فهرست مطالب

نشریه روانشناسی بالینی و شخصیت
سال شانزدهم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/01
  • تعداد عناوین: 21
|
  • اعظم نوفرستی، رسول روشن چسلی* ، لادن فتی، حمیدرضا حسن آبادی، عباس پسندیده صفحات 7-20
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر مطالعه ی تاثیر روان درمانی مثبت گرای توسعه یافته مبتنی بر خیرباوری بر شادکامی، بهزیستی روان شناختی و رضایت از زندگی افراد دارای افسردگی غیربالینی بود.
    روش
    بر این اساس از طرح تک آزمودنی چند خط پایه با دوره پیگیری استفاده شد. ابتدا از بین افراد دارای علایم و نشانه های افسردگی که به یک مرکز مشاوره در تهران مراجعه کرده بودند، 3 نفر به شیوه نمونه گیری هدف مند انتخاب شدند. برای هر کدام از شرکت کنندگان به صورت تصادفی بین 3 تا 7 هفته جلسه خط پایه در نظر گرفته شد. ارزیابی ها با استفاده از مقیاس شادکامی آکسفورد، بهزیستی روانشناختی ریف، مقیاس رضایت از زندگی دینر و جهت گیری شادکامی پترسون در مرحله خط پایه (3 تا 7 جلسه) ، جلسات مداخله (8 جلسه) و چهار ماه بعد از پایان مداخله (پیگیری) انجام گرفت. مداخله به صورت انفرادی در 8 جلسه 45 دقیقه ای انجام گرفت.
    نتایج
    نتایج نشان داد که هر سه مراجع با شروع مداخله روند افزایشی و رو به بهبودی را در طراز نمرات شادکامی (37 درصد بهبودی) ، بهزیستی روان شناختی (14 درصد بهبودی) و رضایت از زندگی (60 درصد بهبودی) نشان دادند. همچنین یافته ها بیانگر افزایش طراز نمرات هر سه مراجع در متغیرهای فرایندی احساس لذت (72 درصد بهبودی) ، تقویت توانمندی (70 درصد بهبودی) و احساس معنا (128 درصد بهبودی) بود. بخش عمده ای از این نتایج در پایان دوره پیگیری چهار ماهه نیز حفظ شد.
    بحث و
    نتیجه گیری
    بر این اساس، به نظر می رسد روان درمانی مثبت گرای مبتنی بر خیرباوری یک مداخله کوتاه مدت موثر برای افزایش شادکامی، بهزیستی روان شناختی و رضایت از زندگی در افراد افسرده غیربالینی است.
    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت گرای مبتنی بر خیرباوری، شادکامی، بهزیستی روان شناختی، رضایت از زندگی، افسردگی غیربالینی
  • اسماعیل سلیمانی* ، فیروزه سپهریان آذر، هاله ایماندوست صفحات 21-31
    مقدمه
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای شناختی - فراشناختی بر سرعت پردازش اطلاعات براساس آزمون استروپ در دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر آزمایشی از نوع طرح های پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی پایه چهارم، پنجم و ششم ابتدایی مرکز مشکلات یادگیری 1 منطقه 6 تهران در سال تحصیلی 95-1394 بودند (N=76) که نمونه این پژوهش شامل 36 دانش آموز دختر و پسر مبتلا به اختلال ریاضی بودند که از میان لیست جامعه آماری به صورت نمونه گیری تصادفی منظم (سیستماتیک) انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه دموگرافیک، آزمون هوشی ریون، آزمون ریاضی ایران کی مت و آزمون استروپ استفاده شده است. گروه آزمایش در 10 جلسه تحت آموزش راهبردهای شناختی - فراشناختی قرار گرفته و در طی این جلسات به گروه کنترل هیچ نوع آموزشی داده نشد.
    نتایج
    یافته های حاصل از تحلیل کوواریانس چندمتغیری نشان داد که بعد از مداخله شناختی - فراشناختی، شاخص زمان واکنش و تعداد خطاها در گروه آزمایش کاهش یافته و تعداد پاسخ صحیح افزایش یافته است (001/0≥P). بحث و
    نتیجه گیری
    براساس یافته ها می توان نتیجه گرفت ارائه مداخله مبتنی بر آموزش راهبردهای شناختی - فراشناختی بر بهبود پردازش اطلاعات موثر بوده است. لذا استفاده از این مداخلات پیشنهاد می شود
    کلیدواژگان: راهبردهای شناختی – فراشناختی، پردازش اطلاعات، ناتوانی یادگیری
  • طاهره محمودیان دستنایی، حمید طاهر نشاط دوست* ، شعله امیری، غلامرضا منشئی صفحات 33-48
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه طرح واره درمانی و درمان شناختی رفتاری در باور های اختلال خوردن در بیماران بی اشتهای و پراشتهای عصبی با توجه به پیوند والدینی بوده است.
    روش
    روش پژوهش آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون، پیگیری با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران دارای اختلال خوردن مراجعه کننده به مراکز روانپزشکی، روان درمانی بالینی و مراکز درمانی چاقی و لاغری شهر تهران که از نظر سنی بین 16 تا 23 سال اند می باشد. روش نمونه گیری هدفمند است، و ملاک تشخیص برای اختلال، تشخیص روانپزشک بر حسب ویراست پنجم راهنمای تشخیصی آماری اختلالات روانی [U1] می باشد. بعد از نمونه گیری اولیه بیماران از نظر پیوند والدینی غربالگری شدند. زیرا یکی از معیارهای ورود در این پژوهش دارا بودن پیوند ضعیف والدینی (بیش حمایت گر و مراقبت کم) بوده است. بیماران بی اشتهای عصبی از نظر شاخص توده بدنی در رده (BMI≥17kg/m2<19kg/m2) قرار داشتند و بیماران پراشتهایی عصبی با 3-1 رفتار جبرانی نامناسب در هفته در نظر گرفته شدند (هر دو گروه در رده خفیف بودند). ابزار مورد استفاده: شامل پرسشنامه پیوند والدینی، باور اختلال خوردن و طرح واره های یانگ (1994) می باشد. برای تحلیل فرضیه ها از آزمون تحلیل کوواریانس عاملی (انکوا) استفاده شد.
    نتایج
    یافته های پژوهش نشان داد در هر دو گروه بیماران، طرح واره درمانی نسبت به درمان شناختی رفتاری دارای اثربخشی بالاتری بوده است برای بیماران پر اشتهای عصبی درمان شناختی رفتاری نیز اثربخش بوده است اما نسبت به طرح واره درمانی اثربخشی کمتری داشته است. بحث و
    نتیجه گیری
    با توجه به اثربخشی بالاتر طرح واره درمانی نسبت به درمان شناختی رفتاری نباید تصور کرد که برای این بیماران درمان نهایی طرح واره درمانی است زیرا ناگفته پیداست که به کارگیری تکنیک های این رویکرد، با رفتارهای فرهنگی و اجتماعی گره خورده است و باید درمان را منطبق با سایر عوامل زمینه ای در نظر داشت.
    کلیدواژگان: طرح واره درمانی، درمان شناختی رفتاری، باورهای اختلال خوردن، پراشتهای عصبی، بی اشتهای عصبی، پیوند والدینی
  • علیرضا آقایوسفی، شیدا شریفی ساکی* ، هادی احمدی، رضا کریمی صفحات 49-56
    مقدمه
    هدف از این مطالعه بررسی آموزش برنامه غنی سازی ارتباط بین فردی بر رضایت زناشویی همسران معتادین بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی است. از کلیه همسران معتادین که در آذر سال 92 به سرای محله ی بوعلی در استان تهران مراجعه نموده بودند 30 نفر انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروهی که آموزش غنی سازی ارتباط بین فردی (15 نفر) را دریافت کرده و گروهی که این آموزش را دریافت نکرده (15 نفر) انتساب شدند. دو گروه در ابتدا و انتهای آموزش به مقیاس رضایت زناشویی انریچ (1998) پاسخ دادند.
    نتایج
    تحلیل حاصل از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری نشان داد که بین دو گروه در پس آزمون تفاوت معناداری وجود دارد و گروه آزمایش میانگین بالاتری در پس آزمون داشت.
    بحث و نیجه گیری: به نظر می رسد که آموزش غنی سازی ارتباط بین فردی در حل تعارض، ابراز آشکار خود، پذیرنده تر بودن، ایجاد مهارت های صحبت کردن، ایجاد مهارت های تغییر خود و در نهایت کمک به تغییر همسر، می تواند کمک کند.
    کلیدواژگان: آموزش غنی سازی، رضایت زناشویی، همسران معتادین
  • محمودرضا رهبرقاضی* ، ابوالفضل باقری اژیه، سمانه رحمانی صفحات 57-69
    مقدمه
    به نظر می رسد یکی از عوامل مهم تاثیرگذار بر نگرش سیاسی افراد ویژگی های شخصیتی است. پژوهش های گذشته حاکی از ارتباط معنی دار برخی از ابعاد عوامل شخصیتی و نگرش های سیاسی و فرهنگی می باشد. بنابراین هدف از نگارش این مقاله تاثیر تاثیر ویژگی های شخصیتی افراد بر گرایش به محافظه کاری در دو حوزه سیاسی و فرهنگی می باشد.
    روش
    جامعه پژوهش حاضر، دانشجویان دانشگاه اصفهان می باشد که 428 نفر دانشجو به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات، از فرم کوتاه پرسشنامه شخصیتی نئو و پرسشنامه محقق ساخته نگرش سیاسی استفاده شده است که اعتبار آن، به روش صوری، و پایایی آن، به کمک آماره آلفای کرونباخ سنجیده شده است.
    نتایج
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که اولا بین گشودگی به تجربه و گرایش به محافظه کاری فرهنگی و سیاسی رابطه معنادار و منفی ای وجود دارد. دوم اینکه باوجدان بودن به شکلی معنی دار بر گرایش افراد به سمت محافظه کاری در دو حوزه فرهنگی و سیاسی تاثیر مثبت می گذارد. سرانجام نتایج پژوهش حاکی از آن است که از سه متغیر دیگر موجود در ویژگی های شخصیتی تنها روان رنجورخویی است که می تواند بر روی گرایش به محافظه کاری فرهنگی تاثیر معنی دار و مثبتی گذارد. بحث و
    نتیجه گیری
    پژوهش حاضر لزوم توجه به تاثیر ویژگی های شخصیتی در گرایش های سیاسی و فرهنگی را تاکید می کند.
    کلیدواژگان: روان رنجورخویی، مقبولیت، برون گرایی، گشودگی به تجربه، باوجدان بودن، محافظه کاری
  • عباس روزبهانی* ، مرتضی ترخان، علیرضا آقایوسفی صفحات 71-82
    مقدمه
    ثبات یا تغییرات شخصیتی در طول دوره زندگی یکی از موارد بحث برانگیز در روانشناسی است. هر دو دیدگاه دلایلی برای اثبات فرضیه های خود دارند. هدف از مطالعه حاضر بررسی تغییرپذیری شخصیت در شاغلین تاسیسات نفتی با توجه به شرایط شغلی آنها (14 روز کار و 14 روز استراحت) است.
    روش
    در مطالعه پیش رو تغییرات در ویژگی های شخصیتی 86 نفر از کارکنان تاسیسات نفتی دریائی مورد بررسی قرار گرفت. ابزار سنجش شامل پرسشنامه رشد شخصیت میانسالی (ام ال پی دی) و مصاحبه نیمه ساخت یافته بود. آزمودنی ها از نظر سابقه شغلی به سه دسته تقسیم شدند: باسابقه تا 5 سال، 6 تا 10 سال و 11 سال به بالا.
    نتایج
    مقایسه میانگین نمرات ویژگی های شخصیتی در ابعاد ششگانه (نوروتیزم، برونگرائی، باز بودن نسبت به تجربه، وجدانی بودن، سازگاری با مردم و عاملیت) نشان داد که همراه با افزایش سابقه کار افزایش در وجدانی بودن و کاهش در نوروتیزم مشاهده می شود. اما یافته های مربوط به مصاحبه نیمه ساخت یافته تغییرات متفاوتی را در ویژگی های شخصیتی مرتبط با سنوات شغلی نشان داد. به گونه ای که هر چه سال های ماندگاری در تاسیسات نفتی دریائی افزایش می یابد کاهش در برون گرائی و افزایش در نوروتیزم مشاهده شود.
    بحث و
    نتیجه گیری
    این یافته مغایر با تغییرات هنجاری شخصیت و نشاندهنده تاثیر موقعیت اجتماعی و شغل در ویژگی های شخصیتی است. به گونه ای که می توان گفت مشاغلی مانند کار در سکوهای نفتی می تواند موجب تغییراتی در شخصیت بر خلاف جهت تغییرات هنجاری شود. این تغییرات اثرات منفی در تعاملات اجتماعی و سازگاری دوران میانسالی و پیری کارکنان دارد.
    کلیدواژگان: شخصیت، تغییرات شخصیت، پنج عامل بزرگ، تاسیسات نفتی دریایی
  • زهره رسایی کشوک، قاسم آهی* ، احمد منصوری صفحات 83-91
    مقدمه
    تشخیص و شناسایی پیش آیندهای ریسک پذیری رفتاری و بی تفاوتی اخلاقی منجر به طراحی برنامه های درمانی – مداخله ای بهتر به منظور پیشگیری و در نهایت کاهش رفتارهای غیراخلاقی و رفتارهای ریسک پذیر خواهد شد. در همین راستا، پژوهش حاضر با هدف پاسخ گویی به این سوال انجام شد که آیا سه گانه های تاریک شخصیت در ریسک پذیری رفتاری و بی تفاوتی اخلاقی نقش دارند؟
    روش
    در یک پژوهش توصیفی - همبستگی، تعداد 265 نفر از دانش آموزان پسر مقطع پیش دانشگاهی شهر بیرجند به روش نمونه گیری خوشه ایمرحله ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس شخصیت تاریک (2010) ، پرسشنامه خطرپذیری جوانان (1390) و مقیاس عدم درگیری اخلاقی (1996) استفاده شد. داده های پژوهش به کمک نرم افزار آماری «اس. پی. اس. اس.» و با استفاده از شاخص های آمار توصیفی و تحلیل رگرسیون چندمتغیره تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که خودشیفتگی، جامعه ستیزی و ماکیاولیسم 33 درصد از واریانس ریسک پذیری رفتاری را تبیین می کنند. به علاوه جامعه ستیزی و ماکیاولیسم تبیین کننده 29 درصد واریانس بی تفاوتی اخلاقی هستند، اما خودشیفتگی پیش بینی کننده بی تفاوتی اخلاقی نبود.
    بحث و
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که سه گانه های تاریک شخصیت نقش مهمی در پیش بینی ریسک پذیری رفتاری و بی تفاوتی اخلاقی دانش آموزان پسر بازی می کنند.
    کلیدواژگان: بی تفاوتی اخلاقی، ریسک پذیری رفتاری، سه گانه های تاریک شخصیت
  • محسن گل محمدیان* ، آذر پروانه، ایمان مصباح صفحات 93-103
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثر بخشی کارآمدی گروه درمانی مبتنی بر رویکرد چندوجهی لازاروس بر بهزیستی ذهنی و فرسودگی تحصیلی دانش آموزان پسر یود.
    روش
    این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی، با طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه گواه بود. پژوهش، نیمه تجربی طرح پیش آزمون – پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه مورد مطالعه شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم مدارس دولتی شهرستان اندیمشک بود که در سال تحصیلی 95-94 مشغول به تحصیل بودند. از جامعه فوق 30 دانش آموز با نمونه گیری خوشه ایانتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شدند. گروه آزمایشی 8 جلسه گروه درمانی براساس درمان چندوجهی را دریافت کردند. ابزارهای پژوهش شامل بهزیستی ذهنی وارویک - ادینبور و فرسودگی تحصیلی ماسلاخ بود. داده ها با استفاده از روش آماری تحلیل کوواریانس چندمتغیره تحلیل شدند.
    نتایج
    یافته های پژوهش نشان داد بین دو گروه آزمایش و گواه از نظر بهزیستی ذهنی و فرسودگی تحصیلی تفاوت معناداری وجود دارد (0. 001>p). دستاورد نهایی این پژوهش، کارآمدی مثبت رویکرد چندوجهی لازاروس در کاهش فرسودگی تحصیلی و افزایش بهزیستی ذهنی دانش آموزان بود.
    بحث و
    نتیجه گیری
    به طور کلی یافته های پژوهش نقش و اهمیت درمان چندوجهی را در کاهش فرسودگی تحصیلی و افزایش بهزیستی ذهنی دانش آموزان متذکر می سازد.
    کلیدواژگان: گروه درمانی چندوجهی، بهزیستی ذهنی، فرسودگی تحصیلی، دانش آموزان پسر
  • مژگان احمدپور، احمد برجعلی* ، حسین اسکندری، نورعلی فرخی صفحات 105-118
    مقدمه
    افراد همواره به دنبال درک این موضوع بوده اند که یک زندگی خوب چگونه بدست می آید و آن را همراه با بهزیستی و شادی می دانند. مفهوم «بهزیستی» به عنوان یک اصطلاح عمومی سلامت روانی در ادبیات روان شناسی به کار می رود.
    هدف این پژوهش تدوین و آزمون مدل بهزیستی روانشناختی افراد بر اساس مولفه های شخصیت با واسطه گری هویت قومی در تالش می باشد.
    روش
    300 نفر از افراد تالش واقع در منطقه گیلان در سال 95 زندگی می کردند. با روش نمونه گیری در دسترس و با پرسشنامه بهزیستی روانشناختی ریف، پرسشنامه هویت قومی سلگی، نسخه کوتاه شخصیت نئو، مورد آزمون قرار گرفتند. پژوهش حاضر جزء پژوهش های توصیفی (غیر آزمایشی) از نوع همبستگی و مدل یابی معادلات ساختاری است. داده های پژوهش از طریق آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره به بیان دقیق تر مدل خطی کلی است و با کمک نرم افزار لیزرل 8. 5 تجزیه و تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان می دهد که مولفه های شخصیت بر روی بهزیستی روانشناختی در افراد اثرگذار هستند. البته با توجه به ضریب مسیر منفی روان رنجوری با بهزیستی روانشناختی، اثرگذاری این دو متغیر بر روی هم به صورت معکوس است. همچنین نتایج نشان داد که متغیر هویت قومی تنها برای مولفه وظیفه شناسی نقش واسطه ای ندارد و برای بقیه مولفه های شخصیت نقش واسطه ای در رابطه با بهزیستی روانشناختی را دارد.
    بحث و
    نتیجه گیری
    بنابر نتایج این پژوهش، می توان چشم انداز روشنی را نسبت به میزان رضایت از زندگی و بهزیستی روانشناختی در میان اقوام ایرانی برای متخصصان ایجاد کرد و برای دست یابی به بهزیستی روانشناختی سالم به نوع حمایت اجتماعی و انسجام قومی افراد در گروه توجه ویژه داشت.
    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، شخصیت، هویت قومی، افراد تالش
  • نادیا قره گوزلو، اکبر عطادخت* ، سجاد بشرپور، محمد نریمانی صفحات 119-130
    مقدمه
    پژوهش حاضر که با هدف بررسی نقش تیپ شخصیتی و جهت گیری مذهبی مادران در پیش بینی سبک های فرزندپروری اجرا شد.
    روش
    روش پژوهش از نوع مطالعات توصیفی - همبستگی (تحلیل مسیر) بود. برای انجام این پژوهش از بین مادران نوجوانان 18-15 سال ساکن در شهر همدان نمونه ای به حجم 100 نفر با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شد و مادران پرسشنامه تیپ شخصیتی A و B فریدمن و روزنمن (1959) ، مقیاس تیپ شخصیتی C راهه و سولومون (1999) و مقیاس تیپ شخصیتی D‏ دنولت (1998) ، جهت گیری مذهبی آلپورت (1950) و سبک فرزندپروری بامریند (1972) را تکمیل نمودند برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر مبتنی بر رگرسیون استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که تیپ های شخصیتی C و D با سبک فرزندپروری استبدادی رابطه مثبت؛ و تیپ شخصیتی D با سبک فرزندپروری قاطع رابطه منفی دارد. همچنین جهت گیری مذهبی درونی با سبک فرزندپروری قاطع و جهت گیری مذهبی بیرونی با سبک های فرزندپروری سهل گیر و استبدادی رابطه مثبت دارد و تحلیل مسیر انجام شده نیز نشان داد که جهت گیری مذهبی بیرونی با سبک فرزندپروری سهل گیر به طور مستقیم و با سبک فرزندپروری استبدادی به طور غیرمستقیم و از طریق تیپ شخصیتی D به عنوان یک متغیر میانجی رابطه دارد.
    بحث و
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که بین مولفه های تیپ شخصیتی و جهت گیری مذهبی وسبک فرزندپروری ارتباط وجود دارد که از نتایج پژوهش می توان در راستای پیشگیری از صدمات وارده بر فرزندان که می تواند ناشی از انتخاب سبک های فرزندپروری نادرست والدین باشد استفاده نمود.
    کلیدواژگان: شخصیت D، شخصیت C، شخصیت A، شخصیت B، جهت گیری مذهبی، سبک فرزندپروری
  • ثنا نوری مقدم، سید کاظم رسول زاده طباطبایی* ، نیما قربانی، علیرضا مرادی، افسانه صحت صفحات 131-140
    مقدمه
    اختلال نقص توجه - بیش فعالی یکی از اختلالات شایع دوران کودکی است که تا نوجوانی و بزرگساالی ادامه دارد و ابعاد مختلفی از زندگی فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. بدین خاطر الگوهای درمانی متعددی برای این اختلال طراحی شده است. یکی از ااین الگوها آموزش بهوشیاری است. بر این اساس هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی بسته آموزش بهوشیاری بر کاهش علایم و نشانگان بالینی کودکان مبتلا به اختلال بیش فعالی - نقص توجه است.
    روش
    طرح پژوهش از نوع شبه آزمایشی و به صورت پیش آزمون – پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان 12-9 ساله دارای اختلال نقص توجه - بیش فعالی در شهر تهران بودند. نمونه مورد مطالعه متشکل از 30 نفر از کودکان مبتلا به اختلال بودند که به طور دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی، در دو گروه آزمایش و کنترل گماشته شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای را به صورت هفتگی دریافت نمود. از مقیاس سنجش اختلال نقص توجه – بیش فعالی و فرم سیاهه رفتاری آخنباخ برای جمع آوری داده ها استفاده شد. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که آموزش بهوشیاری به طور معناداری بر کاهش نشانه های بالینی کودکان بیش فعال موثر بوده است (p<0. 001). علاوه براین نشانه های همراه در اختلال بیش فعالی از قبیل مشکلات عاطفی، اضطراب، مشکلات رفتار مقابله ای در این کودکان در مقایسه با گروه کنترل کاهش یافته بود. بحث و
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش، می توان روش آموزش بهوشیاری را به عنوان یک روش موثر در کنار سایر روش ها برای کاهش نشانه های اختلال بیش فعالی بکار برد.
    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه – بیش فعالی، بهوشیاری
  • علیرضا آقایوسفی، غلامحسین جوانمرد، رقیه محمدی قره قوزلو* صفحات 141-149
    مقدمه
    مرور ادبیات پژوهش، این فرض را به ذهن متبادر می کند که احتمال دارد اساس زیستی – عصبی مشترکی برای آلکسی تیمیا، برتری نیمکره ای و سیستم های مغزی رفتاری، موجود باشد. لذا، هدف این پژوهش، بررسی سیستم های مغزی بازداری و فعال سازی رفتاری و برتری نیمکره ای در اختلال آلکسی تیمیا بود
    روش
    پژوهش حاضر، یک مطالعه علی - مقایسه ای است که به روش پس رویدادی انجام یافته است. بدین منظور، 25 دانشجوی فاقد علایم آلکسی تیمیا، و 25 دانشجوی دارای آلکسی تیمیا به روش هدفمند از بین دانشجویان دختر و پسر مقطع کارشناسی دانشگاه های پیام نور مرکز بناب و تبریز در پنج رشته تحصیلی که شامل 1760 نفر بودند انتخاب شدند. ابزارهای گردآوری اطلاعات در این تحقیق، پرسشنامه آلکسی تیمیای تورنتو، پرسشنامه سیستم های مغزی بازداری و فعال سازی رفتاری کارور و وایت (1994) ، و پرسشنامه دست برتری ادینبورگ، بودند. داده های گردآوری شده با تحلیل واریانس چند متغیری و به وسیله نرم افزار آماری اس. پی. اس. اس. - 18 تجزیه و تحلیل شدند.
    نتایج
    نتایج نشان داد افراد دارای آلکسی تیمیا به لحاظ غلبه نیمکره ای تفاوتی با افراد بدون آلکسی تیمیا نداشتند. افراد دارای آلکسی تیمیا بازداری رفتاری کمتری داشتند و میانگین سایق در افراد دارای آلکسی تیمیا، پایین تر بود (P< 0/01).
    بحث و
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد افراد دارای آلکسی تیمیا بخاطر اینکه از آگاهی و پردازش هیجانی پایین تری برخوردارند، با کنارگذاشتن هیجانات و احساسات، و با بازداری کمتری رفتار می کنند. چراکه آگاهی هیجانی در قشر پیشانی پردازش می شود و این در حالیست که آلکسی تیمیا با اختلال در مهار قشری مرتبط است.
    کلیدواژگان: آلکسی تیمیا، برتری نیمکره ای، دست برتری، سیستم مغزی بازداری رفتاری، سیستم مغزی فعال سازی رفتاری
  • زهرا عزیزمحمدی، مینا مجتبایی* صفحات 151-158
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی اثربخشی معنویت درمانی گروهی بر بهزیستی روان شناختی و اقدام برای رشد شخصی دانشجویان دختر انجام شد.
    روش
    روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون همراه با گروه کنترل و مرحله پیگیری بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دختر مقطع کارشناسی بود که در نیمه دوم سال تحصیلی 95-1394 در دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران جنوب مشغول به تحصیل بودند. نمونه پژوهش شامل 32 نفر بود. روش نمونه گیری هدفمند همراه با غربال گری بود. بدین صورت که دانشجویانی که مایل به شرکت در پژوهش بودند به پرسشنامه ها پاسخ دادند و سپس تعداد 32 نفر از افرادی که نمرات پایینی در آزمون بهزیستی روان شناختی و اقدام برای رشد شخصی کسب کردند انتخاب و سپس به صورت تصادفی 16 نفر در هر یک از گروه های آزمایش اختصاص یافتند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه فرم کوتاه بهزیستی روان شناختی ریف و پرسشنامه اقدام برای رشد شخصی رابیتسچک بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس مختلط استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد تفاوت معناداری بین نمرات پس آزمون و پیگیری گروه آزمایش و کنترل در بهزیستی روان شناختی و اقدام برای رشد شخصی وجود دارد. بدین معنا که نمرات بهزیستی روان شناختی و اقدام برای رشد شخصی در دانشجویان دختر پس از مداخله درمانی بهبود یافته است.
    بحث و
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر حاکی از آن است که معنویت درمانی گروهی بر بهزیستی روان شناختی و اقدام برای رشد شخصی دانشجویان تاثیر دارد و می توان از این درمان برای بهبود بهزیستی روانی دانشجویان استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اقدام برای رشد شخصی، بهزیستی روان شناختی، معنویت درمانی گروهی
  • معصومه پاک نیت* ، رسول روشن چسلی صفحات 159-178
    مقدمه
    رضایت ازعوامل بسیارمهم درزندگی زناشویی است وباعث آرامش زوجین درزندگی می شود. با شناخت عوامل موثر بر رضایت زناشویی وشناخت مولفه های آن در نهایت می توان به رضایت زناشویی که درسازگاری همسران تاثیربسزایی دارد، رسید. هدف کلی این پژوهش پیش بینی رضایت زناشویی براساس متغیرهای هیجان خواهی، صمیمیت، عملکرد جنسی و ویژگی های شخصیتی درمیان پرستاران (زن و مرد) شهر تهران می باشد.
    روش
    روش تحقیق حاضر، روش همبستگی وپیش بینی است. جامعه آماری، زنان ومردان متاهل شهر تهران بودند و با استفاده ازروش نمونه گیری دردسترس وتعداد 350 نفرانتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بود از پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ، مقیاس هیجان خواهی زاکرمن فرم پنجم،پرسشنامه صمیمیت زناشویی باگاروزی، پرسشنامه عملکرد جنسی زنان، پرسشنامه عملکردجنسی مردان و پریشانی جنسی و پرسشنامه شخصیتی نئو فرم کوتاه.
    نتایج
    نتایج این پژوهش نشان که مجموع متغیرها 57 درصد رضایت زناشویی را پیش بینی می کنند و درکل توانسته 27 درصد از واریانس رضایت زناشویی را تبیین کند. بدین معنی که بین مولفه های رضایت زناشویی با ماجراجویی رابطه ضعیف و مثبت وجود دارد درحالیکه بین دیگر مولفه های هیجان خواهی بارضایت زناشویی رابطه ضعیف و منفی وجود دارد. همچنین بین برخی ازمولفه ها (از قبیل عاطفی، روانشناختی، جنسی، بدنی و عقلانی) رابطه مثبت و قوی و برخی دیگر (از قبیل معنوی، زیباشناختی، اجتماعی -تفریحی) رابطه مثبت و متوسط با رضایت زناشویی و ابعاد وجود دارد. همچنین بین مولفه های عملکرد جنسی زنان به جز (میل) رابطه مثبت و متوسط و بین مولفه های رضایت زناشویی با پریشانی جنسی رابطه منفی وجود دارد. بین برخی از مولفه های رضایت زناشویی و عملکرد جنسی مردان، رابطه منفی و ضعیف و برخی دیگر رابطه متوسط و مثبت وجود دارد و البته بین رضایت زناشویی و اوج لذت جنسی در مردان رابطه معنی داری وجود ندارد. بین مولفه روان رنجورخویی با رضایت زناشویی رابطه ضعیف و منفی و با مولفه های برون گرایی، پذیرابودن، سازگاربودن و مسئولیت پذیری رابطه مثبت و ضعیف وجوددارد.
    بحث و
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده و رابطه مثبت و منفی متغیرها می توان به زوجین درخصوص افزایش صمیمیت و رابطه آن با رضایت زناشویی و عملکرد مطلوب جنسی، کنترل و شناخت هیجان ها و ویژگی های شخصیتی همسر، راهکارهای موثر و مطلوبی را ارائه کرد تا از این طریق رضایت زناشویی را در زوجین افزایش داد.
    واژه های کلیدی: رضایت زناشویی، هیجان خواهی، صمیمیت، عملکرد جنسی، ویژگی های شخصیتی
  • زهرا اسدی، محمود نجفی* صفحات 179-186
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه پرخاشگری، افسردگی، اضطراب، استرس و ترس از ارزیابی منفی در افراد معتاد و عادی انجام شد.
    روش
    روش پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. نمونه این پژوهش شامل 140 نفر (70 نفر معتاد و 70 نفر عادی) بود که با توجه به ملاک های ورود به این پژوهش و بر اساس روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه های پرخاشگری باس و پری، پرسشنامه استاندارد افسردگی، اضطراب، استرس و پرسشنامه ترس از ارزیابی منفی استفاده شد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که بین پرخاشگری و مولفه های آن، افسردگی، اضطراب، استرس و ترس از ارزیابی منفی در دو گروه معتاد و عادی تفاوت معناداری وجود داشت. بدین صورت که در تمام متغیرها میانگین نمرات افراد معتاد از میانگین نمرات افراد عادی بالاتر بود.
    بحث و
    نتیجه گیری
    در مجموع نتایج حاکی از اهمیت و نقش پرخاشگری، هیجانات منفی و ترس از ارزیابی منفی در افراد معتاد بود. این نتایج حاکی از انجام برنامه ریزی های لازم جهت کاهش پرخاشگری و پریشانی هیجانی و توجه داشتن به این متغیرها در پیشگیری و عود اعتیاد می باشد.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، استرس، اضطراب، افسردگی، ترس از ارزیابی منفی، معتاد
  • سمانه محمدپور* ، فخری تاجیک زاده، نورالله محمدی صفحات 187-198
    مقدمه
    توجه به حالات روانشناختی زنان باردار مبتلا به افسردگی به دلیل تاثیر نیرومند بر سیر و پیش آگهی بیماری و کیفیت زندگی آن ها بسیار مهم است پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش علائم افسردگی، نشخوار فکری و نگرش های ناکارآمد زنان باردار مبتلا به افسردگی انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با پیش آزمون – پس آزمون و دوره پیگیری (1 ماه) با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر، شامل کلیه زنان باردار مبتلا به اختلال افسردگی اساسی مراجعه کننده به مرکز سلامت جامعه شهرستان کوهدشت از ابتدای آذر ماه تا پایان بهمن 1394 بودند. در این پژوهش 24 نفر از زنان باردار مبتلا به افسردگی مراجعه کننده به مرکز به روش غیرتصادفی داوطلبانه انتخاب شدند در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند و با استفاده از نمونه برگ جمعیت شناختی، پرسشنامه افسردگی بک پرسشنامه نشخوار ذهنی و مقیاس نگرش های ناکارآمد مورد پیش آزمون قرار گرفتند. سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت آموزش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی قرار گرفت و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. در پایان هر دو گروه مورد پس آزمون قرار گرفتند و داده ها با اس. پی. اس. اس. 21 و روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    نتایج
    یافته های پژوهش نشان داد که بین دو گروه آزمایش و کنترل تفاوت معناداری وجود دارد به طوری که، میانگین نمرات افسردگی، نشخوار ذهنی و نگرش های ناکارآمد گروه آزمایش به طور معناداری کاهش یافت.
    بحث و
    نتیجه گیری
    با توجه به تاثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، می توان پیشنهاد داد که طی کارآزمایی های بالینی مناسب کاهش علائم روانشناختی زنان باردار مبتلا به افسردگی مورد توجه قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، افسردگی، نشخوار ذهنی، نگرش های ناکارآمد
  • علی رسولی، مهناز شاهقلیان* ، محمدحسین عبداللهی صفحات 199-210
    مقدمه
    در سال های اخیر رویکردهای شناختی رفتاری به منظور شناسایی بهتر عوامل موثر در ایجاد و تداوم انواع اختلالات روانشناختی از جمله اختلال وسواس، بر نقش برخی باورهای خاص در افراد تاکید می کنند. توجه به این باورها و عوامل مرتبط با آنها از اهمیت بالایی برخوردار است. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی نقش سیستم های مغزی - رفتاری، طرح واره های هیجانی و نارساکنش وری اجرایی در پیش بینی باورهای وسواسی دانشجویان بود.
    روش
    با استفاده از روش همبستگی، 152 دانشجوی مقطع کارشناسی دانشگاه خوارزمی واحد کرج (81 دانشجوی دختر و 71 دانشجوی پسر) از دامنه سنی 18 تا 22 سال از طریق روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند و پرسشنامه های سیستم های مغزی - رفتاری (کارور و وایت، 1994) ، طرح واره های هیجانی (لیهی، 2002) ، توانایی های شناختی (نجاتی، 1392) و باورهای وسواسی (کارگروه شناخت در وسواس، 2001) را تکمیل نمودند. برای تحلیل نتایج پژوهش حاضر از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه به روش گام به گام استفاده شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد بین سیستم های مغزی - رفتاری و باورهای وسواسی دانشجویان رابطه مثبت و معنادار وجود داشت. همچنین نتایج نشان داد بین اغلب مولفه های طرح واره های هیجانی و کنش وری اجرایی با باورهای وسواسی رابطه معنی دار وجود داشت. در ادامه نتایج رگرسیون نشان داد متغیرهای پیش بین پژوهش حاضر توانستند 42. 8 درصد از تغییرات ایجاد شده در متغیر باورهای وسواسی را تبیین کنند که در این میان، مولفه کنترل مهاری و توجه انتخابی، سیستم های مغزی - رفتاری و طرح واره هیجانی تلاش برای منطقی بودن، به ترتیب بالاترین اهمیت را در پیش بینی متغیر باورهای وسواسی دارا بودند. بحث و
    نتیجه گیری
    طبق نتایج پژوهش حاضر می توان گفت وجود طرح واره های هیجانی ناسازگار و همچنین کاهش کارایی کارکردهای اجرایی در افرادی که سطوح بالایی از فعالیت سیستم های مغزی - رفتاری را دارند، می تواند پیش بینی کننده گرایش آنها به سمت باورهای وسواسی باشد.
    کلیدواژگان: سیستم های مغزی - رفتاری، طرح واره های هیجانی، کنش وری اجرایی، باورهای وسواسی، دانشجویان
  • مهناز علی اکبری دهکردی، طیبه محتشمی* ، شهین علی اکبری دهکردی صفحات 213-222
    مقدمه
    پیش بینی در خصوص پیشرفت برنامه ها جهت دستیابی به هدف، در امید و حس شکست در ناامیدی متجلی می شود، بنابراین داشتن ابزاری مناسب در این خصوص از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشد. لذا هدف پژوهش حاضر بررسی خصوصیات روانسنجی مقیاس ناامیدی کودکان کازدین، راجرز و کولباس (1986) در کودکان ایرانی بوده است.
    روش
    نمونه آماری این پژوهش عبارت بود از 482 دختر و پسر دوره ابتدایی شهر تهران که به روش خوشه ایچندمرحله ای از جامعه آماری انتخاب شدند. ابزار پژوهش عبارت بود از مقیاس ناامیدی کودکان کازدین و همکاران (1986). جهت بررسی پایایی مقیاس از ضریب آلفای کرونباخ و جهت بررسی روایی مقیاس از روایی محتوا، روایی سازه، روایی همزمان و روایی عاملی استفاده شد.
    نتایج
    ضرایب آلفای کرونباخ به دست آمده حاکی از پایایی بالای مقیاس در هر دو عامل انتظارات آینده و شادکامی و نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان دهنده برازش خوب مدل در تعیین عامل ها به شکل اولیه بیان شده توسط کازدین و همکاران (1986) بود.
    بحث و
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج پژوهش، مقیاس ناامیدی کودکان در بررسی وضعیت ناامیدی کودکان در دو عامل نگاه به آینده و شادکامی دانش آموزان دبستانی شهر تهران ابزاری پایا و رواست.
    کلیدواژگان: خصوصیات روانسنجی، مقیاس ناامیدی کودکان، انتظارات آینده، شادکامی
  • رقیه سادات میرجلیلی، سید کاظم رسول زاده طباطبایی* ، مسعود جانبزرگی صفحات 223-237
    مقدمه
    به دلیل شیوع بالای اختلال های اضطرابی و هزینه های بسیار آن ها بر فرد و جامعه، وجود ابزارهای مناسب جهت غربالگری و تشخیص زودهنگام این اختلال ها ضروری است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های روان سنجی و ساختار عاملی تاییدی نسخه بزرگسالان پرسشنامه غربالگری اختلال های هیجانی مرتبط با اضطراب کودک بود.
    روش
    جامعه پژوهش شامل کلیه بزرگسالان ساکن در شهر یزد بود که لینک پرسشنامه آنلاین از طریق سامانه پیام کوتاه و به شیوه نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای برای 1000 شهروند بالای 18 سال فرستاده شد. از این تعداد، 210 پرسشنامه قابل تحلیل به دست آمد.
    نتایج
    همسانی درونی برای کل مقیاس، 0. 941 و برای زیرمقیاس های آن، 0. 612 تا 0. 876 به دست آمد. ضریب اعتبار بازآزمایی پرسشنامه به فاصله دو هفته، نیز مطلوب به دست آمد. این مقیاس همبستگی معناداری را با نسخه صفت پرسشنامه اضطراب صفت - حالت نشان داد که از روایی همگرای این پرسشنامه حمایت می کند. با توجه به نتایج تحلیل عامل تاییدی، مانند بارهای عاملی هرگویه نسبت به سازه خود، میزان بارتقاطعی هر گویه نسبت به تمام سازه ها (زیرمقیاس ها) و شاخص های اعتبار مرکب و میانگین واریانس استخراج شده، به منظور اصلاح مدل، برخی گویه ها حذف گردید. در مدل اصلاح شده، بارهای عاملی تمام گویه ها معنادار و بالای 0. 65 به دست آمد. هم چنین شاخص های اعتبار مرکب، میانگین واریانس استخراج شده و ملاک کلی برازش در حالتی مطلوب قرار گرفتند.
    بحث و
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، این پرسشنامه، از روایی، پایایی و ساختار عاملی مطلوبی برخوردار است و برای غربالگری اختلال های اضطرابی در بزرگسالان ایرانی می تواند استفاده شود.
    کلیدواژگان: ساختار عاملی، ویژگی های روان سنجی، غربالگری، پرسش نامه، اضطراب
  • مهدی اکبری* صفحات 239-249
    مقدمه
    یکی از مفاهیم اصلی درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش، مفهوم ارزش های زندگی افراد است که می تواند نقش بسزایی در ایجاد ظرفیت انعطاف پذیری روانشناختی ایفا کند. هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روانسنجی نسخه فارسی پرسشنامه زندگی ارزشمند بود.
    روش
    در یک پژوهش همبستگی - توصیفی، 369 نفر از دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه علامه طباطبایی و دانشگاه خوارزمی با تکمیل پرسشنامه زندگی ارزشمند، پرسشنامه پذیرش و عمل، مقیاس های افسردگی، اضطراب و استرس در این پژوهش شرکت کردند. اعتبار پرسشنامه زندگی ارزشمند در قالب بررسی اعتبار محتوایی، اعتبار سازه و اعتبار همزمان اندازه گیری شد. برای سنجش پایایی مقیاس نیز از روش محاسبه ضریب همسانی درونی (آلفای کرونباخ) و روش بازآزمایی 4 هفته ای استفاده گردید.
    نتایج
    نتایج پژوهش نشان داد که پایایی بازآزمایی چهار هفته ای پرسشنامه زندگی ارزشمند برابر با 0. 76 و ضریب همسانی درونی آن برای کل ابزار 0. 80 به دست آمد. اعتبار محتوایی این پرسشنامه نیز بر اساس داوری 5 متخصص مسلط بر رویکرد پذیرش و تعهد بررسی و ضریب توافق کندال برای تمام آیتم های پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت. برای احراز اعتبار سازه، تحلیل عاملی اکتشافی تک عاملی بودن پرسشنامه زندگی ارزشمند را پیشنهاد کرد و این عامل 68 درصد از واریانس کل را تبیین نمود. اعتبار همزمان آن نیز بر اساس ضریب همبستگی نمرات شرکت کننده ها در این ابزار با تمرات آن ها در زیرمقیاس های پرسشنامه زمینه یابی سلامت، پذیرش و تعهد و مقیاس های افسردگی، اضطراب و استرس بررسی (دامنه بین 0. 58 تا 0. 87) و مورد تایید قرار گرفت. بحث و
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایچ پژوهش، نسخه فارسی پرسشنامه زندگی ارزشمند، یک ابزار معتبر و پایا برای سنجش ارزش های افراد در دانشجویان ایرانی می باشد و از شرایط لازم برای کاربرد در پژوهش های روانشناختی به ویژه پژوهش های مرتبط با درمان مبتنی بر تعهد و پذیرش برخوردار است.
    کلیدواژگان: پرسشنامه زندگی ارزشمند، پایایی، اعتبار
  • محمد غلامی فشارکی* صفحات 253-265
    مقدمه

    مدل سازی معادلات ساختاری (اس. ای. ام.) یک روش جامع در آمار است که به طور گسترده در علوم رفتاری کاربرد دارد. این مدل را می توان به عنوان ترکیبی از روش های تحلیل مسیر، رگرسیون و تحلیل عاملی دانست. از ویژگی های بارز این روش امکان محاسبه اثر مستقیم، غیر مستقیم و کل و همچنین مدل سازی متغیر پنهان عنوان نمود

    روش

    این مطالعه مروری سیستماتیک از بین کلیه مقالات اصیل منتشره در پایگاه داده های علمی داخلی (مگیران، اس. آی. دی. ، ایران مدکس) و خارجی (گوگل اسکولار، پابمد، اسکوپوس، آی. اس. آی. و ساینس دایرکت) در بازه زمانی 1973 تا 2018 انجام شده است. در این مطالعه با استفاده از لغات کلیدی "همبستگی"، "تحلیل مسیر"، "تحلیل عاملی: تاییدی و اکتشافی"، "معادلات ساختاری"، "متغیر پنهان"، "مدل ایجادی"، "مدل انعکاسی" ، "مدل علیت چندگانه" ، "اثر مستقیم"، "اثر غیر مستقیم"، "اثر کل" و مترادف های لاتین متناظر با آن مورد جستجو قرار گرفته است.

    نتایج

    مرور متون در زمینه معادلات ساختاری نشان دهنده زمینه های مطالعاتی جدید این روش همچون معادلات ساختاری ایجادی در برابر انعکاسی، مدل علیت چندگانه، مدل های واریانس در برابر مدل های کواریانس و معادلات ساختاری با پاسخ غیر نرمال و استفاده از نظریه پرسش-پاسخ جهت تحلیل متغیرهای پنهان بوده است.

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به پیشرفت های موجود در زمینه معادلات ساختاری، محققان حوزه های رفتاری می توانند بیشتر فرضیات و سوالات مطرح شده در تحقیقات خود را با این روش پاسخ نمایند.

    کلیدواژگان: معادلات ساختاری، تحلیل مسیر، متغیر پنهان، مدل انعکاسی، مدل ایجادی، مدل علیت چندگانه، اثر غیر مستقیم
|
  • Azam Noferesti , Rasol Roshan Chesli*, Ladan Fata , Hamidreza Hasan Abadi , Abbas Pasandide Pages 7-20
    The purpose of the present study was to examine the effectiveness of positive psychotherapy based on belief to good on happiness, psychological well-being and satisfaction with life in subclinical depression. According this, a single subject multiple baselines with follow up phase will be conducted. The first, three people with sign and symptom of depression were chosen from a Center of Psychology and Counseling in Tehran by purposeful sampling. Participants attended from 3 to7 week baseline phase. Within base line stage (3-7 weeks) therapy phase (8 weekly) and follow up step (4 month after treatment), patient filled out The Oxford Happiness Questionnaire, Riff’s Psychological well-being inventory, Satisfaction With Life Scale of Diener (SWLS) and orientations of happiness scale of Peterson. Treatment conducted in 8 sessions of 45 minutes. in The Oxford Happiness Questionnaire(37%), Riff’s Psychological well-being inventory (14%), and Satisfaction With Life Scale(60%). Also, results showed increasing and improving trend in mediator variables such as pleasure (72%), engagement (70%) and meaning (128%) subscales. These results remain during fallow up phase. It seems that positive psychotherapy Based on belief to good is a short-term effective treatment for increasing happiness, Well-being and satisfaction with life in subclinical depression
    Keywords: positive psychotherapy based on belief to good, Happiness, Psychological Well-being, satisfaction with life, subclinical depression
  • Esmaeil Soleimani Pages 21-31
    Background
    The main objective of this study was to investigate the effect of cognitive-metacognitive strategies on information processing speed based on the result of Stroop test on students with specific learning difficulties.
    Method
    The research method was pre and post-test experimental plan with control group. The target population of the research included all fourth, fifth and sixth grade students with specific learning disabilities in specific learning school of Omid in the academic year of 2016-17.(N=76). Sample for the research was 36 students (both genders) with math learning disability, which were selected using systematic random sampling. Tools used for gathering data included: Researcher-made questionnaire, Raven's IQ test, Iranian Keymath test and Stroop test. Experimental group received 10 sessions of cognitive-metacognitive strategies and control group did not.
    Results
    The results of multivariate analysis of variance (MACNOVA) showed that automatic and controlled information processing (response time index, number of correct responses and error response) is different in experimental group after cognitive- metacognitive intervention(P≥0/001).
    Conclusion
    According to the findings of this study, it can be concluded that cognitive-metacognitive strategies based intervention was effective in improving information processing. These interventions are recommended to be exploited
    Keywords: Cognitive Metacognitive Strategies, Information Processing Speed, Learning Disability
  • Tahereh Mahmoudian dastnaii , Hamidtaher Neshatdost*, Shole Amiri , Gholamreza Manshaee Pages 33-48
    Purpose
    This study aimed at comparing schema therapy and CBT on beliefs related to eating disorders (negative self-esteem, self-accepted weight, the weight accepted by others and control overeating) among anorexia and bulimia nervosa patients based on the parental bonding.
    Method
    The study had an experimental method with pretest-posttest design. The study population included all patients aged 16 to 23 years with eating disorder who had referred to psychiatrists, psychologists and all obesity and weight loss centers in Tehran. Purposeful sampling was used and the diagnostic criteria for the disorder was psychiatric diagnosis according to the fifth edition of the DSM manual (DSM-5). After the first sampling, the patients were screened in terms of parental bonding and then treatment plans were administered to patients in each group according to their age and body mass. because one of the ingress criteria in this study, has been the having a parents weak link (More supportive and less care Subjects with anorexia nervosa were considered in the category of mild in terms of body mass index (BMI≥17kg/m2<19kg/m2) and subjects with bulimia nervosa were considered in the category of mild in terms of body mass index and intensity (BMI≥30kg/m2). The instruments of the study included the Parental Bonding Questionnaire, Eating Disorders Beliefs and Yang’s Schema Questionnaire (1994).Multivariate analysis of Variance (ANCOVA) was used for data analysis.
    Results
    The results of the study indicated that schema therapy had a higher effectiveness in both groups of patients compared to the cognitive behavioral therapy. Cognitive and behavioral therapy was also effective for bulimia nervosa patients. However, it was less effective than schema therapy in these patients.
    Conclusion
    Due to the high effectiveness of schema therapy compared to cognitive behavioral therapy, it should not be assumed that schema therapy is the ultimate therapy for these patients as the use of the techniques of this approach is tied with social and cultural behaviors and the therapy should be considered in accordance with other underlying factors. chema therapy in these patients.
    Conclusion
    Due to the high effectiveness of schema therapy compared to cognitive behavioral therapy, it should not be assumed that schema therapy is the ultimate therapy for these patients as the use of the techniques of this approach is tied with social and cultural behaviors and the therapy should be considered in accordance with other underlying factors. nd the therapy should be considered in accordance with other underlying factors
    Keywords: Schema therapy, cognitive, behavioral therapy, Bulimia nervosa, anorexia nervous, Parental Bonding
  • Alireza Aghausofi Dr, Morteza Tarkhan Dr*, Reza Karimi Pages 49-56
    the goal of this study was to investigate enrichment education of communication on conjugal satisfaction of addicted couples. Hence, 30 couples were chosen from all addicted couples who had referred to Bouali health house in Tehran province in 1392 and as random, they were attributed in two groups who were received enrichment education of communication (15 people) and a group who were not received this education (15 people). Both groups at first and end of education, responded to scale of Enrich’s conjugal satisfaction. The results of test of univariate covariance analysis showed, there is a meaningful difference between both groups in pre - test and test group had a higher average. It seems that enrichment education in solving dispute, clearly stating itself, being more acceptable, making speaking skills, making skills of its change, and finally help to change partner can be helpful.
    Keywords: enrichment education, conjugal satisfaction, addicted couples
  • Mahmoodreza Rahbargazi Dr*, Abolfazl Bagheri ezyeh Mr, Samaneh Rahmani Mr Pages 57-69
    Introduction; It seems that one of the important factors affecting individuals’ political attitudes is personality traits. Previous literature indicate that there is a significant relationship between some of the dimensions of personality traits and political-cultural attitudes. The objective of the present study is to investigate the effect of individuals’ personality traits on conservatism in two political and cultural domains.
    Method
    The population of the present study is students of University of Isfahan. To collect data, the NEO-FFI and Political Attitudes Questionnaire were used. The validity of the later questionnaire was obtained using the formal method and its reliability was evaluated using Cronbach’s alpha coefficient.
    Results
    Findings of the present study indicate that there is a negative and significant correlation between flexibility and tendency to cultural and political conservatism. The results also indicate that conscientiousness has a positive and significant effect on individuals’ tendencies towards conservatism in two cultural and political domains. Finally, the results of the research indicate that the three other variables in personality traits, only agitation can have significant effects on the tendency to cultural conservatism and causes the more tendency of individuals toward conservative political attitudes in cultural domains. Discussion and
    Conclusion
    This study highlights the importance of the personality traits on explanation of political and cultural trends
    Keywords: Neuroticism, Extraversion, Openness to experience, Agreeableness, Conscientiousness, conservatism
  • Abbas Roozbehani*, Morteza Tarkhan , Alireza Agayusofi Pages 71-82
    Introduction
    Stability or changes of personality during the life is one of the controversial issues in psychology. Both views have reasons to prove their hypothesis. In this study the changes in personality traits of employees of offshore oil installations were studied.
    Method
    The assessment tools are mid-life personality development questionnaire (MLPD) and semi-structured interview. The subjects ( N=87) were divided into three groups in terms of job history: 1 to 5 years, 6 to 10 years and up to 10 years. Findings: Comparing the mean scores of the six dimensions of personality traits (neuroticism, extraversion, openness to experience, conscientiousness, adaptability and agency) showed that with increasing job experience increase in conscientiousness and decline in neuroticism can be seen. But the findings of semi-structured interview showed different changes in personality traits linked to length of employment. In such a way that whatever retention period in offshore oil installations increases decline in extraversion and increase in neuroticism can be seen.
    Conclusion
    This finding contradicts the normative changes of personality, reflecting the impact of social status and occupation on personality traits
    Keywords: personality, Big Five, offshore oil installations, personality changes
  • Zohre Rasaei , Ghasem Ahi*, Ahmad Mansouri Pages 83-91
    Introduction
    Diagnosis and identification of the antecedents of risky behaviors and moral disengagement will lead to better treatment-intervention plans designed for prevention and, eventually, reduction of immoral behaviors and risky behaviors. This research, therefore, was conducted to fulfill the purpose of replying to the question of whether the dark triad personality traits play a role in behavioral risk-taking and moral disengagement.
    Method
    In a descriptive-correlational study, 265 male pre-university students of Birjand city were selected by stage cluster sampling method. The participants completed Jonason and Webster’s (2010) dark triad scale, Iranian adolescent risk-taking scale, and Bandura’s moral disengagement scale (1996). Data were analyzed by using multiple regression analysis. The cluster sampling method was used for sample selection, and Jonason and Webster’s (2010) dark triad scale, Iranian adolescent risk-taking scale, and Bandura’s moral disengagement scale (1996) were used for data collection. Multiple regression analysis was used for investigation of the research hypotheses.
    Results
    The results demonstrated that narcissism, psychopathy, and machiavellism account for 33 percent of the behavioral risk-taking variance. On that basis, if narcissism, psychopathy, and machiavellism are incremented by one, the change increases the behavioral risk-taking scores by 0.30, 0.26, and 0.24, respectively. Furthermore, the findings of the research demonstrated that psychopathy and machiavellism account for 29 percent of the moral disengagement variance, but narcissism was not a predictor of moral disengagement. If psychopathy and machiavellism are incremented by one, the change increases the moral disengagement scores by 0.39 and 0.35. Discussion and
    conclusion
    The results of this study showed that dark triad personality traits play an important role in predicting behavioral risk-taking and moral disengagement in boy students
    Keywords: Dark triad personality, moral disengagement, risky behaviors
  • Mohsen GolMohammadian Pages 93-103
    The aim of Present study was study the effectiveness of group therapy based on multimodal approach on emotional well-being and academic burnout of male students. Study type was semi experimental, pre-posttest design with control group. Population include all male high school students of Andimeshk city in academic year 2016.30 students were chosen with cluster sampling method and assigned into tow experimental and control groups (each group n=15).experimental group received 8 sessions multimodal therapy weekly (each session 90 minute duration). Instruments were Warwick-Edinburgh Mental Well-being scale and Maslach Burnout Inventory-Student Survey (MBI-SS).data analyzed with multiple analyze of covariance (MANCOVA). Findings showed that there is significant differences between experimental and control groups in mental well-being and academic burnout (p>0/001). In whole findings indicated the role and importance of multimodal group therapy in decreasing academic burnout and increasing mental well-being in students.
    Keywords: multimodal group therapy, mental well-being, academic burnout &, male students
  • Ahmad Borjali Pages 105-118
     
    Introduction
    people have always been seeking to understand how a good life could be achieved and they see it a accompanied by well-being and happiness. The notion of “well-being” has been used in psychology literature as a general term of mental health. This study aimed to construct and test a model for people’s psychological well-being based on personality factors in Talesh with ethnic identity as mediators.
    Methods
    300 people of Talesh who had been living in the Gilan region in the year 2016 were selected using convenience sampling method and filled out Ryff’s Psychological Well-being Scales , Solgi Ethnic Identity Questionnaire, Short NEO Questionnaire . The current study is a descriptive (non-experimental), correlational, and path structural modeling. Study data were analyzed using Pearsonian correlation test, Multi-variance regression, and linear model to be exact, by the software Lisrel version 8.5.
    Results
    results indicate that personality factors have influence over people’s psychological well-being. Of course, considering the negative path coefficient of Neuroticism with psychological well-being, the influence of these two variables on each other is converse. Also, results showed that the variable ethnic identity mediated the relations of all personality factors (except Neuroticism) to psychological well-being. Discussion and
    Conclusion
    based on this research, there is clear perspective for experts to wards life satisfaction and psychological well-being among Iranian ethnics. And to reach healthy psychological well-being we should pay special attention to social support and ethnic integrity
    Keywords: Psychological well-being, Personality, Ethnic identity, People of Talesh
  • Nadia Gharagozloo , Akbar Atadokht*, Sajjad Basharpoor , Mohammad Narimani Pages 119-130
    this research has done with the aim of analyzing mothers personality types and religious orientation in predicting the parenting style. the studies was descriptive- correlation . for this research 100 mothers of the teenagers between 15-18 year old boy in Hamedan has been chosen by the method of cluster sampling. mothers has answered the A & B FREDMAN and ROSEMAN's personality type questionnaire, RAHEH and SOLOMAN's C personality type scale, DENOLT's D personality type scale, ALPORT's religious orientation and Bumrind's parenting style. for analyzing the data we use Pearson correlation coefficient & Path analysis based on regression. the results indicate that C & D personality type has got a positive relation with Authoritarian parenting style and D personality type has negative relation with decisive parenting style.so internal religious orientation and decisive parenting style, external religious orientation and Authoritarian & permissive parenting style has got positive relation. also Path analysis claims that external religious orientation has got direct relation with permissive parenting style and indirect relation with Authoritarian parenting style, it has relation with this by D personality type as mediator variable. We can use the result of the research in preventing the damages on children that can cause by parents incorrect choosing of parenting style.
    Keywords: D personality, C personality, A.B personality, religious orientation, parenting style
  • Sana Nourimoghadam Pages 131-140
    Attention Deficit/ Hyperactivity disorder is a common problem in childhood that continue through adolescence and adulthood. Affect the various aspects of one's life. Because several treatment models designed to draw the disorder .The purpose of this research was to Study of Effectiveness of Mindfulness on decreasing clinical signs in Attention Deficit/ Hyperactive Disorder children. The design of the study was quasi–experimental, and of pretest- posttest with control group kind. The statistical population comprised children with attention deficit hyperactivity disorder (ADHD) referred to psychological clinics .of Tehran municipality. The research sample consisted of 30 child that were selected by the available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups .IVA scale and CBCL scale were used to gather data. The experimental groups received 8 eight 90 minutes sessions of mindfulness each week while the control group received no specific intervention. At the end, both were re-evaluated (post-test). Data were analyzed by analysis of multi covariance (MANCOVA).The results indicate that mindfulness training on clinical signs of children with ADHD was significantly effective and children of experimental group Showed significant reduction (p<0/001) in clinical sign. And co morbid disorder such as anxiety ad affective problem and oppositional defiant disorder reduced significantly. According to these findings,mindfulness training is recommended to be used for reduction and improving clinical signs of children with ADHD
    Keywords: Mindfulness, Attention Deficit, Hyperactive Disorder
  • Alireza AghaYousefi , Gholamhossein Javanmard , Rogayeh Mohammadi * Pages 141-149
    The present research was a causal-comparative study with ex post facto method to evaluate brain behavioral inhibition and activation systems (BIS/BAS) and hemispheric dominance in alexithymia. For this purpose, 25 university students without alexithymia symptoms and 25 university students with alexithymia were selected with purposive sampling among male and female undergraduate students of Bonab and Tabriz Payam-e- Noor Universities. In this study, data collection tools included Toronto Alexithymia Scale (TAS-20), the Brain Behavioral Inhibition and Activation Systems (BIS/BAS) questionnaire of Carver and White (1994), and Edinburgh’s handedness questionnaire. The collected data were analyzed by multivariate analysis of variance (MANOVA) and statistical software of SPSS-18. The results indicated that there is no difference between people with alexithymia and people without alexithymia in terms of hemispheric dominance. People with alexithymia had less behavioral inhibition and the drive mean in people with alexithymia was lower
    Keywords: Alexithymia, Behavioral Inhibition System (BIS), Behavioral Activation System (BAS), Hemispheric Dominance, Handedness
  • Mina Mojtabaee Translator: m Pages 151-158
    The current study was carried out in order to identify the effects of the group therapy spirituality on psychological well-being and personal growth initiative among university students. The statistical population included all the female students who were studying at Islamic Azad University South Tehran Branch in the second semester of the academic year 2015-2016. The purposive convenience sampling method was used to evaluate 150 subjects (in a two-month period) individually with Personal Growth Initiative and Psychological Well-Being Scales. After screening, 30 subjects were selected and equally divided into experimental and control groups (The Cohen Table was used, and the effect size and the statistical power were considered 0.5 and 0.76, respectively). The experimental group received group therapy spirituality treatment for 10 sessions of intervention; however, the control group did not receive any treatments. The two groups were revaluated with the abovementioned scales both at the beginning and the end of the study. The results of SPANOVA (Split-Plot-Analysis of Variance) indicated that the personal growth initiative scores of the participants in the experimental group were significantly different from those of the participants in the control group in follow-up (P=0.011). Moreover, the psychological well-being scores of the two groups were significantly different from each other in the posttest (P=0.017) and follow-up (P=0.004). Investigating the means of personal growth initiative and psychological well-being in the two groups showed that personal growth initiative was significantly greater among the students of the experimental group (8.75) compared with the other group in follow-up. Furthermore, the students of the experimental group showed higher levels of psychological well-being in the posttest (3.813) and follow-up (4.75). This indicates the effect of group therapy spirituality on the increase in the scores of personal growth initiative and psychological well-being among students.
    Keywords: Personal Growth Initiative, Psychological Well-Being, Group Therapy Spirituality
  • Masoumeh Pakniyat*, Rasol Roshan Chesli Pages 159-178
    Introduction & Goal: Family life is important satisfaction factors and for life is calm couples. understanding the factors that influence marital satisfaction & understanding the factor that ultimately my reach a considerable impact on marital satisfaction of spouses compatibility.The overal goal of this study is to predict the variables sensation seeking sexual satisfaction, intimacy, sexual function, & personality traits among nurses (men & women) in Tehran.Method & Means:The peresent study,The correlation & predict.statistical community were married men & women in Tehran & using the method of sampling is available & the number of 350 people were selected.The instrument was a questionnaire consisted of marital satisfaction, Zuckerman sensation seeking scale form V, questionnaire Bagarozy marital intimacy, Female sexual Function inventory, a questionnaire distress famale, male sexual performance, personality traits Neo.The findngs: The results show that %57 of the total variables predict marital satisfaction addressing and general could explain %27 of the finactial structure of marital satisfaction this means that the components of marital satisfaction there is a weak positive relationship adventure while thrill-seeking among other components with low marital satisfaction is negative.also between some of the components of intimacy(emotional,psychological,sexual,physical,rational)strong positive relationship & (moral,aesthetic,recreational socio)positive relationship with some other medium its dimensions of marital satisfaction there.between the components of sexual function there, and except(desire)and average positive relationship between the components of satisfaction with distress there is no sex, marital satisfaction between some of the components of male sexual function and negative relationship and others about average and there is a positive and significant relationship between marital satisfaction and orgasm in men of course, there is no significant relationship. poor relationship with marital satisfaction between neuroticism and negative components of extroversion, openness, accountability and responsibilities consistent positive relationship is weak.
    Discussion
    According to the results of the variables can be positive and negative relationship between couples increase intimacy on its relationship whit marital satisfaction and sexual performance, and cognitive control of emotion and personality characteristics of effective strategies and good wife presented so that the marital satisfaction increase in couples.
    Keywords: Marital satisfaction, sensation seeking, intimacy, sexual function, personality characteristics
  • Zahra Asadi , Mahmood Najafy * Pages 179-186
     
    Aim
    The present study aimed was to compare aggression, depression, anexity, stress, fear of negative evaluation in addicts with normal people.
    Method
    The research method was causal-comparative research method which is categorized as descriptive research method. The sample included 140 people (70 addict, and 70 normal) that by convenience sampling with considering of entry criteria selected. Buss and Perry aggression questionnaire, Standard questionnaires for depression, anxiety, stress and fear of negative evaluation administered among selected sample.
    Results
    The results indicated that there is a significant difference between aggression, depression, anexity, stress and fear of negative evaluation in addict and normal groups. So that all the variables mean scores of addicts were higher than normal people.
    Conclusion
    The results imply the importance and role of aggression, negative emotions and fear of negative evaluation in addict. These results suggest planning to reduce agression and distress and having regard to these variables is important in addiction and relapse prevention
    Keywords: aggression, stress, anexity, depression, fear of negative evaluation, addict
  • Samaneh Mohamadpour Miss*, Fakhri Tajikzadeh Miss, Norollah Mohamadi Doctor Pages 187-198
    Background and Objectives
    Attending to psychological state in pregnant women with depression because of strong influence on incidence, progression and prognosis of this disease is very important. The aim of present study was investigating the effectiveness of Mindfullness Based Cognitive therapy on Depression, Rumination and Dysfunctional Attitude in pregnant women with depression. Methods and Materials: This study is pretest – posttest and follow-up with control group. Tچابزار و روش: در این تحقیق که برروی افراد تحت درمان با متادو…. he present study was performed on pregnant women with depression of Kohdasht society health centers. 24 pregnant women were selected by volunteers sampling method and were assigned to either control group (n=12) and or MBCT groups (n=12) and Demographic Questionnaire, Beck Depression Inventory, Ruminative Response Scale and Dysfunctional Attitude Scale were administrated as pretest. The MBCT group received 8 sessions of mindfulness based cognitive therapy and the control group received no intervention. At the end, post-test was administrated on two groups and repeated measure multi-variable was used for data analysis by spss-20 software.
    Results
    The results of the present study indicated that there were significant differences between the experimental groups control group and MBCT (p<0. 001). So that, in MBCT group decrease the mean of depression, Rumination and Dysfunctional Attitude.
    Discussion
    Therefore, can be suggested that Considered appropriate clinical trials for reduce in psychological symptom in pregnant women with depression
    Keywords: mindfulness-based cognitive therapy, depression, rumination, dysfunctional attitude, pregnant women
  • Ali Rasooli , Mahnaz Shahgholian*, Mohammad Abdollahi Pages 199-210
    The aim of this research was to investigate the role of brain-behavioral systems, emotional schemas and deficits in executive functioning in prediction of obsessive beliefs in Students. using the correlation method, 152 Undergraduate students of kharazmi University of karaj (81 girl students and 71 boy students) of the age range of 18 to 22 years were selected through available non-probability sampling and completed Carver and White Brain-Behavioral Systems questionnaire (Carver, White, 1994), Emotional Schema Scale (Leahy, 2002), Cognitive Abilities Questionnaire (Nejati, 2013) and Obsessive Beliefs questionnaire (OCCWG, 2001). in order to analysing of data, Pearson correlation coefficient and stepwise multiple regression was used. The results showed that there was a significant positive correlation (p<0/01) between Brain-Behavioral Systems and Students obsessive beliefs. The results also showed that there was a significant relationship (p<0/05) between Most components of emotional schemas and executive functioning with Students obsessive beliefs. Moreover, the regression results showed that predictor variables in current study could explain the 42/8 percent of the changes in obsessive beliefs variable that In the meantime, inhibitory control and selective attention component, brain-behavioral systems and demands for rationality emotional schemas, were The most important in predicting obsessive beliefs variable, respectively. based on results of this study can be said that The presence of maladaptive emotional schemas and also Reduce in effectiveness of executive functioning in people who have high levels of Brain-Behavioral Systems activity, Can predict their tendency towards obsessive beliefs.
    Keywords: Brain-Behavioral Systems, Emotional Schemas, Executive Functioning, Obsessive Beliefs, Students
  • Mahnaz Aliakbari Dehkordi Dr, Tayebeh Mohtashami Mrs * Pages 213-222
    Objective
    Prediction about the advance of programs for achieving to goal is revealed in hope and failure sense is revealed in hopelessness. Therefore, the aim of this research has been study of psychometric characteristics of children hopelessness scale (Kazdin, Rodgers & Colbus, 1986) in Iranian children.
    Method
    Research statistical sample was composed of 482 female and male students of elementary school of Tehran city that were selected by multiphase clustring method from statistical population. Research instrument was children hopelessness scale (Kazdin etal., 1986). To study the scale`s reliability, Cronbach`s alpha coefficient and to study scale`s valilidity, content validity, construct validity, concurrent validity and confirmatory factor analysis were used.
    Results
    Cronbach`s alpha coefficients showed that this scale has high reliability in both future and happiness factors and results of confirmatory factor analysis showed that model has good fitness in determining factors in the primary form expressed by Kazdin etal (1986).
    Conclusion
    According to research results, children hopelessness scale is a reliable and valid tool for studying of children hopelessness condition in two factors of look at future and happiness in elementary students of Tehran city
    Keywords: psychometric characteristics, children hopelessness scale, future expectations, happiness
  • Seyyed Kazem Rasolzadeh Tabatabeei Pages 223-237
    Because of the high prevalence of anxiety disorders and the heavy costs they impose on individuals and society, devising appropriate tools for the screening and early diagnosis of such disorders is imperative. This study aims to evaluate the psychometric properties and the confirmatory factor structure of the adult version of the Screen for Child Anxiety Related Emotional Disorders (SCARED-A). The research population consisted of all adults residing in the city of Yazd. A text message containing a link to the online questionnaire was sent 1000 residents over the age of 18 using the multistage random sampling method. As a result, 210 analyzable questionnaires were obtained. Internal consistency was 0/941 for the whole scale and 0/612 and 0/876 for its subscales respectively. SCARED-A test-retest reliability coefficient was also acceptable within two weeks. SCARED-A indicates a significant correlation with the trait version of STAI, which supports the convergent validity of this questionnaire. According to the results of confirmatory factor analysis, such as the factor loadings of each item in relation to its structure, the cross loading of each item in relation to all structures (subscales), composite reliability index, and AVE, some items were removed to modify the model. In the modified model, the factor loadings for all items were significant and above 0/65. In addition, the composite reliability indexes, AVE and GOF became acceptable. Because of the numerous advantages of SCARED-A, such as measuring all anxiety disorders and having a child version for intergenerational studies, we suggest that the psychometric properties and the factor structure of the questionnaire be evaluated in further studies.
    Keywords: screening, anxiety, adults, SCARED, reliability, validity, confirmatory factor structure
  • Mehdi Akbari * Pages 239-249
    Introduction
    One of the main concepts of Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is the concept of the values of people’s lives that can play a significant role in creating a psychological flexibility. Aim of this study was to investigate the psychometric characteristics of Persian version of Valued Living Questionnaire (VLQ).
    Method
    In this Correlation-Descriptive study, 369 Undergraduate students of Shahid Beheshti University, Allameh Tabataba’i University and Kharazmi University completed VLQ, Acceptance and Action Questionnaire-II (AAQ-II), short form Health Survey questionnaire (SF-36) and Depression Anxiety Stress Scales-21 (DASS-21). Validity of VLQ was Assessed in terms of Content validity, Construct validity, and Concurrent validity. In order to investigate the reliability of the scale, the internal consistency coefficient (Cronbach's alpha) and test-retest method were used.
    Results
    The results of the study showed that the test-retest coefficient of four weeks of VLQ was 0.76 and its coefficient of internal consistency for the whole tool was 0.80. Content validity of this questionnaire was evaluated using judgment of five experts on the acceptance and commitment therapist and the Kendall coefficient of consensus for all items of the questionnaire was confirmed. For authentication of Construct validity, the results of exploratory factor analysis proposed the one-factor of VLQ. This factor explained 68% of the total variance. The concurrent validity was assessed through the correlation coefficient of participants' scores in this instrument with their scores in the subscales of SF-36, AAQ-II and DASS-21 (range from 0.58 to 0.87) and obtained results confirmed concurrent validity.
    Conclusion
    According to obtained results, Persian version of Valued Living Questionnaire is a reliable and valid instrument for assessing values of peoples of Iranian students and can be that used suitable measurement in psychological research, especially researches related to Acceptance and Commitment Therapy
    Keywords: Valued Living Questionnaire, Reliability, Validity
  • Mohammad Gholami Fesharaki * Pages 253-265

     

    Introduction

    Structural Equation Modeling (SEM) is a very general statistical modeling technique, which is widely used in the behavioral sciences. It can be viewed as a combination of path analysis, regression and factor analysis. One of the prominent features of this method is the ability to compute direct, indirect and total effects, as well as latent variable modeling.

    Methods

    This systematic review study done on published original article in Iranian search database (Iranmedex, SID, Magiran) and international search database (Google Scholar, ISI, Scopus, Science Direct ، Pubmed) during year 1973 until 2018. In this study searched done with key words like " Correlation", " Path Analysis", " Factor Analysis: Confirmatory And Explanatory", " Structural Equation Modeling: SEM", " Latent variable", " Formative Model", " Reflective Model", "Multiple Indicators Multiple Causes: MIMIC", " Direct Effect", " Indirect Effect" and " Total Effect" and related Persian synonyms.

    Results

    The review of articles contain structural equation modeling shows the new study areas like formative versus reflective structural models, Multiple Indicators Multiple Causes: MIMIC model, variance versus covariance model, structural models with non-normal response and use item response model for analyzing latent variables.

    Conclusion

    Considering advance growth in structural modeling, behavioral researchers can be more response to more complicated research questions

    Keywords: Structural Equation Modeling (SEM), Path analysis, Latent variable, Reflective Model, Formative Model, Multiple Indicators Multiple Causes: MIMIC, Indirect Effect