فهرست مطالب

مدیریت تولید و عملیات - سال نهم شماره 1 (پیاپی 16، بهار و تابستان 1397)

مجله مدیریت تولید و عملیات
سال نهم شماره 1 (پیاپی 16، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقاله پژوهشی
  • محمدعلی بهشتی نیا *، علی برومند، محمدرضا طاهری، حسام بابایی صفحات 1-27
    هدف این مقاله، بررسی زمان بندی وسایل نقلیه در یک زنجیره تامین چند محصولی با در نظر گرفتن رابطه متقابل بین بخش حمل ونقل و بخش تولید است. سطح یکپارچگی در نظر گرفته شده در زنجیره تامین، شامل شرکت سازنده محصولات نهایی و تامین کنندگان رده اول است که یک ناوگان حمل ونقل آنها را به یکدیگر مرتبط می کند. هدف، نحوه تخصیص سفارش ها به تامین کنندگان و تعیین توالی ساخت آنها در هر تامین کننده به همراه تخصیص سفارش ها به وسایل نقلیه و تعیین توالی حمل آنها است؛ به قسمی که مجموع زمان تحویل سفارش ها حداقل شود. این مساله تاکنون در ادبیات موضوع بررسی نشده است. ابتدا مدل ریاضی مساله، ارائه می شود. پس از نشان دادن NP-Hard بودن مساله، برای حل آن یک الگوریتم ترکیبی - تلفیقی جدید از دو الگوریتم ژنتیک و شبیه سازی تبرید - با نام شبیه سازی تبرید جمعیتی (PSA) ارائه می شود. برای اعتبارسنجی الگوریتم PSA نتایج آن با نتایج الگوریتم شبیه سازی تبرید و توسعه الگوریتم DGA مقایسه می شود. این دو الگوریتم، نزدیک ترین مساله در ادبیات موضوع به مساله بررسی شده در این مقاله هستند. افزون بر این با ریلکس کردن برخی فرضیات، نتایج الگوریتم PSA با نتایج الگویتم DGA مقایسه می شود. نتایج مقایسه ها نشان دهنده برتری عملکرد الگوریتم PSA در همه مقایسه ها است. همچنین مقایسه نتایج الگوریتم PSA برای مسائل با ابعاد کوچک، نشان دهنده کارایی مناسب آن است.
    کلیدواژگان: مسیریابی، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم شبیه سازی تبرید، زمان بندی تولید
  • غلامرضا جمالی *، الهام کریمی اصل صفحات 29-54
    مدیریت زنجیره تامین لارج رویکردی جامع از ترکیب استراتژی های ناب، چابک، تاب آور و سبز است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی استراتژی های رقابتی مدیریت زنجیره تامین لارج با استفاده از رویکرد تحلیل شکاف در صنعت سیمان است. نمونه آماری شامل 11 کارخانه سیمان است که به طور تصادفی انتخاب شده است. ابتدا شکاف بین وضعیت موجود و ایده آل هریک از شاخص ها و الزامات استراتژی های مدیریت زنجیره تامین لارج در صنعت سیمان محاسبه می شود. سپس وزن شاخص ها و الزامات با استفاده از تکنیک تصمیم گیری چندمعیاره SWARA تعیین و برمبنای آن شکاف موزون هریک محاسبه و تحلیل می شود. نتایج پژوهش نشان می دهد برمبنای شکاف موزون به دست آمده، استراتژی های تاب آوری و سبز مهم ترین استراتژی رقابتی مدیریت زنجیره تامین لارج برای ارزیابی عملکرد مدیریت زنجیره تامین صنعت سیمان کشور هستند. همچنین بر اساس اوزان محاسبه شده، مهم ترین الزامات استراتژی تاب آوری پیاده سازی فرهنگ مدیریت ریسک و همکاری در زنجیره تامین و مهم ترین الزامات استراتژی سبز تعهد مدیریت به سبزبودن فرآیندهای زنجیره تامین و استفاده صحیح از منابع طبیعی هستند.
    کلیدواژگان: ناب، چابک، تاب آوری، سبز، لارج، SWARA
  • علی اصغر میری، حمیده رضوی * صفحات 55-78
    جانمایی جنبه ای مهم از طراحی کارخانه است و به طور مستقیم بر ملاحظات ایمنی و هزینه های ارتباطی ایستگاه های تولیدی تاثیر می گذارد. مسائل جانمایی تجهیزات معمولا با یکی از دو رویکرد سلسله مراتبی یا یکپارچه، فرمول بندی می شوند. در رویکرد سلسله مراتبی، مساله جانمایی پس از فازهای طراحی فرآیند و عملیات کارخانه بررسی می شود؛ درحالی که در رویکرد یکپارچه به طور هم زمان با فازهای طراحی فرآیند و عملیات تحلیل می شود. هدف این پژوهش، ارائه رویکردی جدید با نام گروه های کاندید است. در این رویکرد پس از اتمام فاز طراحی فرآیند و عملیات، طراحان بجای یک نمودار جریان مواد بین ایستگاه ها، چندین نمودار از- به جریان مواد در قالب گروه های کاندید برای ورودی فاز جانمایی ایستگاه ها ارائه می کنند. رویکرد مذکور برای فرمول بندی مسائل جانمایی در کارخانه هایی با تولید گسسته به صورت مدل برنامه ریزی خطی مختلط عدد صحیح توسعه داده شده است. تمام محدودیت های استفاده شده در مدل، خطی در نظر گرفته شده است. ویژگی های این مدل ها شامل، وجود ایستگاه های کاندید، ابعاد متفاوت و متغیر برای ایستگاه ها در هر گروه کاندید، قابلیت چرخش ایستگاه ها و رعایت فواصل ایمنی برای ایستگاه ها هستند. درانتها برای تبیین ویژگی های مدل، مثال هایی بیان شده است. در این پژوهش جواب بهینه در صورتی تغییر می کند که در قالب گروه های کاندید نمودار جریان مواد متفاوتی تعریف شود.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، جانمایی تسهیلات، چیدمان ایستگاه ها، گروه های کاندید، برنامه ریزی خطی مختلط
  • بهرام ایزدی *، محبوبه شفیعی صفحات 79-106
    تجارت خارجی آمیخته با ریسک های گوناگونی است. اگرچه برخی از آنها به دلیل تاثیر شرایط کلان اجتماعی، اقتصادی و سیاسی از حیطه کنترل خارج هستند، آگاهی از نقش و اهمیت هریک بر روند تجارت، آمادگی برای مقابله و کاهش اثرات ناخواسته بسیاری از آنها را فراهم می سازد. در این میان، تحریم های گسترده اعمال شده بر کشور، تنوع و تاثیر ریسک ها بر تجارت خارجی و به ویژه بخش واردات کالا را به طور بی سابقه ای افزایش داده است؛ به همین دلیل ارائه شیوه های موثر برای کاهش اثرات آن ضروری است. در این پژوهش برای نخستین بار سیستم پشتیبان تصمیم مبتنی بر مدل های کمی تصمیم گیری فازی برای ارزیابی و اولویت بندی ریسک های واردات کالا ارائه می شود. نتایج حاصل از به کارگیری این سیستم برای واردات اقلام دارویی در شرکت داروسازی فارابی (با استفاده از نرم افزاری که برمبنای این سیستم تهیه شده است) نشان می دهد از میان ده ریسک شناخته شده، ریسک های مرتبط با پرداخت نکردن به موقع ارز به شرکت های تامین کننده خارجی، مسیرهای نامطمئن انتقال ارز و حمل و نقل اهمیت بیشتری دارند. در نهایت، استراتژی های مواجهه با ریسک های شناسایی شده برمبنای تجارب کسب شده قبلی در حوزه تحریم ارائه می شوند.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک واردات کالا، تحریم، سیستم پشتیبان تصمیم گیری، مدل های کمی تصمیم گیری
  • احمد حکیمی، امیرحسین امیری *، رضا کامران راد صفحات 107-118
    در برخی از فرآیندها، کیفیت محصولات یا عملکرد فرآیند به وسیله رابطه بین دو یا چند متغیر توصیف می شود. این رابطه می تواند خطی ساده، خطی چندگانه، چندمتغیره، غیرخطی و لجستیک باشد که به اصطلاح به آن پروفایل گفته می شود. برخی از روش های توسعه داده شده در پایش پروفایل مرتبط با پایش پروفایل های لجستیک هستند. همچنین حضور داده های پرت درون داده ها سبب می شود تا پارامترهای پروفایل به درستی تخمین زده نشوند. در این مقاله روش جدید حداکثر درست نمایی وزنی مبتنی بر رویکرد استوار برای تخمین پارامترهای پروفایل های لجستیک در فاز 1 ارائه شده است تا اثر داده های پرت روی عملکرد آماری نمودار کنترلT2 برمبنای احتمال خطای نوع 1 برای پایش پروفایل های لجستیک کاهش یابد. عملکرد روش پیشنهادی با استفاده از مثال عددی بررسی و نتایج آن با روش حداکثر درست نمایی مقایسه شده است. نتایج نشان می دهد روش پیشنهادی بهتر از روش حداکثر درست نمایی براساس توان نمودار کنترل T2 عمل می کند.
    کلیدواژگان: پروفایل لجستیک، داده های پرت، رویکرد استوار، روش حداکثر درست نمایی وزنی، فاز1
  • نسترن حاجی حیدری *، فاطمه رحمتی صفحات 119-137
    در دنیای پیچیده امروز هرجا سخن از پروژه های فناوری اطلاعات است، ریسک جزء جدایی ناپذیر آن است. هدف این پژوهش شناسایی بهتر ریسک ها و بررسی تاثیر آنها بر یکدیگر، همچنین بر ریسک کلی پروژه است. بدین منظور پس از مطالعه طیف گسترده ای از پژوهش ها در زمینه تحلیل ریسک پروژه های فناوری اطلاعات، ابتدا فاکتورها طبقه بندی می شوند. سپس به صورت پویا مدل سازی می شوند. در ادامه معادلات مربوطه با استفاده از بررسی روابط بین سازه ها و عوامل استخراج می شوند. درانتها مهم ترین ریسک ها در طول دوره ای دوازده ماهه بررسی می شوند. نتایج اصلی پژوهش نشان می دهد مهم ترین ریسک هایی که در طول دوره های مختلف زمانی تکرار می شوند به ترتیب ریسک منابع انسانی، ریسک های استراتژیک، مدیریت پروژه و ساختار سازمانی هستند. در این پژوهش در درجه دوم اولویت ها شناخته می شوند.
    کلیدواژگان: پویایی های سیستم، پروژه فناوری اطلاعات، تحلیل ریسک
  • آزاده امید، سید حسام الدین ذگردی *، نسیم نهاوندی صفحات 139-160
    سنجش کارایی دینامیکی، علاوه براینکه ابزاری مفید در جهت ارزیابی عملکرد سازمان در مقایسه با رقباست، به مدیران نیز کمک می کند تا عملکرد کنونی سازمان خود را با عملکرد گذشته آن مقایسه کند و برای بهبود عملکرد خود تصمیمات استراتژیک اتخاذ کنند. برای این منظور یکی از روش ها، در نظر گرفتن ساختار شبکه ای برای سنجش عملکرد دینامیکی سازمان و استفاده از تحلیل پوششی داده ای شبکه ای است. در این راستا، هدف اصلی این مقاله، استفاده از تکنیک تحلیل پوششی داده ای شبکه ای برای سنجش کارایی دینامیکی است. اگرچه تاکنون روش های مختلفی برای سنجش کارایی با استفاده از تحلیل پوششی داده ای ارائه شده است، اما این مقاله پس از نمایان ساختن ضعف های موجود در رویکرد های پیشین، به ارائه یک روش برمبنای بهینه سازی چندهدفه برای سنجش کارایی در یک ساختار شبکه ای می پردازد. سپس برتری روش ارائه شده در این پژوهش نسبت به روش های پیشین توسط داده های تجربی مربوط به تولید کننده های فرش ماشینی در کشور مورد ارزیابی قرار گرفته است و کارایی کل و کارایی سالیانه این واحدها در طول یک دوره چهارساله مورد سنجش قرار گرفته است. نتایج مربوط به حل مثال تجربی حاکی از این مطلب است که رویکرد ارائه شده در این مقاله توانسته است خلا های موجود در رویکردهای پیشین را رفع کرده و واحدهای تولید کننده فرش ماشینی با بالاترین رتبه کارایی کل و کارایی سالیانه را تعیین کند.
    کلیدواژگان: تحلیل پوششی داده ای شبکه ای، صنعت فرش ماشینی، کارایی دینامیکی، ورودی ها و خروجی های مازاد، بهینه سازی چندهدفه
  • مطهره کارگربیده، پدرام پیوندی * صفحات 161-180
    چیدمان یکی از مسائل شناخته شده در حوزه تحقیق در عملیات به ویژه در زمینه برنامه ریزی تولید است. هدف اصلی بررسی مساله چیدمان، کاهش ضایعات ناشی از برش با استفاده از بهینه چینی قطعات است. مسائل چیدمان از نوع مسائل ان پی-سخت هستند که روش های دقیق قادر به حل آنها نیستند. برای بهینه سازی این نوع مسائل، در مقاله حاضر از الگوریتم نوظهور فرا ابتکاری رقابت استعماری استفاده و نتایج آن با نتایج الگوریتم ژنتیک مقایسه شده است. برای دستیابی به نتیجه بهتر، پارامترهای اولیه الگوریتم فرا ابتکاری با روش طراحی آزمایش های تاگوچی تنظیم شده است. کارآیی روش پیشنهادی با استفاده از مجموعه ای از مسائل معیار مطرح در این زمینه ارزیابی و کیفیت آن با استفاده از روش آماری ANOVA آزمون شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد الگوریتم رقابت استعماری، الگوریتمی کارآمدتر و سریع تر در حل این نوع مسائل است.
    کلیدواژگان: الگوریتم رقابت استعماری، الگوریتم ژنتیک، الگوریتم چیدمان، بهینه سازی، مسائل چیدمان
  • وحید برادران * صفحات 181-203
    سیستم کانبان حمل در زنجیره های تامین با انتقال مناسب اطلاعات باعث کاهش انواع اتلاف ها می شود. تحقق اهداف تولید ناب مستلزم تعیین مناسب مولفه هایی مانند تعداد کانبان در سیکل است. مسئله تعیین تعداد کانبان در سیکل، مساله ای چند هدفه است که باید اهداف تولید کننده و تامین کنندگان را با توجه به شرایط زنجیره تامین برآورده کند. در این مقاله براساس مطالعه زنجیره تامین خودرو، اهداف و محدودیت های مساله در سیستم کانبان حمل تعیین شده است. مدلی مبتنی بر برنامه ریزی ریاضی عدد صحیح چندهدفه با توابع هدف غیرخطی برای تعیین تعداد کانبان و هدف کاهش هزینه های موجودی و حمل و نقل توسعه داده شده است. قابلیت اجرا و اثربخشی مجموعه جواب های مدل ریاضی با توسعه یک مدل شبیه سازی بررسی شده است. یکی از جواب های بهینه می تواند 44 درصد هزینه های موجودی را نسبت به وضع موجود کاهش دهد در حالیکه باعث افزایش 11 درصدی هزینه حمل و نقل می شود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی چندهدفه، تعداد بهینه کانبان، تصمیم گیری های چند هدفه، تولید به موقع، زنجیره تامین، کانبان حمل
  • مهدی سیف برقی* ، فروزان ناصری صفحات 205-223
    در این مقاله، یک مدل برنامه ریزی عدد صحیح ترکیبی چندهدفه، چنددوره ای، چندمحصولی برای مساله انتخاب تامین کنندگان و تخصیص سهم به آن ها با در نظر گرفتن تخفیف کلی، محدودیت فضای انبار و تقاضای احتمالی ارائه می شود. باتوجه به احتمالی بودن تقاضا، از روش برنامه ریزی محدودیت تصادفی برای تبدیل رابطه تعادلی موجودی به شکل احتمالی استفاده خواهد شد. در حالی که سیاست تخفیف باعث تشویق خریدار برای خرید بیشتر می شود ، محدودیت فضای انبار میزان خرید بیشتر را محدود می کند؛ بنابراین لازم است در مساله انتخاب تامین کنندگان و تخصیص سهم به آن ها با در نظر گرفتن تخفیف کلی، محدودیت فضای انبار نیز در نظر گرفته شود. همچنین لازم است برای مدل سازی مساله چندهدفه، اولویت تصمیم گیرنده نسبت به اهداف مختلف در نظر گرفته شود؛ بنابراین در این پژوهش برای مدل سازی مساله چندهدفه علاوه بر روش های معمول مدل سازی مسائل چندهدفه مانندLP متریک، از روش برنامه ریزی آرمانی و روش جدید برنامه ریزی آرمانی چندگزینه ای استفاده خواهد شد. همچنین مثال عددی با استفاده از سه رویکرد مدل سازی با در نظر گرفتن سناریوهای مختلف بررسی می شود. تفاوت سناریوها در اهمیت توابع هدف از نظر تصمیم گیرنده تعیین می شود. نتایج عددی نشان می دهد اگر اهمیت یک تابع هدف بیش تر شود، آن تابع هدف بهبود یافته است و توابع دیگر بدتر می شوند.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین، انتخاب تامین کنندگان، تخفیف کلی، تقاضای احتمالی، برنامه ریزی آرمانی چندگزینه ای
|
  • Mohammad Ali Beheshtinia *, Ali Borumand, Mohammad Reza Taheri, Hesam Babaei Pages 1-27
    This paper aims to examine the scheduling of vehicles in a multi-product supply chain regarding to the mutual relationship between the transportation and the manufacturing units. The integration level in the supply chain consists of a manufacturer and its first tier suppliers, which are linked by a transportation fleet. The problem is determining orders allocation to the suppliers, orders production sequence at the suppliers, orders allocation to the vehicles, and orders transportation priority, in order to minimize the sum of orders delivery time. This issue has not been discussed in the literature, so far. At first, the mathematical model of the problem is presented, then the NP-Hardness of the problem is demonstrated. For solving the problem, a new combination of genetic algorithm and simulated annealing algorithm, named as Populated Simulated Annealing algorithm (PSA) is proposed. For verifying the PSA, its results are compared to results of simulated annealing algorithm (SA) and developed version of DGA algorithm, proposed for the nearest problem in the literature to our problem. Furthermore, relaxing some hypothesis, the results of PSA are compared to DGA results. All of the comparisons show that PSA is more efficient than the other algorithms. Finally, comparison of PSA with exact solution for small size problems demonstrates its proper efficiency.
    Keywords: Routing, Genetic Algorithm, Simulated Annealing, Scheduling
  • Gholamreza Jamali *, Elham Karimi Asl Pages 29-54
    Supply Chain Management (SCM) is considered a strategic factor for the better attainment of organizational goals such as enhanced competitiveness, improved product quality and increased profitability in cement industry. This research aims at competitive positioning of LARG supply chain in Iranian cement industry and its strategic requirements (Strenghts, Weaknesses, Oportunities and Threats) Importance-Performance Analysis (IPA). A survey-descriptive research method was applied and an available sample which includes 11 Iranian cement companies were selected. First, using literature review and Delphi Method (DM), strategic requirements of LARG supply chain in the cement industry were identified. In the next step, the importance of strategic requirements was determined using SWARA method. Then, the results of applying Internal/External Factors Evaluation (IFE/EFE) matrix showed that the suitable position for LARG supply chain in Iranian cement industry would be an aggressive strategy. In the final step, applying Importance-Performance Analysis (IPA) matrix showed all requirements for the aggressive strategy, except exporting opportunities and cooperation culture in supply chain, were evaluated in quadrant II (keep up the good work). Finally some suggestions are presented toward improving LARG supply chain performance in Iranian cement industry.
    Keywords: Lean, Agile, Resilient, Green, LARG, SWARA
  • Aliasghar Miri, Hamideh Razavi * Pages 55-78
    Facility Layout Problem (FLP) is an important issue in plant design, which directly affects production costs as well as safety concerns. Hierarchical and integrated approaches are two main methods used for the formulation of FLP. In the hierarchical approach, FLP is solved after the completion of the process design and scheduling, while the integrated approach treats FLP simultaneously with other phases. This paper presents a new approach based on the candidate groups for interactive functions; incorporating the advantages of the previous approaches.
    In the new approach, the design phases prior to FLP results in a set of models introducing by the engineering team in advance. Next, the models are solved such that instead of individual designs, a set of suggested structures are generated. These structures are then fed into the FLP as input data and solved by mixed integer programming technique. Some characteristics of the models are: presence of the hub stations, different and variable dimensions for each station, possibility of rotation for the stations and incorporating safety distances. Finally, test problems are solved and results are discussed. It should be noted that if a candidate group entails a different production flow then a different optimum solution might be obtained.
    Keywords: Facility layout problem, Optimization, Candidate groups, Mix integer linear programing
  • Bahram Izadi *, Mahbobeh Shafie Pages 79-106
    This paper proposes a decision support system for the evaluation and prioritization of imports in sanction atmosphere based on fuzzy quantitative models which are implemented in an Iranian pharmaceutical company. The most important risks are obtained include international payment restrictions and shipping risks. At the end, the strategies are presented to alleviate the spotted risks.
    Introduction
    Today’s organizations are facing many different risks, especially the ones whose nature of work is mostly commercial and are engaged in importing goods. Therefore, in order to survive and to reduce the activity risks, these organizations should constantly be under review and monitoring.
    In addition to common risks in the process of importing goods, the tough sanctions against some countries like Iran, have caused the importing of goods to become one of the most risky work. For this reason, in order to prevent the expanding problems arising from sanctions, it is necessary to determine the importance and priorities of the risks along with recognizing their occurrences on time. Thus, by analyzing and prioritizing the risks, it is possible to distribute the rare resources of the organizations effectively.
    With the presence of the sanctions, many decisions related to the imports are vague and uncertain; while making decision in the shortest possible time in these cases is a vital matter. These facts indicate the importance and the necessity of having a system to support the decisions on evaluating and prioritizing of risks in importing goods. Therefore, in this paper, a decision support system has been designed and implemented to evaluate and prioritize the risks involved in importing goods in Isfahan Farabi Pharmacy Company as a case study. A few models in decision support system are able to manage the available data even if they are vague and uncertain.

    Materials and Methods
    İn this research, with inspiration from Project Management Body of Knowledge (PMBOK) model which is one of the most comprehensive models in risk management, a new model is presented to analyze and prioritize the risks of importing goods at the time of imposing sanctions. This model consists of five stages: 1- planning for analysis and priority of the risks, 2- identifying these risks, 3- analyzing the risks which means to review and evaluate four criteria of ‘the possibility of the occurance of the risks’, ‘the degree of the effect of the risks’, ‘organizations’ ability in response to these risks’ (McDermott and colleagues, 2009), and ‘the uncertainty of decision makers in estimation’ (Klein & Cork, 1998). Thus, GFAHP and VIKOR methods by phase, group, and Grey Relationship Analysis for risk prioritizing will combine together; 4- planning in response to the risks; 5- controling and following up of risks.
    Implimentation of the suggested model for a case study (Farabi Pharmacy Company) is performed as follows: The system designed consists of three segments: 1- Data Base: the data based on this system is prepared by using Microsoft Excel software. 2- Original Model: this is the main section of the system which provides the possibility of performing calculations and MatLab software has been used for coding purposes. 3- User Interface: this will provide the communication between the user (decision makers) and the system.

    Results and Discussion
    The presented model was used to manage the risk of importing goods by using a software system which is designed in Farabi Pharmacy Company and the most important risks related to importing pharmaceutical ingredients in this company are recognized to be as follows: 1- risks related to transportation of importing goods, 2- unsecured paths of transfering exchanges, 3- failure to timely payment of exchange to selling companies, 4- the purchase from available limited and invalid suppliers, 5- lack of training and previous commercial experiences in confrontation with sanction situations, 6- increase of the values of foreign exchanges as compared with Iranian Rial, 7- liquidity shortage at sanction situation, 8- putting the commercial performance related to supply chain under pressure, 9- the decrease in precise and correct information in supply chain, 10- to decrease product quality as a result of bottlenecks arising from sanctions.
    After performing stages of analysis of risks by decision support system, the risks of ‘failure to timely payment of exchange to selling companies’, ‘unsecured paths of transfering exchanges’, and risks related to ‘transportation of importing goods’ were found to have the highest priorities. Therefore, the organization resources should first be used to edit and execute the strategies for management of these risks.

    Conclusion
    This paper has paid attention to quantifying the risks of importing goods for the first time and has presented a combined method of quantity models in decision making for offices. Using such a system in importing goods causes the recognition and control of related risks and the reduction of time and expences which are sometimes irreparable. The organization should spend most of its financial and human resources on executing a strategy for confrontation with risks of high priorities. At the end, some strategies for control and confrontation with each well known risks are presented.
    Keywords: Risk Management of Imprt Goods, Sanction, Decision Support System, Risk Evaluation, Prioritization, Quantitative Decision Models
  • Ahmad Hakimi, Amirhossein Amiri *, Reza Kamranrad Pages 107-118
    In this paper, a new robust method based on weighted maximum likelihood estimation (WMLE) is proposed to estimate the regression parameters in logistic profiles in Phase I. This approach reduces the outlier’s effects on the statistical performance of T2 control chart in terms of probability of Type I error. A numerical example is used to evaluate the performance of the proposed method. The results show the better performance of the proposed estimator compared to the maximum likelihood estimation method in terms of power in T2 control chart.
    Keywords: Logistic Profile_Outlier_Robust Method_Weighted Maximum Likelihood Estimation_Phase I
  • Nastaran Hajiheidari*, Fatemeh Rahmati Pages 119-137
    In today's complex world when we talk about IT projects, risk appears such as an inseparable part. The purpose of this study is to identify risks in IT project management and their effect on the overall risk of the project. In order to achieve this objective, we study a wide range of researches in the field of IT project risk analysis. We classify risk factors and the factors are simulated in a dynamic model. Then, some equations are extracted using examining relationship between structures and factors, and the risks are studied in a period of 12 month. The results of this study show that human resource risk is the most important risk that is repeated, after that project management risk is the second risk. Strategic risk is a risk that is appeared in some periods. So, we suggest IT project managers to pay more attention to these risks in the politics and strategies.
    Keywords: IT projects, System Dynamics, Risk Analysis
  • Azadeh Omid, Hessameddin Zegordi *, Nasim Nahavandi Pages 139-160
    The results of dynamic efficiency evaluation not only help managers to realize their business' position in competitive market, but also enable them to compare current company’s performance with previous periods and do strategic planning properly. For doing so, network data envelopment analysis is a logical approach. Hence, the main objective of this illustration is to measure dynamic efficiency by means of network data envelopment analysis technique. Although different approaches in network DEA are introduced recently, the need for a comprehensive methodology in this area is remained because of the defects of previous methodologies. Consequently, a novel approach based on multi-objective optimization is introduced in this paper in order to measure the efficiency of a network structure. Finally, the case of Machine Made Carpet Industry (MMCI) is used and the dynamic performance of MMCI's companies in the period of four years is measured. Efficiency results of case data showed that the methodology proposed in this paper is able to eliminate defects of previous approaches and evaluate both total and annual efficiency simultaneously
    Keywords: Network DEA, Machine-made Carpet Industry, Dynamic Efficiency, Extra Inputs, Outputs, Multi-Objective Optimization
  • Motahreh Kargar, Pedram Payvandy * Pages 161-180
    Packing is one of the well-known problems in operation research, especially in production planning. The main objective of studying the packing problem is to reduce the wastes of cutting through optimization of packing of pieces. Packing is a kind of NP-hard problem that the precise methods are not able to solve it. In this paper, in order to achieve an optimal packing of Non-guillotine cutting problems, the meta-heuristic emerging Imperialist Competitive Algorithm was used and the results were compared with the output of the genetic algorithm, which is the typical algorithm in solving packing problems. To achieve better solutions, the parameters of all meta-heuristics were calibrated with Taguchi experiment method. The efficacy of the proposed approach was tested on a set of instances, taken from the literature, and the results of the proposed algorithm were tested statistically by ANOVA. The results of this study showed that the meta-heuristic emerging Imperialist Competitive algorithm is more efficient and faster in solving packing problems.
    Keywords: Imperialist Competitive Algorithm, Genetic Algorithm, Packing Algorithms, Optimization, Packing Problems
  • Vahid Baradaran * Pages 181-203
    The withdrawal Kanban system, by capability of data transferring in supply chain reduces different types of the waists such as inventories level and unnecessary movements. To achieve the aims of lean production, the parameters of the Kanban system such as the number of Kanban should be determined properly. The number of Kanban problem is a multi-objective problem which should met the aims of producers and suppliers simultaneously. In this paper, the objectives and constraints of withdrawal Kanban problem has been determined based on a case study in automobile supply chain. A mathematical integer multi-objective model with non-linear objects has been developed. Two sets of solutions are generated by the optimization model. A simulation model is developed to check the possibility and validity of solutions. The simulation studies show that one of the solutions can reduce up to 46 percent the inventory costs while increase 11 percent transportation costs compared to the current state.
    Keywords: Design Kanban System, Withdrawal Kanban, Optimal Number of Kanban, Simulation, Multi-Objective Optimization
  • Mehdi Seifbarghy *, Foruzan Naseri Pages 205-223
    In this paper, a multi-objective, multi-period and multi-product mixed integer programming model ‎for the supplier selection and quota allocation problem under an all-unit quantity discount policy, ‎constrained storage space and stochastic demand is considered. Also, due to the stochastic status of ‎the demand, we use the Chance Constrained Programming (CCP) in order to transform the inventory ‎balance equation to a stochastic position. Since the discount policy encourages the buyer to buy more while the storage capacity restricts, we require to consider both in the supplier selection and quota allocation problem; furthermore, different priorities for the objectives should be considered. We use the LP-metric method, goal programming and the novel solution technique ‎called multi-choice goal programming in order to model the multi-objective problem. Furthermore, a numerical ‎example using three modeling approaches, considering the different scenarios are solved. The differences ‎in the scenarios are the importance of the objective function in terms of the decision maker. Results ‎show if an objective function is prioritized, that objective will be closer to its optimal value.
    Keywords: Supply Chain, Supplier Selection, All-unit Discount, Stochastic Demand, Multi-choice Goal Programming