فهرست مطالب

مطالعات عمران شهری - پیاپی 5 (تابستان 1397)

نشریه مطالعات عمران شهری
پیاپی 5 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محسن احدنژاد، محمدتقی حیدری، اصغر تیموری، حسین طهماسبی مقدم صفحات 4-22

    رشد سریع جمعیت و تمرکز آن درشهرها به همراه ناکارآمدی طرح‌های جامع و تفصیلی شهری جهت حل این مشکلات، ضرورت توجه به رویکردهای نوین در این زمینه را درکشورهای درحال‌توسعه ضروری ساخته است. تحقیق حاضر به بررسی و تحلیل شاخص‌های استراتژی توسعه شهری با رویکرد برنامه‌ریزی استراتژیک در شهر زنجان پرداخته‌شده است. هدف پژوهش تحلیل وضعیت شاخص‌های استراتژی توسعه شهر زنجان درجهت شناخت وضعیت الگوی راهبردی و ارایه راهکارها و بهبود شاخص‏ها است. تحقیق حاضراز نوع کاربردی و ماهیت آن توصیفی-تحلیلی است، همچنین روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه‌ای و پیمایشی با جامعه آماری 430871نفر و حجم نمونه با استفاده از فرمول اصلاح‌شده کوکران تکمیل پرسش‌نامه322 نفر از شهروندان و پرسشنامه گروه دوم نیز با استفاده از نظرات60 نفر از مسیولین؛ جهت تجزیه آن از تکنیک SWOT و ماتریس کمی برنامه‌ریزی راهبردی درجهت اولویت‌بندی استراتژی‌ها استفاده گردید. یافته‌ها نشان می‌دهد که نتایج به‌دست‌آمده از ماتریس ارزشیابی عوامل داخلی و خارجی، با توجه به نمره‌های نهایی عوامل داخلی که برابر 2/26 و عوامل خارجی با 2/40 که هر دو کمتر از 2/5 در نتیجه شاخص‌های استراتژی توسعه شهری دچار ضعف، به‌گونه‌ای که ماتریس داخلی - خارجی (IE) جایگاه شاخص‌های استراتژی توسعه شهری را نشان داد که در میان چهار موقعیت تهاجمی، محافظه‌کارانه، تدافعی و رقابتی، این شاخص‌ها در موقعیت تدافعی قرار دارند؛ بنابراین شاخص‌های استراتژی توسعه شهری زنجان در بدترین وضعیت ممکن قرار دارد. نتایج نهایی ماتریس کمی برنامه‌ریزی راهبردی نیز، چهار راهبرد تدافعی (WT1-ایجاد هماهنگی و همکاری سازمان و نهادهای شهری در راستای توسعه شهر، WT4-قانون مداری سازمان‌ها و نهادهای شهری و جلوگیری از دخالت‌های گروه‌های غیر مرتبط در توسعه و مدیریت شهر، WT3- افزایش قدرت شورای شهر و شورایارها به منظور افزایش مشارکت شهروندان-WT2 حفظ ملاحظات زیست‌محیطی در جهت توسعه پایدار و شهر سالم) را به عنوان اولویت راهبردها مشخص نمود.

    کلیدواژگان: تحلیل، برنامه ریزی، استراتژی توسعه شهری، برنامه ریزی استراتژیک، شهر زنجان
  • اکبر اصغری زمانی *، داود حاتمی صفحات 23-50

    در این پژوهش بر اساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1395، وضعیت پراکندگی جغرافیایی جمعیت شهری استان‌های خوزستان، بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان با رویکرد پدافند غیرعامل بررسی‌شده است. روش کار در این پژوهش ترکیبی از روش‌های اسنادی، توصیفی و تحلیلی است و در آن از مقایسه‌ی درصد جمعیت شهری، شهرستان مرکز استان با جمعیت شهری سایر شهرستان‌های استان و قانون رتبه - اندازه زیپف و شاخص نخست شهری استفاده‌شده است. نتایج نشان داد که استان هرمزگان با تجمع 90/55 درصد جمعیت شهری استان در شهرستان بندرعباس بدترین وضعیت را در بین چهار استان بررسی‌شده دارد و استان‌های سیستان و بلوچستان، خوزستان و بوشهر به ترتیب با 07/44، 55/33 و 73/32، درصد جمعیت شهری استان در شهرستان‌های زاهدان، اهواز و بوشهر در رتبه دوم تا چهارم قرار دارند. بنابراین استان بوشهر بهترین وضعیت را از لحاظ پراکنش جمعیتی به خود اختصاص می‌دهد. بررسی شاخص نخست شهری در استان‌های مورد بررسی نشان می‌دهد که استان‌های خوزستان، هرمزگان و سیستان و بلوچستان با پدیده نخست شهری مواجه می‌باشند و شهرهای بندرعباس، زاهدان و اهواز به‌ عنوان نخست شهر برتر در نظام شبکه شهری استان‌های هرمزگان، سیستان و بلوچستان و خوزستان قرار دارند. استان بوشهر دارای پدیده‌ی نخست شهری نمی‌باشد. نتایج مدل قانون رتبه - اندازه نشان می‌دهد که جمعیت شهری شهرستان‌های استان‌های خوزستان، هرمزگان، سیستان و بلوچستان نسبت به مدل رتبه- اندازه زیپف فاصله زیادی دارند، که دراین‌بین وضعیت استان‌های هرمزگان و سیستان و بلوچستان از استان خوزستان بدتر است. و استان بوشهر فاقد پدیده‌ی نخست شهری بوده و ازاین‌رو دارای تعادل در نظام شهری است. اما این نوع تعادل از نوع الگوی مختلط است. یعنی سلسله‌مراتب شهری استان بوشهر نه دارای پدیده‌ی نخست شهری است و نه استاندارد هست؛ بلکه حالتی بینابین دارد. بنابر نتایج به دست آمده از مدل‌های مقایسه جمعیت شهر مرکز استان با مجموع جمعیت سایر شهرستان‌های استان و مدل نخست شهری و مدل رتبه - اندازه زیپف، به این نتیجه می‌رسیم که وضعیت استان های هرمزگان، سیستان و بلوچستان، خوزستان و بوشهر به ترتیب از رتبه یک (بدترین حالت)، تا رتبه چهارم (بهترین حالت)، قرار دارند. بنابراین استان‌های هرمزگان، سیستان و بلوچستان، خوزستان و بوشهر به ترتیب از بدترین حالت تا بهترین حالت را در زمینه رعایت پدافند غیرعامل دارا می‌باشند.

    کلیدواژگان: جمعیت شهری، پراکندگی جغرافیایی، استان های ساحلی جنوبی، قانون رتبه - اندازه، پدافند غیرعامل
  • طیبه اکبری * صفحات 51-62

    امروزه جوامع در پی وقوع شرایط اضطراری در تلاش هستند که هر چه سریع‌‌تر به وضعیت پیش از بحران دست یابند. از این رو در سال‌‌های اخیر به موضوع تاب‌‌آوری توجه بیشتری شده است. بعد اجتماعی که یکی از ابعاد اصلی تاب‌‌آوری است، به بررسی ظرفیت اجتماعی جوامع در مواقع بحران می‌‌پردازد. این پژوهش با هدف بررسی میزان تاب‌‌آوری اجتماعی شهر ایلام به روش توصیفی – تحلیلی انجام گرفته است. جامعه آماری آن را ساکنان شهر ایلام تشکیل می‌‌دهد که تعداد 381 نفر از آنها به روش تصادفی خوشه‌‌ای چندمرحله‌‌ای و متناسب با نسبت جمعیت نواحی انتخابی، انتخاب شده است. پرسشنامه پژوهش محقق ساخته است که از طریق روایی صوری و پایایی آلفای کرونباخ به میزان 85/0 مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده‌‌ها با استفاده از آماره‌‌های توصیفی و استنباطی در نرم‌‌افزار SPSS انجام شد. نتایج حاکی از آن داشت که تاب‌‌آوری اجتماعی در شهر ایلام در سطح نامطلوبی قرار دارد. همچنین از بین محلات انتخابی، محله سعدی با میانگین رتبه 10/3 دارای بیشترین تاب‌‌آوری و محله بانبرز با میانگین رتبه 64/1 دارای کمترین میزان تاب‌‌آوری اجتماعی است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تاب آوری اجتماعی، شهر ایلام
  • آزیتا رجبی، سیاوش مرادی مکرم صفحات 63-78

    شهر همچون موجود زنده همواره درحال تحول وپویایی است. شکل‌‌گیری، تداوم حیات و تغییرات ظاهری بافت شهری و رشد و توسعه آن متاثر از مجموعه‌‌ای از عوامل و نیروهایی طبیعی و انسانی است که باعث تحمیل چهره و بافت جدیدی به کالبد فیزیکی شهر را فراهم می‌‌آورد. مسلما شناخت وضع موجود و مشکلات فعلی شهر پیش‌‌بینی تغییرات آتی آن در گرو شناخت این عوامل و مکانیزم عمل آنهاست. اهداف این پژوهش شناخت عناصر موثر بر تحول ساختار فضایی کالبدی شهر اسدآباد است. روش تحقیق در این پژوهش از نوع توصیفی- تحلیلی می‌‌باشد و ابزارها و فنون به کاررفته در تحقیق عبارت است از: مطالعات کتابخانه‌‌ای، اینترنت، مطالعات میدانی (مشاهده). تهیه نقشه مورد نیاز و تجزیه و تحلیل نقشه‌‌ها در Gis بررسی شده است. در این پژوهش عوامل موثر در توسعه کالبدی شهر اسدآباد چون میزان وضعیت مهاجرت، عوامل اقتصادی و توسعه کالبدی شهر اسدآباد، عناصر سیاستگذاری و توسعه کالبدی شهر، حاشیه‌‌نشینی و توسعه کالبدی و عواملی همچون شیب، توپوگرافی، از عوامل محدودکننده گسترش شهر اسدآباد می‌‌باشند. تجزیه و تحلیل از طریق تکنیک سوات انجام شد. نتایج حاکی ازآن می‌‌باشد که مدیریت علمی و کارآمد نیازمند آگاهی از میزان و جهت گشترش آینده مناطق است که این کار به وسیله پیش‌‌بینی توسعه توسعه آینده شهری امکان‌‌پذیر است. استفاده از پتانسیل‌‌های مناسب زمین در روند توسعه، هدایت کنترل‌‌شده توسعه شهر جهت جلوگیری از پراکندگی‌‌سازی می‌‌باشد. در نهایت، نقشه شهر و گسترش شهر نشان می‌‌دهد که شهر اکنون دارای بافت شعاعی می‌‌باشد. با توجه به محدود بودن رشد جمعیت در این شهر بحث توسعه متخلخل داخل شهر و در مرحله بعد از اراضی شهرک‌‌های در حال ساخت. افزایش تعداد طبقات و افزایش تراکم و رفتن در ارتفاع با ترکیبی از این دو را می‌‌توان راه‌‌حل منطقی در جهت جلوگیری از پراکنده‌‌سازی برای توسعه شهر پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: ساختار، فضا، کالبدی، اسدآباد
  • هلیا صارمی نیا، ناصر براتی، فاطمه محمدنیای قرایی صفحات 88-104

    رشد شهرنشینی طی دهه‌‌های اخیر، موجب افزایش نابرابری‌‌های بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی در مقیاس وسیع بین ساکنان بسیاری از شهرها شده است، از میان مهم‌‌ترین پیامدهای آن، می‌‌توان به کم‌‌تحرکی شهروندان در سراسر دنیا و ایران اشاره نمود. عدم فعالیت فیزیکی، به عنوان یکی از مسایل مهم سلامت عمومی، با محیط سکونت و فعالیت‌‌های روزانه شهروندان در ارتباط است، و از آنجا که معیارهای مشخص و قطعی برای اندازه‌‌‌‌گیری آن در محیط شهری وجود ندارد، لذا جهت سنجش نحوه تاثیرگذاری فعالیت فیزیکی بر کیفیت محیط سکونت شهری، تدوین معیارهایی ضروری به نظر می‌‌رسد. بدین منظور معیارهای بدست آمده از مطالعات نگارندگان، در قالب چارچوب نظری، ابزار سنجش را مشخص نمود. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر نخست، تدوین ابزار سنجش کیفیت محیط سکونت شهری با تاکید بر فرصت‌‌های فعالیت فیزیکی و سپس بررسی معیارهای حاصل در محدوده مطالعاتی (محله حجاب مشهد) می‌‌باشد. پژوهش حاضر توصیفی - تحلیلی است، لذا گردآوری مبانی نظری با استفاده از مطالعات کتابخانه‌‌ای صورت گرفته و در ادامه از طریق تدوین پرسشنامه، ابزار بدست آمده در محله حجاب مورد ارزیابی قرار گرفت و داده‌‌های حاصل با استفاده از نرم افزار spss تجزیه و تحلیل آماری شد. با توجه به نتایج، تحلیل عاملی تایید می‌‌کند که اولا، موضوع فعالیت فیزیکی شهروندان از چهار متغیر عملکردی، دسترسی، اجتماعی و
    زیبایی‌‌شناختی تاثیر می‌‌پذیرد. ثانیا با توجه به نتایج تحلیل و اندازه تاثیر هر کدام از متغیرها بر متغیر فعالیت فیزیکی می‌‌توان نتیجه گرفت که عامل عملکردی بیشترین تاثیر را بر کیفیت محیط سکونت شهری با تاکید بر فرصت‌‌های فعالیت فیزیکی شهروندان دارد. عامل دسترسی، عامل اجتماعی و عامل زیبایی‌‌شناختی به ترتیب به عنوان دیگر معیارهای موثر بر میزان فعالیت فیزیکی شهروندان می‌‌باشند.

    کلیدواژگان: کیفیت محیط سکونت، سلامت، فعالیت فیزیکی، محله حجاب مشهد
  • علی قاسمی * صفحات 105-119

    نگاهی به مطالعات حوزه شهرشناسی تاریخی ایران عصر صفوی، نشان می دهد که موضوعات مهمی نظیر نظام محله- به عنوان هسته اصلی مناسبات شهرنشینی-  به گونه ای همه جانبه، مورد بررسی قرار نگرفته است. در بدایت امر، چنین به نظر می رسد که محله های شهرهایی مانند اصفهان، فاقد نظام و الگوی مشخصی بوده اند. با این حال، مطالعه دقیق تر منابع این دوره، نظری خلاف دیدگاه اولیه را می نمایاند. پژوهش حاضر به دنبال آن است که با رویکردی تاریخی و با توصیف و تحلیل منابع اصلی این دوره، الگوها و ویژگی های محله های اصفهان عصر صفوی را بازنمایی کند. یافته های پژوهش نشان می دهد که محله های اصفهان دارای هویت و نظام فرهنگی، اجتماعی، اداری و کالبدی ویژه خود بوده اند که با زمینه های مذهبی، قومی و شغلی- طبقه ای افراد محله، منطبق بوده است. در تحلیل جامعه شناختی جوامع پیشاصنعتی، بر تضادها و مرزبندی های اجتماعی(مذهبی، قومی و طبقه ای) میان افراد محله های مختلف تاکید بیشتری می شود. مطالعه نظام محله ای اصفهان این دوره، الگوهایی را نشان می دهد که با ویژگی های اخیر جوامع پیشامدرن سازگاری دارد؛ و منافع طبقه ای و اجتماعی شهرنشینان را کمتر مورد توجه قرار می دهد. بااین وجود، نظام مدیریتی محله های این شهر از نوعی خودمدیریتی برخوردار بود، که در برآوردن نیازهای اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و اداری افراد محل، کارایی داشته است.

    کلیدواژگان: نظام، محله، اصفهان، صفوی
  • فرامرز منتظر *، حسین نظم فر، محمدحسن یزدانی صفحات 120-136

    طی چند دهه اخیر، شهرها توسعه فضایی شتابانی را تجربه کرده‌‌اند. توسعه فضایی شتابان شهرها از مهم‌ترین موضوعات پیش روی محققین مسایل شهری است. شهر اردبیل نیز از شهرهایی است که در دهه‌های اخیر توسعه فضایی بالایی داشته است. ازاین‌رو، هدف تحقیق حاضر تحلیل توسعه فضایی شهر اردبیل در دوره زمانی (1390- 1335) با روش‌های کمی مانند آنتروپی شانون، هلدرن و سرانه زمین شهری می‌باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی باهدف کاربردی – توسعه‌‌ای است. نتایج حاصل نشانگر آن است که شهر تا سال 1359 توسعه فضایی موزونی داشته و توسعه فضایی بالای آن بعد از سال 1359 شروع می‌‌شود. نتایج حاصل از مدل هلدرن طی دوره 1370 تا 1390 نشان می‌‌دهد که در این دوره 71 درصد از توسعه فضایی شهر ناشی از رشد جمعیت و 28 درصد آن مربوط به توسعه ناموزون شهر می‌باشد. همچنین مقدار آنتروپی شانون در سال 1390 برابر 37/1 بوده درحالی‌که حداکثر ارزش آنتروپی برای این سال 38/1 است؛ نزدیک بودن مقدار آنتروپی به مقدار حداکثر نشانگر توسعه فضایی ناموزون شهر اردبیل است. بررسی سرانه زمین شهری بین سال‌های 1335 تا 1390 نشان می‌‌دهد که سرانه ناخالص شهری از 40/108 مترمربع در سال 1335 برای هر نفر به 2/119 مترمربع در سال 1390 افزایش‌یافته است. نتایج روش‌‌های کمی بکار گرفته‌‌شده نشانگر توسعه فضایی ناموزون شهر اردبیل در دهه‌‌های اخیر می‌‌باشد ازاین‌‌رو، برای جلوگیری از توسعه فضایی ناموزون شهر در سال‌‌های آتی، استفاده از فضاهای خالی درون شهر و توسعه عمودی شهر را می‌توان پیشنهاد نمود.

    کلیدواژگان: توسعه فضایی، مدل هلدرن، آنتروپی شانون، سرانه زمین شهری، شهر اردبیل
  • الیاس مودت، محمد دیده بان * صفحات 137-148

    امروزه نیمی از جمعیت کره زمین در مراکز شهری زندگی می‌‌کنند و این روند رشد شتابان شهرنشینی چالش‌‌های کالبدی، اجتماعی و زیست‌‌محیطی را به دنبال داشته و منجر به افت زیست‌‌پذیری شده است. شهر زیست‌‌پذیر به عنوان اتصال بین گذشته و آینده مطرح است؛ شهر زیست‌‌پذیر، شهری است که علیه هرگونه هدر دادن منابع طبیعی و آنچه که باید به صورت دست نخورده برای آیندگان نگاه‌‌داری شود، مبارزه می‌‌کند. بنابراین شهر زیست‌‌پذیر شهر پایدار نیز هست. که می‌‌توان بیان نمود زیست‌‌پذیری به سیستم شهری سالم، امن، با دسترسی مناسب خدمات شهری اطلاق می‌‌شود؛ که کیفیت بالای زندگی و محیطی جذاب برای شهروندان به ارمغان می‌‌آورد و اصول اساسی را در خود دارد. بر این اساس پژوهش حاضر با رویکرد توسعه‌‌ای – کاربردی به بررسی موضوع در کلانشهر اهواز پرداخته است. که در این راستا روشناسی تحقیق ترکیبی ار روش‌‌های توصیفی/ تحلیلی و میدانی می‌‌باشد. لازم به ذکر است جهت تجزیه و تحلیل یافته‌‌ها از برنامه‌‌های آماری و مدل HDI با رویکرد آمار فضایی استفاده گردیده است. که بر اساس نتایج تحقیق میانگین توسعه کالبدی – اجتماعی در کلانشهر اهواز برابر 766/0 درصد بوده است از این میزان HDI مناطق دو، سه و چهار کمتر از میانگین و HDI دیگر مناطق بیشتر از میانگین می‌‌باشد. همچنین بر اساس رویکرد آمار فضایی زیست‌‌پذیری شهر ایلام الگوی شرقی – غربی را دارا می‌‌باشد.

    کلیدواژگان: زیست پذیری، توسعه پایدار، مدل و تکنیک، اهواز
  • قادر بایزیدی، پریسا نظری صفحات 149-162

    محیط معماری به عنوان بستر فعالیت‌های انسان تاثیرات عمیقی را بر سلامت روان او می‌گذارد. استرس در انسان به عنوان یکی از شاخصه‌های سلامت روان تحت تاثیر این محیط است. استرس موجود در محیط های درمانی با اثرات منفی‌ که در پی دارد، بهبودی بیماران را به تاخیر می اندازد. یکی از محیط‌های درمانی پر استرس، کلینیک دندانپزشکی است که به دلیل عدم توجه به روحیات کاربران، هنگام مراجعه برای انجام اعمال درمانی در این محیط ها نوعی ترس و اضطراب وجود دارد که باعث کاهش تاثیر درمان بر روی بیماران می شود. هدف اصلی این پژوهش شناخت عوامل استرس‌زا در کلینیک های دندانپزشکی و بررسی نقش طراحی داخلی و عوامل محیطی در کنترل آن است. این پژوهش از لحاظ هدف از نوع کاربردی و از حیث روش تحقیق، تطبیقی می باشد. نتایج حاصل ازاین پژوهش نشان می دهد که توجه به مولفه های تاثیر گذار در طراحی داخلی و خارجی این مراکز بر اساس روانشناسی محیط، کاهش استرس و اضطراب ناشی از حضور در این مراکز و افزایش آرامش را در پی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: روانشناسی محیط، استرس، طراحی معماری، کلینیک دندانپزشکی
|
  • Mohsen Ahadnejad, Muhammad Taghi Heydari, Asghar Teymouri, Hossein Tahmasebi Moghadam Pages 4-22

    The rapid growth of population and its concentration in cities along with the inefficiency of comprehensive urban plans for mitigating such problems have emphasized the necessity of considering novel approaches in this regard for developing countries. The current study analyzes and evaluates City Development Strategy (CDS) Indices using a strategic planning approach in Zanjan City. The main objective of the current study is to analyze the state of indicators of city development strategies (CDS) in Zanjan City in order to identify and understand the status of the strategic pattern and propose strategies and method for improving these indictors. The current study is an applied one which utilizes a descriptive analytical methodology. Moreover, the required data are obtained using library studies and surveys with a statistical population of 430,871. Using the adjusted Cochran’s formula, 322 participants were selected as the sample of the study, who were asked to complete the questionnaire of the study, which was developed based on the opinions of 60 authority figures of the city. The obtained data were analyzed using the SWOT technique, and the quantitative matrix of strategic planning was used for ranking the strategies. The findings from the matrix for evaluation of internal and external factors show that the final score of internal factors is 2.26 while the final score of external factors is equal to 2.40, which are both less than 2.5. Therefore, it can be surmised that the indicators of city development strategies (CDS) are weak in such a way that the internal-external (IE) matrix for the state of City Development Strategy (CDS) Indices shows that among the four state of aggressive, conservative, defensive, and competitive, these indices are at the defensive position. Therefore, the City Development Strategy (CDS) Indices for Zanjan City are at the worst possible state. The final results obtained from the quantitative matrix of strategic planning propose four defensive strategies, including WT1 (establishing cooperation and collaboration among urban organizations and authoritative bodies for city development), WT4 (the need for urban organizations and bodies to follow the law and prevent the interference from groups which are irrelevant to the development and management of the city), WT3 (increasing the power of the city council and citizen activists to increase the participation of citizens), and WT2 (considering environmental issues in order to realize sustainable development andcreate a healthy city), as the main strategies that can be implemented.

    Keywords: analysis, planning, city development strategy (CDS), strategic planning, Zanjan City
  • Akbar Asghari Zamani *, Davoud Hatami Pages 23-50

    The current study makes use of the results of the census of 2016 in Iran to evaluate the geographical distribution of urban population in Khuzestan, Bushehr, Hormozgan, and Sistan and Baluchestan using the passive defense approach. The methodology of the study is a combination of documentary, descriptive, and analytical methods where the percentage of urban population of the capital city of the province is compared to the urban population of other cities in the province, and the rank-size law of Zipf along with the urban primacy index are used. The results show that Hormozgan Province with a population density of 55.90 percent of the urban population of the province in Bandar Abbas City has the worst state among the four selected provinces, followed by Sistan and aluchestan, Khuzestan, and Bushehr Provinces with the concentration of 44.07, 33.55, and 32.73 percent of their total populations in capital cities of Zahedan, Ahvaz, and Bushehr, respectively. Therefore, Bushehr Province has the best possible state among the selected provinces with regard to population distribution. Evaluating the urban primacy index for the selected provinces shows that Khuzestan, Hormozgan, and Sistan and Baluchestan Provinces are faced with the phenomenon of primate city and Bandar Abbas, Zahedan, and Ahvaz Cities are the primate cities in the urban network system of Hormozgan, Sistan and Baluchestan, and Khuzestan Provinces, respectively. Bushehr Province does not have a primate city. The results for the rank-size law model show that the urban population of cities in Khuzestan, Hormozgan, and Sistan and Baluchestan Provinces are far from the rank-size Zipf model, with the state of Hormozgan and Sistan and Baluchestan Provinces being worse than Khuzestan Province, while Bushehr Province does not suffer from the primate city phenomenon, thereby having a balance in its urban system. However, this type of balance follows the combinatory model, i.e.the urban hierarchy of Bushehr Province lacks the primate city phenomenon, but is not standard either; in other words, this province is at the middle of the spectrum. Based on the results from models comparing the urban population of the capital city of the province with the total population of the other cities in the province and the primate city model and the rank-size Zipf model, it can be concluded that the status of Hormozgan, Sistan and Baluchestan, Khuzestan, and Bushehr Provinces ranges from rank one (the worst case) to rank four (the best case), respectively. Therefore, Hormozgan, Sistan and Baluchestan, Khuzestan, and Bushehr provinces are respectively ranked from the worst to the best states with regards to following the principles of passive defense.

    Keywords: urban population, geographical distribution, coastal provinces of southern Iran, rank-size law, passive defense
  • Tayebeh Akbari * Pages 51-62

    Nowadays, in the aftermath of disastrous events, communities are trying to quickly return to normal status. Therefore, in recent years, the issue of resiliency has gained much more attention. The social dimension, which is one of the main components of resiliency, involves investigating the social capacity of communities under critical conditions. The main objective of the current study is to evaluate and investigate the level of social resiliency in Ilam City using a descriptive analytical methodology. The statistical population of the study includes the residents of Ilam City, among which 381 participants were selected using multi-step cluster random sampling based on the proportions of the population in selected areas. The questionnaire of the study was developed by the researcher; its validity was confirmed using formal validity while its reliability was confirmed using Cronbach’s Alpha which was equal to 0.85. The obtained data were analyzed using descriptive and inferential statistics in SPSS software application. The results show that social resiliency in Ilam City is not at an acceptable level. Moreover, among the selected neighborhoods, the Saadi Neighborhood with an average score of 3.10 has the highest social resiliency, while Banbarz Neighborhood with an average score of 1.64 has the lowest level of social resiliency.

    Keywords: resiliency, social resiliency, Ilam City
  • Azita Rajabi, Siavash Moradi Mokarram Pages 63-78

    Similar to a living organism, a city is always changing and evolving. Formation, survival, and changes in the appearance of the urban texture, as well as its growth and development are influenced by a set of natural and manmade factors and forces, which impose a new appearance and texture on the physical body of the city. It is obvious that understanding the current state and problems of the city, as well as predicting its future changes require the understanding of these factors and their mechanisms of impact. The main objective of the current study is to identify the factors which influence the changes in the spatial and physical structure of Asadabad City. This study is a descriptive analytical study which utilizes the following tools and

    methods

    library studies, internet research, field studies (observations), preparing the required map, and analyzing the maps in GIS. In this study, the factors affecting the physical development of Asadabad City include the status of migration, economic factors, physical development components of Asadabad City, policy making factors, marginalization of the population, along with factors such as slope and topography, which can be considered as limiting factors for the physical development of Asadabad City. The results obtained from SWOT analysis show that scientific and efficient management requires understanding the extent and direction of the future development of various areas of the city, which can be accomplished through predicting the future trends of urban development. Using the potentials of the available lands in the process of development can control the development of the city in order to prevent irregular and unchecked development. Finally, the map of the city and the trend of the development of this city indicate a radial expansion. Considering the limitations in the population growth of this city, the porous development inside the city, and then the suburban towns around the city, increasing the number of floors of the buildings, increasing the density, and utilizing vertical development, or a combination of these methods can be a logical solution for preventing the irregular and unchecked development of this city.

    Keywords: structure, spatial development, physical development, Asadabad City
  • Helia Sareminia, Naser Barati, Fatemeh Muhammadniay Gharaei Pages 88-104

    The growth in urbanization during the recent decades has increases healthcare, social, and economic inequalities at a large scale among the residents of many cities. One of the most important consequences of this trend is the tendency of citizens towards a sedentary lifestyle in Iran and around the world. Lack of physical activity, as one of the important issues in public health, is related to the living space and the daily activities of citizens and residents. Since there are no clear universal measures for measuring this phenomenon in urban space and environment, it is necessary to develop and propose a number of criteria for measuring the effects of physical activity on the quality of urban living space. In this regard, using criteria obtained from previous studies in the form of a theoretical framework, a measuring tool can be identified. Accordingly, the main objective of the current study is to develop a measuring tool for the quality of urban living space with an emphasis on the opportunities for physical activity and to evaluate the obtained measures in the area selected for the study, i.e. Hijab Neighborhood of Mashhad. The current study is a descriptive analytical one. Therefore, the theoretical concepts are gathered through library studies, and then, by developing a questionnaire, the obtained measuring tool is administered to the residents in Hijab Neighborhood. The obtained data were analyzed using SPSS software application. Based on the results, factor analysis shows that physical activity of citizens is influenced by four variables including the functional variable, availability variable, social variable, and aesthetic variable. Based on the results obtained from the analysis and the effect size of each of these variables on the variable of physical activity, it can be concluded that the functional factor has the highest level of impact on the quality of urban living space considering the opportunities provided for citizens to have physical activities. The availability factor, social factor, and the aesthetic factor are the other criteria affecting the level of citizens’ physical activity, respectively.

    Keywords: quality of living space, health, physical activity, Hijab Neighborhood of Mashhad
  • Ali Ghasemi * Pages 105-119

    A glance at the studies in the area of historical urbanology of Persiaunder Safavids makes it clear that subjects of importance like city quarters (maḥalla) –which is at the heart of city-dwelling–have not been studied thoroughly and in a comprehensive manner. At the beginning, it seems that quarters of cities like Isfahan are lacking in a specific system or pattern. A close inspection of the sources on Safavid period, however, proves the contrary. The present study tries to represent the patterns and features of Isfahan’s quartersunder Safavids –a task which will be completed with a historical approach and an analysis of the main sources of the period.The findings reveal that Isfahan’s quarters used to have a uniquecultural, social, administrativeand physicalsystem and identity,which corresponded to the residents’ religious, ethnic, vocationaland social class background. Conflicts acrossvarious quarters–be it religious, ethnic or of class nature –are stressed in the sociologicalanalysis of pre-industrial societies. The study of the quarterssystem of Isfahan indicates patterns which correspondto the features of pre-modern societiesin their last years, ignoring the class and social interests of city-dwellers. The system of these quarters was, nonetheless,self-administered, which proved to be efficient when it came to satisfying the people’s economic, cultural, social and dministrativeneeds.

    Keywords: system, quarters, Isfahan, Safavids
  • Framarz Montazer *, Hussein Nazmfar, Muhammad Hasan Yazdani Pages 120-136

    During the recent decades, cities have experienced a rapid spatial development. The swift spatial development of cities is one of the most important issues facing the scholars and researchers of urban issues. Ardabil City is one of the cities which have gone through an increasing spatial development in recent decades. Therefore, the main objective of the current study is to analyze the spatial development of Ardabil City during the time period from 1956 to 2011 using quantitative methods such as Shannon Entropy, Heldren Model, and per capita urban land. The methodology of the current study is a descriptive analytical method with an applicable developmental objective. The obtained results indicate that this city has had a regular spatial development until 1980, and its peak spatial development started in 1980 onwards. The results obtained from the Heldren model for the time period between 1991 and 2011 show that in this period, 71 percent of the spatial development of this city was due to population growth and 28 percent of that development was due to the irregular development of the city. Moreover, the value of Shannon Entropy in 2011 was equal to 1.37, while the maximum value of this entropy for this year is 1.38. The closeness of the value of the entropy to the maximum value indicates the irregular spatial development of Ardabil City. Evaluation of the per capita urban land from 1956 to 2011 shows that the gross urban per capita has increased from 108.40 square meters in 1956 for each individual to 119.2 square meters in 2011. The results obtained from the utilized qualitative methods indicate the irregular spatial development of Ardabil City in recent decades. Therefore, in order to prevent the irregular spatial development of this city in future years, usingempty spaces inside the city as well as the vertical development of the city can be suggested.

    Keywords: spatial development, Heldren Model, Shannon Entropy, per capita urban land, Ardabil City
  • Elias Mavadat, Muhammad Dideban * Pages 137-148

    Nowadays, about half of the population of the earth live in urban areas, and this rapid trend of urbanization has created a number of physical, social, and environmental challenges, resulting in a reduction in viability levels. The viable city is considered as a bridge between the past and the future. The viable city is a city fighting any sort of wasting natural resources and resources that must be maintained for the use of future generations. Therefore, the viable city is also a sustainable city. In other words, it can be said that viability involves a healthy and safe urban system with a good level of access to urban services, providing high quality of life and an attractive environment for the citizens, following a number of basic principles. Accordingly, the current study utilizes a developmental and applicable approach to evaluate this subject matter in the Metropolitan City of Ahvaz, using a combination of descriptive/analytical and field study methods. It is worth mentioning that in order to analyze the obtained data, statistical software applications and the HDI model based on a spatial statistical approach are used. Based on the results of the study, the average score of physical-social development in the Metropolitan City of Ahvaz equals 0.766. Furthermore, the values of HDI for zones two, three, and four of the city are lower than the average and the HDI of other city zones in the Metropolitan City of Ahvaz are higher than the average. Moreover, based on the spatial statistical approach, the viability of the Metropolitan City of Ahvaz follows an eastern-western pattern.

    Keywords: viability, sustainable development, model, technique, Ahvaz
  • Parisa Nazari, Ghader Bayazidi Pages 149-162

    The architectural environment, as the main context for human activities, has significant impacts on the mental health of individuals. Stress in human beings, as one of the indicators and measures of mental health, is highly influenced by this environment. The stress present in therapeutic environment, with its negative consequences, can delay the recuperation of patients. One of the most stressful therapeutic settings is dental clinics where due to neglecting the moods of the users when visiting the clinic for therapeutic purposes, a sort of fear and anxiety is induced in the patients, reducing the impact of the therapy performed on the patients. The main objective of the current study is to identify stress-inducing factors in dental clinics and to evaluate the role of internal design and environmental factors in controlling this stress. With regards to the objectives, this study is an applied one and with regards to the methodology, the study is a comparative one. The results obtained from the study show that focusing on components and elements impacting the internal and external design of these centers base on the principles of environmental psychology can reduce the stress and anxiety created due to being present in these centers and improve calmness for the users.

    Keywords: environmental psychology, stress, architectural design, dental clinics