فهرست مطالب

پژوهشنامه تفسیر و زبان قرآن - سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1397)

پژوهشنامه تفسیر و زبان قرآن
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/31
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رقیه بیرامی *، محمدحسن صانعی پور، محمود کریمی بنادکوهی، لیلا سادات مروجی صفحات 11-32
    ظهور جریان فمینیسم اسلامی در دهه های اخیر و برداشت های آنان از آیات زنان در قرآن، توجه بسیاری را به خود جلب نموده است. آمنه ودود برجسته ترین چهره این جریان پس از ارائه روش «هرمنوتیک توحیدی» در بازخوانی آیات زنان در قرآن، روشی نوین براساس بهره مندی از «پارادایم توحیدی» در کتاب جدیدش اتخاذ نمود. به تبعیت از وی، جریان فمینیسم اسلامی نیز پس از ارائه روش هایی در فهم آیات و رسیدن به تنگنا، جهت حفظ و تداوم هویت خود در جهان اسلام، در سال های اخیر این روش نوین را برگزید. در این مقاله، پس از معرفی دو جریان تاثیرگذار بر روش های مورد اتخاذ آمنه ودود، یکی در جهان اسلام و دیگری در غرب، روش های سابق وی با رویکرد موضوعی و تاریخی به اجمال معرفی و بررسی می گردد و در ادامه، تحت عناوین پارادایم توحیدی در جهت نقض اتوریتاریانیسم تفسیری، اعلام پلی تئیسم درصورت تساوی مرجعیت مردانه با مرجعیت الهی، پارادایم توحیدی در جهت بیان تمایز میان خداوند و قرآن، استراتژی جدید در جهت توجیه امکان «نه گفتن به متن» و… به چگونگی بهره برداری وی از یک اصل کلیدی قرآنی یعنی «پارادایم توحیدی» در روش اخیرش می پردازیم و درنهایت، موارد پیش گفته طی عناوینی مورد نقد و ارزیابی قرار می گیرد که ازجمله آنها می توان به تضاد تقدس و الوهیت قرآن با تمایز آن از خداوند، نادیده گرفتن پیوند قرآن و عترت، بی اساس بودن اتهام اتوریتاریانیسم و پلی تئیسم به سنت تفسیری، عقیده به «درنگ وجدانی» رویکردی نادرست در فهم اجتهاد و… اشاره نمود.
    کلیدواژگان: فمینیسم اسلامی، هرمنوتیک توحیدی، پارادایم توحیدی، درنگ وجدانی، فضل الرحمن، آمنه ودود، خالد ابوالفضل
  • امیر احمدنژاد *، زهرا کلباسی صفحات 33-52
    براساس روایات ترتیب نزول تاریخ گذاری سوره حج به سال پنجم هجری خواهد رسید. لیکن بسیاری از مفسران برخلاف روایات مذکور، به سبب وجود آیات اذن قتال در این سوره، قائل به نزول آن در سال اول هجری شده اند. در عین حال سیاق مکی سوره حج موجب شده تا اغلب مفسران این سوره را آمیزه ای از آیات مکی و مدنی، بدون تعیین زمان دقیق نزول بدانند. مستندات مفسران در نزول مدنی سوره حج بر اقوال متقدمان، برخی روایات شان نزول، روایات ترتیب نزول و مدنی بودن دستور به جهاد و به تبع آن آیات اذن قتال در این سوره، استوار است. درحالی که اقوال متقدمان متشتت بوده و روایات شان نزول و ترتیب نزول با سیاق سوره ناهماهنگ است. درمقابل سیاق مکی سوره حج، روایات شان نزول ذیل آیات اذن قتال و گزارش های تاریخی از وقایع نزدیک به هجرت پیامبر، نشانگر نزول این سوره در سال آخر حضور پیامبر در مکه است. این ایام مقارن با هجرت تدریجی مسلمانان به مدینه بوده است؛ لذا آیات اذن قتال در شهر مکه، خطاب به مهاجرانی که در مسیر هجرت در معرض تهاجم قرار داشتند، نازل شده تا برای حفظ حیات خود اجازه دفاع و مقابله با مشرکان را داشته باشند.
    کلیدواژگان: سوره حج، اذن قتال، هجرت، مکی، تاریخ گذاری
  • زهره اخوان مقدم *، محیا پوریزدان پناه کرمانی صفحات 53-66
    آیات قرآن متناسب با شرایط عصر نزول که 23 سال به طول انجامید دستورالعمل جامعی از صلح در روابط خارجی تعریف می کند؛ به گونه ای که این برنامه راهبردی در شرایط صلح و جنگ هم سو با فطرت و عقل بشر بدون هیچ تعارضی می باشد؛ ولی تحلیل های برخی جوامع اسلامی سبب انحرافاتی در این برنامه یکپارچه شده است؛ لذا، لازم است با تحلیل دیدگاه مفسرین در رفع تناقض از آیات مشکله صلح نظر اسلام درباره صلح شرافتمندانه تبیین شود. پیرو این هدف در این مقاله با روش گردآوری کتابخانه ای و شیوه تحلیلی-توصیفی سعی شده است به رفع تناقض ظاهری از آیات 58، 61 و 62 سوره انفال و آیه 35 سوره محمد صلی الله علیه واله وسلم پرداخته شود. شاخصه به دست آمده بیانگر آن است که صلح از دیدگاه اسلام منوط به آن است که: 1. کافر تمایل راستین به انعقاد صلح داشته باشد و مصلحت در پذیرش صلح باشد؛ 2. در صورت احتمال خیانت با توکل بر خدا دعوت صلح را استجابت کنند ولی در صورت وجود دلایل قطعی مبنی بر نقض عهد از جانب کفار، مسلمانان پیمان خود را با اعلام قبلی بشکنند.
    کلیدواژگان: جنگ، معاهده، صلح، قرآن، نسخ
  • ابراهیم فتح الهی * صفحات 67-92
    دانشمندان ایرانی در تاسیس بسیاری از علوم اسلامی مثل علوم ادبی، تاریخ، فقه، حدیث، تفسیر، کلام، فلسفه و عرفان که در قرن نخست اسلامی پی ریزی شد، نقش قابل توجهی داشتند. خصوصا در زمینه تفسیر قرآن کریم، از صدر اسلام تاکنون هیچ قرنی نبوده است که اثری از سوی اندیشمندان مسلمان ایرانی عرضه نشده باشد. می توان گفت که با ظهور اسلام در ایران، استعداد ایرانیان تحریک شد و روح تازه ای در آن دمیده شد و درنتیجه توانستند با آفریدن شاهکارهای علمی و فرهنگی فراوانی در راه خدمت به اسلام، نبوغ خود را در عرصه های مختلف علمی نشان دهند. نخستین و مهم ترین موضوعی که توجه دانشمندان ایرانی را جلب کرد، قرآن بود و اهتمام ایرانیان به تفسیر و حدیث که مستقیما به اسلام مربوط می شود، از هر مورد دیگر بیشتر بود. پیشرفت ها و دستاوردهای ایرانیان در علوم قرآنی، قرائت، تفسیر و حدیث، بخش مهمی از عصر شکوفایی فرهنگی اسلامی را در بر گرفته است. بررسی تاریخی با تکیه بر کانون جغرافیایی علمی نشان می دهد که در قرون اولیه اسلامی، حداقل دو کانون اصلی؛ خراسان و ری و دو کانون فرعی؛ اصفهان و فارس، مهم ترین مراکز علوم قرآنی در ایران بوده اند و در این میان، خراسان در زمینه تربیت دانشمندان علوم قرآنی بر دیگر نواحی ایران ارجحیت داشت. نگارنده در نوشته پیش رو بر آن است که ضمن بررسی سیر تاریخی نگارش تفسیرهای قرآن از قرن سوم تا پایان قرن چهاردهم هجری در جغرافیای سرزمینی ایران، سیر تطور مکاتب و روش های تفسیری و نحله های فکری موثر در رویکردهای تفسیری دانشمندان ایرانی را مورد مطالعه قرار دهد، علاوه بر آن قرون طلایی شکل گیری تفاسیر مختلف را در ایران، بیان و زمینه های شکل گیری جوامع تفسیری مختلف را نشان دهد.
    کلیدواژگان: تفاسیر ایرانی، مکتب تفسیری خراسان، مکتب تفسیری ری، مکتب تفسیری اصفهان، مکتب تفسیری فارس، تفاسیر جامع، تک نگاری ها در تفسیر
  • مهدی مطیع، فاطمه سادات نیکزاد حسینی، الهام آقادوستی * صفحات 93-112
    واژه ها همواره در بافت های کاربردی خود، با یکدیگر ترکیب شده و عبارت های مختلفی می سازند؛ این ترکیب و ارتباط، در هیچ زبانی، تصادفی و بدون قاعده نیست و روابط معناداری میان واحد های هر زبان حاکم است. در قرآن کریم نیز، کاربرد هر واژه در آیات، حکیمانه و هدفمند است و با کنکاش و بررسی ارتباط واژه ها با یکدیگر، می توان مفهوم هر واژه را در ارتباط با دیگر واژگان و در یک نظام معنایی تعیین نمود. تحقیق حاضر، در نظر دارد تا با کاربست نظریه شبکه معنایی در مطالعات قرآنی - با نگاهی به حوزه معنایی قوانین الهی در قرآن - گامی مهم در جهت شناخت مفاهیم قرآنی و درک روابط معنایی میان واژگان این کتاب حکیم بردارد. بدین منظور نگرشی ساخت گرایانه به متن قرآن داشته و از تلفیقی از مکتب بن آلمان ها و روابط بینامتنی استفاده نموده است. در این راستا پس از انتخاب موضوع و واژگان کلیدی آن، ابتدا تمامی آیات مربوط به هر یک از واژگان کلیدی، جمع آوری می شود. پس ازآن، «مولفه های معنایی» واژگان کلیدی ارزیابی می گردند. در مرحله بعد، «میدان معناشناسی» هر واژه تعیین شده و کلمات مرتبط با مفهوم کانونی میدان از طریق نمودارها و جداول دادگانی که در آنها تقابل و ارتباط میان واژگان نشان داده می شود، مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. درنهایت، با مقایسه ارتباطات میدان های معنا شناسی، «شبکه معنایی» ترسیم می شود. با این کار، هر واژه با تمام ابعاد معنایی خود ظاهر شده و ارتباطات متعدد واژگان در یک مجموعه کلی مورد بررسی قرار می گیرد و بدین ترتیب، معنای هر واژه در بافت کاربردی خود، معین می شود.
    کلیدواژگان: قرآن، معناشناسی، سنن الهی، قانون مندی، اراده، مشیت، امر
  • سید مجتبی عزیزی *، میثم مطیعی صفحات 113-134
    در قرآن کریم سرگذشت پیامبران و تلاش آنها برای هدایت اقوامی که به سوی آنها فرستاده شده بودند، به صورت مکرر ذکر شده است. در این کتاب آسمانی یکی از مسائل پرتکرار، برخورد اقوام انبیاء با ایشان است که این رفتارها خالی از اهانت به انبیاء و فرستادگان الهی نبوده است. این آیات نشان می دهد که اهانت به انبیاء الهی در امت های سابق مساله ای فراگیر بوده و هیچ رسول و نبی ای از این رفتار ناشایست قوم خود آسوده نبوده است. ازاین رو بررسی و گونه شناسی اهانت هایی که قرآن کریم گزارش کرده است می تواند در روشن کردن این روش های دشمنی و شیوه های لازم برای مواجهه با آن موثر باشد. یافته های تحقیق حاضر نشان می دهد، از میان انواع اهانت های صورت گرفته بیشترین اهانت ها به موارد زیر تعلق دارد: تمسخر و استهزاء، دروغ گو خواندن، تکذیب و افتراء، ساحر و یا سحر زده خواندن، متهم کردن انبیاء به رذایل اخلاقی و عیوب. این امر نشان از آن دارد که دشمنان انبیاء برای مقابله با دعوت ایشان، از روش های غیراستدلالی بیشتر استفاده می کرده اند. مقاله حاضر با استقصا، بررسی و دسته بندی گزارش های قرآنی و مراجعه به تفاسیر مشهور فریقین تلاش می کند تا گونه های مختلف این اهانت ها و شیوه های دشمنان اولیاء الهی را بازشناسی و زمینه طراحی شیوه های مواجهه با آن را فراهم آورد. ***
    کلیدواژگان: سرگذشت انبیاء الهی، اهانت، انواع اهانت ها، مواجهه با اهانت، گونه شناسی اهانت ها به انبیاء
  • عبدالهادی فقهی زاده *، محمد هادی امین ناجی، محمدتقی قادری رهقی صفحات 135-152
    محمد عابد الجابری، متفکر نوپرداز مراکشی در حوزه مطالعات اسلامی، با گرایشی خاص به تفسیر قرآن کریم پرداخته است. از آراء و نظریات او می توان احیای تفکر معتزله را برداشت کرد. در مقدمه تفسیر خود با نام مدخل الی القرآن الکریم فی التعریف بالقرآن و تفسیر خود با نام فهم القرآن الحکیم به طرح مبانی تفسیری خود مبادرت ورزیده است. ضرورت تفسیر قرآن براساس ترتیب نزول آیات، استفاده از تمام مصادر عربی و غیرعربی و اسلامی و غیراسلامی، امکان صحت روایات متفاوت یا متناقض مربوط به یک حادثه، عدم تناقض عقل با حقایق دینی، فساد تاویل باطنی از آیات، وجود ثوابت و متغیرات در کتب آسمانی، خارج از دسترس عقل نبودن شناخت دین، لزوم استنتاجات مساله و بهره برداری استدلالی و برهانی از قصص قرآن، مهم ترین مبانی تفسیری جابری هستند.
    کلیدواژگان: مبانی تفسیری، محمد عابد الجابری، تاویل باطنی، مدخل الی القرآن الکریم، فهم القرآن الحکیم
  • فهیمه جمالی راد *، سهیلا پیروزفر، مهدی جلالی صفحات 153-174
    مفسران به دلیل اختلاف نظر در مقام خلیفه در ذیل آیه «انی جاعل فی الارض خلیفه» (بقره/30) دیدگاه های متفاوتی را مطرح کرده اند. پندارهای تفسیری آنان در مواردی چون حقیقت مصداق خلیفه و مستخلف عنه، گوناگون است. این نوشتار تلاش کرده است، به استناد بافت کلامی آیات و قواعد ادبیات عرب و قراینی نظیر برهان عقلی، روایات صحیحه، ادعیه و تاریخ صدر اسلام، مدلول واژه خلیفه را روشن و نشان دهد که با اثبات تقیید و تخصیص آیات، مقام خلافت تنها برای انبیاء و ائمه علیهم السلام است و تعمیم خلافت به تمام ابناء آدم علیه السلام جایز نیست. از سوی دیگر این مقاله تبیین نموده که مستخلف عنه خدای متعال نیست بلکه انبیاء و ائمه اطهار علیهم السلام یکی پس از دیگری هستند و شرافت مقام خلیفه نیز به دلیل مستخلف و معطی آن است و کاربرد اندک ترکیب خلیفه الله در متون روایی، اضافه معنوی است که حرف جر «من» و یا «ل» در تقدیر دارد.
    کلیدواژگان: خلیفه الله، مستخلف، مستخلف عنه، خلیفه، المیزان
  • پرویز رستگار جزی، علیرضا عزیزیان غروی * صفحات 175-186
    از دیرباز میان مفسران و محققان درباره دلالت آیه 24 سوره مبارکه یوسف علیه السلام اختلاف بوده است. این نوشتار با بازخوانی آیه مورد بحث و با درنظرگرفتن مولفه های لازم، سعی در ارائه معنایی نموده است که هرچه بیشتر به مراد خدای تعالی در آن نزدیک باشد. در این مسیر، نقش آیات هم سایه و در پیوند با آیه یادشده و بازمعناشناسی برخی واژه ها از قبیل «ایتاء حکم» ، «ربی» ، «هم» و «برهان» از یک سو و نقش ادبی برخی گزاره های این آیات از قبیل واو عطف جمله به جمله در عبارت «و هم بها» و لولای شرطیه و دلیل الجزای آن و حمل معنای آیه مورد نظر به تقدیم و تاخیر از سوی دیگر، در ارائه چنین معنایی مورد توجه قرارگرفته و به این نتیجه رسیده است که هم همسر عزیز مصر به یوسف علیه السلام از نوع زدن به منظور انتقام و آسیب رساندن به آن حضرت پس از ناامیدی از کام گیری از ایشان بوده ولی هم یوسف علیه السلام به همسر عزیز مصر اقدام برای دفع او از خود بوده است که در گام نخست، زدن و دور کردن او بود اما با دیدن برهان پروردگار خود، به آن نیز اقدام نفرمود و گریخت.
    کلیدواژگان: یوسف علیه السلام، همسر عزیز مصر، ربی، هم، برهان، سیاق آیات، اعراب قرآن
  • محمدکاظم شاکر *، حسام امامی دانالو صفحات 187-204
    ماهیت وحی و آنچه در جریان وحی بر پیامبر اکرم صلی الله علیه واله وسلم نازل می شد، توجه متفکران مسلمان را به خود جلب کرده است. بشری بودن الفاظ قرآن کریم، انگاره ای است که از سده چهارم هجری مطرح شده و برخی برای اثبات آن به آیات 196-192 سوره شعراء تمسک کرده اند. آنان برآنند که در جریان وحی، تنها معانی بدون شکل و صورت بر پیامبر اکرم صلی الله علیه واله وسلم نازل شده و ایشان خود به شکل دهی و عربی کردن آن معانی مبادرت ورزیده اند. ازاین رو، پس از تبیین نحوه استناد به آیات این سوره از سوی باورمندان به انگاره بشری بودن الفاظ قرآن کریم، برداشت آنان مورد تحلیل و نقد قرار گرفته است. توجه به برخی نکات نظیر بررسی روابط جانشینی و هم نشینی در آیات قرآن کریم که در آنها به فرایند نزول قرآن اشاره شده و نحوه کاربرد ضمایر در زبان عربی و نیز سیاق آیات سوره شعراء، همگی نشان از ناصحیح بودن انگاره بشری بودن الفاظ قرآن کریم و نادرست بودن تمسک به آیات سوره شعراء برای اثبات آن دارد.
    کلیدواژگان: ماهیت وحی، وحی قرآنی، وحی زبانی، وحی معنوی، سوره شعراء
|
  • roghayeh beirami *, Mohammad Hassan Saneipour, Mahmood Karimi Banadkoohi, Layla al, sadat Moraveji Pages 11-32
    The appearance of Islamic feminism in recent decades and their interpretations of women's verses in the Qur'an have attracted much attention. Amina Wadud, the most prominent person in this movement after introducing the method of "monotheistic hermeneutics" in revising the verses of women in the Quran, adopted a new method based on the use of the "monotheistic paradigm" in his new book. According to him, the of Islamic feminism progress has, in recent years, chosen a new method after presenting ways to understand the verses and reach the bottleneck in order to maintain its identity in the Islamic world. In this paper, after introducing two approaches influences on the methods of adopting Amina Wadud, one in the Islamic world and the other in the West, his former methods are introduced and examined in a thematic and historical approach. Subsequently, under the headings of the monotheistic paradigm in denying Interpretative authoritarianism, announcement of polytheism in equality of men's authority with divine authority, monotheistic paradigm to express the distinction between God and the Qur'an, a new strategy to justify the possibility of "say no to the text" and ... to how she uses a key Qur'anic principle "monotheistic paradigm" is discussed in our recent method, and finally, the foregoing The topics are criticized and evaluated, including the conflict between the sanctity and the divine nature of the Qur'an, differentiating it from God, ignoring the connection between the Quran and the Etrat, basing the accusation of authoritarianism and polytheism Polytheism to classic interpretation and consciousness pause as a wrong approach in understanding Ijtihad.
    Keywords: Islamic Feminism, monotheistic hermeneutics, monotheistic paradigm, consciousness pause, amina wadud, khaled aboulfazl
  • Amir Ahmadnejad *, zahra kalbasi Pages 33-52
    Based on the traditions, the order of descending date of the Hajj sura will be reached by the fifth year. However, many commentators, in contrast to these traditions, have been descended in the first year of the Hijri due to verses of fight permission in this sura. Meanwhile, the Makkī context of the Hajj sura has led most commentators to consider this sura as a mixture of Makkī and Madanī verses without specifying the exact time of descent. The documentation of the commentators on the Madanī revelation of the Hajj sura is based on early scholar sayings, some of the traditions of occasion of revelation, order of revelation being Medina of the commandment for Jihad. But early scholar sayings are scattered and of the traditions of occasion of revelation, order of revelation is uncoordinated with context of sure. In contrary, the context of the Hajj sure, traditions of occasion of revelation below verses of fight permission and historical reports of events close to the Prophet's emigration indicate that he descent of this sura is in the last year of the presence of the Prophet in Mecca. This time has coincided with the gradual migration of Muslims to Medina. Therefore, verses of fight permission in the city of Mecca were addressed to immigrants who were on the migration route in the face of the invasion, in order to protect their lives and allow them to confront the idolaters.
    Keywords: Surah al-Hajj, Fight Permission, Migration, Makk?, Dating
  • Zohreh Akhavan Moqaddam *, Mahya Pouryazdanpanah Kermani Pages 53-66
    Qur''anic verses in accordance with the conditions of the age of descent, which lasted 23 years, defines a comprehensive approach to peace in foreign affairs, in such a way that the strategic plan in terms of peace and war is in harmony with human nature and without conflict, but the analysis of some Islamic societies causes deviations It is integrated in this program; therefore, it is necessary to explain the problem of Islam''s peace of honor about peace by analyzing the views of commentators in resolving the contradiction between the verses. In this article, through the method of library compilation and analytical-descriptive methods, we have tried to resolve the apparent contradiction of verses Q27:58, 61, 62 and verses Q47:35. The resulting index indicates that peace from the point of view of Islam is dependent on the following: 1. The infidel will have a genuine desire to conclude peace, and it is expedient to accept peace; 2 In the event of the possibility of betrayal, God willing to invoke peace with trust in God, but if there are definite reasons for the breaking the covenant by the infidels, Muslims will break their covenant with the announcement.
    Keywords: War, Covenant, Peace, Quran, Abrogation
  • EBRAHIM FATHOLLAHI * Pages 67-92
    Iranian scientists played a significant role in establishing many Islamic sciences such as literary sciences, history, jurisprudence, hadith, commentary, theology, philosophy and mysticism in the first century. Especially in the context of the Holy Qur'an, since the beginning of Islam, there has never been a century since there has not been a work by Iranian Muslim scholars. It can be said that with the appearanceof Islam in Iran, Iranian talent was provoked and the new spirit was blown up, and as a result, they were able to show their genius in various scientific fields by creating many scientific and cultural masterpieces on the way to serving Islam. The first and most important issue that attracted the attention of Iranian scholars was the Qur'an, and the Iranian interest in interpreting and Hadith directly related to Islam was greater than any other one. The progress and achievements of the Persians in the Qur'anic sciences, reading, commentary, and hadiths are an important part of the era of Islamic cultural flourishing. The historical survey, relying on the geographical center of science, shows that in the early Islamic centuries, at least two main centers: Khurasan and Riy, and two sub-centers, Isfahan and Fars, were the most important centers of Quranic science in Iran, and among them, Khurasan in the field of education of scientists Quranic science was preferred to other regions of Iran. In the present article, the author intends to study the evolution of the schools and the methods of interpretation and effective ways of interpreting approaches of Iranian scholars from the third century to the end of the 14th century in the Qur'anic interpretations, In addition, the golden age of the formation of different interpretations in Iran, the expression and the context of the formation of different interpretative societies.
    Keywords: Interpretative School of Iran, Khurasan, Riy, Isfahan, Fars, Comprehensive Interpretations
  • Mehdi Moti', Fatimasadat Nikzadhosayni, elham aghadoosti * Pages 93-112
    Words always combine in their own applications and make different phrases; this combination and association is not in any language, random or Irregular, and there are meaningful relationships between the units of language. In addition, the use of each word in the verses is wise and purposeful, and by examining the relationship between the Quranic words, one can determine the meaning of each word in relation to other words and in a semantic system. The present study intends to use the semantic theory in Qur'anic studies to look at the semantic domain of divine laws in the Quran - an important step in understanding the Qur'anic concepts and understanding the semantic relations between the words of this holy book. For this purpose, there is a structuralist approach to the text of the Qur'an and has used the combination of the Bonn semantic school and intertextual relations. In this regard, after selecting the subject and its key words, first all the verses associated with each of the key words are collected. Subsequently, the "semantic components" of the key words are evaluated. In the next step, the "semantic field" of each word is defined and the words associated with the concept of the focal area of the field are analyzed through the diagrams and tables in which the opposition and the relationship between words are shown. Finally, by comparing the connections of semantic fields, the semantic network is mapped. By doing this, each word appears with all its semantic dimensions, and the various terms of the vocabulary are examined in a set of terms, thus defining the meaning of each word in its applied context.
    Keywords: Quran, Semantics, Divine rules, legislation, Amr, Mashyyat, Iradih
  • seyed Mojtaba Azizi *, Meysam Motiei Pages 113-134
    In the Holy Quran, mentioned repeatedly, stories of prophets and their efforts to lead the people who had been sent to. This scripture shows that, the behavior people with prophets and messengers of God who had sent to them were not without insulting. The verses of the Holy Quran show that insulting the prophets of God and the infallibles were a common sin in the former nations; and it can be said that no messenger and prophet of God had dismissed this conduct from his people. Among the various types of insult, the most insult belongs to the following: scoffing and mockery, lie sticker, denying and denial, witchcraft or magic naming, accusing prophets to ethical vices and sins. This indicates that the enemies of the Prophets used non-discursive methods. For this purpose, the typology of offenses and insulting the prophets, which reported in the Holy Qur'an can be useful to clarify the methods and techniques for dealing with them and it is necessary for us to know these methods and techniques to prepare ourselves to answer and deal with them. The present article by re-counting, reviewed and categorized reports in the Quran about this, and by refers to the most famous interpretations of the Quran from Shia and Sunni traditions trying to find methods of enemies and provide methods of confronting them.
    Keywords: stories of prophets, insult, Typology of insulting the prophets, confronting insult, types of insulting
  • Abdolhadi feghizadeh *, Mohamadhadi Amin Naji, MohamadTaghi Ghaderirahaghi Pages 135-152
    Muhammad Abed al-Jaberi, a Moroccan modernist thinker in the field of Islamic studies, has been focusing on the interpretation of the Holy Quran. From his views and ideas we can find the Mu'tazilite thinking. In the preface of his commentary, “al-Madkhal ila al-Quran al-Karim” (An Introduction to holy Qur'an), has been propounded his interpretive foundations; The necessity of interpretation of Qur'an based on the order of the revelation of verses, the use of all Arabic and non-Arabic, Islamic and non-Islamic sources, the possibility of correctness of different or contradictory traditions related to an incident, the inconsistency of reason with religious truths, the corruption of the internal interpretation of the Qur'an, the existence of fixed and variable things in the scriptures, availability of understanding of religion for reason, necessity of rational and argumentative inference from Quranic stories, are the most important interpretive foundations of al-Jaberi.
    Keywords: Interpretive Foundations, Mohammad Abid al-jabri, Internal Interpretation, al-Madkhal ila al-Quran al-Karim, Fahm al-Qur'an al-Hakim
  • Fahime Jamalirad *, Soheyla Piroozfar, Mahdi Jalali Pages 153-174
    The commentators have come up with different interpretation because of the disagreement in the meaning of "caliph" in Q2:30. Their interpretive thoughts are diverse in Exemplified exterior of the caliph and "Mustakhlafun 'anh" (predecessor). This paper attempts to clarify, based on the verbal texture of the verses and Arabic literature and signs such as rational proofs, authentic traditions, prays, and the history of Islam, clarify the meaning of the caliph, and has shown that the status of caliphate only for prophets and household of Prophet, not all person of Adam. On the other hand, this paper explains that "Mustakhlafun 'anh" not refer to God, but refer to prophets and household of Prophet that are one after the other, and the dignity of the caliph due to the successor and giver and also due to scientific superiority to the angels, and the limited use of the caliph of Allah in traditions is the spiritual added that have hidden preposition "Min" and "Li".
    Keywords: Caliph of Allah, successor, Mustakhlafun 'anh (predecessor), Caliph, al-Mizan
  • Parviz Rastrgarjazi, Alireza Aziziyan Gharavi * Pages 175-186
    For long the interpreters have not agreed on the meaning of Q12:24. This article, with regard to the essential components, has tried to present a new interpretation to be closer to what The Almighty Allah has intended. In this way, the effect of the similar verses and the close look at the meaning of the words such as “Ita' Hukm”, “Rabbi”, “Hamma”, “Burhan” on one hand and the literary functions of the components of this verse such as linking or agreement "و"as well as the conditional links and the context in which the verse has been used. As a result, her "hamma" (desire) intended to hit for vengeance from Joseph after getting disappointed from seducing him, but his "hamma" intended torepel herthat in the first he wants to hit and oust her, but after observing Allah’s argument, he did not do it and fled.
    Keywords: Joseph, Wife of Aziz of Egypt, Rabbi, Hamma, Burhan, Context of Verses, Parsing of Quran
  • Mohamadkazem Shaaker *, hesam emami danaloo Pages 187-204
    The nature of the revelation and what was revealed during the revelation of the Prophet (pbuh) was the attraction of the Muslim thinkers. The humanity of the Quranic words is a idea that has been raised since the 4th century AH and some have sought to prove it to verses of Q26:196-192. However, during the revelation, only the meanings without form and style have been revealed to the Prophet (pbuh), and he has been made to formulate and word making those meanings. Therefore, at first we analyze and criticize the proof of the human nature of the Qur’an’s words, based on these verses. The attention to the verses such as the study of the paradigmatic and syntagmatic relations in the verses of the Holy Quran, in which they refer to the process of revelation of the Quran and the application of the pronouns in the Arabic language as well as the context of the al-Shuara surah, all indicate the incorrectness of the human nature of the Qur’an’s words and falsehood the human nature of the qur'an’s words to this verses for proving it.
    Keywords: Nature of Revelation, Quranic Revelation, Linguistic Revelation, Revelation of Meaning, Surat al-Shuara