فهرست مطالب

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 55 (مهر و آبان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/08
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیده فاطمه سیدصالحی، زهرا دشت بزرگی صفحات 1-8
    مقدمه
    اختلال خوردن یکی از عوامل نگران کننده سلامت عمومی است که به سرعت رو به افزایش می باشد. بنابراین پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی، نگرانی از تصویر بدنی و ناگویی خلقی با اختلال خوردن دانشجویان پرستاری انجام شد.
    روش کار
    این پژوهش مقطعی از نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل همه دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اهواز در سال تحصیلی 96-1395 بودند که از میان آنان 190 نفر با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. همه دانشجویان پرستاری پرسشنامه های ویژگی های شخصیتی، نگرانی از تصویر بدنی، ناگویی خلقی تورنتو و اختلال خوردن را تکمیل کردند. داده ها به کمک نرم افزار SPSS-19 و با روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با مدل همزمان تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد روان رنجورخویی (226/0 = r) ، وظیفه شناسی (194/0 = r) ، نگرانی از تصویر بدنی (451/0 = r) و ناگویی خلقی (392/0 = r) با اختلال خوردن رابطه مثبت و معنادار و برونگرایی (217/0- = r) و سازگاری (313/0- = r) با اختلال خوردن رابطه منفی و معنادار داشتند (01/0 > P). متغیرهای پیش بین یعنی ویژگی های شخصیتی، نگرانی از تصویر بدنی و ناگویی خلقی به طور معناداری توانستند 9/38 درصد از تغییرات اختلال خوردن دانشجویان پرستاری را پیش بینی کنند (389/0 = R2) که در این مدل نگرانی از تصویر بدنی بیشترین نقش را در پیش بینی اختلال خوردن دانشجویان پرستاری داشت (550/0 = β).
    نتیجه گیری
    نتایج حاکی از اهمیت ویژگی های شخصیتی، نگرانی از تصویر بدنی و ناگویی خلقی در پیش بینی اختلال خوردن دانشجویان پرستاری بودند. بنابراین مسئولان و برنامه ریزان به نشانه های متغیرهای مذکور توجه و بر اساس آنها برنامه های مناسبی برای کاهش اختلال خوردن دانشجویان پرستاری طراحی و اجرا کنند.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، نگرانی از تصویر بدنی، ناگویی خلقی، اختلال خوردن، دانشجویان پرستاری
  • اقای حسن اسدزاده، اقای وحید مجدیان ، خانم آرمان آزادی، خانم معصومه بستامی، اقای علیرضا بستامی صفحات 9-15
    مقدمه
    درچند دهه اخیر، ایجاد و پرورش مهارت های یادگیری خودتنظیمی درجوانان به یکی ازاهداف آموزشی تبدیل شده است. بنابراین هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه ادراک ازشیوه های فرزندپروری ادراک شده باخودتنظیمی تحصیلی دانش آموزان بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع همبستگی و در زمره تحقیقات توصیفی می باشد. جامعه پژوهش را کلیه دانش آموزان دبیرستانی شهر مشهد تشکیل می دهند تعداد کل آزمودنی ها 217 نفر بود که از این تعداد 93 نفر دختر (43 درصد) و 124 نفر پسر (57 درصد) بودند. همچنین از تعداد کل آزمودنی ها 75 نفر (6/34 درصد) در مقطع اول دبیرستان، 72 نفر (2/33 درصد) در مقطع دوم دبیرستان و 70 نفر (3/32 درصد) در مقطع سوم دبیرستان مشغول به تحصیل بودند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک (جنس، سن، تحصیلات و…) مقیاس ادراک شیوه های والدین POPS و پرسشنامه خودتنظیمی SRİ-S بودند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد، به ترتیب میانگین و انحراف استاندارد متغیر درگیری مادر 08/8 ± 79/33، حمایت از خودمختاری مادر 08/8 ± 87/30، گرمی مادر 34/6 ± 32/30، همچنین درگیری پدر 34/6 ± 41/32، حمایت از خودمختاری پدر 21/7 ± 41/32، گرمی پدر 55/6 ± 16/30 است که نشان دهنده نرمال بودن توزیع داده ها است. میانگین و انحراف استاندارد متغیر خودتنظیمی 83/14 ± 58/96 است که نشان دهنده نرمال بودن توزیع داده ها است.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج بدست آمده ازاین پژوهش شایسته است والدین راآگاه نمودو سبک های صحیح فرزندپروری رابه صورت جزوه، کارگاه آموزشی، جلسات خاص وغیره به آنهاآموزش داد.
    کلیدواژگان: شیوه های فرزند پروری ادراک شده، خود تنظیمی، دانش آموز
  • مهین عسگری، اشکان فعله کار ، انسیه زارعی، فاطمه میرزا حسینی، امید امانی صفحات 16-23
    مقدمه
    همراستا با ارائه درمان های سنتی همچون دارودرمانی در درمان افسردگی، امروزه روش های نوینی به منظور کاهش علائم و نشانگان خلقی این اختلا ارائه شده است که از جمله آنها درمان های موج سومی همچون درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می باشد. پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و تحریک الکتریکی فراجمجمه ای با جریان متناوب بر علائم خلقی بیماران افسرده انجام گردید.
    روش کار
    طرح پژوهش حاضر شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش در برگیرنده کلیه بیماران مبتلا به اختلال افسردگی مراجعه کنندگان به مراکز روانشناسی و روانپزشکی شهر بندرعباس بود و نمونه پژوهش نیز در برگیرنده 45 نفر از این افراد بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (ACT) و تحریک الکتریکی فراجمجمه ای با جریان متناوب (TACS) و کنترل گمارده شده و داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه افسردگی بک گردآوری شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و استنباطی (تحلیل کواریانس تک متغیره) استفاده گردیده و داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار تحلیل آماری SPSS V. 23 تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    تحلیل داده ها نشان دهنده آن بود که میانگین پس آزمون گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد 13/12، گروه درمان با تحریک فراجمجمه ای 86/17 و گروه کنترل 00/26 بوده و بین گروه آزمایش با درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و تحریک الکتریکی فراجمجمه ای با جریان متناوب با گروه کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0>P). همچنین در مقایسه این دو درمان، داده های بدست آمده نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر علائم افسردگی اثرات بیشتری را داشتند.
    نتیجه گیری
    با در نظر داشتن یافته های این پژوهش می توان گفت که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به عنوان یکی از رویکردهای نوین روانشناسی اثرگذاری بالایی در کاهش علانم بیماری افسردگی داشته و می توان آن را به عنوان یک مداخله بالینی سودمند همراستا با درمان های دیگر به کار گرفت.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، تحریک الکتریکی فراجمجمه ای با جریان متناوب، افسردگی
  • شیرین پولادی، طیبه شریفی ، ناصر باقری صفحات 24-31
    مقدمه
    والدین اولین افرادی هستند که در سنین حساس رشد کودک، بیشترین تعامل را با او دارند و نقش مهمی را در رشد روانی-اجتماعی او ایفا می کنند. هدف از پژوهش حاضر، تعیین تاثیر آموزش مادران به روش بارکلی بر رابطه والد-کودک دانش آموزان دارای اختلال کمبود توجه-بیش فعالی (attention deficit/hyperactiv disorder یا ADHD) پایه های اول، دوم و سوم ابتدایی شهرکرد بود.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و گروه گواه بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر پایه های اول، دوم و سوم ابتدایی مبتلا به ADHD شهرکرد در سال تحصیلی 95-1394 بود. از میان آنها 38 دانش آموز با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب و به دو گروه آزمایش (19 نفر) و گروه گواه (19 نفر) گمارده شدند. قبل از ارائه مداخله هر دو گروه آزمایش و گواه پرسشنامه رابطه کودک-والد را به عنوان پیش آزمون تکمیل کردند. سپس، گروه آزمایش تحت مداخله آموزش والدین به روش بارکلی در طی 10 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفت اما گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای این پژوهش شامل مقیاس ارزیابی تشخیص بیش فعالی Vanderbilt-فرم معلم و فرم والدین، پرسشنامه رابطه کودک-والد و مصاحبه بالینی بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 16 وآزمون تحلیل واریانس چند متغیری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس یک متغیری نشان داد که این روش آموزش والدین بر تعارض (000/0 = P و 26/61 = F) ، نزدیکی (000/0 = P و 12/59 = F) ، وابستگی (003/0 = P و 00/10 = F) و نمره کل (000/0 = P و 66/88 = F) اثر مثبت و معنی داری داشت. بنابراین یافته های تحقیق گویای بهبود معنی دار رابطه والد-کودک در گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه می باشد.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش حاضر و نیز در نظر گرفتن پژوهش های قبلی می توان چنین نتیجه گرفت که این مداخله در بهبود رابطه والد-کودک کودکان دارای ADHD موثر است. پژوهش حاضر به روانشناسان، مشاوران، روانپزشکان و خانواده ها در دست یابی و شناخت روش های اصلاحی و درمانی ایمن در جهت بهبود رابطه والد-کودک کمک می کند.
    کلیدواژگان: آموزش مادران به روش بارکلی، رابطه والد-کودک، کمبود توجه-بیش فعالی
  • آزاده غنی زاده، علی شاکر دولق صفحات 32-38
    مقدمه
    پرستاران به عنوان مراقبین بهداشتی بایستی نقش خود را در مراقبت از سلامت، بهداشت و آموزش جامعه، مدیریت سیستم بهداشتی، مراقبت از بیماران ایفا کنند. پژوهش حاضر با هدف مقایسه تحمل و استرس ادراک شده در پرستاران بخش روانپزشکی و مراقبت های ویژه شهر ارومیه در سال 1395 انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه از نوع علی – مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کلیه پرستاران بخش های روانپزشکی و مراقبت های ویژه شهر ارومیه بود که از میان آنها 149 پرستار با روش نمونه نمونه گیری تصادفی خوشه ایبه عنوان نمونه آماری، انتخاب و به پرسشنامه های تحمل بیماران نواک و گست (1998) و استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1983) پاسخ دادند سپس داده های بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS و با روش های آماری تی دو مستقل و مانوا مورد تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    تحلیل آماری نشان داد که میزان تحمل بیماران و تمام ابعاد آن به جز تحمل وابسته به زمان در بین پرستاران دو گروه تفاوت معناداری درسطح 05/0 > P وجود دارد بطوریکه میانگین میزان تحمل در پرستاران بخش مراقبت های ویژه نسبت به پرستاران بخش روانپزشکی بیشتر است. همچنین در مولفه استرس ادراک شده میانگین پرستاران بخش مراقبت های ویژه به صورت معنی داری 05/0 > P بیشتر از میانگین بخش روانپزشکی است.
    نتیجه گیری
    مطابق با یافته های این پژوهش، افراد شاغل در بخش های ICU نسبت به پرستاران بخش روانپزشکی میزان تحمل و استرس بیشتری دارند. نتیجه گیری به عمل آمده مشخص نمود با توجه به فشارهای روانی پرستاران، آموزش جهت کاهش استرس و افزایش کیفیت مراقبت می تواند موثر باشد.
    کلیدواژگان: تحمل بیماران، فشار روانی، پرستاران، بخش روانی، مراقبت های ویژه
  • مریم سپهری نژاد، پیمان حاتمیان صفحات 39-44
    مقدمه
    از آنجایی که پرستاران با دشواری های زیادی در محیط کار روبه رو هستند، بنابراین پژوهش حاضر با هدف پیش بینی افکار خودکشی بر اساس دشواری تنظیم هیجان و اجتناب تجربی درپرستاران انجام شد.
    روش کار
    پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی پرستاران شهر کرمانشاه در سال 1396 بود که به روش نمونه گیری خوشه ایتعداد 220 نفر از بین آنها به عنوان نمونه انتخاب شد، ابزارهای پژوهش شامل؛ پرسشنامه افکار خودکشی بک، مقیاس دشواری تنظیم هیجان گراتز و روئمر وپرسشنامه اجتناب تجربیبوند و همکاران بود. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده آزمون های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون و به وسیله نرم افزار SPSS-22 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج یافته های پژوهش نشان داد که رابطه معناداری بین دشواری تنظیم هیجان و اجتناب تجربی با افکار خودکشی وجود داشت. همچنین یافته ها حاکی از آن بود که متغیرهای پیش بین همگی با هم می توانند 33 درصد تغییرات افکار خودکشی را پیش بینی کنند، بر این اساس دشواری تنظیم هیجان با ضریب تاثیر 41/0 و اجتناب تجربی نیز با ضریب تاثیر 29/0 توان پیش بینی افکار خودکشی را دارند، که این روابط در سطح 001/0 > P معنادار بودند.
    نتیجه گیری
    بنابراین می توان نتیجه گرفت که دشواری تنظیم هیجان و اجتناب تجربی توان پیش بینی افکار خودکشی در پرستاران را دارند. پس پیشنهاد می شود که مسئولین حوزه سلامت به این نکته توجه کنند.
    کلیدواژگان: افکار خودکشی، دشواری هیجان، اجتناب تجربی، پرستار
  • اکرم سادات سادات حسینی صفحات 45-50
    مقدمه
    بر اساس تفکر اسلامی انسان دارای ابعاد جسمی و روحی است که پرستاری از او دارای مشخصه های خاص خود را می یابد. بنابراین هدف از این مطالعه معرفی پارادایم حکمت بجای مراقبت در فرآیند پرستاری است.
    روش کار
    این تحقیق به شیوه نظریه پردازی واکر و اوانت انجام شده است و مدل مفهومی پرستاری با دیدگاه اسلامی را ارائه کرده است.
    یافته ها
    در این تحقیق مشخصه پرستاری اسلامی حکمت معرفی شد. حکمت یعنی هر چیز را انچنان که هست باید شناخت و کارها را آنچنان که باید انجام داد. در نتیجه انسان موجودی حکیم است که هم نیازهای فطری خود را می شناسد و هم در صورت مواجهه با مشکل بصورت حکیمانه مشکل خود را حل می نماید. در دیدگاه اسلامی بیماری فاجعه ای نیازمند سازگاری و مراقبت نیست بلکه رخدادی در زندگی فرد است که سبب ارتقا و تعالی بیمار و پرستار خواهد شد. بنابراین فرآیند مراقبت به چاره جویی تغییر می کند که هدفش بالفعل کردن خصوصیات بالقوه فرد است که با هدف ارتقا توانمندی پرستاری و مددجو انجام می گردد.
    نتیجه گیری
    بر اساس این دیدگاه، علم پرستاری باید طوری طراحی گردد که زمینه ساز رشد استعدادها و کمالات انسان باشد. بنابراین اگر هدف پرستاری را پرستاری حکیمانه در نظر بگیریم پرستاران وظیفه دارند در سه حیطه ارائه خدمات سلامتی به مددجویان آگاهی و دانش اولیه را بر اساس دیدگاه خدامحورانه ارائه دهند و در نهایت بایدها و نبایدهای مراقبتی را نیز بر همین اساس طراحی نمایند.
    کلیدواژگان: پرستاری، اسلام، حکمت، انسان
  • خانم زهرا عبادی نژاد، خانم مریم رسولی *، خانم علی دشتگرد، اقا فاطمه محلی، خانم سید مصطفی محسنی زاده صفحات 51-59
    مقدمه

    سرطان بعنوان یکی از بیماری های شایع و روز افزون در سراسر جهان شناخته شده است. این بیماری با اثرات متعددجسمی و روانی همراه است. از جمله این اثرات می توان به افسردگی اشاره کرد. حرکات موزون راهی موثر برای کاهش افسردگی به حساب می آید. این مطاله مروری با هدف تاثیر حرکات موزون بر افسردگی کودکان مبتلا به سرطان انجام شد.

    روش کار

    : این مطالعه با مرور سیستماتیک منابع منتشر شده و در دسترس داخلی و خارجی با کلمات کلیدی افسردگی، کودک مبتلا به سرطان، حرکات موزون، در فاصله سال های 2000 تا 2014، در پایگاه های اطلاعاتی ProQuest، Scopus، PubMed، Elsevier، SID و Iran Medex انجام شد. از بین 42 مقاله متعدد به دست آمده، 11 مقاله فارسی و 6 مقاله انگلیسی مرتبط با حرکات موزون بر افسردگی کودکان مبتلا به سرطان انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج مطالعات نشان داد که برای کاهش و کنترل افسردگی شیوه های متعدد غیر دارویی وجود دارد. از جمله شیوه های غیردارویی کاهش افسردگی به حرکات موزون، موسیقی درمانی، نور درمانی اشاره شده بود. ولی حرکات موزون به عنوان شیوه ای غیر دارویی، آسان، در دسترس و با بکارگیری جسم و روح فرد افسرده راهی موثر است.

    نتیجه گیری

    در نهایت می توان نتیجه گرفت که حرکات موزون باعث کاهش افسردگی، استرس، افزایش پیروی کردن کودکان از روش های درمانی می گردد بنابراین توصیه می شود پرستاران کودکان به خصوص پرستاران شاغل در بخش انکولوژی از شیوه هنر درمانی نظیر حرکات موزون جهت کاهش مشکلات روانی ناشی از سرطان از جمله افسردگی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: کاهش افسردگی، کودکان مبتلا به سرطان، حرکات موزون
  • معصومه علی پور گنجینه کتاب، سیدامیرحسین پیشگویی، مریم جدید میلانی صفحات 60-71
    مقدمه
    بیماران تحت همودیالیز باید از نیازهای خودمراقبتی خود آگاه باشند برنامه های خودمراقبتی بر پایه تئوری های پرستاری تطابق بیمار با وضعیت مزمن بیماری را راحت می کند. این مطالعه جهت تعیین تاثیر برنامه آموزش خودمراقبتی براساس تئوری خود- تعالی Reed در بیماران تحت همودیالیز انجام شد.
    روش کار
    پژوهش حاضر به صورت کارآزمایی کنترل دار تصادفی شده با دو گروه آزمون و کنترل که بر روی 60 بیمار تحت همودیالیز، مرکز 122 تختخوابی همودیالیز بیمارستان امام رضا (ع) تبریز در سال 96-1395 انجام گرفت. روش نمونه گیری، به صورت نمونه گیری تصادفی ساده بود. ابزار گردآوری اطلاعات، 3 پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک، نیازسنجی آموزشی و خود- تعالی بود که قبل از مداخله و دو هفته بعد از مداخله توسط هر دو گروه تکمیل شد. به گروه آزمون 6 جلسه آموزش چهره به چهره 30-25 دقیقه ای، یک بار در هفته، به صورت فردی با مشارکت بیمار، براساس تئوری خود- تعالی Reed و نیازسنجی آموزشی داده شد و در جلسه آخر کتابچه آموزشی ارائه شد. جهت آنالیز داده ها از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون تی مستقل و تی زوجی) و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات خود- تعالی بعد از مداخله در گروه آزمون بیشتر از گروه کنترل بود، تفاوت معناداری بین میانگین نمرات خود- تعالی بعد از مداخله در هر دو گروه مشاهده شد (001/0 > P).
    نتیجه گیری
    مراقبت های پرستاری مبتنی بر خودمراقبتی براساس تئوری خود- تعالی Reed با هزینه کم و بدون نیاز به خدمات پیشرفته بالینی، سبب افزایش سطح سلامت بیماران تحت همودیالیز می گردد.
    کلیدواژگان: تئوری خود- تعالی، آموزش خودمراقبتی، بیماران تحت همودیالیز، نیازسنجی آموزشی
  • پروانه خفتان، فاطمه غلامی جم ، برزو امیرپور، ملیحه عرشی، مصطفی اقلیما، مهدی رهگذر صفحات 72-78
    مقدمه
    سبک زندگی مرتبط با سلامت و انگ از موضوعات مورد توجه در مدل کیفیت زندگی بیماران صرع است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش مولفه های سبک زندگی سلامت محور در پیش بینی انگ اجتماعی در افراد مبتلا به صرع است.
    روش کار
    روش این مطالعه همبستگی و جامعه آماری پژوهش کلیه افراد مبتلا به صرع که به درمانگاه صرع بیمارستان امام حسین تهران مراجعه کرده بودند. 145 نفر از افراد مبتلا به صرع، به روش نمونه گیری مبتنی بر هدف و بر اساس معیارهای ورود به پژوهش، انتخاب شده و به چک لیست مشخصات دموگرافیک، مقیاس انگ در افراد مبتلا به صرع و هم چنین مقیاس سبک زندگی در افراد مبتلا به صرع پاسخ دادند. اطلاعات به دست آمده در محیط نرم افزار SPSS V. 16 و به کمک آزمون های آماری از قبیل ضریب هم بستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    بین سبک زندگی مرتبط با سلامت و مولفه های آن با انگ مرتبط با بیماری صرع، رابطه منفی معناداری مشاهده شد، از مجموع مولفه های سبک زندگی، تنها سه عامل روابط بین فردی و اجتماعی، کنترل عوارض جانبی داروها و مدیریت استرس توانستند به طور معناداری 5/48 درصد از تغییرات انگ در افراد مبتلا به صرع را پیش بینی کنند.
    نتیجه گیری
    به منظور کاهش سطح انگ مرتبط با بیماری صرع، طراحی و اجرای مداخلاتی برای بهبود مولفه های سبک زندگی از جمله روابط بین فردی و اجتماعی، کنترل عوارض جانبی داروها و تمرینات آرام سازی و کاهش استرس توصیه می شود.
    کلیدواژگان: سلامت، سبک زندگی مرتبط با سلامت، انگ مرتبط با سلامت، صرع
  • غلامرضا رجبی ، شهلا مولوی، منصور سودانی صفحات 79-89
    مقدمه
    غم و غصه های پس از زایمان در اکثریت زنان در دو هفته بعد از زایمان با نشانه های ملامت، خلق ناپایدار، گریه کردن، اضطراب، بی خوابی، اشتهای ضعیف و بی قراری رخ می دهد. این پژوهش با هدف تعیین تاثیر درمان شناختی–رفتاری در کاهش میزان افسردگی و افزایش رضایت زناشویی اختلال افسردگی پس از زایمان در دو زن مراجعه کننده به مرکز مشاوره روان آسا در شهر اهواز انجام گرفت.
    روش کار
    این پژوهش از نوع طرح تجربی تک موردی خط پایه چندگانه بود. دو زن مبتلا به اختلال افسردگی پس از زایمان همراه با همسرانشان با روش نمونه گیری هدفمند-داوطلب، مصاحبه تشخیصی بالینی، پرسشنامه افسردگی پس از زایمان ادینبورگ و بر اساس ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند. دو زن مبتلابه اختلال افسردگی پس از زایمان در مراحل خط پایه، درمان و پیگیری 1 ماهه پرسشنامه فرم کوتاه افسردگی بک (BDI-13) و مقیاس رضایت زناشویی را تکمیل کردند. تحلیل داده ها با استفاده از ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا (RCI) و درصد بهبودی انجام شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان دادند که تاثیر بهبودی نسبی درمان شناختی-رفتاری در کاهش افسردگی زن اول 17/24 درصد و در زن دوم 92/20 درصد و در افزایش رضایت زناشویی زن اول 74/34 درصد و در زن دوم 20/30 درصد بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها این درمان در کاهش افسردگی و افزایش رضایت زناشویی به طور نسبی موثر است. لذا پیشنهاد می شود که درمانگران و پرستاران روانی از این درمان برای بهبود نسبی و کاهش نشانه های زنان مبتلا به افسردگی پس از زایمان استفاده کنند.
    کلیدواژگان: درمان شناختی-رفتاری، افسردگی پس از زایمان، افسردگی، رضایت زناشویی
|
  • Seyyedeh Fatemeh SeyyedSalehi , Zahra DashtBozorgi Pages 1-8
    Introduction
    Eating disorder is one of the most alarming public health issues that is rising rapidly. Therefore, present research aimed to investigate the relationship of personality characteristics, body image concern and alexithymia with eating disorder of nursing students.
    Methods
    This research was a cross-sectional from type of correlation. The population included all nursing students of Islamic Azad University of Ahvaz branch in 2016-17 academic years that from them 190 person were selected through simple random sampling method. All nursing students completed the questionnaires of personality characteristics, body image concern, Toronto alexithymia and eating disorder. Data was analyzed with using of SPSS-19 software and with Pearson correlation and multiple regression with enter model.
    Results
    The results showed neuroticism (r = 0.226), conscientiousness (r = 0.194), body image concern (r = 0.451) and alexithymia (r = 0.392) had a positive and significant relationship with eating disorder and extroversion (r = -0.217) and agreeableness (r = -0.313) had a negative and significant relationship with eating disorder (P < 0.01). The predictor variables means personality characteristics, body image concern and alexithymia significantly can predict 38/9 percent of variance of eating disorder of nursing students (R2 = 0.389) that in this model the body image concern have a most role in the predicting of eating disorder of nursing students (β = 0.550).
    Conclusions
    The results indicated the importance of personality characteristics, body image concern and alexithymia in predicting eating disorder of nursing students. Therefore, officials and planers are paying attention to the symptoms of these variables and design and implement appropriate programs to reduce the eating disorder of nursing students
    Keywords: Personality Characteristics, Body Image Concern, Alexithymia, Eating Disorder, Nursing Students
  • Hassan Assad Zadeh Mr, Vahid Majdian Mr , Arman Azadi Mrs, Masoumeh Bastami Mrs, Alireza Bastami Mr Pages 9-15
    Introduction
    In recent decades, created and regulated learning skills in young people has become one of the educational goals. The purpose of this study was to investigate the relationship between perceived parenting styles perceived by students were taught self-regulation.
    Methods
    This descriptive correlational study and research is one. The study population included all high school students in Mashhad constitute the total number of subjects was 217, of which 93 females (43%) and 124 boys (57%) were also the total number of subjects n = 75 (34/6 percent) in one of high school, n = 72 (33/2 percent) in Second grade of high school, and n = 70 (32/3 percent) in the third grade of high school, studying Bvdnd. Tool collect information questionnaire demographic data (gender, age, education, etc.) and the scale of perceived parental practices pops and self-regulation questionnaire SRİ-S.
    Results
    The results indicated that the mean and standard deviation of the intervention variables were 33.78 ± 8.08, maternal self-determination was 30.87 ± 8.8, 30.32 ± 34.3 grams, 32.41 ± 6, support for self-determination is 32.41 ± 7. 21.7, the mean gram is 60.16 ± 6.55, which indicates the normal distribution of data. The mean and standard deviation of the self-regulation variable is 96.58 ± 14.83 which indicates the normal distribution of data.
    Conclusions
    Based on the results obtained from this study is Suitable Parents will be informed and the right style of parenting as pamphlets, workshops, special sessions and others taught them
    Keywords: Parenting Style, Perceived Self-Regulation, Student
  • Mahin Asghari , Ashkan Faleh kar , Ansie Zaree , Fateme Mirza hoseini , Omid Amani Pages 16-23
    Introduction
    Along with providing traditional therapies such as medication for the treatment of depression, modern methods have been proposed to reduce symptoms and mood syndromes, including third wave therapy, such as acceptance and commitment therapy. The aim of this study was to Comparison of the efficacy of acceptance acceptance commitment therapy and electrical stimulation with alternating current on mood symptoms in depressed patients.
    Methods
    The present study was a quasi-experimental design with pre-test, post-test and control group. The statistical population of the study consisted of all patients with depressive disorder referring to psychiatric and psychiatric centers of Bandar Abbas. The sample consisted of 45 persons who were selected using available sampling method and randomly divided into two experimental groups Acceptance and Commitment (ACT) therapy and TACS and control electron microscopy are used and the data are collected using Beck Depression Inventory. Using descriptive statistics (mean, standard deviation, and inferential) Single-variable covariance analysis) and with the help of software Yale SPSS V.23 statistical analysis was performed.
    Results
    Data analysis indicated that the mean post-test of the acceptance and commitment-based treatment group was 12.13%, the group with over-stimulation excitation was 17/86 and the control group was 26%, and between the experimental group with admission and commitment therapy and There was a significant difference between the control group and the control group (P <0.05). Also, comparing these two treatments, acceptance and commitment therapy had more effects on depressive symptoms.
    Conclusion
    Considering the findings of this study, acceptance and commitment therapy as one of the new approaches to psychology has been shown to be effective in reducing the severity of depression and can be used as a useful clinical intervention in combination with other therapies
    Keywords: acceptance acceptance commitment therapy, electrical stimulation, mood symptoms, depressed patients
  • Shirin Poladi , Tayyebe Sharifi , Naser Baghery Pages 24-31
    Introduction
    Parents are the first ones to interact with child during the most critical growth years. They play a key role in child's psychosocial development. This article aimed to study the effect of mother training using Barkley's Method on parent-child relation improvement of 1st, 2nd, and 3rd grade elementary students diagnosed with ADHD of Shahre Kord, Iran.
    Methods
    This is an experimental study with pretest, posttest, and control groups. The statistical population consisted of all female and male, 1st, 2nd, and 3rd grade elementary students diagnosed with ADHD in the academic year 1394-95. A total of 38 students were enrolled as the sample using random sampling. They were split in two groups (Experiment (19) and Control (19)). Prior to the intervention, both groups completed the Parent-Child Questionnaire as the pretest. Then, the experiment group underwent a total of ten 90-minute parent training sessions. Control group did not receive any training. The data were collected using Vanderbilt ADHD Diagnostic Scale, Parent-Child Relations Questionnaire (PCR), and Clinical Interviews. To analyze the data, the SPSS software, version 23 and MANOVA was used.
    Results
    According to the findings and previous studies, it is concluded that intervention was effective in parent-child relations of students diagnosed with ADHD. This study helps to psychologists, counselors, psychiatrists, and families in achieving and understanding modification techniques and safe therapy to improve parent-child relationship.
    Keywords: Mother Training by Barkley's Method, Parent-Child Relations, ADHD
  • Azade Ghanizade , Ali Shaker Dioulagh Pages 32-38
     
    Introduction
    Nurses' Health care workers should be the same as its role in health care, health and education, health system management, patient care play. Nurse in building an important relationship with the patient and supportive care he has an important role. The present study aimed to compare the tolerability and Perceived Stress in the psychiatric ward and intensive care nurses was conducted in Urmia in 1395.
    Methods
    This was causal-comparative study. The population consisted of all nurses psychiatric wards and intensive was urmia city that sample 149 nurses in psychiatric wards and intensive care hospitals in Urmia with random cluster sampling method using two sample t-test and MANOVA (multivariate analysis of variance) were analyzed. The tools used in this study to evaluate the tolerability and nurses were stress tolerance questionnaire Novak and Guest (1998) and perceived stress Cohen et al (1983).
    Results
    Statistical analysis showed that the tolerability of patients in all its dimensions including tolerance development, physical development, social tolerance and tolerance, but tolerance emotionally dependent on time Nurses, intensive care nurses on average more than psychological and Average component of stress in intensive care unit nurses for psychiatric nurses is significantly higher than average.
    Conclusions
    According to the results of this study, the tolerability of patients and stress in intensive care nurses on average more than psychological. The conclusion does indicate According to tolerate stress in nurses, Learn to reduce stress and increase quality of care can be effective
    Keywords: Tolerance, Psychological Pressure, Nurses, Psychiatric Ward, Intensive Care Unit
  • Maryam Sepehreinjad , Peyman Hatamian Pages 39-44
    Introduction
    Since nurses, there are many difficulties in the workplace, the present study aimed to predict suicidal ideation based on the emotional dysregulation and experimental avoidance in nurses.
    Methods
    The present study was descriptive-correlational. The statistical population of the study consisted of all nurses in Kermanshah city in 2017that were selected by cluster sampling. 220 of them were selected as the sample. The research tools included Beck's suicidal thoughts questionnaire, Gratz and Roemer's emotional dysregulation Scale, and. Experimental avoidance by Bond and colleagues questionnaire. The collected data were analyzed using Pearson correlation and regression analysis by SPSS-22 software.
    Results
    The findings of the research showed that there was a significant relationship between the emotionaldysregulation and experiential avoidance with suicidal thoughts. Also, the findings indicated that predictive variables could predict 33% of changes in suicidal ideation, thus, the difficulty of adjusting the emotion with an effect coefficient of 41% and experimental avoidance, with a coefficient of effect of 29% Nasal suicidal thoughts, which were significant at the level of P < 0.001.
    Conclusions
    Therefore, it can be concluded that the emotional dysregulation and experiencing the avoidance of Forecast suicidal thoughts in nurses.So it is suggested that the health authorities pay attention to this point.
    Keywords: Suicidal Thoughts, Emotional Dysregulation, Experiencing Avoidance, Nurses
  • Akram sadat Sadat hoseini Pages 45-50
    Introduction
    In Islamic view, human have two aspect body and spirit. The aim of this research is introduce of Hekmat instead of care for nurses that was explained based on Islamic view.
    Methods
    the method of this research was Walker and Avant theory construction.
    Methods
    Nursing of human being based on this view is Hekmat. The definition of Hekmat is how is everything exactly and what have to do everything true. Then human being know needs of his nature and solve the problems herself.
    Results
    The disease is not a tragic event that human must be adopted with it but it is a normal event that cause that must be caused human transcendence. In Islamic view nursing care change seeking remedy. The aim of this nursing is empowerment of client and nurses.
    Conclusions
    Nursing discipline redesigned to intellectual nursing for human transcending. Then nurse’s duty is taking health services based on Islamic ontology and nursing process is designed based on all needs of human beings
    Keywords: Nursing, Islam, Hekmat (Intellect), Human being
  • Zahra Ebadinejad Mrs, Maryam Rassouli Mrs, Ali Dashtgard Mrs, Fatemeh Mohalli Mr, Seyed Mostafa Mohsenizadeh Mrs Pages 51-59
    Introduction

    Cancer is known as one of the most common and growing diseases around the world. This disease is associated with various physical and mental effects. One of these effects can be depression. Rhythmic movements are an effective way to reduce depression. This review was conducted with the aim of influencing the Rhythmic movement on depression in children with cancer.

    Methods

    This study is a systematic review of published and available internal and external sources of keyword depression, a child with cancer, and rhythmic movements between 2000 and 2014 in ProQuest, Scopus, PubMed, Elsevier, SID and Iran databases. Medex was done.
    Out of 42 articles, 11 Persian articles and 6 English articles related to Rhythmic Movements on depression in children with cancer were studied.

    Results

    The results of the study showed that there are several non-pharmacological approaches to reducing and controlling depression. Among the non-prescriptive methods of reducing depression were rhythmic movements, music therapy, and light therapy. But rhythmic movements are effective as a non-drug, easy, accessible to a depressed person.

    Conclusions

    Finally Rhythmic movements reduce depression, stress, and increase children's compliance with therapeutic regimens. Therefore, it is recommended that nurses in the children's section, especially oncology, use artistic techniques to reduce psychiatric problems caused by cancer, such as depression

    Keywords: Reducing Depression, Children with Cancer, Rhythmic Movements
  • Masoomeh AliPour Ganjineh Ketab , Seyed Amir Hossein Pishgooei , Maryam Jadid Milani Pages 60-71
    Introduction
    Patients under hemodialysis should be aware of their self- care needs. Self- care programs make it easy for patients to adapt to the chronic condition of nursing theory based on nursing theories. This study was performed to determine the effect of self- care education program on Reed self- trandence theory in undergoing hemodialysis patients.
    Methods
    This study was a randomized controlled trial with two groups of intervention and control that was performed on 60 patients undergoing hemodialysis, a 122-bed center of hemodialysis in Imam Reza Hospital in Tabriz during 2016-2017. Sampling method was simple random sampling. Data collection tools were 3 demographic information questionnaires, educational needs assessment and self- trandence, which were completed before and two weeks after the intervention by both groups. The intervention group received 6 sessions of face to face training (30-25 minutes), once a week, individually with patient participation, based on Reed's self- trandence theory and educational needs and was presented at the last session of the booklet. For data analysis, descriptive and inferential statistics (independent t-test and paired t-test) were used and analyzed using SPSS software version 22.
    Results
    The mean of self- trandence scores after intervention in the group intervention was higher than that of the control group. There was a significant difference between the mean scores of self- trandence after intervention in both groups (P < 0.001).
    Conclusions
    Self- care nursing care based on the theory of Reed self- trandence with low cost and without the need for advanced clinical services, increases the health of patients under hemodialysis
    Keywords: Self- trandence Theory, Self- trandence, Self- care Education, Patients under Hemodialysis, Educational Needs Assessment
  • Parvaneh Kheftan , Fatemeh Gholami Jam , Borzoo Amirpour , Maliheh Arshi , Mostafa Eghlima , Mehdi Rahgozar Pages 72-78
    Introduction
    Health related life style and health related stigma are among the components of health related quality of life in people with epilepsy. The purpose of current study is to investigate the role of health related life style in predicting of epilepsy related stigma.
    Methods
    This study used a descriptive correlational methodology. The study population consisted of all people with epilepsy who were referred to epilepsy clinic of Imam Hossein in Tehran. Among this study population 145 participants according to formula selected based on purposive sampling and inclusion criteria. These participants answered to Demographic checklist, stigma related epilepsy and life style of people with epilepsy. Collected data were analysis with SPSS software, using Pearson correlation coefficient and regression.
    Results
    There is a negative relationship between health related life style and its component and epilepsy related stigma. The results of regression analysis showed that among all components of health related life style, interpersonal and social relationship, side effect control, stress management and relaxation are predicting 48/5 percentage of health related stigma variations in people with epilepsy.
    Conclusions
    In order to reduce the level of epilepsy – related stigma, it is recommended to design and implement interventions which can improve social and personal relationship, drug side effect control and stress management
    Keywords: Health, Health Related Life–style, Health Related Stigma, Epilepsy
  • Gholamreza Rajabi , Shahla Molavi , Mansor Sudani Pages 79-89
    introduction: This research aimed to examine the effect of cognitive–behavioral therapy in reducing depression and increasing marital satisfaction in two women referred to Ravan Asa counseling center of Ahvaz city.
    Methods
    Two women with postpartum depression disorder in companion with their husbands were selected using purposive-voluntary sampling method, clinical structures interview, and Edinburgh Postpartum Depression Inventory and in accordance with the inclusion and exclusion criteria. The research plan was single case empirical plan multiple baseline. Two women with postpartum depression disorder participated in cognitive–behavioral therapy and in baseline, therapy and following a month stages, and completed Short form of the Beck Depression Inventory (BDI-13) and Marital Satisfaction Scale. Data analysis was conducted using visual depiction, Reliable Change Index (RCI), and recovery percent.
    Results
    The findings showed that the effect of partial recovery percent of cognitive-behavioral therapy for the first woman in decreasing depression was 24.17% and in the second woman was 20.92% and in increasing marital satisfaction in first woman 34.74% and in second woman 30.20%.
    Conclusions
    Thus, according to the findings, can say that the therapy is effective in reduce depression and increase marital satisfaction in women with postpartum depression disorder. Therefore, it is recommended that therapists and psychiatric nurses use this treatment to improve the relative and reduce the symptoms of depression in women with postpartum depression
    Keywords: Cognitive-Behavioral Therapy, Postpartum Depression, Depression, Marital Satisfaction