فهرست مطالب

پژوهش های حقوق جزا و جرم شناسی - پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1396)

نشریه پژوهش های حقوق جزا و جرم شناسی
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه شکفته گوهری، مجتبی جانی پور اسکلکی* صفحات 5-41
    در حقوق جزای بین الملل، رویکرد حاکمیت گرا به تدریج توسط رویکرد انسان گرا جایگزین شده است. قاعده مجرمیت متقابل، یک قاعده حقوق بشری است. این قاعده در حقوق استرداد و فرایند های آن در سراسر دنیا تقریبا یکسان اعمال می شود؛ اما ساختار خاص آن از صلاحیتی به صلاحیت دیگر به نحو قابل توجهی متفاوت است. این قاعده در برخی از اصول صلاحیتی می تواند مرتفع کننده برخی از عیوب و انتقادات باشد. با این همه می تواند در مباحث مربوط به استرداد بین دولت ها به عنوان یک مانع جدی تلقی شود و از همین رو امروزه ابزارهایی جایگزین استرداد همچون قرار جلب اروپایی در روابط بین برخی از کشورها پیش بینی شده اند که به مجرمیت متقابل به دیده تردید می نگرند؛ اما تسهیل امور، با حذف این قاعده به هیچ وجه اثبات نشده است. انتقال محکومان به حبس چارچوب دیگری است که این قاعده را درون خود جای داده است. رفتاری که اعمال این قاعده را ایجاب می کند باید در قوانین دو طرف، رفتاری مجرمانه باشد؛ صرف نظر از اینکه جرم مورد نظر در قوانین کشور درخواست شونده، در همان دسته بندی قوانین کشور درخواست کننده قرار می گیرد یا تحت همان عنوان، جرم تلقی می شود یا خیر.
    کلیدواژگان: استرداد، انتقال محکومان، صلاحیت، قرار جلب اروپایی، مجرمیت متقابل
  • پرستو اسمعیل زاده ملاباشی* صفحات 43-65
    از جمله صلاحیت های دیوان کیفری بین المللی رسیدگی به جنایت تجاوز می باشد. در ابتدای تصویب اساسنامه دیوان کیفری بین المللی تعریفی از جنایت تجاوز ارایه نشده بود و تعریف این جرم به آینده و بازنگری های اساسنامه موکول شد تا اینکه در نهایت تعریف این جرم در سال 2010 در قالب ماده 8 مکرر اساسنامه دیوان کیفری بین المللی مورد تصویب قرار گرفت. با وجود اینکه در تعریف جرم مذکور اشاره ای به حملات سایبری نشده است ولی به نظر می رسد که می توان آن حملات را با توجه به متن اساسنامه دیوان و قطعنامه 3314 مجمع عمومی سال 1974 به عنوان جنایت تجاوز در نظر گرفت. برای اینکه بتوانیم حملات سایبری را در چارچوب جنایت تجاوز مورد بررسی قرار دهیم اینگونه حملات می بایستی به آستانه شدت مورد نیاز در مورد تحقق جنایت تجاوز رسیده باشند. در حقیقت آستانه جنایت تجاوز را می توان نقض جدی ترین قواعد حقوق بین الملل دانست. برای تحقق جنایت تجاوز، افرادی که مرتکب حملات سایبری می شوند نیز عمدتا می بایستی از اوضاع و احوال واقعی که منجر به نقض آشکار حقوق بین الملل می شوند، مطلع باشند که البته اثبات این امر در مورد حملات سایبری معمولا دشوار است. با وجود اینکه می توان حملات سایبری را در قالب صلاحیت دیوان کیفری بین المللی مورد توجه و بررسی قرار داد ولی به نظر می رسد بهترین حالت، توافق دولت ها در مورد روشن کردن ابعاد مربوط به حملات سایبری در خصوص جنایت تجاوز و تخصیص قضاتی آگاه به مسایل مربوط به حملات سایبری و تکنولوژی های مرتبط با آن در دیوان کیفری بین المللی باشد.
    کلیدواژگان: حملات سایبری، تجاوز، دیوان کیفری بین المللی، مسوولیت کیفری
  • نبی الله غلامی*، شهلا معظمی صفحات 67-100
    به رغم ایجاد و توسعه جنبش های حقوق بشری در چند دهه اخیر، احساس ناامنی، سیاسی شدن رویکردها به بزهکاری و گسترش جرایم فراملی باعث ایجاد رویکردی امنیتی به جرم و حقوق کیفری شده است. این رویکرد به طور خاص تاثیرات گسترده ای را در حوزه فرایند دادرسی کیفری به دنبال داشته است. این تاثیرات از دو منظر آثار رویکرد امنیت مدار بر تحقیقات مقدماتی و نیز آثار رویکرد امنیت مدار بر فرایند دادرسی در دادگاه ها قابل بررسی هستند. کشورهای ایران، فرانسه و ایالات متحده، سه کشوری هستند که هرکدام به نحوی در قوانین شکلی خود از این رویکرد تاثیر پذیرفته اند. در این نوشتار با بررسی قوانین شکلی و رویه قضایی این سه کشور، چنین نتیجه گیری شده است که تاثیر رویکرد امنیت مدار بر فرایند دادرسی کیفری در ایالات متحده به ویژه بعد از حوادث یازده سپتامبر بسیار بیشتر از حقوق ایران و فرانسه بوده است. قوانین فرانسه به رغم اتخاذ تدابیر سخت گیرانه مبتنی بر رویکرد امنیت مدار، در هر مورد حدود وظایف و اختیارات مقامات و اشخاص درگیر در فرایند تحقیق و رسیدگی را مشخص کرده است. در قوانین ایران رویکرد امنیت مدار در فرایند رسیدگی کیفری بیش از آنکه مبتنی بر نص قوانین باشد، مبتنی بر تصمیمات مقامات و نهادهای قضایی در قالب دستورالعمل ها و آیین نامه هاست.
    کلیدواژگان: جرم شناسی امنیت مدار، تحقیقات فعالانه، دادرسی افتراقی، دادگاه های اختصاصی، ضابطان دادگستری
  • علیرضا تقی پور* صفحات 101-125
    اهداف مجازات را بازدارندگی، سزادهی، اصلاح مجرمین و حمایت از جامعه تشکیل می دهند. طراحان اساسنامه دادگاه های بین المللی نورنبرگ و توکیو که متعاقب جنگ دوم جهانی ایجاد شدند از میان این اهداف، صرفا سزادهی را مدنظر قرار داده بودند. در حالی که از عبارات مندرج در قطعنامه های صادره توسط شورای امنیت سازمان ملل برای تشکیل دادگاه های کیفری بین المللی برای یوگسلاوی و رواندا تمامی اهداف مجازات قابل استنباط است. مجازات اعدام در اساسنامه دادگاه های مزبور پیش بینی نشده است و علت این امر را می توان تصویب اسناد بین المللی مانند میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی و کنوانسیون اروپایی حمایت از حقوق بشر و پروتکل های الحاقی به آنها عنوان نمود. بر اساس مقاله حاضر که به شیوه توصیفی تحلیلی نگارش یافته است، به رغم اینکه در حقوق بین الملل، اجماعی در زمینه ممنوعیت مجازات اعدام وجود ندارد، اما وجود اسناد بین المللی اخیرالذکر و متعاقب آن، تصویب اساسنامه دیوان کیفری بین المللی توسط تعداد زیادی از کشورهای جهان به ویژه کشورهایی که مجازات اعدام را در قوانین داخلی خود ممنوع اعلام نکرده اند حاکی از تاثیرگذاری نظام حقوق بشر بر اساسنامه دادگاه های کیفری بین المللی است. اما موضوعی که می تواند تاثیر نظام حقوق بشر بر اساسنامه دیوان کیفری بین المللی را تحت الشعاع خود قرار دهد، امکان محاکمه مجدد، نسبت به فرد محکومیت یافته در دیوان توسط محاکم ملی که همچنان مجازات اعدام را در قوانین خود حفظ کرده اند، می باشد. لذا با اصلاح بند 2 ماده 20 اساسنامه و تغییر واژه جرایم به رفتار، نه تنها شاهد رعایت قاعده حقوق بشری منع محکومیت مجدد خواهیم بود، بلکه جایگاه نظام حقوق بشر در ممنوعیت مجازات اعدام در اساسنامه دیوان به بهترین وجه حفظ می شود.
    کلیدواژگان: مجازات اعدام، حقوق بشر، دادگاه های کیفری بین المللی، اسناد بین المللی
  • سید منصور میرسعیدی*، نرگس السادات عطایی حسین آبادی صفحات 127-149
    برای پیشگیری از بزه دیدگی جنسی، شناسایی زمینه های تسهیل کننده آن، حایز اهمیت است. مقنن در قانون مدنی با مقرر کردن امکان نکاح نابالغ، سقوط تکلیف والدین در حضانت از طفل در سنی که هنوز نیاز به حمایت دارد، سقوط حق حضانت مادر به صرف ازدواج مجدد و عدم پیش بینی راهکاری موثر برای حمایت از طفل بعد از جدایی والدین و ازدواج مجدد آنها، تصریح به حق تنبیه کودک با مقید کردن آن به قید تعریف نشده «در حد تادیب» و لزوم تکرار ضرب و جرح خارج از حد متعارف کودک برای سلب صلاحیت از مسوول حضانت، عدم پیش بینی بی توجهی و غفلت نسبت به طفل به عنوان عاملی برای سلب حضانت و در قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست با پذیرش سرپرستی دختران و زنان مجرد از اناث، بدون پیش بینی راهکاری موثر جهت افزایش حمایت از این فرزندخوانده ها و افزایش نظارت مستمر بر شرایط زندگی آنها به منظور حصول اطمینان از امنیتشان در خانواده تک والدی آسیب پذیر و همچنین با تصریح به امکان ازدواج سرپرست با فرزندخوانده، بسترهای بزه دیدگی جنسی را با افزایش احتمال قرار گرفتن افراد در موقعیت های آسیب زا ایجاد کرده است. اصلاح قوانین بسترساز این قسم از بزه دیدگی با توجه به تبعات منفی مادام العمر آن، امری ضروری است.
    کلیدواژگان: بستر، بزه دیدگی جنسی، بزه دیده
  • پیمان حکیم زاده خوئی، محسن عبدالهی* صفحات 151-189
    تروریسم تهدیدی جدی علیه صلح و امنیت بین المللی است. اقدامات تروریستی در دریاها و مبارزه با آن از مسایل مورد بحث در حقوق بین الملل و به ویژه حقوق بین الملل دریاهاست، به طوری که اولین اقدامات در این راستا نیز به دوران جامعه ملل باز می گردد. با توجه به گسترش روزافزون اقدامات تروریستی از سال 1963 به بعد، کنوانسیون های متعددی برای مبارزه با تروریسم به تصویب رسیده اند. آزادی دریانوردی در گرو امنیت پایدار و صلح حاکم بر دریاهاست. اما انجام اقدامات تروریستی در این پهنه وسیع این امکان را ایجاد می کند که یک کشتی نفت کش به راحتی به یک سلاح مرگبار تبدیل شود و یا اینکه تروریست ها در جهت اهداف سیاسی و ایدیولوژیک خود اقدام به ربودن کشتی و گروگان گیری نمایند؛ همانند آنچه که در مورد کشتی آشیل لارو اتفاق افتاد. از این رو جامعه بین المللی توجه خود را بیش از گذشته بر امنیت دریایی معطوف ساخته و اقدامات بین المللی متعددی برای مقابله با هرگونه اقدام تروریستی در پهنه دریاها صورت گرفته که به دنبال ایجاد ساختاری منسجم برای مبارزه و مقابله با این اعمال در عرصه دریاها هستند. این مقاله با بررسی تحولات حقوقی رخ داده پس از حوادث 11 سپتامبر و جرم انگاری شمار بیشتری از اعمال تروریسم دریایی در کنوانسیون های بین المللی، استدلال می کند که صرف جرم انگاری اعمال مزبور کفایت نکرده و برای پیشگیری و مبارزه کیفری موثر با این نوع از تروریسم، شناسایی آن به عنوان یک «جنایت بین المللی» اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: تروریسم دریایی، مبارزه، پیشگیری، امنیت دریایی، اقدامات بین المللی
|
  • Masoumeh Shekofteh Gohari, Mojtaba Janipour Eskolaki * Pages 5-41
    State-sovereignty-oriented approach has been gradually supplanted by human-being oriented approach in international criminal law. Double criminality rule is a philanthropy rule. The rule is one that is more or less uniformly applied in principle in extradition law and process on a worldwide basis. However, the particular construction differs from jurisdiction to jurisdiction, often quite considerably. The rule in some jurisdiction principles could fix some defects and criticisms. However, this rule is a serious obstacle in extradition between states. For this reason extradition replaced by some tools such as European Arrest Warrant in some countries. But improvement of process is not proven in any way. The rule on the transfer of sentenced of persons is also considered. conduct underlying the offence for which assistance is sought must a criminal offence under the laws of both States Parties regardless of whether the laws of the requested State in the same category of crime is a crime or an offense with the same word to call the requesting State.
    Keywords: Double Criminality, European Arrest Warrant, Extradition, Jurisdiction, Transfer of Sentenced Persons
  • Parastou Esmailzadeh Molabashi * Pages 43-65
    The crime of aggression is one of the crimes that international criminal court can deal with. There is not a decisive definition about the meaning of the crime of aggression at the time of the ratification of the Rome Statute. There was an agreement between the state parties to define the crime of aggression at the time of reviewing the statute in the future. Consequently, the Crime of Aggression was being defined in 2010 under Article 8bis of the International Criminal Court Statute. Although the definition of the crime of aggression does not refer to cyber-attacks, but it seems that some kinds of these attacks according to the Rome Statute and the General Assembly Resolution 3314 of 1974, can be considered as the crime of aggression. In order to assess the cyber-attacks in the context of crime of aggression, these attacks must reach the threshold of the crime of aggression, that is to say, the most serious breach of international law regulations. For committing the crime of aggression, the perpetrators of cyber-attacks need to be aware of the circumstances that lead to the clear violation of International Law which is usually something difficult to be proven. Although some cyber-attacks can be counted as the crime of aggression, it seems that since that cyber space has its own characteristics, the best way to deal with these kinds of attacks is an agreement between states and also allocating the judges in ICC who are specialized in the field of cyberspace.
    Keywords: Cyber-Attacks, Cybercrime, The Crime of Aggression, International Criminal Court, Responsibility
  • Nabiollah Gholami *, Shahla Moazami Pages 67-100
    Despite the creation and development of human rights movements in the last few decades, insecurity, political approaches to crime and the spread of transnational crime has caused security approach to crime and criminal law. This approach is followed particularly far-reaching impact in the field of criminal Procedure. These effects from two views, effects security-based criminology on preliminary investigation and effects security-based criminology on process of criminal procedure in courts are examinable. Iran, France and The United States, the three countries that form the laws of this approach affect in any way accepted. In this article, with study form laws and judicial procedures each of these three countries, it has been concluded that the effect of security-based criminology on process of criminal procedure in the United States, especially after the events of September 11 was much more than the Iranian and French law, French law despite strict measures of security-based approach circuit, in each case about the duties and powers of the officials and persons involved in the process of investigation has identified. In Iran Law, security-based approach in process of criminal procedure more than it is based on the letter of the law based on decisions of the authorities and judicial bodies is in the form of directives and regulations.
    Keywords: Security-based Criminology, Proactive Investigate, Differential Procedure, Special Court, Officers of Justice
  • Alireza Taghipour * Pages 101-125
    The objectives of punishment are deterrence, retribution, correction of criminals and protection of the society. The designers of statute of Nuremberg and Tokyo tribunals that after Second World War established among mentioned objectives was taken into consideration only retribution. While in resolutions of Security Council of United Nations for the establishment of international tribunals for the former Yugoslavia and Rwanda all the objectives of punishment are inferential. Death penalty has not been predicted in their statutes. The reason of this can be the ratify of international documents of human rights as ICCPR and the second optional protocol of it and ECHR and annex sixth protocol of it can be named. On the other hand it can be claimed that in spite of there is no consensus in the context of death penalty prohibition in international law but the ratification of international criminal court statute by a huge number of countries in the world especially the countries that death penalty has not been prohibited in their internal regulations, represents the influence of human rights law on international criminal courts statute. But the case that can effect the impact of human rights law on statute of the international criminal court, is the possibility of retrial toward the convicted person in international criminal court by national courts that still have kept execution in their laws, so by correcting article 20(2) of statute and changing the word “crimes” to “behavior’, we will not only witness observance of human rights law of ne bis in idem, But also Status of the human rights law in prohibition of the death penalty in the statute of international criminal court will be protected in the best way.
    Keywords: Death Penalty, Human rights, International Criminal Courts, International Documents
  • Sayed Mansour Mirsaeedi *, Narges Sadat Atai Hossein Abadi Pages 127-149
    To prevent sexual victimization, identifying the conditions that facilitate happening it, is important. In civil law, the legislator with stipulating the possibility of underage marriage, removing the duty of guardianship from parents while a child has an age that still needs support, removing the right of guardianship from mother just because of remarriage and the lack of foresight an effective strategy to support the child after parental separation and their remarriage, stipulating the right to punish the child by limiting it on an undefined condition “as much as punishment” and necessity of repeating out of the ordinary child battery, for the disqualification of the guardianship responsible, the lack of foresight the child neglect as a factor to remove guardianship, and in law supporting parentless and with bad parents children and youth, the legislator with acceptance of the girls and single women supervision of the girls, without foresight an effective strategy to increase these adopted child protection and to increase continued control on their living conditions, in order to ensure their safety in a vulnerable single parent's family, and stipulating the possibility of marrying a guardian with the adopted child, provides conditions of sexual victimization, because these rules confront people with situations that are causing sexual victimization. Correction of these rules is necessary in view of the negative lifelong effects of sexual victimization.
    Keywords: victim, Sexual Victimization, Condition
  • Peyman Hakimzade Khoei, Mohsen Abdollahi * Pages 151-189
    Terrorism is a serious threat to international peace and security. Terrorist acts in the seas and the fight against it are among the issues discussed in international law, and in particular the international law of the sea, so that the first steps in this direction dates back to the era of the League of Nations. Considering to the increasing number of terrorist acts since 1963 onward, different conventions were enacted in fighting against terrorism. Freedom of navigation depends on the security of the sea and the peace of the sea. But the terrorist acts in these vast areas have the ability to turn a tanker ship into a deadly weapon or terrorists might hijack or take the ship as hostage in direction of their political and ideological aims as what happened about Achille Lauro ship. Therefore, the international community has focused on maritime security. Numerous international measures were taken to fight against terrorist acts which look for creating a coherent structure to fight and confront with such acts in the seas. This article examines the legal developments occurring after the events of September 11th and seek to prove this proposition that the effective criminal suppression of maritime terrorism requires that this kind of terrorism is recognized as an “international crime” in international law.
    Keywords: Maritime Terrorism, Fighting, Prevention, Maritime Security, International Measures