in developed and even in developing countries worldwide. Visfatin, protein secreted by visceral adipose tissue.Visfatin seems to modulate insulin sensitivity and appear to play an important role in the pathogenesis of insulin resistance, diabetes, dyslipidemia and obesity .The aim of this study was to determine visfatin serum concentration in overweight/obese subjects and its association with obesity and insulin resistance. Methods This case-control study was performed on 93 individuals with BMI≥25 as case group, and 80 individuals with BMI<25 as control group in Military Hospital in Tehran. Anthropometric measures and metabolic parameters were obtained. Fasting insulin and visfatin were measured using the Mercodia ELISA kit (Mercodia Company, Sweden). Data were analyzed using SPSS software. (Version 19). Findings Plasma visfatin levels fasting glucose and insulin and HOMA-IR,were significantly higher in obese subjects compared to control group (p<0/05). Also, there was a significant correlation between serum visfatin level and body mass index (BMI)and fasting blood glucose in group with BMI≥25. No correlation was found between visfatin and HOMA-IR (p>0.05) and insulin (p=0.05).
    Conclusion
    There may be a possible role of visfatin in the Pathophysiology obesity. Visfatin was associated with body mass index and impaired metabolism glucose, but not with insulin resistance
    Keywords: Nicotinamide phosphoribosyl transferase, Insulin Resistance, Obesity
  • Shirin Jalili*, Hadi Shirzad Pages 167-172
    Introduction
    Extraction of DNA from forensic samples is the first and one of the most crucial steps of any genetic forensic test. Hence, obtaining a suitable protocol of extraction DNA that is easy to extract, cost, time, and quality which is essential in the forensic genetic research.
    Aims
    The present study was carried out to achieve a suitable, faster and low cost method of DNA extraction from different sample for further molecular study.
    Materials & Methods
    After preparation of samples, three different DNA extraction methods, including chelex, non-enzymatic and modified rapid alkaline lysis were evaluated. In order to compare the above mentioned methods for evaluation ease of extraction, low cost and time , the quality and quantity of DNA obtained from each method considering OD, DNA concentration and PCR efficiency were investigated.
    Results
    The findings of this study show that despite the availability and lower cost and time of manual methods, these methods can be substitute for kit method.
    Keywords: DNA extraction, chelex, non-enzymatic, modified rapid alkaline, forensic
  • Reza Mohammadi Dr, Mina Lazem Mrs, Sara Ghalaneh Mrs, Mahsa Maleki Mrs, Sara Ghalaneh Mrs, Razieh Heidari Mrs, Nasim Aslani Mrs, Ali Garavand Mr * Pages 173-179
    Background and Aim
    Health Information Management as a key department in hospitals has an important role in empowerment of health care services providing. The aim of this study is multidimensional evaluation of Health Information Management in two private military hospitals in 2018.
    Methods
    This study is a qualitative study that was done in 2018. Data gathered through semi-structured interviews. Sampling was done through purposive sampling method with most diversity in Health Information Management department subclasses include medical coding, filling, statistics and admission. Data saturation created after 13 interviews, data gathering and data analyzing were done synchronously. Also we use of MAXQDA10 software for data analyzing and content analysis methods.
    Results
    Most important problems and problem solving in Health Information Management were assortment in five main classes and 24 subclasses that referred by participants include infrastructural and technical, knowledge, financial, organizational and human resources problems and problem solving.
    Conclusion
    With regard to results of this study it’s suggested that policymakers do necessary action to empowerment the condition of parts of it in infrastructural and technical, knowledge, financial, organizational and human resources contexts. Also by allocate the appropriate budget create a good condition to employing professionals human resources in medical records and health information technology
    Keywords: evaluation, health information management, problems, problem solving, content analysis
  • Hamideh Rouhani nejad Dr*, Asieh Aramvash Dr Pages 181-187
    Introduction Ebola, Chikungunya, and Brucella are the most important pathogen in 21st century. In fact, definitive treatment has not yet been identified for any of these factors. Hence,the aim of this study was to analyze and measure statistical data, using Zika software for these three factors in the United States, Israel, and Saudi Arabia between 2010 to 2017.
    Conclusion Ebola was more important in the United States and Israel, while brucella received more research in Saudi Arabia. In terms of all three factors, the number of researches was very limited before 2010, with the peak in 2013 and 2014. It can be said that the studies had relatively regular increasing trend until 2014, and, then, the trend has decreased or remained at the previous leve
    Keywords: Brucella, Chikungunya, Pathogen, Ebola, Software