فهرست مطالب

نشریه مطالعات تاریخی جنگ
سال دوم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/04/05
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جعفر آقازاده صفحات 1-28

    ایران در آستانه سده نوزدهم میلادی در شرایطی در مدار سیاست و مداخله کشورهای اروپائی قرار گرفت که سیاستمداران ایرانی به خاطر عقب ماندگی کشور و ناآگاهی خود آمادگی لازم را برای این مواجهه نداشتند. دوره اول جنگ های ایران و روسیه یکی از مهم ترین عرصه های دخالت اروپائیان در ایران بود که با تحمیل قرارداد گلستان به ایران با وساطت سرگوراوزلی سفیر انگلستان در ایران به پایان رسید. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی تحلیلی در پی واکاوی نقش سرگور اوزلی در حوادث منجر به پایان دوره اول جنگ های ایران و روسیه به ویژه قرارداد گلستان است. یافته ها نشان می دهد، اوزلی از سال 1227ق/1812م در نقش یک میانجی در مذاکرات بین ایران و روسیه ظاهر شد؛ اما او با تمایل به روسیه و خارج نمودن افسران انگلیسی از قشون ایران نقش مهمی در شکست قوای عباس میرزا در اصلاندوز داشت. همچنین در سال 1228ق/1813م که انگلیسی ها به حضور قدرتمند روس ها در مبارزه با ناپلئون نیاز داشتند، اوزلی با وعده استرداد سرزمین های ایرانی توسط امپراتور روسیه و با پیشنهادها و تهدیدهای دیگر، فتحعلی شاه را وادار به پذیرش شرایط نابرابر صلح با روسیه نمود.

    کلیدواژگان: جنگ های ایران و روسیه، سرگور اوزلی، فتحعلی شاه، عهدنامه گلستان
  • بهزاد اصغری صفحات 29-48
    امر نظامی و امر سیاسی به عنوان دو حوزه اصلی حکومت همیشه در بستر مفهوم قدرت در تعامل و تقابل با یکدیگر تعریف شده اند. این دو حوزه قدرت در عصر میانه ایران، گاه در تعامل و گاه در تضاد با یکدیگر در ساختار حکومت مشاهده شده است. در این دوره، این دو حوزه از سویی در مسیر اداره حکومت نیاز به تعامل نشان داده اند و از سویی دیگر، جهت در دست گرفتن قدرت غالب، کشمکشی دائمی میان این دو حوزه وجود داشته است. با توجه به تسلط نیروهایی با ماهیت نظامی بر امر حکومت، اغلب انتظار بر این است که ماهیت حکومت و سازوکارهای آن در این دوره متاثر از امر نظامی باشد و تاثیر آن در ساختار حکومت قابل رویت باشد؛ اما، تداوم سنت های پیشین حکومت مبتنی بر نظام دیوانسالاری در بخش اعظمی از این دوره، این تصور را با چالش روبرو می کند. ازاین رو، این نوشتار به دنبال پاسخ گویی به چگونگی ارتباط این دو حوزه در ساختار حکومت در این عصر و نمود آن در حوزه اندیشه است. به همین دلیل، در این پژوهش به جای یابی اندیشه نظامی و سیاسی و تبیین جایگاه آن ها در نظام فکری و ساختار حکومتداری این عصر پرداخته و سپس با روش تبیینی تحلیلی به بررسی ارتباط آن ها توجه شده است. بر اساس مطالعات صورت گرفته به نظر می رسد علی رغم زمینه نظامی حکومت های عصر میانه ایران، با توجه به سازوکارهای حکومت های این عصر، این امر سیاسی است که در تعامل دو حوزه امر نظامی و امر سیاسی، نقش برتر را داشته و تعیین کننده اصلی مسیر حکومت می باشد. ازاین رو، در این دوره امر نظامی تابعی از امر سیاسی محسوب می شود؛ چنان که این اندیشه حتی از سوی نخبگان نظامی نیز پذیرفته شده بود.
    کلیدواژگان: امر نظامی، امر سیاسی، اندیشه، عصر میانه ایران
  • امیرعباس مهدوی فرد، علی حسن بگی * صفحات 49-68

    یکی از مهم ترین رویدادها پس از رحلت پیامبر اکرم (ص) ، فتوحات زمان خلفای صدر اسلام است. عالمان و صاحب نظران مسلمان درباره فتوحات صدر اسلام رویکردهای گوناگونی داشته اند. برخی با تشبیه کردن آن به غزوات پیامبر (ص) ، دفاع از کیان اسلام را انگیزه اصلی آن دانسته اند. از سوی دیگر، برخی از عالمان رویداد مذکور را یک فاجعه تلقی کرده اند. بر این اساس، رویداد مذکور به دلیل اهمیتش، پرسش های گوناگونی را بر انگیخته است. این نوشتار در صدد پاسخ به این پرسش است که اهل بیت (ع) در برابر فتوحات چه موضعی داشتند؟ برای پاسخ به این سوال با واکاوی انگیزه فاتحان و بررسی و ارزیابی مستندات و شواهد خشنودی اهل بیت (ع) از فتوحات، مانند بشارت های پیامبر (ص) ، مشورت خلفاء با امام علی (ع) ، نقل برخی مورخان مبنی بر شرکت حسنین (ع) در فتوحات، شرکت یاران امام علی (ع) در فتوحات و غیره، همچنین با بررسی و ارزیابی مستندات و شواهد عدم تایید فتوحات از سوی اهل بیت (ع) مانند: روایاتی که ناظر به عدم مشروعیت فتوحات هستند و روایاتی که معیار مشروعیت جهاد (اذن امام) را بیان داشته که می توان عدم مشروعیت فتوحات را از آن ها استنباط کرد. با بررسی موارد مذکور، به این نتیجه دست یافتیم که رویکرد اهل بیت (ع) به فتوحات مثبت نبوده است.

    کلیدواژگان: فتوحات صدر اسلام، اهل بیت (ع)، خلفا
  • سمانه خلیلی فر ، محمد محمودپور صفحات 69-86
    جزیه یا سربها از جمله مالیات های پیش از اسلامی است که در دوره اسلامی متناسب با اهداف و آرمان های جامعه اسلامی با تغییراتی امضا شده است. غیر مسلمانان ساکن در قلمرو اسلامی (اهل ذمه) برای بهره مندی از مصونیت نظامی و باقی ماندن بر آیین خود به حاکم اسلامی جزیه پرداخت می کردند. پرسش اصلی پژوهش این است که پرداخت مالیات جزیه چه تاثیری بر حیات زردشتیان ایران گذاشته است؟ به نظر می رسد جزیه برای الزام و اجبار اهل ذمه به پذیرش اسلام وضع شده باشد. بررسی متون اولیه تاریخی نشان می دهد که برقراری جزیه نه تنها موجب گرایش زرتشتیان به اسلام نشد و دشواری خاصی برای زندگی آنان ایجاد نکرد؛ بلکه سبب شد تا زرتشتیان با پرداخت جزیه از نظر نظامی و امنیتی مصونیت پیدا کرده بر دین خود باقی بمانند. همچنین، نشان داده شد که گرایش تدریجی زردشتیان به اسلام نه رهایی از فشار مالیات جزیه، بلکه برای به دست آوردن موقعیت های اجتماعی بهتر و برای جذب شدن در جامعه غالب اسلامی بوده است.
    کلیدواژگان: جزیه، زرتشتیان، گرایش به اسلام، فتوحات، مالیات سرانه
  • رضا صحت منش صفحات 87-114

    توپ از سلاح های راهبردی و مهم ترین ابزار پشتیبانی نیروهای سواره نظام و پیاده نظام از اواسط دوره صفوی تا پایان دوره قاجار بود. کاربری این سلاح در دوره قاجار نقش مهمی در کامیابی یا عدم کامیابی ارتش قاجاران داشت. در پژوهش پیش رو با ابزار کتابخانه ای و مراجعه به منابع اصلی، سفرنامه ها و اسناد، با روش توصیفی تحلیلی، توپخانه دوره قاجار به بحث گذاشته شده و هدف اصلی پاسخ به این سوال است که توپخانه چه جایگاهی در نظام قاجاری داشت؟ با بررسی منابع این فرضیه مطرح شد که کارگزاران قاجاری در صدد بودند با ایجاد نظام جدید، توپخانه و پیاده نظام مدرنی هم تراز با نمونه های ارتش اروپایی ایجاد نمایند؛ اما موانع عمده ای در جهت ایجاد توپخانه وجود داشت و چنین تلاش هایی در فرهنگ اجتماعی و سیاسی ایران ناکام ماند. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در ساختار اجتماعی ایران، سران و سواران ایلی جایگاه ویژه ای داشتند و آنان مانع از تشکیل پیاده نظام و توپخانه آتشبار به عنوان رقیبان سواره نظام بودند. بنابراین، در سراسر دوران قاجار و در جنگ های خارجی سواره نظام چه از نظر تعداد و چه در ساختار نظام، از اهمیت بیشتری نسبت به توپخانه و پیاده نظام برخوردار بود. چنین ساختی یکی از دلائل اصلی ناکامی ارتش قاجار در رویارویی با ارتش های روس و انگلیس بود.

    کلیدواژگان: توپ، توپخانه، ارتش، قاجار، سواره نظام
  • محمدرضا علم، حمزه حسینی صفحات 115-142
    ارتش مدرن به عنوان یکی از کلیدی ترین نهادهای دولت مدرن برای اولین در اروپا شکل گرفته و نقش مهمی در قدرتمندی و جهانگشایی قدرت های اروپایی داشته است. هجوم دولت های استعماری روسیه و انگلیس به ایران، مخصوصا شکست های سنگین از روسیه، حکومتگران و نخبگان حکوت قاجار را متوجه ساختار سنتی و ناکارآمد ارتش قاجار کرد. بر این اساس، در نیمه ی نخست این حکومت؛ یعنی از ابتدا تا مشروطیت، اندیشه ی اصلاحات نظامی و تشکیل ارتش مدرن دولت مردان قاجار را به تلاش ها و اصلاحات مختلفی واداشت و آن ها در راه رسیدن به این هدف، کوشش های زیادی انجام دادند؛ اما این تلاش ها برای تشکیل ارتش مدرن با موانع بسیاری روبرو گردید و در نهایت این هدف بزرگ تحقق پیدا نکرد. لذا سوال اصلی این است که موانع شکل گیری ارتش مدرن در این دوره تاریخی چه بود؟ پاسخ ما به این سوال چند بعدی است و عوامل کارگزاری و ساختاری متعددی را شامل می گردد که در اینجا به کمک نظریه ساخت یابی آنتونی گیدنز به آن پرداخته می شود. طبق دیدگاه گیدنز، کارگزار و ساختار در کنار هم موجب شکل گیری پدیده می شوند و هیچ یک بر دیگری برتری ندارد. نتایج این بررسی نشان می دهد مخالفت کارگزاران داخلی، کارشکنی کارگزاران خارجی، از یک سو و ضعف و ناکارآمدی ساختار اقتصادی و ضعف ساختار نظامی از سویی دیگر، مهم ترین موانع بودند که اصلاحات نظامی و تشکیل ارتش مدرن را در نیمه نخست حکومت قاجار علی رغم تلاش های دولتمردان اصلاح طلب ناکام گذاشت.
    کلیدواژگان: قاجار، ارتش مدرن، اصلاحات نظامی، موانع ساختار کارگزار
  • افسانه گلی، ناصر جدیدی ، فیضاللهبوشاسب گوشه صفحات 143-164
    تحول ساختار و شیوه های جنگی ارتش هخامنشی در زمان خشایارشاه موجد عملکرد نظامی متفاوت ایشان در جنگ با دولت شهرهای یونان شد. این امر پرسش از شاخصه های نظامی تاثیرگذار ارتش هخامنشی را با اهمیت ساخته است. با عطف نظر بدین مهم است که مقاله با رویکرد توصیفی تحلیلی شاخصه های تمایز بخش در ارتش دوره خشایارشا را مورد بررسی قرار می دهد. چند ملیتی شدن ارتش، در اختیار گرفتن ابزارها و ادوات جدید و در نهایت تقویت نیروی دریایی برای تداوم کشورگشایی ها از مهم ترین این شاخصه های تمایزبخش در ارتش دوره خشایارشاه بود که تاثیراتی چند بر عملکرد نظامی هخامنشیان نهاد. در این میان همسان نبودن شیوه های جنگی ارتش چندملیتی خشایارشاه عاملی بود که باعث ناکارآمدی سپاه هخامنشی در جنگ با یونانی ها گردید.
    کلیدواژگان: هخامنشیان، خشایارشا، ارتش، نیروهای جنگی
  • محمد جواد مرادی نیا، مطلب مطلبی صفحات 165-180
    از دوره صفویه، کرمانشاهان یکی از نواحی سرحدی ایران شمرده می شد و از آن جا که در مرز با عثمانی قرار داشت، از اهمیت زیادی برای دولت مرکزی برخوردار بود. از این رو، دولت مرکزی اقداماتی در جهت حفظ انتظام کرمانشاهان انجام داد. بازیگران و نقش آفرینان اصلی این انتظام در کرمانشاهان نیروی نظامی وابسته به ایلات و عشایر بود. در این میان پرداخت به موقع و منظم مواجب نیروهای نظامی موجد برقراری نظم و کارآمدی قشون بود. از آن جا که بخش زیادی از سپاهیان ایران از ایلات و عشایر بودند، در شرایط ثبات، تاخیر در پرداخت مواجب چندان چالشی برای حکومت مرکزی و ایالتی ایجاد نمی کرد؛ زیرا روسای فوج های نظامی همان روسای ایلات و طوایف بودند و ساختار اجتماعی ایلات اجازه اعتراض را به آن ها نمی داد؛ اما در دوره های بی ثباتی و شرایط ناپایدار سیاسی این موضوع به کلی صورت دیگری می یافت و تنها پرداخت منظم و به موقع مواجب، نیروهای نظامی را در دایره اطاعت نگه می داشت. با عنایت به این امر است که مقاله چالش های پرداخت مواجب قشون کرمانشاهان و نتایج برآمده از آن را به مثابه ی مسئله ی محوری تعریف کرده است. نتایج حاصل از پژوهش بیانگر آن است اصول و قواعد منظم و یکسانی در پرداخت مواجب قشون وجود نداشت و نیز تفاوت معناداری بین مواجب افراد قشون و فرماندهان دیده می شد. با این وجود، از آن جا که فرماندهان همان حاکمان ایل بودند، تعلیق و تاخیر و نپرداختن کامل مواجب در دوران ثبات، اجازه اعتراض به افراد قشون نمی داد. اما این امر در شرایط ناپایدار سیاسی به شکل های مختلفی خود را نشان می داد.
    کلیدواژگان: مواجب، قشون، کرمانشاهان، قاجار، ایلات، امنیت
|
  • j. agazadeh Pages 1-28

    Iran was put exposed on the politics and intervention of the European countries on the eve of the nineteenth century, when Iranian politicians were not enough primed to face such a situation because of the undeveloped state of the country along with their own ignorance. The first round of Russo-Persian Wars was one of the most important instances of the involvement of Europeans in Iran, which ended with the imposition of the Treaty of Gulistan with the mediation of the UK ambassador to Iran, Sir Gore Ouseley. This study tried to analyze the role of Sir Gore Ouseley in the events leading to the end of the first period of the Russo-Persian Wars especially the aforementioned treaty. The results indicate that Sir Gore Ouseley acted as a mediator in the negotiations between Iran and Russia since 1227 AH /1812. However, he had an important role in defeating Abbas Mirza's forces in Aslanduz, with his tendency toward Russia and his removal of British officers from the Iranian troops. Promising the reclaim of the Iranian lands by the Russian emperor, and using other promises and threats, he also forced other people to accept the unequal conditions of peace with Russia.

    Keywords: Russo-Persian Wars, Sir Gore Ouseley, Fath Ali Shah, the Treaty of Gulistan
  • Behzad Asghari Pages 29-48
    The military and political affairs as the two main domains of government have always been in the context of the concept of power in interaction and opposition. These two domains in the Middle Ages of Iran, need to interact with the government, and on the other hand, there has been a constant struggle between the two domains to dominate power. Given the dominance of the military forces on the rule of the state, it is often expected that the nature of the government in this period is affected by the military but the continuation of the previous traditions of the government based on the bureaucracy system for much of this period Challenges the imagination. Therefore, this article seeks to answer the question of how these two domains are related to the structure of government in this era and its representation in the field of thought. Therefore, in this research, the study of the military and political thought have been investigated and then they have examined the relationship with them through an explanatory-analytical method. According to the studies, it seems that despite the military background of the Iranian central government, considering the mechanisms of the governments of this age, it is a political one that plays a superior role in the interaction between the two areas of the military and political affairs. Hence, in this period, military action is a function of political affairs, as this idea was even accepted by the military elites.
    Keywords: The Military, The Political, Idea, Middle Ages of Iran
  • ali hasanbagi *, abbas mahdavifard Pages 49-68

    One of the most important events after the death of the Holy Prophet (PBUH) are the victories happened in wars during the rule of the early caliphs of Islam. Muslim scholars and thinkers have taken different approaches those victories. Some have likened them to Prophet's (PBUH) ghazvats, consider defending the foundation of Islam their main motive. On the other hand, some scholars have regarded those conquests as disasters. Therefore, the issue has raised a number of questions because of its importance. The present paper sought to answer this question: What was the position of Ahl al-Bait (AS) against the aforementioned conquests? To answer this question by examining the motives of the conquerors, as well as reviewing and evaluating the documents and evidence of the happiness of Ahlul-Bayt (as) because of the victories, such as the glad tidings made by Prophet (PBUH), consultation of the caliphs with Imam Ali (AS), some historians' belief in the participation of Hassan (AS) and Hussein (AS) in the conquests, the involvement of the companions of Imam Ali (AS) in the conquests and finally reviewing and evaluating the documents showing the disapproval of Ahlul-Bayt (AS) such as the narratives proving the illegitimacy of the conquests, and narratives that have expressed the legitimacy criterion of jihad (Imam's permission) from which it is possible to infer the illegitimacy of the conquests, we found that the approach by Ahlul-Bayt (AS) did not approve the conquests.

    Keywords: early Islam's conquests, Ahl al-Bayt (AS), caliphs
  • samaneh khalilifar , Mohammad mahmoudpour Pages 69-86
    Jizya is one of the pre-Islamic taxes that have been signed in the Islamic era in accordance with the goals and aspirations of the Islamic society. Non-Muslims living in the Islamic realm (ahl ul-ḏimmah) paid tribute to the Islamic ruler in order to benefit from military immunity and stay their religion. The main question of the research is that the taxation of the tax on the life of the Zoroastrian Iran has laid down? It seems that Jizya has been forced to accept Islam for the obligation and coercion of the ahl ul-ḏimmah.
    An examination of the historical historical texts shows that the establishment of the Jizya not only did not lead to Zoroastrians to Islam and did not create a special difficulty in their lives, but also made Zoroastrians immune from military and security payments to their religion.It was also shown that the gradual tendency of Zoroastrians to Islam was not a liberation from the tax pressure, but also to obtain better social status and to be absorbed into the dominant Islamic society
    Keywords: Jizya, Zoroastrianism, conversion to Islam, Conquests, per capita tax
  • Reza Sehhat Manesh Pages 87-114

    Cannons were strategic weapons and the most important tool for supporting cavalry and infantry forces coming into use from the middle of the Safavid dynasty to the end of the Qajar era. The use of cannons during the Qajar rule played an important role in the success or failure of the Qajar army. In the present study, with the use of and reference to the main library resources, travel literature and documents, and using a descriptive-analytical method, the artillery of the Qajar era was discussed. The main purpose of the study was to answer the question that how important was the artillery in the Qajar ruling system? By examining the resources, this hypothesis was suggested that Qajar agents sought to create a modern system of artillery and modern infantry similar to those of European armies, but there were major barriers to artillery formation, and such efforts failed in the socio-political culture of Iran. The research findings indicate that in the social structure of Iran, the heads and tribal cavalry enjoyed special importance and prevented the formation of infantry and artillery battery as rivals of the cavalry. Therefore, throughout the Qajar era and in the foreign wars, the cavalry, both in terms of number and structure of the system, was more important than artillery and infantry. Such a construction was one of the main reasons for the Qajar army's failure to confront Russia and English armies.

    Keywords: cannon, Artillery, army, Qajar, cavalry
  • mohamadreza alam, hamzeh hoseini Pages 115-142
    Modern army was formed in Europe as one of the most pivotal entities of modern state, and has played a significant role in empowerment and victory of European powers. Invasion of colonial states such as Russia and England to Iran, especially huge failures against Russia, drew Qajar governors and intellectuals towards the traditional and inefficient structure of Qajar army. Thus, the idea of military reformations and a modern army formation made the governors try various plans and reformations in the first half of this dynasty, from its beginning to constitutionalism. The main flow of these reformations has been recruiting European military counselors. However, these attempts were confronted by various impediments and, finally, this significant goat was not achieved. Thus, the main question is quot;what have been the impediments of a modern army formation in this historical era? quot; our answer is multidimensional and includes various governmental and structural factors which are elaborated using Anthony Giddens;s theory of Structuralism. Based on Giddens;s theory, the governor and the structure form a phenomenon altogether, and neither has privilege. The findings of this survey show that opposition of domestic governors, disturbance of foreign governors , beside economic structure , military structure weakness , were the most important impediments which frustrated military reformations and modern army formation in the first half of Qajar dynasty, despite the endeavors of reformist officials and finally.
    Keywords: Gajar, modern army, military reformations, Barriers to structure-broker
  • Afsane Goli, Naser Jadidi , Feyzollah Boshasb Pages 143-164
    Achaemenid Empire Army became the most powerful army during Darius kingdom from structure and military style point of view. It had some modifications by Xerxes the king and he conquested Greece following his father's policies in Greece and modifying the structure and military style including follower tribes. The author attempts to study the actions of Xerxes the king in reorganizing the forces, tribes, military style and the reasons of their inefficiency in historic battles with Greece using analytic- descriptive approach. The question considered in this paper is what modifications did the Achaemenid Army have? Multi-nationality army, have new military tools and instruments, navy force enhancement for continuing expansions are the hypothesis investigated in this research. The developments that Khasharianasha created in the Achaemenid Army not only had a significant effect on the military's military performance, but also on the strength of Xerxes and its successive successes and the suppression of the enemies.
    Keywords: Achaemenids, Xerxes, Army, Forces
  • mohamadjawad moradineya, motaleb motalebi Pages 165-180
    From the Safavid period, Kermanshahan was considered one of the border regions of Iran. Since it was in the border region with the Ottomans, it was of great importance to the central government. The pillars of the central government were trying to provide measures to preserve the Kermanshah's discipline. On the one hand, the cast and the main performers of this province were up and down before the formation of the modern state, tribes and tribes, and the military power of the province was exclusively Eilat dependent. The efficiency of this force required an extra effort. One of the main factors in the efficiency and discipline of the military and military forces in the historical period was the timely and timely payment of their wages. Due to the fact that a large part of the Iranian armies were of tribes and tribes, they did not create a challenge for the central and state government in the conditions of late and late pay, since the heads of the military blocs were the chiefs of the tribes and tribes and the social structure of the tribes did not allow them to protest. In periods of instability and unstable political conditions, this issue was completely different in nature, and only regular and timely payouts kept military forces in the circle of obedience. Therefore, the study addresses the challenges of paying the Kermanshah summit and the results it has achieved.
    Keywords: Kermanshahan, Armi, emolument, Eilat