فهرست مطالب

فصلنامه راهور
پیاپی 42 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی عبدی، علی مهدوی کوچکسرایی* صفحات 9-37
    محققان، طرح های هندسی مختلفی برای میدان ها معرفی کردند. تا کنون در ایران باوجود بهره برداری بالا از میدان، مطالعات دقیقی در موضوع بررسی و مقایسه رفتار آن صورت نگرفته است. در این مطالعه، مقادیر شاخص های ترافیکی زمان تاخیر، سرعت و ظرفیت حاصل از شبیه سازی ترافیکی Aimsun موردبررسی و مقایسه قرار گرفت. در شبیه سازی انجام شده، 7 حالت حرکت گردشی و برخی از مشخصات هندسی از قبیل تعداد خطوط ورود به میدان، تعداد خطوط دور میدان، زاویه شاخه (راستای خیابان) و قطر جزیره مرکزی متغیر و برخی دیگر از قبیل عرض خط، شعاع ورودی به میدان، سرعت ورودی به میدان و سرعت دور میدان ثابت در نظر گرفته شده است. بر اساس نتایج این مطالعه، با افزایش تعداد خط خیابان (وقتی که زاویه شاخه 50 درجه، تعداد خط میدان سه خطه و تعداد خط خیابان از 1 خط به 2 خط افزایش می یابد)، تاخیر حدود 50 درصد افزایش و سرعت حدود 30 درصد کاهش می یابد. با افزایش تعداد خط میدان (وقتی که زاویه شاخه 70 درجه، قطر جزیره 100 متر، تعداد خط خیابان دوخطه و تعداد خط میدان از 2 خط به 3 خط افزایش می یابد)، تاخیر 12 درصد کاهش و سرعت حدود 10 درصد افزایش می یابد. با افزایش قطر (وقتی که زاویه شاخه 90 درجه، تعداد خط خیابان دوخطه و تعداد خط میدان سه خطه باشد)، حالات گردشی که گردش به راست آن ها بیشتر است، تاخیر 28 درصد کاهش و سرعت 16 درصد افزایش می یابد؛ و حالاتی که گردش به چپ آن ها بیشتر است، تاخیر 36 درصد کاهش و سرعت 23 درصد افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: میدان دوخطه، میدان سه خطه، زاویه شاخه، زمان تاخیر، ظرفیت
  • محسن ابوطالبی اصفهانی*، حسین حق شناس، میلاد نوری صفحات 39-62
    زمینه و هدف

    افزایش رشد جمعیت و توسعه و تعریض خیابان ها و به دنبال آن، افزایش خودروها سبب شده که شلوغی، تراکم، آلودگی هوا و صدا نیز افزایش یابد و به یکی از مشکلات و معضلات اصلی کلان شهرها تبدیل شود. برخی از اهداف اصلی سیاست های مدیریتی حمل ونقل شامل کاهش تعداد خودروها، کاهش زمان سفر سیستم های همگانی، بهبود دسترسی به سیستم همگانی به عنوان سیاست جذبی، قیمت گذاری سوخت، قیمت گذاری پارکینگ و اخذ ورودی به مرکز شهر به عنوان سیاست دفعی می باشند. سیاست قیمت گذاری محدوده مرکزی شهر، یکی از این سیاست ها بوده و دانستن تاثیر آن بر کنترل ورود خودروها به محدوده، مسئله مهمی است. لذا هدف این تحقیق، ارزیابی میزان کاهش استفاده از وسیله نقلیه شخصی در اثر قیمت گذاری محدوده مرکزی شهر قبل و بعد از بهبود سیستم حمل ونقل همگانی است.

    روش

    در این مطالعه ازآنجاکه امکان مشاهده شرایط بهبود سیستم حمل ونقل همگانی وجود ندارد، از روش رجحان بیان شده استفاده شده و اطلاعات از طریق مصاحبه حضوری با استفاده کنندگان وسایل نقلیه شخصی گردآوری شده است. با توجه به اینکه هدف سفر بیش از 50 درصد افراد شغلی و حدود 25 درصد خرید بوده است، برای تمامی سفرها، سفرهای شغلی و سفر خرید، تاثیر قیمت گذاری و بهبود سیستم حمل ونقل همگانی بررسی شد. مصاحبه شوندگان به سوالاتی در رابطه با ویژگی های سفر، ویژگی های اقتصادی - اجتماعی و گزینه انتخابی خود در شرایط اعمال سیاست قیمت گذاری پاسخ دادند.

    یافته ها

     با حمل ونقل همگانی موجود و قیمت گذاری 4000 و 8000 تومان به ترتیب در 68 و 89 درصد سفرها، مسافران وسیله نقلیه شخصی خود را تغییر داده و در شرایط بهبود سیستم، مقادیر فوق به ترتیب 93 و 98 درصد به دست آمده است.

    پیشنهادها

     در بهبود و گسترش سیستم های حمل ونقل عمومی اهتمام شود و از قیمت گذاری با هدف کاهش ورود خودروها و کسب درآمد برای توسعه بیشتر حمل ونقل عمومی استفاده شود.

    کلیدواژگان: مدیریت تقاضای حمل ونقل، قیمت گذاری محدوده، انتخاب وسیله سفر، حمل ونقل همگانی، محدوده مرکزی شهر
  • جلال رضایی نور*، یونس حسن زاده، عماد جمشیدی صفحات 63-83
    راه، انسان، وسیله نقلیه و محیط، نقش بسزایی در تصادفات دارند. بدون شک راه و وضعیت هندسی و فنی آن به عنوان یکی از ارکان ترافیک، نقش مهمی در وقوع تصادفات دارد. مطالعات نشان می دهد که اصلاح یا حذف نقاط حادثه خیز، تاثیر بسزایی در ارتقای ایمنی و کاهش حوادث ترافیکی و کاهش خسارت دارد. مطالعه حاضر با هدف شناسایی نقاط حادثه خیز در راه های مواصلاتی استان قم صورت گرفته است. محور موردمطالعه در این تحقیق، آزادراه قم - تهران می باشد که یکی از محورهای مهم این دو استان و کشور محسوب می شود. طول این محور 130 کیلومتر می باشد و دو مرکز استان قم و استان تهران را به هم متصل می کند. در این تحقیق از روش واسپاس که یکی از تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره است، برای شناسایی نقاط پرحادثه از بین 11 نقطه محور قم - تهران استفاده شده است. نقاط حادثه خیز بر اساس سه معیار تصادف خسارتی، تصادف جرحی و تصادف فوتی اولویت بندی می شوند. تمامی محاسبات با استفاده از نرم افزار متلب صورت گرفته است که روابط روش واسپاس در محیط آن نوشته شده است و قادر است نقاط حادثه خیز را با توجه به داده های ورودی شناسایی کند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که محدوده 0 تا 5 کیلومتر، پرحادثه ترین منطقه محور قم - تهران می باشد و مناطق 50 کیلومتر به بالا و 16 تا 20 کیلومتر به ترتیب دومین و سومین مناطق حادثه خیز می باشند و بقیه مناطق نیز رتبه بندی شده اند. در آخر نیز برای اعتبارسنجی روش حل پیشنهادی این تحقیق، از روش شاخص استفاده گردید و در انتها از آزمون همبستگی اسپیرمن برای بررسی شباهت نتایج استفاده شد؛ خروجی آزمون نشان دهنده همبستگی بالای نتایج (9/0) می باشد. با توجه به تحلیل های انجام شده، نقاط و مناطقی که آمار تصادفات در آنها بیشتر است، اولویت بیشتری برای انجام اصلاحات و پروژه های ایمنی دارند.
    کلیدواژگان: تصادف، نقاط پرحادثه، تصمیم گیری چندشاخصه، شاخص همسنگ (ای پی دی او)، روش واسپاس
  • ایرج برگ گل، میثم صیادی گورابی*، سکینه میرحسینی صفحات 85-125
    تحقیق در زمینه حوادث رانندگی و مسائل مربوط به ترافیک از نظر سلامت عمومی جامعه، موضوعی اساسی تلقی می شود؛ زیرا هزینه های اقتصادی، روانی و بهداشتی ناشی از تصادفات گاهی اوقات بیش از مقدار مالی لازم برای اجرای برنامه های توسعه می تواند در تغییر رفتار رانندگی و میزان سوانح رانندگی موثر باشد. در تحقیق حاضر ضمن بیان مروری از آثار رانندگی مخاطره آمیز ناشی از عوامل مختلف در وقوع سوانح رانندگی، به بررسی عوامل اثرگذار بر رفتارهای مخاطره آمیز رانندگان پرداخته شده است. نمونه تحقیق، 417 نفر از رانندگان شهر رشت می باشند. به منظور سنجش رفتار رانندگی مخاطره آمیز از نسخه تعدیل شده پرسش نامه منچستر استفاده شده است؛ همچنین جهت سنجش ابعاد شخصیت از پرسش نامه تعدیل شده نئو استفاده شد. سایر عوامل اثرگذار با استفاده از مطالعات مختلف جمع آوری گردیدند. تجزیه وتحلیل فرضیات با استفاده از نرم افزار معادلات ساختاری و روش تحلیل مسیر صورت گرفته است. بر اساس یافته های تحقیق، رابطه معنادار مطلوبیت اجتماعی، هنجارهای اجتماعی، قانون گرایی، عدم رضایت از زندگی، نیاز اجتماعی، روان رنجوری، برون گرایی، انعطاف پذیری، توافق و باوجدان بودن تایید گردید؛ اما ارتباط احتمال کشف تخلف و رانندگی مخاطره آمیز رد شد.
    کلیدواژگان: رفتار رانندگی، رانندگی مخاطره آمیز، عوامل اجتماعی و فردی، آزمون منچستر، نئو، رشت
  • محمد افراشته*، سیدعباس طباطبایی صفحات 127-156
    به دلیل نقش زیربنایی و حیاتی جاده ها، جابه جایی هایی انجام شده در آن ها، تاثیر فراوانی روی رشد اقتصادی کشورها دارد. در سال های اخیر، حوادث جاده ای به دلیل استانداردنبودن وسایل نقلیه و جاده های موجود، عوامل محیطی و همچنین عوامل پیرامون جاده ها، به طور چشمگیری افزایش داشته است. عدم رعایت اصول ایمنی در طراحی هندسی و برنامه نگهداری راه ها موجب گردیده که خسارت های سنگینی بر کشور وارد شود. از سوی دیگر، مدل سازی تصادفات و بررسی متغیرهای موثر بر وقوع آن، به منظور ارائه گزینه های اصلاحی، انجام نشده است؛ بنابراین در این مقاله، با کمک مدل هوشمند شبکه عصبی مصنوعی، تاثیر هم زمان عوامل جوی (آب وهوایی) و خرابی روسازی راه، بر وقوع تصادفات در مسیرهای پرتردد استان خوزستان، بررسی و مدل سازی شد. اطلاعات هواشناسی و آمار تصادفات برای دوره آماری سال های 1391-1393 تهیه گردید و متغیرهای مستقل و وابسته به عنوان ورودی ها و خروجی های شبکه عصبی، در سه سطح تصادفات کل، تصادفات جرحی و خسارتی تعریف شدند. مدل سازی با نرم افزار Neuro Solution و به صورت پیش رو و بر اساس قاعده آموزش لونبرگ - مارکوات و تابع انتقال سیگموئیدی انجام شد. نتایج حاصل از معماری های مختلف نشان داد که شبکه عصبی طراحی شده، با ضریب تبیین بالا می تواند تعداد کل تصادفات را مدل سازی نماید. موثرترین مولفه ها بر ایجاد تصادفات در این مدل، شرایط آب وهوایی (هوای بارانی و ابری)، خرابی راه (شاخص PCI و خرابی غالب) و یک عامل دیگر (تعداد تصادفات جلو به جلو) به عنوان ورودی مدل بود. ورودی های موثر برای مدل سازی تصادفات خسارتی شامل تعداد تصادفات (جرحی و خسارتی)، آمار خرابی راه (PCI مسیرها و خرابی غالب) و شرایط آب وهوایی لحظه وقوع تصادف بود. دستیابی به ضریب تبیین بسیار بالا در این مدل نیز بیانگر توانایی شبکه عصبی معماری شده در مدل سازی تصادفات بود. نتایج به دست آمده نشان می دهد که با استفاده از متغیرهای معرفی شده می توان به پیش بینی تصادفات از نظر نرخ و شدت تصادفات (جرحی، فوتی یا خسارتی) پرداخت. همچنین تاثیر عوامل جوی بر وقوع تصادفات، واقعیتی انکارناپذیر بوده و باید به اصلاح مسیرها، افزایش ایمنی راه و اطلاع رسانی مناسب به رانندگان به منظور کاهش تصادفات در هنگام وقوع بارش و یا شرایط یخ بندان و مه اقدام نمود.
    کلیدواژگان: تصادفات، روسازی راه، شبکه عصبی مصنوعی، شرایط آب وهوایی، مدل سازی
  • شهاب حسن پور*، شهریار افندی زاده صفحات 157-185
    امروزه مدیریت سرعت برای دستیابی به ایمنی، مشکل اصلی برای بیشتر کشورهای دنیا محسوب می شود. یکی از موثرترین روش های مدیریت سرعت در سطح دنیا، استفاده از ابزارهای آرام سازی ترافیک است. آرام سازی ترافیک، مجموعه راهکارهایی به منظور کاهش سرعت و حجم ترافیک است و به دو روش مهندسی (فیزیکی) و غیرمهندسی (ادراکی) انجام می گیرد که مسلما دارای میزان تاثیرگذاری متفاوتی هستند. هدف از انجام تحقیق جاری، اولویت بندی انواع راهبردها، راهکارها و اقدامات آرام سازی ترافیک بر اساس سطح تاثیرگذاری است. با این رویکرد، گزینه های موجود با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی، اولویت بندی گردیده اند که این امر با طراحی و توزیع پرسشنامه در میان بیش از 50 کارشناس، استفاده از تحلیل زوجی با استفاده از نرم افزار EXPERT CHOICE انجام گردیده است. نتایج نشان می دهد که سرعت کاه و خط کشی های طولی با امتیاز 32/12 و 3/10 درصد به عنوان اثربخش ترین اقدامات و مسدودکننده های فیزیکی، قطری و جزایر برآمده در امتداد تقاطع با 64/2، 47/2 و 64/1 درصد به عنوان کم اثرترین اقدامات آرام سازی ترافیک محسوب می گردند
    کلیدواژگان: آرام سازی، ترافیک، سرعت، اولویت بندی، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
|
  • Ali Abdi, Ali Mahdavi Kuchaksarayi * Pages 9-37
    The researchers introduced various geometric designs for the fields. So far in Iran, despite the high exploitation of the field, precise studies have not been conducted on the subject of the study and comparison of its behavior. In this study, the values of time-delay traffic indicators, velocity and capacity of Aimsun traffic simulation were studied and compared. In the simulation done, there are seven cycling modes and some geometric characteristics such as the number of lines entering the field, Number of lines around the field, the angle of the branch (along the street), and the diameter of the central island of variable, and some other; line width, input radius to the field, the input speed to the field and the speed round the field are considered constant. Based on the results of this study, by increasing the number of street line (when the angle of the branch is 50 degrees, the number of line of the field is 3-line and the number of street line increases from 1 line to 2 lines), the delay increases by about 50 percent and the speed decreases by about 30 percent or by increasing the number of field line (when the angle of the branch is 70 degrees, the island diameter is 100 meters, the number of the street line of the 2- line and the number of field line increases from 2 lines to 3 lines), the delay will decrease by 12 percent and the speed will increase by about 10 percent. As the diameters increase (when the angle of the branch is 90 degrees, the number of the street line is 2-line and the number of the field line is 3-line), circulating situations that is more turning to right, the delay will decrease by 28 percent and the speed will increase by 16 percent and situations that is more turning to left, the delay will decrease by 36 percent and the speed will increase by 23 percent
    Keywords: 2-line field, 3-line field, branch angle, time-delay, Capacity
  • Mohsen Aboutalebi Esfahani *, Hosein Haghshenas, Milad Nouri Pages 39-62

    The field and

    purpose

    The increase in population growth and the expansion of the streets and, consequently, the rise of cars have increased the crowds, congestion, air pollution and also noise and become one of the major problems of metropolitan cities. Some of the main objectives of transportation management policies are included reducing vehicle numbers, reducing the travel time of public systems and improving access to the public system as absorption policy and fuel pricing, parking pricing and entering the city center as disposal policy. The pricing policy in the city’s central area (CBD) was one of these policies, and knowing its impact on controlling the entry of cars into the area is an important issue. So,The purpose of this research is to evaluate the reduction of the use of personal vehicles due to the pricing of the in the city’s central area (CBD) before and after the improvement of the public transportation system.

    Method

    In this study, since there is no possibility to observe the conditions for improving the public transportation system, so has been used the preference method and the information has been collected through in-person interview with personal vehicle users. With notice that the purpose of the trip was job for more than 50 percent and about 25 percent for purchase, the impact of cordon pricing and improving the public transportation system was examined for all travels, business trips and shopping trips. Interviewees responded to questions about travel characteristics, socio-economic characteristics, and their choice options in terms of pricing policies for personal vehicles.

    Findings

    The results show that with the existing public transportation and pricing of 40000 and 80000 rials , respectively , in 68 and 89 percent of trips, passengers have changed their personal vehicle and in terms of improving public transportation seystem are 93 and 98 percent respectively.

    Suggestions

     in improving and expanding public transportation systems take care, and then, pricing is to be used with the goal of reducing the loging cars and making money for further development of public transport.

    Keywords: Transportation Demand Management, Cordon Pricing, Choice of Travel Mode, Public Transportation, CBD (Central Business District)
  • Jalal Rezaeenour *, Younes Hasanzade, Emad Jamshidi Pages 63-83
    Roads, humans, vehicles and the environment have a significant role in accidents. Undoubtedly, road and its geometric and technical condition as an important part of traffic control plays an important role in the occurrence of accidents. Studies show that the correction or removal of accidental points has a significant impact on safety improvement and reduction of traffic accidents and reduction of damage. The present research is aimed to identify the incidental points in the roads of Moeslati in Qom province. The axis studied in this research is the freeway Qom-Tehran, which is one of the important axes of these two provinces and countries. This axis is 130 kilometers long and connects two centers of Qom province and Tehran province. In this research, VASPAS method, which is a multi-criteria decision-making technique, is used to identify the accidental points from among the 11 points of Qom-Tehran axis. Accidental points are prioritized according to three criteria: damage accident, injury accident and futile accident. All calculations have been done using MATLAB software that the relationship between the method of the VASPASS is written in its environment, and it is able to detect incident points with respect to input data. The obtained results show that the range of 0 to 5 km is the most accidental area in the Qom-Tehran axis, and areas 50 km up and 16-20 km are the second and third accidental areas, respectively, and the rest areas also are ranked. Finally, the index method was used for the validation of the proposed solution method of this research, and at the end Spearman correlation test was used to examine the similarity of the results. The test output shows high correlation of results (0.9). According to the analysis done, the points and areas wheretheir crash statistics are higher, it has more priority to carry out safety reforms and projects.
    Keywords: : Accident, Accidental Points, Multi-index decision, Coordinate index (EDP), Vasspas method
  • Iraj Barg Gol, Meysam Sayadi Gurabi *, Sakine Mirhoseyni Pages 85-125
    This research in the field of traffic accidents and traffic issues in terms of general health of the community is considered as a basic issue. Because the economic, psychological and health costs causesd by accidents sometimes more than the amount of financial resources needed to implement development plans, it can be effective in changing driving behavior and driving accidents rates. In the present study, While presenting a review of the hazardous driving effects caused by various factors in driving accidents, have been investigated the factors affecting drivers' hazardous behaviors. The research sample is 417 drivers from Rasht city. a modified version of the Manchester questionnaire has been used to assess the hazardous driving behavior. The NEO questionnaire was also used to measure personality dimensions. Other effective factors were collected using various studies. The analysis of hypotheses was done using the software of structural equations and path analysis method. According to the research findings, a significant relationship approved in social desirability, social norms, Legitimacy, lack of satisfaction of life, social need, neuroticism, extroversion, flexibility, agreement and conscientiousness. But the probability of detecting violation and hazardous driving was rejected
    Keywords: Driving behavior, hazardous driving, Social, individual factors, Manchester test, NEO, Rasht city
  • Mohammad Afrashte *, Seyed Abbas Tabatabayi Pages 127-156
    Because of the infrastructure and critical role of roads, the displacements made in them have an enormous impact on the economic growth of countries. In recent years, road accidents have increased dramatically due to the lack of standardization of vehicles and existing roads, environmental factors as well as roadside contributors. Failure to observe safety principles in geometric design and maintenance plan of roads has caused serious damages to the country. On the other hand, modeling of crashes and examining the variables affecting its occurrence has not been done to provide corrective options. Therefore, in this paper, with the help of the intelligent artificial neural network model, the simultaneous effect of atmospheric factors and road pavement collapse was investigated and modeled on the occurrence of accidents on the busy routes of Khuzestan province. Meteorological data and accidents statistics for the statistical period of 2011-2014 were prepared. Independent and dependent variables, as inputs and outputs of the neural network, were defined at three levels of total accidents, damage accidents and injuries accidents. The modeling was conducted using the Neuro Solution software as leading and based on the Levenburg-Marquardt training principle and Sigmoid axon transfer function. The results of various architectures showed that the designed neural network, with high explanatory factor, can model the total number of accidents. In this model, the most effective parameters on the creation of accidents were weather conditions (rain and cloudy weather), road failures (PCI index and prevailing failures), and another factor (the number of forward-facing crashes) as model inputs. For modeling of damage accidents, effective inputs included the number of accidents (damages and losses), road failures statistics (PCI paths and prevailing failures) and weather conditions at the moment of accident. The achievement of the high-level explanatory factor in this model also reflects the ability of the architectural neural network to model the crashes. The obtained results show that using the variables introduced, prediction of accidents can be used in terms of the rate and severity of accidents (incidence, fate or damage). Also, the impact of atmospheric factors on the occurrence of accidents is an undeniable fact, and it is necessary to modify the routes, increase road safety and inform the drivers, to reduce accidents during the occurrence of precipitation or frost and mist conditions
    Keywords: Accidents, Road pavement, Artificial Neural Networks, Weather Condition Modeling
  • Shahab Hassanpour *, Shahriar Afandizade Pages 157-185
    Today, speed management to achieve safety is a major problem for most countries in the world. One of the most effective methods of speed management in the world is the use of traffic relaxation tools. Traffic relaxation is a set of strategies for reducing the speed and volume of traffic, and they are carried out in two ways of engineering (physical) and non- engineering (perceptual)), which, of course, have different levels of influence. The purpose of current research is to prioritize the various strategies, strategies and measures of traffic relaxation based on the impact level. With this approach, existing options have been prioritized using the hierarchical analysis process method. This is done by designing and distributing a questionnaire among more than 50 experts using paired analysis using EXPERT CHOICE software. The results show that strain speedand longitudinal lines with a score of 12.26% and 10.3% are the most effective measures and physical blockers, diameter and islands rising along the intersection with 2.64%, 2.47% And 64.1% are considered the least effective traffic relaxation measures
    Keywords: relaxation, traffic, Speed, priority, hierarchical analysis process