فهرست مطالب

نشریه تاریخ پزشکی
پیاپی 31 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقاله مروری
  • تکوین نهادهای پزشکی در دوران اول امپراطوری عثمانی از تاسیس تا پایان دوران سلیمان باشکوه (974-679 ق./ 1566-1280 م.)
    محمدرضا رجب نژاد، بهروز تاجمیری *، محسن طلابی صفحات 7-22
    زمینه و هدف

    ردیابی اقدامات دولتمردان عثمانی در دوره اول امپراطوری در ایجاد نهادهای پزشکی متناسب با توسعه قلمرو و علت عدم کامیابی آنان در این مسیر، مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    این پژوهش در حوزه مطالعات تاریخ پزشکی است و از منابع کتابخانه ای و فهرست واره ها و اسناد و کتب خطی استفاده شده و ملاحظات اخلاقی در نقل از منابع رعایت شده است.

    یافته ها

    ردیابی مسیر تلاش دولتمردان عثمانی در ایجاد نهادهای پزشکی متناسب با امپراطوری و علت عدم کامیابی آنان در این مسیر. تشکیل دولت عثمانی و گسترش آن از قدرتی قبیل های به دولت و سپس به امپراطوری، ایجاد نهادهای گوناگون متناسب با این گسترش، ضرورت پیدا کرد. عثمانی ها برای ایجاد این نهادها، به اقتباس نمودن از الگو های پیشین از جمله سازمان های خلافت اسلامی و سلجوقی و بیزانس و ایران باستان اقدام نمودند. یکی از این نهادها که از الگو های اسلامی اقتباس شد، نهاد پزشکی بود. با جذب پزشکان ایرانی و اسلامی و استفاده از تجربیات علمی و عملی آن ها، شروع به ایجاد مراکز درمانی و مدارس پزشکی کردند. جهت تدریس، اقدام به ترجمه و اقتباس از متون پزشکی و عمدتا از منابع عربی کردند. از جمله کتاب های ترجمه شده، کتاب «التصریف لمن عجز عن تالیف» نوشته ابوالقاسم زهراوی از پزشکان قرن چهارم قمری در اندلس بود که شرف الدین صابونچی اوغلو، آن را ترجمه نمود. مقاله به توصیف این روند و عوامل ناکامی عثمانی ها در ادامه این مسیر و دستیابی به تحولی بنیادین در حوزه پزشکی در عصر اول امپراطوری اختصاص دارد.

    نتیجه گیری

    عوامل گوناگونی از جمله نبود ظرفیت های لازم مانند عدم داشتن پشتوانه مذهبی، برخلاف زبان عربی که زبان قرآن و احادیث بود و همچنین عدم گسترش زبان عثمانی متناسب با گسترش قلمرو و انحصار آن تنها به منطقه آناتولی و آغاز عصر رنسانس و تحولات فکری و فرهنگی در غرب از جمله مهم ترین عوامل ناکامی عثمانی ها در این روند بوده است.

    کلیدواژگان: شرف الدین صابونچی، جراحنامه ایلخانی، التصریف، ابوالقاسم زهراوی
  • سطح بهداشت جامعه روستایی در ایران دوره قاجار و پهلوی
    محمد رافعی، سهراب یزدانی *، حسن افراخته صفحات 23-39
    زمینه و هدف

    بهداشت و درمان از جمله مسائل مهم در مطالعات تاریخ اجتماعی جدید محسوب می شود. سطح بهداشت متاثر از موضوعاتی چون خوراک، پوشاک، مسکن و درآمد سرانه بوده و خود بر استانداردهای زندگی تاثیر می گذارد. بنابراین با درک اوضاع بهداشت و درمان در یک جامعه، به شناختی مناسب از سطح زندگی آن پی می بریم.

    مواد و روش ها

    در مقاله حاضر با مراجعه به منابع تاریخی، سفرنامه ها و پایگاه های علمی به مانند Elsevier و Sciense Direct و جستجو در Googe Scholar تلاش شد تا تصویری روشن از اوضاع بهداشتی جامعه روستایی در ایران دوره قاجار و پهلوی ارائه گردد.

    یافته ها

    با بررسی معیارهایی چون میزان بالای زاد و ولد و مرگ و میر به ویژه در میان کودکان می توان نتیجه گرفت که شرایط بهداشتی جامعه روستایی در دوره مورد بحث کم تر به حد استاندارد (با معیارهای امروزی) می رسیده است.

    نتیجه گیری

    عواملی چون نظام اجتماعی، ساختار کالبدی روستا، فقر، ناآگاهی و خرافه باوری که خود نتیجه ناکارآمدی و ناتوانی حکومت سیاسی و توسعه طلبی استعمار بودند، بر پایین ماندن سطح بهداشت اثر گذاشتند. ورود دانش پزشکی نوین به ویژه پس از فراگیرشدن بیماری هایی چون وبا باعث شد تا تحولات گسترده ای در عرصه بهداشت در سده اخیر صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: بهداشت، بیماری، درمان، جامعه روستایی، استانداردهای زندگی23-39
  • حارث بن کلده بن عمروبن علاج ثقفی پزشک از افسانه تا واقعیت
    شهین رهبر، محمدرضا رجب نژاد * صفحات 41-53
    زمینه و هدف
    در طول تاریخ، کتاب ها و دست نوشته هایی درباره مهارت طبیبان، توسط شخصیت های مختلف نوشته شده اند که در برخی موارد نوشته ها به دور از واقعیت می باشد و این امر منجر به اسطوره ای نشان دادن یک طبیب برای نسل های بعدی شده بود. حارث از جمله طبیبانی است که از این موضوع مستثنی نبوده و دست نوشته و داستان هایی متناقض در مورد وی به نگارش درآمده است، حتی در تعدادی از مقالات ذکر شده است که احتمالا پیامبر اکرم (ص) در بعضی موارد علم پزشکی خود را از اطلاعات ابن کلده کپی برداری کرده باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه، یک بررسی مروری بر اساس متون تاریخی و طبی درباره حارث بن کلده است. تا با توجه به اطلاعات متناقضی که درباره ایشان و ارتباطش با پیامبر وجود دارد، نتایجی در رابطه با سن، تالیفات و اسلام آوردنش کسب کرده و پرده از برخی رازهای زندگی کلده برداشته شود. ملاحظات اخلاقی: ملاحضات اخلاقی در انتخاب موضوع، جمع آوری اطلاعات، صداقت و امانت در استناددهی و تمام مراحل کار رعایت شده است.
    یافته ها
    با توجه به یافته های پژوهش مشخص شد که حارث ابن کلده برای تحصیل به دانشگاه جندی شاپور ایران عزیمت کرده و پس از مدتی به حجاز بازگشته است. در رابطه با اسلام آوردن ایشان نتایج دقیقی به دست نیامد، ولی با ذکر دلایلی محکم مشخص شد که پیامبر اکرم (ص) هر آنچه در رابطه با طب بیان فرموده اند، صرفا وحی و تعالیم الهی بوده است که به ایشان نازل شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش مشخص شد که حارث ابن کلده برای تحصیل به دانشگاه جندی شاپور ایران عزیمت کرده و پس از مدتی به حجاز بازگشته است. حارث، اولین طبیب در بین اعراب عصر جاهلیت بود که او را به دلیل داشتن تحصیلات آکادمیک، پزشک نامیده بودند و همین منجر به اسطوره ای شدنش در بین اعراب شده بود. در رابطه با اسلام آوردن ایشان نتایج دقیقی به دست نیامد، ولی با ذکر دلایلی محکم مشخص شد که پیامبر اکرم (ص) هر آنچه در رابطه با طب بیان فرموده اند، صرفا وحی و تعالیم الهی بوده است که به ایشان نازل شده است.
    کلیدواژگان: حارث ابن کلده، جندی شاپور، پزشک عرب، تاریخ پزشکی
  • سیر تاریخی پیدایش واژه «سوءالقنیه» (پیش استسقا) در منابع طب سنتی ایران
    حسین مرادی، فاطمه نوجوان، مژده پورحسینی * صفحات 55-62
    زمینه و هدف

    «سوءالقنیه» واژه ‎ای است که در منابع معتبر طب سنتی ایران به عنوان یک بیماری در ذیل امراض کبد به کار رفته است و از آنجا که پیش زمینه بیماری جدی تری به نام «استسقا» است، از آن به «پیش استسقا» نیز نام برده شده است. از آنجا که واژه «سوءالقنیه» در کتب اطبای یونانی، به چشم نمی خورد، درصدد برآمدیم سیر تاریخی پیدایش این اصطلاح را در کتب متعلق به حکمای طب سنتی ایران مورد مطالعه قرار دهیم.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه مروری توصیفی است. 906 عنوان کتاب و رساله در زمینه طب سنتی در این مورد مطالعه و بررسی شد و هم زمان مقالات مرتبط با این واژه نیز در سایت های معتبر علمی از جمله PubMed، Scopus، Google Scholar استخراج گردید.

    یافته ها

    بر اساس بررسی انجام شده احتمالا اولین کسی که بیماری «پیش استسقا» را گزارش نموده، «اهرن بن اعین» باشد که به بیماری «پیش استسقا» با عنوان «فسادالمزاج» اشاره می کند. در قرن چهارم قمری «ربیع ابن احمد اخوینی» این بیماری را با واژه «سوءالحال» معرفی می کند. به نظر می رسد ابوعلی سینا در اوایل قرن پنجم قمری اولین کسی است که به صورت مدون نام «سوءالقنیه» را مطرح می کند.

    نتیجه گیری

    این بیماری در مقطعی از زمان نه از لحاظ مفهومی و نه از لحاظ واژه ‎ای شناخته شده نبوده است. بنابراین تحقیق با وجود آشنایی طبیبان یونان باستان چون بقراط با واژه «استسقا» ، نامی از بیماری «پیش استسقا» در کتب طبی آنان نیست. در نوشته های اطبای یونانی اثری از سوءالقنیه نیز دیده نمی شود. این بیماری در طول دوران شکوفایی طب در میان پزشکان مسلمان، به عنوان یک بیماری مستقل معرفی می شود و واژه سوءالقنیه مطرح می گردد و کاربرد تشخیصی و درمانی مستقل پیدا می کند. اولین کسی که واژه «سوءالقنیه» را در کتب طبی وارد می کند، ابوعلی سینا می باشد.

    کلیدواژگان: سوءالقنیه، طب سنتی ایران، تاریخ طب، پیش استسقا، فسادالمزاج، سوءالحال
  • مقاله پژوهشی
  • بررسی سبک باروری و عوامل تعیین کننده آن در ایران و کشورهای اسلامی: یک مطالعه مروری
    فهیمه قطبی زاده وحدانی، مامک شریعت، یاسمین محمدزاده، زینب کاویانی، مجید خلیلی، لیلا صاحبی * صفحات 63-74

    زمینه و هدف
    سبک باروری، یکی از پراهمیت ترین عوامل در روند رشد جمعیت محسوب می گردد. مرور عوامل مرتبط بر سبک باروری بسیار پیچیده بوده و درهم تنیدگی عوامل به گونه ای است که گاهی امکان مرزبندی مشخص بین آن ها وجود ندارد. در مطالعه حاضر مهم ترین عوامل موثر بر سبک باروری از جمله، عوامل اقتصادی اجتماعی، اعتقادات دینی، سیاست های دولتی و عوامل فرهنگی مورد ارزیابی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه مروری یک جستجوی گسترده در پایگاه داده های DARE، Google Scholar، PubMed، Psyc INFO، Thomson Reuters (SID) ، Cochrane و کتابخانه پزشکی (MedLib) برای یافتن مطالعات مرتبط و واجد شرایط (1990 تا 2016 م.) انجام شد.
    یافته ها
    در مطالعه حاضر، 14 مقاله با دارابودن معیار های لازم وارد مطالعه مروری شدند. به طور کلی در مطالعات انجام شده، اعتقادات مذهبی نقش مثبت و تعیین کننده ای در سبک باروری داشتند. سن ازدواج و سن مادر نیز از عوامل تاثیرگذار بر سبک باروری بود. وضعیت اقتصادی پایین، سطح سواد بالا و فعالیت های فرهنگی نیز جزء عواملی بودند که ارتباط منفی با فرزندآوری داشتند.
    نتیجه گیری
    برای رسیدن به مناسب ترین آهنگ رشد جمعیت و داشتن یک جامعه پویا و متعادل، رشد جمعیت و رشد اقتصادی اجتماعی و فرهنگی باید به موازات هم پیش روند و در طول زمان باید بین آن ها هماهنگی وجود داشته باشد.

    کلیدواژگان: سبک باروری، عوامل اقتصادی - اجتماعی، عوامل فرهنگی، عوامل دموگرافیکی، باروری اسلامی
  • مقاله مروری
  • بررسی تاثیر موانع اقتصادی بر گسترش طب نوین در جامعه عصر قاجار با تاکید بر دارو
    ولی الله قهرمانی اصل *، میراسد الله صالحی پناهی، ناصر صدقی، شهرزاد ساسان پور صفحات 73-83
    زمینه و هدف

    عصر قاجار از دید تاریخ پزشکی نقطه عطفی در تاریخ تحول پزشکی ایران محسوب می شود، اما این تحول در سراسر این عصر با چالش هایی رو به رو بود که یکی از آن ها وضعیت اقتصادی جامعه بود. وضع معیشتی نامناسب مردم در عصر یادشده، مردم را به مخالفت با هر گونه تحولی سوق می داد که آرامش نسبی آن ها را برهم زند. دانش نوین پزشکی هم از مخالفت ها بری نبود. با این زمینه ذهنی این پرسش تداعی شد که آیا موانع اقتصادی می تواند به عنوان یکی از عوامل کندکننده استفاده از دستاوردهای طب نوین (داروهای شیمیایی) در عصر قاجار مطرح گردد؟ در پاسخ، فرض بر این شد که وضعیت نامناسب اقتصادی جامعه می تواند به عنوان یکی از موانع اصلی در به کارگیری داروهای مدرن در ایران عصر قاجار مورد کنکاش قرار گیرد.

    مواد و روش ها

    این مقاله با بررسی کتب تاریخی عصر قاجار و سفرنامه های اتباع خارجی و نیز مقالات مرتبط با موضوع با روش توصیفی تحلیلی به نگارش درآمده است.

    یافته ها

    به موازات پرسش و فرضیه، عواملی نظیر: قیمت داروها، حق العلاج حکیمان، بودجه تاسیس موسسات بهداشتی و درمانی و موارد دیگر مورد بررسی قرار گرفتند. نکته قابل تامل این که در کنار عوامل سیاسی، فرهنگی، دینی و فناوری عوامل اقتصادی نیز تاثیرگذار بوده اند که هدف مقاله حاضر بررسی مورد اخیر بوده است.

    نتیجه گیری

    حاصل سخن تایید نمود که وضعیت نامناسب اقتصادی جامعه که به صورت های گوناگون ظاهر می شد، یکی از موانع تاثیرگذار در گسترش استفاده از دستاوردهای طب نوین (داروهای شیمیایی) بوده است.

    کلیدواژگان: موانع اقتصادی، فقر فراگیر، طب نوین، طب سنتی، داروهای شیمیایی
  • نقش تقلیل غذا در درمان بیماری ها از دیدگاه طب سنتی ایران و طب مدرن
    صدیقه طالبی، محسن ناصری *، عطیه باقی زاده، نجمه ده پرور، سید ارسلان خسروی صفحات 85-94
    زمینه و هدف

    تقلیل غذا امروزه در دنیا به عنوان شیوه شناخته شده درمان بیماری ها به اثبات رسیده است و دانشمندان بسیاری در این حوزه مشغول مطالعات مختلف می باشند که بیانگر اهمیت پرداختن به این موضوع است. در منابع ارزشمند طب سنتی ایران نیز کاهش غذا در درمان بیماری ها از اولویت های مهم درمان ذکر شده است. حکیم ابن سینا نیز در کتاب ارزشمند قانون به کاهش غذا به عنوان قدم اولیه درمان اشاره کرده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه که یک بررسی مروری و کتابخانه ای می باشد به بررسی نقش کاهش غذا در درمان بیماری ها از نگاه طب سنتی و با واژه کلیدی Food Restriction در منابع طب مدرن پرداخته شده است. کتب معتبر طب سنتی ایران و پایگاه های مطالعاتی مختلف مورد جستجو و بررسی قرار گرفته اند.

    یافته ها

    در این مطالعه با برقراری ارتباط بین تاثیرات کاهش غذا از نگاه طب سنتی و مدرن این شیوه به عنوان یکی از مهم ترین و کاربردی ترین راه های کنترل و درمان بیماری ها معرفی شده است، به طوری که در برخی شرایط صرفا با کاهش و مدیریت نوع و مقدار غذا می توان بیماری را درمان نمود.

    نتیجه گیری

    کاهش غذا به عنوان قدم اولیه در درمان بیماری های مختلف باید مورد توجه بیشتری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کاهش غذا، درمان بیماری ها، طب ایرانی
  • بیماری های مری از دیدگاه طب ایرانی و طب نوین
    لاله دهقانی تفتی، سید ماهیار شریعت پناهی، زهره فیض آبادی، مریم حسینی ابریشمی * صفحات 95-107
    زمینه و هدف

    طب ایرانی بسیاری از بیماری ها را به نوعی ناشی از اغذیه، اختلالات و بیماری های سیستم گوارش دانسته و مری به عنوان مسلک عبور غذا، نقش مهمی در این زمینه دارد. با توجه به این که تاکنون هیچ مطالعه تطبیقی در باب بیماری های مری در طب سنتی و نوین انجام نشده، هدف از این مقاله بررسی امکان تطبیق تعاریف و علت شناسی آن ها در دو مکتب طب سنتی و نوین می باشد تا با تلفیقی از این دو بتوان به راه کارهای مناسب تری در درمان بیماری های مری دست یافت.

    مواد و روش ها

    این تحقیق یک مرور متون (کتابخانه ای) است که با بررسی تعاریف، علائم، سبب شناسی و درمان های بیماری های مری در متون معتبر طب ایرانی از قرن سوم تا سیزدهم به تناظر‏یابی بیماری های مری در طب رایج در حد امکان پرداخته است.

    یافته ها

    در این پژوهش، مشخص گردید که هفت بیماری در متون طب سنتی برای مری مطرح گردیده که اساس درمان آن ها بر رفع سبب بیماری بوده و علاوه بر درمان دارویی خوراکی به استفاده از دیگر روش های درمانی طب سنتی، مانند اصلاح سبک زندگی، مصرف موضعی دارو، اعمال یداوی نیز توصیه شده که برخی از این ها در طب نوین جایگاهی ندارد.

    نتیجه گیری

    با بررسی متون طب سنتی و نوین در مبحث بیماری های مری به نظر می رسد که تعدادی از این امراض در تعاریف و سبب شناسی متناظر بوده که با استفاده از هر دو مکتب طبی در درمان، می توان به نتایج بهتری دست یافت، لذا به نظر می رسد مطالعات گسترده تری برای تبیین سبب شناسی بیماری های مری در طب سنتی و نوین و اثبات اثربخشی انواع روش های درمانی طب سنتی ضروری است.

    کلیدواژگان: طب ایرانی، بیماری های مری، طب نوین
|
  • Development of Medical Institutions in the First Era of the Ottoman Empire from the Establishment to the End of the Great Soleyman Era (679-974 AH / 1280-1566)
    Mohammad Reza Rajabnejad, Behrouz Tajmiari *, Mohsen Tolabi Pages 7-22
    Background and Aim

    We traced the actions of Ottoman rulers during the first empire period in the establishment of medical institutions in accordance with the development of the territory and the reason for their failure to succeed in this course.

    Materials and Methods

    This research, which is in the field of medical history studies, was performed using library resources, catalogs, documents and handwritten books. Ethical considerations were observed in the citations. Findings: We traced the course of the Ottoman government's efforts to establish medical institutions proportionate to the empire and the reason for their failure to succeed in this path. The formation of the Ottoman state and its extension from a tribal power to a state and then to an empire necessitated the establishment of various institutions appropriate to this expansion. To create these institutions, the Ottomans adopted former patterns of Islamic Caliphate, Seljuq, Byzantine and Ancient Iran. One of the institutions adopted from Islamic models was a medical institution. By attracting Iranian and Islamic physicians and using their scientific and practical experience, they began to establish medical centers and medical schools. For teaching, they translated and adopted medical textbooks, mainly from Arabic sources. Among the translated books was the book "Al-Tasrif Lehman Ajz-e Aslif" written by Abolqasem Zahravi of the 4th century AH in Andalusia, which was translated by Sharafuddin Sabounchi Oghlu. The article describes this process and the factors leading to the failure of Ottomans to achieve a fundamental transformation in the field of medicine in the first era of the empire.

    Conclusion

    Various factors could account for the failure of Ottomans in establishing medical institutions, such as the lack of necessary capacities such as lack of religious support, in spite of the Arabic language, which was the language of the Qur'an and hadiths, as well as the lack expansion of the Ottoman language in proportion with the expansion of its territory and its exclusiveness only to the Anatolian region. In addition, the beginning of the Renaissance era and the intellectual and cultural developments in the West were among the most important factors in the failure of the Ottomans in this process.

    Keywords: Sharaf al-Din Sabounchi, Surgery of Ilkhani, Al-Tasrif Abolqasem Zahravi
  • Health Status in Rural Iran during Qajar and Pahlavi Era
    Mohammad Rafei, Sohrab Yazdani *, Hasan Afrakhteh Pages 23-39
    Background and Aim

    Hygiene is one of the most important issues in new social history. The level of health influenced by subjects like food, clothing and housing and per capita income and in other side, affects standards of living. So, realizing the health condition of a society, led us to understand standard of living.

    Materials and Methods

    This article focuses on rural people as a major part of society until 1970, which had the main role in national production. I will go to investigate that what was the health situation of rural society in Qajar and Pahlavi Iran, and which factors had effected this condition? Findings: written and oral sources and field research-show that rural society wasn't in an acceptable situation (at least in compare with today's criteria), a reality that can approve by high birth rate and mortality, especially among children.

    Conclusion

    The social system, village structure, poverty, ignorance and superstition were most effective factors that influenced the hygiene. By the time, the extension of modern medical science, especially after the spread of diseases such as cholera, led the state to develop healthcare during the last century. This article will help to progress rural studies in Iran.

    Keywords: Health, Disease, Treatment, Rural Society, Standards of Living
  • Al-Harith Ibn Amro ibn Kalada Saghafi Physician: From Myth to Reality
    Shahin Rahbar, MohammadReza Rajab Nejad * Pages 41-53
    Background and Aim
    In the past, a large number of manuscripts and books have been written by various authors as to the skills of physicians. In some cases, these writings are far from reality and turn a physician into a legend for later generations. Al-Harith Ibn Kalada is one of these physicians, and a large number of contradictory stories have been written in relation to his skills. It is even mentioned in a number of articles that Prophet Mohammad probably copied his medical science in some cases from the medical information of Kalada.
    Materials and Methods
    This review article was based on historical and medical texts about Kalada. Due to the contradictory information about Kalada and his relationship with the Prophet, we presented information in relation to his age, his writings, and his turning into Islam to demystify his life. Ethical Considerations: Ethical considerations were observed in the choice of title, data collection, citation, as well as all other stages of the study. Findings: According to our findings, it was found that Kalada departed for Jundishapur University of Iran and returned to Hejaz after a while. About his turning into Islam, we could not obtain precise results. However, there is strong evidence that anything the Prophet stated in relation to medicine was merely revelation and divine teachings.
    Conclusion
    According to our findings, it was found that Kalada departed for Jundishapur University of Iran and returned to Hejaz after a while. Kalada was the first physician among Arabs of the Era of Ignorance that was called a physician because of his academic education. About his turning into Islam, we could not obtain precise results. However, there is strong evidence that anything the Prophet stated in relation to medicine was merely revelation and divine teachings.
    Keywords: Harith ibn Kalada, Jundishapour, Arab Physician, Medical History
  • Historical Course of the Emergence of the Word Su-ul-Qinya (pre-dropsy) in Iranian Traditional Medicine
    Hossein Moradi, Fateme Nojavan, Mojde Pourhoseini * Pages 55-62
    Background and Aim

    Su-ul-Qinya is a term used in many reliable Iranian medicine references referring to a hepatic disease. It is the underlying cause of a disease named dropsy (also referred to as pre-dropsy). Since the term Su-ul-Qinya was not found in Grecian medicine books, we aimed to study the historical course of emergence of this term in Iranian traditional medicine textbooks.

    Materials and Methods

    A descriptive review study was conducted using 906 books and theses on traditional medicine. We also retrieved relevant articles to the term Su-ul-Qinya from reliable scientific databases such as PubMed, Scopus and Google Scholar. Findings: Probably the first person reporting the pre dropsy disease was Heron ibne Ayon. He mentioned it as Fesad-Al-Mezaj. From the 4th century of AH, Raby ibn Ahmad Akhawayni introduced this disease as Suul- Hal. It seems that Abu-Ali-Sina was the first person who propounded it as Su-ul-Qinya in the beginning of the 5th century of AH.

    Conclusion

    At some point in time, this disease was both semantically and syntactically unknown. Based on research, despite the fact that Greek physicians such as Hippocrates were familiar with the term dropsy, no such term as pre-dropsy disease could be found in medical textbooks. There is no evidence regarding the existence of the term Su-Al-Qonia in Greek medical scripts. In the era of medical growth, Su-ul-Qinya was propounded as an independent disease with independent diagnosis and treatment processes. The first person who entered the term Su-ul-Qinya into medicinal textbooks was Abu-Ali-Sina.

    Keywords: Su-ul-Qinya, Traditional Iranian Medicine, History of Medicine, Fesad-Al-Mezaj, S-ul-Hal, Pre-Dropsy
  • Fertility Style and its Determinants in Iran and Islamic Countries: A Review Study
    Fahimeh Ghotbizadeh Vahdani, Mamak Shariat, Yasamin Mohammadzadeh, Zeinab Kaviani, Majid Khalili, Leyla Sahebi * Pages 63-74
    Background and Aim

    Fertility style is the main factor in the population growth trend. The review of factors associated with the fertility style is a very complicated process since the interdependence of some factors grab the possibility of making a specific distinction between them. Regarding this, the present study aimed to investigate the most important factors in fertility style, including socio-economic factors, religious beliefs, government policies, and cultural factors.

    Materials and Methods

    This study was conducted on the articles on the most important factors in fertility style published within 1990-2016. The searching process was accomplished using several databases, including the Database of Abstracts of Reviews of Effects, Google Scholar, PubMed, Psyc INFO, Thomson Reuters, SID, Cochrane and Medical Library Findings: The search process resulted in the inclusion of 14 studies meeting the eligibility criteria. The findings of the reviewed studies revealed the positive and influential role of religious beliefs in the fertility style. The age at marriage and maternal age were the other effective factors in the fertility style. On the other hand, low economic status, high literacy and cultural activities had a negative relationship with childbearing.

    Conclusion

    As the findings indicated, the achievement of the most appropriate growth path and a dynamic and balanced society requires an equilibrium and coordination between population growth and cultural, social, and economic development.

    Keywords: Fertility Style, Socioeconomic Factors, Cultural Factors, Demographic Factors, Islamic Fertility
  • Effect of Economic Barriers on the Development of Modern Medicine in the Qajar Era with an Emphasis on Drug
    Valiullah Qahremaniasl*, Mir Assadullah Salehi Panahi, Naser Sedghi, Shahrzad Sasanpour Pages 73-83
    Background and Aim

    The Qajar era is considered a turning point in the history of medical evolution of Iran. However, this evolution confronted challenges throughout the Qajar era, one of which was the economic situation of the society. In that era, inadequate livelihood led people to oppose any transformation that would disrupt their relative tranquility. Accordingly, the modern medical knowledge was also affected by these oppositions. With this mental background, the question arises is whether economic barriers can be considered as one of the moderators of the application of modern medicine achievements (chemical drugs) in the Qajar era. It was hypothesized that the inappropriate economic status of the society could be considered as one of the main obstacles in the use of modern drugs in Iran during the Qajar era.

    Materials and Methods

    This study was conducted by the investigation of the historical books of the Qajar era, travelogue of foreign nationals, and articles related to the subject under discussion using a descriptiveanalytical method. Findings: In line with the research question and hypothesis, factors, such as the price of drugs, treatment costs of physicians (Hakiman), and budget for the establishment of health care institutions, were studied. According to the obtained data, in addition to the political, cultural, religious, and technological factors, economic factors were also effective in this regard.

    Conclusion

    As the finding indicated, the inadequate economic situation of society, which appeared in various forms in the community, was identified as one of the barriers in the expansion of the use of modern medicine achievements (chemical drugs).

    Keywords: Economic Barriers, Inclusive Poverty, Modern Medicine, Traditional Medicine, Chemical Drugs
  • Role of Food Restriction in Disease Treatment from the Persian and Modern Medicine Viewpoints
    Sedighe Talebi, Mohsen Naseri *, Atiye Baaghizade, Najmeh Dehparvar, Seyed Arsalan Khosravi Pages 85-94
    Background and Aim

    Food restriction is nowadays one of the well-known approaches in the treatment of various diseases. Accordingly, the investigation of this issue by many scientists is indicative of the importance of this subject. In the valuable sources of the Iranian traditional medicine, food restriction has been emphasized as one of the therapeutic priorities. In this respect, Ibn Sina (an Iranian famous physician) in one of his valuable books, namely Canon, mentioned food restriction as the first step in the treatment procedure.

    Materials and Methods

    This review study was conducted to investigate the role of food restriction in the treatment process in traditional and modern medicine. The search process was accomplished by searching the keyword of 'food restriction' in various databases and authentic traditional medicine books. Findings: According to the results, food restriction was identified as one of the most important and practical ways of disease treatment and control from the Iranian traditional medicine and modern medicine perspectives. Accordingly, in some cases, an illness can be cured only through food restriction and management.

    Conclusion

    As the findings indicated, food restriction should be given more attention as the first step in the treatment of diseases.

    Keywords: Food Restriction, Diseases Treatment, Persian Medicine
  • Esophagus Diseases from the Viewpoint of Persianmedicine and Modern Medicine
    Laleh Dehghani Tafti, Seyyed Mahyar Shariatpanahi, Zohreh Feyzabadi, Maryam Hosseini Abrishami * Pages 95-107
    Background and Aim

    From the viewpoint of Persian medicine, many diseases may be caused by foods, drinks and digestive system malfunctions and esophagus has an important role in this regard as the passage for food passing. As we know there is no comparative studies on esophageal diseases in traditional and modern medicine, the aim of this article is to examine the possibility of adapting their definitions and their etiology in both traditional and modern medicine schools so with combination of these two, we could achieve some better ways to treat esophageal diseases.

    Materials and Methods

    This is library research and a study of definitions, symptoms, etiology and therapies of esophagus diseases in valid texts of Persian medicine from the third to the thirteenth century has focused on the coincidences between traditional and modern medcine in esophageal diseases as good as possible. Findings: It was found in this research that 7 diseases were stated for esophagus in traditional medical texts, which are the basis for their treatment is to remove the reasons of the diseases and in addition to oral therapy, the use of other therapeutic methods of traditional medicine such as lifestyle modification, topical use of drugs, handworks also recommend that some of these do not have a place in modern medicine.

    Conclusion

    Studying the texts of traditional and modern medicine about esophagus diseases shows that some of these diseases were stated in both traditional and modern medicine and there are some similarities in terms of etiology as well as definitions and better treatment may be obtained using both medical schools. Therefore, more studies are needed to express esophagus disease etiology in traditional and modern medicine and proving the effect of different traditional treatments.

    Keywords: Persian Medicine, Esophagus Diseases, Modern Medcine