فهرست مطالب

رهیافت - پیاپی 70 (تابستان 1397)

نشریه رهیافت
پیاپی 70 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد امین قانعی راد صفحه 1
    در این مطالعه به بررسی تمایزات برای تفاوت بخشیدن به جنبه های شناختی و اجتماعی کار علمی پرداخته شده است. تفاوت عمده بین ساخت های اجتماعی مورد بحث در این مقاله، درجه نهادی شدن است. این عامل در رابطه با توسعه علمی اهمیت زیادی دارد. از آنجا که علم اساسا با ساختارهای شناختی روبه رو بوده و توسط دانشمندان در سطوح متفاوتی عمل می کند، در این بررسی به توسعه شناختی پرداخته شده و دو قسم آن مورد بررسی قرار گرفته است. در تخصص های پژوهشی که نهادی شدن شناختی و اجتماعی پایینی دارند تعداد زیادی از داده ها به وسیله تجمعات کوچکی تولید می شود که لزوما به هم پیوسته و منسجم نیستند. در انتهای این مقاله چنین نتیجه گرفته شده که هویت یابی دانشمندان از حوزه های پژوهشی و تخصص هایشان باید در پرتو یک تحلیل ادبیاتی یکپارچه شود.
  • لیلا نعمتی انارکی، سید کاظم ملکوتی، مسعود ناصری پور صفحه 21
    طی سه دهه پژوهشی تاکنون با وجود موفقیت در تولیدات کمی علمی، کیفیت آنها از نظر توسعه مرزهای دانش و اثربخشی نتایج پژوهشی در شاخص های توسعه کشور ارتقای مطلوبی نداشته است. چرا همزمان با افزایش تولید مقاله ها، به کیفیت آن توجه نشده است؟ چرا همزمان به اثربخشی علم تولید شده بر جامعه بهاء داده نشده است؟ این پرسش ها و پرسش های دیگر از این گونه مواردی است که نگارندگان به آن خواهند پرداخت. در این میان آیا گذشته پژوهشی کشور قابل نقد است یا می توان آن را نقض کرد و این که آیا در سه دهه پژوهشی کشور به اثربخشی تولیدات علمی در توسعه کشور و نظام مدیریت تحقیقات کشور پرداخته شده است یا خیر. هدف از پژوهش حاضر بررسی سه دهه پژوهش در کشور، بررسی دو دیدگاه متفاوت از گفتمان روز در حوزه پژوهش و آسیب شناسی حوزه پژوهش و در نهایت ارائه راهکارهای مختلفی است که می تواند مسیر را هموار کند. آنچه مسلم است بررسی کلی دو پارادایم کمی و کیفی نشان از آن دارد که پژوهش های ایران در گسترش مرزهای دانش، قابلیت اثرگذاری اندکی بر توسعه جامعه داشته اند. بنابراین، ظرفیت های موجود پژوهشی کشور این انتظار را ایجاد می کند که همزمان با افزایش حمایت مالی از پژوهش، ضمن حفظ روند رو به رشد کمی مقاله های علمی؛ نظام پژوهشی کشور به نحوی مدیریت شود که به رشد کیفی مقاله ها و نیز ارتقای شاخص های توسعه جامعه بپردازد که جوانه های آن در چند سال اخیر رشد و نمو کرده است. ایجاد ساختار های مورد نیاز در راستای فناوری و تجاری سازی تحقیقات زمینه های مناسبی برای تغییر پارادایم و نظام مدیریت پژوهشی کشور فراهم کرده است. واکاوی عمیق تر این مسئله نیازمند پژوهش های کاربردی گسترده تر هم از دیدگاه و نگرش مدیران عالی نظام تحقیقاتی کشور و هم نگرش پژوهشگران خواهد بود.
    کلیدواژگان: اثر بخشی پژوهش ها توسعه تولیدات علمی دانشگاه صنعت کمیت کیفیت
  • مهربان هادی پیکانی، مهدی نصر اصفهانی صفحه 37
    ظهور فناوری زندگی بشر را دستخوش تغییرات ژرفی ساخته است. این پدیده در عین رفاهی که برای انسان دارد؛ عامل بحران ها و مشکلاتی نیز شده است. روش جدید ، به امری سراپا متفاوت از گذشته بدل شده و آنچه در پیش گرفته تغییر ابعادی از جهان ماست و این ما را وامی دارد تا سوال هایی درباره ارتباط آن با انسان و اجتماع بپرسیم؛ و این که آیا هنوز می توان بر این قائل بود که فناوری، پدیده ای پسینی است؛ و این نگاه و جهان بینی ماست که مسیر آن را تعیین می کند؟ و یا دارای مفهوم پیشینی بوده که فارغ از اهداف، جهان بینی و اراده انسان، ارتباط دیگری میان ما و جهان به وجود می آورد؟ به همین منظور در این مقاله در ابتدا به تشریح ذات و ماهیت فناوری و رابطه آن با انسان از نگاه فلاسفه و اندیشمندان این حوزه و واکاوی رابطه انسان و فناوری در قالب فلسفه فناوری کلاسیک و انتقادات وارده به آن پرداخته است که منجر به ظهور دیدگاه فلسفه فناوری معاصر شده است. در ادامه با پیدایش مباحث اخلاقیات در فناوری از این منظر رابطه بین انسان و فناوری را مورد کنکاش قرار خواهیم داد؛ و در نهایت به تشریح رابطه انسان و فناوری و نقش فناوری در توسعه منابع انسانی و مهارت آموزی کارکنان و بیان کشاکش های موجود میان آموزش های سنتی و سیستم آموزشی مبتنی بر فناوری و چالش های موجود در آموزش کارکنان بر پایه فناوری در سازمان ها خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: آموزش کارکنان، انسان، فناوری، ماهیت و چالش فناوری
  • مهتاب پورآتشی صفحه 51
    بحث کارآفرینی از مباحث مطرح و مهمی است که توجه بسیاری را به خود جلب کرده است و کشورهای مختلف برای توسعه کارآفرینی سیاست ها و اقدام های مختلفی اتخاذ کرده اند. در ایران نیز همچون سایر کشورها به این موضوع توجه شده است. با این حال، برای موفقیت هرچه بیشتر، بهره مندی از تجربیات کشورهای پیشرفته از اهمیت قابل توجهی برخوردار است. هلند یکی از پیشرفته ترین اقتصادهای جهان را داراست. بر این اساس، مقاله حاضر با هدف بررسی کارآفرینی و دانشگاه کارآفرین در هلند به رشته تحریر درآمده است و تاکید مقاله بر سه محور روندها، سیاست ها، و اقدام هاست. مطالعه به صورت توصیفی و تحلیلی نگاشته شده و گردآوری داده ها با استفاده از اطلاعات موجود در سایت های رسمی و اسناد و مدارک مربوط صورت گرفته است. در مقاله حاضر، علاوه بر تشریح سیمای کلی کشور هلند؛ داده های آماری مرتبط با ادراک کارآفرینانه، نگرش کارآفرینی، نیت کارآفرینی و فعالیت کل کارآفرینی مرحله اول؛ به بررسی اقدام های یکی از دانشگاه های برتر کارآفرین در هلند پرداخته شده است. یافته ها حاکی از آن بود که دولت هلند ارزش بسیاری برای کارآفرینی قائل است و سیاست های هلند در زمینه کارآفرینی در چند بخش متمرکز شده است که عبارت اند از: تامین مالی، فناوری و نوآوری، بین المللی سازی، آموزش و ساده سازی مقررات. کارآفرینی در چشم انداز و ماموریت های دانشگاهی تصریح شده و دانشگاه اقدام های ویژه ای در خصوص آموزش کارآفرینی و تعاملات با صنعت انجام داده است.
    کلیدواژگان: آموزش، آموزش عالی، ارتباط با صنعت، دانشگاه کارآفرین، هلند، کار آفرینی
  • سیدامیرحسین طیبی ابوالحسنی، محمد خدا بخشی صفحه 67
    امروزه حوزه مدیریت منابع انسانی فشارهای زیادی را برای تغییر، تجربه می کند. دگرگونی در اقتصاد، جهانی شدن، تنوع داخلی و فناوری؛ نیازهای جدیدی برای سازمان ایجاد کرده اند. این نیازهای جدید برای سازمان، در برخی جهات به طور کامل خلاق است و سازمان را به جلو پیش می برند و گاهی هم مضر و نابودکننده می شوند. اکثر این چالش ها، فرصت های زیادی را نیز برای منابع انسانی و سازمان ایجاد کنند. هدف این مقاله، بررسی برخی از چالش و فرصت هایی است که آینده مدیریت منابع انسانی را تحت تاثیر قرار می دهد. در این میان با بررسی های صورت گرفته بین المللی، مشخص شد عامل اقتصاد دانش محور، نمود بیشتری در این حوزه دارد که در این مقاله سعی شده به صورت توصیفی تحلیلی، این موضوع را مورد نقد و بررسی قرار داده و در نهایت پیشنهادهایی نیز برای استفاده موثر از این شرایط ارائه شود.
    کلیدواژگان: اقتصاد دانش محور، چالش، مدیریت منابع انسانی، منابع انسانی
  • آمنه راه جو، حمید دلیلی، عبد الرضا نوروزی چاکلی صفحه 85
    هدف از این مقاله که با روش اسنادی به انجام رسیده، ارائه سیاهه ای از معیارهای ارزیابی نمایه های تخصصی الکترونیکی است. به این منظور، متون چاپی و الکترونیکی که به ارزیابی نمایه ها پرداخته اند مورد مطالعه قرار گرفته اند و معیارهایی که به صورت پراکنده در متون گوناگون در خصوص ارزیابی نمایه ها وجود دارد شناسایی و گردآوری شد. علاوه بر این، برخی از معیارها به طور مستقیم از طریق مراجعه و بررسی نمایه ها شناسایی شد. به این ترتیب، بر اساس این که معیارها کدامین ابعاد و قابلیت های نمایه ها را مورد توجه قرار می دهند، تمامی آنها در هشت طبقه کلی طبقه بندی شدند و در نهایت، سیاهه ای از معیارهای ارزیابی نمایه های تخصصی الکترونیکی ارائه شد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، معیارهای ارزیابی، نمایه های تخصصی
  • سیدعلی اصغر رضوی، میثم عاقلی، فتانه ترکاشوند صفحه 97
    تحقیق حاضر، با هدف مطالعه رابطه بین مدیریت کیفیت جامع بر مدیریت دانش انجام گرفته است. به منظور سنجش مدیریت کیفیت جامع از مدل مالکوم بالدریج، شامل شش مولفه رهبری، برنامه ریزی استراتژیک، مشتری مداری، مدیریت فرایند، مدیریت منابع انسانی و تجزیه و تحلیل اطلاعات استفاده شده است. مدیریت دانش نیز شامل پنج فرایند کسب دانش، ایجاد دانش، اشتراک دانش، ذخیره دانش و کاربرد دانش در نظر گرفته شده است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش در زمره تحقیقات توصیفی– پیمایشی قرار می گیرد. جامعه آماری تحقیق حاضر کلیه مدیران، سرپرستان و کارشناسان سازمان اسناد و کتابخانه ملی بوده است. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده شده است، که با توجه به جامعه 866 نفری کارکنان حجم نمونه مورد نیاز پژوهش 266 نفر محاسبه شده است. ابزار گردآوری در این پژوهش ، پرسشنامه استاندارد بود که پایایی این پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 896/0 تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده از نرم افزار مدل سازی معادلات ساختاری Smart PLS استفاده شد. بر اساس یافته های پژوهش، فقط میان مولفه رهبری و مدیریت دانش در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ارتباط مثبت و معناداری وجود داشت و ارتباط سایر مولفه های مدیریت کیفیت جامع با مدیریت دانش تایید نشده اند.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی استراتژیک، مدیریت دانش، مدیریت منابع انسانی، مدیریت کیفیت جامع
|
  • Mohammad Amin Ghaneirad Page 1
    This study examines the distinctions to differentiate the cognitive and social aspects of the work of science. The major difference between the social constructs discussed in this paper is the degree of institutionalization. This factor is important in relation to scientific development. Since science is essentially cognitive structures and it is operated by scientists at different levels, this study has been devoted to cognitive development and two parts of them were investigated. In the research specializations where cognitive and social integration are low, a large number data is generated by small gatherings that are not necessarily consistent and coherent. At the end of this paper, it is concluded that the identification of scientists from their research domains and their specializations should be integrated in the light of a literary analys
    Keywords: Scientific Specialties Cognitive, Social Aspects Research Areas Institutionalization
  • Leila NematiAnaraki , Seyyed Kazem Malakouti , masoud naseri pour Page 21
    Over the past three decades of research, despite the success of scientific quantitative production, their quality has not improved in terms of developing the knowledge boundaries and the effectiveness of research results in the country's development indicators. As the article production increased, why did not pay attention to the quality of articles? And simultaneously, why the value of the effectiveness of produced science on the society did not take into consideration? These questions and the other ones of this kind are the cases that the writers will review. In the meantime, whether the country's past research can be criticized, or whether it can be violated, and whether in the three decades of research the country has been affected by the effectiveness of scientific production in the development of the country and the system of research management in the country. The purpose of this research is to investigate the three decades of research in the country, to examine two different perspectives from discourse of the day in the field of research and pathology of the field of research, and finally to present various strategies that can pave the way. It is obvious that the general survey of quantitative and qualitative paradigms shows that Iran's research in extending the knowledge boundaries has little effect on the development of society. Therefore, the existing capacities of research of the country create the expectation that along with increasing the financial support for research, while maintaining the growth of scientific papers numbers, the research system of the country will be managed in a way that will contribute to the quality of the articles as well as to promote the development indicators of society that it’s buds have grown over the last few years. Creating the required structures for technology and commercialization of research has provided the appropriate fields to change the paradigm and the research management system of the country. A deeper analysis of this issue will require more extensive applied research from both the views and attitudes of the top executives of the research system of the country and the researchers' at
    Keywords: Research Effectiveness , Development, Scientific Production , University , Industry , Quantity, Quality
  • mehraban hadi peykani , mehdi nasr esfahani Page 37
    The advent of technology brought profound changes into the human life. This phenomenon, despite of having welfare for human, caused some crises and problems as well. The new method has been converted to a totally different thing than the past, and it is looking forward to change some dimensions of our world which make us to ask questions about its relations with human and society; and whether it still believes that the technology is a posteriori phenomenon, and that it is our view and worldview that determines its path? And or it had the prior concept that regardless of goals, worldview and man's will; there is another connection between us and the world? In this paper, at first the nature and quiddity of technology and its relation with human from the viewpoint of philosophers and intelligentsia of this field and the investigation of human and technology relationship in the form of classical technology philosophy and the criticisms directed to it, which led to the advent of contemporary viewpoint of technological philosophy. Following the previous section, we will explore the relation between human and technology from the view of the genesis of morality in technology; and at the end we will describe the relationship between human and technology and the role of technology in developing the human resources and their abilities, and we will declare the struggles which are existing between the traditional training and the technological based training system, and the challenges in employees training based on technology in organizations will be discusse
    Keywords: Employee Training, Human, Technology , Nature, Quiddity of Technology
  • mahtab pour atashi Page 51
    The entrepreneurship issue is one of the important topics that has attracted a lot of attention and different countries adopted various policies and actions for developing of entrepreneurship. In Iran, as in other countries, this issue has been addressed. However, for attending more success, it is important to consider the experiences of advanced countries. Netherlands has one of the most advanced economies in the world. Accordingly, this article aims to study entrepreneurship and Entrepreneurial University in Netherlands, with emphasis on three dimensions including trends, policies, and actions. The study was written in descriptive and analytical format and the data were collected by using the available information on official sites and related documents and evidences. In this paper, besides describing the general attitude of Netherlands country; the statistical data related to entrepreneurship perception, entrepreneurship attitudes, entrepreneurship intention, and the whole entrepreneurship activity of the first stage were studied. In addition, the activities of one of the leading entrepreneurial universities in the Netherlands was studied. The findings show that the Dutch government appreciates the entrepreneurship a lot and Dutch policies focus on entrepreneurship in several areas: financing, technology and innovation, internationalization, education, and simplification of regulations. Entrepreneurship has been highlighted in university mission and vision. In addition, the University has taken special actions regarding entrepreneurship education and interactions with industry
    Keywords: Education, Higher Education , Relationship with Industry , Entrepreneurial University , Netherlands , Entrepreneurship
  • Seyed AmirHossein Tayebi Abolhasani , mohammad khoda bakhshi Page 67
    Today, human resource management1 experiences a lot of pressure to change. Revolutions in economy, globalization, internal diversity and technology have created new needs for the organization. These new requirements for the organization are, in some respects, completely creative and lead to the advancement of the organization and sometimes it can be harmful and destructive. Most of these challenges provide many opportunities for human resources and organization. The purpose of this article is to examine some of the challenges and opportunities that affect the future of HRM. With international surveys, it was found that the factor of knowledge-based economy is more glowing in this area which in this paper, it was tried to analyze this issue descriptively and finally, suggestions for effective use of this conditions to be presented.
    Keywords: Knowledge-based Economy, Challenge, Human Resources Management, Human Resources
  • amene rahjo , hamid dalili , Abolreza Norouzi Chakali Page 85
    The purpose of this paper, which has been accomplished through the documentary method, is to provide a checklist of the criteria for evaluating electronic specialized indexes. For this purpose, the printed and electronic texts that have been evaluated for the indexes have been studied and the criteria that have been scattered in various texts regarding the evaluation of the indexes have been identified and collected. In addition, some of the criteria were directly identified by referencing and reviewing the indexes. In this way, based on the criteria for which dimensions and capabilities of the indexes are considered, they are all categorized into eight classes, and finally, a checklist of the criteria for evaluating the specialized e-indexes was presented.
    Keywords: Evaluation, Evaluation Criteria, Specialized Indexes
  • seyyed ali asghar razavi , fattaneh torkashvand Page 97
    The presented investigation was performed to study the relationship between the comprehensive quality management and knowledge management. In order to evaluate the overall quality management, Malcolm Baldrige's model was utilized with six components of leadership, strategic planning, customer orientation, process management, human resources management and information analysis. The knowledge management also includes five processes of knowledge acquisition, knowledge creation, knowledge sharing, knowledge storage, and knowledge use. From the view of practical purpose and method, this research is stored in descriptive - survey research. The statistical population of the study was all managers, supervisors and experts of the National Library and Documentation Organization. To determine the sample size, the Cochran formula was used and according to the sample population of 866 employees, 266 persons were computed for the required sample size. The data collection instruments were standard questionnaire which their reliabilities were confirmed using Cronbach's alpha coefficient of 0.896. Structural equation modeling software Smart PLS was used for data analysis. According to the research findings, there was a positive and significant relationship between the leadership component and knowledge management in the National Library and Documentation Organization and the relationship between other components Comprehensive QM management with KM is not approved.
    Keywords: Strategic Planning , Knowledge Management, Human Resources Management , Comprehensive Quality Management