فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 165 (مهر 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/07/02
  • تعداد عناوین: 26
|
  • نعمت الله آهنگر، مسعود قدمی رازداری، پدرام ابراهیم نژاد * صفحات 1-12
    سابقه و هدف

    از هیدروژل ها به عنوان حامل برای کنترل رهش دارو استفاده می شود. هیدروژل های فیزیکی در مقایسه با نوع شیمیایی دارای ایمنی بیش تر و سمیت کم تری هستند. روغن شترمرغ دارای اسیدهای چربی است که نقش بسیار مهمی در رشد، تقسیم سلولی و سلامت سلول ها دارند و موجب بهبود زخم گشته و خاصیت ضد التهابی نیز دارند.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، هیدروژل حاوی روغن شترمرغ حساس به pH به وسیله مشتقات کیتوزان و پلی وینیل پیرولیدون با زنجیره باز (OR-PVP) تهیه شد. ویژگی های فیزیکوشیمیایی آن بررسی، و اثر ضد دردی آن بر روی موش های سوری با انجام آزمون فرمالین و Hot plate مطالعه گردید.

    یافته ها

    فرمولاسیون های حاوی کیتوزان با وزن مولکولی بالا، اثرات بهتری نسبت به سایر فرمولاسیون ها داشتند. در بهترین فرمولاسیون نسبت کیتوزان با وزن مولکولی بالا به OR-PVP برابر 4/0 بود. همه فرمولاسیون های روغن شترمرغ با نسبت 30 درصد دارای اثر ضد دردی مناسبی بودند.
    استنتاج: این مطالعه نشان داد که هیدروژل روغن شتر مرغ فرآورده مناسبی برای کاهش دردهای التهابی و
    مرکزی می باشد.

    کلیدواژگان: هیدروژل، روغن شترمرغ، آزمون فرمالین
  • علی نیاپور، شهاب بهلولی، مرضیه شریفی پاسندی، بهنام محمدی قلعه بین صفحات 13-23
    سابقه و هدف
    درمان لیشمانیوز به دلیل عوارض جانبی متعدد و ایجاد مقاومت دارویی نسبت به داروهای
    خط اول درمان با پیچیدگی هایی همراه شده است. با توجه به اثر سیتوتوکسیک و ضد سرطانی عصاره
    سیاه تخمه، این مطالعه با هدف ارزیابی اثرات ضد لیشمانیایی با استفاده از روش رنگ سنجی
    MTT (3-(4, 5-dimethylthiazol-2-yl) -2, 5-diphenyltetrazolium bromide) و شمارش سلولی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    تعداد 106×5/2 پروماستیگوت لیشمانیا ماژور در فاز ایستا به هر چاهک از پلیت های 96 خانه اضافه شد. عصاره سیاه تخمه در رقت های افزایشی (4/2 – 05/0 میلی گرم بر میلی لیتر) به چاهک ها افزوده و به مدت 48 ساعت در دمای 25 درجه سانتی گراد انکوبه شد. از داروی گلوکانتیم به عنوان کنترل استفاده شد. پس از سانتریفیوژ، محلول رویی خارج و50 میکرولیتر MTT اضافه گردید. بعد از سه ساعت انکوباسیون، محلول رویی جدا و حلال DMSO افزوده شد. جذب نوری با دستگاه الیزا ریدر قرائت گردید. از روش رنگ آمیزی تریپان بلو برای ارزیابی اثر عصاره سیاه تخمه روی پروماستیگوت های لیشمانیا ماژور استفاده گردید.
    یافته ها
    عصاره سیاه تخمه به صورت وابسته به دوز باعث کاهش درصد زنده مانی پروماستیگوت های لیشمانیا ماژور شد که در مقایسه با گروه کنترل تفاوت آماری معنی دار داشت (05/0p<). در روش MTT، IC50 عصاره بر روی پروماستیگوت های انگل لیشمانیا ماژور 365/0 و گلوکانتیم 01/71 میلی گرم در میلی لیتر به دست آمد.
    استنتاج: عصاره آبی سیاه تخمه نسبت به گلوکانتیم تاثیر بسیار قوی تری روی اشکال پروماستیگوت لیشمانیا ماژور دارد.
    کلیدواژگان: لیشمانیا ماژور، سیاه تخمه، MTT
  • محمداحسان بیات پور، سعید میرزایی، محمدتقی محمدی صفحات 24-35
    سابقه و هدف
    دیابت شیرین عملکردهای تولیدمثلی جنس مذکر را در چندین سطح مثل اسپرماتوژنز، سنتز استروئیدها و رفتارهای جنسی تحت تاثیر قرار می دهد. در این مطالعه با توجه به نقش های محافظتی چندگانه کروسین در شرایط مختلف پاتولوژیک، به ارزیابی اثرات محافظتی کروسین بر اسپرماتوژنز در دیابت القا شده آزمایشگاهی در موش صحرایی پرداخته شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، هیجده سر موش صحرایی نر نژاد ویستار به طور تصادفی به سه گروه، نرمال، دیابتی و دیابتی درمان با کروسین تقسیم شدند. موش ها توسط یک تزریق داخل وریدی استرپتوزوتوسین (mg/kg40) دیابتی شدند. گروه درمان، کروسین را به صورت داخل- صفاقی در دوز mg/kg/day 20 به مدت 60 روز دریافت کرد. در پایان آزمایش، اندازه گیری گلوکز خون، شمارش اسپرم، وزن بیضه و بررسی های آسیب- شناختی انجام گرفت.
    یافته ها
    القای دیابت در گروه دیابتی باعث افزایش گلوکز خون گردید (mg/dL11±229) در حالی که کروسین به طور معنی داری گلوکز خون حیوانات گروه دیابتی درمان (mg/dL4±118) در مقایسه با گروه دیابتی را کاهش داد (001/0p=). تعداد اسپرم در گروه دیابتی (10±4/4میلیون در میلی لیتر) در مقایسه با گروه نرمال (24±4/19 میلیون در میلی لیتر) به طور بارزی کاهش یافت اما کروسین به طور معنی داری تعداد اسپرم را افزایش داد (14±3/10 میلیون در میلی لیتر) ، (037/0p=). دیابت همچنین باعث ایجاد تغییرات آسیب- شناختی در توبول های سمینیفر به همراه کاهش وزن بیضه در موش های دیابتی گردید. این در حالی است که کروسین این آسیب ها را در گروه درمان تقلیل داد.
    استنتاج: یافته های ما نشان داد که کروسین قادر است از ارگان تولید مثلی جنس مذکر در مقابل دیابت محافظت کرده و فرآیند اسپرماتوژنز را در دیابت القا شده آزمایشگاهی بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: دیابت شیرین، کروسین، اسپرماتوژنز، هیپرگلیسمی، استرپتوزوتوسین
  • مینو دادبان شهامت، ولیاللهدبیدی روشن ، تورج فرازمندفر صفحات 36-46
    سابقه و هدف
    یکی از نکات مهم در درمان سرطان، کاهش عوارض داروهای آن بر بافت های سالم بدن می باشد؛ بنابراین هدف این پژوهش، بررسی اثرات پیشگیرانه تمرین هوازی تداومی بر میزان آپوپتوز و فیبروز کبدی ناشی از القای داروی دوکسوروبیسین در رت های مدل سالمندی می باشد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه تجربی، 42 سر رت نژاد ویستار، به طور تصادفی در شش گروه (7 =n) شامل: جوان، سالمند، سالمند+ سالین، سالمند+ دوکسوروبیسین، سالمند+ تمرین+ سالین و سالمند+ تمرین+ دوکسوروبیسین قرار گرفتند. گروه های تمرینی، روی نوارگردان با رعایت اصل اضافه بار، پنج جلسه در هفته و به مدت شش هفته تمرین کردند. 15 روز پایانی تمرین، تزریق دوکسوروبیسین یا محلول سالین، با دوز روزانه 1 میلی گرم/کیلوگرم انجام گرفت. 48 ساعت پس از پایان تمرین، بافت برداری از کبد جهت ارزیابی فیبروز و بیان پروتئین های Bax و Bcl-2 انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه در سطح معنی داری (05/0p≤) آنالیز شدند.
    یافته ها
    تزریق دوکسوروبیسین سبب افزایش معنی دار فیبروز کبدی، بیان پروتئین Bax و نسبت Bcl-2/ Baxو کاهش معنی دار بیان پروتئین Bcl-2 شد (05/0p≤). هم چنین، تمرین هوازی سبب کاهش معنی دار بیان پروتئین Bax، نسبت
    Bcl-2/Bax و فیبروز کبدی و افزایش معنی دار بیان پروتئین Bcl-2 شد (05/0p≤).
    استنتاج: تمرین هوازی تداومی، باعث کاهش نسبت Bcl-2/Bax، که شاخصی از افزایش میزان بقا می باشد و نیز کاهش فیبروز کبدی در مقابل دوکسوروبیسین می شود
    کلیدواژگان: تمرین هوازی، دوکسوروبیسین، سمیت کبدی، پروتئین Bax، پروتئین Bcl-2، سالمندی
  • مهدیه رجبی مقدم، حمید عباس زاده ، همت قلی نیا صفحات 47-56
    سابقه و هدف
    محور اندوتلین (Endothelin یا ET) شامل گیرنده اندوتلین A (ETA) ، نقش مهمی به عنوان تنظیم کننده تونوسیته عروق و تمایز بافتی ایفا می نماید. شواهدی از اهمیت محور اندوتلین در کارسینوژنز وجود دارد. هیچ گونه اطلاعاتی در رابطه با مقایسه بیان ETA بین دیسپلازی و کارسینوم سلول سنگفرشی دهان موجود نیست. بنابراین هدف از مطالعه حاضر مقایسه بیان ایمونوهیستوشیمیایی ETA بین این دو گروه بود.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه مقطعی، جامعه مورد مطالعه شامل بلوک های بافتی پارافینه 20 مورد دیسپلازی و 21 مورد کارسینوم سلول سنگفرشی دهان بود. مقاطع سه میکرونی از بلوک ها تهیه و به روش ایمونوهیستوشیمی با آنتی بادی ETA رنگ آمیزی شدند. درصد سلول های رنگ گرفته و شدت رنگ پذیری سلول ها بین دو گروه با استفاده از آزمون های آماری من ویتنی و کای اسکوار در سطح معنی داری 05/0< p مقایسه شد.
    یافته ها
    در گروه دیسپلازی، 11 نمونه برای ETA رنگ گرفتند و در گروه کارسینوم تمامی نمونه ها رنگ رفتند. مقایسه درصد سلول های رنگ گرفته و طبقه بندی نیمه کمی آن تفاوت معنی داری را بین دو گروه نشان داد (به ترتیب 02/0= p و 005/0= p) ، به گونه ای که بیان ETA در کارسینوم بیش تر از دیسپلازی بود. شدت رنگ پذیری ETA در گروه کارسینوم به طور معنی داری بیش تر از دیسپلازی بود (006/0= p). تفاوت معنی داری بین بیان ETA در دیسپلازی خفیف و متوسط با کارسینوم وجود داشت.
    استنتاج: یافته های ما حاکی از نقش گیرنده ETAدر پیشرفت دیسپلازی به سمت کارسینوم سلول سنگفرشی دهان است.
    کلیدواژگان: کارسینوم سلول سنگفرشی، دیسپلازی، گیرنده اندوتلین
  • صبا سادات حسینی، شهربانو کیهانیان، ابراهیم وثوقی، نعمت الله آهنگر * صفحات 57-68
    سابقه و هدف

    این مطالعه با هدف بررسی پلی مورفیسم m1 و m2 ژن CYP1A1 در بیماران سرطانی و مقایسه آن با یک گروه سالم در غرب استان مازندران انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد- شاهدی، در مجموع 120 داوطلب سالم غیر خویشاوند (60 مرد و 60 زن) از غرب استان مازندران و 84 بیمار غیر خویشاوند (39 مرد و 46 زن) مبتلا به سرطان بستری در بخش خون و انکولوژی بیمارستان امام سجاد رامسر در فاصله ی زمانی تیر ماه 95 تا دی ماه 96، وارد مطالعه شدند. از هر فرد 3 میلی لیتر خون محیطی گرفته شد و در دمای منفی 20 درجه سانتی گراد نگهداری گردید. در بررسی تعیین پراکندگی پلی مورفیسم ژن CYP1A1 از روش PCR-RFLP استفاده شد.

    یافته ها

    طی بررسی های این مطالعه، ژنوتیپ های AG (00/0=p، 57/7-05/2=CI 95 درصد، 94/3=OR) و GG (00/0=p، 49/46-92/1=CI 95 درصد، 46/9=OR) از پلی مورفیسم m2 ژن CYP1A1 منجر به افزایش ریسک ابتلا به سرطان شدند. ژنوتیپ TC از پلی مورفیسم m1 ژن CYP1A1 افزایش ریسک ابتلا به سرطان را نشان داد (00/0=p،
    6/4-4/1=CI 95 درصد، 6/2=OR). از نظر فنوتیپی آلل G از پلی مورفیسم m2 (001/0p˂) و آلل C از پلی مورفیسم m1 (001/0 p) هر دو افزایش ریسک ابتلا به سرطان را نشان دادند.
    استنتاج: مطالعه حاضر نشان داد که حضور آلل C از پلی مورفیسم m1 و آلل G از پلی مورفیسم m2 ژن CYP1A1 منجر به افزایش ریسک ابتلا به سرطان در جمعیت مورد مطالعه می شود.

    کلیدواژگان: جمعیت ایرانی، مازندران، پلی مورفیس
  • سیروس تقی زاده دلخوش، الهام فاطمی ، راهب قربانی، رقیه محمدی صفحات 69-77
    سابقه و هدف
    استئوآرتریت شایع ترین بیماری مفصلی بوده و عامل اصلی درد مزمن عضلانی استخوانی، و ناتوانی در افراد مسن می باشد. این مطالعه، با هدف مقایسه اثرات لیزر کم توان و پر توان بر تسکین درد و کاهش ناتوانی در بیماران مبتلا به استئوآرتریت زانو انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی و کنترل شده تصادفی، 45 بیمار خانم که به صورت تصادفی در سه گروه لیزر کم توان، لیزر پر توان و لیزر پلاسبو قرار گرفتند، شرکت داده شدند. در تمام بیماران درمان استاندارد انجام شد. قبل، بلافاصله و 8 هفته بعد از مداخله، سطح درد با مقیاس دیداری درد VAS)) و میزان ناتوانی با مقیاس Womac، اندازه گیری شد.
    یافته ها
    در این مطالعه لیزر کم توان و هم چنین لیزر پرتوان اثر درمانی فوری و ماندگار در کاهش درد و میزان ناتوانی در بیماران داشتند (001/0 < p). اما مقایسه تاثیر فوری و ماندگار این دو مداخله بین دو گروه تفاوت معنی داری را نشان نداد (05/0 > p).
    استنتاج: لیزر پر توان دارای اثرات مشابه ای با لیزر کم توان می باشد و با توجه به این که کاربرد لیزر کم توان برای بیمار و درمانگر مستلزم صرف هزینه کم تر می باشد، استفاده از آن پیشنهاد می گردد.

    شماره ثبت کارآزمایی بالینی: 8N201502224549IRCT
    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، لیزر کم توان، لیزر پرتوان، فیزیوتراپی
  • اعظم باخته، میترا کولیوند، ناهید اسدی ، منصور رضایی، نسرین جابرقادری صفحات 78-86
    سابقه و هدف
    دیابت شایع ترین مشکل طبی و عامل ایجاد اضطراب و تنش در زنان باردار می باشد. بهترین روش اداره این بیماری، تقویت خودکارآمدی افراد در تصحیح سبک زندگی می باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مشاوره شناختی رفتاری بر خودکارآمدی زنان مبتلا به دیابت بارداری انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده، 60 زن مبتلا به دیابت بارداری (30 نفر کنترل و 30 نفر مداخله) مراجعه کننده به کلینیک دیابت شهرستان سنندج به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. مشاوره، به مدت 7 جلسه 5/1 ساعته در قالب گروه های10 نفره اجرا شد. برای جمع آوری اطلاعات در سه مرحله قبل از مشاوره، بلافاصله و یک ماه پس از انجام مشاوره از پرسشنامه خودکارآمدی در کنترل دیابت، استفاده گردید. هر دو گروه، مراقبت های معمول مرکز را دریافت کرده و گروه مداخله علاوه بر مراقبت های معمول مرکز، تحت مشاوره شناختی رفتاری قرار گرفتند. داده ها وارد نرم افزار SPSS نسخه 19 شده و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین سن شرکت کنندگان 0/5±25/30 سال و میانگین سن بارداری آن ها0/3±8/26 ماه بود. یافته ها نشان
    داد قبل از مداخله، دو گروه از نظر نمرات خودکارآمدی (50/0p=) تفاوت معنی داری نداشتند. مشاوره شناختی رفتاری، با افزایش خودکارآمدی زنان مبتلا به دیابت بارداری (001/0>p) همراه بود.
    استنتاج: مشاوره شناختی رفتاری، موجب افزایش خودکارآمدی زنان مبتلا به دیابت بارداری گردید. لذا با توجه به نیاز این زنان برای توانمندی در تغییر شیوه زندگی، استفاده از این نوع مشاوره در مراکز بهداشتی درمانی و کلینیک های دیابت، ممکن است در پیشگیری از ابتلا به دیابت نوع دو در آینده موثر باشد.

    شماره ثبت کارآزمایی بالینی: 1N2017011631977IRCT
    کلیدواژگان: دیابت بارداری، زنان باردار، خودکارآمدی، مشاوره شناختی رفتاری
  • فریبا شوشی، ویدا شفیع پور ، سید نورالدین موسوی نسب، یدالله جنتی صفحات 87-97
    سابقه و هدف
    رضایت مندی همراهان بیماران بستری یکی از ارکان کیفیت مراقبت از بیماران است که با ارائه حمایت آموزشی مناسب می تواند موجب بهبودی بیمار شود. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی بر رضایت مندی همراهان بیماران پیوند عروق کرونر طراحی شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه مداخله ای بر روی 69 نفر از همراهان بیماران بستری در بخش مراقبت ویژه در بیمارستان فاطمه زهرا ساری انجام شد. نمونه ها به روش تخصیص تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. در گروه مداخله، همراهان بیماران علاوه بر اطلاعات معمول بیمارستان از روز قبل از عمل تا 24 ساعت قبل از ترخیص از بیمارستان مداخله آموزشی را دریافت نمودند. اما در گروه کنترل تنها اطلاعات معمول بیمارستان ارائه شد. رضایت مندی همراهان در هر دو گروه، 24 ساعت قبل از ترخیص بیمار با استفاده از پرسشنامه رضایت مندی همراهان بیماران بزرگسال بستری در بخش ویژه اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آزمون های من ویتنی، تی مستقل و کای اسکوئر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    داده ها نشان داد که اختلاف آماری معنی داری بین میانگین رضایت مندی همراهان گروه مداخله (08/6±28/81) بعد از اجرای آموزش نسبت به گروه کنترل (56/11±03/58) وجود دارد (001/0>p). در مقایسه حیطه ها، بیش ترین رضایت مندی همراهان بیماران در حیطه عملکرد کارکنان درمانی و کم ترین در حیطه تصمیم گیری در مورد بیمار بود.
    استنتاج: با توجه به یافته ها پرستاران می توانند با اجرای برنامه آموزشی به مراقبین خانوادگی، رضایت مندی آنان را از مراقبت های پرستاری افزایش دهند و موجب ارتقای نحوه مراقبت از بیمار پس از جراحی قلب گردند.
    کلیدواژگان: رضایت مندی، همراهان، بخش مراقبت ویژه، آموزش، پیوند عروق کرونر
  • معصومه کردی، محدثه بخشی ، شاهد مسعودی، حبیب الله اسماعیلی صفحات 98-108
    سابقه و هدف
    رضایت مادر از تجربه زایمان ممکن است انتقال به دوره مادر شدن را تحت تاثیر قرار دهد. مداخلات آموزشی طی بارداری ممکن است سبب بهبود توانایی مادر جهت مقابله با استرس و ارتقاء شایستگی نقش مادری و افزایش رضایتمندی مادر گردد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزش روانشناختی در دوران بارداری بر رضایتمندی از زایمان و شایستگی نقش مادری در زنان نخست زا انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمایی بالینی روی 122 زن نخست باردار با سن حاملگی 28-14 هفته مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر مشهد در سال 1395-1394 انجام شد. افراد به صورت تصادفی با استفاده از قرعه کشی به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند. گروه مداخله، 3 جلسه برنامه آموزش روانشناختی را دریافت کردند. ابزار پژوهش شامل مقیاس رضایتمندی از زایمان مک کی، احساس والدین از شایستگی و افسردگی پس از زایمان ادینبورگ بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و تحلیلی صورت گرفت.
    یافته ها
    میزان رضایتمندی مادر از زایمان در گروه مداخله به طور معنی دار بیش تر از گروه کنترل بود (046/0=p) ، به طوری که میزان رضایتمندی کامل از زایمان در گروه مداخله 3/23 درصد و در گروه کنترل 9/12 درصد بود. میانه نمره شایستگی نقش مادری در گروه مداخله 61 (10) و گروه کنترل 5/54 (12) بود و بین دو گروه تفاوت آماری معنی دار وجود داشت (003/0= p).
    استنتاج: براساس یافته های این پژوهش، برنامه آموزش روانشناختی در دوران بارداری، سبب افزایش رضایتمندی مادر از زایمان و ارتقاء شایستگی نقش مادری می گردد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی، زایمان، نقش مادری، بارداری، زنان نخست زا، آموزش روانشناختی
  • جواد ستاره، پژمان هادی نژاد*، محمود موسی زاده، عباس مسعودزاده، سید محمد موسوی، عذرا احمدی صفحات 109-118
    سابقه و هدف

    سندرم متابولیک، عامل خطرسازی در بیمارهای قلبی عروقی می باشد. هدف این مطالعه شناختن تغییرات شاخص های مختلف این سندرم در دوره بستری در بخش های روانپزشکی است که می توان با پیشگیری زودرس، موجب کاهش خطر ابتلا به این سندرم شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع مقطعی بود که 152 بیمار با اختلالات روانپزشکی که در زمستان سال 1395 در بیمارستان زارع ساری بستری شدند، در زمان ورود آزمایشات قند خون ناشتا، کلسترول HDL، تری گلیسرید اخذ و وزن و دور کمر و فشار خون بیماران درج گردید، تمام مراحل مذکور حین ترخیص از بخش نیز انجام گرفت.

    یافته ها

    در میان بیماران اسکیزوفرنیا، تغییرات در مورد شاخص های دور کمر (000/0= p) و تری گلیسیرید (010/0= p) معنی دار بود، در بیماران دوقطبی علاوه بر این اندکس ها، تغییرات در مورد HDL هم از لحاظ آماری معنادار
    بود (045/0، 004/0، 017/0p=). در بیماران اسکیزوافکتیو تغییر شاخص های قندخون ناشتا (013/0= p) و دور کمر (018/0= p) از لحاظ آماری معنادار بود. در بیماران اختلالات وابسته به مصرف مواد هیچ تغییر معنی دار در هیچ شاخصی دیده نشد. در مورد اختلالات سایکوتیک گذرا فقط تغییر در شاخص دورکمر (005/0= p) معنادار بوده است.
    استنتاج: تغییر در شاخص های سندرم متابولیک بسیار شایع تر از شیوع سندرم متابولیک می باشد و شاخص هایی که آسیب پذیرتر بوده و می توان از آن ها برای غربالگری جهت پیشگیری از ابتلا به این سندرم استفاده کرد شامل دورکمر و سطح تری گلیسیرید می باشد.

    کلیدواژگان: بیمارستان، روانپزشکی، سندرم متابولیک
  • جمشید یزدانی چراتی، آمنه سادات شیخ الاسلامی*، حمیدرضا کمالی نیا، مهناز شیخی، الهه رحیمی صفحات 119-128
    سابقه و هدف

    بیماری سل ریوی علیرغم فعالیت های پیشگیرانه و درمانی مناسب در سال های اخیر، هنوز یکی از علل دهگانه مهم مرگ و میر در جهان به شمار می آید. هدف از این مطالعه تبیین چگونگی توزیع بیماری سل ریوی در شهرستان های استان گلستان و شناسایی مهم ترین عوامل تعیین کننده آن می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، از 8374 نفر بیمار مبتلا به سل ریوی ثبت شده طی سال های 1386 تا 1395 مرکز بیماری های واگیر معاونت بهداشتی استان گلستان، اطلاعات 5648 بیمار از موارد جدید سل ریوی بوده است، مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل از نرم افزار های 24 SPSS و Stata13 و جهت رسم نمودار ها از نرم افزار Excel استفاده شد. در محاسبه فراوانی و نیز، میانگین و انحراف معیار آزمون مقایسه نرخ های بروز استفاده گردید.

    یافته ها

    نرخ بروز استاندارد شده در استان 29/41 در صد هزار نفر جمعیت و نرخ بروز استاندارد شده در زنان و مردان به ترتیب برابر 22/41 و 40/41 در صد هزار نفر محاسبه شد. اختلاف معنی داری بین نرخ بروز بیماری در دو جنس مشاهده نگردید (34/0>p) و علاوه بر این در روستاها نسبت مخاطره نسبت به شهرها حدود 62 درصد بیش تر بود (001/0>p). نرخ بروز استاندارد در ساکنین شهر ها برابر 63/31 و در ساکنین روستا 36/51 در صد هزار نفر محاسبه شد. شهرستان رامیان با نرخ بروز استاندارد شده 68/77 در صد هزار نفر پر مخاطره ترین شهرستان از این نظر و شهرستان گمیشان با نرخ بروز 88/14 کم خطرترین شهرستان استان بوده است.
    استنتاج: با توجه به یافته ها لزوم بررسی و غربالگری در ساکنین روستاها از اولویت های مهم بهداشتی می باشد و علاوه بر آن شهر های شرق استان به دلیل ترکیب نژادی سیستانی و بلوچستانی مهاجر، دارای مخاطره بالاتری نسبت به شهرهای غرب استان است.

    کلیدواژگان: اپیدمیولوژی، نرخ بروز، بیماری سل، گلستان
  • رویا ملک زاده ، رضا آگاه، حامد روحانی زاده، احسان عابدینی، محمد فلاح صفحات 129-139
    سابقه و هدف
    افزایش میزان سزارین در سراسر جهان به عنوان یکی از معضلات سیستم بهداشتی مطرح می باشد. این پژوهش با هدف ارزیابی میزان و اندیکاسیون های سزارین قبل و پس از اجرای طرح تحول نظام سلامت در بیمارستان های استان مازندران انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی و تحلیلی انجام شد. کلیه موارد زایمان و سزارین انجام شده در بیمارستان های استان و اندیکاسیون های آن بر مبنای چک لیست معاونت درمان با ارزیابی تمامی پرونده ها در دو مقطع زمانی، قبل از اجرای طرح نظام سلامت (1392) و بعد از اجرای این طرح (1395) بررسی شد و با استفاده آزمون تی زوجی و کای2 و نرم افزار SPSS21 مورد تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان سزارین بعد از اجرای طرح (1395) نسبت به قبل آن (1392) فقط در بیمارستان های دولتی معنا دار و دارای روند کاهشی بوده است (05/0< p). از بین اندیکاسیون های سزارین فقط سزارین قبلی تفاوت معناداری قبل و بعد از تحول در مجموع بیمارستان های استان داشته است (002/0>p). هم چنین اندیکاسیون سزارین قبلی (025/0>p) با روند افزایشی و پست ترم (027/0>p) با روند کاهشی تفاوت معناداری قبل و بعد از تحول در بیمارستان های دولتی استان داشت و مابقی اندیکاسیون ها تفاوت معناداری در بین بیمارستان های دولتی، خصوصی و تامین اجتماعی نداشتند (05/0<p).
    استنتاج: اجرای طرح تحول نظام سلامت در کاهش میزان سزارین در بیمارستان های دولتی موثر بوده و می توان امیدوار بود که با حسن اجرای برنامه در کنار برنامه های فرهنگی و اجتماعی به اهداف علمی کشور و رسانیدن آمار سزارین به استاندارد جهانی نزدیک تر شویم.
    کلیدواژگان: سزارین، اندیکاسیون سزارین، طرح تحول نظام سلامت
  • مریم دلفی ، وفا دلفی، طلیعه ظریفیان، عنایت الله بخشی صفحات 140-149
    سابقه و هدف
    دو زبانگی پدیده ای شایع در بسیاری از کشورهای جهان بوده و و ممکن است سبب افزایش خطاهای هم خوانهم خوانی در گفتار کودکان دو زبانه شود. هدف از این مطالعه بررسی مهارت های واج شناسی شامل بسامد، نوع و نسبت وقوع فرآیندهای واجی در کودکان دو زبانه فارس- عرب شهر اهواز مرکز استان خوزستان در زبان فارسی بوده است.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی- تحلیلی و از نوع مقطعی بوده است و آزمودنی های این پژوهش 28 کودک 48-36 ماه بودند که در دو گروه 14 نفری تک زبانه و دو زبانه فارس-عرب تقسیم بندی شدند. نمونه گیری به صورت تصادفی ساده از مهدکودک های سطح شهر آن جام شد. ابزار این پژوهش آزمون واجی از مجموعه آزمون دیپ متشکل از 54 واژه یک تا چهارهجایی بود که فرآیندهای واجی در دو طبقه ساخت هجا و جانشینی بررسی شدند. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار (SPSS(21 و آزمون آماری من ویتنی مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که نسبت وقوع فرآیند واجی جانشینی بین دو گروه تک زبانه و دو زبانه اختلاف معنادار دارد (05/0P=) ؛ اما نوع فرآیندهای واجی در دو گروه کودکان تک زبانه و دوزبانه فارس- عرب تفاوت چندانی با یکدیگر ندارند. هم چنین بسامد فرآیندهای واجی در کودکان دو زبانه بیش تر از کودکان تک زبانه است.
    استنتاج: این مطالعه نشان داد که دو زبانگی تاثیری بر چگونگی نوع فرآیندهای واجی ندارد اما بر بسامد فرآیندها می تواند موثر باشد. از طرفی چون نوع فرآیندهای واجی در کودکان دو زبانه مشابه کودکان تک زبانه است پس نظام واج شناسی این کودکان مشابه کودکان تک زبانه است
    کلیدواژگان: فرآیندهای واجی، کودکان، دو زبانه، فارس- عرب، ساخت هجا، جانشینی
  • اسماعیل اکبری ، رزیتا رضایی، زهرا بهشتی صفحات 150-158
    سابقه و هدف
    کلید واژه هایی که توسط نویسندگان مقالات علمی، در انتهای چکیده به مقاله تخصیص داده می شود، فشرده ترین و مرتبط ترین کلمات، با محتوای مقاله هستند. این واژه ها منبع اصلی برای نمایه سازی و ذخیره مقاله در پایگاه های اطلاعاتی، و نیز کلید هایی هستند که به بازیابی مقالات مرتبط کمک می کنند. لذا هرگونه خطا، چالش و اغتشاش در کلیدواژه ها، هر دو فرآیند ذخیره و بازیابی اطلاعات را مختل می کند. این مطالعه با هدف تعیین انواع خطاهای موجود در کلیدواژه های مقالات حوزه آموزش علوم پزشکی انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    این مطالعه توصیفی، بر روی کلیدواژه های مقالات 13 مجله حوزه آموزش علوم پزشکی انجام گرفت. از 3194 مقاله مورد بررسی، تعداد 10965 مدخل استخراج گردید. کلیدواژه های هر مقاله در نرم افزار اکسل وارد گردید طوری که در مقابل هر کلید واژه فارسی، کلید واژه انگلیسی مربوطه (در صورت موجود بودن) قرار داده شد. سپس تک تک واژه های فارسی از نظر مطابقت با کلید واژه انگلیسی و بالعکس، مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    از مجموع خطا های موجود در مجلات مورد بررسی، (عدم ثبت کلید واژه انگلیسی به ازای کلید واژه فارسی) و نیز (عدم ثبت کلید واژه فارسی به ازای کلید واژه انگلیسی) ، مجموعا بالاترین میزان خطا (31/70 درصد) را به خود اختصاص دادند.
    استنتاج: باتوجه به نتایج مطالعه حاضر و وجود انواع خطاها در بخش کلیدواژه های مقالات، توصیه می شود که نویسندگان مقاله، داوران و ویراستاران مجله برای جلوگیری از اختلال در امر اطلاع رسانی، توجه دقیق تری به بخش کلید واژه های مقالات داشته باشند.
    کلیدواژگان: مقاله علمی، نمایه سازی، ذخیره اطلاعات، بازیابی اطلاعات، آموزش پزشکی
  • سحر خلیلی دیزآبادی، حمیدرضا گلی، محمد آهنجان، فاطمه فیروزی، محترم نصراللهی صفحات 159-164
    سابقه و هدف
    استافیلوکوکوس اورئوس سموم مختلفی تولید می کند. یکی از مهم ترین آن ها، انتروتوکسین می باشد. انتروتوکسین A و B بیش ترین نقش را در ایجاد مسمومیت غذایی دارند. این تحقیق جهت ردیابی ژن های انتروتوکسین A و B در سویه های استافیلوکوکوس اورئوس انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه، 223 نمونه از پوست و بینی افراد، پرسنل درمانی و کارکنان آشپزخانه بیمارستان های امام خمینی و بوعلی ساری جمع آوری گردید. کشت و آزمایشات بیوشیمیایی برای شناسایی استافیلوکوکوس اورئوس انجام شد. جهت شناسایی ژن انتروتوکسین A و B از روش PCR استفاده شد.
    یافته ها
    از 223 نمونه مورد آزمایش، 49 نمونه (97/21 درصد) آلوده به استافیلوکوکوس اورئوس بودند و از این میان 17 ایزوله (7/34 درصد) از نظر ژن انتروتوکسین A مثبت بودند و هیچ کدام از ایزوله ها ژن انتروتوکسین B را نداشتند.
    استنتاج: با توجه به این که ایزوله های استافیلوکوکوس اورئوس جدا شده از بیماران و پرسنل بیمارستانی درصد بالایی از حضور ژن انتروتوکسین A را نشان دادند و نظر به اهمیت و نقش این باکتری در ایجاد مسمومیت‏های غذایی، شیوع این ژن در سویه‏های بیمارستانی می تواند منجر به عفونت های ثانویه بیماران شده و هشداری جدی برای بهداشت جامعه می باشد.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، انتروتوکسین A، انتروتوکسین
  • شهربانو کیهانیان، زهرا فتوکیان ، سارا یاحقی، علی ساروی، علی پورحبیب صفحات 165-169
    سابقه و هدف
    سرطان پستان شایع ترین سرطان در زنان، و دومین علت مرگ ناشی از سرطان در زنان ایرانی است. استفاده وسیع از ماموگرافی و سونوگرافی با تشخیص زودرس سرطان پستان سبب افزایش بقای بیماران می شود. نتایج ضد و نقیضی راجع به میزان حساسیت و ویژگی ماموگرافی و سونوگرافی در مطالعات مختلف گزارش شده است. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان مطابقت گزارش های سونوگرافی و ماموگرافی با گزارش پاتولوژی در بیماران مبتلا به سرطان پستان، انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 100 بیمار مبتلا به سرطان پستان تایید شده در پاتولوژی که در سا ل های 1395 و 1396 به بیمارستان امام سجاد رامسر مراجعه کرده بودند، انتخاب شدند و میزان مطابقت گزارش های ماموگرافی و سونوگرافی با گزارش پاتولوژی بیماران مورد بررسی قرار گرفت. از ضریب همبستگی برای تعیین میزان مطابقت استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران مطالعه حاضر، 45/7 ± 48 سال بوده است. اکثر آنان متاهل و دارای سابقه زایمان و شیردهی بودند. BMI بیشتر بیماران بالای 25 بود. در اکثر موارد، پستان چپ و ربع فوقانی خارجی درگیر بوده است و اکثر توده ها پاتولوژی داکتال داشتند. ضریب همبستگی بین سایز تومور در ماموگرافی و پاتولوژی80/0 (001/0p<) و بین سونوگرافی و پاتولوژی 81/0 (001/0p<) بوده است.
    استنتاج: سایز تومور در ماموگرافی و سونوگرافی در اکثر موارد با پاتولوژی مطابقت داشت. اندازه گیری سایز تومور در سونوگرافی نسبت به ماموگرافی حساسیت و مطابقت بیشتری با پاتولوژی داشته است.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، ماموگرافی، سونوگرافی، پاتولوژی
  • راضیه ایمانی، قدرت الله روشنایی*، جلال پورالعجل، لیلا ملایی پور صفحات 170-174
    سابقه و هدف

    مرگ و میر بیماران HIV+ ممکن است به دلایل مختلف همچون ورود به مرحله ایدز یا همزمانی ایدز سل یا سایر علل رخ دهد. در تحلیل بقا در صورتی‎که دلایل مختلف برای رخداد مرگ وجود داشته باشد، از روش‎های ریسک‎های رقابتی استفاده می‎شود. هدف این مقاله، تعیین عوامل تاثیرگذار بر علل مختلف مرگ با استفاده از روش ریسک رقابتی است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر روی 1231 بیمار HIV/AIDS مراجعه کننده به مراکز مشاوره بیماری های تهران طی 1392-1383 انجام شد. مدل مخاطره علت- ویژه برای ارزیابی اثر عوامل بر مرگ به دلیل ابتلای همزمان به ایدز-سل و مرگ به سایر علل استفاده شد. تحلیل داده ها با نرم افزار R بسته cmprsk انجام شد.

    یافته ها

    181بیمار همزمان به سل و ایدز مبتلا بودند. میانه ی بقای مبتلایان به ایدز-سل همزمان از زمان تشخیص 66/0± 51/6 سال و بیمارانی که تنها به ایدز مبتلا بودند 98/0± 56/11 سال بود. میزان مخاطره (فاصله اطمینان 95 درصد) متغیرهای جنسیت ((57/59 – 81/2) 94/12)، تعداد CD4 ((54/0 – 08/0) 22/0)، درمان ART ((75/0 – 24/0) 42/0) و پروفیلاکسی دارویی ایزونیازید ((6/0 – 01/0) 08/0) در مرگ به دلیل ابتلای همزمان ایدز- سل معنی‎دار بودند و در مرگ بر اثر سایر علل متغیرهای جنسیت ((66/5 – 03/2) 39/3)، تعداد CD4 ((51/0 – 22/0) 34/0)، درمان ART ((45/0 – 23/0) 32/0)، پروفیلاکسی دارویی ایزونیازید ((85/0 – 29/0) 5/0) و پروفیلاکسی دارویی کوتریموکسازول ((6/0 – 2/0) 34/0) معنی دار بودند.
    استنتاج: این مطالعه با به کارگیری مدل مخاطره علت- ویژه عوامل خطر هر یک از علل مرگ را تعیین کرد. لذا با این روش می توان عوامل موثر بر هریک ازعلل خطر را به صورت مجزا تعیین و راهکارهایی برای پیشگیری هر یک ازعلل رخداد ارایه داد.

    کلیدواژگان: سل، HIV، AIDS، مخاطرات علت-ویژه، ریسک رقابتی
  • میلاد وحیدی راد، میلاد عرب نوذری، حمیدرضا محمدی، فاطمه شکی صفحات 175-182
    سابقه و هدف
    دیازینون یک حشره کش پرمصرف است که می تواند با واسطه استرس اکسیداتیو سبب ایجاد سمیت کلیوی و عصبی شود. اداراون یک دارو با خاصیت آنتی اکسیدانی است که در درمان اختلالات انفاراکتوسی به کار می رود. در این مطالعه از اداراون برای کاهش آسیب کلیوی و مغزی ناشی از دیازینون استفاده گردید.
    مواد و روش ها
    24راس رت نر ویستار به گروه های زیر تقسیم شدند: کنترل، دیازینونmg/kg150، اداراون mg/kg10 و mg/kg20 که 30دقیقه قبل از دیازینون تزریق شدند. بعد از24 ساعت، حیوانات بیهوش شده و بافت های کلیه و مغز جهت بررسی فاکتورهای استرس اکسیداتیو جدا شد. هم چنین میزان اوره و کراتینین و نیتریک اکساید درخون اندازه گیری گردید.
    یافته ها
    دیازینون به طور معنی داری سبب افزایش مارکرهای استرس اکسیداتیو مانند ROS، لیپیدپراکسیداسیون، پروتئین کربونیل و اکسیداسیون گلوتاتیون در کلیه و مغز شد. هم چنین افزایش در میزان اوره، کراتینین و نیتریک اکساید بعد از تزریق دیازینون مشاهده شد. تجویز اداراون به طور معنی داری رادیکال های آزاد را در کلیه و مغز کاهش داد و به صورت معنی داری از کلیه و مغز دربرابر پراکسیداسیون لیپیدی و اکسیداسیون گلوتاتیون محافظت کرد. تجویز اداراون توانست به میزان قابل توجهی تولید پروتئین کربونیل توسط دیازینون را در هر دو بافت مهار کند. علاوه بر این، اداراون به طور معنی داری سبب کاهش در میزان اوره و کراتینین و نیتریک اکساید ناشی از دیازینون،گردید.
    استنتاج: این نتایج پیشنهاد می کند که اداراون می تواند سمیت کلیوی، عصبی و سمیت حاد ناشی از دیازینون را از طریق کاهش استرس اکسیداتیو مهار کند.
    کلیدواژگان: دیازینون، اداراون، سمیت کلیوی، سمیت عصبی، استرس اکسیداتیو
  • فرنوش ناصری ، سعید مروتی صفحات 183-188
    ) یک اختلال ارثی است که دنتین را تحت تاثیر قرار می دهد. شکل گیری دنتین ضعیف باعث بد رنگی دندان هایی که مستعد سایش و شکستگی هستند می شود. به نظر می رسد جهش در سیالو فسفوپروتئین دنتین (DSPP) موجب اختلالات دنتین I و II می شود. دنتینوژنز ایمپرفکتا یک صفت اتوزومال غالب بوده که هر دو سیستم دندانی شیری و دائمی را درگیر می کند. در هر دو جنس رخ داده و از نظر بالینی به صورت دندان های زرد- قهوه ای و از نظر رادیوگرافی در آن نقایص ساختاری مانند تاج پیازی و پالپ چمبر کوچک دیده می شود. اغلب، نقایص مینرالیزاسیون زیرین (نرمی استخوان) باعث سایش مینا شده که به طور ثانویه باعث درگیری عاج و ساییدگی آن می شود.
    یک کودک 9 ساله با افت شنوایی به آزمایشگاه ژنتیک رصد مراجعه کرد. خون بیمار به روش NGS مورد مطالعه قرار گرفت و در نهایت جهش DSPP در فرد مذکور یافت شد. جهت تایید جهش یافت شده، پرایمر برای نقطه جهش طراحی گردید و پس از آن استخراج DNA و تست PCRانجام شد ؛ پس از آن توالی یابی ژن DSPP صورت گرفت.
    پس از توالی یابی ژنوم به روش NGS، جهش heterozygous در ژن DSPP یافت شد و بیمار با داشتن نقص در ژن دندانی، دارای دندان های کاملا سالم ولی کم شنوا بود. پدر فرد مذکور نیز مورد مطالعه قرار گرفت و پدر دارای جهش هتروزیگوت در ژن DSPP می باشد.
    جهش های heterozygous در این ژن باعث نقص دندان می شود و در برخی موارد باعث ایجاد ناشنوایی می شود. در این مورد، بیمار تنها کم شنوا بود و هیچ علائمی از نقص دندانی مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: entinogenesis Imperfecta، DSPP، D، نقص دندانی، ناشنوایی
  • مهگل تاج بخش، مجید سعیدی صفحات 189-202
    تستوسترون از هورمون های استروئیدی مهم مردانه بوده و در رشد و تکامل اندام های جنسی بسیار موثر می باشد. ترشح این هورمون پس از 50 سالگی به سرعت کاهش می یابد. هیپوگونادیسم در مردان یک سندرم بالینی است که ناشی از نقص در تولید تستوسترون، اسپرم و یا هر دو است. چندین درمان جایگزین برای تستوسترون تایید شده است و با توجه به اولویت بیمار، هزینه، دسترسی و موثر بودن تجویز می شوند. یکی از این روش ها، جایگزینی تستوسترون به صورت تراپوستی است. در این روش، دارو با استفاده یک پچ با ذخیره دارویی از طریق یک غشاء و یا به صورت مستقیم به صورت ژل یا لوسیون تجویز می شود. امروزه تجویز تستوسترون به صورت فزاینده ای در حال افزایش است و جالب این که مصرف آن به روش تراپوستی با شدت بیش تری در حال گسترش است. دارورسانی پوستی تستوسترون با استفاده از فراورده ژل یا لوسیون بر روی پوست، روش ترجیحی بسیاری از بیماران است. اگرچه هزینه داروهای تراپوستی به طور کلی بالاتر از داروهای تزریقی است، اما به علت مطلوبیت از دیدگاه بیمار و روش استفاده آسان برای بسیاری ازمردان هیپوگونادیسم در اولویت است. در این مطالعه انواع روش های جایگزینی تستوسترون به صورت تراپوستی عمدتا روش های پچ پوستی و استفاده از ژل و لوسیون و هم چنین به صورت خلاصه در مورد روش های داخل گونه ای و داخل بینی نیز بحث می شود.
    کلیدواژگان: تستوسترون، هیپوگونادیسم، تراپوستی، پچ، ژل
  • گلنار رحیم زاده، مجید سعیدی، فرشته فرشیدی، محمد صادق رضایی * صفحات 203-212
    سابقه و هدف

    عفونت های ناشی از باکتری های گرم منفی مقاوم به چندین آنتی بیوتیک در حال افزایش است. فاژ درمانی جهت درمان موثر عفونت های مقاوم به درمان مطرح می باشد و درسال های اخیر علم فاژ درمانی در حال تغییر و پیشرفت است. تاکنون درمنابع انگلیسی و فارسی از فاژ درمانی جهت درمان عفونت های ناشی از باکتری های گرم منفی درمطالعات کارآزمایی بالینی به خوبی بحث نشده است، لذا این مطالعه با هدف بررسی مطالعات فاژ درمانی بر علیه عفونت های ناشی از باکتری های گرم منفی در بانک اطلاعات بین المللی معتبر، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مروری سیستماتیک، براساس پایگاه های الکترونیک بین المللی اسکوپوس، پاب مد، گوگل اسکولار و وب ساینس از سال های 1968 تا 2017 می باشد. مطالعاتی که دارای معیارهای ورود به مطالعه بودند بررسی شده و داده ها با روش مروری برآورد گردید.

    یافته ها

    تعداد 128009 مقاله در این پایگاه ها نمایش داده شد که بعد از بررسی عناوین 320 مقاله، و بعد از مطالعه چکیده و حذف مطالعات تجربی، in vitro، in vivo و انتخاب مطالعات اصل لاتین که به صورت کارآزمایی بالینی انجام شده بودند.
    استنتاج: نتایج نشان داد که فاژ درمانی به صورت خوراکی، موضعی و تزریق زیر پوستی جهت درمان عفونت ها در انسان موثر واقع شده است

    کلیدواژگان: فاژ درمانی، عفونت، باکتری های گرم منفی، مروری
  • وحید اکبری کردخیلی، ستاره زرپو، احسان نبی پور، علیرضا تفضلی، ابوذر باقری * صفحات 213-239

    میکرو RNA ها (miRNAs) ، RNAهای غیر کد کننده ای هستند که توانایی تنظیم بیان حدود 60 درصد ژن های ژنوم انسان را دارند. سیلیبینین فلاونولیگنانی است که 80-70 درصد از سیلیمارین را تشکیل داده و ماده موثره اصلی آن می باشد. گزارش شده است که سیلیبینین از طریق جمع آوری رادیکال های آزاد، افزایش بیان آنزیم های آنتی اکسیدانی و مهار فاکتور رونویسی التهابی NF-кβ باعث بروز خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی می شود. یکی از جدیدترین اثرات کشف شده سیلیبینین، توانایی آن در تغییر بیان miRNA های مختلف به خصوص در سرطان می باشد. برای مثال سیلیبینین با کاهش بیان miR-21 در سلو ل های سرطانی سینه باعث مهار بیان Bcl2 و به دنبال آن تحریک آپوپتوز می شود. سیلیبینین با افزایش بیان miR-203 در سلول های سرطانی ریه منجر به افزایش E-cadherin می شود که تمایز به سلول های اپیتلیالی را به دنبال دارد. هم چنین درمان سلول های سرطانی گلیوبلاستوما با سیلیبینین، باعث مهار فاکتور ضد آپوپتوزی XIAP از طریق ارتقا بیان miR-7 شده و منجر به مهار فرآیند اتوفاژی در این سلول ها می گردد. بدین ترتیب سیلیبینین قادر به تحریک آپوپتوز، مهار تکثیر سلولی و افزایش تمایز در سلول های سرطانی از طریق تنظیم بیان miRNA های مختلف می گردد. با توجه به نقش بسیار مهم miRNA ها در فرآیندهای متنوع سلولی و مولکولی، در این مطالعه به جمع بندی و مرور مطالعات انجام شده در مورد اثرات سیلیبینین بر بیان miRNA ها در سرطان های گوناگون پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: سیلیبینین، miRNA، سرطان
  • ابولفضل ایرانی خواه، احمد حرمتی ، منصوره شاکری، محمد آقا علی صفحات 230-242
    بیماری کبد چرب غیرالکلی (NAFLD) شایع ترین علت بیماری کبد در کودکان می باشد. با افزایش شیوع چاقی کودکان، NAFLD به طور فزاینده ای در کودکان دیده می شود. شیوع آن بسته به جمعیت مورد مطالعه (نوع نژاد و قومیت) و تعریف NAFLD مورد استفاده در مطالعه، متفاوت است. در ایران در مطالعاتی که انجام شده است، شیوع کبد چرب را در کودکان چاق بین 50 تا 55 درصد و در جمعیت عمومی کودکان حدود 17 درصد ذکر کرده اند.
    اکثر بیماران مبتلا به NAFLDبدون علامت هستند. با این حال، ممکن است درد شکمی در قسمت راست و بالا، هپاتومگالی یا علائم غیر اختصاصی مانند ناراحتی شکمی، ضعف، خستگی یا اختلال توجه وجود داشته باشند. روش های تشخیصی این بیماری، تست های آزمایشگاهی، بیومارکرها، مطالعات تصویربرداری ازقبیل سونوگرافی، CT، MRI و بیوپسی می باشد. درمان قطعی ثابت شده برای کبد چرب غیرالکلی وجود ندارد. اگرچه اصلاح ریسک فاکتورها مثل چاقی، دیابت و هایپرلیپیدمی اغلب توصیه می شود، کاهش وزن تنها درمان مفید و سودمند است. مدیریت بیماری کبد چرب کودکان و تشخیص و درمان زود هنگام و صحیح این بیماری می تواند منجر به کاهش عوارض ناشی از بیماری گردد. لذا در این مطالعه به منظور مروری سیستماتیمک بر مطالعات انجام شده با استفاده مقالات موجود مشابه در پایگاه های اطلاعاتی PubMed ProQuest ، Scopus و Google Scholarدر مورد بیماری و علایم کبد چرب کودکان، همه گیرشناسی، اتیولوژی، عوارض و سیر بیماری، یافته های آزمایشگاهی، روش های تشخیص افتراقی و درمان و پیگیری بیماری تا سال 1396 پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: کبد چرب غیرالکلی، کودکان، سندروم متابولیک، استئاتوهپاتیت
  • نسیم بزرگی، صغری خانی*، فروزان الیاسی، محمود موسی زاده، قاسم جان بابایی، لیلا شجاعی صفحات 243-255
    سابقه و هدف

    شایع ترین علت مرگ به دلیل سرطان در زنان سراسر جهان، سرطان پستان است. از آن جا که هیچ راه مطمئنی برای پیشگیری از این سرطان وجود ندارد، انجام غربالگری برای تشخیص زود هنگام آن ضروری است. لذا هدف از مطالعه حاضر، مروری بر راهکارهای ارتقا دهنده رفتارهای غربالگری سرطان پستان در زنان می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مروری، جستجو به وسیله واژگان کلیدی راهکار، رفتار غربالگری، سرطان، سرطان پستان، زنان در بین مقالات فارسی و strategy, screening behavior, cancer, breast cancer, women در بین مقالات انگلیسی، در پایگاه های اطلاعاتی اینترنتی عمومی مانند Google scholar و سپس در پایگاه های تخصصی تر مانند SID، Magiran، pubmed، Science Direct، در محدوده سال های 2017- 1985 انجام شد.

    یافته ها

    در انتهای جستجو، 438 مقاله به دست آمد که پس از غربالگری عنوان، چکیده و متن اصلی، تعداد 39 مقاله وارد مطالعه شد. سپس، داده ها استخراج شده و در نهایت طبقه بندی شدند. بر اساس یافته های حاصل از مرور مقالات، راهکارهای موثر ارتقاء دهنده رفتارهای غربالگری در زنان شامل آموزش خود مراقبتی در زمینه سرطان پستان، تدوین برنامه های غربالگری عمومی و ارزان، استفاده از یادآورها جهت دعوت افراد برای انجام غربالگری، رفع ترس و اضطراب در مورد غربالگری سرطان پستان می باشند.
    استنتاج: با توجه به اهمیت غربالگری در جهت تشخیص زودرس سرطان پستان و در نتیجه درمان راحت و سریعتر آن،
    می توان از راهکارهای مختلفی جهت افزایش رفتارهای غربالگری استفاده کرد. این راهکارها با استفاده از نیروی انسانی، مواد آموزشی، سیاست های بهداشتی و حمایت روانی تامین می شود

    کلیدواژگان: راهکار، رفتار غربالگری، سرطان، سرطان پستان، زنان
  • انسیه رضایی، نسرین حنیفی ، مهین روحانی، سقراط فقیه زاده صفحات 256-257
    اصلاحیه: بررسی عوامل موثر بر تاخیر شروع درمان در بیماران مبتلا به انفارکتوس حاد میوکارد
    کلیدواژگان: اصلاحیه
|
  • Nematollah Ahangar, Masoud Ghadami Razdari, Pedram Ebrahimnejad Pages 1-12

    Background and

    purpose

    Hydrogels are used as carriers to control drug release. Ostrich oil has fatty acids which plays an important role in growth, division, and health of cells and cause wound healing and have anti-inflammatory effects.

    Materials and methods

    In this experimental study, pH sensitive hydrogel was produced by chitosan deviation and open ring Poly-vinyl pyrrolidon (OR-PVP). The physicochemical characteristics of ostrich oil hydrogel was studied and its analgesic effect on mice was investigated by hot plate and formalin test.

    Results

    Compared with other formulations, formulations containing chitosan with high molecular weight showed better results. The ratio of OR-PVP to high molecular chitosan was 0.4 for the best formulation. All formulations with 30% ostrich oil were found to have good analgesic effects.

    Conclusion

    This study showed that ostrich oil hydrogel could reduce inflammation and
    central pain

    Keywords: hydrogel, ostrich oil, formalin test
  • Ali Niapour , Shahab Bohlooli , Marzieh Sharifi Pasandi , Behnam Mohammadi, ghalehbin Pages 13-23
    Background and
    purpose
    Treatment of leishmaniasis is getting complicated due to multiple side effects and drug resistance to first-line drugs. Agrostemma githago is a plant with anti-cancer and cytocidal effects, so, this study was conducted to evaluate the anti leishmanial effect of its extract on Leishmania major promastigotes by MTT assay and cell count.
    Materials and methods
    A total of 2.5×106 Leishmania major promastigotes in their stationary phase were plated to each well of the 96 well culture plates. Cells were then incubated with increasing concentrations of Agrostemma githago extract (0.05 – 2.4 mg/ml) for 48 hours at 25°C. Glucantim was used as standard control. Then, the supernatants were discarded and 50 µl of MTT were added for 3 hours. After centrifuge, the supernatants were replaced by 100 µl of DMSO. The plate was read by ELISA reader at 570 nm. Trypan blue staining was also performed to evaluate the effect of Agrostemma githago extract on Leishmania major promastigotes.
    Results
    MTT assay showed that increasing concentrations of Agrostemma extract could significantly reduce cell viability of Leishmania major promastigots in a dose dependent manner (p<0.05). IC50 of the Agrostemma and Glucantime were 0.365 and 71.01 mg/ml, respectively.
    Conclusion
    Aqueous extract of Agrostemma githago was found to have stronger inhibitory effect than Glucantim on Leishmania major promastigots
    Keywords: leishmania major, Agrostemma githago, MTT assay
  • Mohammad Ehsan Bayatpoor , Saeed Mirzaee , Mohammad Taghi Mohammadi Pages 24-35
    Background and
    purpose
    Diabetes mellitus affects male reproductive functions at multiple levels such as spermatogenesis, steroidogenesis, and sexual behaviors. The pleotropic protective roles of crocin in different pathological states have been reported, so, this study aimed at examining the protective effects of crocin on spermatogenesis in experimentally-induced diabetes in rats.
    Materials and methods
    In an experimental study, 18 male Wistar rats were randomly divided into three groups; normal, diabetic, and crocin-treated diabetic groups. Diabetes was induced using i.v. injection of streptozotocin (40 mg/kg) and treatment group received i.p. injection of crocin (20 mg/kg/day) for 60 days. At the end of the test, we studied blood glucose level, sperm count, and testis weight, and histopathological assessment was also performed.
    Results
    Induction of diabetes enhanced blood glucose levels in diabetic group (229±11mg/dL) whereas crocin significantly decreased blood glucose levels of treated diabetic group (118±4mg/dL) compared with the diabetic group (P=0.001). Sperm number decreased considerably in diabetic group (19.4±24 million/mL vs. 4.4±10 million/mL) but crocin significantly increased that (10.3±14 million/mL), (P=0.037). Diabetes also developed histopathological changes in seminiferous tubules and led to reduction of testis weight in diabetic rats, whereas crocin diminished these damages.
    Conclusion
    Our findings revealed that crocin could protect male reproductive organ against diabetes and improve spermatogenesis in experimentally-induced diabetes in rat.
    Keywords: diabetes mellitus, crocin, spermatogenesis, hyperglycemia, streptozotocin
  • Minoo Dadban Shahamat , Valiollah Dabidi Roshan , Touraj Farazmandfar Pages 36-46
    Background and
    purpose
    One of the main issues in cancer treatment is to reduce the side effects of drugs on healthy tissues. The aim of this study was to investigate the preventative effects of continuous aerobic exercise on apoptosis ratio and liver fibrosis induced by doxorubicin in aging rats.
    Materials and methods
    In this experimental research, 42 adult Wistar rats were randomly divided into 6 groups (n= 7), including the Young, Aged, Aged+ Saline, Aged+ Dox, Aged+ Exercise+ Saline, and Aged+ Exercise+ Dox. The training groups practiced on treadmill while considering the principle of overload (five sessions per week/ six weeks). On the last 15 days of exercise, doxorubicin or saline solution were injected (1 mg/kg/daily). Then, 48 hours after completing the trainings, liver tissue sampling was performed to evaluate the fibrosis and expression of Bax and Bcl-2 proteins. Data analysis was done using One-way ANOVA at a significant level of P≤0.05.
    Results
    Doxorubicin caused a significant increase in liver fibrosis, expression of Bax protein and Bax/Bcl-2 ratio, and a significant reduction in expression of Bcl-2 protein (p≤0.05). On the other hand, aerobic training significantly reduced the expression of Bax protein, Bax/Bcl-2 ratio and hepatic fibrosis, and significantly increased the expression of Bcl-2 protein (p≤0.05).
    Conclusion
    Continuous aerobic exercises, reduce the Bax/Bcl-2 ratio which is an indicator of increase in survival rate and also reduce liver fibrosis against doxorubicin
    Keywords: aerobic training, doxorubicin, liver toxicity, Bax protein, Bcl2 protein, aging
  • Mahdieh Rajabi, Moghaddam , Hamid Abbaszadeh , Hemmat Gholinia Pages 47-56
    Background and
    purpose
    Endothelin axis (endothelin or ET) including endothelin A receptor (ETA) play a major role as the regulator of vessels tone and tissue differentiation and development. There are evidences of the importance of endothelin axis in carcinogenesis. No data exists about comparison of ETA expression between dysplasia and oral squamous cell carcinoma (OSCC). So, the aim of this study was to compare immunohistochemical expression of ETA between these two groups.
    Materials and methods
    In this cross-sectional study, the paraffin-embedded tissue blocks of 20 cases of dysplastic oral mucosa and 21 cases of OSCCs were investigated. Three micron sections were prepared from tissue blocks and stained with ETA antibody using immunohistochemistry. Percentage of stained cells and staining intensity were compared between the groups applying Mann-Whitney and Chi-Square tests.
    Results
    In dysplasia group, 11 cases stained for ETA while in OSCC group all cases stained. Comparison of percentage of stained cells and their semi quantitative classification showed significant differences between the two groups (P=0.02 and P=0.005, respectively) such that ETA expression was higher in OSCC than dysplasia. Staining intensity for ETA was significantly higher in OSCC group (P=0.006). There were significant differences between ETA expression in mild and moderate dysplasia with carcinoma.
    Conclusion
    Our results support the role of ETA receptor in progression of dysplasia toward OSCC
    Keywords: squamous cell carcinoma_dysplasia_endothelin A receptor
  • Saba Sadat Hosseini, Shahrbanou Keyhanian, Ebrahim Vosoughi, Nematollah Ahangar Pages 57-68

    Background and

    purpose

    The aim of this study was to determine the genetic variability of CYP1A1 m1 and m2 polymorphisms in cancer patients compared with healthy population in the west of Mazandaran province, Iran.

    Materials and methods

    A case-control study was carried out in 120 non-relative healthy volunteers (60 males and 60 females) and 84 non-relative patients (39 males and 46 females) with diagnosis of cancer, attending the Hematology/Oncology ward in Ramsar Imam Sajjad Hospital between July 2016 and December 2017. Peripheral blood samples (3ml) were taken from the participants and stored at -20°C. The PCR-RFLP method was used to determine the distribution of CYP1A1 gene polymorphisms.

    Results

    Among the two gene variants m1 and m2, individuals with AG and GG genotypes of CYP1A1 m2 polymorphism were found to have a significantly higher and increased risk for cancer (OR=3.94, 95%CI=2.05-7.57, P= 0.00, OR=9.46 , 95%CI=1.92-46.49, P= 0.00, respectively) and the TC genotype of CYP1A1 m1 polymorphism also had a significantly higher and increased risk for cancer (OR= 2.6 , 95% CI = 1.4-4.6, P=0.00). The ‘G’ allele was detected to have a strong association with cancer (P<0.001). The ‘C’ allele also showed strong association with the incidence of cancer (P<0.001). Thus, both CYP1A1 m1 and m2 polymorphisms showed an increased risk for cancer.

    Conclusion

    Our study suggested that the presence of ‘C’ allele of m1 polymorphism and ‘G’ allele of m2 polymorphism as the leading alleles that increase cancer susceptibility in the studied population

    Keywords: CYP 1A1, Iranian population, Mazandaran, polymorphism, PCR-RFLP
  • Cyrus Taghizade Delkhosh , Elham Fatemy , Raheb Ghorbani , Roghayeh Mohammadi Pages 69-77
    Background and
    purpose
    Osteoarthritis is the most common type of arthritis. It is the main cause of chronic musculoskeletal pain and disability in elderly population. The aim of this research was to compare the effects of low-level laser therapy (LLLT) and high-intensity laser therapy (HILT) on pain relief and reducing disability in patients with knee osteoarthritis.
    Materials and methods
    A total of 45 female patients participated in this randomized controlled study.The patients were randomly divided into three groups of low level laser, high power laser, and placebo laser. All patients, received standard treatment. Pain at rest and knee function were assessed by visual analog scale (VAS) and Western Ontario and McMaster Universities Osteoarthritis Index (WOMAC), respectively before, immediately, and six weeks after the intervention.
    Results
    Low-power laser and high-power laser had immediate and long-lasting effect on reducing pain and disability (p<0.001). The immediate and lasting effect of these two interventions between the two groups were not significantly different (p>0.05).
    Conclusion
    High power laser was found to have similar effects to low power laser. LLLT is believed to be more appropriate since it is more economical for both therapist and patient.

    (Clinical Trials Registry Number: IRCT201502224549N8
    Keywords: knee osteoarthritis, low level laser therapy, high-intensity laser therapy, physiotherapy
  • Aazam Bakhteh , Mitra Kolivand , Nahid Asadi , Mansour Rezaei , Nasrin Jaberghaderi Pages 78-86
    Background and
    purpose
    Gestational diabetes mellitus (GDM) is the most common medical condition that causes anxiety and stress in expectant mothers. Improving self-efficacy in order to change lifestyle is of great benefit in management of this condition. This research aimed at studying the effect of cognitive behavioral therapy (CBT) on self-efficacy of women with GDM.
    Materials and methods
    A clinical trial was conducted in 60 women with gestational diabetes (control n=30 and intervention n= 30) attending diabetes clinic in Sanandaj, Iran using convenience sampling. Both groups received routine care but the intervention group were divided into three subgroups (n=10 per group) and also received CBT in seven sessions (1.5-hour per session). Diabetic Self-Efficacy scale questionnaire was administered at three times; before, immediately after, and one month after the intervention. Data analysis was done in SPSS V19.
    Results
    The mean age of participants was 30.25 ± 5.0 years and the mean gestational age was 26.8 ± 3.0 weeks. Before the intervention, there was no significant difference between the two groups in the scores for self-efficacy (P=0.50), but CBT was found to improve self-efficacy (P<0.001).
    Conclusion
    CBT in pregnant women with GDM improved self-efficacy. ‎These women are needed to change their lifestyle, therefore, CBT should be offered in health centers and diabetes clinics to prevent diabetes type II in women with GDM.

    (Clinical Trials Registry Number: IRCT2017011631977N1
    Keywords: gestational diabetes, pregnancy, self-efficacy, cognitive behavioral therapy
  • Fariba Shoushi , Vida Shafipour , Nouraddin Mousavinasab Seyed, Yadollah Jannati Pages 87-97
    Background and
    purpose
    Satisfaction of caregivers of hospitalized patients is one of the pillars of good quality in patient care. Providing appropriate trainings on this issue could lead to improvements in patient recovery. The present study was conducted to investigate the effects of a training program on satisfaction of caregivers of patients who had Coronary Artery Bypass Grafting.
    Materials and methods
    An interventional study was done in 69 caregivers of hospitalized patients in intensive care unit in Sari Fatemeh Zahra Hospital. The samples were randomly allocated into intervention and control groups. In the intervention group, the caregivers of the hospitalized patients alongside routine information received training starting one day before their patient’s surgery until 24 hr before discharge. The Family Satisfaction in the Intensive Care Unit (FSICU) was administered to measure the satisfaction of caregivers in both groups, 24 hr before discharge. Data were analyzed using Mann-Whitney, Independent t-test, and Chi-square.
    Results
    Compared to the control group, a significant difference was found between the mean score for satisfaction in intervention group after the training program (58.3±11.56 vs. 81.28±6.08), (P<0.001). Caregivers reported highest level of satisfaction with medical personnel performance and the lowest with making decisions about patients.
    Conclusion
    According to the findings, nurses can increase caregivers’ satisfaction from nursing care by providing them with training programs and improve patient care after heart surgery
    Keywords: satisfaction, caregivers, intensive care unit, training, coronary artery bypass graft
  • Masoumeh Kordi , Mohaddeseh Bakhshi , Shahed Masoudi , Habibolah Esmaily Pages 98-108
    Background and
    purpose
    Women's satisfaction with childbirth may influence their transition to motherhood. Training interventions during pregnancy may improve the ability of expectant mothers to cope with stress, promote the maternal role competence, and increase mothers’ satisfaction. This study aimed at investigating the effect of prenatal psychological trainings on satisfaction with childbirth and maternal role competence in primiparous women.
    Materials and methods
    This clinical trial was conducted in 122 primigravid women at 14-28 gestational age attending the Healthcare Centers in Mashhad, Iran 2015-2016. The subjects were divided into two groups of intervention and control using drawing. The intervention group received psychological trainings in three sessions. Mackey Childbirth Satisfaction Rating Scale, The Parenting Sense of Competence Scale, and Edinburgh Postnatal Depression Scale were administered. Data were analyzed applying descriptive and analytical statistics.
    Results
    Satisfaction with childbirth experiences was significantly higher in the intervention group compared to that in the control group (23.3% and 12.9%, respectively, P= 0.046). The mean scores for maternal role competence in intervention group and controls were the values61 (10) and 54/5 (12), respectively, indicating significant differences between the two groups (P= 0.003).
    Conclusion
    According to current findings, prenatal psychological trainings increased mothers’ satisfaction with childbirth and enhanced maternal role competence.

    (Clinical Trials Registry Number: IRCT2017071135008N1)
    Keywords: satisfaction, childbirth, maternal role, pregnancy, primigravid women, psychological training
  • Javad Setareh, Pezhman Hadinezhad, Mahmood Moosazadeh, Abbas Masoudzadeh, Mohammad Mousavi Seyed, Ozra Ahmadi Pages 109-118


    Background and

    purpose

    Metabolic syndrome includes a series of risk factors for cardiovascular diseases. The aim of this study was to identify the changes in various indicators of this syndrome during hospitalization in a psychiatric department. Identifying these changes could help in reducing the risk of this syndrome.

    Materials and methods

    A cross-sectional study was conducted in 152 patients with psychiatric disorders who were admitted in Sari Zare Hospital, winter 2016. Fasting blood glucose (FBS), HDL-cholesterol, triglyceride (TG), weight, waist circumference, and blood pressure were recorded at the time of hospital admission and discharge.

    Results

    Compared to the time of hospital admission, significant changes were seen in waist circumference (p=0.000) and TG (p=0.010) among schizophrenic patients at the time of hospital discharge. In patients with bipolar disorder, significant changes were found in waist circumference, TG, and also HDL at the time of hospital discharge (p= 0.017, 0.004, 0.045). Moreover, we found significant changes in FBS and waist circumference in patients with schizoaffective disorder (p=0.013 and p=0.018, respectively). In patients with substance use, no significant changes were seen in any of the indicators when being discharged from hospital. But patients with brief psychotic disorder showed significant changes only in waist circumference (p=0.005).

    Conclusion

    Changes in the indicators of metabolic syndrome are much more common than the prevalence of metabolic syndrome. Indicators that are more likely to change during hospitalization and could be used in screening for prevention of metabolic syndrome include waist circumference and TG levels

    Keywords: hospital, metabolic syndrome, psychiatry
  • Jamshid Yazdani, Charati, Amene Sadat Sheykholeslami, Hamidreza Kamalinia, Mahnaz Sheikhi, Elahe Rahimi Pages 119-128

    Background and

    purpose

    Despite appropriate prevention and therapeutic activities in recent years, Pulmonary Tuberculosis (TB) is still one of the top ten causes of mortality in the world. The purpose of this study was to analyze the distribution of pulmonary tuberculosis in cities of Golestan province, Iran and identifying the major determinants of this disease.

    Materials and methods

    from 8374 TB cases was recorded in TB Registry Program in Golestan province between 2007 and 2016 we analyzed the information of 5648 new cases. Data was analyzed in SPSS 24 and Stata 13. Mean ± SD and frequency table were applied for quantitative and qualitative variables, respectively.

    Results

    The standardized incidence rate of TB in 100,000 population in Golestan province was 41.29 and in males and females it was 41.40 and 41.22, respectively, indicating no significant differences between them (p< 0.34). TB hazard ratio was found to be 62% higher in rural areas (p< 0.001). The standardized incidence rates in urban and rural areas were 31.63 and 51.36 in 100,000 population, respectively. Ramyan and Gomishan had the highest and lowest incidence rats of TB, respectively (77.68 and 14.88 in 100,000 population, respectively).

    Conclusion

    According to current findings, screening for TB in rural areas in Golestan province is highly recommended. Eastern regions of the province are at greater risk for TB infection due to their ethnic composition (Sistan and Baluchestan immigrants)

    Keywords: epidemiology, incidence rate, tuberculosis, Golestan province
  • Roya Malekzadeh , Reza Aghah , Hamed Rouhanizadeh , Ehsan Abedini , Mohammad Fallah Pages 129-139
    Background and
    purpose
    Increase in cesarean section (C-Section) is a health system problem around the world. The aim of this study was to compare the rate of C-Section and indications for that before and after implementation of Health System Reform in the hospitals of Mazandaran province, Iran.
    Materials and methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted analytically. The indications for C-Section were recorded based on curative treatment checklist before implementation of the Health System Reform (2013) and after that (2016). Data were analyzed in SPSS V21 applying t-test and Chi-square.
    Results
    The rate of C-Section was significantly lower only in governmental hospitals after implementation of the Health System Reform (P< 0.05). Among the indications of C-Section, only the previous C-Section had a significant difference before and after the Health System Reform in total hospitals in the province (P<0.002). Significant differences were found between previous C-Section (P<0.025) and its increasing trend, and post-term pregnancy (P<0.027) and decreasing trend before and after the Health System Reform in governmental hospitals. Other indices were not significantly different between public, private, and Social Security Organization hospitals (P<0.05).
    Conclusion
    Implementation of Health System Reform was effective in decreasing the rate of C-section in governmental hospitals. It is hoped that with appropriate implementation of the program, along with cultural and social programs, we could get closer to Iran’s scientific goals and decrease the rate of C-Section according to global standards
    Keywords: Caesarean section, Cesarean indication, Health System Reform
  • Maryam Delphi , Vafa Delphi , Talieh Zarifian , Enayatolah Bakhshi Pages 140-149
    Background and
    purpose
    Bilingualism is a common phenomenon in many countries which could increase consonant errors in the speech produced by bilingual children. The aim of this study was to evaluate phonological skills such as occurrence proportion, and the frequency and type of phonological processes in Persian-Arabic speaking children in Ahvaz, Iran.
    Materials and methods
    A descriptive-analytical cross-sectional study was performed in 28 children aged 36-48 months. The subjects were randomly selected from nurseries in Ahvaz and were divided into two groups (n=14 per group), according to being Persian monolingual or Persian-Arabic bilingual. We used the Persian Phonological Test (PPT), a subtest of Persian Diagnostic Evaluation Articulation and Phonological test which includes 54 one-four phoneme words. The phonological processes were investigated in two groups: structure and substitution processes. Data were analyzed in SPSS applying Mann-Whitney U test.
    Results
    The results showed that occurrence proportion of substitution process was significantly different between the two groups (P=0.05), but the type of phonological processes did not show any significant difference between the two groups. Frequency of phonological processes was found to be higher in bilingual children.
    Conclusion
    In this study bilingualism was found to have no effect on type of phonological processes, but could be effective on frequency of processes. The type of phonological processes in bilingual children is similar to that of monolingual children, so the phonological system in Persian-Arabic bilingual children is similar to that of the monolingual children
    Keywords: phonological processes, children, bilingual, Persian-Arabic, syllable structure, substitution
  • Esmaeil Akbari , Rozita Rezaei , Zahra Beheshti Pages 150-158
    Background and
    purpose
    Author-assigned keywords at the end of the abstracts in scientific articles are the words most relevant to the content of the article. They are the main sources for indexing and storing the articles in databases, and help to retrieve related articles. Therefore, any mistake or ambiguity in keywords lead to disruption of both data storage and retrieval processes. This study aimed at investigating the types of errors made in author-assigned keywords of articles in the field of medical education.
    Materials and methods
    In this descriptive research, the keywords in 13 journals publishing articles in medical education were studied. Out of 3194 articles reviewed, 10965 entries were extracted. The English and Persian keywords were compared using Excel.
    Results
    In the journals studied, the mistakes associated with keywords were made mainly on not writing the equivalent keywords for English keywords and Persian keywords (70.31%).
    Conclusion
    According to current study, the authors, reviewers, and editors are suggested to pay more attention on keywords to prevent disturbance in storing and retrieving the articles
    Keywords: scientific article, indexing, data storage, data retrieval, medical education
  • Sahar Khalili Dizabadi , Hamid Reza Goli , Mohammad Ahanjan , Fatemeh Firouzi , Mohtaram Nasrollahi Pages 159-164
    Background and
    purpose
    Staphylococcus aureus (S. aureus) produces various toxins. One of the most important toxins is enterotoxin. Enterotoxin A and B play a major role in food poisoning. This research was conducted to determine the enterotoxin A and B genes in S. aureus strains.
    Materials and methods
    In this study, 223 specimens were collected from the skin and nose of patients, medical personnel and kitchen staff in Imam Khomeini and Bouali Sina hospitals, Sari, Iran. Culture of samples and biochemical tests were used to detect S. aureus. Polymerase Chain Reaction (PCR) was used to detect enterotoxin A and B genes.
    Results
    Out of 223 specimens, 49 (21.97%) were positive for S. aureus, from which 17 (34.7%) isolates were positive for enterotoxin A gene, while none contained enterotoxin B gene.
    Conclusion
    In this study, isolates of S. aureus were positive for presence of enterotoxin A gene. This bacterium has a major role in causing food poisoning, therefore, its prevalence in hospital strains can lead to secondary infections in patients and should be regarded as a serious threat to community health.
    Keywords: Staphylococcus aureus, enterotoxin A, enterotoxin B, PCR
  • Shahrbanoo Keyhanian , Zahra Fotokian , Sara Yahaghi , Ali Saravi , Ali Pourhabib Pages 165-169

    Background and
    purpose
    Breast cancer is the most common type of cancer in women and the second cause of cancer death in Iran. Widespread use of mammography and sonography could increase survival in patients with early detection. Sensitivity and specificity of mammography and sonography are different in various sources. This study aimed at assessing the concordance of mammography-sonography reports with pathology reports in tumor size among patients with breast cancer.
    Materials and methods
    This research studied 100 women with pathologically proven invasive breast cancer attending Ramsar Imam Sadjad Hospital, 2016-2017. The concordance of mammography-sonography reports with pathology report was studied. Pearson correlation coefficient was applied to investigate the correlations.
    Results
    The mean age of the patients was 48±7.45. Most of them were married with history of labor and breastfeeding. Many patients had BMI>25. In most cases left breast and external upper quadrant were involved and most tumors had ductal pathology. The correlation coefficient between tumor size in mammography and pathology was 0.80 (p<0.0001) and between ultrasonography and pathology was 0.81 (p<0.0001).
    Conclusion
    In most cases, tumor size in mammography and sonography was found to be similar to that reported by pathology. Compared to mammography, sonography was found to be more sensitive in measuring the tumor size which was also more concordant with pathology results.
    Keywords: breast cancer, mammography, sonography, pathology
  • Raziye Imani, Ghodratollah Roshanaei, Jalal Poorolajal, Leila Molaeypoor Pages 170-174

    Background and

    purpose

    Mortality in HIV-positive patients is due to various reasons such as progression to AIDS or co-infection with AIDS and TB or other causes. In survival analysis, competing risk methods are used if there are different reasons for death. The purpose of this article was to identify the factors affecting various causes of death using competing risk methods.

    Materials and methods

    This study was performed in 1231 HIV/AIDS patients attending Diseases Consulting Centers in Tehran between 2004 and 2013. The cause-specific hazard model was used to study the effect of factors on death due to co-infection with TB and AIDS and death by other causes. Data analysis was performed in R software and cmprsk package.

    Results

    There were 181 patients who were co-infected with tuberculosis and AIDS. The median survival rate in AIDS-TB patients at the time of diagnosis was 6.51 ± 0.66 years and in those with AIDS alone was 11.56 ± 0.98 years. The effects of gender (12.94 [2.81-59.97]), CD4 (0.22 [0.08-0.54]), ART treatment (0.42 [0.24-0.75]), and isoniazid drug prophylaxis (0.08 [0.01-0.6]) were found to be significant on death due to co-infection with AIDS and TB. Also, the effects of sex (3.39 [2.03 -5.66]), CD4 (0.34 [0.22-0.51]), ART treatment (0.32 [0.23 - 0.45]), isoniazid drug prophylaxis (0.5 [0.29 - 0.85]), and Co-trimoxazole drug prophylaxis (0.34 [0.2-0.6]) were seen to be significant on death due to other reasons.

    Conclusion

    In this study, the cause-specific hazard model was applied to identify the risk factors for all causes of death. Therefore, this method could be used to identify the factors influencing causes of death (separately) and provide solutions to prevent the risks

    Keywords: tuberculosis, HIV, AIDS, cause-specific hazards, competing risk
  • Milad Vahidirad , Milad Arab, Nozari , Hamidreza Mohammadi , Fatemeh Shaki Pages 175-182
    Background and
    purpose
    Diazinon (Dz) is a widely used insecticide. It can cause nephrotoxicity and neurotoxicity by induction of oxidative stress. Edaravone is a drug with antioxidant effect that is used in treatment of acute infraction disorders. In this study we used edaravone for ameliorating diazinon induced kidney and brain damage.
    Materials and methods
    Twenty four male Wistar rats were divided into the following groups: Control (normal saline), Dz (150mg/kg) and edaravone (10mg/kg and 20mg/kg) that were injected 30min before Dz. After 24 hr, the animals were anesthetized and the brain and kidney tissues were separated. Then oxidative stress factors were evaluated. Blood serum samples were also taken to determine the levels of BUN, creatinine, and nitric oxide.
    Results
    Dz significantly increased oxidative stress markers such as reactive oxygen species (ROS), lipid peroxidation, protein carbonyl, and glutathione oxidation in kidney and brain tissues. Also, the levels of BUN, creatinine and nitric oxide increased after Dz injection. Interestingly, ederavone administration significantly decreased ROS production in rats’ kidney and brain tissues (p<0.05). It also significantly protected kidney and brain against lipid peroxidation and glutathione oxidation (p<0.05). Edaravone treatment could noticeably inhibit diazinon induced protein carbonyl production in both tissues. Furthermore, edaravone significantly ameliorated the increased levels of BUN, creatinine, and nitric oxide due to Dz administration (p<0.05).
    Conclusion
    These data suggested that edaravone can prevent nephrotoxicity, neurotoxicity and acute toxicity of diazinon via reducing oxidative stress
    Keywords: diazinon, edaravone, nephrotoxicity, neurotoxicity, oxidative stress
  • Farnoosh Naseri , Saeid Morovvati Pages 183-188
    Dentinogenesis imperfecta (DI) is an inherited disorder affecting dentin. Defective dentin formation results in discolored teeth that are prone to attrition and fracture. Mutation in dentin
    and the main gene in this disease is DSPP. Heterozygous mutations in this gene cause tooth sialophosphoprotein (DSPP) causes dentin disorders DI I and II. Imperfecta is a dominant autosomal trait that affects both dual and permanent dental systems. In both sexes, there are clinically yellow-brown teeth and in radiography images, structural defects such as canopy crown and small chamomile pulp are seen. Often, the underlying mineralization defects (bone softness) cause the enamel to wear, which in the second place causes dentin cavitation and abrasion.
    This study, reports a 9-year-old child with hearing loss attending the Rasad Laboratory. The patient's blood was studied by the NGS method and the DSPP mutation was identified. To confirm the mutation, a primer was designed for the mutation point and DNA extraction and PCR technique were performed. Afterwards, DSPP gene was sequenced.
    Following the sequencing of the genome by the NGS method, heterozygous mutations were found in the DSPP gene. The patient had a defect in dental gene but had completely healthy teeth and a low frequency of hearing. The father of the child was then studied and was found with a heterozygous mutation in the DSPP gene.
    The disease is dominant autosomal defect and can also cause deafness in some cases. In this report, the patient had only hearing loss without any symptoms of dental defects
    Keywords: Dentinogenesis Imperfecta, DSPP, dental defects, deafness
  • Mahgol Tajbakhsh , Majid Saeedi Pages 189-202
    Testosterone is one of the most important male steroid hormones that plays a key role in the development of male reproductive tissues. The secretion of this hormone decreases rapidly after age 50. Hypogonadism in men is a clinical syndrome that is caused by a defect in the production of testosterone, sperm, or both. Several alternative therapies are approved and prescribed according to their efficacy, patient's priorities, and costs. One of these treatments is the transdermal administration of testosterone. In this route, the drug is introduced through attached patch with a drug reservoir, through a permeable membrane, or applied directly on the skin in the form of a gel or lotion. In different countries, testosterone therapy by transdermal administration is rising progressively. Transdermal testosterone delivery by gels or lotions is the preferred method of some men. The pricing level of these transdermal preparations is generally higher than commonly available short-acting injectables, but these user friendly methods are still preferred by many patients. In this study, different types of transdermal preparations, mainly patch, gel, and lotion, as well as a brief overview of buccal and intranasal methods are discussed in details
    Keywords: testosterone, hypogonadism, transdermal, patch, gel
  • Golnar Rahimzadeh, Majid Saeedi Dr, Fereshteh Farshidi, Mohammad Sadegh Rezai Pages 203-212

    Background and

    purpose

    Infections caused by multidrug-resistant gram-negative bacteria are rising. Phage therapy is an effective treatment in infections resistant to treatment and progress has been made with its use and development in recent years. Phage therapy in treatment of gram-negative bacterial infections is not well investigated in clinical trials. Therefore, the aim of this study was to systematically review studies on phage therapy against gram-negative bacterial infections.
    Methods & Materials: This review was done using electronic databases, including Scopus, PubMed, Google Scholar, and Web of science and articles published from 1968 to 2017 were investigated. Studies meeting the inclusion criteria were selected and estimated using a review method.

    Results

    A total of 128,009 articles were indexed from which 320 were selected based on their abstracts. Then, some were excluded including experimental studies and In vitro and In vivo studies. Finally, clinical trials (n=23) that met the inclusion criteria and published in English were selected.

    Conclusion

    This review showed that phage therapy is an effective treatment against gram-negative bacterial infections in humans orally, topically, and subcutaneously injected

    Keywords: phage therapy, infection, gram-negative bacteria, review
  • Vahid Akbari Kordkheyli, Setareh Zarpou, Ehsan Nabipur, Alireza Tafazoli Pages 213-239

    MicroRNAs (miRNAs) are small non-coding RNAs that regulate the expression of about 60% of human genomes. Silibinin or mixture of silybin A and B is a flavonolignans that constitute 70-80% Silymarin which is considered to be its main effective ingredient. Silibinin revealed antioxidant and anti-inflammatory effects by scavenging free radicals, improving antioxidant enzymatic activities, and suppressing NF-кβ activation. One of the recent discoveries about the functions of silibinin, is its ability to change different miRNAs expression, especially in cancer. For instance, silibinin decreases Bcl2 level by inhibiting miR-21 expression in breast cancer cells that leads to apoptosis. Silibinin elevates miR-203 expression in lung cancer cells that causes stimulation of E-cadherin. The component can differentiate mesenchymal phonotype to epithelial. Also, treatment of glioblastoma cancer cells with silibinin diminishes anti-apoptosis factor XIAP by upregulation of miR-7 that causes prevention of autophagia in these cells. Therefore, silibinin could induce apoptosis and differentiation and inhibit proliferation in different cancer cells via regulation of various miRNAs expression. In this review study we aimed to summarize the studies about the effects of silibinin on different miRNAs expression in various types of cancer cells to distinguish the exact mechanism of silibinin anti-cancer effects

    Keywords: silibinin, miRNA, cancer
  • Iranikhah A, Hormati A, Shakeri M, Aghaali M Pages 230-242
    Non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD) is the most common cause of liver disease in children. With increasing prevalence of childhood obesity, NAFLD is increasingly seen in children. The prevalence varies according to the population studied (race and ethnicity) and the definition of NAFLD used in the study. In Iran, the prevalence of NAFLD in obese children ranges from 50% to 55% and in the general population of children is about 17%. Most patients with NAFLD are asymptomatic. However, abdominal pain may be present in the right and upper extremity, and hepatomegaly or non-specific symptoms such as abdominal discomfort, weakness, fatigue or attention disorder may also be seen. Diagnostic methods of NAFLD include laboratory tests, biomarkers, biopsy, and imaging studies such as ultrasound, CT, MRI. There is no definitive treatment for non-alcoholic liver disease. Modification of some risk factors such as obesity, diabetes, and hyperlipidemia are often recommended, but weight loss is more beneficial. Early diagnosis of NAFLD in children and its management can reduce further complications. Therefore, in this study, we reviewed the articles published on NAFLD in children (until 2017) using electronic databases, including PubMed, ProQuest, Scopus, and Google Scholar. We reviewed the signs of NAFLD, its epidemiology, etiology, complications, laboratory findings, different diagnostic methods, treatments, and follow up procedures
    Keywords: nonalcoholic fatty liver disease, children, metabolic syndrome, steatohepatitis
  • Nasim Bozorgi, Soghra Khani, Forouzan Elyasi, Mahmood Moosazadeh, Ghasem Janbabaei, Leyla Shojaee Pages 243-255

    Background and

    purpose

    Breast cancer is the most common cause of death due to cancer in women throughout the world. There is no absolute way to prevent this cancer, so, screening for early diagnosis is essential. The aim of this study was to review the strategies that promote breast cancer screening behaviors in women.

    Materials and methods

    In this review study, Persian and English articles (published 1985-2017) were searched in electronic databases including Google scholar, SID, Magiran, Pubmed, and Science Direct using the following keywords: strategy, screening behavior, cancer, breast cancer, and women.

    Results

    In this study, 438 articles were found and after screening the title, abstract, and original text, 39 articles were selected. Based on the findings, effective strategies for promoting screening behaviors in women included self-care trainings in breast cancer, designing cost-effective public screening programs, using reminders to invite women to screen, eliminating fear, and anxiety about screening for breast cancer.

    Conclusion

    Screening for early diagnosis of breast cancer is of great benefit in performing fast and appropriate treatments, so various strategies should be used to increase screening behaviors in women. These strategies should be promoted using human resources, educational materials, health policies, and psychosocial supports.

    Keywords: strategy, screening behavior, cancer, breast cancer, women
  • Rezaee E_Hanifi N_Rohani M_Faghih Zadeh S. Correction to: Effective Factors on Delayed Onset of Treatment in Patients with Acute Myocardial Infarction. J Mazandaran Univ Med Sci. _() : Pages 256-257
    Correction to: Effective Factors on Delayed Onset of Treatment in Patients with Acute Myocardial Infarction


    Ensiyeh Rezaee1,
    Nasrin Hanifi2,
    Mahin Rohani3,
    Soghrat Faghih Zadeh4

    1 MSc Student in Critical Care Nursing, Faculty of Nursing and Midwifery, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran
    2 Assistant Professor, Department of Critical Care Nursing, Faculty of Nursing and Midwifery, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran.
    3 Instructor, Department of Critical Care Nursing, Faculty of Nursing and Midwifery, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran
    4 Professor, Department of Biostatistics, Faculty of Medicine, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran




    In the article published in volume 28, issue 163, 2018, the corresponding author’s name was published incorrectly, which is now corrected.

    * Corresponding Author: Nasrin Hanifi - Faculty of Nursing and Midwifery, Zanjan University of Medical Sciences, Zanjan, Iran (E-mail: [email protected])
    Keywords: erratum, erratum