فهرست مطالب

فصلنامه طب و تزکیه
سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 107، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا خیری، آبتین حیدرزاده، عطاءالله پورعباسی، حسن گیوریان * صفحات 83-90

    معرفی: موضوع آمایش سرزمینی از سال ها در ایران مطرح شده و در سال 1394 سند آمایش سرزمینی در آموزش عالی سلامت به عنوان اولین سند آمایش در کشور مصوب شد. یکی از ابعادی که در اجرای این مصوبه باید مورد توجه قرار گیرد موضوع همکاری بین بخشی است. به همین منظور مطالعه ای جهت طراحی الگوی همکاری بین بخشی برای اجرای مصوبه سیاست ها و ضوابط اجرایی آمایش آموزش عالی سلامت در جمهوری اسلامی ایران طراحی شده است. نوشته حاضر به بررسی چارچوب این مطالعه می پردازد.
    روش انجام کار: این پژوهش به روش ترکیبی و با استراتژی کیفی نظریه پردازی داده بنیاد انجام خواهد شد. جامعه آماری این مطالعه مدیران ارشد حوزه آموزش وزارت بهداشت و دانشگاه های علوم پزشکی کشور می باشند و نمونه گیری تا حد اشباع اطلاعات انجام خواهد شد. داده های مطالعه با استفاده از مطالعه کتابخانه ای، بررسی اسناد، مصاحبه، مشاهده و پرسشنامه گردآوری و پس از تحلیل داده ها نتایج آن در نشریات معتبر داخلی و بین المللی منتشر خواهد شد.
    بحث و

    نتیجه گیری

    با استفاده از داده های حاصل از مطالعات گذشته 11 مولفه مرتبط با همکاری بین بخشی استخراج شده که در 3 گروه مولفه های ورودی، عملیاتی و خروجی مورد بررسی قرار میگیرد. این پژوهش به منظور تبیین الگویی بهینه برای همکاری بین بخشی در اجرای مصوبه آمایش سرزمینی به سوالاتی نظیر نهادهای مرتبط در اجرای مصوبه، ارتباط این نهادها، نقاط قوت و چالش های ارتباطی و راه حل های بهبود این ارتباط خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: آموزش علوم پزشکی، آمایش سرزمینی، همکاری بین بخشی، خط مشی، اجرا
  • مصطفی جوانیان ، سیده زهرا فغانی، جمیله آقاتبار رودباری صفحات 91-100
    زمینه و هدف
    جوسازمانی مهم ترین منبع نوآوری آموزشی می باشد و گسترش فرهنگ نوآوری آموزشی نیازمند توجه اساسی به امر آموزش است. این مطالعه مقدماتی درجهت اجرای برنامه تحول و نوآوری در آموزش علوم پزشکی، وضعیت جوسازمانی نوآورانه دانشگاه علوم پزشکی بابل را بررسی کرده است.
    روش بررسی
    پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی و جامعه آماری شامل کلیه کارکنان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی بابل و 94 نفر به عنوان نمونه دردسترس انتخاب شده اند. ابزار تحقیق پرسشنامه ای مشتمل بر مشخصات دموگرافیک و 14 گویه بوده که مبتنی بر هدف، از پرسش نامه جوسازمانی نوآورانه سیگل و کایمر اقتباس شده اند. نمره گذاری بر مبنای طیف لیکرت و مجموع نمرات گویه ها به عنوان نمره جوسازمانی نوآورانه که می تواند در بازه 70-14، با میانگین 42 متغیر باشد. روایی پرسشنامه توسط خبرگان مرتبط و پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برابر 93/0، تائید شد. توصیف و تحلیل اطلاعات، با استفاده از نرم افزار spss21 و آماره های توصیفی، آزمون t مستقل و تحلیل واریانس انجام پذیرفت.
    یافته ها
    میانگین سنی واحدهای پژوهش 9/41 سال و 8/63 درصد زن بوده اند. اکثریت دارای سابقه کار کمتر از 10 سال در واحد آموزش بوده، نیمی از کارکنان آموزش دانشکده ها و وضعیت استخدام 66 درصد رسمی و یا پیمانی بوده است. میانگین کل نمره جوسازمانی نوآورانه برابر 86/9 ± 47/40 به دست آمد و با توجه به محل خدمت و وضعیت استخدام، با اختلافی معنادار محاسبه شد (05/0p<).
    نتیجه گیری
    برای اجرای موفق برنامه تحول و نوآوری، لازم است تدابیر لازم برای ایجاد سازوکارهای حمایتی در قسمت های مختلف دانشگاه به ویژه دانشکده ها و همچنین جلب مشارکت کلیه کارکنان با وضعیت های مختلف استخدامی و گفتمان سازی تحول و نوآوری صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: جوسازمانی نوآورانه، دانشگاه علوم پزشکی، برنامه تحول و نوآوری
  • زهرا کریمیان ، مجید رضا فرخی صفحات 101-112
    زمینه و هدف
    به دنبال آمایش آموزش عالی در نظام سلامت و طرح تحول و نوآوری آموزشی در دانشگاه های علوم پزشکی ایران در سال 1394، دوازده بسته آموزشی به عنوان مبنای تحول و توسعه آموزشی قرار گرفت. یکی از مهمترین بسته های طرح تحول، بسته آموزش مجازی بود. این مقاله به بیان تجربه دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ارائه الگوی هشت مرحله ای توسعه آموزش مجازی در کلان منطقه 5 می پردازد.
    روش بررسی
    رویکرد پژوهش کیفی، به روش مطالعه موردی مبتنی بر بارش افکار نمایندگان توسعه آموزش مجازی و تحلیل اسناد، گزارشات و برنامه های مرتبط با توسعه آموزش مجازی در سالهای 1394 تا 1396 در کلان منطقه 5 آمایشی بود. پس از تحلیل اسناد بالادستی و تحلیل SWOT، راهبردهای توسعه آموزش مجازی شامل هشت گام تنظیم شد.
    نتایج
    برای توسعه آموزش مجازی 8 گام: تعلیم نیروی انسانی، تنظیم قوانین، تشویق و انگیزش، تولید محتوای الکترونیکی، تامین زیرساخت، تولید و نشر دانش، توسعه مجازی سازی و تازگی و نوآوری به عنوان راهبردهای اصلی تعیین شدند و در دو سال اخیر بیش از 36 اقدام عملیاتی در حوزه آموزش های مجازی انجام یا در حال انجام است.
    نتیجه گیری
    آمایش آموزش عالی نظام سلامت تا حدی، زمینه هم افزایی منابع و امکانات را در سطح کلان منطقه فراهم آورده است اما ارتباطات کلان منطقه ها با حوزه ستادی و ایفای نقش دانشگاه ها در توسعه آموزش مجازی نیازمند تقویت نقش حمایتگری و پشتیبانی حوزه ستادی در تامین زیرساختها و منابع مالی و استقلال بیشتر به دانشگاه ها در برنامه ریزی و اجرای توسعه آموزش مجازی است.
    واژگان کلیدی: آمایش آموزش عالی، یادگیری الکترونیکی، توسعه، آموزش مجازی، آمایش سرزمینی.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، یادگیری الکترونیکی، توسعه، آموزش مجازی، آمایش سرزمینی
  • جمیله آقاتبار رودباری، خدیجه بریمانی، سعید صفاریان همدانی *، طاهره اقامیرزایی محلی صفحات 113-123
    زمینه و اهداف

    آمایش سرزمین یک برنامه توسعه بلندمدت است و اساس انواع برنامه ریزی های ملی و منطقه ای در کشورها را تشکیل می دهد. این مطالعه به منظور بررسی نقش آمایش سرزمینی در توسعه آموزش عالی با معرفی یک مدل اجرایی موفق (آمایش آموزش عالی سلامت) انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش کاربردی- تحلیلی و مطالعه اسنادی، با بررسی گزارش های عملکرد دانشگاه ها و مراکز، به ویژه دانشگاه های علوم پزشکی در ارتباط با آمایش سرزمین، بهره گیری از نظر خبرگان، مطالعه و بررسی جدید ترین مقالات و مستندات در زمینه ی موضوع تحقیق در اردیبهشت 1396 انجام شد.

    یافته ها

    با توجه به قرابت و نسبت آموزش عالی با نظریه ی توسعه اجتماعی، برنامه ریزی در آموزش عالی از جایگاه ویژه ای در توسعه کشورها برخوردار می باشد. آمایش سرزمین، به عنوان راهنما و نقشه ی راه روشن برای برنامه ریزی بخش آموزش عالی می تواند هدایت کننده نظام های آموزش عالی به صورتی نظام مند، پایدار، مبتنی بر نیاز و مزیت های منطقه ای و الزامات بین المللی در افق چشم انداز علم و فناوری کشور باشد. نمونه اجرایی و تاثیر گذار برنامه آمایش آموزش عالی در کشور، آمایش سرزمینی آموزش عالی سلامت می باشد.

    نتیجه گیری

    اطلاعات حاصل از آمایش سرزمین، نقشه جامعی برای نشان دادن توانایی ها، قابلیت ها، فرصت ها و نقاط ضعف هر منطقه از کشور بوده، زمینه ساز توسعه ی پایدار می باشد. اهمیت نقش آموزش عالی در توسعه کشور، توجه بیش از پیش به آن را می طلبد. طراحی و اجرای هدفمند برنامه های آمایش سرزمین آموزش عالی سلامت، به عنوان الگویی موفق در سایر بخش های آموزشی مورد انتظار است.

    کلیدواژگان: آمایش سرزمینی، آموزش عالی، آموزش عالی سلامت، توسعه ی پایدار
  • شهرام شایان، مهشید رفیعیان، معصومه کاظمی * صفحات 124-132
    زمینه و هدف

    در این مطالعه کارنامه عملکرد فراگیران بهورزی به عنوان ابزاری برای ثبت تجارب یادگیری، مستندسازی مراحل یادگیری و ارزشیابی دوره آموزش کارآموزی و ارائه باز خورد مناسب به فراگیر ،مدرس و سیستم آموزشی و نیز اصلاح برنامه درسی تدوین گردیده است.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی است که در سال 1397 در کشور انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش کلیه کارشناسان مسئول بهورزی در 47 دانشگاه علوم پزشکی هستند. پس از مرور متون و انجام یک گروه کانونی، پرسشنامه اولیه تدوین و از نمونه ها نظرسنجی شد. روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظرات صاحبنظران بهورزی وزارت بهداشت و تعدادی از مدیران و مربیان بهورزی بر اساس ضوابط علمی انجام گرفت. پایایی پرسشنامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ به میزان 96درصد تعیین گردید.

    یافته ها

    پرسشنامه ها با 17پودمان و 205 مهارت بر اساس کوریکولوم مصوب آموزش بهورزی تدوین شد. پس از نظرسنجی، سطح شایستگی مورد انتظار تک تک مهارتها حاصل گردید در بخش مهارت های پروسیجرال نیز در مجموع 32مهارت پروسیجرال استخراج و در قالب کارنامه عملکرد بالینی پیشنهادی آورده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه ابزار ارزشمندی را در جهت ارزیابی توانمندی فراگیران بهورزی معرفی می کند که می تواند برای ارزیابی توانمندی مهارتی فراگیران بهورزی بر اساس شیوه های نوین و به روز ارزیابی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: بهورز، ارزشیابی آموزشی، کارنامه عملکرد
  • حسین دیده بان ، اسحاق مرادی صفحات 133-145
    زمینه هدف
    سرعت بالای پیشرفت در علوم پزشکی، خلاقیت در فناوری، زمان محدود برای انجام کارهای جدید، چشم انداز جدیدی را در آموزش پزشکی به وجود آورده است. با این شرایط دانشگاه های علوم پزشکی جهت انتقال اطلاعات و مهارت ها با دشواری هایی روبرو هستند.
    روش بررسی
    در این مطالعه با استفاده از کلمات کلیدی یادگیری سیار، آموزش پزشکی، دانشگاه های علوم پزشکی، و معادل انگلیسی آن ها، مقالات مطالعات مرتبط از سال 2000 تا2016 در پایگاه هایGoogle scholar, pub med, Scopus و مجلات معتبر داخلی و خارجی مرتبط با آموزش پزشکی انتخاب شدند و بر اساس حیطه های مطرح در این نوع آموزش، در نهایت36 مقاله انتخاب و مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    براساس نتایج حاصل از جستجو و تحلیل محتوای مقالات، مطالب در 6 دسته زیر دسته بندی شدند: 1- نظرات دانشجویان 2-نتایج و پیامدهای استفاده از یادگیری سیار3-مقایسه با دیگر روش های آموزشی 4-کاربرد در رابطه با برنامه آموزشی و ارزیابی دانشجو 5- ارتباط با تئوری های یادگیری 6-چالش های یادگیری سیار.
    نتیجه گیری
    مطالعات بررسی شده از اثرات مثبت این روش در آموزش پزشکی حمایت نمودند. مهم ترین مشخصه های این نوع از یادگیری عبارت بود از در دسترس بودن، یادگیرنده محور بودن، شخصی و غیررسمی. از طرفی نبود زیرساخت ها، هزینه بالا، آشنا نبودن با این روش ها، و کمبود نرم افزارهای کاربردی از چالش های این روش یادگیری و آموزش بود. با توجه به نتایج مطالعات مختلف، استفاده از این روش ها نیاز به آموزش اعضای هیات علمی و مدیران آموزشی دارد.
    کلیدواژگان: یادگیری سیار، آموزش پزشکی، چالش ها
|
  • Zahra Kheiry, Abtin Heydarzadeh, Ata Pourabbasi, Hasan Givarian Pages 83-90
    Introduction

    The concept of spatial planning has been raised in Iran for many years. The Spatial Planning directive of Medical Higher Education was approved as the first in Iran in 2015. Intersectoral collaboration is one of the important dimensions for implementation of this policy. So, we are trying to design an intersectoral collaboration model for implementing Spatial Planning policy of Medical Higher Education in Iran.

    Methods

    This study will be carried out by use of synthetic method and grounded theory as qualitative strategy. The target population of this study is managers of Iran Ministry of Health and managers of medical universities. Sampling will be stopped whenever information is saturated. Data will be gathered by Library study, literature review, interview and questionnaire and analyzed using proper software. The result will be published in relevant journals.

    Conclusion

    Eleven relative components have been extracted by literature reviews which are investigated in 3 groups of inputs, operations and outputs. This study will try to answer to the questions about some issues such as Strengths and Challenges in the collaboration of involved organizations and improving these intersectoral collaborations for better implementation of spatial planning policy in Iran

    Keywords: medical education, Spatial planning, Intersectoral Collaboration, Policy, Implementation
  • Jamileh Aqatabar Roudbari, mostafa javanian, Seyedeh Zahra Faghani Pages 91-100
    Background and objective
    Organizational Climate is the most important source of educational innovation and expanding the culture of educational innovation requires a major focus on education. This preliminary study in order to implementing of the plan of evolution and innovation in medical education, has checked the status of Innovative organizational climate in the Babol University of Medical Sciences. Methods and Materials: The research is descriptive-cross sectional. The statistical population included all educational staff of Babol University of Medical Sciences and 94 cases have been selected as an available sample. Research tool was the questionnaire consisted of demographic characteristics and 14 items that purpose-based, were adapted from the Siegel and chimeric Innovative Organizational Climate questionnaire. Scoring is based on the scale Likert and the total scores of items as scores of innovative organizational climate, that changes in the range of 14-70, with an average of 42 . Validity and reliability verified by related experts and cronbach's alpha coefficient equal to 0/93. Description and analysis of information was performed using spss21 and descriptive statistics, independent t-test and ANOVA.
    Results
    The average age was 41.9 years and 63.8 percent were women. The majority were less than 10 years of work experience in education department, half of them was staff of colleges and 66 percent were formal or contract. The average total score of innovative organizational climate was equal to 40.47 ± 9.86 and according to place of work and employment status, was significantly(p<0.05).
    Conclusion
    In order to successful implementation of the program of evolution and innovation, Create a supportive mechanism in different parts of University especially colleges and participation of all employees with different employment status and discourse of change and innovation take place should be done
    Keywords: Innovative Organizational Climate, University of Medical Sciences, Program of evolution, innovation
  • Zahra Karimian, Majid Reza Farokhi Pages 101-112
    Background and Objective
    Following the introduction of higher education in the health system and the Innovation Plan in 2015, twelve packages were introduced as the basis for educational development. One of the most important packages was the virtual education. This article demonstrates the experience of universities in 5th Macro region in providing the eight-step model for developing virtual education.
    Materials and Methods
    Qualitative research approach was based on the case study was done with the Brain Storming of virtual education specialist and the analysis of documents, reports and programs related to the development of virtual education in 2015-2017 in the 5th macro region universities. After SWOT analysis with considering the upstream documents, eight strategies was conduct in virtual education development.
    Results
    Finally, the 8 strategies in human resource training, regulation, motivation and rewards,
    e-Content production, infrastructure provision, konwledge production and sharing, Virtualization development, and novelty were set. After 3 year 36 activities was done or in processing.
    Conclusion
    The higher education system has led to the synergy of resources and facilities at the macro level of the region relatively. But the macro region region communication with the headquarters and the role of universities in the development of virtual education needs to strengthen the support role and support of the headquarters in providing infrastructure and funding, and more autonomy for universities in planning and implementing virtual education development
    Keywords: higher education, e-learning, development, virtual education. Spatial Planing
  • Jamileh Aqatabar Roudbari, khadijeh barimani, Tahereh Aghamirzaee mahali, Said Saffarian Hamedani Pages 113-123
    Background and objective

    Spatial planning is a long-term development program and it constitutes the basis of national and regional planning in country. This study was performed in order to investigate the role of spatial planning in the development of higher education by introducing a successful performance model (higher education health treatment).
    Methods and Materials: This applied – analytical research and reading documents, by studying the records of universities in the country in terms of spatial planning program, searching on the related websitesو The use of experts Opinion and study of the most recent articles and documents about the research subject was conducted in May 2017.

    Results

    Due to the affinity and the ratio of higher education with the theory of social development, planning in higher education in countries developments has an especial place. Spatial planning as a guide and a map of clear path for higher education planning can be the leader of higher education systems which is regular, sustainable, based on regional needs and advantages and International obligations in the Vision Science and Technology. Effective Implementation sample of spatial planning for higher education in the country, is the spatial planning of health higher education.

    Conclusion

    Data from spatial planning, which was the Comprehensive map to show the abilities, capabilities, opportunities and weaknesses of each region of the country, is a preparation of sustainable development. The importance of the role of higher education in the development of countries, requires more attention to it. Design and implementation of targeted spatial planning of health higher education as a successful model in other educational sectors is expected

    Keywords: Spatial planning, Higher education, health higher education, Sustainable Development
  • shahram Shayan, Mahshid Rafieyan, Masomeh Kazemi Pages 124-132

    Background and

    Purpose

    In this study, the learners' performance has been developed as a tool for recording learning experiences, documenting the stages of learning and assessment of apprenticeship training, providing appropriate comprehensive coverage, teacher and educational system as well as curriculum modification.

    Materials and Methods

    This research is a descriptive study conducted in 1397 in the country. The statistical population of this research is all the experts responsible for higher education in 47 universities. After reviewing the texts and performing a focal group, a preliminary questionnaire was compiled and a sample was taken. The apparent and content validity of the questionnaire was carried out using the opinions of the experts of the Ministry of Health and Health and some managers and educators on the basis of scientific criteria. The reliability of the questionnaire was determined by Cronbach's alpha test of 96%.
    Findings: The questionnaires were compiled with 17 modules and 205 skills based on the approved curriculum. After the survey, the expected competency level of each skill was obtained. In the Procurator Skills section, a total of 32 trial skills were extracted and the proposed clinical performance was presented in the form of a scoreboard.

    Conclusion

    The results of the study introduces a valuable tool for evaluating the ability of learners who are interested in evaluating the skills of learners based on modern and up-to-date assessment methods

    Keywords: health providers, Educational Evaluation, Performance Report
  • Eshagh Moradi, hossein didehban Pages 133-145
    Background
    the speed of advance in medical education, creativity in technology, limit time for new work has created new vision in medical education. With these conditions, medical universities for information and skills transferring face difficulties.
    Methods
    In this study, by using the key words mobile learning, medical education, medical universities, students, empowerment, and their English equivalents, articles were selected related studies from 1995 to 2014 Google scholar, pub med, Scopus databases and local and foreign journals were related to medical education, based on the posed in This fields of education, the situation in this method were studied in different universities of medical sciences and finally 36 were studied.
    Results
    Based on results and analysis of the content of articles, subjects were grouped in 6 categories includes: 1. Students comments 2. The use of mobile learning outcomes 3-Compared to other methods 4-use training methods in relation to the curriculum and 5. the Relation to learning theories 6-challenges associated with mobile learning.
    Conclusion
    Improving student learning in line with educational goals need to use different teaching methods. According to various studies, the use of these methods is the need to educate faculty and academic administrators
    Keywords: Mobile learning, medical education, Challenges