فهرست مطالب

پژوهش ادبیات معاصر جهان - سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 78، بهار و تابستان 1397)

نشریه پژوهش ادبیات معاصر جهان
سال بیست و سوم شماره 1 (پیاپی 78، بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرضیه ابراهیمی *، فتانه محمودی صفحات 5-34
    پژوهش های نوین تطبیقی با به کارگیری روش های نقد بینامتنی به دنبال کشف روابط متون با یکدیگرند. ژرار ژنت، در الگوی ترامتنیت، از مناسبات میان متون سخن می گوید. به تعبیر وی، ترامتنیت هرآن چیزی است که یک متن را در ارتباط با متون دیگر قرار می دهد. در نگارگری ایرانی، متون تصویری غالبا الهام از متون کلامی خلق می شوند. مکتب هرات از برجسته ترین مکاتب نگارگری ایران است که هم‎ نشینی کلام و تصویر در کتاب نگاره های آن بسیاری از هنرمندان جهان را تحت تاثیر قرار داده است. نزدیک به شش قرن پس از خلق این آثار، در ادبیات معاصر ترکیه، اورهان پاموک، در رمان نام من سرخ به خلق روایتی درباره ی نگارگری می پردازد. اهمیت نگاره های مکتب هرات در این رمان به گونه ایست که گویا بخشی از داستان در زمینه این نگاره ها رخ می دهد. این پژوهش با بهره گیری از نظریهه ترامتنیت ژنت به بررسی چگونگی بازتاب کتاب نگاره های مکتب هرات در رمان پاموک پرداخته است. یافته های پژوهش نشان می دهد، رمان نام من سرخ نتیجه تراگونگی خلاقانه کتاب نگاره های مکتب هرات است و بیش متنی بر این آثار قلمداد می شود.
    کلیدواژگان: ژنت، ترامتنیت، نام من سرخ، اورهان پاموک، مکتب هرات
  • فرزاد بالو *، مهدی خبازی صفحات 35-58
    یکی ازمفاهیم و رویکردهای عمده در تمامی تاریخ اندیشه ، نیست انگاری بوده است. اما به طور تاریخی و خاص ، نیچه را فیلسوفی می دانند که بوجوه ایجابی و سلبی این رویکرد را مورد ملاحظه قرار داده است. در سنت ما نیز، رویکرد نیست انگاری بی سابقه نبوده، به گونه ای که می توان مدعی شد مفاهیم آن در رباعیات خیام بطورقابل تامل و منسجمی صورت بندی شده است. هم در رباعیات خیام و هم در آثار نیچه حوزه های نیست انگاری در ساحات هستی شناختی ، جهان شناختی، معرفت شناختی ، اخلاقی و اگزیستانسیالیستی ظهور پیدا کرده اند. این مقاله بر آنست تا قرابت اندیشه های این دو فیلسوف را در حوزه های یاد شده مورد بررسی قرار دهدو ناکید کند که خیام از این حیث حتی بر نیچه فضل تقدم داشته است
    کلیدواژگان: خیام، نیچه، نیست انگاری، جهان شناختی، معرفت شناختی
  • امین نظری تریزی، محمد خاقانی اصفهانی *، سمیه حسنعلیان صفحات 59-82
    شعر پایداری فلسطین دارای کارکردهای نمادین و اسطوره ای است. این کارکردها به لحاظ ماهیت، ماندگار و از ویژگی های فرامکانی و فرازمانی برخوردارند. نماد و اسطوره در دو حوزه ی معناگرایی و تصویر آفرینی شعر فلسطین نقش عمیق داشته است و همین دو خصلت ادبی، سبب شده است تا در سازوکار سرایندگی، به شکلی کارآمد مورد توجه قرار گیرند. زینب حبش با آفرینش اشعاری گونه گون میراثی ارزشمند در عرصه شعر پایداری فلسطین به جای گذاشته که از اسطوره و نماد به عنوان مهم ترین شاخص این نوع ادبی استفاده چشمگیر کرده است. پژوهش حاضر با روش توصیفی – تحلیلی به تحلیل نمادها و اسطوره های به کاربرده شده توسط شاعر پرداخته است. یافته های پژوهش نشان داده که نگارنده نمادها و اسطوره ها را به شش حوزه ی طبیعی، شخصی مثبت، منفی، حیوانی، مکانی و موارد دیگر تقسیم کرده است که دارای مدلولات متنوعی از جمله صلح، آزادی، پایداری، شهید، مبارزان، سرزمین، دشمن هستند که این موضوع از غنای اندیشه شاعر و ابتکار و استفاده مناسب وی از ظرفیت های زبانی و ادبی پرده برمی دارد.
    کلیدواژگان: زینب حبش، ادب معاصر عربی، شعر پایداری، نما، اسطوره
  • سیدعلی قاسم زاده، فضل الله خدادادی * صفحات 83-102
    داستان کارآگاهی تاریخچه ای پرفراز و نشیب دارد، به طوری که هر یک از فولکلورهای قومی، قصه های کارآگاهی خاص خود را دارند، اما نکته ظریفی که ما را به انجام این پژوهش برانگیخت استناد به اشاره جان اسکاز مبنی بر وجود اولین رمان پلیسی جهان، معروف به «معمای اتاق دربسته» در تاریخ هرودوت بود. در این پژوهش، نظریه تزوتان تودوروف را پایه نظری پژوهش در نظر گرفتیم و در گام بعدی برای اثبات ادعایمان ارتباط ساختاری و طرح مشابه در داستان «پادشاه رامپسینیتوس و دزد» در تاریخ هرودوت را با نمونه ای از داستان پلیسی معاصر نوشته ادگار آلن پو در مقام مقایسه قرار دادیم. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که اگرچه داستان «رامپسینیتوس و دزد» در تاریخ هرودوت بنا بر نظر «جان -اسکاز» اولین «معمای اتاق دربسته جهان» معرفی شده، از نظر ساختاری کاملا با نظریه تزوتان تودوروف همپوشانی دارد. همچنین در دستور زبان روایی ژانر پلیسی، چهار فعل روایتی وجود دارد که اساس تعلیق روایت را تشکیل می دهد.
    کلیدواژگان: رمان پلیسی، تزوتان تودوروف، پیرنگ، هرودوت، ادگارآلن پو
  • جلال فرزانه دهکردی *، سید محمد مرندی، یونس شکرخواه صفحات 103-122
    ظهور روشنگری در غرب با ارزش بخشیدن به عقل ابزاری انسان در شناخت پدیده های پیرامون خود، سلطه انسان بر جهان اطرافش را توجیه کرد و به ایجاد ساختارهای اجتماعی مدرن در جامعه غربی انجامید. از میان منتقدان مدرنیته، میشل فوکو با پیگیری چگونگی شکل گیری سوژه در تاریخ جامعه غرب به تبارشناسی روابط قدرت و تغییر شکل در روش های اعمال قدرت می پردازد. یورگن هابرماس نیز با انتقاد از عقل ابزاری حاصل از مدرنیته راه رهایی از شیوه های اعمال قدرت نوین را در تقویت روابط میان سوژه های انسانی جستجو می کند. بدین سان، هاوارد بارکر در نمایشنامه دژ جامعه ای را به تصویر می کشد که در ابتدا براساس روابط بین فردی و به صورت اشتراکی اداره میشده، سپس با بازگشت جنگجویی صلیبی و متعصب که مهندسی عقل-گرا نیز همراهیاش می کند به جامعهای پلیسی تبدیل می شود که در آن شهروندان تحت نظارت دائم قرار می گیرند. نماد این سلطه انضباطی، ساختن دژی هراسناک است. بنابراین، پژوهش حاضر، با استفاده از دیدگاه فوکو و هابرماس درباره لزوم همراهی زیست جهان و نظام در جامعه، به واکاوی جامعه شناختی این نمایشنامه میپردازد.
    کلیدواژگان: زیست جهان، نظام، مدرنیته، سراسربین، عقل ابزاری، دژ، جامعه نظارتی
  • طاهره صادقی تحصیلی *، علی نوری صفحات 123-140
    صحنه، موقعیت مکانی و زمانی وقوع حوادث داستان است که عمل داستانی بر آن روی می-دهد و علاوه بر موقعیت جغرافیایی و زمان وقوع حوادث، شرایط کلی و عمومی حاکم بر رفتار و عمل شخصیت های داستان نیز در آن موثر است. «کوری» اثر ژوزه سارا ماگو و «بیراه» نوشته پاتریک مودیانو، وجوه مشترک تامل برانگیزی دارند؛ ازجمله، درونمایه فلسفی؛ توجه به بحران های بزرگ هویتی و فکری در زندگی انسان معاصر و بهره مندی از تمهیدات روایت پردازی؛ با این همه، اختلافات قابل تاملی دارند؛ ازجمله نحوه طرح عنصر صحنه در دو رمان. در این پژوهش، ضمن مقایسه تطبیقی عنصر صحنه در دو رمان، به وجوه اختلاف و اشتراک آن دو پرداخته ایم. نتیجه اینکه در رمان «کوری» ، غالبا مکان ها و زمان ها نامشخص و صحنه ها کلی و نمادین و در مواردی «نامکان» هستند؛ اما در رمان «بیراه» مودیانو، مکان ها با ذکر جزئیات مشخص شده اند و زمان، محدود به دوره معاصر است. بسامد صحنه های فراخ منظر در «بیراه» بیشتر؛ و بسامد صحنه های نمایشی در «کوری» فزون تر است.
    کلیدواژگان: بیراه، رمان، ساراماگو، صحنه، کوری، مادیانو
  • فاطمه عسگری * صفحات 141-172
    چزاره پاوزه (1950-1908) یکی از چهره های سرشناس ادبیات ایتالیا در قرن بیستم است. جوهره فعالیتهای ادبی وی از لحاظ زمانی میان دو جریان فکری و هنری سمبولیسم جادوئی و نئورئالیسم قرار دارد. پاوزه شاعر و داستانسرای پرضدونقیضی است که هماره به دنبال خلق اثری متفاوت و یگانه است و تمام زندگی خویش را صرف این غایت می نماید هرچند که آشفتگی روحی و روانی و تشویش بیش از حد در زندگی شخصی وی هماره بر آثارش نوعی سایه بدبینی افکنده است. در آثار او خیلی از عناصر موجود در طبیعت سخاوتمند خداوند به سان معرف و سمبل برخی معانی حقیقت زندگی انسان مورد استفاده قرار گرفته اند. در این مقاله بخصوص به بررسی معنی "دریا" در برخی اشعار و داستانهای او پرداخته می شود. دریا گاه نماد عدم، نیستی، پوچی و مرگ است و گاه به معنای کنجکاوی ذاتی انسان و در پی آن مبدل به حقیقتی می شود که آدمی را به زندگی هرچه بیشتر متصل نگه می دارد.
    کلیدواژگان: چزاره پاوزه، دریا، کنجکاوی، نئورئالیسم، سمبولیسم، معنی زندگی
  • سید محمد مرندی، گلناز منتظری *، حسین پیرنجم الدین صفحات 173-196
    «پایان ایدئولوژی» نظریه ای است که در بحبوحه جنگ سرد توسط نظریه پردازان محافظه کار آمریکایی مطرح شد، و در منازعه قدرت در جهان دوقطبی پس از جنگ جهانی دوم به عنوان راهکاری برای مقابله با مارکسیسم/کمونیسم در خدمت سیاستمداران غربی قرار گرفت. در نیمه دوم قرن بیستم، «پایان ایدئولوژی» ، با نام ها و کسوت های مختلف، به گفتمان غالب سیاسی، اجتماعی، و فرهنگی تبدیل شد، و عملا امکان هرگونه نقد جدی و تغییر معنادار در وضعیت حاکم را از بین برد. با این حال، طی دو دهه گذشته، خصوصا در سال های پس از یازده سپتامبر، نشانه هایی از مخالفت با این گفتمان به روشنی دیده می شود. در مقاله حاضر تلاش شده، تا ضمن بررسی تاثیر این تحولات گفتمانی بر تئاتر معاصر بریتانیا و معرفی فرم کمتر شناخته شده نمایش مستند، به بازگشت ایدئولوژی به تئاتر بریتانیا در قالب تئاتر مستند بپردازیم. در همین راستا، نمایشنامه مستند نام من راشل کوری است، به عنوان نمونه کامل بازگشت ایدئولوژی به تئاتر، مورد بررسی قرار گرفته، و به طور ضمنی به دو اثر مستند دیگر پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: پایان ایدئولوژی، تئاتر سیاسی، تئاتر مستند، حقیقت، نسبی گرایی، راشل کوری، فلسطین
  • مژگان مهدوی زاده *، اکرم آیتی، پری رضایی صفحات 197-216
    رویکرد بینامتنیت به عنوان یکی از دستاوردهای ارزشمند پساساختارگرایان، افق جدیدی در نقد متون گشوده است. نخستین بار ژولیا کریستوا با بررسی آثار باختین، اصطلاح «بینامتنیت» را مطرح کرد. طبق این رویکرد هیچ متنی مستقل و بی تاثر از متن های پیشین نیست. افرادی چون ژونت، بارت، ریفاتر و ژونی نیز به بسط این رویکرد در نقد ادبی پرداخته اند. از نظر آنان، ارتباطات بینامتنی موجب تولید معنای عمیق تر در متون می شود. لویی آراگون شاعر و نویسنده معاصر فرانسوی نیز در مجنون السا با بهره گیری از رویکرد بینامتنیت درپی برقراری این مهم برمی آید. او با بهره گیری از روابط بینامتنی سعی در کشف همگرایی ها در حافظه جمعی جهان داشته است؛ و ویژگی های شناختی هر ملت را همچون تمایزهایی می بیند که می توانند در کنار یکدیگر فرهنگی جهانی بسازند. . در این جستار، ما به مطالعه فرایند گفتگوی بینافرهنگی بر مبنای رویکرد بینامتنیت در مجنون السا اثر لویی آراگون پرداخته و بر مبنای روابط بینامتنی، به دنبال کشف چگونگی فرایند گفتگومندی و اهمیت تفکر ادبی در انتقال مفهوم همبستگی در عین تباین هستیم.
    کلیدواژگان: بینامتنیت، گفتگومندی، مجنون السا، لویی آراگون، مجنون، السا
  • جعفر میرزایی پرکلی * صفحات 217-236

    ایدن چمبرز از نظریه پردازان و نویسندگان برجسته ادبیات کودک و نوجوان است که در نظریه «خواننده درون متن» خود بر اهمیت مطالعه چهارعنصر سبک ، زاویه دید ، طرفداری و شکاف های گویا در نقد آثار این حوزه تاکید می کند. روش نقد چمبرز طی سال های اخیر دریچه تازه ای به سوی نقد آثار ادبیات کودک در ایران گشوده است. پژوهش حاضر بر آن است تا با بررسی داستان «یک مشت گندم» از مجموعه داستان بازی محبت بر اساس روش نقد خود چمبرز شیوه ها و فنون کارآمد وی را در خلق خواننده درون متن نمایان سازد و نظریات او را در این اثر عملا به بوته آزمایش بگذارد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که چمبرز در این داستان با بکارگیری شیوه های پرداخت روایت اصلی در قاب پیش روایت، تقابل نوشتاری، عینیت بخشی کودکانه، تغییر کنترل شده لحن، سطح روایی دوگانه، روایت پردازی ملموس، طرفداری از راه آفرینش راوی دوچهره، شکاف-های صوری، ساختاری و پایان تمثیلی خواننده کودک درون متنی اندیشمند، کنجکاو، منتقد و سرشار از تخیل خلق می کند.

    کلیدواژگان: ادبیات کودک، ایدن چمبرز، خواننده درون متن، یک مشت گندم، بازی محبت
  • الیاس نورایی * صفحات 237-254
    پیکارسک (picaresque) به سبک داستانی ای اطلاق می شود که در قرن شانزدهم در اسپانیا شکل گرفته و از خصوصیات بارز آن ها وجود شخصیت های کلاش و پهلوان پنبه است. البته برخی محققان بر این باورند که سبک داستانی پیکارسک، به تقلید از نوع ادبی مقامه در ادبیات شرقی شکل گرفته است، آن چه ما را به انجام این پژوهش بر انگیخت وجود تشابه در ویژگی های شخصیتی داستان های پیکارسک در ادبیات جهان بود. حال با این مقدمه می خواهیم بدانیم کدام ویژگی های شخصیتی در داستان های پیکارسک ایران و جهان وجود دارد که ادعای ما مبنی بر پیکارو بودن این شخصیت ها را به اثبات برساند. همچنین در پی آنیم تا در انتهای پژوهش به یک دستور زبان روایی برای سبک داستانی پیکارسک، با تکیه بر ویژگی های مشترک پیکارسک ایرانی و خارجی دست یابیم. لذا پژوهش حاضر به شیوه توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای به بررسی و مقایسه ویژگی های شخصیتی پیکارو در چندی از داستان های ایرانی و خارجی می پردازد.
    کلیدواژگان: پیکارسک، شخصیت، شخصیت پردازی، ویژگی های مشترک، پیکارسک ایرانی
  • وفا یزدان منش *، سمیرا گیلانی صفحات 255-273
    آثار ادبی هنرمندان آیینه اندیشه ها، باورهای آن هاست که از جهان بینی و خویشتن خویش شان سرچشمه می گیرد. مجیدامجد و -سهراب سپهری از جمله شاعرانی اند که در اشعار خود به مذهب ، عرفان و آیات قرآن پرداخته اند. امجد در آغاز با نگرشی مذهبی به جهان و مسائل پیرامون می نگریست ولی در دوره میانی شاعری، از آن دیدگاه فاصله گرفت ، ولی پس از اخذ تجربه ای علمی، نه لزوما مادی گرا، به سمت مذهب گرا یی بازگشت و در اواخر عمر به طرز خاصی به مذهب روی آورد و به خودشناسی رسید. -سپهری نیز با نحله های عرفانی آشنا شد، همواره با تکیه بر اصل توحید به همه مذاهب احترام می گذاشت. وی در اواخر عمر با -رسیدن به وحدت وجود با کا ئنات و مشاهده تجلی خداوند در تمامی مظاهر طبیعت به جایگاه یک عارف رسید. هدف از نگارش این مقاله، بررسی رویکرد های مختلف مذهبی، عرفانی و آیات قرآن در اشعار دو شاعر معاصر اردو وفارسی، امجد و سپهری است و تلاش خواهیم کرد که با روش توصیفی – تحلیلی واستنباطی، با استناد بر سروده های این دو شاعر، مقوله مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: قرآن، عرفان، مجید امجد، سهراب سپهری، کائنات، مرگ
|
  • Marzie Ebrahimi *, fataneh mahmoodi Pages 5-34
    New comparative studies tried to discover texts relationships with utilizing Intertextual methods. Gerrad Genette speaks about interrelations of texts in Transtextual model. In his attitude, Transtextuality is whatever interrelate texts with each other. In the tradition of Iranian miniature, pictorial texts inspired by verbal texts and pursuant to their better understanding. Herat illustrating School is one of the uppermost Schools in Iran and the accompaniment of word and image in its works influences many artists from all over the world. After six centuries of creation of these works, in Turkish contemporary literature, Orhan Pamuk wrote a novel about illustrating which entitled “My Name is Red”. Illustrations of Herat School are so important in this novel and some parts of it occur in the illustrations themes. This study utilizes Genette’s theory of Transtextuality to examine how Herat manuscripts influence the novel. Findings of this article shows that the novel entitled “My Name is Red” is the result of creative transposition of Herat manuscripts and known as a hypertext for them.
    Keywords: Genette, Transtextuality, My Name is Red, Orhan Pamuk, Herat School
  • farzad baloo * Pages 35-58
    One of the major approaches and concepts in all intellectual history nihilism , the absurdity of inconsistencies between the individual search for meaning in a meaningless world and the world to come.In philosophy, the word "absurd" the conflict between the desire of mankind to explore the inner value and meaning of life and man's inability to find it refers. Here, the "null" means "logically impossible", but rather means "dawn of man" is. But historically, and in particular,know Nietzsche as a philosopher know that this approach is considered. In our tradition, the approach is not unheard , so that even on the concepts of the Rubaiyat is coherently formulated. The kayyams Rubaiyat, also in the work Nietzsche nihilism emerge in areas of ontological , cosmological, epistemological, ethical and existential . This article want to reaserch is a deep affinity between these two philosophers ideas in the areas discussed want to emphasis that Khayyam had priority in this respect even Nietzsche
    Keywords: Kayyam, Nietzsche, Nihilism, cosmological, epistemological
  • m. khaqani * Pages 59-82
    Palestinian resistance poetry in its nature and originality has symbolic and mythical functions. These functions according to the nature are viable and sustainable and have characteristics of roaming and extra time. One of the poets of the Palestinian resistance who has left legacies with creation of various poems in resistance poetry, is Zeinab Habash who used impressively from myth and symbol as the main feature of this type of literature. This paper seeks to explore and analyze the symbols and myths in inductive- analytical method that used by poet. The conclusion was that the writer has divided symbols and myths to six scopes consist of natural, personal, positive, negative personal, animal, place, and other case, that have a variety of signified consist of peace, freedom, resistance, martyr, fighters, land, enemy and etc. that this subject appear richness of poet’s thought, initiative and his appropriate using of language and literary capacities.
    Keywords: Zeinab Habash, Arabic Contemporary Literature, resistance poetry, symbol, myth
  • F. Khodadadi * Pages 83-102
    Tarykhchh Ay detective story full of ups and downs, so that each ethnic Flklvrhay, detective stories of their own, but the subtle point that we have raised in this study, according to John SCSI implication that there is a first novel policing the world, known as the "mystery room" was on Herodotus. In this study, the theory Tzvtan Tvdvrvrf considered as the basis for research on the relationship between structure and plan the next step to prove Adayman similar to the story, "King Rampsytynvs and thieves" in the history of Herodotus to the example of the modern detective story by poo in comparison Adgaraln made. The results show that although the story "Rampsynytvs and thieves" in the history of Herodotus, according to "life-SCSI" first "mystery Drbstە room of the world" are presented, in terms of structural overlaps perfectly with the theory Tzvtan Todorov. Also in the narrative genre grammar police, four current narrative that makes up the suspense narrative.
    Keywords: Whodunit, Tzvtan Todorov, Plot, Herodotus, Adgaraln Poe
  • Jalal Farzaneh Dehkordi *, Sayyed Mohammad Marandi, Younes Shokrkhah Pages 103-122
    Enlightenment in the Western societies, by giving credence to the instrumental reason, justified man’s dominance over his world around and led to the construction of modern structures in the Western societies. Among the critics of Modernity, Michel Foucault by genealogical study of the formation of the Western subject analyzed the procedures through which the modern power technologies are formed. Also, Jürgen Habermas by the study of the Western instrumental reason, establishes his pathological solutions on the grounds of inter-subjectivity. Moreover, Howard Barker, in his play, The Castle, depicts a dystopian society in which a medieval crusader, accompanied with a rationalist engineer, destroys people's communal and intersubjective relations by constructing a panoptic castle. This article aims at analyzing the surveillance society of The Castle by Foucault’s genealogy of power relations in the Western societies and Habermas’s theories about the uncoupling of lifeworld and system. The researchers of this study concluded that the uncoupling of lifeworld from system can be the main reason for the demolition of the play's symbolic society.
    Keywords: Lifeworld, System, Surveillance, The Castle, Instrumental Reason, Panopticon, Modernity
  • Ali Noori, tahereh sadeghi tahsili * Pages 123-140
    The scene is the local and chronological situation of acts in the Fiction. So that the general places of characters in addition to Geographical place and the era of acts governing the behavior of characters, is also effective on it. “Blindness” of Jose Saramago and “The Lots” of Patrick Modyano has some common deliberative aspects such as: Philosophical theme, deficiencies, and crises of identity and intellectual in contemporary Human life, and having devices of narrating. However they have considerable differences, such as their scenes elements. In this research, it has been pay attention to differences and resemblances of two novels scenes. The conclusions are that: In “Blindness”, the places and times are indefinite; and scenes are General and symbolic and in some cases are “non-Places” as Oget says; but in “The Lots”, the places are accurate and so, times are limit to the contemporary era.In “The Lots”, the frequency of panoramic scenes are more than the “Blindness”; and in the “Blindness”, Scenic ones are more than in “The Lots”.
    Keywords: Comparison, The lost, Scene, Blindness, Madiano, Novel, Saramago
  • Fatemeh Asgari * Pages 141-172
    Cesare Pavese is one of the figures of Italian modern literature. He in fact belongs to literary and artistic movement of Realism, and lives two world war’s tragic experience. His works are also influenced by Symbolism and sealed by shadows of Neorealism. In most of his works many natural elements are usually used by the poet to mean existential concepts of human life. One of this natural elements is “sea” that so many times, in some of his works in prose and in poetry, takes on several different values and meanings as if to show contradictions that exist in poet and writer’s soul and also in his private life. In the other hand, sometimes word “sea” means death, nothingness, no way and on the other times it means as a pure and primitive curiosity that gives man a very deep energy to hold on and continue to live. In this paper we focus on a critical analysis of the word “sea”‘s different meanings that we can find in Pavese’s works.
    Keywords: Cesare Pavese, sea, curiosity, Neorealism, Symbolism, the meaning of life
  • Seyed Mohammad Marandi, Golnaz Montazeri *, Hosein Pirnajmedin Pages 173-196
    The “end of ideology” was a theory put forward by conservative American intellectuals at the height of the Cold War, serving the purposes of western politicians in their crusade against Marxism/Communism in the polarized post-war world. Reemerging in a variety of names and forms, the “end of ideology” came to be the dominant political, social, and cultural discourse of the second half of the twentieth century, and frustrated the possibility of meaningful resistance to the status quo. Nevertheless, in the past two decades, especially after the momentous post-9/11 events, we can see clear signs of challenge to this discourse. Investigating the influence of these discursive changes on contemporary British theatre and introducing the little-known form of documentary theatre, the present study will focus on the return of ideology to the British theatre in documentary works. My Name Is Rachel Corrie and, in passing, two other documentary plays will be considered to shed light on the core premise that an important part of the British theatre is once again ideological.
    Keywords: end of ideology, political theatre, documentary theatre, truth, relativism, Rachel Corrie, Palestine
  • Mojgan Mahdavi Zadeh *, Akram Ayati, Pary Rezaie Pages 197-216
    Study of cross-cultural dialogism process in Crasy for Elsa- intertextual approach:Intertextual approach as one of the great achievements of post-structuralism opened a new horizon in criticism. The term “intertextuality” was first introduced as Julia Kristeva’s translation of Mikhail Bakhtin’s conception of the “dialogic”. According to this approach no text is independent and it is affected by the previous texts. People like Genette, Barthe, Riffaterre and Jenny also began to spread this approach to literary criticism. Contemporary French poet and writer, Louis Aragon, also tried to take advantage of intertextual relations in the discovery of convergences in the world's collective memory and sees cognitive features of each nation such distinctions that can build together a global culture. Relying on the intertextuality approach, in this research we have tried to study the intertextuality in “Crazy for Elsa” written by Louis Aragon and We have also tried to study the process of dialogism and the importance of literary thinking in transfer of a sense of solidarity that defined in the united in diversity.
    Keywords: Keywords: intertextuality, dialogism, Crazy for Elsa, Louis Aragon, Elsa, Medjnoun
  • Jafar Mirzaee Porkoli * Pages 217-236

    Aiden Chambers is one of the outstanding critics and writers in Children’s Literature who emphasizes, in his theory “The Reader in the Book,” on the importance of style, point-of-view, taking-sides and tell-tale gaps in examining the works in this field. Recently, Chamber’s approach has opened new doors to the examination of Iranian works in Children’s Literature. The present study aims at reading “A Handful Of Wheat” from his collection, The Kissing Game, on the basis of his theory to identify Chamber’s effective techniqes to create “the reader in the book” and by this practically put his ideas into test. The findings of this research demonstrate that, in this story, Chambers creates an intellegent, curious, critical and imaginative child reader through using the techniqes of structuring the main narrative within a framing narrative, writing disagreement, childlike objectivization, managed shift of tone/voice, double narrative levels, concrete narrative-making, taking sides through creating a double-face narrator, superficial and structural gaps, and an allegorical ending.

    Keywords: Children’s Literature, Aiden Chambers, The Reader in the Book, A Handful Of Wheat, The Kissing Game
  • eliyas norayi * Pages 237-254
    Pykarsk (picaresque) refers to a narrative style that emerged in the sixteenth century in Spain and one of the characteristics that are mercurial character and a bully. Some researchers believe that Pykarsk narrative style, in imitation of the genre could be investigated in Eastern literature is formed, what we have to do this research raised similarity in personality traits stories in world literature was Pykarsk. With this introduction we want to know what personality traits in fiction stories Pykarsk Iran and the world that our claim that these figures prove Pykarv. The research methodology utilizes analytical and library resources to evaluate and compare the characteristics of some of the stories of Iranian and foreign Pykarv deals.characteristics of some of the stories of Iranian and foreign Pykarv deals.characteristics of some of the stories of Iranian and foreign Pykarv deals.characteristics of some of the stories of Iranian and foreign Pykarv deals.characteristics of some of the stories of Iranian and foreign Pykarv deals.
    Keywords: Pykarsk, personality, character, common features, Iranian Pykarsk
  • Vafa Yazdan Manesh *, Samira Ghilani Pages 255-273
    The literary phenomena of artists are reflection of their ideas, beliefs and spiritual greatness that emanates from their own outlook on universe and self-awareness.
    Majid Amjad and Sohrab Sepehri are amongst those Poets that use religion, mysticism and Quranic verses in their poems.
    Amjad who had a religious view towards the universe at first , got far from that perspective but after obtaining some scientific experiences ,he returned toward Religion and achieved self-realization in the last years of his life .
    Sepehri has also got to know mystical methods in his life,he was always respecting all religions based on the principle of Monotheism . He reached to a mystic place at the end of his life by realizing the principle of unity and seeing the manifestation of God in all manifestations of nature. Our purpose is to examine the different approaches of religion, mysticism and Quranic verses in these two Persian and Urdu poets.
    We will try to discuss it with descriptive, inferential and analysis methods based on their poems.
    Keywords: Quran, mysticism, Majid Amjad, Sohrab sepehri, Universe, death