فهرست مطالب

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال نهم شماره 2 (پیاپی 28، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عزیز رضاپور، عبدالرضا موسوی *، مریم سلیمانی موحد صفحات 7-17
    مقدمه

    امید به زندگی ازجمله مهم ترین شاخص های بیانگر سلامت جامعه است که تحت تاثیر عوامل مختلف اقتصادی و اجتماعی می باشد؛ بنابراین مطالعه حاضر به بررسی اثر چرخه های تجاری بر امید به زندگی پرداخته است.
    روش پژوهش: پژوهش این پژوهش یک مطالعه توصیفی - تحلیلی، از نوع گذشته نگر است که به بررسی اثر چرخه های تجاری، نرخ بیکاری، درصد مخارج سلامت و درصد شهرنشینی بر امید به زندگی طی سال های 2014 - 2000 پرداخته است. پس از گروه بندی کشورها بر اساس شاخص توسعه انسانی، تخمین مدل با استفاده از رهیافت اقتصادسنجی داده های تابلویی صورت گرفت که برای گروه اول و دوم از اثرات ثابت و گروه سوم از اثرات تصادفی استفاده شد.

    یافته ها

    چرخه های تجاری در کشورهای با شاخص توسعه انسانی بالا شامل ایران اثر مثبت بر امید به زندگی دارد و در دو گروه دیگر اثر معناداری ندارد. درصد مخارج سلامت در گروه اول و سوم اثر مثبت اما در گروه دوم اثر منفی بر امید به زندگی دارد. نرخ بیکاری در گروه اول اثر مثبت و در گروه دوم اثر منفی بر امید به زندگی دارد اما در گروه سوم رابطه معناداری ندارد. درصد شهرنشینی در همه گروه ها اثر مثبتی بر امید به زندگی دارد.

    نتیجه گیری

    اثر چرخه های تجاری و شاخص های اجتماعی - اقتصادی بر امید به زندگی با توجه به شاخص توسعه انسانی متفاوت است. با توجه به اثر مثبت چرخه های تجاری بر امید به زندگی در گروه دوم شامل ایران؛ ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی باعث افزایش امید به زندگی می شود.

    کلیدواژگان: چرخه های تجاری، امید به زندگی، مخارج سلامت، شهرنشینی، نرخ بیکاری، ?
  • لیلا گودرزی، لیلا ریاحی ، لیلا نظری منش صفحات 19-26
    مقدمه
    مدیریت عملکرد نیاز اجتناب ناپذیر هرگونه سازمان اجتماعی است و مدیریت عملکرد کارا مستلزم سیستم کنترل مدیریت موثر است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از لحاظ روش از نوع توصیفی - همبستگی و از لحاظ هدف کاربردی بود. ابزار گردآوری داده ها در این پژوهش پرسشنامه پژوهش گر ساخته بود. در این پژوهش روایی پرسشنامه با رویکرد صوری و پایایی پرسشنامه با آزمون آلفای کرونباخ (0/893) تایید شد. جامعه آماری این پژوهش مدیران بخش اداری و بخش درمان به تعداد 280 نفر بود. نمونه آماری مطابق فرمول کوکران برای جامعه آماری معلوم 163 نفر بود که با روش تصادفی طبقه ای در دو طبقه مدیران اداری (28 نفر) و مدیران بخش درمان (135 نفر) انتخاب شدند. داده های این پژوهش با استفاده ازآمار توصیفی و ازمون اماراستنباطی از جمله ازمون پیرسون و رگرسیون تحلیل شد.
    یافته ها
    مطابق یافته های پژوهش در سطح اطمینان 95 درصد سیستم کنترل مدیریت با ابعاد مدیریت تشخیصی (p=0. 00) و مدیریت تعاملی (p=0. 00) با مدیریت عملکرد سازمانی با شناخت ابعاد و معیارهای عملکرد، سنجش و ارزیابی عملکرد، بهبود عملکرد رابطه مثبت دارد.
    نتیجه گیری
    باتوجه به نتیجه گیری ارتباط مثبت سیستم کنترل مدیریت با مدیریت عملکرد سازمانی به مدیران محترم بیمارستان ها پیشنهاد می شود با بکارگیری و تقویت سیستم کنترل مدیریت نتایج قابل ملاحظه ای در رابطه با مدیریت عملکرد برای بیمارستان تحت مدیریت خود در بلند مدت را متصور شوند.
    کلیدواژگان: سیستم کنترل مدیریت تشخیصی، سیستم کنترل مدیریت تعاملی، مدیریت عملکرد بیمارستان
  • حسن فراتی ، امیر یزدی زاده صفحات 27-39
    مقدمه
    عملکرد زنجیره تامین در بیمارستان جهت انجام سریع و تامین بهتر و در راستای بهبود سرعت انجام عملیات در بخش های مختلف وابسته به زنجیره تامین بیمارستان امری مهم تلقی می شود. لذا شناسایی عواملی که بر عملکرد زنجیره تامین اثرگذار باشند حایز اهمیت است. از اینرو این تحقیق به بررسی تاثیر قابلیت های پویا بیمارستان بر همکاری با تامین کننده و عملکرد زنجیره تامین بیمارستان با نقش جهت گیری فناوری می پردازد.
    روش پژوهش: این پژوهش، از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی و بر حسب نحوه گردآوری داده ها، توصیفی - پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش کارکنان بخش زنجیره تامین بیمارستان علی ابن ابیطالب راور است و نمونه آماری 267 نفر است. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه انجام شد و سپس با استفاده از نرم افزار AMOS و SPSSمورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد همکاری با تامین کننده بیمارستان بر عملکرد زنجیره تامین بیمارستان تاثیر مستقیم و معنی دار دارد. هم چنین ابعاد 4 گانه قابلیت های پویا بر همکاری با تامین کننده بیمارستان تاثیر معنادار دارند. جهت گیری فناوری بصورت مستقیم بر همکاری با تامین کننده بیمارستان تاثیر معنادار دارد، اما اثر تعدیلی آن بین همکاری با تامین کننده بیمارستان با ابعاد 4 گانه قابلیت های پویا مورد تایید قرار نگرفت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه حاضر برای بهبود عملکرد زنجیره تامین، مفاهیم ابعاد 4 گانه قابلیت های پویا و همکاری با تامین کننده بیمارستان باید مد نظر قرار گیرد و در مورد بکارگیری فناوری باید با دید منسجم و شفاف تر تصمیم گرفت.
    کلیدواژگان: قابلیت های پویا، تامین کننده، عملکرد زنجیره تامین، جهت گیری فناوری
  • میترا عزیزی، مهرنوش جعفری ، سید مجتبی حسینی صفحات 41-48
    مقدمه
    متفکران استراتژیک به توسعه و ایجاد استراتژی کمک می کنند که می تواند به رهبران سازمانی امکان ایجاد ایده هایی را بدهد که بتوانند سازمان را به مزیت رقابتی پایدار برسانند. متفکران استراتژیک که استراتژی را اجرا می کنند احتمال بیشتری برای اجرای موفقیت آمیز استراتژی و بهبود عملکرد سازمانی دارند. مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه بین تفکر استراتژیک و عملکرد سازمانی مدیران میانی و ارشد سازمان بیمه سلامت ایران به انجام رسید.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر، یک تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می‏باشد. جامعه آماری این تحقیق، مدیران ارشد و میانی سازمان بیمه سلامت ایران با حجم نمونه 160 نفری بودند. ابزار مورد استفاده دو پرسشنامه تفکر استراتژیک و عملکرد سازمانی بود. برای تحلیل نتایج، پس از استخراج داده های جمع آوری شده از پرسشنامه به کمک نرم‏افزار SPSS و از طریق آزمون های همبستگی پیرسون و کندال و جداول فراوانی و نمودار پراکنش برای آمار توصیفی استفاده شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج مدیران مورد مطالعه در تفکر استراتژیک و عملکرد سازمانی وضعیت خوبی را دارا شدند. هم چنین رابطه معنی داری بین تفکر استراتژیک و عملکرد سازمانی و ابعاد 5 گانه تفکر استراتژیک با عملکرد سازمانی وجود داشت (0. 05>P).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج ارتقاء بیشتر و تقویت این نوع تفکر در بین مدیران در ارتباط با دیدگاه کل نگر پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: تفکر استراتژیک، عملکرد سازمانی، سازمان بیمه سلامت ایران
  • کیانوش نظری عامله، پژمان جعفری ، فرهاد غفاری صفحات 49-58
    مقدمه
    رشد سریع رسانه های اجتماعی فرصت های زیادی برای فعالان حوزه سلامت ایجاد کرده تا بخش زیادی از فعالیت های بازاریابی خود را در این حیطه انجام دهند، هدف اصلی پژوهش حاضر درک کامل فاکتورهای اصلی استراتژی محتوا در رسانه اجتماعی اینستاگرام کلینیک های سلامتی برای افزایش درگیری اعضای جوامع برند است.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر در 2 مرحله انجام گردید، مرحله اول با بررسی مطالعات پیشین و مصاحبه عمقی با 8 خبره بومی به استخراج مدل اقدام شد و مرحله دوم روابط بین متغیر های مدل بررسی گردید، از حیث روش، مطالعه موردی چندگانه تبینی (علی) می باشد که 1572 پست اینستاگرام 8 کلینیک سلامتی با روش نتنوگرافی در دوره زمانی 1 ساله کدگذاری و تحلیل گردید.
    یافته ها
    در سطح 95 درصد اطمینان رابطه معنی داری بین نوع محتوا (p<0. 001) و هشتگ (p<0. 000) با متغیرهای درگیری مشتری وجود دارد و بین چابکی محتوا (p<0. 001) با درگیری مشتری (به جزء ذخیره پست و درصد کشف) و بین روز ارسال پست (p<0. 001) با متغیرهای درگیری مشتری (به جزء درصد کشف و تعداد نفرات مشاهده کننده) و بین مفاد محتوا (p<0. 001) با درگیری مشتری (به جزء بازدید پروفایل و درصد کشف) و لحن صدا (p<0. 002) با درگیری مشتری (به جزء لایک، درصد کشف و فالور جدید) رابطه معنی داری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    فاکتورهای حاصل به کلینیک های سلامتی کمک می کند تا محتوای بهینه و متناسب با مشتریان جامعه برند خود ایجاد کند که بتواند تعداد اعضای جامعه برند را بالا برده و آنها را با محتوا درگیر کند
    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، جوامع برند، استراتژی محتوا، درگیری مشتری، کلینیک های سلامتی
  • امین باقری کراچی ، اباذر ظهرابی صفحات 59-68
    مقدمه
    در این عصر دانشگاه ها و مؤسسات آموزش عالی به دلیل روبرو شدن با واقعیت های جدید بایستی ظرفیت انطباق پذیری خود را بالا ببرند. هدف از این مقاله بررسی ظرفیت انطباق پذیری دانشگاه های علوم پزشکی بود.
    روش پژوهش: برای انجام این تحقیق از روش توصیفی - پیمایشی استفاده گردید. جامعه آماری این تحقیق اعضای هیئت علمی دانشگاه های علوم پزشکی در استان فارس بود که با استفاده از فرمول کوکران، یک نمونه 152 نفری از میان آنها به روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از یک پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردید. اعتبار محتوایی پرسشنامه توسط محقق تعیین و پایایی کل پرسشنامه نیز از طریق ضریب آلفای کرانباخ0/863 برآورد گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که میانگین نظرات پاسخ گویان در خصوص هر 5 مؤلفه انطباق پذیری (ظرفیت پاسخ گویی، ظرفیت انعطاف پذیری، ظرفیت یادگیری سازمانی، ظرفیت شراکت، منابع مورد نیاز) در حد متوسط می باشد.
    نتیجه گیری
    بطور خلاصه ریشه انطباق پذیری متوسط دانشگاه ها را می توان در مواردی مانند ظرفیت پاسخ گویی کم، ظرفیت یادگیری سازمانی کم، ظرفیت تعامل و شراکت کم، فقدان منابع لازم برای مواجهه با تغییرات، انعطاف پذیری سازمانی کم دانست.
    کلیدواژگان: انطباق پذیری، انعطاف پذیری، پاسخگویی، شراکت، یادگیری سازمانی
  • مائده شریفی کوشا، سید جمال الدین طبیبی ، لیلا نظری منش صفحات 69-76
    مقدمه
    تحولات ایجاد شده در تعداد بیمارستان های خصوصی از یک طرف و از طرف دیگر افزایش نیازهای بیمار به عنوان مشتری بیمارستان های خصوصی باعث شده است که توجه به نوآوری در ارایه خدمات مورد توجه جدی قرار بگیرد. اهمیت توانمندی منابع انسانی به عنوان مشوق ارائه اقدامات جدید امری انکارناپذیر است. هدف پژوهش حاضر سنجش تاثیر توانمندی منابع انسانی بر نوآوری در خدمات درمانی در بیمارستان های خصوصی استان البرز بود.
    روش پژوهش: این پژوهش از نوع توصیفی، پیمایشی و از لحاظ هدف کاربردی بود. در این پژوهش پس از بررسی روایی پرسشنامه با رویکرد صوری و پایایی پرسشنامه با آزمون آلفای کرونباخ، پرسشنامه بین 303 نفر از کادر تخصصی درمان بیمارستان های خصوصی استان البرز متشکل از 4 بیمارستان به عنوان نمونه آماری که با روش تصادفی خوشه ایانتخاب شده بودند توزیع شد. داده های این پژوهش با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های آمار استنباطی تحلیل واریانس یک سویه و رگرسیون خطی چندگانه تحلیل شد.
    یافته ها
    مطابق نتایج آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و رگرسیون چند متغیره توانمندی منابع انسانی در ابعاد تحصیلات (0/000=P) ، ابتکار (0/000=P) ، انعطاف پذیری ادراک (0/000=P) ، تعهد سازمانی (0/001=P) ، تسهیم دانش (0/002=P) و فرهنگ نوآوری (0/001=P) بر نوآوری خدمات درمانی تاثیر معناداری دارد.
    نتیجه گیری
    مدیران بیمارستان ها ضروریست به منظور بهبود نوآوری خدمات درمانی بیش از پیش به توانمندسازی منابع انسانی و ارتقاء آن در بیمارستان توجه داشته باشند.
    کلیدواژگان: منابع انسانی، ابعاد توانمندی انسانی، نوآوری خدمات درمانی، بیمارستان خصوصی
  • مینو افشانی، حجت وحدتی ، محمد حکاک، نجم الدین موسوی صفحات 77-86
    مقدمه
    افشاگری یک ابزار کنترل قوی در جلوگیری از تخلفات سازمانی می باشد. عوامل بی شماری بر تمایل افراد بر افشای تخلفات سازمانی اثرگذارند. از بین این عوامل ویژگی های شخصیتی و موقعیتی از اهمیت بیشتری برخوردارند. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه بین متغیرهای موقعیتی (ویژگی های فردتخلف، جایگاه فرد متخلف) و متغیرهای فردی (نگرش نسبت به افشاگری، کانون کنترل و هویت اخلاقی) بر قصد افشاگری کارکنان می باشد.
    روش پژوهش: این پژوهش یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی - تحلیلی است که بر روی 242 نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی مشهد انجام شد. جهت جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه ای مبنی بر مطالعات گذشته استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس به منظور مدل یابی به روش حداقل مربعات جزئی، تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    مقدار ضریب استاندارد شده میان متغیرهای مستقل با قصد افشاگری به لحاظ آماری معنادار (P< 0. 005) می باشد، به این معنا که کانون کنترل درونی، هویت اخلاقی، نگرش فرد نسبت به افشاگری، جایگاه فرد متخلف و ویژگی های تخلف نقش مثبت و معناداری در تصمیم فرد برای گزارش تخلفات دارند.
    نتیجه گیری
    با توجه به این که افراد دارای کانون کنترل درونی، نگرش مثبت نسبت به افشاگری و هویت اخلاقی بالا نسبت به مشاهده تخلفات سازمانی بی تفاوت نخواهند بود و جایگاه فرد متخلف و میزان جدیت تخلف نقش قابل ملاحظه ای در تمایل افراد به افشای آن دارند؛ بهتر است از کارکنانی که دارای این ویژگی های شخصیتی هستند در پست های حساس تر استفاده شود و هم چنین تمهیدات مناسبی مانند ایجاد کانال های گزارش دهی تخلفات به منظور تسهیل این امر صورت گیرد.
    کلیدواژگان: افشاگری، ویژگی های شخصیتی، بهداشت و درمان، عوامل موقعیتی، تخلفات سازمانی
|
  • aziz rezapour, ABDOREZA MOUSAVI, maryam soleymanimovahed Pages 7-17
    Introduction

    Life expectancy is one of the most important health indicators that is influenced by various economic and social factors; hence, this study examined the effect of business cycles on life expectancy.

    Methods

    This survey is a retrospective descriptive – analytic study that examined the effects of business cycles, unemployment rate, percentage of health expenditures and urbanization on life expectancy in countries noted in the Iran vision plan 2025. After grouping the countries based on the HDI, model estimation was carried out using the panel's econometric approach. For the first and second groups, the fixed effects and for the third group, the random effect was used.

    Results

    Business cycle in the countries with high HDI, including Iran, has a positive effect on life expectancy and it has no significant effect in the two other groups. The percentage of health expenditure in the first and third groups has a positive effect on life expectancy, but in the second group, has a negative effect. The unemployment rate has a positive effect in the first group and a negative effect in the second group on life expectancy, but in the third group, has no significant effect. The percentage of urbanization also has a positive effect on life expectancy in all groups.

    Conclusion

    The effect of business cycles and socioeconomic indicators on life expectancy varies according to HDI. Considering the positive effect of business cycles on life expectancy in the second group, including Iran, Increase employment rates and economic expansions will increase life expectancy

    Keywords: business cycle, life expectancy, health expenditure, urbanization, unemployment rate
  • leila goudarzi, leila riahi , leila nazarymanesh Pages 19-26
    Introduction
    Performance management is an inevitable need of any social organization and Efficient Performance management requires effective management control system.
    Methods
    The present study was descriptive-correlational and applied in terms of its purpose. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire. In this study, the validity of the questionnaire with formal and reliability approach was confirmed by Cronbach's alpha (0.889). The statistical population of this study was 280 department administrators and department of treatment managers. According to Cochran's formula, 163 individuals were selected for statistical society. They were selected by stratified random sampling method in two categories of administrative managers (28 people) and managers (135 people). Data were analyzed using descriptive and inferential statistics.
    Results
    According to research findings in 95% confidence level, management control system with diagnostic management dimensions (p = 0.00) and interactive management control system (p = 0.00) with organizational performance management with dimensions of recognition of dimensions and performance criteria, assessment and evaluation Performance, performance improvement has a positive relationship.
    Conclusion
    Considering the conclusion, the positive relationship between management control system and organizational performance management is recommended to managers of hospitals by introducing and strengthening management control system with significant results in terms of performance management for a long-term hospital under their management
    Keywords: System control of diagnostic management, System control of interactive management, Hospital performance management
  • hasan farati , Amir Yazdizade Pages 27-39
     
    Introduction
    Supply chain performance in hospital for fast and efficient delivery and in order to improve the speed of operations in various departments affiliated to the hospital supply chain is considered important. Therefore, in this research, the effect of dynamic capabilities on collaboration with hospital provider and supply chain supply function of hospital with the role of technology orientation has been investigated.
    Methods
    This research is a descriptive-survey based on the purpose of the applied research and according to the method of data collection. The population of the research is the employees of the supply chain of Ali ebne Abitaleb Ravar Hospital and is a sample of 267 people. Data were collected by a researcher at one stage. Data were then analyzed using descriptive and inferential statistics in AMOS and SPSS software.
    Results
    The results show that collaboration with the hospital provider has a direct and significant effect on hospital supply chain performance. Also, the four dimensions of dynamic capabilities have a significant impact on collaboration with the hospital provider. The technology orientation has a direct effect on collaboration with the hospital provider, but its moderating effect was not meaningful in collaboration with the provider of the four dimensional dynamic capabilities.
    Conclusion
    According to the results of this study, to improve the supply chain performance, the concepts of the four dimensions of dynamic capabilities and collaboration with the provider of the hospital should be considered and the use of technology should be decided with a more coherent and transparent view
    Keywords: dynamic capabilities, supplier, supply chain performance, technology orientation
  • mitra azizi, mehrnush jafari , MOJTABA hosseini Pages 41-48
    Introduction
    Strategic thinkers contribute to the development and creation of strategy that can allow organizational leaders the opportunity to create ideas that give an organization a sustainable competitive advantage. Those strategic thinkers who execute strategy may have a greater likelihood of successful implementation of the strategy and organizational performance. The purpose of this study was to investigate the relationship between strategic thinking and organizational performance of middle and senior managers of Iran Health Insurance Organization.
    Methods
    This study is a descriptive-correlational study that has taken place among 160 senior and mid-level managers of Health Insurance Organization of Iran. Data gathering instrument was a valid and reliable questionnaire that was consists of three parts: demographic information, strategic thinking and organizational performance questionnaires. Collected data were analyzed by using SPSS software and Pearson and Kendall correlations test.
    Results
    According to the results of the study, strategic thinking and organizational performance have a good score. There was also a significant relationship between strategic thinking and organizational performance and the five dimensions of strategic thinking with organizational performance (P<0.05).
    Conclusion
    according to results further promotion and strengthening of this type of thinking among managers in relation to Holger's perspective is suggested
    Keywords: Strategic Thinking, Organizational Performance, Iranian Health Insurance Organization
  • kianoush nazari ameleh, pejman jafari , farhad ghaffari Pages 49-58
     
    Introduction
    The rapid growth of social media has created many opportunities for health professionals to undertake a large part of their marketing activities in this area. The main objective of the current study is to fully understand the main factors of the content strategy in Instagram social media health clinics to increase the engagement of brand community members.
    Methods
    The present study was done in two stages. In the first stage, through the investigation of previous studies and deep interview with 8 native experts the model has been designed. Second stage, relations between the variables of the model were investigated. In the method, a multiple case study, 1572 posts of Instagram, 8 health clinics, were coded and analyzed using a netnography method during a year.
    Results
    At 95% confidence level there was a significant relationship between the content type (p<0.001( and hashtag (p<0.000( with the customer engagement variables and between the content agility (p<0.001( with the customer engagement (except of save post and discovery percentage), and between the content day (p<0.001( with the customer engagement variables (except of discovery percentage and impression), and relationship between content context (p<0.001( with customer engagement (except of profile visit and discovery percentage) and tone of voice (p<0.002( with customer engagement (with the exception of likes, discovery percentage and new folowers).
    Conclusion
    The resulting factors help the health clinics to optimize the content of their brand community, which can increase the number of members of a brand community and engage them with content.
    Keywords: Social Media, Brand Communities, Content Strategy, Customer Engagement, Health Clinic
  • amin bagherikerachi , abazar zohrabi Pages 59-68
    Introduction
    In this era, universities and higher education institutions need to increase their adaptability to face new realities. The purpose of this article was to Survey on the organizational adaptive capacity rate of Fars medical Universities.
    Methods
    In this study the method was descriptive- survey. The statistical population of this research was all the faculty members of the Fars medical Universities. The samples consist of 152 faculty members who were selected through stratified sampling. In order to gather the data, a researcher made questionnaire in the form of Lykert's 5 rate of fars public Universities in all degree scale with a reliability of 0.863 is used.
    Results
    The findings of this research indicated that the mean scores of the subjects about the organizational adaptive dimensions (Responsiveness capacity, flexibility capacity, organizational Learning capacity, partnership capacity, Resources) were moderate.
    Conclusion
    In summary, the root of adaptability less than the average of universities can be found in low responsiveness capacity, low organizational learning capacity, low interaction capacity, lack of resources to face change, and organizational flexibility
    Keywords: Organizational adaptive, Fexibility, Responsiveness, partnership, Organizational learning
  • Maede Sharifi Kousha, Seyed Jamaledin Tabibi , Leila Nazary Manesh Pages 69-76
    Introduction
    Recent growth in the number of private hospitals on one hand; and on the other hand, the increasing needs of the patient as a client of private hospitals have resulted in rising attention to have innovation in providing services. The importance of human resources' capabilities as promoters of supplying modern services is undeniable. The objective of this study was to evaluate the effect of HR capabilities on health care innovation within private hospitals of Alborz Province.
    Methods
    This research was in the category of descriptive, Surveying studies and had a practical objective. In this research, after assessing the validity of the questionnaire, in terms of form and reliability comliance with Cronbach's alpha test, it was distributed among 303 of professional medical staff from 4 private hospitals of Alborz Province which were selected by random cluster sampling as our statistical samples. Collected data were analyzed using descriptive statistics, inferential statistics of one-way variance analysis and multiple linear regression.
    Results
    According to the results of one-way ANOVA and multivariate regression, the ability of human resources in education dimensions (P = 0.000), initiative (P = 0.000), perceived flexibility (P = 0.000), organizational commitment (0.001 = P), Knowledge sharing (P = 0.002) and innovation culture (P = 0.001) have a significant effect on health care innovation.
    Conclusion
    It is essential that the managers of these hospitals pay more attention to have highly professional human resources and promoting them at the hospital in order to improve healthcare innovation
    Keywords: Human Resources, Human Resources' Capability Dimensions, Healthcare Innovation, Private Hospital
  • Minoo Afshani, Hojat Vahdati , Mohammad hakkak, najmodin moosavi Pages 77-86
    Introduction
    whistleblowing is a powerful tool for preventing organizational wrongdoings. Many factors influence on employees' intention to report organizational wrongdoings. Personality and situational variables are the most influential factors. The purpose of this study is to investigate the relationship between situational variables (characteristics of wrongdoing, the status of wrongdoer) and individual variables (attitude towards whistleblowing, internal locus of control, and moral identity) with the employees' intention to blow the whistle.
    Method
    This is a descriptive-analytical cross-sectional study that was conducted on 242 employees of the Central department of Mashhad University of Medical Sciences. A questionnaire that is made based on previous studies was used to collect the data. Analysis of the data processed using the Partial Least Square (PLS) with Smart PLS software.
    Results
    The amount of standardized coefficients between independent variables and whistleblowing intention were statistically significant (P <0.005), meaning that the internal locus of control, the existence of moral identity, attitude toward whistleblowing, characteristics of wrongdoing and wrongdoer's status have positive and significant effects on individual's decision to report the wrongdoings.
    Conclusion
    Given that individuals with internal locus of control, positive attitude about whist blowing and high morality cannot be able to ignore the organizational wrongdoings, and the status of wrongdoer and characteristics of wrongdoing have significant effects on employees' willingness to whistleblowing, it is better for organizations to use employees with these characteristics at more sensitive or critical places, and make some arrangements such as providing reporting channels in order to facilitate this behavior
    Keywords: Whistle Blowing, Healthcare Sector, Personality Traits, Situational Variables, Organizational Wrongdoing