فهرست مطالب

دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز 1382)

مجله دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 36، پاییز 1382)

  • 80 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1382/08/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی اکبر خوشخونژاد، رویا شریعتمداری احمدی، بهروز جنت صفحه 5
    بیان مساله: درمان تحلیل لثه و پوشش سطح عریان ریشه یکی از اهداف درمانهای پریودتالی است و روش های جراحی متعددی برای نیل به این هدف پیشنهاد شده است.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی مقایسه ای روش فلپ کورنالی با بدون کاربرد ژل اتیلن دی آمینوتترااستیک اسید (EDTA) در درمان تحلیل لثه انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه کارآزمایی بالینی (Randomized Clinical Trial)، تعداد 16 بیمار با دامنه سنی 17 تا 60 سال دارای 27 ناحیه با تحلیل لثه ای کلاس یک میلر در سمت باکال به عمق حداقل 2 میلیمتر و بر اساس معیارهای مشخص مورد بررسی قرار گرفتند. بعد از انجام مرحله اول درمان،نواحی تحلیل یافته در گروه مورد با استفاده از روش جراحی کرونالی فلپ و کاربرد ژل EDTA (%24وph=7 به مدت 3دقیقه) در سطح ریشه و در گروه شاهد فقط با استفاده از روش فلپ کرونالی پوشیده شدند. اندازه گیری های کلینیکی شامل ارزیابی بهداشت دهان، عمق تحلیل (RD) پهنای تحلیل (RW)، پهنای لثه کراتینره (HKT)، عمق پاکت (PD)، حد چسبندگی (PAL) و نیز تهیه عکس قبل از عمل و 1،2و3 ماه بعد از عمل جراحی انجام شد. اطلاعات به دست آمده یا استفاده از آزمونهای آماری Mann-Whitney،Freedman و Wilcoxon مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین PAL، PD، HKT، RW، RD در گروه مورد قبل از عمل به ترتیب 2.73، 3.17، 3.13، 1.1 و 3.83 میلیمتر و در گروه شاهد 2.56، 3.03، 3.67، 1.25 و 3.92 میلیمتر حاصل شد که 3 ماه بعد از درمان در گروه مورد به ترتیب به 0.46، 1.97، 2.65، 0.67 و 1.1 میلیمتر و در گروه شاهد به 0.85، 2.8، 2.75، 1 و 1.94 میلیمتر تغییر یافت. میانیگن میزان پوشش سطح ریشه 3 ماه بعد از جراحی در گروه مورد 83% و در گروه شاهد 67% به دست آمد که این میزان بین دو گروه از نظر آماری اختلاف معنی داری را نشان داد (p=0.0067). اگر چه تفاوت کلینیکی قابل توجهی بین دو گروه مورد و شاهد بخصوص از لحاظ میزان پوشش ریشه مشاهده شد ولی تحلیل آماری، تفاوت معنی داری را بین دو گروه در هیچ یک از شاخصها به جز (P=0.005) PAL نشان داد.
    نتیجه گیری
    دردرمان تحلیل های لثه ای کلاس یک میلر می توان از ژل (PH=7،%24) EDTA به مدت 3 دقیقه در سطح ریشه همراه با روش فلپ کرونالی به عنوان یک روش موفق و قابل پیش بینی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تحلیل لثه، پوشش ریشه، فلپ کرونالی، اتیلن دی آمینوتتزا استیک اسید
  • زهرا دلیلی، عبدالرشید مقدم قوجق صفحه 14
    بیان مساله: تراکم معدنی استخوانها در زنان بعد از یائسگی به مقدار زیادی کاهش می یابد و منجر به شایع ترین نوع بیماری های متابولیک استخوان یعنی استئوپروز می شود. از مهمترین مشکلات این بیماری شکستگی های متعدد استخوانی است که عوارض و هزینه زیادی را برای جامعه به وجود می آورد. یکی از ارزان ترین و در عین حال در دسترس ترین روش برای تشخیص تغییرات کاهش تراکم استخوانی رادیومورفومتری در رادیوگرافی معمولی است. مطالعات نشان داده است که رادیومورفومتری استخوان فک پایین در رادیوگرافی ساده پانورامیک نیز در این زمینه کمک کننده است. از این روش می توان به عنوان تشخیصی در غربالگری افراد مبتلا به کاهش تراکم استخوانی، تعیین مقادیر طبیعی شاخصهای رادیومورفومتریک فک پایین در افراد نرمال جمعیت های مختلف استفاده کرد.
    هدف
    این مطالعه با هدف بررسی شاخصهای رادیومورفومتریک فک پایین در رادیوگرافی های پانورامیک جمعیت زنان نرمال مراجعه کننده به مراکز تخصصی رادیولوژی فک و صورت و تعیین چگونگی ارتباط این شاخصها با سن و تعداد دندانهای افرد مورد مطالعه انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی چگونگی وضعیت دو شاخص رادیومورفومتریک فک پایین یعنی شاخص کمی Antegonial (AI) و شاخص کیفی کورتیکال فک پایین (MCI) در 417رادیوگرافی جمعیت زنان نرمال بالای 20 سال در پنج گروه سنی، توسط یک مشاهده گر و زیر نظر متخصص رادیولوژی فک و صورت بررسی شد؛ ارتباط بین این شاخصها با یکدیگر و با تعداد دندانها و سن افراد با استفاده از آنالیز واریانس و پیرسون بررسی گردید.
    یافته ها
    میانگین شاخص کمی (AI) در جمعیت مورد مطالعه 54/0 ± 54/3 میلیمتر بود؛ همچنین درصد فراوانی شاخص MCI به ترتیب C2 برابر 5/71 درصد، 20.9 C1درصد و C3 برابر 7/7 درصد بود. بین شاخصهای AI و MCI با سن و تعداد دندانهای افراد مورد مطالعه و همچنین بین خود شاخصها ارتباط آماری معنی داری وجود داشت (p<0.0001).
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های مطالعه حاضر با افزایش سن، میانگین AI و تعداد دندانها به طور معنی داری کاهش یافته و شاخص MCI هم پروزیتی زیادی را در کورتکس تحتانی فک پایین (شاخص (C3 نشان می دهد؛ بنابراین چون شاخصهای رادیومورفومتریک فک پایین می تواند در شناسایی اولیه و غربالگری افراد با تراکم استخوانی کاهش یافته (مبتلا به استیوپنی یا استیوپروز) کمک کننده باشد.
    کلیدواژگان: فک پایین، پانورامیک، استئوپروز، بیومتری، تراکم معدنی استخوان
  • زهرا تهیدست اکراد، الهه قاسم زاده صفحه 22
    بیان مساله: Halitosis به معنای بوی بد دهان است و از آنجا که این عارضه موجب بروز مشکلاتی برای بیمار و اطرافیان وی می گردد و آگاهی دندانپزشکان از میزان شیوع علل دهانی ایجاد کننده آن در برنامه ریزی و پیشگیری از بروز این مشکل موثر خواهد بود، انجام چنین مطالعاتی مفید و موثر است.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع بوی بد دهان با علل دهانی در دختران 13 تا 17 ساله مدارس راهنمایی و دبیرستان شهر قزوین انجام شد؛ همچنین رابطه تعدادی از عوامل اتیولوژیک نظیر بهداشت دهان، زبان باردار و... با بوی بد دهان مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    تعداد 700 نفر از دختران 13 تا 17 ساله مدارس شهر قزوین مورد مطالعه قرار گرفتند و 14 عامل مورد نظر از طریق پرسشنامه برای هر یک از این افراد ثبت شد. اطلاعات جمع آوری شده به کمک مشاهده مستقیم و معاینه کلینیکی به دست آمد.
    یافته ها
    میزان شیوع بوی بد دهان در افراد مورد مطالعه 9/28% به دست آمد؛ همچنین رابطه آماری معنی داری بین بوی بد دهان و متغیرهای وابسته نظیر ژنژیویت، زبان باردار، بیماری سیستمیک همراه با مصرف دارو، مصرف مواد بوزا و میزان رعایت بهداشت دهان وجود داشت.
    نتیجه گیری
    مهمترین عامل در ایجاد بوی بد دهان در جامعه مورد مطالعه عدم رعایت بهداشت دهان بود. در تحقیقات دیگر نیز مواردی نظیر ژنژیویت، زبان باردار، التهاب لوزه، جرم دندان مال اکلوژن به عنوان مهمترین عوامل بروز بوی بد دهان تشخیص داده شدند.
    کلیدواژگان: التهاب لثه، شیوع، بوی بد دهان
  • مهرداد پنج نوش، حوریه باشی زاده فخار، سید حسین حسینی زارچ صفحه 28
    بیان مساله: از آنجا که علوم رایانه همانند سایر رشته ها، در رادیولوژی مورد توجه بسیار قرار گرفته است و در استفاده از تصاویر دیجیتال کامپیوتری، دقت روش و شرایط کار، بر روی اطلاعات حاصله تاثیر خواهد داشت، لذا بررسی روش های مختلف انتقال تصاویر و مقایسه آن با روش معمول جهت کسب اطلاعات تشخیصی دقیق تر، ضروری می باشد.
    هدف
    این مطالعه با هدف مقایسه دقت تصاویر رادیوگرافی معمولی و دیجیتایزه شده با سه وسیله مختلف در تشخیص پوسیدگی های پروگزیمال انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه که از نوع بررسی تست ها بود، 60 دندان کشیده شده کانین، پر مولر و مولر انسان در بلوک های گچی مانت شدند و رادیوگرافی از آنها با استفاده از فیلم کداک E مشابه بایت وینگ انجام شد. تعداد 10 رادیوگرافی بایت وینگ حاصله با یک اسکنر و یک دوربین دیجیتال هر دو با وضوح تصویر600 dpi و سپس با دوربین دیجیتال دیگری با وضوح تصویر300 dpi دیجیتایز شدند. تصاویر دیجیتایز شده به صورت تصادفی بر روی صفحه نمایشگر با کیفیت بالا نمایش داده شدند. شش نفر مشاهده گر وضعیت پوسیدگی 120 سطح پروگزیمال را از طریق مشاهده تصاویر دیجیتال و معمولی بررسی کردند. تشخیص این افراد با Gold Standard) معاینه ماکروسکوپی) مقایسه و Reliability آن محاسبه شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمونهای ANOVA و Chi-Square موردتحیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    بین روش های مختلف از لحاظ دقت تشخیص سطوح پروگزیمال سالم و پوسیدگی مینا اختلاف معنی داری وجود نداشت. ولی سیستم های دیجیتال در مقایسه با رادیوگرافی معمولی در تشخیص پوسیدگی عاج از حساسیت بیشتری برخوردار بودند (p<0.05).
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد برای دیجیتایز کردن تصاویر رادیوگرافیک، وضوح تصویر با 300 dpi کافی است. با این خصوصیت، حجم فایل های ذخیره تصویر محدود می شود؛ همچنین اطلاعات قابل توجهی از نظر تشخیص صحیح پوسیدگی از دست نخواهد رفت.
    کلیدواژگان: رادیو گرافیهای دیجیتال، پوسیدگی های دندانی، بایت وینگ، پردازش تصویر رادیوگرافی دندانی، متغیر مشاهده گر
  • حسن رزمی، اشکان یوسفی صفحه 34
    بیان مساله: هدف از انجام یک جراحی اندودنتیک موفق، ایجاد سیل مناسب و کافی در ناحیه اپیکال می باشد؛ بنابراین در حین جراحی، اقدام به قطع ریشه برای ایجاد شرایط مناسب و دسترسی کافی، ضروری است.
    هدف
    این مطالعه با هدف تعیین مناسب ترین زاویه قطع ریشه به منظور ایجاد سیل آپیکالی کافی در جراحی پری آپیکال انجام شد.
    روش بررسی
    45 دندان سالم سنترال فک بالا به صورت تصادفی در سه گروه 15 تایی تقسیم شدند. دندانها به روش تراکم جانبی، درمان ریشه (پر) شدند و انتهای آپکس دندانهای هر گروه به ترتیب با زاویه های صفر، 30 و 45 درجه از 3 میلیمتری انتهای ریشه قطع شد. در مرحله بعد تمام سطوح دندانها به جز سطح برش خورده، توسط لاک پوشانده و به مدت یک هفته در محلول متیلن بلو قرار داده شدند. در پایان هفته، لاک از روی دندانها، پاک شد و دندانها در مقطع باکولینگوال از وسط برش خوردند؛ سپس مقدار نفوذ دای در دندانها، زیر میکروسکوپ Stereozoom (Lope) با بزرگنمایی 4 و با استفاده از لنز چشمی مدرج بر حسب میلیمتر اندازه گیری شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه تحلیل گردید.
    یافته ها
    میزان نفوذی دای در گروه اول (صفر درجه)، گروه دوم (30 درجه) و گروه سوم (45درجه) به ترتیب 3.34±7.23، 8.46±3.01 و 4.11±9.74 میلیمتر بود. بین سه گروه از نظر آماری اختلاف معنی داری وجود نداشت (p>0.05).
    نتیجه گیری
    در صورت افزایش عمق حفره رتروگرید، زاویه اثر محدودی بر میزان سیل اپیکالی دارد.
    کلیدواژگان: سیل ناحیه اپیکالی، اپیکوئکتومی، زاویه قطع ریشه
  • فرزانه آقا حسینی، نیره بیات صفحه 39
    بیان مساله: لیکن پلان بیماری پوستی، مخاطی نسبتا شایعی است که معمولا دندانپزشک اولین کسی است که این بیماری را تشخیص می دهد. این بیماری به علت همراه بودن با درد و سوزش و نیز بدخیمی، از اهمیت خاصی برخوردار است. از طرفی دیگر هپاتیت B و C یکی از پنج عامل مرگ و میر زودرس عفونی انسان و از مشکلات اساسی دندانپزشکان از نظر انتقال بیماری می باشند. در سالهای اخیر توجه زیادی به ارتباط بین این دو بیماری معطوف شده است.
    هدف
    این مطالعه با بررسی میزان شیوع لیکن پلان دهانی در بیماران مبتلا به هپاتیت B و C انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه Case Series، 500 بیمار مبتلا به هپاتیت B و 104) C بیمار مونث و 396 بیمار مذکر) که از مرداد 1380 تا مرداد 1381 به مرکز هپاتیت بیمارستان دکتر شریعتی، سازمان انتقال خون و مرکز هموفیلی تهران مراجعه کرده بودند، مورد معاینه دهانی قرار گرفتند و همه ضایعات سفید و غیر قابل برداشت با آبسلانگ در پرسشنامه مخصوص هر بیمار ثبت شد. متوسط سنی افراد مورد مطالعه 13.13±32.09 بود (کمترین سن 4 سال و بیشترین سن 72 سال). به منظور تحلیل نتایج از آزمونهای t و Fisher استفاده شد.
    یافته ها
    289 نفر از افرد مورد مطالعه HBS Ag+ و 223نفر HCV Ab+ و 12 نفر مبتلا به هپاتیت B و C به صورت توام و 23 نفر سیروتیک بودند. از بین این بیماران 3 نفر (0.6%) مبتلا به لیکن پلان دهانی بودند. از 289 نفر HBS Ag+ و 1نفر (P=0.38) (%0.35) و از 223 نفر افراد HCV Ab+ و 2 نفر (0.9%) مبتلا به لیکن پلان دهانی بودند (p=0.44). نتایج این بررسی ارتباط معنی داری را از نظر آماری بین لیکن پلان و هپاتیت B و C نشان نداد. از 23 بیماری سیروتیک، 2 نفر مبتلا به لیکن پلان دهانی بودند و از نظر آماری ارتباط معنی داری بین این دو بیماری وجود داشت (p<0.05).
    نتیجه گیری
    توصیه می شود تمامی بیماران مبتلا به لیکن پلان دهانی از نظر هپاتیت B و C و نیز آنزیم های کبدی مورد آزمایش قرار گیرند.
    کلیدواژگان: هپاتیت B، هپاتیت C، لیکن پلان دهانی
  • غلامرضا جهانشاهی، محمد یزدانی، فرحناز اسدیان صفحه 46
    بیان مساله: قارچهای خانواده کاندیدا بخشی از فلور طبیعی دهان را تشکیل می دهند و از عوامل ایجاد عفونت های فرصت طلب محسوب می شوند. از آنجا که همودیالیز باعث ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن می گردد و بیماران را نسبت به عفونت های فرصت طلب مستعد می سازد، بررسی ارتباط همودیالیز با این گونه عفونت ها می تواند، بسیار سودمند باشد.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی رابطه احتمالی بین تعداد کلنی کاندیدای دهان و طول مدت همودیالیز و بررسی لزوم تجویز داروهای ضد قارچ به صورت پیگشیری انجام شد؛ همچنین درجه حرارت دهان، سن، جنس، دندان مصنوعی، مصرف سیگار، نوع داروی مصرفی، اشکال میکروسکوپی قارچ کاندیدا و وجود علایم بالینی عفونت دهانی به عنوان عوامل جنبی در ارتباط با تعداد کلنی های کاندیدا بررسی شدند.
    روش بررسی
    برای انجام این تحقیق، نمونه بزاق و اسمیر از خلف زبان 114 بیمار مرکز همودیالیز بیمارستان خورشید دانشگاه علوم پزشکی اصفهان کشت داده شد و از نظر شمارش کلنی و اشکال میکروسکوپی قارچ در رابطه با متغیرهای مورد مطالعه، بررسی شد. به منظور تحلیل اطلاعات از آزمونهای آماری پیرسون و اسپیرمن استفاده گردید.
    یافته ها
    بین تعداد کلنی ها کاندیدا و مدت همودیالیز از نظر آماری رابطه معنی داری مشاهده نشد (p>0.05).
    نتیجه گیری
    به علت فراوانی متغیرها و عوامل موثر برای پیایش زمینه مساعد جهت بروز عفونت، به نظر نمی رسد تنها براساس یک عامل (مدت درمان همودیالیز) بتوان احتمال بروز عفونت دهانی کاندیدیازیز را پیش بینی نمود؛ به همین دلیل بر مبنای یافته های این مطالعه تجویز داروی ضد قارچی به عنوان پیگشیری در بیماران تحت درمان با همودیالیز توصیه نمی شود؛ البته باید توجه داشت که نتایج قابل تعمیم نمی باشد و نیاز به مطالعات وسیعتر همچنان وجود دارد.
    کلیدواژگان: همودیالیز، کاندید یازیز مخاط دهان، شمارش کلنی
  • جعفر کلاهی کازرانی، پریچهر غلیانی، ژاله ورشوساز صفحه 52
    بیان مساله: از آنجا که نقش پلاک میکروبی در اتیولوژی پوسیدگی و بیماری های پریودنتال به اثبات رسیده است و روش های مکانیکال کنترل پلاک دارای محدودیت هایی می باشند. روش های کنترل پلاک شیمیایی متعددی پیشنهاد شده است؛ یکی از موثرترین این مواد کلرهگزیدین است که معمول ترین روش کاربرد آن به صورت دهان شویه می باشد. مشکل دارویی آدامس به دلیل خواص متعدد بسیار مورد توجه می باشد ولی به دلیل عدم رضایت غالب مصرف کنندگان از طعم آدامس های موجود، ارایه فرمول جدید به منظور دستیابی طعم مطلوب برای مصارف عمومی ضروری به نظر می رسد.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف ارایه فرمول جدید برای تهیه آدامس حاوی کلرهگزیدین به منظور دستیابی به طعم مناسب با حفظ اثربخشی و خاصیت ضد پلاک به منظور مصارف عمومی و بررسی اثر بخشی آن در پیشگیری از تشکیل پلاک دندانی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه که از نوع کارآزمایی بالینی متقاطع دو سوکور بود، از نک کلرهگزیدین گلوکونات استفاده شد و با کمک مانیتول به پایه آدامس افزوده گردید. به منظور برطرف نمودن طعم تلخ دارو از آسپارتام، اسانس نعنا و منتول استفاده گردید. پس از ساخت آدامس ها Profile آزادسازی دارو به وسیله دستگاه شبیه ساز حرکات فک تعیین گردید. تعداد 18 داوطلب مورد بررسی قرار گرفتند. طول مدت مطالعه برای هر نوع آدامس 5 روز بود؛ در این مدت از روش های کنترل پلاک مکانیکی استفاده نمی شد. آدامس دارویی و دارونما از نظر شکل، اندازه، رنگ و فرمولاسیون مشابه بودند؛ دوره Wash Out برابر با 2 روز در نظر گرفته شد. آدامس ها هر 12 ساعت به مدت 20 دقیقه مورد استفاده قرار گرفتند. برای تعیین Plaque Score از معیار تعدیلی تورسکی - گیلمور - گلیکمن استفاده گردید. سایر متغیرهای طرح شامل ارزیابی مصرف کنندگان از لحاظ طعم و خاصیت پاک کنندگی و اختلال حس چشایی با تکمیل کردن فرم بازنگری تعیین گردیدند. داده ها توسط آزمون Wilcoxon، Paired t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    در طول مدت 20 دقیقه 80% دارو از پایه آدامس آزاد گردید. اختلاف میانگین Plaque Score در آغاز و پایان مطالعه در آزمون نخست برابر با 0.1589 - و در آزمون دوم 2.999 بود که اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (p<0.001). ارزیابی بیماران از خاصیت پاک کنندگی اختلاف معنی داری بین 2 گروه آدامس دارویی و دارونما نشان داد (p<0.001). از لحاظ طعم و بو اختلاف معنی دار نبود (p=0.157). در هیچ یک از موارد اختلال در حس چشایی مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    در این طرح برای اولین بار آدامس حاوی کلرهگزیدین با حفظ اثربخشی و خاصیت ضد پلاک با طعم و بوی مناسب برای مصارف عمومی در سطح اجتماع تهیه گردید.
    کلیدواژگان: کلرهگزیدین گلوکونات، پلاک دندانی، آدامس دارویی
  • امیر رضا رکن، مژگان پاک نژاد، بهنام اسلامی، ابوالفضل صفیری صفحه 59
    بیان مساله: بازسازی استخوان به منظور بازگرداندن نسوج از دست رفته به وضعیت پیشین آنها قبل از شروع تخریب انجام می شود. اهمیت این روش درمانی در زمینه درمان لثه و ایمپلنت کاملا محسوس است. در این درمانها ممکن است از مواد پیوندی استفاده شود که هر یک از این مواد دارای مزایا و معایبی هستند.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف بررسی ماهیت نسوج تشکیل شده در ارتباط با کاربرد ماده پیوندی Biostite ® و مقایسه میزان بازسازی استخوان و ضخامت و تراکم ترابکولای استخوان ساخته شد؛ همچنین بروز واکنش جسم خارجی در ارتباط با کاربرد این ماده پیوندی نیز مورد بررسی قرار گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی تعداد 5 راس گوسفند مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه های انتخاب شده با بیهوشی عمومی مورد عمل جراحی قرار گرفتند و در ناحیه بی دندانی فک پایین در سمت چپ و راست در مجموع 10 ضایعه استخوانی به ابعاد 5×5×5 میلیمتر ایجاد گردید. در پنج ضایعه به صورت تصادفی از ماده پیوندی Biostite ® استفاده شد (گروه مورد) و پنج ضایعه دیگر به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شدند. پس از گذشت شش ماه از زمان جراحی، نمونه ها کشته شدند و محل جراحی با حاشیه سالم به صورت برشهای مجزا و در فرمالین 10% قرار داده شد. مقاطع بافت شناسی از محل ضایعات تهیه و پس از رنگ آمیزی مورد بررسی های بافت شناختی و هیستومورفومتری قرار گرفتند. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون آماری Mann-Whitney U تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین درصد استخوان ساخته شده در گروه مورد نسبت به گروه شاهد بیشتر و این اختلاف از نظر آماری معنی دار بود (p<0.05). استخوان ساخته شده در هر دو گروه زنده و ترکیبی ازLamellar Bone و Woven بود ولی ضخامت و تراکم استخوان ساخته شده در گروه مورد نسبت به گروه شاهد بیشتر بود. بروز واکنش جسم خارجی در ارتباط با کاربرد ماده پیوندی Biostite ® مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، استفاده از ماده پیوندی سنتتیک Biostite می تواند در درمانهای بازسازی استخوان سودمند باشد.
    کلیدواژگان: بازسازی استخوان، Biostite، بافت شناختی (هیستومولوژیک)، هیستومورفومتریک، گوسفند
  • فرحناز نجاتی دانش، اکبر توکلی، آناهیتا هراتیان صفحه 65
    بیان مساله: توربین های دندانپزشکی به علت پتانسیل بالای انتقال عفونت باید پس از معاینه هر بیمار استریل شوند؛ زیرا زمانی که توربین ها با سرعت بالا از کار می ایستند، مایعات آلوده نظیر خون و بزاق به درون لوله های آنها کشیده می شود.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف مقایسه اثر ضدعفونی کنندگی محلول دکونکس 53 پلاس و اسپری سولارسپت بر روی توربین دندانپزشکی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، 120 عدد توربین استریل شده به وسیله اتوکلاو در 6 گروه 20 تایی قرار گرفتند؛ سپس توسط سوسپانسیون باکتریایی شامل سوش های استرپتوکوکوس موتانس، استافیلوکوکوس آرئوس و نایسریا SP (گروه اول میکروبی) و سودموناس آئروژینوزا (گروه دوم) و اسپورباسیلوس سابتیلیس (گروه سوم) آلوده شدند. سه گروه از توریین ها که به ترتیب درون سوسپانسیون های میکروبی ذکر شده قرار گرفتند، پس از 5 دقیقه خارج شدند و درون محلول دکونکس 53 پلاس 2% به مدت 15 دقیقه قرار گرفتند. سه گروه باقیمانده نیز به همین ترتیب آلوده شدند و به مدت 2 دقیقه در مجاورت اسپری دکونکس سولارسپت قرار داده شدند. نمونه ها برای بررسی فعالیت باکتریایی زنده در محیط مایع TSB قرار گرفتند و پس از 24 ساعت انکوبه شدن، بر روی محیط کشت جامد Bloos Agar منتقل شدند و نتایج پس از 24 ساعت خوانده شد. اطلاعات به دست آمده با استفاده از آزمون آماری نسبت یا Proportional Test With Normal Distribution تحلیل گردید.
    یافته ها
    فراوانی نسبی رشد میکروب ها در محیط کشت بر روی وسایل آلوده به گروه اول، دوم و سوم میکروبی ضد عفونی شده با دکونکس 53 پلاس به ترتیب 15% و 90% و 0% و برای اسپری سولارسپت به ترتیب 70%، 100% و 85% بود. اثر ضدعفونی کنندگی محلل دکونکس 65% و اسپری 15% کشت منفی نشان دادند. با توجه به از بین رفتن تمامی اسپورها می توان گفت محلول دکونکس53 پلاس از توانایی اسپورسیدال بالایی برخوردار است.
    نتیجه گیری
    با توجه به محدودیت های این مطالعه، این مواد جایگزین مناسبی برای اتوکلاو نمی باشند.
    کلیدواژگان: مواد ضد عفونی کننده، کنترل عفونت، هندپیس
  • دردی قوجق، بابک عموییان، پریسا ذبیحی صفحه 72
    بیان مساله: تغییرات میزان پروتئین ها، آنزیم های سلول های میزبان و مدیاتورهای التهابی در مایع شیار لثه ای از شاخص های تشخیصی پریودنتیت هستند.
    هدف
    مطالعه حاضر با هدف اندازه گیری فعالیت آنزیم الاستاز در مایع شیار لثه ای بیماران پریودنتال انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه شاهد - موردی، 52 بیمار مبتلا به پریودنتیت (گروه مورد) با عمق پاکت 5-4 میلیمتر بدون افزایش حجم یا تحلیل لثه و یا عمق پاکت 2-1 میلیمتر همراه با تحلیل لثه به اندازه 4-3 میلیمتر و 51 نفر بدون التهاب لثه (گروه شاهد) مورد مطالعه قرار گرفتند و از شیار لثه ای هر دو گروه نمونه برداری شد. برای اندازه گیری فعالیت آنزیم الاستاز مقدار 100 میکرولیتر از هر نمونه تهیه شده از شیار لثه ای با مقدار 100 میکرولیتر از سوبسترای آنزیم ملخوط گردید و به لوله آزمایش انتقال داده شد. مخلوط به دست آمده به همراه بافر به حجم 1 میلی لیتر در دمای 37 درجه سانتی گراد به مدت یک ساعت انکوبه شد و جذب نوری هر یک در طول 410 نانومتر توسط اسپکتروفتومتر قرائت شد. پس از به دست آوردن مقدیر فعالیت آنزیمی، اختلاف بین دو گروه با استفاده از آزمون آماری Student t تحلیل گردید.
    یافته ها
    فعالیت آنزیم الاستاز در مایع شیار لثه ای در افرادی که تخریب پریودنشیم داشتند برابر 11.3±153.8 و در گروه شاهد برابر با 10.4±52.7 واحد آنزیمی در میلی لیتر در دقیقه بود و اختلاف دو گروه از نظر آماری معنی دار بود (p<0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه به خوبی می توان چنین نتیجه گرفت که اندازه گیری فعالیت الاستاز می تواند شاخص خوبی برای بررسی پریودنتیت باشد.
    کلیدواژگان: مایع شیار لثه ای، الاستاز، بیماری پریودنتیت
  • جواد فاریابی صفحه 79
    استیودیسترکشن برای اولین بار توسط Ilizarov دانشمند روسی به منظور افزایش طول استخوانهای دراز در ارتوپدی به جهان پزشکی معرفی شد و می تواند جایگزین مناسبی برای برخی روش های مختلف استیوتومی و پیوند استخوان مرسوم که برای درمان ناهنجاری های ناحیه فک و صورت استفاده می شود، باشد. با توجه به این که معایب متعددی برای این نوع استئوتومی ها و پیوندهای استخوانی وجود دارد، با ایجاد برش در استخوان و رندی که در ترمیم یک شکستگی استخوانی به روش طبیعی وجود دارد، می توان ضمن دستیابی به طول استخوان مورد نظر از معایب یاد شده هم دوری جست. طی سالیان اخیر تحقیقات متعددی جهت ارزیابی میزان کارآیی استیودیسترکشن در درمان ناهنجاری های ناحیه فک و صورت انجام شده که در بعضی موارد موفقیت این روش مورد تایید قرار گرفته است؛ در موارد دیگر هم نیاز به انجام تحقیقات بیشتر می باشد. در این مقاله ضمن بحث در خصوص مسایل مختلفی که درباره استئودیسترکشن در ناحیه فک و صورت مطرح است، با استفاده از آن در جهت مقاصد درمانی مختلف آشنا خواهیم شد.
    کلیدواژگان: استئودیستر کشن، ناهنجاری های فک و صورت، ناهنجاریهای صورت و جمجمه
|
  • Aa. Khoshkhoo Nejad, R. Shariatmadari Ahmadi, B. Jannat Page 5
    Statement of Problem: Treatment of gingival recession defect and covering denuded root surfaces is one of the goals in periodontal therapy and several surgical techniques have been suggested in this field.
    Purpose
    The aim of this study was to perform a comparison on coronaliy repositioned flap procedure with and without the use of ethylenediaminoteraacetic acid (EDTA. 24%, pH=7) in the treatment of recession defects.
    Material And Methods
    In this randomized clinical trial study, 16 patients, aged 17-60 years, with a total of 27 miller class 1 isolated buccal gingival recession type defects of at least 2mm depth, and based on special criteria were investigated. After initial therapy, surgical recession coverage was performed as coronaliy advanced flap technique and EDTA gel conditioning (test) or coronaliy advanced flap alone (control). Clinical examination including assessments of oral hygiene, recession depth (RD), recession width (RW), width of keratinized tissue (KT), probing depth (PD) and probing attachment level (PAL)were performed before and 1, 2, 3 months after surgical treatment.
    Results
    The mean of initial RD, RW, KT, PT and PAL in the test group was 2.73, 3.17, 3.13, 1.1 and 3.83mm respectively and in the control group was 2.56, 3.03, 3.67, 1.25, 3.92mm respectively. The mean of these parameters 3 months after treatment in the test group were changed to 0.46, 1.97, 2.65, 0.67, 1.1 mm, corresponding figures for control teeth were 0.85, 2.98, 2.75, 1, 1.94, respectively. At 3 months after treatment the mean root coverage amounted to 83% (test) and 67% (control) which was a statistically significant difference (P=0.0067). Although a significant clinical difference was observed regarinding root coverage level, all other clinical variables were not statistically different, with the exception of probing attachment level (P=0.005).
    Conclusion
    It was suggested that EDTA gel (24%, PLT=7) for 3 minutes as root conditioner and the coronaliy advanced flap procedure can be used as a predictable and successful method in the treatment of miller class I buccal gingiva! recession type defects.
    Keywords: Coronaliy advanced flap, Ethylenediaminotetraacectic acid, gingival recession, root coverage
  • Z. Dalili, A. Moghadam Qujeq Page 14
    Statement of Problem: Bone material density (BMD) is significantly decreased among postmenopausal women leading to the most common metabolic disease, osteoporosis.Multiple bone fractures are of the most important consequences of this disease, which cost too much for thesociety. One of the cheapest and most available methods for the diagnosis of bone density changes is bone radiomorphometric evaluation by conventional methods. Studies have also revealed that mandibular radiomorphometric indices in panoramic radiographs yield invaluable information, which can be used as a screening method to diagnose patients with decreasing bone density, and to determine normal values ofmandibular radiomorphometric indices among normal subjects in different populations.
    Purpose
    The aim of the present study was to investigate the mandibular radiomorphometric indices in panoramic radiographs among normal female population referring to maxillofacial radiology centers to determine their relationship with age and the total teeth number of the subjects under study.
    Material And Methods
    In this descriptive-analytic study, two mandibular radiomorphometric indices namely the Antegonial quantitative index (AI) and the Cortical qualitative index (MCI) were evaluated on 417 panoramic radiographs of a female normal population, aged more than 20 years which divided into five age group, by one maxillofacial radiologist as an observer. The relationship between these indices, and also with the number of teeth and age were investigated by variance and Pearson's analysis.
    Results
    Mean quantitative index (AI) was 3.54±54%mm. The prevalence of MCI index was C2: 71.5%,CI: 20.9%and C3: 7.7%. There was significant correlation between AI/MCI indices with age, dentition and also with each other.(P<0.0001).
    Conclusion
    Based on the present study, with increasing age the mean AI and the number of teeth decrease significantly. MCI index also shows higher porosity in mandibular cortex (C3 index). Therefore, Mandibular radiomorphometric indices are useful in initial diagnosis and screening of patients with low bone mineral density (osteopenia, osteoporosis).
    Keywords: Panoramic, Biometry, mandibule, osteoporosis, Bone material density
  • Z. Tohidast Ekrad, E. Ghasemzadeh Page 22
    Statement of Problem: Halitosis refers to the unpleasant mouth odor leading to problems for the patient and his associates. Dentists with enough knowledge about the halitosis incidence with oral causes are able to plan and prevent it effectively.
    Purpose
    The aim of the present study was to determine the rate of halitosis incidence with oral causes among high school and guidance schoolgirls aged 13-17 years old in Ghazvin. Moreover, the relationship between some etiologic factors such oral hygiene, coated tongue with unpleasant mouth odor was investigated.
    Material And Methods
    The number of 700 female students, aged 13-17 years old was studied and 14 factors were recorded on a questionnaire for each subject. The related data were collected through direct clinical examination.
    Results
    The incidence of halitosis in this population was 28.9%. In addition, mouth odor was significantly associated with independent variables such as gingivitis, coated tongue, systemic disease and taking medicine,consumption odor producing materials and the level of oral hygiene.
    Conclusion
    The most important factor causing malodor was poor oral hygiene. Also in other investigations gingivitis, coated tongue, tonsilitis, dental calculus and malocclusion were diagnosed as the most important causes for oral halitosis.
    Keywords: Halitosis, gingivitis, prevalence
  • M. Pangnoosh, H. Bashizadeh Fakhar Page 28
    Statement of Problem: Computer Sciences, in radiology, like other fields, is of high importance. It should also be noted that the accuracy of the technique and work conditions affects the radiographs information considerably. There for, in order to get more accurate diagnostic information, it seems necessary to investigate different digitized radiographic techniques and to compare them with the conventional technique.
    Purpose
    The aim of this study was to compare the accuracy of conventional and digitized radiographic images by three digitization techniques in proximal caries detection.
    Material And Methods
    In this research study, sixty extracted human canines, premolars and molars were mounted in blocks and imaged on E-Kodak film, similar to bitewing radiographs. Ten bitewing radiographs were then scanned at 600 d.p.i with flat bed scanner and a digital camera, then digitized at 300 d.p.i with another digital camera. The digitized images were displayed randomly on a high-resolution monitor. Sixobservers assessed the caries status of 120 proximal surfaces by conventional and digitized images. The observer's scores were compared with the results of the macroscopic examination. Reliability of each technique was calculated. Data were analyzed using chi-square and ANOVA tests.
    Results
    No significant differences were detected between different techniques in intact proximal surfaces and enamel caries diagnosis. However, digital techniques were more sensitive in dentin caries detection (P<0.05).
    Conclusions
    When conventional film images are digitized, medium resolution (300 d.p.i) seems to be sufficient. At this resolution the file size is decreased and there is no significant loss of the information necessary for caries diagnosis.
    Keywords: Bitewing, Dental radiographic image enhancement, observer variation, digital radiography, bietwing
  • H. Razmi, A. Yousefi Page 34
    Statement of Problem: The goal of a successful endodontic surgery is to establish an adequate seal in apical region. Therefore during surgery, root-end resection is essential for an appropriate situation and proper access.
    Purpose
    The aim of this study was to determine the most appropriate root-end resection angle to establish adequate apical seal in periapical surgery
    Materials And Methods
    Forty-five intact extracted human maxillary central incisors were randomly divided into three 15-tooth groups. The root canals were instrumented and then obturated using lateral condensation technique. AM roots were resected at 3mm from apical portion. Angles of root resection for each group were 0, 30 and 45 degrees. Then all teeth surfaces, except the cut ones, were covered with nail polish and immersed in methylen blue for 7 days. After 7 days, nail polish was removed from the surfaces and samples were split in buccolingual direction. Then, dye penetration (mm) was measured using a stereozoom microscope (Loupe) [X4 magnification] and eye lens. In order to analyze the data, unilateral variance analysis was used.
    Results
    The values of dye penetration were: 7.23±3.34 (0°), 8.46±3.01(30°) and 9.74±4.11 (45°). There was no significant difference between three groups (P>0.05).
    Conclusion
    It is suggested that the angle of root-end resection put a limited effect on apical seal if retrograde cavity depth is increased.
    Keywords: Epicoectomy, Angle of root, End resection
  • F. Agha Hosseini, N. Bayat Page 39
    Statement of Problelem: Lichen plannus is a relatively common mucotanous disorder, due to accompanying burning sensation and pain in addition to its malignant transformation, has potential importance. On the other hand, B and C hepatitis are of the five most common death causes, resulting in significant disease spread problems among dentists. As a result, the relationship between these two disorders has been recently investigated.
    Purpose
    The aim of the present study was to investigate the oral Lichen plannus prevalence among patients with B and C hepatitis.
    Material And Methods
    In this case series study, 500 patients with B, C hepatitis, 3 04 female and 369 male with the mean age of 39.09±13.13 (the youngest was 4 and the oldest was 72 years old), who referred to the hepatitis center of Shariati hospital, Transfusion organization and Hemophilia center, from August 2001 to August 2002, were evaluated. The information about all white lesions that couldnt be scraped was recorded on a questionnaire for each patient. To analyze the data, t and Fisher tests were used.
    Results
    Two hundred and eighty nine patients were MBS Ag" 223 were HCVAb", 12 were positive for both types of hepatitis and 23 were cyrotic. From among these patients, 3 subjects were with oral Lichen plannus (0.6%), one belonged to HBS Ag1 group (0.35%), (P=0.38) and two patients belonged to HCV Ab' (0.9%),(P=0.44). These results showed no statistically significant relationship between Lichen plannus and B, C hepatitis. Two cyrotic patients from among 23 were with LP, which statistically was significant (P<0.05).
    Conclusion
    All patients with LP should be tested for B, C hepatitis and liver enzymes.
    Keywords: B hepatitis, C hepatitis, Oral Lichen plannus
  • Gh. Jahanshahi, M. Yazdani, F. Asadian Page 46
    Statement of Problem: Candidal colonies make up a part of natural oral flora and are considered as predisposing factors for opportunistic infections. Since hemodialysis leads to body Immune suppression and make patients susceptible to opportunistic infections, it is useful to investigate the relationship between hemodialysis and such infections.
    Purpose
    The aim of the present research was to study the relationship between oral candidal colony count and duration of hemodialysis and also to investigate the probable necessity for prophylaxis against oral candidiasis. Factors such as oral temperature, age, sex, denture, smoking, drugs, candidal microscopic view and clinical signs of oral infections, were also studied in relation to candidal colonies.
    Material And Methods
    The smear of posterior part of tongue and oral fluids from 114 hemodialysis patients in Khorshid hospital, Isfahan University of medical Sciences were cultured. The number of oral candidal colonies and their microscopic view were studied in relation to the duration of hemodialysis and other factors. To analyze the data, Pearson and Spearman statistical tests were used.
    Results
    No statistical significant relationship was observed between oral candidal colony count and the duration of hemodialysis.
    Conclusion
    Due to the abundant predisposing factors for oral candidal infection, the probability of oral candidiasis cannot be predicted based on a single factor, namely duration of hemodialysis. As a result,according to this study, the prophylactic prescription of antifungal drugs are not suggested in hemodialysis patients. However, the results of the present study should not be over generalized and more studies are required.
    Keywords: Oral candidiasis, Colony count, hemodialysis
  • G. Kolahi Kazerani, P. Ghalyani, J. Varshosaz Page 52
    Statement of Problem: The role of the microbial plaque in caries etiology and periodontal diseases has been proved and the mechanical methods for plaque control have special limitations, consequently, chemical methods have been suggested. One of the most effective materials is Chlorhexidine Gluconate that is commonly used as mouth rinses. However, the medicated formulations of chewing gums, due to several properties, have been paid attention. It should be noted that a new formulation to satisfy the consumer's taste seems necessary.
    Purpose
    The aim of this study was to present a new formulation for chewing gums containing chlorhexidine to achieve a pleasant taste coupled with their effectiveness and anti-plaque properties maintenance.
    Materials And Methods
    In this double blind, crossover, prospective clinical trial, 18 volunteers were investigated. Chlorhexidine Gluconate was used and added to the gum-base by Manitole. In order to cover the bitter taste of the drug Aspartam, mint essence and Mentole were used. After gums production, the profile of drug dissolution was evaluated by jaw movement simulating system. It took 5 days to study each type of chewing gums without any mechanical plaque control method. Medicated and placebo chewing gums were identical in shape, size, color and formulation. The washout period was 2 days. Chewing gums were used every 12 hours for 20 minutes. To determine plaque score, Turesky- Gilmore- Glickman modification index was used. Other variables including: subjective evaluation of taste, cleansing effect and taste disturbance were assessed through filling a checklist. The data were analyzed by Paired t test and Wilcoxon test.
    Results
    During 20 mins, 80% of the drug was released from the gum-base. The mean difference of plaque score between the initial and final stages at the first trial was -0.1589 and at the second trial was 2.994 which was statistically significant (P<0.001). Subjective evaluation of cleansing effect showed statistically significant differences between the placebo and medicated chewing gum (PO.00I). There was no statistical significant difference between the subjective evaluations of taste (P-0.157). No taste disturbances were reported.
    Conclusion
    In this investigation, the researchers could for the first time introduce new formulation for chlorhexidine medicated chewing gums with efficacy and anti-plaque effects coupled with an acceptable taste for public usage.
    Keywords: Chlorhexidine Gluoconate, Medicated chewing gum, dental plaque
  • Ar Rokne, M. Paknejad, B. Eslami, A. Safiri Page 59
    Statement of Problem: The goal of bone regenerative therapy is to reconstruct the damaged tissues to initial condition, which seems so important in periodontoiogy and implantology. In such therapies, different biomaterials, with some advantages and disadvantages, may by use.
    Purpose
    The aim of this research was to evaluate the quality, bone trabecular density and thickness of newly forming bone as well as foreign body reaction against Biostite®, in comparison with the control group.
    Material And Methods
    In this experimental study the total number of 5 sheep was operated with general anesthesia. At first 10 standard defects were created in 5x5x5mm on the left and right edentulous mandibular ridge. Five defects were randomly treated by Biostite®, the remaining five were considered as controls. After six months, the sheep were sacrificed and the separated defect areas with intact marginwere placed in 10% formaline and prepared for histologic and histomorphometric study. To analyze the data, Mann-Whitney U test was used.
    Results
    The mean percentage of new bone formation in Biostite® group was statistically more than the control group (PO.05). Newly formed bone was vital in both groups which was a combination of lamellar and woven types, however, the thickness and density of new bone in biostite® group was more than the controls. Foreign body reaction was observed in Biostite® group.
    Conclusion
    It is suggested that Biostite® synthetic material can be useful in bone regenerative therapies.
    Keywords: Biostite, Histomorphometric, bone reconstration, sheep
  • F. Nejatidanesh, A. Tavakoli, A. Haratian Page 65
    Statement of Problem: Rotary dental instruments (i-e. iow speed and high speed handpieces), due to infection spread high potentiality, should be sterilized between dental visits for each patient. When a high speed rotary instrument pauses at a high velocity, contaminated fluids like blood and saliva will be sucked into its tubes.
    Purpose
    The aim of this study was to compare the bactericidal effects ofDeconex 53 plus solution and the solarsept spray on dental high- speed instruments.
    Materials And Methods
    In this experimental study, one hundred and twenty (120) dental high- speed turbines, sterilized by autoclave, were divided into 6 groups. The turbines were contaminated with bacterial suspension. Streptococcus mutans, Staphilococcus aureus and Neisseria SP were the first microbial groups. Pseudomonas aruginosa was the second microbial group and Bacillus subtilis sporewas the third microbial group. After 5 minutes, three contaminated groups were placed in Deconex53 plus 2% solution for 15 minutes. Three other groups after contamination were sprayed with Deconex soiar sept spray for 2 minutes. Then the samples were placed in TSB culture and after 24 hours incubation at 37°, the samples were transmitted on blood agar solid culture for bacterial viability observation. The results were observed after 24 hours incubation. Proportional test with normal distribution was used for data analysis.
    Results
    The Deconex 53 plus had 85% disinfectant activity on the first microbial group, 10% on the second microbial group and 100% on the third microbial group. Also the solarsept spray had 30% disinfectant activity on the first microbial group and 15% on the third micribial group. The solarsept spray had no bactericidal effect on turbines contaminated by the second microbial group. The results proved that the disinfectant effects of Deconex 53 plus solution for 15 minutes were significantly better than the solarsept spray for 10 minutes. The Deconex solution and the solarsept spray showed 65% and 15% negative growth, respectively. Based on the elimination of all spores, Deconex 53 plus has great sporcidal activity.
    Conclusion
    These disinfectants should not be considered as suitable substitutes for sterilization with autoclave.
    Keywords: disinfectant, infection conterol, high, speed handpieces
  • D. Qujeq, B. Amoeian, P. Zabihi Page 72
    Statement of Problem: Changes in protein levels, host calls enzymes and inflammatory mediators in gingival crevicular Fluid (GCF) are considered as diagnostic indicators of Periodontitis.
    Purpose
    he aim of the present study was to measure the elastase enzyme activity in gingival crevicular Fluid among patients with periodontitis.
    Material And Methods
    In this study, 52 periodontitis patients (experimental group) and 51 healthy subjects without any gingival inflammatio (control group) were participated. Subjects of the periodontitis group showed pockets of 4-5 mm depth without gingival enlargement and recession or pockets of 1-2 mm depth with gingival recession. For enzyme activity measurement, lOOu,! of gingival fluid of each sample was mixed with lOOu! of enzyme substrate on the tube. The mixture was incubated at 34°c for lh with a buffer solution of 1ml volume and absorbance was read at 410nm with spectrophotometer. The enzyme activity differences between two groups were analyzed by student t test.
    Results
    The elastase enzyme activity in gingival crevicular fluid in subjects with periodontium destruction and control subjects was 153±11.3 and 52.7±10.4 enzyme unit in ml per minute, respectively. The difference between groups was statistically significant (PO.05).
    Conclusion
    Based on the findings of this study, the measurement of elastae enzyme activity could be a useful indication of tissue changes that may ultimately manifest clinically as periodontitis.
    Keywords: Gingival crevicular fluid, Elastase, periodontal disease
  • J. Fariaby* Page 79
    Distraction osteogenesis (DO), firstly introduced to the medical world by Russian scientist Ilizarov for long bone lenghtening in orthopedics can be considered as an appropriate substitute in the treatment of maxillofacial deformities. Natural events occuring during the repair of a fractured bone segment not only lead to the desired bone length but also prevent from the undesired disadvantages of osteotomies and bone grafting. Recently a lot of investigations have been conducted to evaluate the efficacy of DO in the treatment of maxillofacial deformities, which in some cases have lead to successful results. In the present article a lot of issues in maxillofacial surgery and different treatment goals associated with DO are discussed.
    Keywords: Distraction osteogenesis, Maxillofacial deformities, Craniofacial deformities