فهرست مطالب

نشریه اسلام و پژوهش های تربیتی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 18، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیداحمد رهنمایی صفحه 5
    از نگاه اسلام، حکمت آموزی و تزکیه روان، دو سربرگ حیاتی و فراگیر اهداف آموزشی-تربیتی به شمار می رود؛ به گونه ای که بدون نیل به این مهم، رسالت اصلی تعلیم و تربیت انجام نخواهد پذیرفت. رویکرد عادلانه و حکمت آمیز به این دو وظیفه برجسته ایجاب می کند که تفکیک استعدادها و برتری دادن برخی بر برخی دیگر در بهره وری از دانش و تزکیه روان، مسیر طبیعی خود را به تدریج طی کند؛ نه اینکه از ابتدا بر نظام آموزش و پرورش تحمیل گردد. طرح حاضر، ضمن بازنگری در نظام چندالگویی آموزش و پرورش جمهوری اسلامی ایران، درصدد ارائه الگویی از آموزش و پرورش با تنظیم استعدادهای برتر، خوب و متوسط می باشد. در این طرح، چیستی و چرایی و چگونگی تنظیم و هم افزایی استعداد فراگیران، اعم از متوسط، خوب و برتر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. هدف اساسی از بیان چنین مطالبی این است که با رویکرد نقد و بررسی وضعیت موجود آموزش و پرورش بتوان زمینه را برای ایجاد تحولی مقتضی در محتوا و روش و ساختار آموزش و پرورش به منظور رسیدن به وضع مطلوب آن گونه که در سند تحول بنیادین آموزش و پرورش انعکاس یافته است فراهم آورد. روش پژوهش، توصیفی تحلیلی است که ضمن توصیف و تجزیه و تحلیل وضعیت جاری الگوهای چندگانه آموزش و پرورش، بر طراحی الگوی آموزش و پرورش فراگیر به مثابه الگوی برتر در مقایسه با سایر الگوهای آموزش و پرورش تاکید می ورزد.
    کلیدواژگان: آموزش و پرورش فراگیر، الگوهای چندگانه آموزش و پرورش، آموزش و پرورش استعدادمحور، تنظیم استعدادها، سند تحول بنیادین
  • علی نقی فقیهی صفحه 23
    هدف پژوهش، بررسی رویکرد تربیتی تزکیه در روایات و کاربرد آن در محورهای چهارگانه سبک زندگی اسلامی است. روش انجام پژوهش، توصیفی تحلیلی است که روایات مربوطه با شیوه کیفی تحلیل شده اند. از نتایج پژوهش آن است که توام بودن تهذیب و رشد در این رویکرد، سبک زندگی اسلامی را سامان می دهد و در محور ارتباط با خدا، موجب غفلت زدایی و رشد شناخت و باور به قوانین الهی، بندگی، شکر و رضایت نسبت به تدبیر های پروردگار است؛ در محور خویشتن، عامل پرهیز از رفتارهای ضداخلاقی، پرورش عقلانیت، بازشناسی و بازسازی فطرت است. و در محور ارتباط با دیگران، باعث پرهیز از رفتارهای ضداخلاقی نسبت به دیگران، تسری دادن تولی و تبری به گستره افراد بشر با محوریت خداوند، تکریم و حسن معاشرت است و در محور جهان هستی، تنزه متربی از افکار غیرعقلانی درباره افعال خداوند، مصون ماندن از آسیب زدن به طبیعت و جلوگیری نکردن از بهره مندی انسان ها از مواهب طبیعی، شناخت بهتر طبیعت و جهان هستی و مسئولیتش درباره عمران طبیعت، و بهره برداری صحیح و به اندازه از نعمت های الهی است.
    کلیدواژگان: رویکرد تربیتی، تزکیه، تهذیب و رشد، کاربرد، سبک زندگی اسلامی
  • عبدالرضا ضرابی صفحه 39
    اقتصاد علمی است که رفتار و روابط انسان را با اشیای مادی مورد نیاز او مطالعه می کند و به بهبود رفاه مادی و معنوی بشر در جامعه کمک می کند. نوع مکتب و نظام اقتصادی حاکم بر جامعه، تاثیر متفاوتی بر تربیت، متفاوت خواهد داشت. اگر اقتصاد را شناخت، ارزیابی و انتخاب روش هایی که بشر برای تولید و توزیع کالا و خدمات، از منابع محدود یا غیر آماده، به منظور مصرف به کار می گیرد، بدانیم، می توان گفت: اقتصاد در جامعه دینی، از طریق عوامل خود، با فراهم ساختن زمینه تولید کالای طیب و توزیع عادلانه آن، موجب مصرف رزق حلال در جامعه خواهد شد. در نتیجه، پاکی جسم، روح و طینت آدمی است که مسیر حرکت انسان را به سوی کمال و قرب الهی آسان تر می سازد. این نوشتار، با روش توصیفی تحلیلی و اسنادی، به تبیین علم اقتصاد، عوامل و کارکردهای آن و نقش هریک از آنها در تربیت دینی می پردازد. نتیجه اینکه عواملی همچون کار، اهمیت و تقدس آن در اسلام، تولید طیب، تلاش برای کسب رزق حلال، توزیع عادلانه ثروت و خدمات، انفاق در راه خدا، دستگیری از مستمندان و… از جمله عناصر اساسی در اقتصاد اسلامی، دارای نقش تربیتی است.
    کلیدواژگان: اقتصاد، نظام اقتصادی اسلام، تربیت، تربیت دینی، تولید طیب، کار، توزیع عادلانه، رزق حلال
  • حمیدرضا کاظمی، سیداحمد رهنمایی، عباسعلی شاملی صفحه 61
    مدیریت و هدایت نفس در عرصه داشته ها و یافته ها، مبتنی بر شناخت خویش است که این خودشناسی، به نوبه خود پیش نیاز تکامل آدمی است. این مدیریت از رسالت های تربیت اخلاقی است. چیستی ابعاد نفس، گرایش های اصلی نفس و ترابط آنها با یکدیگر، رابطه معرفت نفس و تربیت اخلاقی، نقش معرفت نفس در شکوفایی و تثبیت تمایلات اخلاقی و پیوند میان اخلاق و روان شناسی به مفهوم اسلامی، پرسش هایی اند که در این پژوهش بررسی شده اند. معرفت، اگرچه شرط لازم برای شکوفایی، تصعید و نیرومندی گرایش های انسان است، در صورت همراه شدن با اراده است که می تواند ایفای نقش کند. برجسته سازی این پیوند، به مربیان این اطمینان را می دهد که اقدامات تربیتی خود را بر مبانی محکم برهانی و انسان شناختی فلسفی استوار کنند تا در عرضه راهکار ها و راهبردها، تزلزل و رفت و برگشت نظری و علمی یا عملی نداشته باشند. برای دستیابی به پاسخ، از روش توصیفی تحلیلی و شیوه استنادی استفاده شده است.
    کلیدواژگان: معرفت نفس، گرایش های اصلی نفس، تربیت اخلاقی، مصباح یزدی
  • زینب نادری، سیدحمیدرضا علوی، مراد یاری دهنوی صفحه 79
    شرکت های بزرگ انیمیشن سازی که دفاتر مرکزی آنها در آمریکا مستقرند، در تولیدات خود مسائل مختلفی را دستمایه داستان ها قرار می دهند که اغلب در حوزه فلسفه قابل تعریف و بررسی اند. یکی از این مفاهیم کلیدی، آرمان شهر و آرزوی به زیستن نسل بشری است. این مقاله با نگاهی موشکافانه، دو انیمیشن «آپ Up» و «مورچه ای به نام زی Antz» را از دو کمپانی معروف انتخاب کرده و با استفاده از روش تحلیل محتوا به بررسی اتوپیا و آرمان شهر در آنها پرداخته است و دیدگاه های آنها را در سه بخش هستی شناسی، انسان شناسی و ارزش شناسی مورد نقد و تحلیل قرار داده است؛ آنگاه مدینه فاضله اسلامی و خصوصیات آن را به عنوان جامعه مورد نظر معرفی نموده است. نتایج، بیانگر تفاوت بنیادی اندیشه های مطرح شده در دو انیمیشن و اندیشه های اسلامی است؛ چراکه در دو انیمیشن که مبتنی بر اندیشه های غربی است، دیدگاه های اومانیستی، مادی گرایی و لیبرالی مطرح اند؛ در حالی که مدینه فاضله مدنظر اسلام، بر پایه خدامحوری و کمالات انسانی است. ازاین رو لازم است در تولید و پخش این انیمیشن ها در این زمینه دقت لازم صورت گیرد.
    کلیدواژگان: انیمیشن، اتوپیا (مدینه فاضله)، لیبرالیسم، هستی شناسی، انسان شناسی، ارزش شناسی
  • علی عسگری، فائزه سورگی صفحه 97
    هدف از این مطالعه، ساخت، اعتباریابی، رواسازی و استاندارد کردن مقیاس ویژگی های مدرسه صالح بود. 185 نفر شرکت کننده (مدیر و معاونین مدارس ابتدایی) به روش نمونه گیری تصادفی از شهر بیرجند انتخاب شدند و به مقیاس ویژگی های مدرسه صالح پاسخ دادند. تحلیل مولفه های اصلی با استفاده از چرخش واریماکس، هفت عامل (احسان و عدالت، ساده سازی، مشارکت و تعاون، انعطاف پذیری، متناسب سازی، پالایش و تعادل) را نشان داد. روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی مورد تایید قرار گرفت. تحلیل عاملی اکتشافی با مولفه های اصلی نشان داد که پرسش نامه مدرسه صالح مقیاسی هفت بعدی است، که 79/66 درصد واریانس ویژگی های مدرسه صالح را تبیین می کند و مقدار KMO برابر 927/0 و آزمون کرویت بارتلت نیز معنادار است. ضریب پایایی آلفای کرونباخ کل مقیاس 97/0 و برای خرده مقیاس ها به ترتیب 94/0، 92/0، 91/0، 92/0، 87/0، 84/0 و 84/0 به دست آمد. مدل معادلات ساختاری، سازگاری مناسبی با هفت متغیر پنهان داشت و مدل از برازش مناسبی برخوردار بود. روی هم رفته، می توان گفت که نتایج این پژوهش حمایت تجربی کافی را برای پایایی و روایی این مقیاس در نمونه مورد مطالعه فراهم می کند.
    کلیدواژگان: مدرسه صالح، روایی، پایایی، تحلیل عاملی، معادلات ساختاری
|
  • Seyyed Ahamad Rahnamaei Page 5
    From the Islamic point of view, seeking wisdom and purification of the soul are two essential and primary goals of education, insofar as without the achievement of this goal, the main mission of education will not be fulfilled. A fair and wise approach to these two outstanding tasks requires the gradual and natural separation of talents and their prioritization in benefiting from knowledge and purification of the soul, rather than imposing such separation on the educational system from the outset. Reviewing the multimodel system of education in the Islamic Republic of Iran, the present paper aims to provide a model of education through the modulation of top, good and mediocre talents. The cooperative interaction and synergy of top, good and mediocre talents have been analyzed in this model. Reviewing and examining the current status of education, this research mainly aims at paving the way for an appropriate transformation in the content, method and structure of education in order to achieve the desired situation as outlined in the Document of Fundamental Transformation of the Education. The research method is descriptive-analytical, and while describing and analyzing the current status of multiple education models, the paper emphasizes the design of a comprehensive education model as a superior model in comparison with other educational models.
    Keywords: comprehensive education, multiple education models, talent-based education, modulation of talents, fundamental transformation document
  • Ali Naqi Faqihi Page 23
    The purpose of this study was to study the educational approach of purification in traditions, and its application in the four dimensions of Islamic life style. The research method is descriptive-analytical, and the related traditions have been analyzed qualitatively. The results of this study indicate that the concomitance of Tahzib (refinement) and development in this approach organizes the Islamic lifestyle; in the pivot of relationship with God, it leads to awareness, knowledge, belief in divine laws, servanthood, gratitude and satisfaction with Divine Order; In the pivot of the self, it results in avoiding immoral behaviors, increasing rationality, and recognition and reconstruction of innate nature. In the area of communication with others, it helps avoid immoral behaviors toward others, and the spread of Tawalla and Tabarra among human beings; in the area God, it leads to reverence and good relationship, and in the area of the universe, it results in the purification of man from irrational thoughts about Divine acts , refraining from harming the nature and preventing the enjoyment of human beings from natural blessings, better understanding of nature and the universe, responsibility for preserving nature, and the proper exploitation of divine blessings
    Keywords: educational approach, purification, refinement, growth, application, Islamic lifestyle
  • Abdol Reza Zarrabi Page 39
    Scientific economy studies man’s behavior and relationships with the needed material objects, and helps improve the material and spiritual well-being of human beings in society. The type of school and economic system that governs the society will have different effects on education. If we see economy as the knowledge, evaluation and selection of the methods that man uses for the production and distribution of goods and services from limited or unready resources for consumption, it can be argued that through its factors, economy in the religious community provides the ground for the production of halal commodities and their fair distribution, and leads to the consumption of halal sustenance in the community. As a result, the purity of the body, the soul and the natural disposition of man is what makes it easier for him to move towards perfection and nearness to God. Using the descriptive-analytical and documentary method, this paper explains economics, its factors and functions and the role of each of them in religious education. The result shows that factors such as work, its importance and holiness in Islam, the production of halal commodities, efforts to obtain halal sustenance, equitable distribution of wealth and services, charity in the way of God, donating to the poor and are among the essential elements in Islamic economics that have an educational role
    Keywords: economy, Islamic economic system, education, religious education, production of halal commodities, work, equitable distribution, halal sustenance
  • Hamid Reza Kazemi, Abbas Ali Shameli , Seyyed Ahamad Rahnamaei Page 61
    The management and guidance of the self in the area of possessions and findings is based on self-knowledge, which, in turn, is the prerequisite for human perfection. This management is one of the missions of moral education. The dimensions of the self, the main tendencies of the self and their relationship with each other, the relationship between self-knowledge and moral education, the role of self-knowledge in the development and consolidation of ethical aspirations, and the link between ethics and psychology in the Islamic sense are some questions that have been studied in this research. Although knowledge is a prerequisite for the development, sublimation and strength of human tendencies, it can play a role if it is accompanied by will power. Highlighting this link will allow teachers to establish their educational measures based on strong philosophical and anthropological foundations, so that in proposing solutions and strategies, they can resolve theoretical, scientific, or practical doubts and uncertainties. The present paper uses the descriptive-analytical method and documentary approach to address this issue.
    Keywords: self-knowledge, main tendencies of the self, moral education, Misbah Yazdi
  • Zaynab Naderi , Seyyed Hamid Reza Alavi , Morad Yari Dehnavi Page 79
    In their production, the major animation companies that have their central offices in the United States depict a variety of issues in their stories that can often be defined and studied in the field of philosophy. One of these key concepts is the utopia and the desire of human race to live in it. This paper has meticulously selected two animations "Up" and "Ant Z" from two famous companies, used content analysis to study utopia in them, and reviewed their perspectives in ontology, anthropology, and aesthetics sections; then, the Islamic utopia and its characteristics have been introduced as the target society. The results show fundamental difference between the ideas expressed in the two animations and Islamic thoughts; the two animations which are based on Western ideas suggest humanistic, materialistic and liberal views; whereas the Islamic utopia is based on theism and human perfections. Therefore, it is necessary to pay more attention to the production and broadcast of the animations in this field.
    Keywords: animation, utopia (Madine Fazele), liberalism, ontology, anthropology, axiology
  • Ali Asgari , Faezeh Surgi, Marzieh Ghaziani Page 97
    The purpose of this study was to develope, make reliable, validate, and standardize a scale for the characteristics of a good school. Using random sampling, 185 participants from Birjand city (directors and assistant-directors of primary schools) were selected and asked to respond to the characteristics of the good school scale. The analysis of the main components using Varimax rotation showed seven factors (beneficence and Justice, simplification, partnership and co-operation, flexibility, appropriateness, refinement, and balance). Construct validity was confirmed by exploratory and confirmatory factor analysis. Exploratory factor analysis with the main components showed that the good school questionnaire has seven aspects, which explains 79.76% of the variance in the characteristics of the good school, KMO equals 927%, and the result of Bartlett's test is significant. Cronbach's alpha reliability coefficient of the total scale was 0.97 and the coefficients for subscales were 0.94, 0.92, 0.91, 0.92, 0.87, 0.84 and 0.84, respectively. The structural equation model had suitable adaptation with seven hidden variables, and the model had suitable fit. Overall, it can be argued that the results of this research provide sufficient empirical support for the reliability and validity of this scale in the studied sample.
    Keywords: good school, validity, reliability, factor analysis, structural equations