فهرست مطالب

مجله مخاطرات محیط طبیعی
پیاپی 18 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/10/06
  • تعداد عناوین: 14
|
  • زهرا حجازی زاده، مهری اکبری، محمد سلیقه، یوسف علی پور * صفحات 1-17

    پرفشار جنب حاره آزور بارزترین و دائمی ترین سیمای گردش وردسپهری در منطقه جنب حاره نیمکره شمالی و ایران به شمار می رود. بررسی آثار و منابع منتشرشده در رابطه با تغییرات پرفشار جنب حاره ای نشان می دهد که یک تحقیق جامع درباره تغییرات این پرفشار در فصول مختلف لازم است. افزایش یا کاهش شاخص شدت و شاخص گسترش شرقی و شمالی پرفشار جنب حاره در سطح 500 هکتوپاسکال، تعیین کننده اصلی دوره های خشک و مرطوب در ایران است. ازاین رو هدف این مطالعه، تبیین تغییرات زمانی _ مکانی پرفشار جنب حاره و به عبارتی تعیین مرز شمالی و شرقی و همچنین شدت این سیستم در فصول مختلف بر روی ایران بوده است. بدین منظور داده های فرمت NC ارتفاع ژئوپتانسیل ساعت 12GMT طی یک دوره 68 ساله (1948- 2015) از پایگاه داده مرکز پیش بینی محیطی/ مرکز ملی پژوهش های جوی نوآ اخذ گردید و برای طبقه بندی فصلی و تهیه نقشه های مورد نظر در مراحل بعدی به فرمت های استاندارد و مورد نظرتبدیل شدند. نقشه و نمودارهای سری زمانی میانگین پرفشار جنب حاره در نیوار ایران بیانگر افزایش شاخص سطح و شدت در همه فصول باشد. شیب خط روند تمامی فصول افزایشی بوده و میانگین ارتفاع ژئوپتانسیل در نیوار ایران با آهنگ 87/5 ژئوپتانسیل متر در هر 10 سال افزایش یافته و در سال 2015 به حداکثر آنومالی مثبت رسیده است.

    کلیدواژگان: ایران، پرفشار جنب حاره آزور، شاخص سطح و شدت، روند
  • غلامعلی مظفری ، نظام تنی صفحات 17-34
    آتش سوزی جنگل همواره خسارات مالی، جانی و زیست محیطی فراوانی را در ایران و جهان به دنبال داشته است. شناسایی و پیش بینی عوامل موثر در وقوع این رخداد می تواند از بروز بسیار از فاجعه های انسانی و زیست محیطی جلوگیری کند. این پژوهش در راستای شناسایی الگوهای سینوپتیکی موثر در آتش سوزی جنگل در شهرستان بویر احمد انجام پذیرفت. آمار مربوط به آتش سوزی جنگل شامل مکان و زمان آتش سوزی، مساحت سوخته شده از سازمان منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویر احمد در یک دوره 10 ساله (1385-1394) و همچنین داده های موردنیاز جهت ترسیم نقشه ها جوی از سایت هواشناسی مرکز پیش بینی اقلیمی ایالات متحده آمریکا در ساعت 12 زو لو در ترازهای 1000، 850 و 500 هکتو پاسکال دریافت شد. نتایج نشان داد در روز وقوع آتش سوزی الگوی غالب سطح زمین کم فشار خلیج فارس-پاکستان و الگوی غالب جو بالا استقرار پرفشار آزور بر روی ایران زمینه ساز افزایش دما و کاهش رطوبت بر روی منطقه موردمطالعه شده است. در سطوح پایین جو با مکش حرارتی ایجادشده توسط کم فشار خلیج فارس هوای گرم و سوزان بیابان های عربستان و عراق به سمت ناحیه مورد مطالعه کشیده شد که درنتیجه باعث افزایش دمای هوا و در پی آن افزایش دمای خاک و کاهش رطوبت خاک تا عمق 10 سانتی متری زمین شد. همچنین استقرار واچرخند پر ارتفاع آزور در ترازهای میانی و بالای جو در روزهای مورد بررسی باعث فرونشست هوا و افزایش دما در ناحیه تحت تاثیر این واچرخند شد. عوامل ذکرشده باعث افزایش دمای هوای، کاهش رطوبت نسبی و در پی آن افزایش دمای خاک و همچنین خشک شدن سطح خاک شد. وجود این شرایط ایجاد آتش سوزی در مناطق جنگلی را سهل تر کرده است. مهم ترین معیار برای کاهش اثرات وقوع این گونه آتش سوزی ها پیش بینی و شناسایی به موقع جریانات اقلیمی موثر در آتش سوزی جنگل توسط سازمان هواشناسی و دادن هشدارهای لازم و به موقع به سازمان های جنگل بانی، منابع طبیعی، آتش نشانی می باشد.
    کلیدواژگان: آتش سوزی جنگل، الگوهای سینوپتیکی، بویراحمد
  • شمساللهعسگری ، عزتاللهقنواتی، صمد شادفر صفحات 35-50
    مساله تحقیق هدر رفت خاک و اطلاعات از بار رسوبی رودخانه هاست. در حوضه های آبخیز دارای زمین لغزش چگونه می توان بار رسوب دهی زمین لغزش را محاسبه نمود. در این تحقیق با هدف برآورد کمی بار رسوبی زمین لغزش ها با استفاده از تصاویر ماهواره ایی، گوگل ارث و تدقیق میدانی، زمین لغزش ها ی حوضه سد ایلام شناسایی شد. داده های دبی آب - دبی رسوب بررسی شد و با استفاده از روش حدوسط دسته – دبی روزانه، بار رسوب معلق و رسوب ویژه در طول دوره آماری موجود برآورد شد و پیک های رسوبی مشخص شد. زمان وقوع زمین لغزشها با پیک رسوب خروجی دوره آماری تطبیق داده شد، متوسط رسوب ویژه مشاهده ای در زیر حوضه شاهد بدون لغزش اما (ملکشاهی) در طول دوره آماری مشابه 9/0تن در هکتار در سال، در زیرحوضه چاویز 4/10تن و در زیر حوضه گل گل 8/18تن در هکتار محاسبه شده است این روند از یک رابطه معنی دار خطی تبعیت می نماید با استفاده از رابطه ریاضی نسبت ها افزایش 85 درصدی رسوب در زیرحوضه دارای زمین لفزش چاویز با متوسط 36510800 تن در طول دوره آماری مطلوب است، همزمانی وقوع زمین لغزش با پیک رسوبی زیاد تاثیر زمین لغزش بر بار رسوبی را نشان می دهد. با توجه به معنی دار بودن رابطه خطی افزایش زمین لغزش در افزایش رسوب در زیر حوضه ها، با ضریب اطمینان 76/. نتایج محاسبات از متوسط رسوب ثبت شده در ایستگاه چاویز در طول دوره که مقدار 146336 هزارتن است تقریبا مقدار 130000تن براثر وقوع زمین لغزش و 15000 تن رسوب خروجی در حالت نرمال در مقایسه با زیرحوضه شاهد بدون زمین لغزش را نشان می دهد. با این محاسبات در حدود 75درصد رسوب حوضه های آبخیز استان ایلام که بیشتر از یک درصد زمین لغزش دارند به وقوع زمین لغزش مربوط می شود.
    کلیدواژگان: بار رسوبی، حوضه آبخیز چاویز، زمین لغزش، داده های متناظر، دبی آب- دبی رسوب
  • حسن محمودزاده ، مائده باکویی صفحات 51-68
    هر ساله شاهد هستیم که بلایای طبیعی خسارات عمده مالی و جانی به جوامع انسانی وارد می سازد و متاسفانه کشور ما هم هر چند صباحی طعم تلخ این واقع را می چشد. سیل، زلزله، خشکسالی، سرمازدگی، طوفان و… خسارات جانی و مالی فراوانی به کشور وارد می آورد و این تببین تمهیداتی جهت کاهش خسارات ناشی از این بلایا را می طلبد. قطعا قدم اول شناخت و درک این پدیده ها می باشد. توسعه روند شهرنشینی و تخریب پوشش گیاهی، فرسایش خاک، تغییرات آب و هوایی جهانی اهمیت پرداختن به موضوع سیلاب شهری را بیش از پیش مورد موردتوجه قرار داده است. این تحقیق به منظور پهنه بندی خطر سیل در شهر ساری با استفاده از تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره صورت گرفت. با استفاده از نه معیار، فاصله از رودخانه، ضریب رواناب، ضریب CN، تراکم جمعیت، تراکم مسکونی، شیب، کاربری اراضی، قدمت ابنیه و فضای باز توسعه یافت. با تهیه لایه های موردنیاز، به تعیین وزن هر لایه براساس میزان اهمیت آن ها در بروز سیلاب اقدام گردید. پس از وزن دهی نهایی، لایه ها به صورت دو به دو توسط نرم افزار Expert Choice مقایسه و ماتریس حاصل از این مقایسات به نرم افزار Idrisi منتقل و ضریب نهایی برای هرلایه تعیین شد. در نهایت، با اعمال این ضرایب از طریق نرم افزار ArcGIS نقشه پهنه بندی خطر سیلاب در محدوده شهر ساری تهیه شد. نتایج نشان می دهد که خطر سیل در مرکز و جنوب شهر از بیشترین مقدار برخوردار بوده است. نقشه پهنه بندی خطر سیل نشان می دهد که 12/24 درصد از محدوده نقشه در پهنه بندی خطر خیلی زیاد و 05/37 درصد در پهنه بندی خطر خیلی کم قرار گرفته اند. جهت کاهش خطر به مقاوم سازی ساختمان های اطراف رودخانه برای کاهش خسارات ناشی از سیل می باشد.
    کلیدواژگان: پهنه بندی سیلاب، شهر ساری، مدل فازی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • سعید بساطی، داریوش یاراحمدی ، بهروز نصیری، سمیه رفعتی صفحات 69-88
    با توجه به اهمیت ارتفاعات زاگرس در توزیع و میزان بارش ایران، در مطالعه حاضر با به کارگیری مدل اقلیمی میان مقیاس RegCM4 و انجام شبیه سازی، تاثیر ارتفاعات زاگرس بر بارش همرفتی تجمعی و سرعت قائم باد ترازهای مختلف جو بررسی گردید. داده های موردنیاز این پژوهش از داده های دوباره تحلیل شده مرکز پیش بینی های محیطی/ مرکز ملی پژوهش های جوی (NCEP/NCAR) و باقدرت تفکیک افقی 5/2 درجه برای دوره زمانی 2000 تا 2005، از عرض جغرافیایی 22 تا 38 درجه شمالی و طول جغرافیایی 38 تا 58 درجه شرقی اخذ گردید. شبیه سازی ها بر شبکه ای با تفکیک افقی 10 km و گام زمانی 30 ثانیه صورت گرفته است. در مرحله ی اول مدل با داده های واقعی اجرا، سپس رشته کوه زاگرس و کوه های مرکزی ایران حذف و مدل دوباره اجرا گردید. نتایج نشان داد هسته های بارش تجمعی ماه های دسامبر- ژانویه در شرق ارتفاعات زاگرس تضعیف شده است و ارتفاعات زاگرس باعث افزایش بارش در غرب ایران و کاهش آن در شرق شده است. در مقابل در ماه آوریل، بیشینه بارش در هر دو اجرا، در غرب ایران و منطقه زاگرس تمرکز داشته است و کمینه آن در شرق زاگرس و دشت های مرکزی ایران بوده است. همچنین با حذف ارتفاعات زاگرس، بر بارش همرفتی تجمعی این ماه در سواحل دریای خزر افزوده شده است. ارتفاعات زاگرس در ماه آوریل باعث جابجایی رودباد ترازهای بالای جو از تراز 200 به 400 هکتوپاسکال و سبب افزایش سرعت و وسعت آن ها شده است؛ بنابراین الگوی جریانات سامانه های همرفتی میان مقیاس و بارش همرفتی حاصل از آن ها متاثر از الگوی ارتفاعات بوده است و با تغییر شرایط دمایی از شرایط سرد به شرایط گرم، میزان و نحوه تبعیت از توپوگرافی و شرایط محلی تغییر کرده است؛ به گونه ای که در ماه دسامبر، ارتفاعات باعث کاهش سرعت باد ترازهای پایین جو و در ماه ژانویه و آوریل سبب افزایش آن شده است.
    کلیدواژگان: بارش همرفتی تجمعی، ارتفاعات زاگرس، سرعت قائم باد، مدل RegCM4، غرب ایران
  • شهناز میرزایی، اباذر اسمعلی، رئوف مصطفی زاده ، اردوان قربانی، سجاد میرزایی صفحات 89-108
    تمرکز اقدامات مدیریت آبخیز باید در جهت کنترل رواناب، پیش بینی سیلاب و تعیین سهم مشارکت زیرحوزه ها در تولید سیل با هدف کاهش خسارت باشد. ارائه راهکارهای مدیریتی و اجرایی کنترل سیل نیازمند توسعه مدل ها در زمینه مدل سازی بارش-رواناب و شبیه سازی هیدروگراف جریان به خصوص در حوزه های فاقد آمار است. هدف از پژوهش حاضر، ارزیابی کارآمدی مدل HEC-HMS در شبیه سازی بارش-رواناب حوزه آبخیز عموقین و تعیین سهم مشارکت زیرحوزه ها در جریان خروجی است. در این راستا، مدل HEC-HMS برای 9 رویداد متناظر بارش-رواناب با روش شماره منحنی SCS در بخش تلفات، روش هیدروگراف واحد SCS در بخش تبدیل بارش به رواناب و روش Muskingum در بخش روندیابی اجرا شد. سپس پارامترهای ورودی مدل برای شش رویداد با تابع هدف Nash-Sutcliffe بهینه شده و میانگین مقادیر بهینه شده، برای سه رویداد دیگر در مرحله اعتبارسنجی در نظر گرفته شد. در ادامه به منظور اولویت بندی سیل خیزی زیرحوزه ها مدل HEC-HMS برای بارش طرح 25 ساله با حذف یک به یک زیرحوزه ها اجرا گردید و شاخص های سیل خیزی F% وf محاسبه شد. بر اساس نتایج، میانگین معیار آماری نش-ساتکلیف به میزان 63/0 در مرحله اعتبارسنجی نشان دهنده توانایی مدل در شبیه سازی هیدروگراف جریان در حوزه آبخیز عموقین بوده است. هم چنین نتایج شاخص های سیل خیزی نشان داد که زیرحوزه های B1، B2 و B4 بیش ترین سهم را در سیل خیزی حوزه آبخیز عموقین دارند. در مجموع بر اساس نتایج، می توان گفت که سیل خیزی زیرحوزه ها تنها متاثر از مساحت زیرحوزه مورد نظر نیست و عواملی از قبیل فیزیوگرافی، کاربری اراضی و حتی موقعیت مکانی زیرحوزه مورد نظر و روندیابی جریان خروجی زیرحوزه در پتانسیل سیل خیزی موثر است که باید در مطالعات درنظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: شبیه سازی بارش-رواناب، اولویت بندی، پتانسیل سیل خیزی، حوزه آبخیز عموقین
  • میر مهرداد میرسنجری ، علیرضا ایلدرمی، سحر عابدیان، عارفه علیمحمدی صفحات 109-130
    شناخت نواحی دارای پتانسیل لغزش و پهنه بندی آنها یکی از گام های اساسی در مدیریت مخاطرات محیطی و کاهش خسارت های ناشی از این پدیده محسوب می شود، چرا که این پدیده موجب هزینه های مالی و جانی، تخریب خاک و اراضی و افزایش تولید رسوب در خروجی حوضه می شود. در این پژوهش جهت نیل به پهنه بندی خطر زمین لغزش در حوضه آبریز قمرود- الیگودرز و تشخیص عوامل موثر در زمین لغزش از مدل LNRF و تکنیک GIS استفاده شده است. به این منظور لایه های موثر در زمین لغزش شامل: کاربری اراضی، لیتولوژی، بارندگی، شیب، جهت شیب، فاصله از گسل، فاصله از رودخانه، شاخص حمل رسوب آبراهه و شاخص رطوبت توپوگرافی تهیه و رقومی شدند. سپس از قطع دادن متغیرهای مستقل و وابسته، میزان زمین لغزش در هر طبقه از معیارها محاسبه گردید. سپس براساس روابط موجود در مدل LNRF وزن دهی هر یک از طبقات صورت گرفت. نتایج نشان می دهد که بیشترین سطح لغزش در سازندهای در بردارنده واحدهای مارن گچی و ماسه ای، شیل کربناته با میان لایه هایی از ماسه سنگ، شیل توفی و توف سبز و در طبقات شیب 20-5 درصد و در جهت شمالی به وقوع پیوسته است. از طرف دیگر طبقات کاربری مرتع و کشاورزی، طبقات فاصله از آبراهه 600-0 متر و بارش 300-266 میلی متر بیشترین ناپایداری ها را به خود اختصاص داده است. همچنین طبقات 10-5/7 شاخص رطوبت توپوگرافی و طبقات بیشتر از 12 شاخص حمل رسوب آبراهه بیشترین حساسیت به زمین لغزش را نشان داده اند. همچنین در این منطقه میزان وقوع لغزش با فاصله از گسل ها رابطه مستقیم داشته است و نشان دهنده عدم تاثیر این گسل ها در وقوع لغزش در منطقه بوده است. انتظار می رود که بر پایه این نتایج، بهترین برنامه ریزی برای حوضه آبریز قمرود- الیگودرز به ویژه در راستای احداث سازه هایی نظیر راه های ارتباطی، ساخت و ساز های مسکونی و تاسیسات به منظور کاهش هزینه های محیط زیستی و اقتصادی صورت پذیرد.
    کلیدواژگان: زمین لغزش، شاخص حمل رسوب آبراهه، شاخص رطوبت توپوگرافی، گسل، LNRF
  • محمد آذرافزا، اکبر قاضی فرد ، ابراهیم اصغری کلجاهی صفحات 131-147
    زلزله ها را می توان به عنوان پرمخاطره ترین پدیده زمین شناختی معرفی کرد که خسارات زیادی را به شهرها، اماکن، تاسیسات و… وارد می کنند. دانشمندان پیشرفت های چشم گیری برای پیش بینی زلزله داشته اند اما با این حال هنوز با عدم قطعیت های بسیاری مواجه می باشند. بهترین راهکار مطرح شده در این زمینه، مطالعه الگوهای منطقی و پارامترهای درگیر و تعامل متقابل بین زمین لرزه ها و سازه های شهری یا مقاوم سازی لرزه ای است. به منظور اجرا سازه های مقاوم لرزه ای، اولین قدم داشتن اطلاعات کافی در مورد وضعیت لرزه خیزی منطقه است که برآورد و تحلیل پارامترهای لرزه ای در ساختگاه ها، رویکردهای تجربی و کامپیوترمبنای زیادی ارائه گردیده که رویکردهای کامپیوترمبنا (شبیه سازی ها) ، به دلیل دقت بالا و قدرت محاسباتی، امروزه بیشتر مورد توجه قرار گرفته است. یکی از جدیدترین رویکردهای مطرح به لحاظ شناسایی وضعیت لرزه خیزی مناطق مختلف، بکارگیری مدل های آنالیز نسل بعدی جنبش زمین (NGA) است. این مدل با تعریف روابط میرایی ناحیه ای، ضرایب لرزه خیزی را با دقت بالایی برآورد می کند. این مزیت امکان توصیف ساختارهای زمین شناسی و سایزموتکتونیکی مناطق مختلف در تاثیر پارامترهای لرزه خیزی را فراهم می نماید. در این مطالعه مدل NGA مبتنی بر شرایط زمین شناسی و تکتونیکی منطقه عسلویه تهیه گردیده و پارامترهای مهندسی طراحی لرزه خیزی به صورت مکانی برآورد شده و نقشه ی پهنه بندی لرزه ای منطقه تهیه گردیده است. بر پایه نتایج حاصل از تهیه مدل NGA برای منطقه عسلویه با شعاع km 100، پارامترهای PGA، PGV، PGD و PSA برای دوره بازگشت 100 ساله به ترتیبg 29/0، cm/s 2/18، cm 2/24 و g 19/0 برآورد گردیده است. بر اساس نتایج تحقیق، منطقه مورد مطالعه به 4 پهنه از نظر درجه خطر تقسیم شده و منطقه عسلویه در پهنه با خطر زلزله بالا قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، زمین لرزه، ارزیابی خطر، لرزه خیزی، گسل، عسلویه
  • صادق کریمی صفحات 147-168
    با توجه به تنوع آب و هوایی در نواحی مختلف استان پهناور کرمان و از طرفی اهمیت دما در مخاطرات اقلیمی نظیر سرمازدگی، سرماهای دیر رس بهاره و گرمازدگی، استخراج تقویم دوره های دمایی با رویکرد دقیق سازی فصول طبیعی این استان ضرورت دارد. به همین منظور پس از تهیه پایگاه داده های روزانه، برای تهیه ماتریس پنجکی 73 سطری و 12 ستونه در طول سال، از داده های دمای میانگین ایستگاه های همدید لاله زار، بافت، شهربابک، کرمان، سیرجان، زرند، انار، رفسنجان، بم، میانده جیرفت، کهنوج و شهداد استفاده شد. سپس با استفاده از تحلیل های آماری و روش دستی، آغاز و پایان دوره های دمایی در نواحی مختلف استان کرمان تعیین و فصول دمایی این نواحی استخراج گردید. نتایج پژوهش نشان داد به استثنای ناحیه لاله زار که دارای سه فصل دمایی منطبق با فصول طبیعی زمستان، بهار و پاییز است، بقیه نواحی استان کرمان دارای چهار فصل دمایی مجزاست. این در حالی است که به لحاظ زمانی، آغاز و پایان فصل ها در نواحی مختلف استان کرمان متفاوت است. طولانی ترین تابستان های طبیعی را شهداد و کهنوج و بلندترین زمستان های طبیعی را لاله زار داراست. در کنار وجود ظرفیت تنوع دمایی در نواحی مختلف استان، رخدادهایی از مخاطرات اقلیمی نظیر سرماهای دیر رس بهاره انار قابل تشخیص است.
    کلیدواژگان: دمای میانگین، فصول دمایی، دقیق سازی فصول طبیعی، ماتریس پنجکی
  • مصطفی کریمی ، سیفاللهکاکی صفحات 169-188
    در این پژوهش با استفاده از نمره استاندارد داده های دمای حداقل، مشخصه های آماری سرماهای فراگیر غرب ایران و شرایط همدید رخداد آن ها برای دوره 1992-2015 تحلیل شد. نخست با بررسی رخدادهای سرمایی و طبقه بندی آن ها و انتخاب آستانه معین برای تعیین سرماهای فراگیر، 176 روز سرد فراگیر در چهار ماه دسامبر، ژانویه، فوریه و مارس استخراج و سپس با استفاده از داده های ارتفاع ژئوپتانسیل تراز 850 هکتوپاسکال و با استفاده از روش همبستگی 5 الگوی گردشی در ایجاد این سرماهای فراگیر استخراج شد. در میان این الگوها، الگوی چهارم با 105 روز رخداد به عنوان الگوی اصلی و الگوی سوم فقط با 3 روز به عنوان رخدادهای تصادفی شناسایی شد. از لحاظ فراوانی ماهانه و سالانه، برخی از الگوها مانند الگوی سوم در سال 2006 و الگوی پنجم در سال 1996 و فقط در ماه ژانویه رخ داده اند. برخی دیگر نیز مانند الگوی دوم در سال 2006 و الگوی چهارم در بیشتر سال های دوره مطالعاتی و در هر چهار ماه رخ داده اند. الگوی اول نیز از سال 2001 به بعد و در ماه های ژانویه و فوریه رخ داده است. واکاوی همدیدی روزهای نماینده الگوها نشان داد که عامل اصلی ایجاد سرماهای فراگیر غرب ایران با توجه به مکان گزینی مراکز فشار، نفوذ سرما از سمت شمال شرق، شمال غرب و شمال به منطقه می باشد. بطوریکه در الگوی اول و دوم از سمت شمال شرق، الگوی سوم و چهارم از سمت شمال غرب و الگوی پنجم نیز از سمت شمال فرارفت هوای سرد به داخل ایران و منطقه پژوهش اتفاق افتاده است.
    کلیدواژگان: سرمای فراگیر، الگوی گردشی، رخداد سرمایی، فرارفت سرد، غرب ایران
  • محمدرضا عزیززاده، خدیجه جوان ، علی اکبر رسولی، الناز استادی صفحات 189-204
    توفانهای تندری یکی از پدیده های آب و هوایی هستند که به دلیل همراهی با رعد و برق، باد شدید، تگرگ و بارشهای شدید موجب آسیبهای فراوانی در دنیا میشوند. در این پژوهش احتمال وقوع روزهای همراه با توفان تندری در تبریز در فصل بهار با به کارگیری قوانین احتمالاتی و با استفاده از تکنیک زنجیره مارکف مورد تحلیل قرار گرفته است. بدین منظور از داده های روزانه مربوط به توفانهای تندری (کدهای 95 تا 99) در یک دوره آماری 65 ساله (2015- 1951) استفاده گردید. ابتدا روزها به دو دسته روزهای عادی با کد صفر و روزهای همراه با توفان تندری با کد 1 تقسیم شده و تعداد حالتهای انتقال شرطی در ماه های مورد مطالعه شمارش شد. سپس ماتریس احتمال تغییر وضعیت بر اساس روش درستنمایی بیشینه محاسبه گردید. برخی از خصوصیات مهم دیگر، مانند احتمالات ساده تجربی و احتمال تعادل دوره ها، فراوانی وقوع، طول دوره ها و سیکل هوایی نیز تعیین شد و در نهایت با محاسبه فراوانی دوره های همراه با توفان تندری، احتمال وقوع این دوره ها و دوره بازگشت آنها مشخص گردید. نتایج نشان میدهد که کوتاهترین سیکل هوایی مربوط به ماه می است که بیشترین فراوانی توفان تندری را دارد و بالعکس طولانی ترین سیکل هوایی مربوط به ماه آوریل که فراوانی کمتری دارد. در طی دوره آماری 65 ساله، توالی دوره های توفانی یک روزه و دو روزه بیشترین فراوانی را داشته است و بتدریج برای توالی های طولانیتر، از فراوانی دوره های همراه با توفان تندری کاسته میشود. دوره بازگشت دوره های توفان تندری یک روزه و دو روزه به طور متوسط 5/1 و 5 روز میباشد. رابطه رگرسیونی بین مقادیر مشاهده شده و برآورد شده دوره های n روزه همراه با توفان تندری، نشان می دهد که میزان دقت و اطمینان موردنظر برای همه ماه ها، بالاتر از 99 درصد بوده است.
    کلیدواژگان: توفان تندری، زنجیره مارکف، ماتریس احتمال، دوره بازگشت، تبریز
  • احمدعلی خرم بخت صفحات 205-221
    زلزله یکی از مخاطرات طبیعی است که می تواند آسیب های جبران ناپذیری را موجب گردد. غالبا این آسیب ها در مناطق روستایی از شدت بیشتری برخوردارند. یکی از راه های کاهش آسیب های زلزله ارتقاء سطح معلومات افراد، به ویژه مدیران روستایی است. بر این مبنا، هدف از تحقیق حاضر این است که دانش و مهارت مدیریت بحران زلزله در نزد مدیران محلی روستایی بخش مرکزی شهرستان بستک واقع در استان هرمزگان ارزیابی گردد. این تحقیق از نوع کاربردی و روش آن توصیفی- تحلیلی است. جمع آوری داده ها به دو شیوه اسنادی- کتابخانه ای و پیمایش میدانی مبتنی بر پرسشنامه انجام گرفته است. پایایی پرسشنامه بر اساس ضریب آلفای کرونباخ در آزمون اولیه مورد سنجش قرار گرفت. جامعه آماری عبارت است از جمعیت 130 نفری مدیران روستایی بخش مرکزی شهرستان بستک. حجم نمونه برحسب فرمول کوکران 97 نفر تعیین شد. برای تحلیل داده ها به کمی سازی پاسخ ها، محاسبه میانگین و انجام آزمون t استیودنت با استفاده از نرم افزار SPSS مبادرت گردید. نتیجه تحقیق نشان داد که در بیش از 94% موارد میزان مهارت ها و معلومات از حد میانگین آزمون کمتر است. بر حسب مراحل سه گانه بحران زلزله، میانگین مرحله آمادگی پیش از زلزله 95/1، مرحله وقوع زلزله 47/1 و مرحله پس از رخداد زلزله 73/1 محاسبه شده است. بنا براین دوره های آموزشی مناسب برای افزایش آمادگی مدیریت بحران زلزله باید مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زلزله، مدیریت بحران، مدیریت روستایی، بستک
  • فریبا ره پو ، حسنعلی غیور، زهره رجبی صفحات 221-235
    بحران آب یکی از مسائل مهم جهانی است که در منطقه جنوب غرب آسیا نمود بیشتری دارد. ایران به عنوان یکی از کشورهای خشک این منطقه چالش های فراوانی در این حوزه دارد. استان اصفهان یکی از خشک ترین استان های ایران است که به لحاظ مراکز صنعتی و کشاورزی نیاز آبی بالایی دارد. به دلیل مصرف بی رویه از آب رودخانه زاینده رود بیلان آب منفی شده است. هدف از این تحقیق مدیریت بحران آب و تعادل بخشی استفاده از مقدار آب زاینده رود با استقرار نظام جامع نرخ گذاری آب به عنوان ابزار مدیریت تقاضا در حوضه آبریز گاوخونی است. بر این اساس ابتدا نرخ واقعی قیمت آب به مترمکعب از دو تاسیسات جدیدا برای تامین آب رودخانه به بهره برداری رسیده یکی تاسیسات سد مخزنی سوم کوهرنگ و دیگری تونل سوم کوهرنگ به صورت قیمت تمام شده بهای هر مترمکعب آب استحصالی محاسبه گردید. سپس برآورد قیمت اصلی آب با قیمت تعیین شده آب از طرف وزارت نیرو مقایسه گردید. روش تحقیق با استفاده از روش قیمت تمام شده "ارزش فعلی خالص" بر اساس روابط موجود در علم اقتصاد مهندسی و با نسبت فایده به هزینه برابر یک، می باشد. پس از انجام محاسبات نهایی در بخش سد و تونل قیمت تمام شده آب 10298 ریال به دست آمد. در نتیجه شکاف بزرگ بین قیمت تمام شده واقعی آب و تعرفه های ابلاغی وزارت نیرو مشاهده می شود. هم چنین محاسبات نشان داد هزینه پرداختی توسط مصرف کنندگان برای تامین آب و آب بهاء، هیچ گونه نسبتی با آب مصرفی نداشته و نقطه سربسر اقتصادی در ارتباط با مصرف آب به سمت صفر میل می نماید.
    کلیدواژگان: نرخ گذاری آب، رودخانه زاینده رود، قیمت آب، ارزش فعلی خالص
  • محسن سقایی ، شهین مشرف جوادی صفحات 235-250
    بروزبحران های زیست محیطی همواره از دغدغه های جهانی بوده است. این نگرانی زمانی دوچندان می شود که این نوع بحران ها مراکز جمعیتی بزرگ نظیر کلانشهرها را تحت تاثیر قرار دهند. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی و اولویت بندی پیامد بحران آلودگی خاک، آب و هوا اعم از ریزگردها و آلاینده های شیمیایی و همچنین آلودگی های صوتی، نوری و بصری بر کلانشهر اصفهان است. لذا با استفاده از اطلاعات مربوط به سال های 95-96 و با کاربرد مدلهای فرآیند سلسله مراتبی و ویلیام- فاین به بررسی اثر آلودگی های زیست محیطی بر کلان شهری اصفهان پرداخته شده است. نتایج پژوهش مشخص می کند که بحران های زیست محیطی، ریزگرد، آلودگی هوا، آلودگی بصری، آلودگی آب غیرشرب، آلودگی خاک، آلودگی صوتی و آلودگی نوری به ترتیب با وزن 282/0، 258/0، 135/0، 105/0، 084/0، 073/0 و 063/0 بیشترین تاثیر را بر محیط زیست کلان شهر اصفهان دارند. نتایج استفاده از روش ساده فرایند سلسله مراتبی نشان داد که آلودگی نوری، آلودگی بصری و آلودگی خاک به ترتیب دارای اولویت 1 تا 3 هستند که ضمن تفاوت با روش ترکیبی مورد استفاده در این تحقیق، از نظر کارشناسی نتیجه غیرقابل اعتمادی است.
    کلیدواژگان: بحران های محیطی زیستی، تحلیل سلسله مراتبی اصلاح شده، کلان شهر اصفهان، مدل ویلیام-فاین
|
  • Yousef Alipour, Zahra Hedjazizadeh, Mehry Akbary, Mohammad Saligheh Pages 1-17

    Azores subtropical high pressure is accounted as the most striking and permanent features of tropospheric circulation in the Northern Hemisphere subtropical region and Iran. Assessing the published sources about the subtropical high-pressure variations showed that a comprehensive research of the high-pressure changes is needed in different seasons of the year. Increase or decrease in the severity index and eastern and northern extension index of the subtropical high pressure of 500 hPa level, is a major determinant index of the arid and wet periods in Iran. Therefore, the main goal of this research was to determine the tempo-spatial changes of subtropical high pressure or in the other words determining the northern and eastern borders spread and also the intensity of this system in different seasons over Iran. For this purpose, the data with NC format and geopotential height of 12GMT over a period of 68 years (1948_2015) were downloaded from the databases of National Center for Atmospheric Prediction (NCEP) and the National Center for Atmospheric Research (NCAR) NOAA and for seasonal classification and drawing the intended maps, they were converted to standard and intended formats Intended in the next stage. The maps and time series charts of mean STHP of Iran’s atmosphere indicate an increase in the severity and surface index during all the seasons of the year. The slope of the trend line has been increased for all the seasons and the average of geopotential height in Iran increased at a rate of 5.87 Geopotential meter per every 10 years and in 2015 reached to the maximum positive anomaly.

    Keywords: Iran, Azores subtropical high pressure, severity, surface index, trend
  • Gholamali Mozafari, Nezam Tani Pages 17-34
    Forest fires have always been financial losses, physical and environmental, and the world has changed a lot in Iran. Identify and predict factors contributing to the occurrence of this event can the incidence of human and environmental catastrophes to prevent it. The research to identify effective synoptic patterns in forest fire took place in the city, Boyer Ahmad. Statistics on forest fires, including the location and time of the fire, The area burned by the Agency of Natural Resources Kohgiluyeh Boyer Ahmad, a 10-year period (2006-2015) As well as data needed to draw weather maps The US Climate Prediction Center of Weather America at 12 Zhu Lu The levels of 1000, 850 and 500 hp Pascal was received. The results showed that the fire on the earth's surface low-pressure prevailing pattern Gulf-Pakistan And the upper dominant pattern of Azores high pressure on Iran Underlying increase the temperature and reduce humidity in the area has been studied. Low levels of heat created by low pressure in the suction atmosphere and the scorching deserts of Saudi Arabia and Iraq warm Gulf The study was drawn to the area and consequently increasing the air temperature and the subsequent increase in soil temperature And the moisture content of the soil to a depth of 10 cm ground Anticyclone of the Azores in the middle levels of the high altitude and the atmosphere in the days studied causes subsidence and rising air temperatures in the region were affected by the cyclone. Factors cited an increase in air temperature, relative humidity decreases and the subsequent increase in soil temperature and soil surface was drying. Despite the conditions of fire in forest areas have been easier. The most important measure to reduce the effects of these fires on forest fires by forecasting and identify early trends affecting climate Meteorological Organization And give timely warnings to organizations forestry, natural resources, is fire.
    Keywords: Forest fire, Synoptic patterns, Boyer Ahmad
  • Shamsollah Asgari, Ezatollah Ghanavati, Samad Shadfar Pages 35-50
    The problem of soil waste and information is from the sediment load of the rivers. How to calculate landslide sedimentation in landslide basins. In this research, landslide lands of the ILAM dam basin were identified with the aim of quantitative estimation of landslide load using satellite imagery, Google Earth, and field analysis. The discharge data of the sediment was investigated. Using the method of daily discharge, the suspended sediment load and specific sediment were estimated during the existing statistical period and the sediment peaks were determined. The time of occurrence of landslides was adapted to the sediment yield of the statistical period. The average observed sediment in the non-slippery (sub-basin) sub-basin was 0.9 tons per hectare per year in the Chavez subzone of 10.4 tons and below The GOLGOL basin is estimated to be 18.8 tons per hectare. This trend follows a meaningful linear relationship. Using mathematical relations, an 85 percent increase in sediment yields in the sub-basin of Chavez land with an average of 36,510,800 tons during the statistical period is desirable, coincidence The occurrence of landslide with sedimentary peak shows the effect of a landslide on sediment load. Considering the significance of the linear relationship between elevation of landslide and increasing sediment in sub-basins, with a confidence coefficient of 76 percent. The results of the calculation of the average sediment recorded at CHAVIZ Station during the period, which is 146336 thousand tons, is about 130,000 tons due to landslide and 15,000 tons of outflow sediment in normal mode compared with the non-landslide control sub-basin. With these calculations, about 75 percent of the sediments in the ILAM province watersheds, which account for more than 1 percent of the landslide, is related to landslides.
    Keywords: Depositional load, Chaviz watershed, Landslide, corresponding data, water discharge- Sediment discharge
  • Hassan Mahmoudzadeh, Maedeh Bakoi Pages 51-68
    Every year we see natural disasters causing major financial and human losses to human societies, and unfortunately, our country also has a bitter taste of it every now and then. Floods, earthquakes, droughts, frostbites, storms, and so on ... There are a lot of financial and financial losses to the country, which will require measures to reduce the damage caused by these disasters. Definitely, the first step is to understand and understand these phenomena. The development of the process of urbanization and degradation of vegetation, soil erosion, and global climate change has already paid attention to the importance of addressing the issue of the urban flood. This research was carried out to determine the risk of flooding in Sari using multi-criteria decision-making techniques. Using nine criteria, the distance from the river, runoff coefficient, CN coefficient, population density, residential density, slope, land use, the age of the building and outdoor space were developed. By preparing the required layers, determining the weight of each layer based on their importance in the occurrence of a flood. After the final weighing, the layers were compared in two to two by Expert Choice software and the matrices derived from these comparisons were transferred to Idrisi software and the final coefficient was determined for each layer. Finally, by applying these coefficients, ArcGIS software provided a flood risk zoning map in the city of Sari. The results show that flood risk in the center and south of the city has been the highest. Flood risk zoning map shows that 12.24% of the map area is in a very high danger zone and 37.05% in very low-risk zoning. To reduce the risk of retrofitting buildings around the river to reduce flood damage.
    Keywords: Flood Zoning, Sari City, Fuzzy Model, Geographical Information System
  • Saeed Basati, Dariuosh Yarahmadi, Behrouz Nasiri, Somayeh Rafati Pages 69-88
    Considering the significance of Zagros heights in precipitation distribution, the present study using the RegCM4 model and its simulations, the effect of Zagros heights on convective Cumulative precipitation and vertical velocity of different levels of the atmosphere was investigated. The required data was obtained from NCEP/NCAR with a 2.5 resolution from 22 to 38 latitude and from 38 to 58 longitudes on a grille with a horizontal resolution of 10 KMs and 30 SEC time steps for 2000 to 2005.Comprehensive cumulative convective systems were evaluated in two control run an experimental run and, effects of the Zagros heights in warm and cold seasons of the year was examined on these parameters. Results indicated that cores of rainfall during December-January after crossing system have been weakened, while April systems in East Zagros have continued to operate with the same power. Zagros heights in the months of December-January increased rainfall in West Iran and reduced in the Zagros East. In contrast, in April, there is no significant difference between the two runs in the Zagros East between convective precipitations. And maximum precipitation in both runs, is focused in West Iran and Zagros region and its minimum is focused Zagros East and Iran's central plains; But by eliminating the Zagros heights, the convective rainfall this month has increased on the shores of the Caspian Sea. The Zagros heights has to effect on vertical wind velocity profiles of Low levels and the speed and extent of the jet stream cores of high levels of the atmosphere; So that in April resulted movement atmospheric jet stream from level 200 to 400 hp and increases their speed and extent; So, the flows pattern of the mesoscale convective systems and the convective precipitation resulting from them were influenced by the elevation pattern; and kind and how the Zagros heights effects on convective precipitation and vertical profiles of wind speed in the warm and cold months of year is different; in a way that, the wind slowed down at low levels of the atmosphere in December and increased in January and April.
    Keywords: Convective Cumulative Precipitation, Zagros Heights, Wind vertical velocity, RegCM4 Model, West of Iran
  • Shahnaz Mirzaei, Abazar Esmali, Raoof Mostafazadeh, Ardavan Ghorbani, Sajjad Mirzaei Pages 89-108
    The focus of watershed management practices should be in the runoff control, flood prediction and determination of sub-watersheds contribution in producing flood with the aim of reduction its destructive losses. Proposing of practical management solutions of flood control needs the examining of rainfall-runoff models to simulate flow hydrograph, especially in ungauged watersheds. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of HEC-HMS model in the rainfall-runoff simulation of Amoughin watershed and determination of sub-watersheds contribution in outlet flow hydrograph. Toward this attempt, the HEC-HMS model was run with SCS-CN method (loss module), SCS-Unit hydrograph method (rainfall-runoff transformation) and Muskingum method (flood routing) through 9 rainfall-runoff events. The input parameters of the model were optimized through applying 6 storm events considering Nash-Sutcliffe objective function and the mean values of the input parameters were used as input for three excluded storm events during the validation stage. In order to prioritize the potential flooding of sub-watersheds, the calibrated HEC-HMS model was employed by removing the sub-watersheds in each run with the 25-year design rainfall, then the flooding potential indices calculated. According to the results, the average value of Nash-Sutcliffe statistical criterion 0.63 in the validation stage demonstrates that the accuracy of HEC-HMS model in flood simulations of Amoughin watershed. The result of flooding potential indices showed that B1, B2, and B3 sub-watersheds have more effect on the flooding potential of Amoughin watershed. In conclusion, it can be said that flooding potential sub-watersheds are not affected only by sub-watersheds area. While, the physiographic characteristics, land use related factors, spatial location and flow routing through sub-watershed to outlet should be considered in determining the flooding potential of sub-watersheds in future studies.
    Keywords: Rainfall-Runoff Simulation, Prioritize, Flooding Potential, Amoughin Watershed
  • Mir Mehrdad Mirsanjari Mirsanjar, Alireza Ildoromi Ildoromi, Sahar Abedian Abedian, Arefeh Alimohamadi Alimohamadi Pages 109-130
    Determination and zoning of landslide hazard areas is a primary activity in environmental hazard management and reduce the landslide costs because this phenomenon is caused to financial and felon, soil and land degradation and increasing sedimentation in the watershed outlet. Therefore, identification of susceptible zones to landslide using experimental models is one of the basic steps in hazard management in basins. In this study, to effective factors in a landslide and also landslide hazard zonation in Ghomroud- Aligudarz basin was used LNRF model and GIS techniques. For this purpose, effective layers in landslide such as land use, lithology, rainfall, slope, aspect, distance to fault, distance from the river, Stream Transport Index and Topographic Wetness Index were prepared and digitized. The intersection of independent and dependent variables of mass movements and the weighting factor classes in each class have been executed based on LNRF model. The result of this investigation indicates that most of the landslide occurred in Gypsiferous and Sandy Marl, Shale with intercalations of limestone, Tuffaceous Shale and green Tuff units, slope class 5- 20 percent, and a north aspect. On the other hand, most of the instability occurred in rangeland and agricultural classes, a distance of 0-600 m from drainage network, and rain class 266-300 mm. Also, the class of 7.5- 10 for Topographic Wetness Index and class of more than 12 for stream transport index had shown the most susceptible to landslide. Also in the area, a landslide had a direct relationship to the distance of the fault and reflects the ineffectiveness of the faults in the landslide in the region. It is expected that based on these results, the best plan is done for the Ghomroud- Aligudarz basin, in particular, the construction of structures such as roads, building construction, and facilities to reduce the environmental and economic costs.
    Keywords: Landslide, Stream Transport Index, Topographic Wetness Index, Fault, LNRF
  • Mohammad Azarafza, Akbar Ghazifard, Ebrahim Asghari, Kaljahi Pages 131-147
    Earthquakes are presented as the most dangerous geological phenomenon which is causing many damages to cities, infrastructures, buildings, etc. Researchers have been extremely dynamic in assessing and predicting the earthquake events and have made noteworthy advances, but still, face many uncertainties. Along these lines, the best approach in this field studies the logical patterns and parameters involved and the interaction between earthquakes and urban construction or seismic retrofitting. In order to implement a seismic resistant structure, the first step is to have sufficient knowledge on seismicity and earthquake hazard analysis of the area in which for estimating and analyzing the sites seismic parameters, many empirical and computer-based approaches have been presented. In this regard, the computer-based methods (simulations) due to their high accuracy and computational power nowadays are getting more attention and application. One of the newest approaches for identification of different regions seismicity is using the next-generation ground motion analysis (NGA) models. This model by defining attenuation relations for the study area can estimate the seismicity parametrical coefficients with high accuracy. This advantage can help to describe the geological and seismotectonic structures of different regions to observe the impact of seismic parameters. In this study, the NGA model for the Assalouyeh area based on geological and tectonically conditions are prepared and engineering parameters for seismic design are estimated locally and the seismic zoning map of the region is provided. According to the NGA model results for Assalouyeh region within 100 km radius, the PGA, PGD, PGD and PSA parameters for the 100-year return period are estimated as 0.29g, 18.2cm/sec, 24.2 cm and 0.19g respectively. Based on the results of this research, the study area is divided into four zones in terms of risk potential degree and Assaluyeh is located in high earthquake risk potential one.
    Keywords: Natural Hazards, Earthquake, Hazard assessment, Seismicity, Fault, Assalouyeh
  • Sadegh Karimi Pages 147-168
    Due to the climate variation in different regions of the province of Kerman, and the importance of temperature in climatic hazards such as frostbite, late spring periods and heat stress, the extraction of temperature periods is necessary with a Scrutinyapproach to the natural seasons of the province. For this purpose, after providing daily databases, for the preparation of 73 rows and 12 columns per quadrant matrix, the average temperature data of the synoptic stations of Lalehzar, Baft, Shahrbabak, Kerman, Sirjan, Zarand, Anar, Rafsanjan, Bam, Jiroft, Kahnouj, and Shahdad were used. Then, using statistical analyzes and manual method, the beginning and the end of temperature periods in different regions of Kerman province were determined and the temperature seasons of these areas were extracted. The results of this study showed that with the exception of the Lalehzar area, which has three seasons of temperature corresponding to the natural seasons of winter, spring and autumn, the remaining regions of Kerman province have four separate seasons. However, it is different from time to time, the beginning and the end of the seasons in different regions of Kerman province. The longest natural summers are Shahdad and Kahnouj and the longest natural winters are Laleh Zar. In addition to the potential for temperature variation in different areas of the province, occurrence of climatic hazards, such as late pomegranate, can be detected.
    Keywords: Average Temperature, Temperature Seasons, Scrutiny of Natural Seasonals, Five-Dimensional Matrix
  • Mostafa Karimi, Syfolah Kaki Pages 169-188
    In this research using the standard score of minimum temperature data, the statistical characteristics of the widespread cold west of Iran and synoptic conditions their occurrence was analyzed for period 1992-2015. first by study of coldness events and their classification and selection a certain threshold for determination of widespread cold, 176-days of intensive cold in the four months of December, January, February and March extraction then using the data of Geo-potential height at 850 hPa and use of correlation method, extracted 5 Circulating pattern in creating this widespread cold. Among these patterns, the fourth pattern with a 105-day occurrence as the main pattern and the third pattern was detected only with 3-days as a random pattern. In terms of monthly and annual frequency, some patterns as the pattern the third in 2006 and fifth pattern in 1996 have occurred only in the month of January. Some others as the second pattern in 2006 and fourth pattern in more years of the study period and occurred every four months. The first pattern also of 2001 onwards and in months of January and February have occurred. Synoptic analysis representatives' days of patterns showed that the main factor creating the widespread cold in the west of Iran according to locating pressure centers, influence coldness from the North East and North West of Iran. Such that in the two case of the patterns from the north-west, the other two case from the northeast and one case from the north, cold air advection has happened into Iran.
    Keywords: widespread cold, Circulation pattern, coldness event, thermal airflow, West of Iran
  • Mohammadreza Azizzadeh, Khadijeh Javan, Ali Akbar Rasouli, Elnaz Ostadi Pages 189-204
    Thunderstorms are one of the climatic phenomena that cause numerous damages in different parts of the world, due to the accompaniment with thunder, high winds, hail and heavy precipitation. In this study, the probability of thunderstorm days in Tabriz in the spring is analyzed using probabilistic rules and Markov chain model. For this purpose, the daily data related to thunderstorms (codes 95 to 99) was used for 65 years (1951-2015). At first, the daily data is classified into the normal days (code 0) and thunderstorm days (code 1). Then the frequency matrix is formed and the probability matrix is created accordingly based on maximum likelihood method. The Markov chain properties such as empirical probability and equilibrium probability, Frequency of occurrence, mean time periods and weather cycle were investigated. Finally, Occurrence Probability and return period of these spells were determined. The results show that the shortest weather cycle is in May, which has the highest frequency of thunderstorms. Conversely, the longest weather cycle is in April, which has the lowest frequency of thunderstorms. Also, in 65 years period, the one-day and two-day stormy sequences have the highest frequency. And For longer sequences, the frequency of thunderstorm days is reduced. The return period of one-day and two-day stormy spells is 1.5 and 5 days. Regression relation between the observed and estimated values of n-step periods of thunderstorm days shows that the considered accuracy and reliability for all months is more than 99%.
    Keywords: Thunderstorm, Markov chain, Probability matrix, Return period, Tabriz
  • Ahmadali Khorrambakht Pages 205-221
    Earthquake is a natural hazard that can cause irreparable damages. Its damages are often more severe in rural areas. One way to reduce the earthquake damage is promotion the knowledge of people, especially rural managers. Based on this, the purpose of this study is evaluating the knowledge and skills about earthquake crisis management in the rural local managers of the central division of Bastak County that located in Hormozgan province. This research is an applied type, and its method is descriptive-analytic. Data were collected in two ways including document-library and field survey based on a questionnaire. Questionnaire reliability based on Cronbach's alpha coefficient was measured at the primary test. Statistical society is 130 rural manager of a central division of Bastak County. The sample size was determined 97 persons by Cochran formula. Data analysis included quantifying answers; calculate averages, and Student t test using SPSS software. The results indicate that more than 94% of answers are lower than average of the test. According to triple phases of earthquake crisis, an average of readiness before an earthquake is 1.95, an average of crisis phase is 1.47, and post-earthquake phase is 1.73. So, appropriate training courses to increase readiness for earthquake crisis management have to be considered.
    Keywords: Earthquake, Crisis management, Rural management, Bastak
  • Fariba Rahpou, Hasanali Ghayour, Zohreh Rajabi Pages 221-235
    The water crisis is one of the most important global issues in the South West Asia region. Iran as a dry country in this region has many challenges in this area. Isfahan province is one of the driest provinces in Iran, which needs high water for industrial and agriculture centers. Due to excessive consumption of water from the Zayandeh River, the water bill has been negated. The aim of this study was to control and balance the amount of water in the river through the establishment of a comprehensive water pricing system as an instrument of demand management in the Gavkhooni basin. Accordingly, first the actual rate price per cubic meter of water was calculated as the cost price per cubic meter of extracted water in two newly operational facilities, one for supplying the river water of Koohrang storage dam and the other for third tunnel of Koohrang In the form of the price paid per cubic meter of extracted water. Then the original cost estimate of water was compared with the prices set by the Ministry of Energy. The research methodology is according to using a cost "net present value" and Based on Based on the relationships existing in the economics of engineering science and the ratio of benefits to costs equals one. After final calculations in dam and tunnel sector, the calculated cost price of water was 10298 Rials. As a result, a large gap between the actual cost and tariffs issued by the Ministry of Energy is observed. Also, the calculations showed that there is no correlation between price paid by consumers for water supply and water price, as well as the economic break-even point in terms of water consumption tracks to zero.
    Keywords: Water Pricing, Zayandeh Rood river, Water price, Present Net Value
  • Mohsen Saghaei, Shahin Moshrefjavadei Pages 235-250
    The emergence of environmental crises has always been a global concern. This concern becomes more acute when such crises affect large metropolitan areas. The purpose of this research is to evaluate and prioritize the consequences of the crisis of soil pollution, water pollution, air pollution including chemical and particulate matter pollution, as well as noise, optical and visual pollution of Isfahan city.
    Therefore, using environmental data (e.g. particulate matters, air pollution, visual contamination, non-drinking water contamination, soil contamination, noise pollution and light pollution) related to the years 2016-2017 and employing the hierarchical process models as well as the William-Fine method, the impacts of environmental crises on the metropolitan area of Isfahan have been reviewed. The results of the research indicate that environmental crises of air pollution, visual contamination, non-polluting water pollution, soil contamination, noise pollution, and optical pollution with the alternative weights of 0.228, 0.258, 0.135, and 0.105, 0.084, 0.073 and 0.063 have the greatest impact on the metropolitan environment of Isfahan, respectively. Comparison of these results with the results of the simple hierarchical process method showed different ranking in the environmental crises. Simple hierarchical process method showed that optical pollution, visual contamination, and soil contamination have a priority of 1 to 3 which was unreliable due to the expertise
    Keywords: Environmental pollution assessment, Analytic hierarchy, Risk assessment, AHP Model, William Fine Model