فهرست مطالب

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 42 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسن فطرس، ابوالقاسم گل خندان صفحات 5-29
    بر اساس فرضیه اسلحه و رفاه، افزایش مخارج نظامی می تواند منجر به سطح رشد اقتصادی بالاتری شود. در مقابل این فرضیه، فرضیه اسلحه یا رفاه معتقد است که افزایش مخارج نظامی، کاهنده سطح رشد اقتصادی می باشد. در این راستا، هدف اصلی این مطالعه آزمون تجربی فرضیه اسلحه و (یا) رفاه برای کشورهای با درآمد بالا، متوسط و پائین، طی دوره ی زمانی 2014-1995 می باشد. به این منظور، از یک مدل سولوی تعمیم یافته و روش اقتصادسنجی گشتاورهای تعمیم یافته سیستمی (SGMM) استفاده شده است. یافته های این تحقیق نشان دهنده اثر مثبت و معنادار هزینه های نظامی بر رشد اقتصادی در کشورهای با درآمد بالا (فرضیه اسلحه و رفاه) ، اثر منفی و معنادار هزینه های نظامی بر رشد اقتصادی در کشورهای با درآمد پائین (فرضیه اسلحه یا رفاه) و اثر بی معنای هزینه های نظامی بر رشد اقتصادی در کشورهای با درآمد متوسط (فرضیه خنثی) می باشد. لذا می توان گفت که تاثیر هزینه های نظامی بر رشد اقتصادی در سطوح مختلف درآمدی، متفاوت است.
    کلیدواژگان: رشد اقتصادي، هزينه هاي نظامي، فرضيه اسلحه و (يا) رفاه، سطح درآمد، گشتاورهاي تعميم يافته سيستمي (SGMM)
  • حمید محمد حسین، تورج زین الدین*، ابراهیم ایجابی صفحات 31-61

    بدون شک آموزش یکی از ابزارهای مهم برای توسعه سازمان است. آموزش فرآیندی مداوم، پرهزینه و دشوار است که نتیجه ی آن در زمان بحران ها نمایان می شود. ارتقاء آموزش خلبانی نیز با توجه به پیشرفت های چشمگیر در صنعت هوانوردی، به یک ضرورت تبدیل گشته و خلبانان باید قادر باشند خود را با تغییرات هماهنگ نمایند. برای ارتقاء آموزش یک خلبان می بایست دانش، مهارت و نگرش او ارتقاء یابد. برای آموزش بسیاری از سرفصل های آموزش خلبانی مثل حالات اضطراری، راه کاری غیر از استفاده از شبیه ساز وجود ندارد. بااین حال یگان بال ثابت هوانیروز از به کارگیری سامانه شبیه ساز باوجود مزیت های فراوان به عنوان بهترین وسیله کمک آموزشی خلبانی، محروم است. هدف این پژوهش تبیین ضرورت به کارگیری شبیه سازها جهت ارتقاء آموزش خلبانان بال ثابت هوانیروز می باشد. جامعه آماری شامل خلبانان و مهندسان بال ثابت و متخصصین شبیه ساز هوانیروز است. نوع پژوهش کاربردی، روش انجام آن توصیفی و رویکرد پژوهش آمیخته می باشد. داده های اطلاعاتی به روش های میدانی و کتابخانه ای و با ابزارهای مصاحبه، پرسش نامه جمع آوری و با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. یافته های پژوهش موید آن است که به کارگیری شبیه ساز تاثیر مثبت و معناداری بر ارتقاء آموزش خلبانان بال ثابت هوانیروز دارد. تحلیل کمی آماری نیز نشان می دهد که میزان این تاثیر در ارتقاء دانش پروازی خلبانان 50%، ارتقاء مهارت پروازی خلبانان 66% و ارتقاء نگرش پروازی خلبانان 52% می باشد. بنابراین استفاده از شبیه ساز امری ضروری و اجتناب ناپذیر بوده و یگان بال ثابت هوانیروز ملزم به استفاده از شبیه سازها در آموزش خلبانی می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش، شبیه ساز پروازی، دانش پروازی، مهارت پروازی، نگرش پروازی
  • مسعود سرودی صفحات 63-85
    سازمان ملل متحد با قدمتی 73 ساله با عضویت تمامی کشورها می تواند با مشارکت همه در ایجاد و حفظ صلح جهانی بسیار موثر عمل نماید؛ اگرچه اقدامات سیاسی پشت پرده 5 کشور دارای حق وتو در شورای امنیت در روند برقراری صلح پایدار در برخی موارد خلل ایجاد می کنند ولی حضور همه کشورها باعث کم رنگ تر شدن این موارد می شود. جمهوری اسلامی ایران نیز از آنجائی که پرچمدار تشییع در جهان می باشد لازم است در همه عرصه ها بخصوص حفظ صلح با جدیت و با بهره گیری از تمام توان شرکت نماید تا عملا صلح دوستی دین مبین اسلام برهمگان روشن و مبرهن گردد. البته حضور پیوسته و موثر در ماموریت های حفظ صلح از طریق ساختار سازمانی مناسب و افسرانی مستعد و خلاق، با دانش لازم در حیطه زبان انگلیسی، رایانه و فرهنگ کشور میزبان میسر می باشد. در این مقاله به تبیین چالش های ماموریت های حفظ صلح ارتش جمهوری اسلامی ایران و ارائه راه کارهای مناسب برای هر یک از آن ها پرداخته شده است. روش تحقیق بکارگرفته شده از نوع توصیفی بوده و جامعه آماری در نظر گرفته شده نیز کلیه افسران و نفراتی هستند که دارای یکی از شرایط مورد نظر (شرکت در ماموریت، شرکت در ماموریت های آموزشی و یا خدمت در مشاغل مرتبط ستادی) هستند. در پایان، محقق به این نتیجه رسیده که یقینا تشکیل مرکز آموزش حفظ صلح و البته تغییر در ساختار ستادی می تواند در رفع چالش های پیش روی مامورین ناظر نظامی بسیار موثر باشد.
    کلیدواژگان: حفظ صلح، ماموریت، سازمان ملل، ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • ابوالحسن ملکی صفحات 87-112
    امروزه یکی از مشکلات و معضلات زندگی شهری، ازدحام ترافیک و سختی رفت و آمد در سطح شهرها به ویژه کلانشهرها می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش مدیریت تقاضای سفر به عنوان یک سیاست برای نیل به حمل و نقل پایدار و کاهش مشکلات تراکم ترافیک از طریق جهت دهی به تقاضای سفر به جای افزایش امکانات حمل و نقل در راستای پایداری شهری می ‍باشد. روش های مدیریت تقاضای سفر به عنوان سیاستی موثر در بهبود عملکرد و افزایش سطح سرویس دهی سیستم های حمل و نقل به کار گرفته می شوند. در این پژوهش با بررسی راهکارهای مختلف مدیریت تقاضای سفر، میزان تاثیرگذاری هر راهکار برای کلانشهر تهران بررسی شده است تا نقش استراتژی های مدیریت تقاضای سفر در غلبه بر برخی از چالش های شایع سیستم های مدیریت ترافیک و دست ‍یابی به معیارهای شهر پایدار در مقوله حمل و نقل در شهرهای رو به توسعه مشخص شود. این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی و در سه مرحله مطالعات اسنادی، اطلاعات میدانی و تجزیه و تحلیل اطلاعات مبتنی بر دو روش کتابخانه ای و میدانی انجام شده است. بدین منظور تعدادی از راهکارهای مدیریت تقاضای سفر بر روی مدل کلان نگر شهر تهران اجرا شده و نتایج هر راهکار و تاثیرات آنها بر روی ترافیک با توجه به تحقیقات پیشین از طریق نرم افزار مدل سازی مدیریت ترافیک مورد بررسی قرار گرفته و بطور تجمیع شده در جدولی ارائه شده است. در پایان اثر ترکیبی راهکارهای مدیریت تقاضا بر روی ترافیک شهر تهران بررسی شده است. نتیجه مطالعه نشان داد با اجرای راهکارهای کوتاه و میان مدت مدیریت تقاضا می توان کاهش 10 درصدی در تقاضای سفر را محقق نمود.
    کلیدواژگان: مدیریت تقاضای سفر، ساعات اوج تراکم ترافیک، روانسازی ترافیک، مدیریت حمل و نقل
  • محمدرضا محمدی تودشکی صفحات 113-139
    هواپیما به جزء لاینفکی از دنیای امروز تبدیل شده است. کنترل کننده این جسم پرنده، انسانی است که آموزش هوانوردی را دیده است و به عنوان خلبان هدایت آن را به عهده دارد؛ اما آیا انسان برای زیست در آن فضا آفریده شده است و توانایی بصری و پردازش مغز او می تواند امکان پردازش تمام تصاویر و اطلاعات را داشته باشد. در این مقاله سعی شده است تا به برخی از نقاط ضعف سامانه بصری از دیدگاه فیزیولوژیکی و روانشناسی انسان بپردازد و ساختار موجود در نشان دهنده های هواپیماهای نهاجا موردبررسی قرارگرفته و درنهایت راهکاری در خصوص کاهش خطای بصری ارائه گردد. بامطالعه منابع علمی مختلف و بررسی پرونده سوانح هوایی؛ در جامعه آماری خلبانانی که دچار سانحه هوایی گردیده اند، خطای بصری بررسی شده و درنهایت با توجه به تجزیه وتحلیل و نتایج حاصله از آن این نتیجه حاصل گردید که به منظور کاهش خطای بصری، ضمن به روزرسانی سامانه های هشداردهنده هواپیماها، کادر پروازی با فیزیولوژی سامانه بصری آشنا شده و استفاده از سامانه های آموزشی مربوطه نسبت به کاهش خطای ادراکی خود کوشا باشند تا بتوانند خود را با محیط غیرمتعارف پرواز هماهنگ سازند تا سوانحی که علت آن خطای بصری است کاهش یابد.
    کلیدواژگان: خطای بصری، سوانح هوایی، نهاجا، پیشگیری
  • حسن نوروزی ، احمدمهدی جمالی، حمید حسن پور صفحات 141-167
    به اعتقاد کارشناسان نظامی، عملیات بیت المقدس بزرگ ترین و موفق ترین عملیات نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در طول 8 سال جنگ تحمیلی بوده است. به این دلیل که منجر به دستاوردهای بزرگ تاکتیکی شد، توانست در سال دوم جنگ، کفه ترازو را به نفع ایران برگرداند. نام هوانیروز آجا با اکثریت عملیات های انجام گرفته در طول هشت سال دفاع مقدس به ویژه عملیات بیت المقدس عجین گشته است. عملکرد موثر هوانیروز در هشت سال دفاع مقدس با جان فشانی خلبانان و پرسنل فنی این یگان در روزهای ابتدایی جنگ آغاز و با یکی از فتوحات بزرگ جنگ که همان عملیات بیت المقدس است ادامه یافت. سوال اصلی این مقاله، چگونگی عملکرد هوانیروز (در راستای هلی برن، تخلیه مجروحین و پشتیبانی آتش) در عملیات بیت المقدس می باشد. جامعه آماری شامل کارکنان هوانیروز اعم از فرماندهان، خلبانان، کارکنان فنی که در عملیات بیت المقدس شرکت داشته اند می باشد. روش تحقیق، توصیفی- کیفی با رویکرد تحلیل اطلاعات کمی- کیفی (آمیخته) می باشد. داده های اطلاعاتی به روش های میدانی و کتابخانه ای و با ابزارهای مصاحبه، پرسشنامه جمع آوری و با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. یافته های مقاله موید آن است که عملکرد هوانیروز آجا تاثیر به سزایی در پیروزی عملیات بیت المقدس داشته است؛ بنابراین پیشنهاد گردیده است: مرکز آموزش هوانیروز با توجه به شناخت دقیق ماموریت های ذاتی هوانیروز برای آموزش دانشجویان در تایپ های مختلف خلبانی به طور دقیق اقدام نماید.
    کلیدواژگان: عملیات بیت المقدس، هلی برن، تخلیه مجروح، پشتیبانی آتش
  • حکمت احسان بخش صفحات 169-184
    یکی از اصلی ترین بخش های آموزش نظامیان تمرین های تیراندازی می باشد. درحال حاضر اطلاع دقیقی از میزان اثرگذاری برنامه های تمرینی مورد استفاده بر دقت تیراندازی تکاوران وجود ندارد. به همین دلیل مطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر 6 هفته تمرین آمادگی جسمانی، بر نتایج تیراندازی تکاوران طراحی و اجرا شد. در این مطالعه 40 سرباز سالم به صورت تصادفی به دو گروه تجربی (20 نفر) و گروه کنترل (20 نفر) تقسیم شدند و در دو مرحله ی پیش و پس آزمون مورد مقایسه قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 6 هفته، هر هفته 3 جلسه و هر جلسه به مدت 50 دقیقه به فعالیت های ورزشی منتخب پرداختند. داده ها با استفاده ازنرم افزارSpss و روش آماری تی در گروه های همبسته و مستقل در سطح معنی داری 05/0 P < آزمایش شدند. تجزیه و تحلیل نتایج حاصل از دو وضعیت تیراندازی (ایستاده و درازکش) نشان داد که اعمال متغیر مستقل اثر مثبت و معنی داری در سطح احتمال (05/0P <) بر دقت در تیراندازی داشته است. به عبارت دیگر دقت در تیراندازی پس از اعمال متغیر مستقل (6 هفته تمرینات آمادگی جسمانی) بهتر و دقیق تر است. این نتیجه هنگامی که افراد در وضعیت ایستاده تیراندازی می کردند نیز بدست آمد و در وضعیت درازکش نیز اعمال متغیر مستقل نتیجه مثبتی بر دقت در تیراندازی داشته است و میزان اثر آن از نظر آماری و در سطح احتمال (05/0P <) معنی دار بوده است. در نتیجه برنامه ی تمرینات ورزشی منتخب آمادگی جسمانی منجر به بهبود نتایج تیراندازی در دو وضعیت ایستاده و درازکش در تکاوران شد.
    کلیدواژگان: مهارت هاي حرکتي، آمادگي جسماني، تيراندازي، تکاور
|
  • Mohammad Hassan Fotros, Abolghasem Golkhandan Pages 5-29
    Based on the Guns and Butter hypothesis, rising military expenditures could lead to higher levels of economic growth. In contrast to this hypothesis, the Guns or Butter hypothesis believes that rising military expenditures decreases the level of economic growth. In this regard, the main objective of this study is the empirical test of the Guns and (or) Butter hypothesis for high, middle and low income countries during the period 1995-2014. For this purpose, an augmented Solow model and the Systematic Generalized Method of Moment's (SGMM) were used. The findings of this study showed the positive and significant impact of military expenditures on economic growth in high-income countries (Guns and Butter hypothesis), the negative and significant effect of military expenditures on economic growth in low-income countries (Guns or Butter hypothesis), and the meaningless effect of military expenditures on economic growth in middle-income countries (neutral hypothesis). Therefore, it can be said that the effect of military expenditures on economic growth varies at different levels of income.
    Keywords: Economic Growth, Military expenditures, Guns, (or) Butter hypothesis, Income Level, Systematic Generalized Method of Moment's (SGMM)
  • Hamid Mohammad, Hosein, Toraj Zeinoddin, Ebrahim Ijabi Pages 31-61

    Undoubtedly, education is an important tool for the development of an organization.Training is continuous, costly and difficult process, which its result appears at the time of crisis. Improvement in pilot training has also become a necessity in light of significant advances in the aeronautical industry, and pilots must be able to adapt themselves to changes.To enhance a pilot training, his knowledge, skill and attitude should upgrade. There is no other way than the simulator to teach many pilot training topics such as emergency situations.However I.R.I.A.A Fix Wing is deprived of the use of flight simulator system, despite the many advantages as the best pilot training aid. The purpose of this study is to explain the need for the use of flight simulators to enhance the I.R.I.A.A Fix Wing pilots training. The statistical population consists of I.R.I.A.A Fix Wing pilots, Engineers and I.R.I.A.A flight simulator specialists. The data were collected by field and library methods and by interviewing tools; and were analyzed using descriptive and inferential statistics.The findings of the study indicated that using flight simulator has a positive and significant effect on the promotion of I.R.I.A.A Fix Wing pilots training.A quantitative statistical analysis also showed that the effect of this improvement on flight knowledge is 50%,flight skill is 66% and flight attitude is 52%.Therefor, the use of flight simulator is indispensable and inevitable So, I.R.I.A.A Fix Wing is required to use flight.

    Keywords: Training, Flight simulators, Knowledge, Fix Wing Pilots
  • Masoud Soroudi Pages 63-85
    The 73-year-old United Nations, with membership of all countries, can work very well with the participation of all in the creation and maintenance of world peace; although political actions behind the scenes of the five countries with veto right in the Security Counci interferel in some cases, the presence of all countries makes these things less important. Since the Islamic Republic of Iran is the flagship of the Shiite in the world, in all areas, especially peace, it must take full advantage of its full potential in order to make practically the peaceful establishment of Islam clear. Of course, continuous and effective presence in peacekeeping missions is possible through an appropriate organizational structure, talented and creative officers, with the mastery of English, computer and culture of the host country.This paper addresses the challenges of the missions of maintaining the peace of the Army of the Islamic Republic of Iran and provides appropriate solutions for each of them. The statistical population is considered to be all officers and individuals who have one of the required conditions (participating in missions, participating in training missions, or serving in related staffing positions). In the end, the researcher concludes that the establishment of a Peacebuilding Training Center, and a change in the staffing structure could be very effective in solving the challenges facing the military observer.
    Keywords: Peacebuilding, Mission, United Nations
  • Abolhassan Maleki Pages 87-112
    Today, one of the problems of urban life is traffic congestion in cities, and especially in metropolises. The present study aimed to investigate the role of travel demand management as a policy for sustainable transport and reduce traffic congestion problems by directing demand for travel rather than increasing transportation facilities in line with urban sustainability. In this research, by surveying the different methods of travel demand management, the level of effectiveness of each method on the Tehran is studied so that the role of the travel demand management strategies in overcoming some prevalent challenges of traffic management and reaching the criteria of sustainable city in the term of transportation in the developing country will be characterized.This study was performed in three steps; documentary studies, field research and analysing the information by library and field methods. Some of the demand management strategies were tested on Tehran, and the result of each strategy and the influence of them on traffic considering the previous studies were analysed by the EMME2 software. At the end, the collective influence of demand management strategies in Tehran was analysed.
    Keywords: Travel demand management, Peak time of traffic congestion, Transportation management
  • Mohammad, Reza Mohammadi, Toudeshki Pages 113-139
    Today, airplanes have become indispensable parts of our lives. They are controlled by the pilots trained in aviation field. But the question is whether physiology of human being is capable of adjusting his visual ability and brain capacity to process the images and information necessary to survive in the air. In this paper, we have tried to address some of the weaknesses of human visual system from a physiological and psychological point of view, and ultimately, to find a solution to reduce visual illusion. Studying various scientific resources and interviews with experts involved in the field of air accidents; visual illusion in the statistical population of the pilots who have experienced an air accident, was investigated. Final analysis of the results of this research indicated that to reduce the risk of visual illusion, a good deal of knowledge about the physiology of human visual system as well as the related training systems designed to reduce the cognitive illusions is required on the part of the air crew, so that they can adjust themselves to the flight unconventional environment and hopefully the air accidents caused by the visual illusions are minimized.
    Keywords: Visual illusion, Air accident, incidents, IRIAF, Prevention
  • Hassan Norouzi, Ahmad, Mahdi Jamali, Hamid Hasanpoor Pages 141-167
    According to military experts, Operation Beit-ol-Moqaddas was the largest and most successful operation of the Islamic Republic of Iran's armed forces during the eight years of the imposed war. Because it led to great tactical achievements, it was able to win the balance in favor of Iran in the second year of the war. The name of the army aviation is associated with a majority of operations carried out during the eight years of the holy defense, especially the operations of Beit-ol-Moqaddas. The effective operation of army aviation in eight years of holy defense was initiated by the pilots and technical personnel of this unit in the early days of the war and continued with one of the great conquests of the war, which was the operation of Beit-ol-Moqaddas. The main question of this article is how the army aviation performance (in the direction of heliborne, evacuation of injured and fire support) in Operation Beit-ol-Moqaddas. The statistical population includes, commanders, pilots and technical staff involved in the operations of the Beit-ol-Moqaddas. the research method, the descriptive-qualitative method with the quantitative-qualitative information analysis (mixed). Data were collected by field and library methods and by interviewing tools, a questionnaire was collected and analyzed using descriptive and inferential statistics. The findings of the article confirm that the army aviation performance has had a significant impact on the victory of the Operation Beit-ol-Moqaddas. Therefore, it is suggested that the army aviation Training Center be conducted accurately to train students in various pilot types.
    Keywords: Operation Beit-ol-Moqaddas, Heliborne, Evacuation of the wounded, Fire Support
  • hekmat ehsanbakhsh Pages 169-184
    One of the most important parts of military training is shooting. There is currently no detailed information on the effectiveness of the training programs used for shooting accuracy. Therefore, the present study was designed and implemented to determine the effect of 6 weeks of physical fitness training on shooting results. 40 healthy soldiers were randomly divided into experimental (20) and control (20) groups and compared in both pre and post test.The experimental group was selected for sporting activities for 6 weeks, 3 sessions each week and 50 minutes each session. Data were analyzed using SPSS software and t-test in independent and correlated groups at a significant level of P <0.05. Analysis of the results showed that applying the independent variable had a positive and significant effect (P <0.05) 0 P). In other words, the accuracy in shooting after applying an independent variable (6 weeks of fitness training) was better and more accurate. This result was also obtained when people were shooting in a standing position and in liner condition; the application of an independent variable had a positive effect on the accuracy of shooting and its effect was statistically significant at the probability level (P <0.05).
    Keywords: Motor skills, physical fitness, shooting, ranger