فهرست مطالب

فیزیولوژی گیاهان زراعی - پیاپی 38 (تابستان 1397)

نشریه فیزیولوژی گیاهان زراعی
پیاپی 38 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد کوچک زاده* ، علیرضا ابدالی مشهدی، وحیده بدوی صفحات 5-21
    به منظور مطالعه عملکرد ارقام مختلف گلرنگ در تراکم های مختلف کاشت، این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک‏های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان در سال زراعی 95-1394 اجرا شد. عوامل آزمایش شامل چهار رقم (گلدشت، صفه، اصفهان و فرامان) و تراکم بوته در چهار سطح (20، 30، 40 و 50 بوته در مترمربع) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که افزایش بوته در واحد سطح سبب کاهش معنی دار تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، عملکرد دانه و عملکرد روغن در واحد سطح در تمامی ارقام شد. تراکم بر وزن هزار دانه اثر معنی دار نداشت. ارقام گلدشت و فرامان نسبت به دو رقم دیگر بالاترین وزن هزار دانه را داشتند. بیش ترین عملکرد دانه و روغن به ترتیب با متوسط 2253 و 680 کیلوگرم در هکتار در تراکم 30 بوته در متر مربع و رقم صفه به دست آمد. اگرچه در این تراکم عملکرد دانه با تراکم 40 بوته اختلاف معنی داری نشان نداد. با افزایش تراکم، تعداد طبق در بوته و تعداد دانه در طبق به ترتیب 37 و 22 درصد و عملکرد دانه و روغن به ترتیب 14 و 30 درصد کاهش یافت. به طورکلی نتایج نشان داد تعداد طبق در بوته و تعداد دانه در طبق مهم ترین اجزای عملکرد دانه و روغن بودند. بر اساس نتایج به دست آمده ارقام صفه و اصفهان با تراکم 30 بوته در متر مربع را می توان برای کشت گلرنگ در خوزستان توصیه نمود.
    کلیدواژگان: پروتئین دانه، تعداد طبق در بوته، روغن دانه و عملکرد دانه
  • خوشناز پاینده* ، مانی مجدم، نازلی دروگر صفحات 23-37
    به منظور بررسی اثر کاربرد عناصر ریزمغذی بر عملکرد کمی و کیفی گیاه کلزا در شرایط تنش خشکی، این تحقیق در سال زراعی 97-1396 در شهرستان حمیدیه به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل تنش خشکی در دو سطح آبیاری مطلوب، قطع آبیاری در مرحله خورجین دهی در کرت های اصلی و محلول پاشی کود کامل ریزمغذی در چهار سطح شامل عدم محلول پاشی (شاهد) ، و محلول پاشی با غلظت های دو در هزار، چهار در هزار لیتر، شش در هزار (سی سی در لیتر) در کرت های فرعی بودند. نتایج نشان داد که اثر تنش خشکی و محلول پاشی عناصر ریزمغذی بر عملکرد دانه، تعداد دانه در خورجین، وزن هزار دانه درصد روغن و عملکرد روغن معنی دار بود. بیش ترین عملکرد دانه در تیمار آبیاری مطلوب (با میانگین 3110/7 کیلوگرم در هکتار) و کم ترین عملکرد دانه (با میانگین 2280/22 کیلوگرم در هکتار) به تیمار قطع آبیاری در مرحله خورجین دهی اختصاص یافت. نتایج نشان داد که با افزایش در سطوح محلول پاشی عناصر ریزمغذی عملکرد دانه، درصد روغن و عملکرد روغن افزایش یافت. بیش ترین این صفات از آبیاری مطلوب و محلول پاشی شش در هزار به دست آمد که با تیمار چهار در هزار تفاوت معنی داری نداشت. بیش ترین عملکرد دانه (با میانگین 3290/4 کیلوگرم در هکتار) در تیمار آبیاری مطلوب و محلول پاشی چهار در هزار به دست آمد. در مجموع می توان بیان نمود که به منظور دست یابی به حداکثر عملکرد کمی و کیفی در مناطق خشک و نیمه خشک می باید آبیاری در تمامی مراحل رشد به ویژه در مرحله زایشی انجام شود، لذا کشت گیاه کلزا با محلول پاشی عناصر ریزمغذی به میزان چهار در هزار در شرایط رطوبتی مناسب پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: درصد روغن، عملکرد دانه، آبیاری و عملکرد روغن
  • شهرام طاهری، احمد غلامی* ، حمید عباس دخت، حسن مکاریان صفحات 39-58
    به منظور بررسی پاسخ عملکرد، اجزای عملکرد و کیفیت دانه ارقام گلرنگ به تنش کم آبی و پرایمینگ بذر با اسید سالیسیلیک آزمایشی به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و طی دو سال (95-1394) در مرکز تحقیقات کشاورزی شاهرود انجام شد. کرت اصلی شامل آبیاری در سه سطح بر اساس میزان تبخیر از تشتک تبخیرکلاس A شامل: عدم تنش کم آبی (60 میلی متر تبخیر) ، تنش کم آبی ملایم (120 میلی متر تبخیر) و تنش کم آبی شدید (180 میلی متر تبخیر) و کرت فرعی ترکیبی از دو فاکتور ارقام گلرنگ (گلدشت، سینا و صفه) و پرایمینگ بذر (بذور تیمارشده با اسید سالیسیلیک و بذور تیمار نشده) بود. نتایج تجزیه مرکب نشان داد که تنش کم آبی باعث کاهش معنی دار صفات مورد بررسی ارقام گلرنگ در مقایسه با عدم تنش کم آبی شد، به طوری که تنش شدید کم آبی باعث کاهش ارتفاع بوته (15 درصد) ، عملکرد دانه (29 درصد) ، تعداد طبق در بوته (21 درصد) ، تعداد دانه در طبق (22 درصد) ، وزن طبق (17 درصد) ، درصد مغز دانه (5 درصد) ، درصد روغن دانه (4 درصد) ، عملکرد روغن (36 درصد) و کلروفیل کل (32 درصد) و افزایش درصد پروتئین دانه (4 درصد) و میزان کاروتنوئید (17 درصد) نسبت به شرایط عدم تنش شد. نتایج تجزیه مرکب بیان گر بهبود صفات مورد بررسی در تیمار پرایمینگ نسبت به بذور شاهد در هر دو شرایط تنش و عدم تنش کم آبی بود. برهم کنش سال با آبیاری و رقم اثر معنی داری بر عملکرد دانه و عملکرد روغن داشت، به طوری که بیش ترین عملکرد دانه از رقم گلدشت و بیش ترین عملکرد روغن از رقم صفه در شرایط عدم تنش به دست آمد.
    کلیدواژگان: خشکی، درصد پروتئین و درصد مغز دانه
  • امین مرادی اقدم، سعید سیف زاده* ، امیر حسین شیرانی راد، سید علیرضا ولد آبادی، حمیدرضا ذاکرین صفحات 59-76
    به منظور بررسی برخی خصوصیات فیزیولوژیکی و عملکرد دانه ارقام کلزا تحت قطع آبیاری و تاریخ های مختلف کاشت، آزمایشی به صورت فاکتوریل اسپلیت پلات بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه پژوهشی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در طی سال های زراعی 94-1393 و 95-1394 اجرا شد. در این آزمایش تاریخ کاشت (15 مهر و 10 آبان) و قطع آبیاری (آبیاری نرمال (شاهد) و قطع آبیاری از مرحله خورجین دهی به بعد) به عنوان کرت های اصلی و 6 رقم کلزا شامل: BAL4, BAL1, HW2, HW1, SW102 و OKAPI (رقم شاهد) به عنوان کرت های فرعی در نظر گرفته شدند. صفات مورد اندازه گیری شامل مقدار کلروفیل a، b و کل، دمای کانوپی، مقاومت روزنه ای، محتوای نسبی آب برگ، عملکرد بیولوژیک و دانه بودند. نتایج نشان داد که بالاترین محتوای نسبی آب برگ مربوط به رقم SW102 و تاریخ کاشت 15 مهرماه (91/64 درصد رطوبت) ، در شرایط آبیاری معمول (88/87 درصد رطوبت) و کم ترین محتوای نسبی آب برگ مربوط به تاریخ کاشت 10 آبان و تنش خشکی (78/59 درصد رطوبت) برای همه ارقام بود که این موضوع نشان دهنده مقاومت به خشکی بالای همه ارقام مورد مطالعه بود. بالاترین عملکرد دانه مربوط به دو رقم SW102 و HW1 به مقدار 3876/9 و 3801/1 کیلوگرم در هکتار و تاریخ کاشت 15 مهر در شرایط آبیاری معمول (5060 کیلوگرم در هکتار) بود. با توجه به این که مقدار عملکرد دانه در تاریخ کاشت 10 آبان و آبیاری نرمال 3114 کیلوگرم در هکتار و در تاریخ کاشت 15 مهر و تنش خشکی، 3929 کیلوگرم در هکتار بود. به عنوان یک نتیجه اظهار می کنیم که در شرایط آب و هوایی معتدل سرد، تاریخ کاشت دارای اهمیت بیش تری نسبت به عامل آبیاری در آزمایش ما بود.
    کلیدواژگان: دمای کانوپی، کلروفیل و محتوای آب نسبی برگ
  • لیلا مرادی، رئوف سید شریفی* ، سعید خماری صفحات 77-93
    به منظور بررسی تنش شوری و تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد بر فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت، میزان کلروفیل و شاخص سطح برگ گیاهچه چاودار، آزمایش فاکتوریلی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه ی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1395 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شوری در چهار سطح شامل عدم اعمال شوری به عنوان شاهد و شوری 25، 50 و 75 میلی مولار با نمک NaCl و تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد در چهار سطح شامل عدم تلقیح بذر به عنوان شاهد، تلقیح بذر با سودموناس، آزوسپریلیوم و کاربرد توام سودموناس و آزوسپریلیوم بودند. نتایج نشان داد که بیش ترین فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانت (همچون کاتالاز، پراکسیداز و پلی فنل اکسیداز) در تلقیح توام سودموناس و آزوسپریلیوم و در شوری 75 میلی مولار و کم ترین آن ها در حالت عدم اعمال شوری و عدم تلقیح بذر با باکتری های محرک رشد به دست آمد. با افزایش شوری خاک، محتوای کلروفیل a، b، کلروفیل کل و شاخص سطح برگ کاهش یافت و روند عکسی در حالت تلقیح بذر با باکتری های محرک رشدی مشاهده شد. حداکثر سدیم در ریشه و اندام هوایی در بالاترین سطح شوری در حالت عدم تلقیح بذر با باکتر ی های محرک رشد و کم ترین آن در پایین ترین سطح شوری و تلقیح بذر با آزوسپریلوم و سودوموناس به دست آمد. به نظر می رسد کاربرد توام باکتری های محرک رشد می تواند به عنوان یک ابزار مناسب برای کاهش سدیم در ریشه و اندام هوایی و افزایش شاخص سطح برگ، میزان کلروفیل a، b و کلروفیل کل چاودار تحت تنش شوری باشد.
    کلیدواژگان: رنگدانه های فتوسنتزی، شاخص سطح برگ و کلرید سدیم
  • محمد نبی ایلکایی* ، شهرام مهری، زهرا اسپیدکار، محمد حسین انصاری صفحات 95-110
    حاصلخیزی خاک نقش مهمی در جذب عناصر غذایی توسط گیاه بازی می کند که مهم ترین عامل حاصلخیزی خاک، افزایش ماده آلی خاک می باشد. به همین منظور آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در اراضی اطراف شهرستان صومعه سرا انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل سطوح مصرف ورمی کمپوست (بدون کود، 5 و 10 تن در هکتار) و استفاده از باکتری های محرک رشد گیاه (عدم تلقیح، ازتوباکتر و آزوسپریلوم) برای تلقیح بذر بودند. نتایج نشان داد که برهمکنش ورمی کمپوست و باکتری بر مقدار کلروفیل برگ، تعداد پنجه، طول بوته، تعداد دانه پر در خوشه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد شلتوک در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. حداکثر عملکرد شلتوک از تیمار 10 تن در هکتار ورمی کمپوست + آزوسپریلوم با میانگین 7096 کیلوگرم در هکتار به دست آمد، که نسبت به تیمار شاهد، به میزان 31/28 درصد و تیمار 10 تن در هکتار مصرف ورمی کمپوست + عدم تلقیح، به میزان 27/47 درصد افزایش نشان داد. همچنین حداکثر غلظت فسفر و پتاسیم دانه از تیمار 10 تن در هکتار ورمی کمپوست + آزوسپریلیوم به دست آمد، درحالی که بیش ترین غلظت نیتروژن دانه از تیمار 5 تن در هکتار ورمی کمپوست + ازتوباکتر، مشاهده شد. بنابراین با توجه به نتایج به دست آمده برای حصول حداکثر عملکرد برنج، کاربرد 10 تن در هکتار ورمی کمپوست به همراه تلقیح بذر با آزوسپریلوم پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آزوسپریلوم، ازتوباکتر، فسفر، کمپوست و نیتروژن
  • نرگس دولتمند شهری* ، ایرج طهماسبی، مسعود حق شناس صفحات 111-131
    به منظور بررسی پاسخ فیزیولوژیکی گیاهچه های ذرت به دماهای خارج از آستانه گیاه در غلظت های سالیسیلیک اسید، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار (شرایط کنترل شده اتاقک رشد) در آزمایشگاه فیزیولوژی دانشگاه کردستان در سال 1392 اجرا شد. عامل اول پنج سطح دما (25، 30، 35، 40 و 45 درجه سلسیوس) و عامل دوم چهار سطح محلول پاشی سالیسیلیک اسید (صفر، 1/5، 2/5 و 5 میلی مولار) بود. نتایج بیانگر اثر معنی دار سالیسیلیک اسید، دما (P<0. 01) و برهم کنش این دو عامل بر ظرفیت فتوسنتزی (سطح و وزن خشک برگ، رنگیزه های فتوسنتزی (کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل) ) و صفات بیوشیمیایی (نشت یونی برگ و پرولین) بود. محتوای نسبی رطوبت برگ تحت برهمکنش دما و سالیسیلیک اسید قرار نگرفت. با افزایش غلظت سالیسیلیک اسید محتوای نسبی رطوبت برگ روندی افزایشی و با افزایش دما روندی کاهشی داشت. بر اساس نتایج برهم کنش تحت دما های بالاتر از 35 درجه سلسیوس (40 و 45 درجه سلسیوس) ظرفیت فتوسنتزی و محتوای نسبی رطوبت برگ کاهش و نشت یونی و پرولین افزایش یافت. نتایج همچنین نشان داد تا دمای 35 درجه سلسیوس افزایش غلظت سالیسیلیک اسید تا پنج میلی مولار و تحت دما های 40 و 45 درجه سلسیوس، تا 2/5 میلی مولار باعث بهبود سطح برگ، رنگیزه های فتوسنتزی و افزایش پرولین بود. با توجه به نتایج کلی تحت دما های خارج از آستانه تحمل، گیاهچه های ذرت دچار تنش شدید شدند و سالیسلیک اسید تا غلظت 2/5 میلی مولار تا حدودی باعث تعدیل تنش گرمایی شد. پیشنهاد می شود این آزمایش پس از چند بار تکرار آزمایشگاهی در سطح مزرعه تحت تاریخ های مختلف کشت از نظر دمایی اجرا شود.
    کلیدواژگان: پرولین، تنش دمای بالا، رنگیزه های فتوسنتزی و سالیسیلیک اسید
  • مجید صفری عربی، شهرام لک* ، عادل مدحج، محمودرضا رمضان پور، حمیدرضا مبصر صفحات 133-144
    فسفر نقش مهمی در رشد و نمو گیاه کلزا ایفا می کند. با این وجود در یک دوره زمانی کوتاه، دو سوم کودهای شیمایی فسفاته مصرفی به شکل غیر قابل دسترس در خاک تثبیت می شود. لذا تنها راه استفاده از فسفر تجمع یافته در اراضی، به کارگیری کودهای بیولوژیک فسفاته است. این آزمایش به روش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های 1389 و 1390 اجرا شد. تیمارها شامل پنج باکتری سودوموناس (سودوموناس فلورسنس 1 (PSf1) ، سودوموناس فلورسنس 2 (PSf2) ، سودوموناس پوتیدا 1 (PSp1) ، سودوموناس پوتیدا 2 (PSp2) و عدم مصرف باکتری (PS0) ) و چهار سطح کود فسفره سوپر فسفات تریپل (بدون کود، 100، 150 و 200 کیلوگرم در هکتار) و دو رقم کلزای هایولای 401 و ساری گل بود. نتایج نشان داد اثر سطوح مختلف تیمارهای باکتری حل کننده فسفات بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، وزن هزار دانه، محتوای فسفر برگ و دانه در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. اثر سطوح مختلف کود فسفره برعملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، وزن هزار دانه، محتوای فسفر برگ و دانه در سطح آماری یک درصد و بر تعداد خورجین در بوته در سطح احتمال پنج درصد معنی دار شد. برهم کنش مصرف کود فسفره و باکتری های حل کننده فسفات بر عملکرد دانه، محتوای فسفر برگ و دانه در سطح احتمال یک درصد معنی دار بود. مقایسه میانگین ها نشان داد که با مصرف باکتری های حل کننده فسفات، به ویژه باکتری سودوموناس پوتیدا 2 (PSp2) می توان از مصرف کود شمیایی فسفره به میزان 25 درصد کاست تا موجب کاهش هزینه تولید و مخاطرات زیست محیطی شد.
    کلیدواژگان: کود زیستی، تلقیح و حلالیت فسفر
|
  • Ahmad Koochekzadeh * Pages 5-21
    In order to study the yield of different cultivars of safflower in different plant densities, the present factorial experiment in randomized complete blocks design with three replications was carried out at research farm of Khuzestan Agricultural Sciences and Natural Resources University in 2016-17 cropping year. The experiment factors included four cultivars (Goldasht, Sofeh, Isfahan and Faraman) and four levels of plant densities (20, 30, 40 and 50 plant per square meter). The results of the experiment showed that plant increasing per unit area significantly decreased number of heads per plant, number of seeds per head, grain yield and oil yield per unit area in all cultivars. Density had not significant effect on one thousand seed weight. Goldasht and Faraman cultivars had the maximum one thousand seed weight than two other cultivars. The highest grain and oil yields were obtained at an average of 2253 and 680 kilogram per hectare, respectively, at a density of 30 plants per square meter and from Sofeh cultivar. However, in this density, grain yield with density of 40 plants did not show any significant difference. Increasing density, number of heads per plant and number of seeds per head, respectively 37 and 22 percent and grain and oil yields decreased by 14 and 30 percent, respectively. Generally, the results showed that the number of heads per plant and the number of seeds per head were the most important components of grain and oil yields. According to the obtained results, Sofa and Isfahan cultivars with a density of 30 plants per square meter can be recommended for safflower cultivation in Khuzestan.
    Keywords: Seed protein, Number of heads per plant, Grain oil, Grain yield
  • Khoshnaz Payandeh * Pages 23-37
    In order to investigate the effect of micronutrients elements application on qualitative and quantitative yield of rapeseed in drought tension conditions,the present research was conducted in Hamidieh in 2017-18 as split plots in a randomized complete blocks design with four replications. The experimental treatments included drought tension in two levels of optimal irrigation, irrigation cut off at the slaughter stage in the main plots and foliar application of complete fertilization of micronutrient in four levels including non-foliar application (control), and foliar application with two concentrations two in one thousand, four in one thousand liters, six in one thousand (cc in liters) were in sub plots. The results showed that the effect of drought tension and foliar application of micronutrient elements was significant on grain yield, seed number per pod, one-thousand seed weight, oil percentage and oil yield. The highest grain yield in optimal irrigation treatment (with an avearge of 3110.7 kilogram per hectare) and the lowest grain yield (with an average of 2280.22 kilogram per hectare) was allocated to irrigation cut treatment at slaughter stage. The results showed that with increase in the levels of micronutrient elements foliar application; grain yield, oil percentage and oil yield increased. Most of these traits were obtained from optimal irrigation and spraying of six per thousand, which did not have significant difference with treatment of four per thousand. The most grain yield (with an average of 3290.4 kilogram per hectare) was obtained in optimum irrigation treatment and foliar application of four per one thousand. In general, it can be stated that in order to achieve the maximum quantitative and qualitative yield in arid and semi-arid soils, irrigation should be done at all stages of growth, especially in the reproductive stage, so rapeseed can be planted or foliar application of micronutrient elements at four per one thousand is recomended.
    Keywords: Oil percentage, Grain yield, Irrigation, Oil yield
  • Ahmad Gholami * Pages 39-58
    In order to investigate the response of yield, yield components and seed quality of safflower cultivars to water deficit tension and seed priming with salicylic acid, an experiment was conducted as split plot factorial arrangement based on a randomized complete blocks design with three replications for two years (2015-16) at Shahroud Agricultural Research Center. The main plot consisted of three levels of irrigation based on the evaporation rate of a class A evaporation pan including: no water deficit tension (60 millimeter evaporation), mild water deficit tension (120 millimeter evaporation) and severe water deficit tension (180 millimeter evaporation) as well as subplot a combination of two factors: safflower cultivars (Goldasht, Sina and Soffeh) and seed priming (seeds treated with salicylic acid and non-treated seeds). The results of combined analysis showed that water deficit tension reduced significantly the investigated traits of safflower cultivars compared to non-water deficit tension, so that the severe water deficit tension caused reduction of plant height (15 percent), grain yield (29 percent), number of heads per plant (21 percent), number of seeds per heads (22 percent), head weight (17 percent), kernel percentage (5 percent), oil seed percentage (4 percent), oil yield (36 percent) and total chlorophyll (32percent) and increasing the percentage of seed protein (4 percent)and carotenoid content (17 percent) in comparison to non-tension conditions. The results of combined analysis showed the improvement of the investigated traits in primed treatment compared to control seeds, in both water deficit tension and non-tension conditions. The interaction of year with irrigation and cultivar had a significant effect on grain yield and oil yield, so that the highest grain yield from Goldasht cultivar and the highest oil yield from Soffeh cultivar were obtained under non-tension conditions.
    Keywords: Drought, Protein percentage, Kernel percentage, Carotenoid, Oil yield
  • Saeed Sayfzadeh * Pages 59-76
    In order to investigate some physiological characteristics and seed yield of canola cultivars under irrigation cut and different sowing dates, an experiment carried out as factorial split plot based on randomized complete blocks design with three replications at the research farm of Karaj Seed and Plant Improvement Institute during 2013-2014 and 2014-2015 cropping years. In the present experiment the sowing dates (October 7 and November 1) and irrigation cut (normal irrigation (control) and cut off irrigation from the pod formation stage to the next) as the main plots and 6 cultivars of canola included: SW102, HW1, HW2, BAL1, BAL4 and OKAPI (control cultivar) were assigned as subplots. The measured traits included chlorophyll content a, b and total, temperature of canopy, stomatal resistance, relative water content of leaf, biological and seed yield. The results indicated that the highest relative water content of leaf was related to SW102 cultivar and planting date of 7th October (91.64 moisture percent), under normal irrigation (88.87 percent moisture) and the lowest relative water content of leaf was related to planting date of 1st November and drought tension (78.59 percent moisture) for all cultivars indicated that drought resistance was high for all studied cultivars. The highest grain yield was related to two cultivars SW102 and HW1 by amount of 3876.9 and 3801.1 kilogram per hectare and planting date 7th October under normal irrigation (5060 kilogram per hectare). Considering the amount of seed yield on sowing date 1st November and normal irrigation 3114 kilogram per hectare and on sowing date 7th October and drought tension, was 3929 kilogram per hectare; as a result, we state that, the planting date was more important than the irrigation factor in our experiment in cold mild climates conditions.
    Keywords: Canopy temperature, Chlorophyll, Relative water content of leaf
  • Raouf Seyed sharifi * Pages 77-93
    In order to study of salinity tension and seed inoculation with plant growth promoting bacteria on antioxidant enzymes activity, chlorophyll content and leaf area index of Rye, a factorial experiment was conducted based on randomized complete blocks design with three replications at research greenhouse of Faculty of Agriculture and Natural Resources, University of Mohaghegh Ardabili in 2016. Factors under studied were salinity in four levels including non-application of salinity as control, salinity 25, 50 and 75 milliMolar by NaCl and seed inoculation by plant growth promoting bacteria in four levels including no inoculation as control, seed inoculation by Pseudomonas, Azosprilium and co-application Azosprilium and Pseudomonas. The results indicated that the highest antioxidant enzymes activity (such as catalase, peroxidase and polyphenol oxidase) were obtained in salinity of 75 milliMolar and co-inoculation seed with Azosprilium and Pseudomonas, and the least of them were obtained in non-application of salinity and no seed inoculation with plant growth promoting bacteria. With increasing soil salinity, chlorophyll content of a, b, total chlorophyll and leaf area index decreased and they were vice versa in seed inoculation with growth promoting bacteria. Maximum ratio of Sodium in root and shoots was obtained at the highest level of salinity and no inoculation seed with growth promoters’ bacteria and minimum in the lowest level of salinity and seed inoculation with Azosprilium and Pseudomonas. It seems that the co-application of growth stimulant bacteria can be used as a suitable means to reduce sodium in root and shoot, and increase leaf area index, chlorophyll a, b and total chlorophyll content of Rye under salinity tension.
    Keywords: Photosynthetic pigments, Leaf area index, Sodium chloride
  • MohamadNabi Ilkaee * Pages 95-110
    Soil fertilization plays an important role in absorbing nutrients by plant, which is the most important factor in soil fertility, increasing soil organic matter. In this regard, a factorial experiment was conducted in a randomized complete blocks design with three replications in the area around the city of Someh-Sara. Experimental factors included vermicompost consumption levels (without fertilizers 5 and 10 tons per hectare) and the use of plant growth promoting bacteria (non-inoculation, Azotobacter and Azospirilum) for seed inoculation. The results showed that the interaction of vermicompost and bacteria on the amount of leaf chlorophyll, number of tillers, plant length, number of full grain per spike, biological yield and rice yield were significant at one percent probability level. The maximum rice yield was obtained from treatment of 10 tons per hectare of vermicompost + azosporillum with an average of 7096 kilogram per hectare; which was increased by 31.28 percent compared to control treatment and by the amount of 27.47 percent of 10 tons per hectare vermicompost application + non-inoculation treatment. Also, the maximum concentration of phosphorus and potassium grain was obtained from treatment of 10 tons per hectare of vermicompost + azosperplum, while the highest grain nitrogen concentration was observed from treatment with 5 tons per hectare of vermicompost + azotobacter. Therefore, according to the results obtained for the maximum yield of rice, application of 10 ton per hectare vermicompost is recommended with seed inoculation with Azospyrilum.
    Keywords: Azospirillum, Azotobacter, Phosphorus, Compost, Nitrogen
  • Narges Dolatmand shahri * Pages 111-131
    In order to investigate the physiological response of corn seedlings to non-threshold temperatures under different salicylic acid concentrations, a factorial experiment was carried out in a completely randomized design with three replications was carried out (controlled chamber growth conditions) at Kurdistan University Physiology Laboratory in 2013. The first factor was five levels of temperature (25, 30, 35, 40 and 45 Celsius degree) and the second factor was the four levels of salicylic acid foliar application (zero, 1.5, 2.5 and 5 mille Molar). The results indicated a significant effect of salicylic acid, temperature (P<0.01) and interaction of these two factors on photosynthetic capacity (dry weight and leaf area, photosynthetic pigments (chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll) and biological traits (ionic leakage leaf and proline). The relative water content of the leaf was not subjected to temperature interaction with salicylic acid. By increasing salicylic acid concentration, the relative water content of the leaf increased and by increasing temperature decreased. Based on the interaction results, under higher temperatures than 35 Celsius degree (40 and 45 in Celsius degree), the photosynthetic capacity and relative water content decreased, and the ionic leakage and proline increased. The results also showed that, at temperatures up to 35 Celsius degree, salicylic acid concentration increased to five mille Molar and under temperatures 40 and 45 Celsius degree until 2.5 Mille Molar improves leaf area, photosynthetic pigments and increases proline. According to the general results under the temperatures the tolerance threshold, the corn seedlings suffered severe tension and salicylic acid to some degree moderated the thermal tension to a concentration of 2.5 mille Molar.
    Keywords: Proline, High temperature tension, Photosynthetic pigments, Salicylic acid
  • Shahram Lak * Pages 133-144
    The phosphorus plays an important role in the growth and development of rapeseed. However, in a short period of time, two thirds of the phosphate fertilizer used is stabilized inaccessible in soil. Therefore, the only way to use phosphate accumulated in the lands is the use of phosphate biologic fertilizers. The present experiment was carried out in factorial in randomized complete blocks design with three replications in 2010 and 2011. Treatments including five bacteria of Pseudomonas (Pseudomonas fluorescence 1 (PSf1), Pseudomonas fluorescence 2 (PSf2), Pseudomonas putida 1 (PSp1), Pseudomonas putida 2 (PSp2) and not using bacteria (PS0)) and four levels of phosphorus fertilizer triple superphosphate (without fertilizer, 100, 150 and 200 kilogram per hectare) and two rapeseed cultivars, Hayola401 and SariGol. The results showed that the effect of different levels of phosphate solubilizing bacterial treatments on seed yield, biological yield, one thousand-seed weight, leaf and seed phosphorus content was significant at one percent level. The effect of different levels of phosphorus fertilizer on seed yield, biological yield, one thousand-seed weight, leaf and seed phosphorus content at one percent statistical level and on the number of pod per plant were significant at five percent level. The interaction of using phosphorus fertilizer and phosphate solubilizing bacteria on seed yield, leaf and seed phosphorus content was significant at one percent probability level. Comparison of averages showed that the use of phosphate solubilizing bacteria, especially Pseudomonas putida 2 (PSp2) can reduce the consumption of phosphorus fertilizer by 25 percent, thereby reducing production costs and environmental hazards.
    Keywords: Biologic fertilizer, Inoculation, Solubility of phosphorus