فهرست مطالب

فصلنامه روان شناسی مدرسه
سال هفتم شماره 2 (پیاپی 26، تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • صفحات 7-32
    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه ی اثربخشی یادگیری خودتنظیم و درمان دارویی بر کاهش نشانگان اختلال کاستی توجه/بیش فعالی است. روش پژوهش، شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری کلیه کودکان 10 تا 12 ساله که از بهار تا پایان تابستان 1395به یکی از مراکز درمانی شهر ساری مراجعه نموده و تشخیص اختلال کاستی توجه/ بیش فعالی دریافت کرده اند. تعداد 30 دختر و پسر از این کودکان با در نظر گرفتن ملاک های ورود و خروج انتخاب، و به طور تصادفی به سه گروه 10 نفری تقسیم شده اند. این افراد به تصادف در یکی از گروه های دارودرمانی، یادگیری خودتنظیم و گروه گواه به کارگماری شده اند. برای جمع آوری داده ها ازآزمون کانرز والدین به صورت پیش آزمون و پس آزمون و از آزمون ریون برای سنجش هوش استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از کواریانس در SPSS. 21 اجرا گردید. یافته ها نشان می دهد مداخله یادگیری خودتنظیم به اندازه دارودرمانی (001/0P<) اثربخش است. اما بین دو روش مداخله تفاوت معنی داری (05/0P>) وجود نداشت. بنابراین، می توان نتیجه گرفت به کارگیری فنون و تکنیک های یادگیری خودتنظیم به اندازه دارو درمانی (داروی میتل فینیدیت) در کاهش علائم اختلال کاستی توجه/بیش فعالی اثر بخش است و می توان از آن برای درمان استفاده کرد. ضمن آن که این درمان روان شناختی، اثرات جانبی دارودرمانی را ندارد.
    کلیدواژگان: اختلال کاستي توجه، بيش فعالي، يادگيري خودتنظيم، دارودرماني
  • محمدرضا فلسفی نژاد، کیومرث فرح بخش، احمد برجعلی، زهرا جهان بخشی، آسیه شریعتمدار صفحات 33-53

    اضطراب اجتماعی یکی از شایع ترین مشکلاتی است که باعث اختلالات عملکردی قابل توجه در کودکان و نوجوانان می شود. در رابطه با میزان اثربخشی انواع مختلف درمان های روان شناختی برای کودکان و نوجوانان مبتلا به اضطراب اجتماعی تردید وجود دارد در نتیجه ضرورت انجام مطالعه فراتحلیل در مورد اثربخشی درمان های موجود برای اضطراب اجتماعی در کودکان و نوجوانان را نشان می دهد. در مطالعه حاضر، اندازه اثر درمان های روان شناختی در کودکان مبتلا به اضطراب اجتماعی ارزیابی شده است. در این پژوهش 139 مطالعه در مورد اثربخشی درمان های روان شناختی برای اختلال اضطراب اجتماعی در کودکان و نوجوانان جمع آوری شد و 12 مطالعه پس از ارزیابی های دقیق انتخاب شدند. تجزیه و تحلیل های آماری با استفاده نرم افزار جامع فراتحلیل CAM انجام شد. نتایج نشان داد که درمان های روانشناختی برای اختلال اضطراب اجتماعی در کودکان و نوجوانان دارای اندازه اثر متوسط بودند. میانگین اندازه اثر درمان های روان شناختی بر اختلال اضطراب اجتماعی در کودکان 32/0 (05>P) بود. درمان های موجود برای این گروه از کودکان نیاز به بررسی های بیش تری دارد

    کلیدواژگان: فراتحلیل، درمان های روان شناختی، اضطراب اجتماعی، کودکان و نوجوانان
  • محمدرضا ابراهیم خانی، علی رضایی شریف صفحات 54-71

    پژوهش حاضر با هدف رواسازی و اعتباریابی پرسش نامه تدریس تحول آفرین در دانش آموزان شهر اردبیل انجام پذیرفت. جامعه ی آماری مورد مطالعه، دانش آموزان پایه ی ششم ابتدایی آموزش و پرورش ناحیه یک شهر اردبیل، به تعداد 2415 نفر در سال تحصیلی 94-1393 بودند که تعداد 490 نفر به روش خوشه ایچندمرحله ای انتخاب شدند. اعتبار پرسش نامه تدریس تحول آفرین بر اساس آلفای کرونباخ 83/0 و با استفاده از روش دو نیمه کردن، 77/0 به دست آمد. بررسی های مربوط به روایی محتوا و سازه پرسش نامه تدریس تحول آفرین، موید روایی پرسش نامه مذکور است. یافته‏های حاصل از تحلیل عاملی تاییدی همانند فرم اصلی، چهار عامل نفوذ آرمانی (ایده آل) ، انگیزه الهام بخش، تحریک ذهنی و ملاحظات فردی را مورد تایید قرار داد. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت که پرسش نامه تدریس تحول آفرین ابزاری قابل اعتماد و روا برای اندازه گیری تدریس تحول آفرین است.

    کلیدواژگان: رواسازی، اعتباریابی، تدریس تحول آفرین
  • کویستان محمدیان شریف، جمال سلیمی * صفحات 72-94

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ویژگی های روان شناختی (شخصیت وظیفه شناسی) و پارامترهای صلاحیت های حرفه ای با اثر بخشی معلمان صورت گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه معلمان مدارس دوره اول و دوم متوسطه آموزش و پرورش شهرستان مریوان (دوره اول 310 و دوره دوم 315 نفر) در سال تحصیلی 93-1394 بود، که 235 نفر از معلمان با توجه به نسبت طبقه دوره اول و دوم و زن و مرد با روش نمونه گیری طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر، سه پرسش نامه ی صلاحیت های حرفه ای معلمان، عامل شخصیت وظیفه شناسی نئو و پرسش نامه محقق ساخته اثربخشی معلمان بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار LISREL استفاده شد. نتایج نشان داد که صلاحیت های حرفه ای به تنهایی می تواند اثربخشی معلمان را پیش بینی کند، ولی شخصیت وظیفه شناسی به تنهایی نمی تواند اثربخشی معلمان را پیش بینی کند، اما با واسطه گری متغیر صلاحیت حرفه ای می تواند اثر بخشی معلمان را پیش بینی کند. همچنین بخش دیگر یافته ها حاکی از آن بود که مولفه ی شخصیت وظیفه شناسی قدرت کمی در پیش بینی مولفه ی اثربخشی معلمان دارد، درحالی که مولفه ی صلاحیت های حرفه ای قدرت بالایی در پیش بینی اثربخشی معلمان دارند

    کلیدواژگان: ویژگی های روان شناختی، شخصیت وظیفه شناسی، صلاحیت های حرفه ای، اثربخشی معلمان، معادلات ساختاری
  • مسلم عباسی، هما احمدی ، ساره روستا صفحات 95-114
    پژوهش حاضر با هدف بررسی همبودی اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی با اختلال بدتنظیمی خلق مخرب در کودکان دبستانی انجام شد. روش پژوهش توصیفی بود و جامعه آماری شامل کودکان دبستانی مبتلا به اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی بود. برای دستیابی به هدف فوق،40 کودک دبستانی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پس از اطمینان از تشخیص روانپزشکی اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی، برای تشخیص موارد اختلال بدتنظیمی خلق مخرب از یک مصاحبه بالینی ساختار یافته با والدین استفاده شد. یافته های حاصل از این مطالعه، حاکی از همبودی 5/17 درصدی (7 کودک از 40 کودک) اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی با اختلال بدتنظیمی خلق مخرب بود. با توجه به نتایج، لزوم توجه و تشخیص همبودی اختلال بدتنظیمی خلق مخرب جهت به کارگیری روش های درمانی مناسب برای اختلال کمبود توجه/ بیش فعالی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: همبودی، کودک، اختلال بدتنظیمی خلق مخرب، اختلال کمبود توجه، بیش فعالی
  • نادیا قره گوزلو اکبر عطادخت صفحات 115-130
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش افسردگی، اضطراب و استرس در پیش بینی نگرش مثبت و منفی دانش آموزان پسر به بزهکاری انجام شد. روش این مطالعه توصیفی- همبستگی بود و جامعه ی آماری آن شامل کلیه دانش آموزان نوجوان پسر 15- 18 سال ساکن شهر همدان بودند. از بین این افراد نمونه ای به حجم 100 نفر با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند و با پرسش نامه های سنجش نگرش به بزهکاری و مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس21) (DASS به جمع آوری داده ها اقدام شد. داده های به دست آمده با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه تحلیل شد. نتایج نشان داد که نمره کل آشفتگی روان شناختی با نگرش مثبت دانش آموزان به بزهکاری رابطه مثبت معنادار دارد، ولی با نگرش منفی آن ها به بزهکاری رابطه ای ندارد. همچنین از بین زیرمتغیرهای آشفتگی روان شناختی، اضطراب با نگرش مثبت(24/0=r) و منفی (22/0-=r) به بزهکاری رابطه داشته، ولی افسردگی فقط با نگرش مثبت به بزهکاری رابطه ای مثبت داشت (21/0=r). نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که از بین مولفه های آشفتگی روان شناختی، اضطراب 28 درصد واریانس نگرش منفی به بزهکاری را به طور منفی تبیین می کند (28/0-= ß). بنابراین خانواده ها، متخصصین بهداشت روانی و مشاوران آموزش و پرورش می توانند با شناسایی دانش آموزان در معرض خطر و مدیریت افسردگی و اضطراب آن ها موجبات پیشگیری از بزهکاری دانش آموزان را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، استرس، نگرش به بزهکاری، دانش آموزان
  • امید عیسی نژاد، شبروز قبادی زاده صفحات 131-156
    هدف از این پژوهش، پیش بینی سازگاری و خودکارآمدی دانش آموزان از طریق سبک نظارتی و تفکر انتقادی والدین بود. روش پژوهش حاضر توصیفی _ همبستگی، از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش، متشکل از کلیه دانش آموزان پسر دبیرستانی بودند که در سال 1395-1396 در مدارس شهر سنندج مشغول به تحصیل بودند. از بین این جامعه، نمونه ای به حجم 440 دانش آموز به روش خوشه ایتک مرحله ای انتخاب و پرسش نامه های: نظارت والدین (PMS) ، مهارت هایتفکر انتقادی کالیفرنیا (CCTST) (فرم ب) ، خودکارآمدی کودکان و نوجوانان (SEQ-C) وپرسش نامه سازگاری سینها و سینگ (AISS) را تکمیل نمودند. داده ها با نرم افزار AMOS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد بین نظارت والدین با کلیه مولفه های سازگاری و خودکارآمدی دانش آموزان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و همچنین یافته ها بیانگر رابطه مثبت و معنادار بین تمامی مولفه های تفکر انتقادی با کلیه مولفه های سازگاری و خودکارآمدی دانش آموزان بود. نتایج حاصل از پژوهش حاضر می تواند برای کمک به تدوین و به کارگیری برنامه های آموزشی، پیشگیرانه و درمانی برای والدین جهت شکل دهی و تقویت خودکارآمدی و سازگاری دانش آموزان مورد استفاده قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: عملکرد نظارتی والدین، تفکر انتقادی، سازگاری، خودکارآمدی، دانش آموزان
  • علی غنایی چمن آباد، علی مشهدی مهدی غیاثی گیشی صفحات 177-195

    هدف از این مطالعه بررسی میزان اثربخشی آموزش کلاسی کنش های اجرایی به همراه نوروفیدبک بر ارتقاء عملکرد تحصیلی دانش آموزان بهنجار بود. در قالب یک طرح نیمه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل، 36 نفر دانش آموز پسر کلاس چهارم ابتدایی به صورت تصادفی انتخاب شده و در سه گروه 12 نفری آموزش کنش های اجرایی و نوروفیدبک، آموزش کنش های اجرایی و کنترل قرار داده شدند. دو گروه آموزش کنش های اجرایی به همراه نوروفیدبک و آموزش به تنهایی در 16 جلسه آموزش کلاسی کنش های اجرایی و گروه آموزش و نوروفیدبک علاوه بر آموزش کلاسی در 8 جلسه آموزش نوروفیدبک شرکت کردند و گروه کنترل در لیست انتظار قرار گرفتند. نتایج بیانگر بهبود معنادار عملکرد تحصیلی دانش آموزان شرکت کننده در جلسات آموزشی کنش های اجرایی نسبت به گروه کنترل با اندازه اثر 89/0 در نمره کلی عملکرد تحصیلی است و مقایسه گروه ها معناداری بیش تر عملکرد تحصیلی را در گروه آموزش کنش های اجرایی به همراه نوروفیدبک نسبت به گروهی که فقط از آموزش کلاسی استفاده کرده بودند را نشان داد. این مطالعه نشان داد که با آموزش کنش های اجرایی می توان عملکرد تحصیلی دانش آموزان را ارتقاء داد و این آموزش ها در همراهی با نوروفیدبک تاثیرگذاری بیش تری دارد.

    کلیدواژگان: کنش های اجرایی، عملکرد تحصیلی، نوروفیدبک، دانش آموزان
  • هادی کرامتیمحمود کوشک صفحات 196-213
    پژوهش حاضر با هدف روشن ساختن تاثیر آموزش خودکارآمدی بر استرس تحصیلی و مهارت های اجتماعی دانش آموزان دختر مقطع متوسطه اول انجام شده است. روش پژوهش آزمایشی است. طرح تحقیق آن پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آن را دختران متوسطه اول شهر معمولان (خرم آباد) تشکیل می دادند که در سال تحصیلی 94-93 مشغول به تحصیل بودند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی (ساده) بوده است. برای انتخاب نمونه از بین 8 مجتمع آموزشی و پرورشی شهر معمولان، یک مجتمع به صورت تصادفی انتخاب و پرسش نامه های خودکارآمدی شرر (1982) ، استرس تحصیلی زاژکووا و همکاران (2005) و مهارت های اجتماعی نوجوانان ایندربیتزن و فوستر (1992) بین تمام دانش آموزان دختر آن مجتمع اجرا شد. در این پژوهش، گروه آزمایش (15 نفر) با استفاده از پکیج آموزشی خودکارآمدی، 10 جلسه مورد آموزش قرار گرفتند. بعد از تجزیه وتحلیل، به صورت تصادفی، 15 نفر از دانش آموزانی که خودکارآمدی پایین، استرس تحصیلی بالا و مهارت های اجتماعی پایینی داشتند به عنوان گروه آزمایش و 15 نفر نیز به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. سپس آموزش خودکارآمدی در 10 جلسه به عمل آمد. در نهایت، از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. اطلاعات به دست آمده از پرسش نامه ها بر اساس تحلیل کوواریانس مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان داد که آموزش خودکارآمدی بر استرس تحصیلی و مهارت های اجتماعی گروه آزمایش تاثیر معنی داری داشته است، درصورتی که این تاثیر در گروه کنترل مشاهده نشده است. افزون براین، نتایج نشان داد که با آموزش خودکارآمدی، استرس تحصیلی کاهش و مهارت های اجتماعی افزایش یافته است. از این یافته ها می توان نتیجه گرفت که آموزش خودکارآمدی بر کاهش استرس تحصیلی و همچنین افزایش مهارت های اجتماعی دانش آموزان، موثر است.
    کلیدواژگان: آموزش خودکارآمدی، استرس تحصیلی، مهارت های اجتماعی، دانش آموزان
  • مهوش رقیبی، غلامعلی افروز، فاطمه صغری کربلایی هرفته صفحات 214-239

    بزهکاری نوجوانان از جمله مسائل بغرنج اجتماعی است که افکار عمومی را شدیدا به خود مشغول داشته است. پژوهش حاضر به منظور بررسی وضعیت ویژگی های پیشرفت تحصیلی، تبار خانوادگی- اجتماعی و سلامت روان نوجوانان بزهکار انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی نوجوانان بزهکار کانون اصلاح و تربیت استان سیستان و بلوچستان در سال 97-1396 تشکیل می دادند که از میان آن ها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 86 نفر از نوجوانان بزهکار کانون اصلاح و تربیت استان به عنوان نمونه انتخاب شدند و ضمن مشخص کردن سطح تحصیلات کنونی و نمره معدل آنان، پرسش نامه ویژگی های تبار خانوادگی محقق ساخته، و پرسش نامه سلامت روان SCL-90-R در مورد آنان اجرا و تکمیل گردید. یافته ها نشان داد، نوجوانان بزهکار از نظر ویژگی های تبار خانوادگی، فرزند سوم خانواده بوده و دارای ساختار خانوادگی گسترده، وضعیت اجتماعی، اقتصادی، تحصیلی پائین در والدین و تعداد اعضای خانواده زیاد بودند. در زمینه پیشرفت تحصیلی، نوجوانان بزهکار اکثریت بی سواد و تعداد اندکی تحصیلاتشان تا ابتدایی و متوسطه بود. بیش ترین فراوانی علت ترک تحصیل این نوجوانان این بوده که کمک خرج خانواده بودند و نگرش آنان به اجتماع بد بوده است. این افراد در زمینه سلامت روان نیازمند توجه و مداخله بالینی هستند، همچنین آنان در مقیاس سوءظن، افسردگی و ترس نیاز به مداخله بالینی داشتند. با شناسایی علمی این ویژگی ها، مشخص می شود که برنامه ریزی های مناسب جهت پیشگیری از بزهکاری و بازپروری نوجوانان بزهکار در زمینه تدوین برنامه های آموزشی و هدایت شغلی و تحصیلی آنان از موارد قابل توجه است.

    کلیدواژگان: پیشرفت تحصیلی، تبار خانوادگی- اجتماعی، سلامت روان، نوجوانان بزهکار
  • _ نیلوفر میکائیلی ، ناصر صبحی قراملکی ، محمد نریمانیآذر کیامرثی صفحات 240-260
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان های مثبت نگر و شناختی-رفتاری بر عملکرد اجتماعی-انطباقی و فرسودگی تحصیلی دانش آموزان کمال گرا است. این پژوهش آزمایشی، با طرح پیش آزمون و پس آزمون و گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان دختر کمال گرای مدارس متوسطه شهر رشت در سال 1395 است. نمونه پژوهش 69 دانش آموز دختر کمال گرا بود که به صورت تصادفی به سه گروه (دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل) گمارده شدند. برای جمع آوری داده ها، از مقیاس کمال گرایی بالینی استوبر، پرسش نامه عملکرد اجتماعی-انطباقی سالملا-آرو و همکاران و مقیاس فرسودگی تحصیلی پرایس و همکاران استفاده شد. گروه های آزمایش، درمان های مثبت نگر و شناختی-رفتاری را در 10 جلسه دریافت کردند و گروه کنترل مداخله ای نگرفت. نتایج نشان داد که درمان های مثبت نگر و شناختی-رفتاری در افزایش عملکرد اجتماعی-انطباقی و کاهش فرسودگی تحصیلی دانش آموزان کمال گرا تاثیر دارد. بین اثربخشی دو درمان تفاوتی به دست نیامد. این یافته ها بیان می کند که درمان مثبت نگر به اندازه درمان شناختی-رفتاری موثر است و می توان از آن به عنوان درمان جایگزین استفاده کرد.
    کلیدواژگان: مثبت نگر، شناختی –رفتاری، عملکرد اجتماعی، فرسودگی تحصیلی، کمال گرایی
  • صفحات 261-277
|
  • H. Eshaghighorji_M. A. Mohammadifar_A. A. Aminbidokhti_S. TalePasand & A. M. Rezaei Pages 7-32

    The aim of this research was to compare the effectiveness of self-regulated learning and drug therapy on reducing ADHD symptoms. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest and a control group. The population included children aged 10-12 years who diagnosed as ADHD and referred to Sari’s clinics from October to November 2017. With consideration of including and excluding criteria, 30 children were selected and randomly divided into three groups: treatments allocated to groups randomly. To collect data, parents Conners’ Test in the form of pre-test and post-test and Reyvan’s intelligence test were administered. Data analysis was performed using covariance in SPSS 21. The findings showed that self-regulation learning intervention is as effective as drug therapy (P <0.001), but there wasn’t a significant difference between the two experimental groups (p>.05). Using self-regulated learning techniques could affect ADHD symptoms the same as drug therapy. Also, unlike drug therapy, self-regulated therapy does not produce side effects
    Keywords: Attention-deficit, hyperactivity disorder (ADHD), drug therapy, self-regulated learning
  • Z. Jahanbakhshi_A. Borjali_K. Farahbakhsh_M. R. Falsafinejad & A. Shariatmadar Pages 33-53

    Social anxiety disorder (SAD) is common in children and causes significant functional impairment. There are doubts about the level of effectiveness of various types of psychological treatment for children and teenagers with social anxiety. Therefore, the need for a systematic meta-analysis study on the effectiveness of existing therapies for social anxiety in children and teenagers is necessary. In this paper, the effectiveness of psychological treatments in children with social anxiety has been evaluated. In this study, 139 studies on the effectiveness of psychological treatment for social anxiety disorder in children and teenagers were collected and finally 12 studies were selected after accurate evaluation. Statistical analysis by use of comprehensive meta-analysis software (CMA) was done. Psychological treatment of social anxiety disorder had a moderate effect size on SAD in children. The mean of psychological treatment effect size on treatment of social anxiety disorder in children was significant-0.2 (p<.05). Existing treatments for this group of children require further investigation.

    Keywords: Children, meta-analysis, psychological treatment, social anxiety
  • A. Rezaei Sharif, M. R. Ebrahimkhani Pages 54-71

    Transformational Teaching Questionnaire (TTQ) was developed for the measurement of transformational teaching. This study examined psychometric properties of TTQ. TTQ has been drawn from transformational leadership theory (Bass & Riggio, 2006) in school-based contexts by Beauchamp and Etal (2010). The population included all school pupils of Ardabil city. The data were collected from 490 students who enrolled in schools during 2013-2014. The sample was selected using multistage cluster sampling. The evaluation of reliability with internal consistency and test-retest methods showed that TTQ's reliability based on Cronbach's alpha was 0.83 and using the split-half it was 0.77. The results showed that the content, discriminant and construct validity of the questionnaire were desirable. Confirmatory factor analysis as the main form revealed four correlated but distinct factors which include idealized influence, inspirational motivation, intellectual stimulation, and individualized consideration. Based on the results, it can be said that TTQ is a valid and reliable instrument for the assessment of transformational teaching.

    Keywords: psychometric properties, validitation, transformational leadership, teaching
  • Pages 72-94

    The aim of the present study is to investigate the relationship between conscientiousness and professional qualifications of teachers. The research was descriptive and correlational in nature. The population included all school teachers in secondary schools of the city of Marivan with 610 (N=610) in 2015-2016 academic year. 235 teachers were selected through stratified sampling. The instruments were three standard questionnaires of professional competencies of teachers, conscientiousness of NEO and effectiveness of teacher’s assessment that was a researcher-made questionnaire. The reliability of questionnaires, using Cronbach's alpha coefficient for the professional competencies of teachers was 0.94, conscientiousness of NEO was 0.82, and the effectiveness of teacher’s assessment was calculated to be 0.88. The results revealed that professional competencies can predict teachers' efficacy per se, but mere conscientiousness cannot predict teachers' efficacy, however, it can do so by the mediating role of professional competency. Also, findings confirmed that conscientiousness had little power in predicting teachers' efficacy, while professional competencies had more power in predicting teachers' efficacy.

    Keywords: Conscientiousness, professional competence, psychological trait, structural equation modeling, teachers' efficacy
  • M. Abbasi_S. Roosta & H_Ahmadi Pages 95-114
    The aim of this descriptive study was to examine comorbidity of attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD) with disruptive mood dysregulation disorder (DMDD) in elementary school children. The population included all elementary students with ADHD. To achieve the above aim, 40 elementary students were selected through purposive sampling. After certainty of psychiatric diagnosis of ADHD, a structured clinical interview of parents was used to diagnose the cases with DMDD. The results showed that seven children (17.5%) with ADHD met diagnostic criteria for DMDD. Based on this finding, for using appropriate treatment methods for ADHD, it's necessary to identify if there is a case of comorbidity of ADHD and DMDD or no.
    Keywords: Attention deficit, hyperactivity disorder (ADHD), child, comorbidity, disruptive mood dysregulation disorder (DMDD)
  • A. Atadokht & N. Gharagozloo Pages 115-130
    This research investigates the role of depression, anxiety, and stress in predicting students' positive and negative attitudes toward delinquency. In this descriptive-correlational research, the population included all the students aging 15-18 years old in Hamedan, Iran. From the population, 100 students were selected through cluster sampling and to collect the data, they were asked to fill in attitude toward delinquency and depression and anxiety and stress scales (DASS-21). The data were analyzed by Pearson’s correlation coefficient and linear multiple regression. The results indicated that the whole point of mental derangement had positive relationship with positive attitude toward delinquency but had no relationship with negative attitude toward delinquency. Also, from the subset of mental derangement, anxiety had a relationship with positive and negative attitude toward delinquency. But depression had a relationship only with positive attitude toward delinquency. The results of the regression analysis also indicated that anxiety explained 28 percent of negative attitude toward delinquency variance, so according to what we mentioned before, parents, mental health specialists and counselors can identify students at risk and manage their depression and anxiety and prevent them from delinquency.
    Keywords: Anxiety, attitude toward delinquency, depression, stress, students
  • O. Issanejad & Sh. Ghobadizadeh Pages 131-156
    This study aims at predicting students' adaptability and self-efficacy through parental monitoring performances and critical thinking. This descriptive-correlational study uses structural equation modeling (SEM). The population included junior high school male students in Sanandaj, Iran in 2016 academic year. 440 students were selected through one-stage cluster sampling. Parental Monitoring System (PMS), California Critical Thinking Skills Test (B), Self-Efficacy Questionnaire for Children (SEQ-C) and adaptability questionnaires (AISS) were filled in. The data were analyzed through AMOS software. The results showed that there was a positive relationship among parental monitoring and all students' adaptability and self-efficacy factors. The results also implied the meaningful and positive relationship among students' critical thinking and all adaptability and self-efficacy factors. The findings of this study can be used in developing and applying educational plans and proposing preventive therapy for parents in order to form and improve students' adaptability and self-efficacy.
    Keywords: Adaptability, critical thinking, parental monitoring performances, self-efficacy
  • M. Ghiyasi, A. Mashhadi & A. Ghanaei Chaman Abad Pages 177-195

    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of executive-function training and neuro-feedback on improving normal students’ academic performance. Through a pretest-posttest quasi-experimental design with a control group, thirty six male students from the fourth grade of primary school were randomly selected and put into three groups of twelve including 1) executive-function training and neuro-feedback group, 2) executive-function training group, and 3) control group. The two groups of executive function training plus neuro-feedback and mere executive-function training participated in 16 sessions of class trainings of executive functions and the group of executive function training plus neuro-feedback attended in 8 sessions of neuro-feedback training in addition to the previous sessions; the control group remained in the waiting list. The results indicated a significant improvement in academic performance of the students attending the training sessions of executive function relative to those of the control group manifested as with an effect size 0f 0.89 an improvement in total score of educational performance and comparison of the groups indicated the higher significance of academic performance in “executive-function training plus neuro-feedback” group relative to the group utilizing the class training alone. The results of this study suggest that through training the executive functions, it is possible to improve students’ academic performance and these trainings would be more influential and effective in association with neuro-feedback.

    Keywords: Academic performance, executive functions, neuro-feedback, students
  • M. Kooshki_H. Keramati & J. Hasani Pages 196-213
    This study aimed to examine the effectiveness of self-efficacy training on the academic stress and social skills in junior high school female students. The research method was experimental. The design was pretest and posttest with a control group. The population included junior high school female students in Mamulan city during 2013-2014 academic year. Simple random sampling was used to select the participants. In this method, among the 8 educational complexes, one complex was selected and their students filled in Sherer self-efficacy, Zajacova academic stress and social skills of adolescents questionnaires. After analysis, randomly, 15 students with low self-efficacy, high stress and low social skills were selected and placed into experimental and control groups. The treatment was conducted in 10 sessions. Finally, a posttest was performed in both groups. The questionnaires were analyzed using covariance analysis in SPSS software. The results showed that in experimental group, self-efficacy training had a significant and positive effect on academic stress and social skills. As a result, we conclude that self-efficacy training affects educational stress and social skills.
    Keywords: Academic stress, self-efficacy training, social skills
  • F. Karbalai, Gh. A. Afrooz, M. Raghibi Pages 214-239

    Juvenile delinquency is one of the most complicated social issues that has entangled public opinion. The present study was conducted to investigate the characteristics of academic achievement, family-social pedigree and mental health in delinquent teenagers in Sistan and Baluchestan Province. The research method was descriptive-survey. The population included all the delinquent teenagers at the rehabilitation center of Sistan and Baluchestan during 2015-2016. From among them, using availability sampling, 86 delinquent teenagers were selected. In addition to identifying their current level of education and their grade point average, a researcher-made questionnaire on their family traits and the SCL-90-R mental health questionnaire were employed. The findings showed that delinquent teenagers were the third child of the family in terms of family descent and had a large family structure, social status, economic background, parents with low education and a large number of family members. In the area of academic achievement, the majority of juvenile offenders were illiterate and few of them held primary or secondary education. The most frequent reason for the status of these teenagers was that they were helping the family and their attitude toward the community was bad. These teenagers needed attention and clinical intervention in mental health, and they also needed clinical intervention at the scale of suspicion, depression, and fear. With the scientific identification of these characteristics, it is clear that appropriate programs for preventing the delinquency of juvenile delinquents in the formulation of educational programs and their career and academic guidance are significant.

    Keywords: Academic achievement, family-social pedigree, delinquent teenagers, mental health
  • A. Kiamarsi_M. Narimani_N. Sobhi & N. Mikaeili Pages 240-260
    The aim of the study was to investigate the effectiveness of positive and cognitive- The aim of this study was to investigate the effectiveness of positive and cognitive-behavioral therapies on adaptive-social performance and academic burnout of perfectionist students. This was an experimental study with pre/post-test design and a control group. The population included all female students with a perfectionist style in 2016 in Rasht, Iran. The sample consisted of 69 students who were randomly assigned into 3 groups (two experimental groups and one control group). For data collection, we used Stober’s Clinical Perfectionism Scale and Short Form of Solmla-Aro’s Adaptive-Social Inventory and Prais’s Academic Burnout Scale for the experimental groups. Positive therapy and cognitive-behavioral therapy were executed at 10 weekly sessions, whereas the control group had no intervention. The results showed the positive therapy and cognitive-behavioral therapy would increase adaptive-social performance and decrease academic burnout in perfectionist students. There were no significant differences between efficacy of therapies on adaptive-social performance and academic burnout of students. The findings indicated that positive therapy as a new is effective as much as cognitive-behavioral therapy and can be used as an alternative treatment.
    Keywords: Academic burnout, cognitive-behavioral, perfectionism, positive, performance