فهرست مطالب

نشریه مطالعات دفاعی استراتژیک
پیاپی 70 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/24
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محمدحسین افشردی، مجیدl زین الدین ، عبدالله عراقی صفحات 5-32
    نیروهای مسلح به عنوان کارگزاران اصلی جنگ ها، وظیفه دفاع از منابع، منافع و ارزش های حیاتی کشور را عهده دار هستند. دفاع کارآمد و اثربخش این نیروها، مستلزم اتخاذ و اجرای راهبردهای بهینه ای است که با لحاظ نمودن اصول اساسی، تحت عنوان رهنامه عملیاتی تدوین شده باشند. با توجه به اینکه آمریکا به عنوان جدی ترین تهدید ناهمطراز برای جمهوری اسلامی ایران مطرح است، این مقاله در پی دست یابی به اصول رهنامه عملیاتی نیروهای زمینی جمهوری اسلامی ایران در نبرد ناهمطراز است. ازاین رو، با بهره گیری از روش تحقیق موردی زمینه ای و انتخاب گزینشی حجم نمونه ای از جامعه آماری به تعداد 43 نفر، به وسیله روش های آماری توصیفی و استنباطی و نشست خبرگی به تجزیه وتحلیل داده های گردآوری شده می پردازد.
    نتایج
    تحقیق نشان می دهد، تعداد 28 اصل مرتبط با موضوع پژوهش احصاء گردیده است.
    کلیدواژگان: تهدید، رهنامه عملیاتی، نبرد ناهمطراز، نزاجا، نزسا
  • غلامعلی رشید، کیومرث حیدری، ابوالحسن کبیری ، علی مهدوی، محمود سعادت ارکان نجد صفحات 33-52
    امروزه از دفاع همه جانبه به عنوان یکی از موثرترین روش های دفاعی در مقابله با تهدیدات همه جانبه دشمن یاد می شود. لیکن باوجود تلاش های انجام شده، این موضوع اساسی به طور شایسته در معرض پژوهش های علمی قرار نگرفته است. به همین منظور موضوع این تحقیق استفاده از همه اندوخته ها، استعدادها و طرح ها، باهدف تدوین راهبردهای حوزه نظامی دفاع همه جانبه در برابر تهدیدات و جنگ احتمالی آینده است. این تحقیق، به صورت آمیخته و با روش توصیفی–تحلیلی و همبستگی انجام گرفته و عوامل محیطی تاثیرگذار بر دفاع همه جانبه در جنگ های صدر اسلام، هشت سال دفاع مقدس و جنگ های بیست وپنج سال گذشته در منطقه غرب آسیا و همچنین عوامل موثر بر حوزه نظامی ازنظر امام خمینی ( ) و امام خامنه ای ( ) شناسایی و دسته بندی گردیدند. این عوامل داده های حاصل از بررسی های میدانی و جلسات خبرگی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته و با در نظر گرفتن موقعیت راهبردی به دست آمده که در منطقه تهاجمی قرار گرفته و با عنایت به اسناد بالادستی و اصول اساسی نظامی تعیین شده در ابتدا گزاره های راهبردی خرد و سپس کلان دفاع همه جانبه در حوزه نظامی به روش خبرگی تدوین و اولویت بندی گردید. در مرحله پایانی، راهبردهای کلان در تقاطع با مطلوب ها ی کلی دفاع همه جانبه تجمیع و چهار راهبرد نهایی در حوزه نظامی دفاع همه جانبه تدوین گردید که عبارت اند از:1- بسیج منابع و امکانات ملی و فراملی 2-دفاع مردمی (بسیج ارتش 20 میلیونی) 3- ارتقاء ساختار دفاعی و رزمی منعطف و انبساط پذیر 4- دستیابی به پدافند غیرعامل مطمئن
    کلیدواژگان: راهبرد، دفاع همه جانبه، تهدیدات، جنگ آینده
  • سجاد کوچکی، افشار محبی، حسین سبزی صفحات 53-74
    توان دفاعی یک جامعه را نمی توان در توان نظامی آن خلاصه نمود. ترکیبی از توان نظامی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، علم و فناوری و جغرافیایی توان دفاعی جامعه را می سازد. به اعتقاد بسیاری از راهبرد پردازها، معیار نهایی قدرت ملی و دفاعی، توانمندی نظامی است. هدف اصلی این مقاله تدوین راهبردهای کسب قدرت برتر دفاعی منطقه در حوزه ی نظامی بر اساس سند 1404 شمسی و عوامل و شاخص های مرتبط با آن می باشد. در این پژوهش از روش توصیفی و استنباطی استفاده شده است. جامعه آماری شامل کارشناسان و خبرگان در امور فرهنگی و دفاعی می باشند و حجم نمونه به صورت هدفمند 30 نفر انتخاب گردیده اند. بر این اساس، با استفاده از روش تجزیه وتحلیل SWOT ، هر یک از نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید با توجه به محیط داخلی و خارجی کشور شناسایی و راهبردهای مناسب انتخاب گردیدند و با استفاده از روش TOPSIS راهبردها، اولویت ندی و درنهایت 7 راهبرد برتر در حوزه نظامی انتخاب و پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: راهبرد دفاعی، قدرت نظامی، قدرت برتر دفاعی، قدرت منطقه ای
  • حسین صالحی اصل، علی باباخانی، داوود سلیمانی ، محمدرضا مومنی صفحات 75-100
    پس از اتمام جنگ تحمیلی رژیم بعث عراق علیه ج. ا. ایران، امام خمینی () تدوین استراتژی دفاع همه جانبه را از فرماندهان مطالبه نمود. دفاع همه جانبه با تکیه بر تمام مولفه های قدرت ملی شکل می گیرد. در این مقاله یکی از مهم ترین مولفه های دفاع همه جانبه یعنی مولفه نیروی انسانی (جمعیت کشور) موردمطالعه قرارگرفته است. ازاین رو هدف اصلی مقاله، تدوین راهبردهای نیروی انسانی در دفاع همه جانبه به منظور مقابله با جنگ های احتمالی آینده است. این پژوهش ازنظر نوع هدف، توسعه ای کاربردی است و ازلحاظ روش تحقیق، آمیخته، توصیفی تحلیلی و زمینه ای موردی انجام شده است. روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و میدانی بوده و جامعه آماری 25 نفر می باشد که با استفاده از روش تحلیل خبرگی تدوین شده است.
    نتایج تجزیه وتحلیل داده های پژوهش حاکی از آن است که منابع نیروی انسانی نظام ج. ا. ایران در جنگ آینده از وضعیت مطلوبی برخوردار است. همچنین با استفاده از مدل SWOT محیط داخلی و خارجی، بررسی شد درنتیجه 1 تهدید، 8 فرصت، 11 قوت و 5 ضعف شناسایی شد. سپس تعداد 11 گزاره راهبردی به عنوان راهبردهای خرد در حوزه منابع انسانی تدوین شد و با استفاده از جلسات خبرگی تعداد 5 عنوان مطلوبیت راهبردی احصا گردید. در مراحل بعدی، با تجمیع راهبردهای خرد راهبردهای بخشی تدوین و سپس با اولویت بندی راهبردهای بخشی، راهبردهای کلان در حوزه نیروی انسانی پیشنهاد شد. نتایج به دست آمده از این پژوهش نشان می دهد با تحقق راهبردهای پیشنهادی وضعیت تامین نیروی انسانی به منظور تحقق دفاع همه جانبه در جنگ احتمالی آینده متحول شده و انگیزه دفاع مردمی تقویت خواهد شد.
    کلیدواژگان: نیروی انسانی، راهبرد، دفاع همه جانبه، جنگ آینده
  • حسین سلامی، علی علوی صفحات 101-124
    بر اساس نتایج بررسی های انجام شده، هر نظام فرماندهی و کنترلی (نظامی و غیرنظامی) در هر سطحی (راهبردی، عملیاتی و راهکنشی) به دنبال به ثمر رساندن طرح ریزی، ایجاد هماهنگی، توسعه، مشارکت و همکاری همه جانبه در تحقق وحدت تلاش از طریق دستیابی به اشراف اطلاعاتی، تصمیم سازی و تصمیم گیری، هدایت، نظارت و کنترل ،فرمانده (نظامی یا غیرنظامی) در کلیه ی شرایط (صلح، بحران و جنگ) می باشد. این تحقیق با هدف شناسایی و تعیین عوامل موثر در ایجاد سامانه فرماندهی و کنترل با رویکرد مدیریت دانش انجام شده است،نوع تحقیق کاربردی توسعه ای و روش بکار گرفته شده موردی زمینه ای و نمونه جامعه آماری 76 نفر تعیین و تجزیه وتحلیل با استفاده از نرم افزار spss انجام شده است ،. در این پژوهش با استفاده از مدل سه شاخگی (ابعاد ساختاری، رفتاری و محیطی) عوامل موثر در ایجاد سامانه فرماندهی و کنترل شامل: الف-عوامل ساختاری (1-دکترین ،راهبردها،سیاست ها 2-ساختار سازمانی،3 -فناوری اطلاعات و ارتباطات 4-منابع مالی5 - سامانه مدیریت دانش6-مدیریت منابع انسانی7-چهارچوب معماری) ب-عوامل رفتاری (1-مسائل شناختی2-فرهنگ سازمانی3-آموزش کارکنان4-فرایندهای مدیریت دانش 5-فرایندهای فرماندهی و کنترل 6-سبک رهبری و فرماندهی 7- خصوصیات فرماندهی8- ویژگی های فرمانده) ج-عوامل محیطی (1-علم و فناوری2-اقتصادی3-سیاسی4- نظامی5- قوانین و مقررات) تدوین و از طریق پرسشنامه توسط نمونه جامعه آماری مورد تائید قرار گرفت و به عنوان الزامات اساسی ایجاد سامانه فرماندهی و کنترل شبکه محور با رویکرد مدیریت دانش منظور گردید.
    کلیدواژگان: فرماندهی و کنترل، مدیریت دانش، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • سید محمود رضا شمس دولت آبادی، ساسان مومن صفحات 125-150
    جایگاه مهم ایران در جهان و منطقه غرب آسیا با تاکید بر منطقه حساس خلیج فارس موجب شده است که ایران همواره با تهدیدات مختلفی مواجه باشد. سیاست دفاعی نیز برای به کارگیری عناصر قدرت ملی به منظور رفع تهدیدات داخلی و خارجی و رویارویی با حوادث غیرمترقبه طبیعی هست. حال با توجه به اهمیت راهبردی منطقه خلیج فارس این ضرورت پدید می آید تا عوامل دخیل در تدوین سیاست دفاعی جمهوری اسلامی ایران در منطقه خلیج فارس بطوردقیق موردبررسی قرارگرفته و میزان تاثیر آن ها مشخص گردد.
    این تحقیق که از نوع توصیفی تحلیلی بوده و باهدف بررسی عوامل سیاست دفاعی جمهوری اسلامی ایران در حوزه خلیج فارس و با این سوال که «عوامل موثر بر تدوین سیاست دفاعی ج. ا. ا با تاکید بر حوزه خلیج فارس کدم اند» صورت گرفته است.
    جامعه آماری متشکل از 330 نفر و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 169 نفر به دست آمده، داده های به دست آمده از طریق دو پرسشنامه با استفاده از روش های تحلیل آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS صورت پذیرفت و 82 عامل موثر بر سیاست دفاعی ج. ا. ا شناسایی شده و میزان تاثیر آن ها به وسیله طیف لیکرت تعیین شده میانگین میزان تاثیر برابر به دست آمده و نیز انحراف معیار آن ها برابر صفر است. بر اساس نتایج به دست آمده مولفه نیروهای مسلح به عنوان تنها عامل بعد ابزار سیاست دفاعی بیشترین تاثیر را بر تدوین سیاست دفاعی جمهوری اسلامی ایران دارد و پس ازآن نیز عوامل انسجام بخشی به راهبردها و برنامه های دفاعی و قدرت سازی و قدرت افزایی از بعد اهداف سیاست دفاعی تاثیرات قابل توجهی بر تدوین سیاست دفاعی ج. ا. ا با تاکید بر حوزه خلیج فارس دارند.
    کلیدواژگان: عوامل موثر، سیاست دفاعی، خلیج فارس، جمهوری اسلامی ایران
  • خسرو حسنلو* صفحات 151-178
    «اصول جنگ»  چکیده رمزآمیزی از اندیشه های دفاع نظامی است. این اصول دستاورد تجارب جنگ های بی شمار گذشته است که برای شناخت آن جان انسان های فراوانی فدا شده و تاکنون بشر برای دانستن هیچ دانشی متحمل این همه خسارت و تلفات نشده است. ازاین رو، یکی از گران بهاترین میراث های تجربی انسان می باشد. دگرگونی و دگرش (تغییر و تحول) محیطی جهان، موجب نوعی «ناهمگونی» (عدم تقارن) در ابعاد گوناگون بین طرفین درگیر شده که در اکثر چالش و جنگ ها شاهد این ناهمگونی ها هستیم. جنگ، تابع اصول و قواعد دقیق و معینی است. در این راستا «جنگ های ناهمگون» از اصول و قواعد جدید، متنوع و ویژه ای پیروی می کنند. هدف این پژوهش شناسایی تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم «جنگ ناهمگون» بر اصول شناخته شده جنگ با روش توصیفی، تحلیلی است.  همچنین پرسش اصلی این است که ویژگی های «جنگ ناهمگون» بر اصول شناخته شده جنگ ها چه تاثیراتی داشته است؟ پیامد بررسی و پردازش داده ها نشان داد که ویژگیجنگ های ناهمگون بر برخی اصول جنگ اثرات فزاینده (مثبت) و بر برخی دیگر اثرات کاهنده (منفی) داشته است. بنا بر نتایج پژوهش، همواره دو دیدگاه و نگرش به اصول و قواعد جنگ نزد متخصصان دفاعی و نظامی وجود داشته است. دیدگاه نخست، اصول جنگ را در هر شرایطی
    ثابت و بدون تغییر می داند و دیدگاه دوم، دگرگونی در اصول جنگ را طبیعی دانسته و آن را مفهومی بسیار پویا می داند. ازآنجاکه منشا اصول جنگ در اندیشه ی نظامی است و اندیشه ی نظامی همواره پویا است؛ بنابراین، اصول جنگ نیز دارای پویایی ویژه ای است. ازاین رو، شاید لازم باشد این اصول بازسازی و یا «اصولی متمم» به اصول پیشین جنگ و نبرد افزوده شود.
    کلیدواژگان: اصول جنگ، جنگ ناهمگون، دکترين ناهمگوني، راهبرد ناهمگوني، جنگ آينده
  • سعد الله زارعی، رضا امیری مقدم، سلیمان طاهری صفحات 179-208
    اسلام دیدگاه همه جانبه تری نسبت به امنیت دارد، امنیت شامل طرح همه جانبه ای است که سعی در صیانت دولت، ملت، ایدئولوژی و تک تک افراد جامعه از این گزندها دارد هدف این تحقیق تبیین مولفه های راهبردی امنیت در جهان اسلام با رویکرد ژئوپلیتیکی می باشد. این تحقیق از نوع کاربردی بوده و به روش توصیفی- تحلیلی انجام شده است و برای گردآوری اطلاعات لازم از روش های کتابخانه‎ای (اسنادی) و پرسشنامه محقق ساخته استفاده گردیده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه ی کارشناسان، کارگزاران و دست اندرکاران و خبرگان در حوزه های مرتبط با موضوع تحقیق به دلیل در دسترس بودن و احتمال همکاری صاحب نظران و توجه به اشباع نظری، تعداد 30 نفر می باشند. بر اساس نتایج تحقیق و با بررسی ادبیات تحقیق می توان عنوان نمود که مهم ترین مولفه های راهبردی امنیت در جهان اسلام با رویکرد ژئوپلیتیکی که بسیار حائز اهمیت بوده عبارت اند از:1- ظرفیت های کمی و کیفی جمعیت جهان اسلام2-عوامل سیاسی داخلی و بین المللی جهان اسلام3-عوامل نظامی جهان اسلام4–عوامل اقتصادی جهان اسلام5–قدرت جهان اسلام 6- همبستگی کشورهای اسلامی 7- -علم و فناوری در جهان اسلام-8- موقعیت جغرافیای جهان اسلام9- منابع طبیعی و انرژی جهان اسلام.
    کلیدواژگان: امنیت، ژئوپلیتیک، جهان اسلام، راهبردی، موقعیت
  • محمد مهدی نژاد نوری، علی جبار رشیدی، مجید فخری، مهدی علینژاد صفحات 209-232
    فرایند فرماندهی و کنترل در ذات خود به آگاهی از وضعیت نبرد،نیات دشمن، برنامه های خودی و محیط نیازمند است و درصحنه های نبرد پیچیده و آشوبناک و پویای امروز این آگاهی می بایست به وسیله شبکه های مخابراتی تبادل گردیده و با پردازش رایانه تبدیل به دانش شده و تسریع فرایند تصمیم گیری فرماندهان را از طریق نرم افزارها و سیستم های پشتیبان تصمیم گیری میسر می سازد. درواقع فرماندهی و کنترل هوشمند به دنبال آن است تا مزیت اطلاعات را به مزیت و برتری اجرایی و رزمی تبدیل کند. و این سرآغاز بستری بنام فرماندهی و کنترل هوشمند در دفاع دانش بنیان می باشد.
    این تحقیق به روش توصیفی تحلیلی در پی تبیین نقش فرماندهی و کنترل هوشمند در دفاع دانش بنیان می باشد. به راین اساس جامعه آماری این تحقیق کارشناسان و خبرگان نظامی و دانشگاهی در حوزه فرماندهی و کنترل بوده و برای انتخاب نمونه آماری از روش نمونه گیری طبقه بندی تصادفی استفاده شده و حجم نمونه نیز از فرمول کوکران [1] به دست آمده است. ابزار سنجش نیز پرسش های محقق ساخته می باشد که به تعداد20پرسش تهیه و بعد از تایید خبرگان در جامعه توزیع شد. نتیجه اینکه ابعاد و مولفه های فرماندهی و کنترل در دفاع دانش بنیان بسیار تاثیرگذار بوده است.
    کلیدواژگان: فرماندهی و کنترل، هوشمند، دفاع دانش بنیان
  • حسین ظریف منش، محمد عزیزی ، فرزاد آزادی، علی اصغر بیک بیلندی صفحات 233-252
    بعد نیروی انسانی یکی از حساس ترین موضوعات حوزه دفاعی- امنیتی است ، از میان عوامل اثرگذار این حوزه، نیروی انسانی بر سایر عوامل طبیعی و فیزیکی پیشی گرفته اندیشمندان اعتقاد دارند، انسان محور توسعه است و نیروی انسانی در هر سازمان کلید اصلی دستیابی به اهداف تلقی می شود ،امروزه نیروی انسانی یکی از شاخصه های مهم ارزیابی میزان قدرت و توانایی کشورها بوده و از اهمیت خاصی برخورداراست.
    لذا هدف اصلی این مقاله، "تبیین نقش نیروی انسانی در الگوی ایرانی- اسلامی پیشرفت در حوزه دفاعی- امنیتی می باشد نوع تحقیق، از نوع کاربردی- توسعه ای است و روش تحقیق از نوع پیماشی، توصیفی، تحلیلی است. همچنین این تحقیق برمبنای نوع داده های موردنیاز، به صورت یک تحقیق آمیخته است. جامعه آماری این پژوهش تعداد 243 نفر از صاحب نظران و فعالان حوزه‎های دفاعی- امنیتی و علمی کشور بوده و حجم نمونه برابر محاسبات 69 نفر تعیین گردیده است نتایج حاصل از این پژوهش، بیانگر این است که نیروی انسانی به عنوان یکی از ابعاد اصلی و تاثیرگذار در الگوی اسلامی- ایرانی پیشرفت در حوزه دفاعی- امنیتی بوده و جامعه پاسخ دهنده معتقدند که مولفه های (ویژگی ، بهره وری و حجم) به بعد نیروی انسانی مرتبط هستند و مولفه ویژگی با 4 شاخص، حجم با 3 شاخص، بهره وری با 3 شاخص مولفه ها و شاخص های آن را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: الگو، اسلامی ایرانی، نیروی انسانی، دفاع، امنیت
  • حبیب الله سیاری، ناصر پورصادق، سید امید خلیلی فر صفحات 253-276
    تحقیق حاضر با هدف آسیب شناسی وضعیت بهداشت و درمان آجا یا به عبارتی تبیین آسیب های موجود در پنج حوزه: (ساختار و فرآیندها، فرماندهی و رهبری، منابع انسانی، نظام فناوری و تجهیزات موجود و نظام مالی سامانه بهداشت و درمان) و ارائه راه کارهای  بهینه سازی، نگارش شده است. تحقیق حاضر بر مبنای هدف از نوع تحقیقات کاربردی و بر اساس روش از نوع تحقیقات پیمایشی می باشد. داده های موردنیاز برای ادبیات علمی به کمک ابزار فیش برداری و با روش مراجعه به کتابخانه، مقالات، اینترنت و مصاحبه از خبرگان تامین گردید. جامعه آماری در تحقیق حاضر به دودسته تقسیم گردید.  دسته اول شامل: خبرگان و صاحب نظران در مرحله مصاحبه به تعداد بیست نفر و به روش تمام شمار بود و در مرحله دوم برای تکمیل پرسشنامه دووجهی شامل: کارکنان و مدیران شاغل در سطح سامانه بهداشت و درمان به تعداد 150 نفر بود که به کمک جدول مورگان حجم نمونه آن تعداد 108 نفر محاسبه گردید. روایی صوری و منظقی پرسشنامه به لحاظ کمیت و کیفیت سوالات توسط خبرگان، اساتید دانشگاه و اساتید دانشگاه علوم پزشکی مورد تائید قرار گرفت. روایی سازه یا توافقی به کمک فن تحلیل عاملی ارزیابی گردید. داده ها به کمک فنون آمار توصیفی و آمار استنباطی مانند فن تحلیل عاملی، آزمون t دو نمونه ای با نمونه های
    وابسته جهت تحلیل شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب، مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. بیشترین سطح شکاف مربوط به متغیر تامین و مدیریت منابع مالی می باشد.
    کلیدواژگان: راهبرد دفاعی، قدرت نظامی، قدرت برتر دفاعی، قدرت منطقه ای
  • سید مجید میراحمدی، محسن گودرزی ، اسماعیل شریفان صفحات 277-300
    جریانات نو سلفی تکفیری درواقع حاصل یک برنامه ریزی دقیق و از قبل پیش بینی شده ی اطلاعاتی، عملیاتی و تشکیلاتی استکبار جهانی با همکاری بعضی از کشورهای به ظاهر اسلامی منطقه است که پس از اشغال افغانستان به وجود آمدند. اما پس از حوادث یازده سپتامبر با انشعاب گروه های جهادی قوت گرفت، و این حرکت در قالب راهبرد منطقه ای ترسیم شد. اساسی ترین مسئله حیاتی موالید این جریان، کاهش نقش و نفوذ تدریجی حرکت های  اجتماعی- سیاسی متاثر از انقلاب اسلامی در جنوب غرب آسیا هست. که بعد از تحولات بیداری اسلامی، منافع استکبار و امنیت رژیم غاصب صهیونیستی در معرض خطر جدی قرار گرفت، ازاین رو با راه اندازی و تقویت گروه های سلفی تکفیری به منظور، تضعیف جبهه ی مقاومت اسلامی و درهم شکستن محور وحدت و همگرایی سایر مذاهب اسلامی که امروزه شاهد این روند مخرب و التقاطی هستیم، شکل گرفت. و از طرف دیگر امنیت رژیم غاصب صهیونیستی تامین و امنیت جهان اسلام مورد تهدید جدی قرار گرفت. این تحقیق برمبنای دستاوردها از نوع کاربردی، برمبنای اهداف و ماهیت از نوع پیمایشی، توصیفی تحلیلی و برمبنای نوع داده های مورداستفاده از نوع آمیخته است. در این تحقیق تلاش شده است تا عوامل اعتقادی – فرهنگی جریان های تکفیری با تاکید بر وحدت و همگرایی جهان اسلام احصاء شود. جامعه ی آماری این پژوهش30 نفر از حوزه ی خبرگان در موضوع مربوطه می باشد.
    روش
    جمع آوری اطلاعات و داده ها به روش کتابخانه ای و میدانی بوده و با استفاده از ابزارهای پرسش نامه و فیش برداری، داده های لازم جمع آوری شدند. و در تحلیل نهایی عوامل احصاء شده بر اساس محاسبات ماتریس مقایسه ی زوجی مورد طبقه بندی قرارگرفته و در پایان راهبردها و پیشنهاد های کاربردی جهت استفاده ی مبادی ذی ربط ارائه گردید. 
    کلیدواژگان: جریانات تکفیری، سلفی گری و اعتقادات، جهان اسلام، وحدت و همگرایی
  • حمیدرضا خانکه، سید تیمور حسینی صفحات 301-320
    ازجمله تهدیدهای که همواره جامعه را مورد هدف قرار داده، وقوع حوادث طبیعی است. این امر، لزوم توجه ویژه به نحوه طراحی و پیاده سازی ساختارهای مدیریت بحران را نمایان می کند. با توجه به اهمیت این موضوع، شناسایی و انتخاب مدلی مناسب و برتر در مدیریت بحران می تواند نقاط ضعف را تعدیل و تاثیرات چشم گیری در مقابله با این گونه حوادث داشته باشد. بنابراین هدف از مطالعه حاضر، تحلیل و ارزیابی مدل های مدیریت بحران ناشی از حوادث طبیعی در کشورهای ژاپن، آمریکا، ترکیه، هندوستان، روسیه، چین و استرالیا که ازنظر گستردگی و نوع بلایای طبیعی، مشابه کشورمان هستند و انتخاب مدل برتر با کاربرد روش AHP است. جامعه آماری موردمطالعه، شامل خبرگان و صاحب نظران حوزه های مدیریت بحران می باشند. در همین راستا اطلاعات گردآوری شده با استفاده از ترکیب روش های تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و دلفی و نرم افزار Expert Choice مورد ارزیابی قرارگرفته اند. شناسایی و ارزیابی یک مدل برتر درزمینه مدیریت بحران با طرح یک سوال اصلی تحت عنوان «مدل
    برتر مدیریت بحران ناشی از حوادث طبیعی در کشورهای هدف کدام است؟» انجام شده است.
    نتایج این پژوهش نشان می دهد که مدل مدیریتی کشور ژاپن بالاترین ارجحیت را در بین دیگر مدل های کشورهای هدف را در مواجه با حوادث طبیعی دارد لذا پیشنهادمی گردد که در مدل مدیریت بحران در کشورمان از مدل کشور ژاپن الگوبرداری و در سیاست گذاری ها ویژگی های آن مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حوادث طبیعی، بحران، مدیریت بحران، فرآیند سلسله مراتبی (AHP)
  • محمدجواد نصر الله زاده، محمد مجتبی سپندآسا ، عبدالعلی جلالی، ظهیر صالحی صفحات 321-344
    نتایج تحقیقات گذشته حاکی از آن است که روابط سیاسی نیروهای مسلح و جامعه در جهان دارای تفاوت بسیاری هست در نظام حکومت اسلامی برای اتخاذ دفاع همه جانبه ، روابط سیاسی نیروهای مسلح با جامعه امری الزام آور است. بر این اساس، پژوهش حاضر باهدف بررسی نقش عوامل مبنا، موضوع و مقیاس در قالب مدل سه شاخگی بر روابط سیاسی جامعه و نیروهای مسلح انجام شده است.
    این تحقیق ازنظر هدف کاربردی و ازنظر روش آمیخته چند سطحی است و جامعه آماری در این تحقیق 70 نفر از خبرگان حوزه و دانشگاه و نیروهای مسلح بودند. جامعه ی نمونه منطبق بر جامعه آماری و به صورت تمام شمار بوده است. در گام اول (مطالعه کیفی) ابتدا مطالعه اسناد و تحقیقات مرتبط پرداخته شد و پس از مقوله بندی روابط بر اساس مدل تحقیق ، چارچوب مصاحبه تدوین و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند با 10 نفر از خبرگان مصاحبه انجام شد. در مرحله کمی پژوهش، پس از استخراج ابعاد، مولفه ها وزیر مولفه های شناسایی شده، پرسشنامه طراحی شد که از روایی و پایایی بالایی برخوردار بود. سپس مدل نهایی نیز توسط نرم افزار لیزرل مورد برازش قرار گرفت.
    نتایج این تحقیق سه نکته را نشان می دهد. نخست آنکه میان متغیرهای اصلی این پژوهش، رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. دوم آنکه در مقایسه عوامل سه شاخگی مشخص گردید عوامل مقیاس، موضوع و مبنا به ترتیب اولویت، دارای بیشترین تاثیر بر روابط جامعه اسلامی و نیروهای مسلح هستند؛ و درنهایت اینکه عامل مقیاس، در سطح ملی بیشترین تاثیر و عامل موضوع بیشترین تاثیر را در اعتماد و عامل مبنا بیشترین تاثیر را در ایجاد همدلی دارد. در حکومت اسلامی دخالت نظامیان در سیاست می بایست به صورت مشارکت (تعاون و همکاری) و در جهت مقابله با هرگونه تهدید،نفوذ و افزایش توان بازدارندگی بدون ورود به هرگونه دسته بندی سیاسی ،حزبی و جناحی کشور باشد.
    کلیدواژگان: نیروهای مسلح، سیاسی، جامعه، دفاع همه جانبه
|
  • Mahammad hossein Afshordi, Majid Zeineddnini , Abdallah Araqi Pages 5-32
    Armed foces responsible that is stand for wars orginal supplier, defence duty of re sources, benefits and life values country. These forces are efficient defence and operative, adoption necessiting and perform optimal strategy that is formulate fundamental prineiple, title of operation doctorine.
    In according to U.S.A is serious threat unbalanced for the Islamic Republic of Iran. This article is earning to ground forces the Islamic republic of iran operation principle doctorine for unbalance compaign. Accordingly, with taking advantage of ad hoc-contextual research method and choice sample volume from statistical society the number of 43 people, by meauns of. Deseriptive, presumptive, news meeting statistical methods and gather data analysis pay their. Research results are showing, the number of 28 principle connected with research topic
    Keywords: threat, operation doctorine, unbalance, nezaja, nezsa
  • Q.A Rashid, K Haidari, A Kabiri , A Mahdavi, M Sa’adat Arkani njd. Pages 33-52
    However not duly considered by scientific studies, full-inclusive defense is nowadays reminded as one of the most effective methods against belligerent all-rounded threats. Accordingly, this paper aims at exploiting all capacities, reserves and plans in order to develop the military strategies for full-inclusive defense against the probable future war. This study is conducted combination ally upon descriptive-analytical method and compatibility in such a way that it recognizes and classifies all environmental effective factors in the wars of dawn Islam, those in the 8-year sacred defense and those in the recent 5 years in West Asia as well as the factors affecting the military sphere from the viewpoints of Imam Khomeini (ra) and Imam Khamenei (ph). Following, it analyses the factors through the data coming out of field surveys and expert meetings in regard with the strategic position, high legal documents and the principal military documents; then, it firstly develops and prioritizes the micro strategic propositions and secondly the macro ones of full-inclusive defense in military sphere. In the final stage, the study gathers the macro strategies in conjunction with the general favorites and develops 4 concluded strategies for the military sector of full-inclusive defense as:1- mobilization of national and trans-national resources and facilities; 2- mass defense (20-million army); 3- promotion of a flexible and expansive defense military structure; 4- access to reliable passive defense.
    Keywords: Strategy, Full-inclusive Defense, Threats, Future war
  • S kochaky, A Mohebi, H sabzi Pages 53-74
    The defensive power of a society cant be paraphrased in its military power. The combination of military, politice, economic, social, culture, technology and geographical power creates the military power of a society. Many strategigists believe that the ultimate crierion of national and defensive power is military powerness. The aim ofthispaper istodevelopsuperiorpowerand defensestrategiesinthe field of culturebased on 1404 Solarand to consider the factorsand the indicesassociated withit.Themethodused in the present paper is descriptive and inferential method. Statistical society includes experts and
    professionals in defensive and cultural affairs and also among the intended statistical society, 30 experts have been chosen as the sample size. Accordingly, with the use of SWOT method, and based on the internal and external context in our country, each of strengths and weakness points, threats and opportunities were identified and the adequate strategies have been chosen and also, the prioritization of strategies has been done using TOPSIS method, and finally seven top strategies have been chosen in the field of culture.
    Keywords: defensive strategy, military power, defensive superpower, regional power
  • H Salehi Asl, Ali Babakhani, Davood Soleimani , M Momeni Pages 75-100
    After ending IraguisBa'athistregime imposed war against Irans nation, Imam Khomeini (ABH) ashed the commanders for the preparation of all out defense strategy. The all out defense is formed by
    depending on all components of nations power. In this article, one of the most important components of all out defense means that the human resource (countrys population) has been studied. So the main aim of this article is to confronting against the possible future wars. This research form the point of the kind of the aim is praclical- development and from the point of the researching procedure includes modification, analysis and the cases ground. The way of collection of information is done in the library and among the people. The participants were 25, and it is completed by the expert analysis. And it is out put shows that the human resources of Irans population for future possible war enjoy appropriate situation. And also by using SWOT Model inside and outside environment, it showed one threat, 8 chances, 11 strengths and 5 weaknesses, then the number of 11 strategy proposition as micro- strategies if the human resources area were formed. And five topic of the desirability of strategy were resulted by using the expect sessions. In the next steps, section- strategies were formed by collection of micro- strategy. And then by giving priority to the section- strategies, micro- strategies of the human resources were proposed. The result of this research shows that by achieving the suggested strategy, the situation of meeting the human resources inorder to get the all out defense for the future possible war was developed, and the motivation of people,s defense will be strengthened
    Keywords: human resources, Strategy, All out, defense, Future war
  • H Salami, Ali Alavi Pages 101-124
    Based on the results of the study, a system of command and control, after scoring planning, coordination, development, participation and cooperation in achieving unity of effort through achieve information dominance, decision and decision-making, guidance, monitoring and control commander (military and civilian) at all levels (strategic, operational and tactical) is in all circumstances (peace, crisis and war).This study is done to Identify and determine effective factors establishing a military command and control information and communication system network-based with knowledge management approach. Type of this study is based on the development of applied research and methodology. The sample population is 76. To analyze this research Software SPSS, quantitative data, qualitative content analysis were used.
    In this study, using the three-dimensional ramification model (structural, behavioral and environmental dimensions) theoretical framework of system of command and control AJA following formulation and through questionnaires by the sample population was confirmed as the basic requirements of system of command and control strategic model for the AJA control Command system.(A). Structural factors include: 1. doctrines, strategies, policies 2. OrganizationalStructure 3-information technology and communication 4.financial resources 5. knowledge management system 6. human resource management7.Architectural framework (B) Operating factors (behavioral) include: 1.cognitiveissues2-organizationculture
    3-personnel learning 4-knowledge management processes 5- leadership style the 6-command and control processes7- commander qualification 8- commander characteristic (C) Environmental factors include: 1- Science and technology 2-economic 3-political 4- military 5- regulations Rules
    Keywords: command, control, Knowledge Management, information, communication technology, organizational structure References
  • S.M Shams DolatAbadi, S Momen Pages 125-150
    The important position of Iran in the world and the West Asia region, with an emphasis on the sensitive Persian Gulf region, has led Iran to face a number of threats. Defense policy is also for the use of national power elements in order to eliminate internal and external threats and to deal with natural unpredictable incidents. Given the strategic importance of the Persian Gulf region, it is imperative that the factors involved in defining the Islamic Republic of Iran's defense policy in the Persian Gulf region are examined and their impact assessed.
    This research is a descriptive-analytical study with the aim of investigating the factors of the defense policy of the Islamic Republic of Iran in the Gulf region and the question of "factors influencing the formulation of the defense policy of the Islamic Republic of Iran with emphasis on the Gulf region."
    The statistical population consisted of 330 people and the sample size was obtained using the Cochran formula in 169 individuals. The data were collected through two questionnaires using descriptive and inferential statistics and SPSS software. And 82 factors influencing the defense policy of the I.R.I have been identified and their effect is determined by the Likert spectrum determined by the mean effective magnitude and their standard deviation is zero. Based on the results, the component of the armed forces as the sole factor behind the defense policy has the most effect on the development of the defense policy of the I.R.I. And then, the coercive factors for defensive, power and defense strategies and enhancement of the objectives of defense policy have a significant impact on defining the defense policy of the GPA, with emphasis on the Gulf region.
    Keywords: Effective Factors, Defense Policy, Persian Gulf, Islamic Republic of Iran
  • kh Hassanlou* Pages 151-178
    Results of previous studies show that political relations between the armed forces and society in the world is very different. Accordingly, this study aimed to investigate the role of the foundation, subject and scale model of the three political relations ramifications on society and the armed forces is done.
    The study is a multi-level mixed approach in terms of purpose and terms of the population in this study were 70 experts and universities and the armed forces. In the first step (qualitative study) was the first study and related research documents, After categorization relations based on research, the interviews using purposive sampling method developed by 10 experts were interviewed. In the quantitative phase of research, after extraction of the identified factors, designed questionnaires. Then the results of the study population tested and the final model was fitted by LISREL software.
    The results show that the three points. First, the main variables of the study, there is a significant positive relationship. Second, the ramifications were identified in these three factors scale, subject and based in order of priority, have the greatest impact on relations between Islamic society and the armed forces; Finally, operating scale, the greatest impact at the national level and the theme of greatest impact on confidence and empathy has the greatest impact on operating basis. In the Islamic government military interference in politics should be participation (cooperation) and to deal with any threat, influence and increase deterrence without entering into any political and partisan categories country.
    Keywords: military, Political, Community, Defense immersive
  • S Zarey, R Amiri Moghadam, S Taheri Pages 179-208
    Islam has a more comprehensive view of security, security involves an all-out plan that tries to protect the state, the nation, ideology, and individual people of the community The purpose of this study is to explain the strategic components of security in the Islamic world with a geopolitical approach This research has been applied in a descriptive-analytical manner For data collection, library methods (documents) and researcher-made questionnaire have been used The statistical population of this research is all 30 experts in the field of research, experts and experts in the fields related to the research topic due to the availability and probability of cooperation of the experts and attention to theoretical saturation. Based on the results of the research and the literature review, it can be noted that the
    most important strategic security components in the Islamic world with a geopolitical approach that are very important are 1. Quantitative and qualitative capacities of the population of the world of Islam 2. The internal and international political factors of the Islamic world 3. The military factors of the Islamic world 4. The economic factors of the world of Islam 5. The power of the Islamic world 6. Solidarity of Islamic countries 7. Science and technology In the Islamic world. 8. The geographic location of the Islamic world. 9. Natural resources and energy of the Islamic world
    Keywords: Security, Geopolitics, Islamic world, Strategic, Situation
  • M Mahdinejad nori, Ali Jabar Rashidi, M Fakhri, M Alinezhad Pages 209-232
    The process of C2 inherently requires situational awareness, enemy’s intents, friendly plans and the environment. Intoday’s complex, chaotic and dynamic battlefields,this awareness should be exchanged through communication networks and converted to knowledge by computer processing and finally it shouldacceleratedecision-making process of commanders by decision support software and systems.In fact, smart C2 seeks to convert the advantage of information to combat and implementation privilege; and this lays the ground for smart C2 in knowledge-based defense.
    This study tries to define the role of smart C2 in knowledge-based defense by use of descriptive-analytic method. Accordingly, the statistical population of the present study are experts and military and academic elites on C2 domain. Random Stratified Sampling and Cochran Formula have been used to select a statistical sample and the sample sizerespectively. Assessment device has been a questionnaire consisting of 20 questions designed by researcher. The questionnaire have been verified by elites and then distributed among the population. It is found that the aspects and components of C2 have been very effective in knowledge-based defense.
    Keywords: C4i, smart, knowledge-based defense
  • H Zarifmanesh, M Azizi , F Azadi, A.A Bigbilandi Pages 233-252
    Human resource is one of the most sensitive security issues. Among the influential factors in the Iranian-Islamic model of progress, Human and physical force has exceeded other natural factors.
    Thinkers believe؛ Human is the axis of development and Human force in each organization are the key to achieving goals. Today, Manpower is one of the important indicators of the assessment of power and ability of countries and it's very important. So the main purpose of this article is Explaining the role of human power in the Iranian-Islamic model of progress in the area of defense-security. Type of research is applied. Research Methodology is mixed method with Survey method and Analytical method. Statistical community of this study were 243 experts in the field of defense, security and science of the country. The sample population is 69 people.
    The results of this research show that Human strength has been one of the main dimensions of the Islamic-Iranian pattern of development in the area of defense-security. the respondent community believe that Characteristics, productivity, and volume components are related to human resources (Feature component with 4 indicators, Volume with 3 indicators and Productivity with 3 indicators)
    Keywords: model, Islamic-Iranian, Human force, defense, Security
  • H Sayari, N Poursadegh, S.O Khalilifar Pages 253-276
    the status of healt and hygiene in the military of the islamic republic of Iran in two available and favourable conditions .To reach the process of damage recognition in the military of the Islamic Republic of Iran health and care system, the system functions have been stated in the following 5 categories: 1-Structure and process 2-command and leadership 3-Human resources of the military health care system 4- The Technological system and available equipment at the system level 5- Financial system of the health care system and organization, the mentioned above were seperately fenced and investigated.The following research is based on the goal of practical research and developement form and is based on investigative reasearch model. The data needed for scientific literature in the second chapter with the aid of note takinfg and using the method of library refrence, articles, the internet and interview of scientific experts has been provided.Experimentations of the following research have been devided into two categories: the firs one from experts and pros for interview from twenty(20) individuals, and in the second group the data which was needed for analysing the variables in two available and favourable condition with the aid of providing a tool of two-way questionnaire with the help of level scaling was needed from the staff and managers working in the health and care system, a number of 108 people were chosen. Stability of the interview format have been taken into survey and with this the formal and logical validity of the questionnaire on a basis of quantity and quality of the questions have been approved by the experts of university scholars and professors of the university of medical science. The validity of the structure was provided with analysis methods and has undergone assessments, and the assessed data shows that all the output rached from the load factor and the collecting of data was above 4. The data which was provided with the questionnaire tool in two available and favourable conditions and with the aid of discriptive statistic techniques, including abundance, precentage of abundance, cumulative abundance( population recognition dada) and data relating to the statements of the questionnaire with the use of inferential statistic techniques like factor analysis technique, the two versioned (T) test with samples connected with the direction of analyzing the gap between the current and favourable condition were analyzed. The most important finding of the research states that in each of the five mentioned areas, in order for the society under research to shift from the current situation and to reach the favourable condition seems far from hand.
    Keywords: defensive strategy, military power, superior power of defense, regional power
  • S.M mirahmadi, M ghodarzi , E Sharifan Pages 277-300
    In fact, Takfiri's New Salafist movements are the result of a precise, predictable informational, operational and organizational plantings of solidarity world-wide cooperation of some apparently Islamic countries in the region which were created after the occupation of Afghanistan, but after the events of September 11th, the split of jihadi groups became stronger, and this movement was drawn up in the form of a regional strategy. The most fundamental issue of the birth of this movement was the decline in the role and influence of the socio-political movements affected by the Islamic Revolution in Southwest. After the developments in Islamic awakening, the interests of arrogance and the power of the Zionist regime were at stake. Hence, the establishment and consolidation of Takfiri's Salafist groups in order to undermine the Islamic resistance front and to break the axis of unity and convergence of other Islamic religions was formedthat today is witnessing this Malicious and Eclectic process. And on the other hand, the security of the Zionist regime has seriously threatened the security of the Islamic world. This research is based on achievements of a Applied way, based on objectives and types of survey, analytical descriptive, and based on the type of data used in the mixed method. This research has been attempted to gather the belief-culture elements of Takfiri's currents with an emphasis on the convergence & unity of the Islamic world. The statistical population of this study is 30 experts in the subject area the data collection method was library and data collection and data were collected by using questionnaires. In the final analysis, the calculated factors are classified according to the paired matrix matrix calculations and are presented at the end of the applicable strategies and recommendations for the use of related subjects.
    Keywords: Takfiri’s currents, Salafism, beliefs, Islamic world, unity, convergence
  • H Khankeh, S.T Hosseini Pages 301-320
    InNatural disasters are among those treats that always target societies. This reveals the necessity of paying attention to design and implement suitable models of crisis management to be used in order to decrease errors and have special effects when facing with natural disasters. So the aim of this study is to analyze and evaluate models of crisis management in such countries as Japan, The Us, Turkey, India, Russia, China and Australia that face with similar disasters as those occurred in Iran and choose the best model based on AHP method. People under study in this research include experts of crisis management. Gathereddata are analyzed using a combination of AHP model and  delphi expert choice software. Recognition and evaluation of the best crisis management model is done based on this question : ''What is the best crisis management model resulting from natural disasters in target countries?''. The results of this research show that the management model of Japan is of the highest priority among models of other countries when facing with natural disasters. So to design crisis management model for our country, it is recommended to have special attention on the crisis management model of Japan.
    Keywords: Natural disasters, crisis, Structure Crisis Management, Analytic Hierarchy Process(AHP)
  • M.J Nasrallahzadeh, M.M Sepandasa , A.A Jiali, Z Salehi Pages 321-344
    Results of previous studies show that political relations between the armed forces and society in the world is very different. Accordingly, this study aimed to investigate the role of the foundation, subject and scale model of the three political relations ramifications on society and the armed forces is done.
    The study is a multi-level mixed approach in terms of purpose and terms of the population in this study were 70 experts and universities and the armed forces. In the first step (qualitative study) was the first study and related research documents, After categorization relations based on research, the interviews using purposive sampling method developed by 10 experts were interviewed. In the quantitative phase of research, after extraction of the identified factors, designed questionnaires. Then the results of the study population tested and the final model was fitted by LISREL software.
    The results show that the three points. First, the main variables of the study, there is a significant positive relationship. Second, the ramifications were identified in these three factors scale, subject and based in order of priority, have the greatest impact on relations between Islamic society and the armed forces; Finally, operating scale, the greatest impact at the national level and the theme of greatest impact on confidence and empathy has the greatest impact on operating basis. In the Islamic government military interference in politics should be participation (cooperation) and to deal with any threat, influence and increase deterrence without entering into any political and partisan categories country.
    Keywords: military, Political, Community, Defense immersive