فهرست مطالب

پژوهش نامه فقه اجتماعی
پیاپی 11 (پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • غلامحسین الهام، امیر وطنی، محبوبه حسن زاده صفحات 5-30
    زندان در نصوص شرعی یک مجازات اصلی محسوب نمی شود بلکه به منزله ابزاری کاملا استثنایی است که تنها در حد ضرورت به کار می رود. شارع به کارگیری مجازات زندان را تنها در موارد معدود جایز دانسته و هیچ گاه آن را به عنوانابزاراصلی درکیفرمجرمان درنظرنگرفته است. علی رغم این حقیقت، نظام حقوقی ایران، زندان را به عنوان مجازات غالب برای اکثر اعمال مجرمانه پیش بینی نموده که همین امر سبب شده از تبعات سوء ناشی از افزایش جمعیت کیفری زندان ها در امان نماند تا آنجا که آسیب های ناشی از زندان محوری، اندیشمندان حقوقی را به چاره اندیشی جهت رفع این معضل فراگیر واداشته است. غافل از آن که دلیل اصلی بروز بحران زندان وگسترشغیرمعمول این مجازات درسیستمقضاییکشور، نادیده گرفتن نظر شرع مقدس در این زمینه است که خود از خلط مفهومی دو واژه حبس و سجن (زندان) نشات می گیرد. در این جستار بر آن هستیم تا با بررسی منابع و ادبیات فقهی، ضمن اثبات تمایز حبس و زندان و انتقاد از نظام حقوقی ایران به سبب فاصله گرفتن از نظام حقوقی اسلام در خصوص حدود اعمال مجازات زندان، گامی در راستای اصلاح و پالایش قوانین و کم کردن مجازات زندانازسیستمجزاییکشور برداریم.
    کلیدواژگان: جرم، مجازات، حبس، زندان، تعزیر
  • حسینعلی سعدی، محمود اکبری صفحات 31-69
    یکی از عقود بانکداری بدون ربا در بخش تخصیص منابع عقد اجاره به شرط تملیک است که از این طریق جایگزین اعطای تسهیلات به شیوه مرسوم در بانک های ربوی می شود. این عقد با کاربرد وسیعی که دارد می تواند قسمت عمده ای از نیازهای موجود در واحدهای مختلف اقتصادی را مرتفع نماید؛ و از طرف دیگر برای مشتری نیز مفید می باشد زیرا وی با اطمینان بیشتری اقساط مال الاجاره را پرداخت نموده و در پایان مدت مالک عین مورد اجاره می شود.
    مسئله این مقاله، چالش های فقهی ماهیت قرارداد اجاره به شرط تملیک در بانکداری بدون ربا است؛ بر اساس این نوشتار، ماهیت قرارداد اجاره به شرط تملیک، با چالش هایی همچون نقض قاعده العقود تابعه للقصود و صوری شدن، ابهام نوع شرط مندرج در قرارداد اجاره به شرط تملیک و مبهم بودن نوع شرط فعل تملیک، روبه رو است. در این تحقیق، این موارد مورد کنکاش و بررسی قرار گرفته و در نهایت راهکار فقهی مناسب پیشنهاد و ارائه می شود.
    کلیدواژگان: ماهیت قرارداد اجاره به شرط تملیک، اجاره به شرط تملیک، اجاره، شرط تملیک، بانکداری بدون ربا
  • اصغرآقا مهدوی، سید یوسف علوی وثوقی، علی خلف خانی صفحات 71-96
    علوم اجتماعی از جمله فقه، دانش هایی بر پایه اعتبارات بشری هستند که به تنظیم و مدیریت زندگی اجتماعی انسان می پردازند. از این منظر فقه می تواند مقوم الگوهایی برای مدیریت کلان جامعه اسلامی باشد. به نظر می آید توقف فقه در سطح تفقه فرد محور، ظرفیت و کارکرد لازم برای مدیریت اجتماعی را نخواهد داشت. وصول به این اندیشه فقهی از جانب برخی فقها مرهون بسط و تکامل دستگاه اجتهادی شیعه است که روشمندی در فهم و حجیت را به عنوان عنصر اساسی خود قلمداد می کند. این جریان فقهی، جریان مهم و غالب در فقه شیعه بوده و دارای سه صورت تکامل یافته است. صورت اول به کشف «گزاره ای» از متون دین مبادرت می کند درحالی که صورت دوم آن با التفات به ورود مدرنیته در جوامع اسلامی بر استنباط «نظام مند» احکام فقهی تاکید دارد. صورت سوم بیشینه گرائیبا التفات به حضور تمدنی مدرنیته و غایت آن که توسعه انسانی از طریق حکومت کردن بر انسان ها است، در پی مقابله با آن به پشتوانه نظریه ولایت فقیه و سامان دادن فقه حکومتی است. این نظریه در آراء و عمل فقهی-سیاسی امام خمینی (ره) به بلوغ رسید.
    کلیدواژگان: بیشینه گرائی، اجتهاد، فقه حکومتی، فقه فردی، حکومت اسلامی، حکم حکومتی
  • حسین بیرشک، عبدالسلام امامی صفحات 97-120
    در آراء مذاهب اسلامی مسئله تغییر فتوا از جمله مسائل مهمی است که در دوران معاصر و قدیم، علما در مورد آن به تفصیل بحث کرده اند. جواز تغییر فتوای مفتی را همه ‏مذاهب اسلامی به عنوان یک قاعده‏ کلی پذیرفته‏اند و از دیدگاه آن مذاهب جایز است که مفتی از فتوای خود، رجوع نماید. بنابراین، گزاره کلی نگارنده در مقال حاضر در پی پاسخ به این سوال است که چه عواملی در تغییر فتوا موثر هستند؟
    به همین منظور مولف تلاش نموده تا عواملی را بر حسب استقراء از تضاعیف گفتار فقی هان اهل سنت به دست آورده و امثله فقهی آن را بیان نماید. نگارنده به طور کلی دو عامل را باعث دگرگونی فتاوی فقی هان اهل سنت دانسته که عبارتند از: 1. تغییر موضوع و 2. دریافت منابع و ادله جدید، که در مقاله حاضر تلاش می شود بدان ها پرداخته شود.
    کلیدواژگان: فتوا، تغییر حکم، فقیهان اهل سنت، فقه عامه، مقتضیات زمان و مکان
  • سیامک جعفرزاده، سیدسلمان مرتضوی صفحات 121-144
    کار در فقه امامیه در قالب عقود مختلف قابل معاوضه می باشد، یکی از عقودی که ممکن است کار در قالب آن مبادله شود عقد بیع می باشد. امکان مبادله کار در ضمن عقد بیع در فقه امامیه مساله این مقاله می باشد. هدف این تحقیق جمع آوری ادله جواز معاوضه کار در فقه امامیه و تبیین فقهی حکم معاوضه کار در قالب عقد بیع می باشد. تبیین عقودی که در فقه امامیه در قالب آنها منفعت انسان، یعنی کار، می تواند به دیگری تملیک شود اهمیت بسیار مهمی در نظام های اقتصادی و حقوقی مبتنی بر فقه امامیه دارد؛ یکی از اثرات پر اهمیت آن مشخص شدن ماهیت و مقدار مابه ازای کار عامل کار می باشد. دامنه این تحقیق، پژوهش ادله ای است که احتمالا دلالت بر جواز بیع کار دارند وهمچنین تامل در آرای فقهای امامیه درباره معاوضه کار در قالب عقد بیع می باشد.
    در نهایت، پس از تبیین ادله ای ممکن بر جواز معاوضه کار در عقد بیع و واکاوی دلالت آن ها بر مسئله مقاله و جمع آوری و تامل در دیدگاه های فقهای امامیه عدم جواز کار در قالب عقد بیع مبتنی بر فقه امامیه نتیجه گیری شد.
    کلیدواژگان: بیع کار، معاوضه کار، عامل کار، عقد بیع
  • عابدین مومنی، محسن نورپور ، علی زاهد، احسان آهنگری صفحات 145-176
    یکی از نوآوری های قانون مجازات اسلامی 1392 این است که تلاش کرده مقررات راجع به تداخل قصاص و دیات را سامان دهی نماید. به همین خاطر فصل دوم بخش اول کتاب قصاص، با عنوان «تداخل جنایات» و فصل هفتم بخش اول کتاب دیات با عنوان «تداخل و تعدد دیات» را به این امر اختصاص داده است. مطابق ماده 538 و 543 این قانون، در تعدد جنایات، اصل بر تعدد دیات و عدم تداخل آن هاست مگر در صورت واحد بودن رفتار مرتکب، نوع آسیب، محل آسیب و عرفا یک آسیب محسوب شدن که تداخل دیه صورت گرفته و یک دیه پرداخت می شود.
    مبحث تداخل یا عدم تداخل، ریشه در قاعده «عدم تداخل اسباب و مسببات» دارد که در کتب فقهی و اصولی در ابواب مختلف بررسی شده است. رسالت این نوشتار، بررسی مبحث «تعدد و تداخل دیات» از منظر قاعده فوق و سپس روشن ساختن قواعد و معیارهای حاکم بر تعدد و تداخل دیات و ذکر مواد قانونی و روایات وارده و در صورت لزوم نظریات اداره حقوقی قوه قضاییه است. مطابق مبانی فقهی و قواعد حقوقی حاکم بر قانون مجازات اسلامی موارد تعدد دیه عبارت اند از: تعدد جانی، تعدد مجنی علیه، رفتارهای جنایی متعدد، تعدد نتایج در اعضای مختلف، نوعا غیرمسری بودن جراحات، ملازم نبودن از بین رفتن عضو با منفعت همان عضو یا عضو دیگر و عرفا چند جنایت محسوب شدن آسیب های وارده. موارد تداخل دیه نیز عبارت است: نوعا مسری بودن جراحات وارده، ملازم بودن از بین رفتن عضو با منفعت همان عضو یا عضو دیگر و عرفا یک جنایت محسوب شدن آسیب های وارده.
    کلیدواژگان: عدم تداخل اسباب و مسببات، تعدد دیات، تداخل دیات، روایت ابی عبیده
|
  • Gholam Hosein Elham, Amir Vatani, Mahboubeh Hasanzadeh Pages 5-30
    In religious texts, prison is not considered as a main punishment, but it is as an exceptional tool that is applied just in necessary conditions. The holy legislator allows the application of prison punishment just in a few cases and never considers this issue as a major tool in punishing the criminals. Despite this fact, the legal system in Iran has predicted prison as a punishment for most of criminals and this causes harsh consequences that are resulted due to the increase in the jail population; therefore, the prison-based damages has forced the legal scientists to find a solution for solving this widespread problem. Whereas the main reason of this problem in prison and unusual growing of this punishment in the judicial system of state is ignoring the opinion of sharia which is resulted from the confusion in two concepts: imprisonment (Habs) and prison (Sijn). In this paper, by surveying juridical literature and references, we want to approve the difference between the concepts imprisonment (Habs) and prison (Sijn) and then, by criticizing the legal system of Iran for taking a distance of these concepts and neglecting the opinion of Islam legal system about the limitation of application of prison, we try to take a step towards reforming and refining the rules and reducing the prison punishment in criminal system of the state.
    Keywords: Crime, Punishment, imprisonment, prison, ta, zir
  • Hosein Ali saadi, Mahmood Akbari Pages 31-69
    One of non-usurious banking contracts in Allocation of resources, is the hire-purchase contract replacing conventional methods of making loans in non-usurious banking. This kind of contract with extensive usage will be able to solve a major part of the needs of economic units. On the other hand it could be useful for clients because he pays the rent with more confidence and owning it at the end.
    The central question of the research is juridical challenges about nature of hire-purchase contract in non-usurious banking. According to this article, the nature of hire-purchase contract faces different challenges like violation of “the contracts follow the intentions” principle, formalization of contracts, and ambiguity in conditions of hire-purchase contract. In this study, we analyze these items, finally, we will offer suitable juridical solutions
    Keywords: Nature of hire-purchase contract, Lease contract, Owning condition, Non-Usurious Banking
  • Asghar Agha Mahdavy, Seiied Yousof Alavi Vosoughy, Ali Khalafkhani Pages 71-96
    Social sciences as humanistic Knowledge manage and regulate the human social life. The jurisprudence also deals with the study of the requirements and the results of the holy legislator contingents. From this perspective, the jurisprudence can be founding models for managing Muslim community. According to the studies, Insistence on individual Jurisprudence and Lack of reviewing in it, will not work for social management. Maximalist means the maximum citing personal issues, public management and governance issues into religious texts and rules. Reaching to this point of view about Jurisprudence indebting to an expansion occurred in Shia’s Jurisprudential system through a special method which called “Ijtihad”. Maximalist with its three forms had been the mainstream in the history of Shia Jurisprudence. The first form of maximalist accepts religious texts as a main source of knowledge and discovers individual duties and social rules from them. The second stream of Maximalist, focuses into systematic deduce from texts. The third form of maximization, with the advent of the civilization of modernity and the ultimate goal of human development through the rule of humans, is to seek to cope with it through the supervision of social evolution, backed by the theory of the rule of the jurisprudent and the organization of jurisprudence. This theory reached maturity in political and juridical practice of Imam Khomeini.
    Keywords: maximalist, Ijtihad, governmental Jurisprudence, individual Jurisprudence, Islamic government, the governmental order
  • Hosein Birashk, Abdoulsalam Emami Pages 97-120

    In the Islamic branches, changing the judgment is one of the issues that religious ‎scholars have been argued in more details in contemporary and foretime. All the ‎Islamic branches have admitted the permission of changing juris consult’s legal ‎decision as a principle and in the point of view of that branches, juris consult can ‎back out from his decision.
    Therefore, the main idea of the writer in this article is ‎that which factors are effective in changing decision. We analogy obtain factors form ‎the decision of jurisprudents and try to explain some jurisprudence examples.
    In ‎general writer believe that two factors have effected changing decision in Sunni ‎jurisprudent: “1- changing the subject” and “2-receiving new evidences”.
    These are ‎affected by some issues such as: 1- changing the age 2- changing the place 3- ‎changing the situation 4- changing the custom 5- changing in people’s ability and ‎facility 6- changing the opinions and point of views 7- changing in social, economic ‎and political circumstances 8- generality for involving the issues
    Keywords: Fatwa, Sunni Jurisprudence, Time, place Requirements, Changing Fatwa
  • Siamak Jafarzadeh, Seiied Salman Mortazavi Pages 121-144

    Labor is exchanged in different contracts in Imami jurisprudence. One of these contracts that exchanging labor is possible by it is sale contract. Possible of exchanging labor by sale contract in Imami jurisprudence is problem of this paper.
    Purpose of this paper is gathering proofs of permit of exchanging labor in Imami jurisprudence and juridical explaining verdict of exchanging labor by sale contract
    The explanation of the contracts that in Imamieh jurisprudence, in the form of which human benefit, that is, work, can be acquired by another, is very important in the economic and legal systems based on the Imams' jurisprudence; one of its most important effects is the determination of the nature and amount of the work of the worker. Domain of this article is researching likely reasons of selling labor and also researching views of Imami jurists about exchanging labor by sale contract.
    In the last, after explaining likely reasons of selling labor and analyzing their implications, and gathering and reflection on views of Imami jurists, it was resulted that exchanging labor by sale is not permitted in Imami jurisprudence
    Keywords: Exchanging labor by sale, labor Factor, Sale contract
  • Abedin Momeni, Mohsen Nourpour, Ali Zahed, Ehsan Ahangari Pages 145-176
    The issue regarding the multiplicity and inclusion of the atonement is to be considered among those topics which have deserved less attention in Islamic criminal law. In Islamic criminal law in 1370, the spirit of some law articles says that some atonement were in exceptional cases included. Due to this fact, the knowledge of these exceptional articles was quite hard. Hence, the legislator, knowing this fact, in developing the Islamic criminal law of 1392, tried to extract the rules governing the multiplicity and unity of the atonements from juridical texts and make it law-like.
    The chapter concerning the inclusion of or exclusion which has been discussed in part nemesis and atonement of Islamic criminal law of 1392 is rooted in the rule of "inclusion of exclusion of atonements" which has been discussed in detail in princlipal and juridical textbooks. This research embarks on discussing the topic "inclusion and exclusion of atonements" from the abovementioned rule and then tries to find out about the multiplicity and unity of the atonements, mentioning criminal instances, at hand narrations, and when needed mentioning the technical viewpoint of judiciary
    Keywords: Exclusion of tools, causes, multiplicity of atonements, inclusion of atonements, the narration of Abu Obaideh