فهرست مطالب

نشریه صنعت و دانشگاه
سال دهم شماره 35 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا مهدی، مسعود شفیعی صفحات 1-22

    با توجه به نقش دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی در فرایند جهانی شدن و توسعه ملی، منطقه ای و محلی، در این مقاله عوامل موثر بر توسعه محلی و منطقه ای به ویژه عواملی که دارای نفوذ قوی تری در توسعه منطقه ای درازمدت هستند، بررسی شده است. در این مقاله، با استناد به دانشگاه خصوصی WSB- NLU که حاصل سرمایه گذاری مشترک دانشگاه ملی لوئیز و ویسزا اسکولا بیزنیسو [1] می باشد، الگوی جدیدی از نهادهای آموزش عالی به نام «دانشگاه های نسل چهارم» معرفی شده است. دانشگاه های نسل چهارم، از یک سو، تاثیر قابل توجهی بر محیط پیرامون و توسعه محلی و منطقه ای دارند و از سوی دیگر، این نوع دانشگاه ها موجبات تحول و توسعه خود را فراهم می کنند. این مقاله، بر اساس معرفی اجمالی پروژه معظم «شبکه نوآوری و انتقال دانش» و «شهر چندرسانه ای» نووی ساکز [2] لهستان تدوین شده است. بر اساس محتوای این مقاله، دانشگاه های نسل چهارم فراتر از آموزش، پژوهش و کارآفرینی، به مثابه ایجادکننده و فرصت ساز توسعه محلی و منطقه ای عمل می کنند. از این دانشگاه ها انتظار می رود که علاوه بر تحول درونی منطبق با شرایط محیطی، زمینه تحول محیط پیرامون خود را نیز خلق کنند. در حال حاضر، اگر چه در عالم واقعیت، تعداد این نوع دانشگاه ها کم می باشد، اما کارکرد مسئولیت پذیری اجتماعی و پاسخگویی ایجاب می کند که در دهه های آینده تعداد دانشگاه های نسل چهارم در تمامی نقاط سیاره زمین افزایش یابد. بدیهی است دانشگاه های ایران نیز نمی توانند و نباید از این تحول و دگرگونی شگرف عقب بمانند.

    کلیدواژگان: دانشگاه نسل چهارم، ارتباط صنعت و دانشگاه، شبکه نوآوری، انتقال فناوری، توسعه محلی و منطقه ای
  • محمد زرین جویی، محمدعلی نعمتی صفحات 23-38

    جهانی شدن و ظهوراقتصاددانش، در تعریف مجدد و توسعه نقش دانشگاه ها، سهم عمده ای درجامعه داشته است. فعالیت های دانشگاه ها همراه باآموزش (ماموریت اول) ، و پژوهش (ماموریت دوم) ، درحال گذر از مفهوم ماموریت سوم به ماموریت چهارم جهت شناسایی تعاملات بین دانشگاه ها با جامعه و خلق مشترک برای پایداری است. دانشگاه ها دراین گذر همواره درتحول از دانشگاه کارآفرین به دانشگاه تحولی بوده اند. توانمندسازهای عمده نوآوری (خلق مشترک واستخراج دانش،جستجوی فرصت و ظرفیت سازی) ، اصول اساسی مارپیچ سه و چهارجانبه و نقشی که دانشگاه ها از راه ماموریت سوم و چهارم درجهت توسعه ظرفیت ها و حمایت از تغییر مفهوم نوآوری ازطریق رویکرد راهبرد تخصص گرایی هوشمندانه دارند، موردبررسی قرارگرفته است. در این جستار مطالعاتی که به نقش های دانشگاه ها در رویکرد تخصص گرایی هوشمندانه پرداخته شده را موردبررسی قرار داده است. همچنین از منظرسیاست نوآوری و اشاراتی درمورد مسایل و روندها بخصوص در کشورهای درحال توسعه پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: راهبرد تخصص گرایی هوشمندانه، ماموریت سوم و چهارم، نقش های دانشگاه، اکوسیستم نوآوری، سیاست نوآوری
  • محمد فرزانه، حسن رضا زین آبادی، عبدالرحیم نوه ابراهیم، بیژن عبداللهی صفحات 39-50

    بهبود وضعیت آموزشی و علمی و قرار گرفتن در بین دانشگاه های ممتاز، در سال های اخیر، هدف بسیاری از مدیران دانشگاهی در سراسر جهان بوده است. رشد و توسعه سریع اقتصادی در جهان موجب تسریع و ضرورت دوچندان این روند شده است. دانشگاه های کلاس جهانی در ایجاد مزیت رقابتی در اقتصاد دانش بنیان ضروری هستند. این دانشگاه ها، به عنوان دانشگا های ممتاز در سلسله مراتب آموزش عالی، نقش کلیدی در ایجاد و انتشار دانش، آموزش نیروی کار ماهرانه و خدمت به نیازهای جامعه ایفا می کنند. در این راستا تلاش شد با روش تحقیق کتابخانه ای (مطالعات ثانویه از نوع فراترکیب) و مبتنی بر مطالعه منابع اطلاعاتی به بررسی ادبیات موضوعی دانشگاه کلاس جهانی پرداخته شود. جامعه مطالعه این تحقیق، کلیه منابع و مستندات کتابخانه ای بود. پژوهش حاضر به بررسی مبانی نظری، تبیین مفهوم و ویژگی های کلیدی و راهبردهای دستیابی به دانشگاه کلاس جهانی می پردازد. یافته های حاصله نشان می دهد که در سال های اخیر، مفهوم دانشگاه کلاس جهانی در بسیاری از دولت ها و همچنین دانشگاه های بسیاری از کشورها موردتوجه قرار گرفته است و ایده ای است که اکنون در سیاست ها و استراتژی های آموزش عالی کشورهای به شدت به آن پرداخته می شود و برای دستیابی به آن راهبردهای مختلفی در سطوح ملی و نهادی طراحی و اجرا می شود. به طورکلی، ایجاد یک بازار جهانی برای دانشجویان، جستجوی مداوم برای بودجه پژوهش و آرزوی دائمی کسب اعتبار و همچنین تمایل دولت ها برای ایفای نقش دانشگاه ها در رشد اقتصاد ملی عناصر مهمی برای جذابیت ایده دانشگاه کلاس جهانی می باشند. با وجود یا شاید به دلیل عدم تعریف دقیق از مفهوم، ایده "طبقه جهانی" در بسیاری از دانشگاه ها تبدیل به زبان روزمره شده است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشگاه، دانشگاه کلاس جهانی، بین المللی سازی
  • مریم حافظیان صفحات 51-71

    این پژوهش به شناسایی عوامل اثرگذار در انکوباتورهای دانشگاهی و نقش آن در استقرار شرکت های زایشی آکادمیک پرداخت. روش پژوهش از نوع کیفی- کمی بود. 13 نفر در بخش کیفی (مصاحبه) و 170 نفر در بخش کمی در این پژوهش مشارکت داشتند. نتایج پژوهش در بخش کیفی بیانگر آن بود که در ایجاد شرکت های زایشی دانشگاهی 4 بعد اصلی به همراه 60 مولفه ، زیرساخت (14 مولفه) ، خدمات (17 مولفه) ، مدیریت و کارکنان (16 مولفه) و خروجی ها با (13 مولفه) نقش دارند. دربخش کمی پژوهش یافته ها نشان داد که بعد خروجی ها با بالاترین بار عاملی (70/0) بیشترین ضریب تاثیرگذاری و بقیه ابعاد مدیریت و کارکنان، بعد خدمات و زیر ساخت، هر کدام به ترتیب در درجات بعدی اهمیت قرار گرفتند. مولفه خط مشی های سازمانی موجود در بعد زیرساخت، مولفه کمک های مالیاتی در بعد خدمات، مولفه حفاظت از دارایی های فکری توسط مدیران مرکز رشددر بعد مدیریت و کارکنان و مولفه مشارکت با جامعه محلی در بعد خروجی ها بالاترین ضریب تاثیرگذاری را در تبیین هر یک از این ابعاد داشتند. همچنین الگوی نهایی پژوهش، با شاخص های برازش، ضرایب استاندارد مورد تایید قرار گرفت. میزان ضریب تاثیر ابعاد موجود در انکوباتورهای دانشگاهی در ایجاد شرکت های زایشی دانشگاه به تنهایی بالاترین ضریب تاثیرگذاری در بعد خروجی ها (70/0) و کمترین در بعد زیرساخت (48/0) ، بود.

    کلیدواژگان: انکوباتورها، شرکت های زایشی، عوامل اثرگذار، دانشگاه
  • بیژن عبدالهی، سیده طیبه موسوی امیری صفحات 73-86

    امروزه معیارها و مطالبات آحاد اجتماع نسبت به دانشگاه ها تغییر کرده و آنها را برای تبدیل وضعیت خود، تحت فشار قرار داده است. حکمرانی مطلوب دانشگاهی با یکپارچگی و جامعیت انواع حکمرانی و همچنین رعایت ضوابط اخلاق حرفه ای در تمامی زیر سیتسم های دانشگاه می تواند به کسب موفقیت راهبری نهاد دانشگاه منجر شود. هدف مطالعه پیش رو، تعیین جایگاه اخلاق حرفه ای در حکمرانی دانشگاهی است. در این نوشتار سعی شد با استفاده از روش توصیفی تحلیلی با اتکائ به نتایج پژوهش های قبلی و اسناد علمی و همچنین بررسی و مطالعه همه جانبه پرداخته شود تا اهمیت جایگاه اخلاق حرفه ای بیش از پیش در اداره و حکمرانی دانشگاه تبیین شود. در ادامه: پس از مطالعه کتب و منابع و اسناد علمی و مدارک موجود به جمع آوری، گزینش، تلخیص و دسته بندی مطالب اقدام شده است. سپس مطالب در جهت دست یابی به پرسش های پژوهش سامان دهی شده است. ابزار پژوهش نیز شامل فیش برداری بوده و داده های حاصل نیز در راستای هدف و سوال های پژوهش با استفاده از مدارک جمع آوری شده طبقه بندی و تحلیل شد. در راستا پس از مطالعه وسیع منابع، راهکارهای برای اهمیت و ارتقای نقش اخلاق در حکمرانی ارائه شده است. در پایان لازم به ذکر است چون اداره دانشگاه ها به عنوان نهادی فرهنگی و اخلاقی، نیازمند سیاست گذاری و تصمیم سازی و همچنین برنامه ریزی های مختص به بستر [1] های خود می باشد، لذا باید این تصمیم و برنامه ها مبتنی بر اصول و ارزشهای اخلاقی اتخاذ شوند تا بتواند در راهبری دانشگاه مثمر ثمرتر باشد و همچنین مورد تائید اعضای جمهوری متخصصین باشد تا مسولیت پذیری و پاسخگویی درونی و بیرونی را هم تضمین کند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اخلاق آموزشی و پژوهشی، اخلاق مدیریتی و کارآفرینی، حکمرانی دانشگاهی
  • منصوره صراطی شیرازی صفحات 87-99

    همکاری های پژوهشی میان دانشگاه و صنعت در جریان یافتن دانش دانشگاهی به سمت صنعت و کاربردی کردن این دانش از اهمیت ویژه ای برخوردار است. یکی از مهمترین راه های ایجاد این جریان، هم انتشاری میان دانشگاه و صنعت می باشد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی همکاری میان دانشگاه و صنعت در ایران بر اساس شاخص هم انتشاری در مدارک نمایه شده فارسی در نمایه استنادی علوم ایران (SCI) در سال 1394 و شناسایی کردن دانشگاه ها و صنایع همکار در این هم انتشاری ها و نیز ترسیم ساختار جغرافیایی هم انتشاری های دانشگاه و صنعت بر روی نقشه سیاسی ایران می باشد. به منظور شمارش همکاری ها، روش شمارش کامل هم نویسندگی به کار گرفته شده و نقشه همکاری، با استفاده از نرم افزارهای اکسل، یوسی نت و پاژک در محیط جی پی اس ترسیم شده است. یافته های حاصل از پژوهش نشان می دهد که در سال 1394، 270 مقاله حاصل هم انتشاری دانشگاه و صنعت در پایگاه isc نمایه شده است که در آنها 94 واحد دانشگاهی و 150 واحد صنعتی همکاری داشته اند. بر اساس پراکندگی جغرافیایی، 30 استان در هم انتشاری های میان صنعت و دانشگاه مشارکت داشته اند که استان تهران دارای بیشترین هم انتشاری است، و سپس با اختلاف بسیار زیادی استان های خوزستان و اصفهان به ترتیب در رتبه های بعدی قرار دارند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که تعداد هم انتشاری های میان دانشگاه و صنعت بسیار کم است و به مناطق معدودی از کشور و دانشگاه ها و صنایع خاصی محدود می شود. به دلیل اهمیتی که همکاری میان دانشگاه و صنعت در اقتصاد دانش بنیان و نیز تجاری سازی دانش دانشگاهی دارد، باید سیاست های پژوهشی به نحوی اتخاذ شود، تا هم انتشاری های دانشگاه و صنعت هر چه بیشتر انجام گیرد.

    کلیدواژگان: همکاری دانشگاه و صنعت، هم انتشاری، هم نویسندگی دانشگاه و صنعت
|
  • Pages 23-38

    Globalisation and the rise of the knowledge economy have contributed to redefining and extending the roles of universities in society. Together with teaching (first mission) and researching (second mission), the third-mission concept and fourth mission was suggested to identify interactions between universities and the rest of society, and co-creation for sustainability. This transition have been transformed from entrepreneurial to transformative university. The basic enabler of innovation (co- creation and exploitation of knowledge, seeking for opportunity and capacity building), the basic principle of triple and fourth(quadruple)helix , and the role of universities in the third and fourth missions to develop capacities and support the change in concept of innovation through the Smart Specialisation Strategy(S3) and several studies in this context was discussed. from the perspective of innovation policy, several trend and problem in lagged and developing countries in conclusion was discussed.

    Keywords: Smart Specialisation Strategy(S3), third-mission, fourth mission, university roles, triple, fourth(quadruple)helix, innovation policy.
  • Mohammad Farzaneh, Hassanreza Zeinabadi, Abdolrahim Nave Ebrahim, Bijan Abdollahi Pages 39-50

    Raising the educational and academic status and ranking of universities to that of internationally accepted world-class universities has become the goal of many university higher administrators around the globe in recent years. This trend has been made possible and accelerated by rapid global economic growth and development. World-class universities, are essential in developing a nation’s competitiveness in the global knowledge economy. These universities, at the pinnacle of the higher education hierarchy, play key roles in creating and disseminating knowledge, educating a highly skilled workforce, and serving the needs of society. This paper tries to take advantage of the existing literature in the field of World-Class University, and with do a review of the literature the introduce the concept of World-Class University and strategies towards the building world-class universities. The results indicated that in recent years The concept of the world-class university has become a concept much invoked by governments and also by universities themselves in many countries and is an idea now firmly embedded in the higher education policies and strategies of a range of nations. Various developmental strategies at national and institutional levels have been drawn up and implemented. Clearly the worldwide market for students and the ceaseless search for research funding and prestige are crucial elements in this fascination with the idea of a world-class university, as well as the desire of governments for universities to contribute to their national economies. Despite or maybe because of the lack of a clear definition of the concept, the ‘world-class’ notion has become everyday language in many universities. This paper tries to take advantage of the existing literature in the field of World-Class University, and with do a review of the literature the introduce the concept of World-Class University and strategies towards the building world-class universities.

    Keywords: Higher education, University, World-Class University, Internationalization
  • Maryam Hafezian Pages 51-71

    This study aims at identification of effective factors in academic incubators and its role in establishment of university spin-offs. The methodology of this study was mixed, 13 people participated in qualitative section (interview) and 170 people participated in quantitative section of this study. The results of qualitative section indicated that in establishment of university spin-offs, four main dimensions along with 60 components, infrastructure (14 components), services (17 components), management and employees (16 components) and outputs (13 components) play some role. In quantitative section, the findings showed that the output dimension with highest load factor (0.70) has the highest influence coefficient and other dimensions of management and employees, services and infrastructure are the next priorities. The organizational policies component in infrastructure dimension, tax aids in services dimension, protection of intellectual assets by managers in growth center in management and employees dimension and cooperation with local community in output dimension had the highest influence in explanation of each of these dimensions. Furthermore, the final model of the study was approved by fitness indices and standard coefficients. The influence coefficient of the dimensions of academic incubators had the highest influence coefficient in output dimension (0.70) and the lowest in infrastructure dimension (0.48).

    Keywords: : Academic Incubators, Spin-Offs, Affecting Factors, University
  • Pages 73-86

    Today, the standards and demands of the community have shifted to universities and pushed them to turn their own situation. A desirable university governance, with the integrity and comprehensiveness of various types of governance, as well as the observance of professional ethics standards in all university sub-systems, can lead to successful leadership of the university institution. The goal of the present study is to determine the position of professional ethics in academic governance. In this paper, we tried to use a descriptive-analytical method based on the results of previous research and scientific documents, as well as a comprehensive study of the importance of professional ethics in the management and administration of the university. In the following: After collecting, selecting, tabling and categorizing materials, after reading the books and sources, scientific documents and documents are available. Then the material is organized to achieve research questions. The research tool was a vector check and the obtained data were classified and analyzed according to the purpose and the research questions using the collected documents. In line with the extensive study of resources, there are some solutions to the importance and role of ethics in governance. In the end, it should be noted that since the university administration, as a cultural and moral institution, needs policy and decision making as well as its own planning, so that decisions and programs should be based on ethical principles and values. So that it can be more effective at university leadership and also endorsed by the members of the expert community to ensure that internal and external responsibility and accountability are also guaranteed.

    Keywords: Professional Ethics, Educational Ethics, Research Ethics, Management Ethics, Entrepreneurship, Academic Governance
  • Mansoureh Serati Shirazi Dr Pages 87-99

    Research collaboration between university and industry is so significant in knowledge flow from university to industry as well as makes it practical. One of the main channels for this purpose is university- industry co- publication. 
    The aim of the research is to investigate the university and industry collaboration based on the co-publication indicator in the Persian documents which are indexed in the Iran Science Citation Index (SCI) in 1994 and also to identify universities and industries that collaborate in these publications and finally to map the structure of co- publication network on the political map of Iran.
    In order to calculate the collaboration, the “total count” method of co-authored is applied and collaboration network is mapped by Excel and Ucinet and Pajek soft wares in the GPS environment.   The results shows that in 1394, 270 co- publication articles were indexed in the SCI database by 94 universities and 150 industry unites.Adjusting geographical distribution of co-publications of university and industry on Iran’s political map revealed that 30 provinces involved in collaboration. Among them Tehran province  has the most collaboration with others and Khoozestan and Esfahan provinces are in next ranks respectively.
    The results show that the number of co-publication of university and industry, is so low and is limited to the specified universities and industries. Because of the importance of  co-publication as a tool to commercialize university knowledge and improving targets of knowledge- based economy, the research policies  should be adopting in the way that increase the publication of university and industry.

    Keywords: university- industry collaboration, co- publication, co-authorship