فهرست مطالب

نشریه علوم و تکنولوژی محیط زیست
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 77، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهدی گودینی، حاتم گودینی ، فرهاد سلیمی صفحات 1-15
    زمینه و هدف
    صنعت پتروشیمی همانند برخی از صنایع دیگر به عنوان یکی از آلوده کننده های محیط زیست محسوب می شود که فاضلاب های حاوی نیتروژن آمونیاکی این صنایع می تواند باعث آلودگی آب و محیط زیست شود. هدف از این مطالعه حذف دو مرحله ای نیتروژن آمونیاکی از پساب پتروشیمی کرمانشاه با استفاده از باکتری های بومی تثبیت شده بر روی کربن فعال گرانولی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه به صورت پیوسته و به مدت 60 روز بهره برداری در دو رآکتور با حجم موثر هر کدام 7/1 لیتر انجام شده است. رآکتورهای مورد استفاده به صورت بستر ثابت و با جریان روبه بالا مورد بهره برداری قرار گرفته اند. از کربن فعال تثبیت شده با باکتری های نیتریفایر و دنیتریفایر به عنوان بستر استفاده شده است. اثر غلظت اولیه آمونیاک و نیترات (mg/l200-50) و زمان ماند (h 3-1) در pH 8 و دمای 3±28 درجه سانتی گراد مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داده است که با افزایش زمان ماند در هر رآکتور، راندمان نیتریفیکاسیون و دنیتریفیکاسیون افزایش یافته است. ماکزیمم سرعت نیتریفیکاسیون و دنیتریفیکاسیون به ترتیب Kg NH4+/m3. d 69/2 و Kg NO3-/m3. d 49/2بوده است. بیش ترین میزان نیتریفیکاسیون و دنیتریفیکاسیون در زمان ماند 3 ساعت بوده که حذف آمونیاک و نیترات با راندمان 5/99 درصد حاصل شده است.
    بحث و
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داده است که باکتری های بومی تثبیت شده بر روی کربن فعال گرانولی و استفاده از آن در یک رآکتور پیوسته رشد چسبیده با جریان روبه بالا توانایی بالایی در حذف آمونیاک داشته است.
    کلیدواژگان: نیتروژن آمونیاکی، نیتریفیکاسیون، دنیتریفیکاسیون، کربن فعال گرانولی
  • آتوسا احمدی ، اعظم سادات حسینی الهاشمی صفحات 17-28
    زمینه و هدف
    آلودگی به هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای یکی از شایع ترین آلودگی ها در منطقه نفت خیز استان خوزستان می باشد. هدف از مطالعه بررسی و تعیین میزان هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای در خاک کارخانه ی بهره برداری و نمک زدایی هفت شهیدان مسجدسلیمان بود که نمونه برداری از خاک، از (7) ایستگاه در دو فصل زمستان و بهارسال 94-93 انجام شد.
    روش بررسی
    نمونه خاک پس از جمع آوری و انتقال به آزمایشگاه، همگن شده و PAHs موجود در آن ها استخراج و با استفاده از دستگاه GC-MS مقادیر 16 ترکیب PAHs اندازه گیری شدند. علاوه بر آن مقادیر pH، EC ،مواد آلی و دانه بندی موجود در خاک مورد سنجش قرارگرفتند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین PAHs خاک ایستگاه 1 الی 7 در فصل زمستان به ترتیب 81/265، 78/55 ،04/31 ، 33/46 ، 61/62 ، 70/33،ND و در فصل بهار 82/310، 69/63 ، 12/38 ، 36/55 ، 14/77، 62/44،ND میلی گرم بر کیلو گرم وزن خشک بودند. بین میزان PAHsموجود در خاک و مقادیر پارامترهای EC و pH در سطح 01/0 همبستگی منفی و با مواد آلی همبستگی مثبت مشاهده شد.
    بحث و
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده از نسبت های مولکولی PAHs نشان داد که منشا PAHs کلیه ایستگاه ها مخلوطی از منابع پایرولیتیک و پتروژنیک می باشد. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در ایستگاه های شماره (1،2،5،6) به علت نزدیکی به تاسیسات و مخازن و نشت نفت (نفت ریزی) غلظت ترکیبات PAHs در آن ها بالا است. طبق نتایج حاصل در تمامی ایستگاه ها ترکیبات بنزو بی فلورانتن، بنزو کا فلورانتن، دی بنزو (ah) آنتراسن،و فنانترن بالاتر از استاندارد کیفی خاک کانادا می باشد.
    کلیدواژگان: PAHs، کارخانه ی بهره برداری و نمک زدایی هفت شهیدان، آلودگی نفتی، کروماتوگرافی گازی- طیف سنج جرمی
  • پروشات حدادی، محمدحسن خوشگفتارمنش ، مهدی صدیقی، علی بهرام همدانی صفحات 29-38
    زمینه و هدف
    بازیافت آب، به عنوان یکی از راه کارهای تاثیر گذار برای برون رفت از بحران آب تلقی می شود. امروزه تکنیک ها و روش های متنوعی برای طراحی سیستم های تخصیص آب توسعه داده شده اند. بنابراین آب مورد استفاده در صنایع، تا سطح قابل قبولی کاهش پیدا می کند.
    روش بررسی
    تکنولوژی پینچ آبی، یک تکنیک سیستماتیک برای آنالیز شبکه های آبی و کاهش هزینه های مربوطه است. همچنین این تکنیک در به حداقل رساندن هزینه ها، ایجاد رابطه میان هزینه عملیاتی و هزینه سرمایه ای در کنار رعایت استاندارد های محیط زیست مورد استفاده قرار می گیرد. روش پینچ آبی اهداف بهینه سازی را تعیین می کند، همچنین تغییرات مناسبی را نیز جهت طراحی شبکه ای با امکان به حداکثر رساندن استفاده مجدد آب، احیا-استفاده مجدد/ بازچرخانی پیشنهاد می دهد.
    یافته ها
    در مقاله حاضر شبیه سازی و بهینه سازی شبکه آب یک پالایشگاه نفت با استفاده از نرم افزار اسپن واتر Aspen Water و روش گرافیکی-ریاضی به اسم جدول الگوریتم مرکب (CTA) برای مدل استفاده مجدد/بازچرخانی مورد بررسی قرار گرفت که منجر به کاهش چشمگیر مصرف آب تازه و پساب شد. سپس روش توسعه جدول الگوریتم مرکب (ECTA) برای ارایه مدل احیا-استفاده مجدد/بازچرخانی ارایه شد.
    بحث و
    نتیجه گیری
    با استفاده از روش جدول الگوریتم مرکب در به حداقل رساندن نرخ جریان آب تازه، پساب و هزینه های مربوط به تامین آب تازه و تخلیه پساب در مقایسه با اسپن واتر نتایج بهتری ارایه شد. سپس توسعه یافته روش جدول الگوریتم مرکب با به کار گیری واحد احیا در کنار استفاده مجدد/بازچرخانی نتایج موفقیت آمیزی در بهینه سازی شبکه آب به دست آمد.
    کلیدواژگان: تکنولوژی پینچ آبی، استفاده مجدد، احیا –استفاده مجدد، احیا- بازچرخانی
  • گل محمد خوب بخت ، محمد قحدریجانی صفحات 39-48
    زمینه و هدف
    اخیرا توجه زیادی به توسعه سوخت های جایگزین به منظور رسیدن به استاندارد آلایندگی و کاهش وابستگی به سوخت های فسیلی معطوف گردیده است. بیودیزل و اتانول به عنوان سوخت های جایگزین عمده (مهم) که از منابع تجدیدپزیر بدست می آیند مورد توجه زیادی قرار گرفته اند. این سوخت ها میزان اکسیژن خوبی دارند بنابراین پتانسیل بسیار بالایی برای کاهش آلایندگی دارند.
    روش بررسی
    در این تحقیق به بررسی تاثیر مشخصه های بار و سرعت موتور و همچنین درصدهای مختلف اختلاط سوخت های دیزل، بیودیزل و اتانول بر روی مصرف سوخت ویژه موتور دیزل OM 314 پرداخته شد. طراحی آزمایش ها با استفاده از روش آماری سطح پاسخ پایه ریزی شد.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که با افزایش بار اعمالی به موتور مصرف ویژه سوخت در تمام اختلاط های سوختی کاهش یافتو با افزایش میزان بیودیزل و اتانول در سوخت های اختلاط یافته، مصرف ویژه سوخت ترمزی نسبت به سوخت دیزل افزایش پیدا کرد به طوری که کم ترین میزان مصرف ویژه سوخت ترمزی موتور به میزان g/kW. h156 در حالت بار کامل و در سرعت دورانی 2453 دور بر دقیقه و برای سوخت گازوییل خالص (D100B0E0) رخ داد.
    بحث و
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بیش ترین میزان مصرف ویژه سوخت در بار اعمالی 20 درصد موتور و سرعت دورانی 2800 دور بر دقیقه برای مخلوط حجمی 4/0 لیتر بیودیزل و 4/0 لیتر اتانول در یک لیتر گازوییل (D58B18E24) و به مقدار 413 گرم بر کیلو وات ساعت رخ داد.
    کلیدواژگان: بیودیزل، اتانول، دیزل، مصرف سوخت، سطح پاسخ
  • سعید گنجعلی، حسینعلی زبردست رستمی، علی کاظمی ، زهرا صاحبی، سهیل سبحان صفحات 49-62
    زمینه و هدف
    امروزه آلودگی محیط زیست به خصوص آلودگی اکوسیستم های آبی، جوامع انسانی و سایر موجودات زنده را درگیر مشکلات جدی نموده است. همراه با رشد روز افزون جمعیت، به طبع استفاده از موادشیمیایی نیز در بخش های مختلف صنعتی، خانگی و کشاورزی افزایش یافته است. ترکیبات مختل کننده غدد درون ریز یا ترکیبات شبه استروژنی به علت ایجاد اثرات منفی در انسان و حیوانات (ماهیان ودوزیستان) شایان توجه اند. این مطالعه به منظور تعیین غلظت ترکیبات نونیل فنول و بیسفنولA در نمونه های آب مصب 9 رودخانه سواحل جنوب غربی منتهی به دریای خزر و بررسی هم بستگی این ترکیبات با مقادیر اکسیژن خواهی شیمیایی (COD) ، اکسیژن خواهی بیولوژیکی (BOD) و pH انجام پذیرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه میزان پارامترهای مختلف براساس روش های استاندارد آب و پساب اندازه گیری شد. و برای استخراج بیسفنول A و نونیلفنول در نمونه های آب رودخانه از روش جداسازی مایع- مایع استفاده گردید. و میزان بیسفنول A ونونیل فنول با دستگاه کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا اندازه گیری شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد مصب رودخانه آستارا دارای مقادیر بالایی از پارامترهای مورد مطالعه نسبت به سایر ایستگاه ها می باشد که این می تواند به علت عبور رودخانه از مرکز شهر آستارا و ورود فاضلاب های شهری و خانگی به داخل رودخانه باشد. نتایج آزمون هم بستگی نشان داد که هم بستگی مثبت و معنی داری بین مقادیر COD و BOD با مقادیر بیسفنولA و نونیل فنول در نمونه های مورد مطالعه مشاهده گردید، هم چنین هم بستگی منفی (معکوس) و معنی داری بین مقادیر pH با مقادیر بیسفنولA و نونیل فنول در نمونه های مورد مطالعه دیده شد.
    بحث و
    نتیجه گیری
    وجود این ترکیبات شبه استروژنی در مقادیر کم نیز اثرات منفی در سلامت جوامع زیستی ایجاد می کند، لذا نگرانی در ارتباط با حضور این آلاینده ها در منابع آبی کشور وجود دارد.
    کلیدواژگان: بیسفنولA، نونیل فنول، سواحل غربی دریای خزر
  • محمد امیری ، مرتضی دیرانلو صفحات 63-78
    زمینه و هدف
    در سالهای اخیر در موضوع اندرکنش خاک و آلودگی تحقیقات وسیعی صورت گرفته، اما در زمینه فرایند اندرکنش آلاینده های فلز سنگین و نانورسها تحقیقات قابل توجهی انجام نشده است. آلاینده فلز سنگین سرب، به عنوان یکی از آلاینده های فلز سنگین متداول در پروژه های ژئوتکنیک زیست محیطی شناخته شده است. از سوی دیگر هر چند برای قابلیت نگه داری آلاینده های فلزی توسط خاک از سوی پژوهش گران معادلاتی ارایه شده است، اما در زمینه قابلیت نگه داری، نانورس ها و هم چنین تاثیر حضور کربنات بر معادلات قابلیت نگه داری مطالعه ای صورت نگرفته است. بر این اساس هدف این پژوهش مطالعه رفتار ژئوتکنیک زیست محیطی نانورس ها و نانورس های اصلاح شده با کربنات از نظر قابلیت جذب آلاینده فلز سنگین سرب و ارایه معادلاتی برای قابلیت نگه داری آلاینده ها بوده است.
    روش بررسی
    برای دست یابی به هدف مذکور، با انجام یک سری آزمایش های ژئوتکنیک زیست محیطی، ساز و کار
    نگه داری آلاینده فلز سرب توسط بررسی تغییرات pH، قابلیت نگه داری آلاینده و ارزیابی پراش اشعه ایکس (XRD) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. هم چنین با ارایه یک سری معادلات خطی و غیر خطی به بررسی قابلیت نگه داری آلاینده فلز سنگین سرب توسط نانورس کلوزایتNa+ با تغییر pH محیط و نیز تغییر میزان کربنات نمونه پرداخته شده است.
    یافته ها
    نتایج تحقیق حاضر بیان گر آن است که میزان کربنات یک عامل تاثیر گذار بر قابلیت نگه داری است و این پارامتر باید در معادلات عددی ظاهر شود. هم چنین حضور پارامتر تغییر pH در معادلات موجب افزایش ضریب هم بستگی در معادلات ارایه شده می شود.
    بحث و
    نتیجه گیری
    معادلات عددی ارایه شده می توانند جایگزین مناسبی برای روش های آزمایشگاهی باشند و در طراحی مراکز دفن زباله مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: نانورس، معادلات قابلیت نگه داری، کربنات، فلز سنگین سرب
  • سید حسن فاطمی، فروغ فرساد*، سید محمود شریعت، فرزام بابایی سمیرمی صفحات 79-98
    زمینه و هدف

    آلودگی های زیست‎محیطی، محصول فرعی و ناخواسته فعالیت های صنعتی مختلف است که باعث شده محیط‎زیست بیش تر از پیش در معرض تهدید قرار گیرد. از طرفی، با توجه به رشد جمعیت و بالا رفتن مصرف سالانه برق کشور ضرورت احداث و ساخت نیروگاه‎های جدید الزامی است. نوع نیروگاه‎ها بر اساس طیف گسترده‎ای از معیارها اولویت بندی می شوند. در این تحقیق، با در نظر گرفتن شاخص‎های مختلف زیست‎محیطی، اقتصادی و اجتماعی به تعیین اولویت نیروگاه های بادی کهک به عنوان بزرگ ترین نیروگاه بادی کشور و نیروگاه سیکل ترکیبی پاکدشت به عنوان بزرگ ترین نیروگاه سیکل ترکیبی کشور پرداخته شده است.

    روش بررسی

    در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی (AHP) برای وزن‎دهی معیارها و همچنین برای تعیین ارجحیت انتخاب نیروگاه از فرآیندTOPSIS استفاده شده است. بدین منظور روش ترکیبی (AHP–TOPSIS) مورد استفاده قرار گرفت. این دو روش از جمله مهم ترین و پرکاربردترین روش های تصمیم گیری محسوب می شوند و انتظار می رود که ترکیب آن ها بتواند نتایج بهینه ای ارائه دهد.

    یافته ها

    در میان 5 معیار اصلی زیست محیطی که خبرگان اوزان هریک را تعیین کردند شاخص آب با وزن (451/0) در رتبه اول، هوا با وزن (234/0) در رتبه دوم، شاخص مربوط به پیامدهای اقتصادی- اجتماعی با بردار ویژه (120/0) در رتبه سوم، خاک با بردار ویژه (114/0) در رتبه چهارم و همچنین، سایر اثرات زیست‎محیطی (به جز آب، هوا، خاک) با توجه به وزن به دست آمده از محاسبات با مقدار (081/0) در رتبه پنجم قرار گرفته اند.
    بحث و

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که نیروگاه بادی به دلایل مختلفی مانند: نیاز نداشتن به سوخت های فسیلی، آلودگی های کمتر زیست محیطی و پایداری بیشتر، مناسب تر از نیروگاه سیکل ترکیبی است.

    کلیدواژگان: شاخص های زیست محیطی، نیروگاه، تصمیم گیری چند معیاره، AHP، TOPSIS
  • محمدرضا حیدری، محمد ملکوتیان، فهیمه اسدی صفحات 99-108
    زمینه و هدف
    فسفر یکی از مهم ترین آلاینده های محیط های آبی می باشد. آلودگی فسفر در منابع آب های سطحی و زیرزمینی از استفاده مفرط کود در زمین های کشاورزی کنترل نشده و تخلیه فاضلاب های تصفیه نشده نشات می گیرد. تخلیه این عنصر در محیط اثرات بهداشتی بسیار زیادی دارد. این پژوهش با هدف بررسی کارایی فرایند اکسیداسیون فنتون در کاهش فسفر از محلول آبی انجام گرفت.
    روش بررسی
    این تحقیق حاصل یک مطالعه تجربی در مقیاس آزمایشگاهی می باشد. دراین مطالعه تاثیر پارامترهای متغیر شاملpH، غلظتFe+2، غلظت H2O2، زمان تماس و غلظت اولیه فسفر در حذف فسفر به وسیله فرآیند فنتون از محلول آبی مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج به دست آمده نشان داد که فرآیند فنتون قادر به حذف 97 درصد فسفر می باشد به گونه ای که بیشترین درصد حذف فسفردر نسبت غلظتH2O2 / Fe2+=mg/l 1000/2200، زمان تماس60 دقیقه و 5/3 pH= مشاهده گردید. نتایج آزمون آماری SPSS نشان داد که میانگین غلظت در تمامی متغیر ها قبل و بعد از انجام فرایند اختلاف معنی داری حذف داشت (05/0P<).
    بحث و
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش کارایی مطلوبی در حذف فسفر به وسیله فنتون در تصفیه آب و کنترل آلاینده نشان داد. فرایند فنتون یک فرآیند موثر در حذف مواد آلی مانند فسفر از آب از لحاظ میزان راندمان حذف و هزینه مقرون به صرفه تر در مقایسه با دیگر فرآیند های حذف این آلاینده ها می باشد. در ضمن جهت دست یابی به روش های ترکیبی کامل تر و بهتر توصیه می شود در سایر مطالعات راندمان حذف به وسیله این فرآیند را با استفاده از ترکیب با اکسیدان های دیگری مانند تابش فرابنفش و… ارتقاء داد.
    کلیدواژگان: روش حذف، فسفر، فرآیند فنتون، پراکسید هیدروژن
  • سید مهدی حسینی فرد *، هادی قربانی صفحات 109-123
    زمینه و هدف

    آلودگی آب به فلزات سنگین یکی از معضلات مهم زیست محیطی است. هدف از این پژوهش بررسی میزان حذف فلز روی از محلول های آبی با استفاده از نانو ذرات دی اکسید منگنز بود.

    روش بررسی

    ابتدا نانو ذرات دی اکسید منگنز به روش ترسیب الکتروشیمیایی کاتدی سنتز گردید و تاثیر پارامترهای pH، زمان تماس، غلظت نانو ذرات و اثر غلظت اولیه بر فرآیند جذب روی در سیستم ناپیوسته مورد بررسی قرار گرفت. جهت شناسایی نانو ذرات دی اکسید منگنز از پراش پرتو ایکس (XRD) ، طیف سنج مادون قرمز (FT-IR) و میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) استفاده گردید. ایزوترم های جذب لانگمیر و فرندلیچ و همچنین سینتیک های جذب فلز روی توسط جاذب نانو ذرات دی اکسید منگنز بر اساس مدل های شبه مرتبه اول و شبه مرتبه دوم بررسی شد.

    یافته ها

    تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی نشان داد که اندازه این ذرات 30 تا 50 نانومتر است. نتایج نشان داد که با افزایش pH، درصد حذف و ظرفیت جذب روی افزایش یافت و در pH 6 به حداکثر خود یعنی 4/90 درصد رسید. افزایش زمان تماس و میزان جاذب باعث افزایش راندمان جذب شد. در بررسی ایزوترم های جذب، داده های آزمایشی مطابقت بیشتری با مدل لانگمیر نشان دادند. ظرفیت جذب لانگمیر 71/285 میلی گرم بر گرم بدست آمد. همچنین داده های بدست آمده در این تحقیق برای جاذب نشان داد که جذب روی از مدل سینتیک شبه مرتبه دوم تبعیت می کند.
    بحث و

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که نانو ذرات دی اکسید منگنز به عنوان جاذب مناسب توانایی بالایی در جذب فلز روی از محیط های آبی دارند.

    کلیدواژگان: حذف روی، محلول های آبی، سنتز الکتروشیمیایی کاتدی، نانو ذرات دی اکسید منگنز
  • حمیده اسودی، فیاض آقایاری *، لیلا سمیعی صفحات 125-140
    زمینه و هدف

    به منظور بررسی اثر سیلیکا ایروژل نانو ساختار به عنوان یک جاذب رطوبت خاک بر عملکرد و کارایی مصرف آب ذرت و مقایسه آن با سوپرجاذب، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در چهار تکرار در سال زراعی 93-1392 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج انجام گرفت.

    مواد و روش ها

    کم آبیاری در سه سطح شامل آبیاری بر اساس 100، 75 و50 درصد نیاز آبی گیاه در کرتهای اصلی و مواد جاذب رطوبت در سه سطح شامل عدم مصرف ماده جاذب رطوبت، مصرف سوپرجاذب به میزان 30 کیلوگرم در هکتار و مصرف سیلیکا ایروژل به میزان 5 کیلوگرم در هکتار در کرتهای فرعی قرار گرفت.

    یافته ها

    بیشترین مقدار عملکرد دانه (12684 کیلوگرم در هکتار) در شرایط آبیاری با 100 درصد نیاز آبی و مصرف سیلیکا ایروژل به دست آمد. با مصرف سوپرجاذب و سیلیکا ایروژل عملکرد دانه افزایش یافت به نحوی که کاربرد سیلیکا ایروژل نسبت به سوپرجاذب برای افزایش عملکرد دانه، در سطح آبیاری 100 درصد نیاز آبی دارای برتری نسبی معنی داری بود اما در سطوح 75 و 50 درصد نیاز آبی در یک گروه آماری قرار گرفت. کاربرد سوپرجاذب و سیلیکا ایروژل به ترتیب منجر به افزایش 116/2 و 154/1 درصدی کارایی آب برای عملکرد دانه و افزایش 38/4 و 85/9 درصدی کارایی آب برای عملکرد بیولوژیک شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه، کاربرد سیلیکا ایروژل نانو ساختار، برای افزایش بهره وری آب و عملکرد ذرت پیشنهاد میگردد

    کلیدواژگان: بهره وری، خشکی، سوپرجاذب، مدیریت مصرف آب
  • بهنام صادقی، مریم کیانی صدر ، مهرداد چراغی صفحات 141-149
    زمینه و هدف
    توسعه صناع و توجه به مسائل زیست محیطی محتمل، همچنین استفاده بهینه و پایدار از همه امکانات پهنه سرزمین در راستای مکانیابی بهینه با توجه به توان اکولوژیکی منطقه یکی از موضوعات مهمی است که در سالهای اخیر مورد توجه بخش مدیریت محیط زیست قرار گرفته است. این تحقیق سعی دارد تا با ارزیابی توان منطقه و پهنه بندی مناسب کاربری صنایع پتروشیمی در جهت برنامه ریزی و ایجاد تعادل و توازن منطقه ای با توجه به قابلیتها و شرایط زیست محیطی به مکانیابی مناسب کاربری صنایع مذکور بپردازد.
    روش بررسی
    در این تحقیق، پس از تعیین پارامترهای اکولوژیکی و غیراکولوژیک لازم جهت آنالیز، نسبت به وزن دهی این فاکتورها با استفاده از روش تحلیل فرآیند سلسله مراتبی اقدام گردید. سپس نوزده لایه اطلاعاتی (کاربری اراضی، شیب، هیدرولوژی، جهت دامنه، ارتفاع از سطح دریا، اقلیم، دانه بندی خاک، عمق خاک، فرسایش خاک، فاصله از فرودگاه ها، فاصله از شهرها، فاصله از روستاها، فاصله از جاده ها و بزرگراه ها، فاصله از سدها و تالابهای اصلی، فاصله از مناطق حفاظت شده، فاصله از صنایع، فاصله از گسل، فاصله از خطوط برق، فاصله از خطوط نفت و گاز) ، در محیط GIS ، به روش، رویهم گذاری وزنی (Weighted Overlay) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. .
    یافته ها
    از نتایج حاصل از این تحقیق این طور استنباط می شود که شهرستانهای شمالی و غربی استان (کبودرآهنگ، فامنین، رزن و اسدآباد) به لحاظ ویژگی های اکولوژیکی، به نسبت دارای شرایط بهتری بوده و بایستی در اولویت اول برنامه ریزی قرار گیرند. لذا؛ در صورتیکه در توسعه صنعت پتروشیمی استان، بودجه و امکانات در حد بهینه و مطلوب مهیا باشند؛ می توان جهت برنامه-ریزی های آتی توسعه صنعت در این شهرستانها اقدام نمود. نتایج این تحقیق به سیاستگذاران و تصمیم گیران کمک خواهد کرد تا بتوانند بر اساس آنها برنامه ریزی دقیق تری داشته باشند
    کلیدواژگان: مکانیابی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی، GIS، روی هم گذاری وزنی _
  • سعید مطهری ، رضا ارجمندی، جعفر نوری، برهان ریاضی صفحات 151-168
    زمینه و هدف
    وجود کوهستان در نزدیکی شهر تهران را فرصت مناسبی برای توسعه اقتصادی و گذران اوقات فراغت شهروندان فراهم آورده است. روند رو به رشد گردشگری در این مناطق و کم توجهی به یک برنامه راهبردی، موجبات اثرات نامطلوب زیست محیطی بویژه در مناطق کوهستانی مشرف به منطقه یک شهرداری تهران را به علت بهره برداری بیشتر فراهم آورده است. لذا، هدف پژوهش حاضر کمک به فرآیند مدیریت و برنامه ریزی در محدوده مطالعاتی است.
    روش بررسی
    این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی است که دارای سه مرحله اصلی است. درگام نخست وضع موجود با تهیه ماتریس ارزیابی عوامل داخلی (IFE) و خارجی (EFE) مورد بررسی قرار گرفت. در مرحله دوم با تهیه ماتریس فرصت ها، تهدیدات، قوت ها و ضعف ها (SWOT) ، راهبردهای متناسب با عوامل ارائه گردید. در مرحله سوم نیز با کمک ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی (QSPM) ، راهبردها ارزیابی و اولویت بندی شدند.
    یافته ها
    در ماتریس ارزیابی عوامل داخلی، بیشترین امتیاز به "وجود ساختاری با نام -ناحیه ویژه کوهستان- در منطقه یک شهرداری تهران" و در ماتریس ارزیابی عوامل خارجی به "پایین بودن سطح آگاهی گردشگران از اهمیت محیط های کوهستانی" اختصاص یافته است. بر اساس نتایج، 26 راهبرد تعیین گردید.
    بحث و
    نتیجه گیری
    نتایج حاصل از ارزیابی راهبردها حاکی از آن است که اولین قدم در راستای اهداف مدیریت راهبردی محدوده مطالعاتی، راهبرد "تهیه طرح جامع گردشگری منطقه و تجهیز خدمات گردشگری با مشارکت سازمان های مرتبط" می باشد. "حفظ ویژگی ها و وجوه متمایز رود دره های دامنه جنوبی البرز با هدف حفظ تنوع محصول گردشگری" نیز در اولویت دوم قرار دارد.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، گردشگری کوهستان، مدیریت راهبردی، تهران
  • سپیده موحد ، منوچهر طبیبیان صفحات 169-189
    حفظ بستر طبیعی و تنوع زیستی شهر جهت ایجاد ارتباط با طبیعت و ارتقاء کیفیت زندگی در شهر با توجه به افت کیفیت محیط زیست و از هم گسیختگی بنیان های اکولوژیک شهری، نیازمند یکپارچه سازی دانش بوم شناسی با فرآیند برنامه ریزی و توسعه شهری است. هدف تحقیق، تبیین نظری رویکرد جدید بوم شناسی شهری از طریق بررسی سیر تحول مفهوم بوم شناسی و ریشه های شکل گیری دانش بوم شناسی شهری است. همچنین این مقاله در صدد پاسخ دادن به این پرسش است که چگونه با بکارگیری بوم شناسی شهری به عنوان رویکردی نو در فرآیند برنامه ریزی و توسعه ی شهرها، می-توان فرصت هایی را برای ایجاد پیوند میان نظام اکولوژیک با محیط های شهری و فعالیت های انسانی پدید آورد.
    تحقیق حاضر از لحاظ روش با اتکا به شیوه های توصیفی و تحلیلی انجام گرفته و تلاش شده است که با انجام مطالعات کتابخانه ای و تحلیل نگرش های مرتبط با بوم شناسی شهری و مباحث مربوطه در برنامه ریزی و طراحی شهری، بتوان به ریشه های نظری موضوع و نحوه ی بکارگیری آن در علوم شهری از جمله شهرسازی با بررسی مصادیق کاربردی آن پی برد.
    با توجه به یافته های پژوهش، بوم شناسی شهری به عنوان رویکردی نوین در شهرسازی امروزه از جایگاه مناسبی برخوردار شده است. بازیابی شبکه های اکولوژیک شهری و طراحی و برنامه ریزی زیست بوم محور از مصادیق کاربردی دانش بوم شناسی شهری در سطوح مختلف محسوب می شوند و از این طریق متخصصان توانسته اند در جهت تقویت محیط طبیعی و ایجاد الگوهای توسعه مبتنی برحفظ ارزشهای اکولوژیکی شهر، گام های روبه جلویی بردارند.
    نتایج نشان می دهد، کاربرد دانش بوم شناسی شهری در برنامه ریزی و طراحی شهرها در قالب راهبردی نظری و عملی، بایستی به عنوان یک اولویت ملی جهت دستیابی به شهرهای پایدار و تاب آور مد نظر قرار گیرد. دستیابی به این امر مستلزم کارگروهی میان متخصصان مختلف، حمایت از برنامه های آموزشی و ایجاد تغییر در نحوه ی ارتباط میان سیاستگذاران و متخصصان می باشد.
    کلیدواژگان: اکولوژی، بوم شناسی شهری، برنامه ریزی زیست بوم محور، شبکه اکولوژیک
  • عباس عبدشاهی ، ابراهیم انسان صفحات 191-202
    زمینه و هدف
    با توجه به تقاضای روز افزون مردم برای تفرج گاه ها و مراکز تفریحی، تحلیل های اقتصادی و اجتماعی و بررسی کامل خواسته های مردم جهت فراهم نمودن امکانات و تسهیلات لازم، امری ضروری است. هدف این تحقیق برآورد ارزش تفرج گاهی پارک ساحلی اهواز به عنوان یکی از مهم ترین مراکز تفریحی مردم خوزستان و بالاخص شهر اهواز می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه از روش هزینه سفر انفرادی استفاده شده که می تواند به عنوان ابزاری موثر در برنامه ریزی و مدیریت طرح های توسعه ای مورد استفاده قرار گیرد. در این روش، رابطه بین تعداد بازدیدهای هر شخص در طول یک سال از یک تفرج گاه، هزینه سفر انفرادی هر فرد و متغیرهای اقتصادی- اجتماعی برآورد گردید. بدین منظور، تعداد 234 پرسش نامه در سال 1391 از بازدیدکنندگان پارک تکمیل گردید.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که متغیر سن افراد علی رغم داشتن علامت مورد انتظار، تاثیر معنی داری بر تعداد بازدیدها نداشته است. در حالی که متغیر درآمد و تحصیلات افراد اثر مثبت و هزینه سفر اثر منفی معنی داری بر تعداد بازدید افراد از پارک ساحلی داشتند. ارزش تفریحی پارک ساحلی برای هر فرد در طول سال معادل 157885 ریال و کل ارزش تفریحی سالانه پارک 1342022500 ریال برآورد گردید.
    بحث و
    نتیجه گیری
    از آن جا که نتایج نشان دهنده ی ارزش قابل توجه اقتصادی پارک ساحلی برای ساکنان شهر اهواز است، بایستی به تدوین طرح توسعه گردشگری آن مبادرت نمود. جهت گیری سیاست ها بایستی براساس توسعه تفرج گاه ها و پارک های شهری با حفظ استانداردهای محیط زیستی و ایجاد ساز و کارهایی برای بازگشت سرمایه باشد.
    کلیدواژگان: روش هزینه سفر انفرادی، ارزش گذاری، تفرج گاه، پارک ساحلی اهواز
  • مهدیه رضایی ، سید محمد شبیری، محمدرضا سرمدی، مریم لاریجانی صفحات 203-215
    زمینه و هدف
    کارکرد آموزشی رسانه های گروهی همواره مورد تاکید صاحب نظران حوزه های گوناگون بوده است و نهادهای رسمی و غیررسمی از ظرفیت آن ها استفاده کرده اند. در این بین، رسانه تلویزیون به عنوان یک رسانه تصویری و صوتی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر استفاده از برنامه های محیط زیستی تلویزیون بر ارتقای آگاهی و نگرش محیط زیستی دانشجویان است.
    روش بررسی
    روش این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گرد آوری داده ها، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل می باشد. نمونه مورد مطالعه شامل 40 نفر از دانشجویان دانشگاه پیام نور استان مرکزی بود که به روش نمونه در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در قالب دو گروه کنترل و آزمون گروه بندی شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسش نامه ای بود که روایی محتوایی آن به صورت کمی و کیفی و پایایی آن نیز با روش آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی صورت گرفت.
    یافته ها
    بر اساس نتایج آزمون آماری، تفاوت معنی داری در بین هر دو متغیر در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون وجود دارد. مقایسه میانگین دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون نشان داده است که میانگین متغیر در مرحله پس آزمون نسبت به پیش آزمون در هر دو متغیر، بالاتر است، نتایج آزمون تعقیبی نیز بیان گر بالاتر بودن میانگین گروه آزمایشی تلویزیون نسبت به میانگین گروه کنترل در هر دو متغیر بوده است.
    بحث و
    نتیجه گیری
    بر مبنای یافته های پژوهش، برنامه های تلویزیونی موردمطالعه، دارای تاثیر مثبت و معنی دار بر آگاهی و نگرش محیط زیستی دانشجویان به خصوص آگاهی محیط زیستی آن ها با اندازه اثر بالاتر بوده اند.
    کلیدواژگان: برنامه های محیط زیستی، تلویزیون، آگاهی محیط زیستی، نگرش محیط زیستی
|
  • Mehdi Gowdini, hatam godini Pages 1-15
    Background and objective
    Petrochemical industry as well as some other industries is one of the environmental pollution which polluttted wastewater with ammonia nitrogen. The objective of this study was two-step ammonia nitrogen removal from Kermanshah Petrochemical effluent using native bacteria immobilized on granular activated carbon.
    Method
    This study conducted in continuous mode using two reactors with effective volume of 1.7 l for each reactor. These reactors operated as up-flow and fixed film. Granular activated carbon immobilized with nitrifier and denitrifire bacteria has been used as media. Initial concentrations of ammonia and nitrate (50-200 mg/l) with retention time (1-3 h) at pH 8 and temperature of 28 ± 3 ° C were studied.
    Findings:Results showed that with increasing in retention time in both reactors nitrification and denitrification efficiency increased. The maximum nitrification and denitrification rates were 2.69 Kg NH4+/m3.d and 2.49 Kg NO3-/m3.d respectively. Maximum nitrification and denitrification rates occurred at 3h retention time and ammonia and nitrate removal efficiency were achieved 99.5 percent.
    Discossion and
    Conclusion
    This study has been showed that native bacteria immobilized on granular activated carbon and use of that in a continuous up-flow attached-growth reactor for the removal of ammonia has a high efficiency
    Keywords: Ammonia-Nitrogen, Nitrification, Denitrification, Granular Activated Carbon
  • atousa ahmadi , Azamasadat Hosseini Alhashemi Pages 17-28
    Background and Objective
    Contamination by polycyclic aromatic hydrocarbons is one of the most common cases in oil-rich province of Khuzestan. The main purpose of this study was to determine the amount of polycyclic aromatic hydrocarbons in soil of Haft Shahidan Dissalination and Operating Factory which is Located in Masjed Soleyman.The soil were sampled from seven stations in two seasons of winter and spring in 2015.
    Method
    The soil samples were homogenized after they are collected and transported to the laboratory. After extraction, 16 compositions were measured by means of GC-MS. Furthermore, the amounts of pH, EC, organic matter and aggregation available in soils were measured.
    Findings: The results showed the mean PAHs in soil collected from stations 1 to 7 were respectively 265081, 55.78, 31.04, 46.33, 62.61, 33.70, and ND mg/kg dried-form weight in winter and 310.82, 63.69, 38.12, 55.36, 77.14, 44.62, and ND mg/kg dried-form weight in spring.There was a negative correlation among the amount of PAHs available in soils, the amounts of EC parameters and pH deposits in 0.01 and a positive correlation with organic matter.
    Discussion and Counclusion: The results collected from the ratio of the molecular showed that all the stations contain a mixture of Payerolitic and Pethrogenic hydrocarbons. The results show that stations 1,2,5,and 6 have high level of PAHs concentration, which is due to close distance of these stations to the oil tanks and facilities as well as oil leakage. According to the results obtained from all stations, the levels of compounds such as benzo(b)fluorantene, benzo(k)fluorantene, Dibenzo(ah)antheracene and Phenanthrene were found to be higher than the standard of Canada
    Keywords: Polycyclic aromatic hydrocarbons, Haft Shahidan Operating Factory, Soil pollution, Oil pollution, Gas chromatography-mass spectrometry
  • Poroshat Haddadi, Mohammad Hasan Khoshgoftar Manesh , Mehdi Sedighi, Ali Bahramhamedani Pages 29-38
    Background and Objective
    Water recycling is one of the effective ways for overcoming the water crisis. The various methods and techniques for the design of water allocation systems have been developed and used water in industry reduced to an acceptable level.
    Method
    Water pinch technology is a systematic technique for analyzing water networks and reducing related costs. Also this technique is used for minimizing costs, establishing the relationship between operating costs and capital costs inside the compliance with standards of environment. Water Pinch is optimization method to determine targets technique also appropriate changes to suggest the design of network with the possibility to maximize the reuse of water regeneration, reuse / recycle.
    Findings: In this paper simulation and optimization of oil refinery water network using the software Aspen Water and a graphical-mathematical method Composite Table Algorithm (CTA) has been used for a dramatic reduction in water consumption and waste water refinery which comes to a distribution network. Therefore Extended Composite Table Algorithm is presented to model regeneration-reuse/recycle.
    Discussion and
    Conclusion
    using Composite Table Algorithm is presented better results to minimize flow rate of fresh water, waste water and costs of fresh water supply and discharge comparison with Aspen water. Then the Extended Composite Table Algorithm method is obtained highly successful results in optimization water network by applying regeneration unit inside reuse/recycle
    Keywords: water pinch technology, regeneration-reuse, regeneration- recycle
  • Golmohammad Khoobbakht , Mohammad ghahderijani Pages 39-48
    Background and Objective
    Recently much attention has been paid to the development of alternative fuels in order to meet the emission standards and to reduce the dependency on fossil fuel. Especially biodiesel and ethanol have been considered as major alternative fuels as they are derived from renewable sources. These fuels are well oxygenated and therefore have a great potential to reduce emissions.
    Method
    This study is aimed at investigating the effect of operating factors of engine load and speed as well as blended levels of biodiesel and ethanol in diesel fuel on the specific fuel consumption of a DI diesel engine OM 314. The experiments were designed using a statistical tool known as response surface methodology (RSM).
    Findings: The results depicted that specific fuel consumption increased with increasing percentage of bioethanol and biodiesel and the minimum of the specific fuel consumption (156 g/kWh) was accured at full load and engine rotational speed of 2453 rpm for pure diesel (B0E0D100)
    Discussion and
    Conclusion
    the maximum of specific fuel consumption was obtained with amount of 413 g/kWh at 20% engine load and rotational speed of 2800 rpm and for a fuel blend containing 0.4 l biodiesel, 0.4 l ethanol and 1l diesel (B22E22D56)
    Keywords: biodiesel, bioethanol, diesel, specific fuel consumption, Response Surface Methodology
  • Said Ganjali, Hosseinali Zabardast Rosatami, Ali Kazemi , zahra sahebi, Soheil Sobhan Pages 49-62
    Background and Objective
    Today environmental pollutions especially pollution of water ecosystems have caused serious problems for human communities as well as other living organisms. In regards with increasing growth of population using chemicals has increased in different industrial, agricultural and residential sectors. Endocrine disrupting chemicals or strogenic- like compounds are the great importance due to their negative consequences on human beings and animals (fish and amphibious). The aim of this study was determining the concentration of Nonylphenol and Bisphenol A in water samples of estuaries of 9 rivers in south-west coast of Caspian Sea and examining the correlation of these compounds with chemical oxygen demand (COD), biological oxygen demand (BOD) and pH.
    Method
    In this study, different parameters based on standard methods for water and wastewater was measured. To extract Nonylphenol and bisphenol A of water samples was used of liquid-liquid separation method. And Nonylphenol and bisphenol A concentration was measured with high performance liquid chromatography.
    Findings: Results showed that estuary of Astara River has the biggest concentration of studied parameters compared to other stations which can be due to the passage of river through the city center and penetration of municipal and residential waste water to the river. Result of correlation test indicated that there is a positive and significant correlation between BOD and COD concentrations، and Bisphenol A and Nonylphenol in studied samples. There is also a negative (inverse) and significant correlation between the pH and Bisphenol A and Nonylphenol concentrations.
    Discussion and
    Conclusion
    Since the presence of these chemicals even in low concentrations can have adverse effects in health of ecosystems. There are concerns regarding the presence of these strogenic-like chemicals in water resources in the country.
    Keywords: Bisphenol A, Nonylphenol, south-west coast of Caspian Sea
  • Mohammad Amiri , Morteza Deiranlou Pages 63-78
    Background and Objective
    In spite of the numerous studies published on soil-pollutant interaction in recent years, no considerable research has been conducted on the interaction between heavy metal pollutants and nanoclays. Lead is a common heavy metal pollutant in geotechnical and environmental projects. Moreover, although researchers have introduced equations for retention of metal pollutants in soils, no research has been conducted on heavy metal retention capability of nanoclays and the effect of carbonate on equations related to retention capability. Therefore, this study intended to examine the geotechnical-environmental behavior of nanoclays and carbonate-modified nanoclays in terms of capability to adsorb the heavy metal pollutant lead and to propose equations for pollutant retention by nanoclays.
    Method
    To achieve this objective a series of environmental and geotechnical experiments were conducted to analyze the mechanism of retaining the heavy metal pollutant lead by examining pH variations, capability of pollutant retention, and through evaluating X-ray diffraction (XRD). Moreover, a series of linear and non-linear equations was used to study the capability of nanoclay Cloisite Na+ in retaining the heavy metal pollutant lead at various ambient pH values and different carbonate contents of the specimens.
    Findings: Results showed that carbonate content was an effective factor in pollutant retention and had to be included in the numerical equations. Inclusion of the pH variation parameter in the equations increased the correlation coefficient in the proposed equations.
    Discussion and Counclusion: The proposed numerical equations can be a proper substitute for laboratory methods, and also can be used in designing landfill sites
    Keywords: Nano Clay, Numerical Equations, Carbonate, Heavy Metal lead
  • Seyed hasan fatemi, Forogh Farsad, Seyed Mahmoud Shariat, farzam babaei Pages 79-98

    Introduction &Aim: Environmental pollutions are the side effects of industrial activities which put the environment in danger. On the other hand, by growing the population and increasing the electricity usage in the country, it’s necessary to construct new power plants. Power plants were prioritized based on different criteria. In this research based on the environmental, social and economical dimention , Kahak wind powerplant (the biggest wind powerplant) and Pakdasht Combined cycle powerplant (the biggest combined cycle powerplant in Iran) were studied.

    Methods

    In this research, Multi criteria decision making methods such as AHP and Topsis were used .to select the priority of the power plants. These two are the most important and optimal decision making methods .

    Results

    Among the five environmental criteria which were chosen by experts, water (weight of 0.451) was placed in the first rank . Other criteria like weather (weight of 0.223), social and economical effects (weight of 0.120), soil (weight of 0.114) and other environmental effects (weight of .081) were placed in second to fifth rank.
    Discussion &

    conclusion

    As a result , based on the expert’s opinion ( Delphis` panel) construction of more suitable powerplants as Wind cycle powerplants are more suitable than combined cycle .because of less environmental pollution and degredation and also are moved toward environmental sustainability

    Keywords: Environmental Criteria, Power Plant, Multi Criteria Decision Making, AHP.TOPSIS
  • Mohammadreza Heidari, Mohammad Malakootian, Fahimeh Asadi Pages 99-108
    Background and Objective
    phosphorus considered among the major pollutants in water environments. Phosphoris contamination in surface water and groundwater resources originates mainly from the excessive use of fertilizers and uncontrolled land discharges of untreated wastewater. Discharge of it into the enviroment causes many negative health impact.The aim of this study was to investigate the efficiency of Fenton’s advanced oxidation process (H2O2/Fe+2) in the phosphorus removal from aqueous solutions.
    Method
    This is an experimental study which is carried out in laboratory scale. In this study, the effect of the important operational variables including pH,Fe+2 dosage, H2O2 dosage, initial phosphorconcentration,and Contact time were evaluated on the phosphate removal from Aqueous Solution by Fenton has been investigated.
    Findings: The results showed that this method has the ability to remove phosphorus from aqueous solutions to less than standard level WHO (≤1mg/l).pH , ratio H2O2 / Fe+2 and Contact time have direct effect and initial phosphor concentration has reverse effect of phosphor removal. The results showed that the Fenton process, can reach respectively 97% phosphor removal. So that optimum condition of the phosphorus removal is in the Ratio H2O2 / Fe2+ dosage = 2200 /1000 mg/l, contact time of 60 min, pH = 3.5 in initial phosphor Concentration in 100mg /L. SPSS statistical test showed that the mean concentration in the before and after doing all process, there were significant differences ( P ≤ 0.05 ).
    Discussion and
    Conclusion
    Results show, the efficient removal of phosphate using Fenton process is desirable in the water treatment and pollution control.The results of the study is consistent with similar cases by other researchers.
    Keywords: Removal, Phosphor, Fenton Process, Aqueous Solution
  • Mohammadreza Heidari, Mohammad Malakootian, Fahimeh Asadi Pages 109-123
    Background and Objective

    phosphorus considered among the major pollutants in water environments. Phosphoris contamination in surface water and groundwater resources originates mainly from the excessive use of fertilizers and uncontrolled land discharges of untreated wastewater. Discharge of it into the enviroment causes many negative health impact.The aim of this study was to investigate the efficiency of Fenton’s advanced oxidation process (H2O2/Fe+2) in the phosphorus removal from aqueous solutions.

    Method

    This is an experimental study which is carried out in laboratory scale. In this study, the effect of the important operational variables including pH,Fe+2 dosage, H2O2 dosage, initial phosphorconcentration,and Contact time were evaluated on the phosphate removal from Aqueous Solution by Fenton has been investigated.
    Findings: The results showed that this method has the ability to remove phosphorus from aqueous solutions to less than standard level WHO (≤1mg/l).pH , ratio H2O2 / Fe+2 and Contact time have direct effect and initial phosphor concentration has reverse effect of phosphor removal. The results showed that the Fenton process, can reach respectively 97% phosphor removal. So that optimum condition of the phosphorus removal is in the Ratio H2O2 / Fe2+ dosage = 2200 /1000 mg/l, contact time of 60 min, pH = 3.5 in initial phosphor Concentration in 100mg /L. SPSS statistical test showed that the mean concentration in the before and after doing all process, there were significant differences ( P ≤ 0.05 ).
    Discussion and

    Conclusion

    Results show, the efficient removal of phosphate using Fenton process is desirable in the water treatment and pollution control.The results of the study is consistent with similar cases by other researchers

    Keywords: Removal, Phosphor, Fenton Process, Aqueous Solution
  • Hamideh Asvadi, Fayaz Aghayari, Leyla Samiee Pages 125-140
    Introduction

    To study the effect of nanostructured silica aerogel as a soil moisture absorbent on yield and water use efficiency of corn and comparison with superabsorbent, a field experiment was carried out in factorial split plot arrangement using randomized complete block design with four replications at Research Farm of Islamic Azad University, Karaj, Iran, in 2013-2014 growing year. Material and

    Methods

    Deficit irrigation with three levels including irrigation with 100, 75 and 50 percent crop water requirement that were located in the main plots and moisture absorbent materials with three levels including non-use absorbent material, used of superabsorbent (30 kg/ha) and used of silica aerogel (5 kg/ha) that were located in the sub plots.

    Results

    The results showed that the highest grain yield (12684 kg/ha) was achieved in condition of irrigation with 100% crop water requirement and used of silica aerogel. The sue of superabsorbent and silica aerogel increased grain yield. While in condition of irrigation with 100% crop water requirement silica aerogel consumption as compared to superabsorbent to increase grain yield was a significant advantage, but in condition of irrigation with 75 and 50% crop water requirement silica aerogel and superabsorbent were in a statistical group. The use of superabsorbent and silica aerogel increased water use efficiency for grain yield (116.2 and 154.1 percent, respectively) and water use efficiency for biologic yield (38.4 and 85.9 percent, respectively) as compared with non-use.

    Conclusion

    Therefore, application of nanostructured silica aerogel is recommended for increasing of yield and water use efficiency of corn

    Keywords: Drought, management of water consumption, productivity, superabsorbent
  • Behnam Sadeghi, maryam kiyani Pages 141-149
     
    Background and Objectives
    Petrochemical Industry development and attention to environmental issues as well as the sustainable use of all means possible to locate the optimal area of land is one of the important issues in recent years, has been the focus of environmental management. The present study aims to assess the area and zoning with the appropriate username and petrochemical industries, in order to plan and create a regional balance, according to the capabilities and environmental conditions suitable to locate the user's industry.
    Method of study: In this study, the ecological and Non-ecological parameters necessary for analysis, to weighting these factors using a hierarchical analysis process was action. Then The nineteenth-layer information (land use, slope, hydrology, aspect, elevation, climate, soil aggregation, soil depth, soil erosion, distance from the airport, away from the cities, away from the villages, away from roads and highways ,away from the dams and lagoons, away from protected areas, distance to industry, distance from fault, distance from the power lines, the distance from the gas and oil pipelines), in the GIS, the methodology, the weighted overlay was analyzed.
    Results
    The results of this study, it suggests that the north and west Province (Kabudarahang, Famenin, Razan and Asadabad), In terms of ecological properties, the ratio has been better and should be the first priority planning.
    Discussion and
    conclusion
    Therefore, if industrial development, budget and facilities are available at the optimum, can be used to plan for the future development of the industry in these cities act. The results of this research will help policy-makers and decision-makers so that they can be based on a more detailed plan. The results show that two AHP and Weighted overlay in the GIS in zoning of industry is capable performance that corresponded with research in other areas
    Keywords: Site selection, AHP, GIS, Weighted Overlay
  • Saeed Motahari , Reza Arjmandi, Borhan Riazi Pages 151-168
     
    Introduction
    The existence of mountains near Tehran has created an opportunity for economic development, and is suitable for citizens to spend their leisure time as well. The tourism growth trend in these areas, without taking into account the strategic planning, has led to adverse environmental impacts especially to mountain areas adjacent to Tehran Municipality Region 1 due to uncontrolled utilization. Therefore, the current study aims to assist the management and planning process in area under study
    Material and
    Methods
    This analytical-descriptive study has been carried out in three stages. In the first step, the Internal and External Factors Evaluation (IFE and EFE) matrixes were prepared to evaluate the current situation. In the second step, the SWOT (Strengths, Weaknesses, Opportunities and Threats) matrix was developed, and accordingly strategies were presented. In the third stage, by preparing the Quantitative Strategic Planning Matrix (QSPM), the strategies were evaluated and prioritized
    Results and Discussion
    In the IFE matrix the highest weighted score was assigned to “create a structure named specific mountain area in Tehran Municipality Region 1”, and in the EFE matrix “low awareness of tourists about importance of mountains” is the highest. According to the results, 26 strategies extracted. Based on comparison of mentioned strategies, “preparation of the tourism master plan and equipping tourist services in partnership with related organization” is the first step towards strategic management goals in area under study, and “maintaining features and distinctive aspects of the valleys of southern slopes of Alborz with the aim of preserving the diversity of tourism products” is the second priority
    Keywords: Tourism development, Mountain tourism, Strategic management, Tehran
  • Sepideh Movahed , Manouchehr Tabibian Pages 169-189
    Nowadays, development of cities resulting from increasing urbanization has reduced the quality of the environment and disruption of ecological foundations. Preserving the natural environment and biodiversity in city in order to have relation with nature and improve the quality of life requires integration of ecology knowledge with urban development and planning process. The purpose of this research is theoretical explanation of new approach to urban ecology, its evolution and roots of shaping urban ecology science. In addition, this article tries to respond to the question that how we can create link between ecological system with urban environments and human activities by using urban ecology as a new approach in the process of urban planning.
    This study was conducted by descriptive and analytical methods. It attempted to study the theoretical roots of urban ecology and the way to use it in urban sciences such as urbanization through investigation of its applied applications by doing library studies, analysis of attitudes related to urban ecology and topics related to urban development and planning.
    According to the findings, urban ecology has proper place as a new approach in today urbanization, so that the recovery of urban ecological networks as well as Ecological planning and design are considered as practical examples of urban ecology knowledge at different levels. Using this method, experts have been able to take steps toward enhance the natural environment and create urban models based on maintaining the ecological values of the cities.
    The results suggest that the use of urban ecology science as a theoretical and practical strategy in planning and design of cities, must be a national priority in order to achieve sustainable and resilient cities. Achieving this goal requires teamwork between various experts, support of educational programs and changing in the way of communications between policy makers and experts
    Keywords: Ecology, Urban Ecology, Ecological Planning, Ecological Network
  • abas abdeshahi , Ebrahim Ensan Pages 191-202
    Background and Objective
    According to the increasing demand for recreational and entertainment centers, economic and social analysis and investigating human needs providing possibilities and facilities is neccesary. The main objective of this study is to estimate the recreational value of Ahwaz Beach Park as an important entertainment center of Khuzestan people especially Ahwaz city.
    Method
    Individual Travel Cost Method as an effective method in planning and managing development projects was used in this study. Individual visits are as dependent and individual travel cost and socio-economic variables are independent variables. Needed data were collected in 1391 by completing 234 questionnaires from visitors of the site.
    Findings: The results indicated that the age of visitors has an acceptable but insignificant effect on numbers of visits. On the other hand, the variables of education and income have a positive effect and travel cost has a negative effect on visits. Recreational value of Beach Park was estimated about 157885 Rials per person and 1342022500 Rials for a year in total.
    Discussion and
    Conclusion
    Since the results indicate the significant economic value of Beach Park, it is necessary to codify its tourism development plan. ‍‍‍‍Policies should be based on development of recreations and urban Parks with maintaining high environmental standards and creating mechanisms for capital return
    Keywords: Individual Travel Cost Method, Valuation, Recreation Site, Beach Park of Ahwaz
  • Mahdieh Rezaei , Seyed Mohammad Shobeiri, Mohammad Reza Sarmadi, Maryam Larijani Pages 203-215
    Background and
    purpose
    Educational function of the media has always been emphasized by experts in various fields, and formal and informal institutions have used their capacity. In the meantime, the medium of television as a medium of video and audio is important. The aim of this study is to evaluate the effect of environmental programs of television on the promotion of environmental awareness and attitude of university students.
    Research
    method
    The research method is practical, and the data collection tool isquasi-experimental with pre-test and post-test as well as control group. The studied population consists of 40 students from Payame Noor University, Markazi Province, who are selected by convenience sampling method and randomly classified into two experimental and control groups. The data collection tool includes a questionnaire, the content validity of which is quantitatively and qualitatively confirmed and the reliability is approved by Cronbach''s alpha method. The data are analyzed by descriptive and inferential statistics.
    Findings: According to the results of the statistical analysis, significant differences between pre-test and post-test were observed in both variables. Comparison of the mean pre-test and post-test demonstrated that the mean of the post-test was higher in both variables. The post-hoc test also showed that the mean of TV experimental group was higher than the mean of control group in both variables.
    Discussion and
    conclusion
    According to the findings, TV programs have a significantly positive effect on the environmental awareness and attitude of the students, especially their environmental awareness, which showed a higher extent of effect
    Keywords: Environmental Programs, Television, Environmental Awareness, Environmental Attitude