فهرست مطالب

نشریه تحقیقات تاریخ اجتماعی
سال هشتم شماره 1 (بهار و تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/08/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین ایمانی جاجرمی، ابراهیم خدایی * صفحات 1-17

    آموزش و پرورش نوین ایران همواره پیوند ناچیزی با اجتماع محلی داشته است و بخشی از ناکامیابی این نظام آموزشی تمرکزگرا را باید پیامد همین ویژگی دانست. هرچند تلاش هایی برای ایجاد پیوند میان اجتماعات محلی و نظام آموزشی صورت گرفته، به نظر می رسد این تلاش ها کافی و موفق نبوده است. این تحقیق می کوشد به این سوال پاسخ دهد که؛ در دوره پهلوی چه طرح های برای ایجاد پیوند میان نظام آموزشی و اجتماعات محلی روستایی وجود داشته و اثرگذاری این طرح ها چگونه بوده است؟ داده ها به روش کتابخانه ای و اسنادی گردآوری شده اند. نتایج بررسی نشان می دهند در طرح هایی چون «مدارس عشایری» و «سپاه دانش» شاهد پیوندی قابل توجه با اجتماعات محلی هستیم. این پیوند نقش موثری در ورود و گسترش آموزش های نوین به جوامع غیرشهری داشت. طرح های دیگری هم برای کاستن از فاصله نظام رسمی و اجتماع محلی وجود داشته اند (مثل «مکاتب ابتدائیه دهکده ها» و «منطقه ای شدن») که بیشتر روی کاغذ مانده اند.

    کلیدواژگان: تاریخ آموزش و پرورش روستایی، توسعه اجتماع محلی، آموزش عشایری، سپاه دانش، طرح منطقه ای شدن آموزش
  • پروین رستمی، جهانبخش ثواقب ، روح الله بهرامی صفحات 19-47
    ییکی از وجوه مهم رمان های اجتماعی و واقع گرا، بازتاب وضعیت سیاسی و اجتماعی جامعه است. شخصیت-های کنش گر در این رمان ها بازتابی از جامعه هستند و به نمادی از تعارض با جامعه پدیدار می شوند. در عصر پهلوی دوم بسیاری از رمان های اجتماعی و واقع گرا پدید آمدند که به انتقاد از وضعیت سیاسی و اجتماعی موجود پرداخته اند. ازجمله ی این رمان ها، نیمه راه بهشت (1332ش) ، شراب خام (1347ش) و سگ و زمستان بلند (1355ش) است که با گفتمانی انتقادی، به انتقاد از تقابل سنت و تجدد، روشنفکران سرخورده، نظام اداری و حکومتی و حضور و نفوذ آمریکا در ایران، پرداخته اند و زوایایی از جامعه ی عصر پهلوی دوم را بازنموده اند. مساله اصلی در این پژوهش، بررسی رمان های مزبور، به شیوه تحلیل محتوا، به هدف تبیین نوع انتقادهایی است که هر یک از این رمان ها از وضعیت سیاسی، اجتماعی و اداری جامعه داشته اند. یافته ی پژوهش نشان داده است که انتقادهایی که نویسندگان این رمان ها از وضعیت سیاسی، اجتماعی و اداری جامعه مطرح کرده اند نشان دهنده ی شکافی است که میان نسل های مختلف جامعه و حکومت به وجود آمده است.
    کلیدواژگان: عصر پهلوی دوم، شکاف نسلی، رمان های واقع گرا، گفتمان انتقادی
  • محمد محمدپور، فاطمه جان احمدی صفحات 49-64
    بازار به عنوان رکن اقتصادی نظام شهری قدمتی طولانی در تمدن مصری دارد. حضور والیان مسلمان در چند سده نخست در مصر بر تغییر وضعیت بازارها و حتی شکل اقتصادی آنها تاثیر گذاشت. دغدغه اصلی این پژوهش یافتن پاسخ این پرسش اساسی که کارکردهای اجتماعی-مذهبیبازارهای مصراسلامی در عصر والیان مسلمانچه بوده است؟ جست وجوهای کتابخانه ای و مطالعه منابع مکتوب متکی بر شیوه مطالعات تاریخی یعنی روش توصیفی و تحلیلی متکی بر استنتاج و قیاس نشان داد که توسعه موقعیت مکانی فضای شکل گیری بازارها به مثابه رکن مهم حیات اجتماعی و تمدنی در مصر ، زمینه مساعدی را برای برگزاری وگسترش آیین های ملی و مذهبی فراهم آورده است. برپایی بازارهای مهم در مجاورت مسجد بویژه مساجد جامع موجب پیوستاری اقتصاد و دین شده است. مجموعه در هم تنیده از کارکردهای دینی در بازارهای مصر درانعقاد مجلس قرآن خوانی و حفظ آن و یا برگزاری نماز جمعه و نیز تاسیس نهادهای اقتصادی چون حسبه به عنون تنظیم کننده کنش های اقتصادی بازار و همچنین شکل گیری اصناف و تشکیلات صنفی درون بازار و پیشه های تخصصی بدرستی متجلی است. علاوه براین نقش فضای گسترده بازار در ایجاد اجتماعات عظیم مردمی علیه حاکمیت سیاسی و نیز حضور بازاریان در شورش های اجتماعی به علت فشارهای مالی والیان از دیگرسو انعکاس دهنده نقش های اجتماعی بازار و بازاریان در جامعه مصر عصر والیان بود.
    کلیدواژگان: بازار، مصر، مشاغل و اصناف، کارکرد اجتماعی-کارکرد مذهبی
  • سیروان خسروزاده، سیده رویا بارسلطان، سوده ابراهیم زاده گرجی صفحات 63-83

    پژوهش حاضر به بررسی مهاجرت نیروی کار ایرانی به قفقاز در نیمه دوم قرن نوزدهم تا انقلاب مشروطه و نقشی که آذربایجان در اینخصوص ایفا نمود می پردازد. در این راستا مقاله با تکیه بر منابع معتبر داخلی و خارجی و با در پیش گرفتن روش توصیفی تحلیلی، در پاسخ به مسائلی چون چرایی مهاجرت نیروی کار به قفقاز و سهم آذربایجان در آن، نشان می دهد آذربایجان مرکز اصلی صدور نیروی کار مهاجر به قفقاز بود که این وضع به نوبه خود از طرفی پیامد رکود اقتصادی سراسری ایران، افت جایگاه آذربایجان در نتیجه تغییر راه های بازرگانی، جمعیت زیاد و عدم ظرفیت اقتصاد این ولایت در جذب نیروی کار بومی، و از طرف دیگر نتیجه طبیعی زمینه های پرجاذبه اشتغال در آنسوی مرزها و بویژه قفقاز بود.

    کلیدواژگان: آذربایجان، قفقاز، باکو، مهاجرت، نیروی کار
  • جواد مرشدلو * صفحات 65-104
    در مقاله حاضر تلاش می شود تا با تمرکز بر تحولات شماخی به عنوان یک کانون مطرح شهرنشینی در جنوب قفقاز، عوامل موثر بر فرسایش سیمای کالبدی و حیات اجتماعی آن در دوره ای متاخر بررسی شود. پرسش محوری پژوهش ناظر بر روند فرساینده ای است که در سده دوازدهم/هجدهم، کلیت حیات شهری در شماخی را از میان برد و این شهر مهم دوره صفوی را به ویرانه ای خالی از سکنه تبدیل کرد. به این منظور، نخست چشم اندازی از وضعیت شماخی و حیات شهری آن در دوره صفوی ترسیم شده و سپس، عوامل موثر بر نابودی این شهر و حیات اجتماعی آن از اواخر دوره صفوی تا آستانه تسلط روسیه بر قفقاز بررسی شده است. مبنای این بررسی اطلاعاتی است که از سفرنامه ها و گزارش های ناظران خارجی به زبان های مختلف گردآوری شده است. این اطلاعات با رویکرد تاریخ خرد و به روش توصیفی تحلیلی در جهت پاسخ به پرسش محوری پژوهش پردازش شده است. نتیجه پژوهش نشان می دهد که سرنوشت شماخی در دوره مورد بحث از عوامل مختلفی مانند بستر جغرافیایی و اقلیمی، موقعیت مرزی و ترکیب ناهمگون قومی و دینی تاثیر پذیرفته است. با وجود این، عامل محوری در این زمینه ضعف اقتدار سیاسی و تاثیر آن بر ناهمگونی قومی و فرهنگی شماخی در دوره پس از صفوی بود.
    کلیدواژگان: دولت صفوي، شماخي، شهرنشيني، شيروان، قفقاز، نادرشاه
  • زاگرس زند، روزبه زرین کوب صفحات 109-136
    شاهنامه افزون بر ارزش های ادبی و اسطوره ای، از مهمترین منابع تاریخ ایران باستان به ویژه در تاریخ ساسانیان است. فردوسی با امانت داری، روایات دوره ساسانی را همراه با جزییات رخدادهای تاریخی به نظم کشیده است. روایت شاهنامه از پادشاهی شیرویه و مرگ خسروپرویز و بیان زمینه های فروپاشی، بسیار مهم است و منابع منثور عربی فارسی نیز به آن پرداخته اند. در این پژوهش داده ها و جزییات تاریخی این منابع با روایت تاریخی شاهنامه و گزارش آن سنجش و تحلیل شده و همچنین تفاوت ها و همانندی های آنها آشکار گشته است. فردوسی در این بخش، یکسره به منبع خود وفادار بوده و با وجود محدویت های وزن، زبان منظوم و نیز چارچوب روایی/داستانی، امانت دارانه و دقیق جزییات را به نظم کشیده است. او ریخت نام ها و نام جای ها را با زبان معیار روزگار خود آورده و از این رو به خدای نامه نزدیک تراند. نیز نگاه موجود در خدای نامه با یک میانجی به شاهنامه راه یافته و از نگرش-های غیرایرانی و خلافت محور پیراسته است. بسیاری از داده های دیگر منابع در شاهنامه نیز وجود دارد و برخی داده ها را تنها فردوسی گزارش کرده است. این پژوهش می تواند جایگاه شاهنامه در منابع تاریخی برای ساسانی پژوهی را معتبرتر و برجسته تر سازد و برای دیگر پژوهش ها در این حوزه سودمند بیافتد.
    کلیدواژگان: خسروپرویز، تاریخ نگاری ایرانی، ساسانیان، شاهنامه، شیرویه
  • سیدمحسن علوی پور صفحات 137-155
    ورود سینما به ایران اگرچه تقریبا همزمان با ظهور این صنعت در جهان مدرن بود، با چالش های متعددی روبرو بود که پیشرفت آن را در مقایسه با تحولات سینمای غربی با کندی مواجه کرد. در واقع، این امر که ابتدائا در سال های پایانی استبداد قاجاری و با حمایت مظفرالدین شاه صورت گرفت، خیلی زود به محلی برای مجادله میان طیف های مختلف سیاسی و اجتماعی بدل شد. پژوهش حاضر به دنبال آن است که با طرح این پرسش که ورود سینما به ایران با چه چالش های مواجه بوده است، با بهره گیری از روش مطالعه اسناد و مکتوبات، پاسخ مناسب این پرسش را فراچنگ آورد. به نظر می رسد برخی از فعالان بازار که شمه خوبی در شناخت نیازهای جامعه داشتند، در سطحی نگری در تولید و پخش آثار سینمایی در کشور موثر بودند و از سوی دیگر، جریان های محافظه کار اجتماعی و دینی نیز با استدلال های خود، از نگرانی درباره پیامدهای نامناسب اخلاقی و اعتقادی آن برای مخاطبان سخن می گفتند. علاوه بر اینها، دستگاه قدرت سیاسی و همچنین نیروهای اشغالگر متفقین –در ابتدای دهه 1320- نیز تمایل داشتند که این صنعت را در اختیار خود گیرند و با اعمال سیاست های ممیزی و یا نفوذ در ساختار سیاست گذاری، هدایت جریان فکری جامعه را تحت کنترل خود داشته باشند.
    کلیدواژگان: سینما، سینماتوگراف، چالش های اجتماعی و سیاسی، ممیزی
  • شهرام فرحناکی ، جمشید نوروزی، هوشنگ خسروبیگی صفحات 157-179
    گروه صنعتگران خراسان و ماوراءالنهر در عهد تیموریان، پیرو رونق اقتصادی و سیاست حمایت های امیران تیموری، موقعیت گزیده ای در جامعه یافتند. مقاله این پرسش اساسی را مورد توجه قرار می‏دهد که سیاست های تیمور و جانشینانش چه تاثیری بر جایگاه اجتماعی گروه صنعتگران در خراسان و ماوراءالنهر و به تبع آن بر وضعیت صنعت در این نواحی داشته است؟ در اثر شرایط و امکانات منطقه و حمایت حکومت گروه صنعتگران در خراسان و ماورالنهر بازساماندهی شدند و ساختار یافتند. در این پژوهش بررسی این فرآیند و بررسی نقش اجتماعی-اقتصادی گروه مذکور در ارتباط با حکومت تیموریان مد نظر قرار دارد. با روش توصیفی-تحلیلی و گردآوری اعم گزارشهای مربوط به دوره زمانی ظهور تیمور تا پایان حکمرانی بایقرا، احیاء گروه صنعتگران و جایگاه آنان در اجتماع به مثابه یک مساله اجتماعی مورد تحلیل قرار گرفت.
    کلیدواژگان: تیموریان، صنعتگران، نقش، خراسان و ماوراءالنهر
  • منظر محمدی ، سید سعید سید احمدی زاویه صفحات 181-207
    از میانه ی سده ی سیزدهم ق. ، تماس فکری با غرب از طریق نهادهای نوین نظامی، بوروکراتیک، و آموزشی، زمینه ی شکل گیری طبقه ی تحصیل کرده و حرفه ای تجددگرایی را در ایران فراهم ساخت که عامل رواج سبک های پوشاک اروپایی مردانه در ایران بودند. این پژوهش با روش تحلیل متون تاریخی، جریان اقتباس پوشاک اروپایی و دلالت های اجتماعی آن را بررسی کرده، و درصدد پاسخ به این پرسش است که چه رابطه ای میان ظهور طبقات نوین متوسط شهری، و پیدایی نهادهای اداری و آموزشی مدرن، با مدرن شدن لباس مردان ایرانی وجود داشت؟ لباس اروپایی نزد تجددگرایان ایرانی، تجسم نوعی ادراک اجتماعی مدرن، مظهر اقتداء به جهان پیشرفته تر غرب، و نیز تمایز از اشرافیت و سنت بود. هدف این نوشتار این است که نشان دهد فرآیند مدرن شدن پوشاک مردان در ایران، پیش از تغییرات آمرانه ی عصر پهلوی، مبنایی اجتماعی در تحولات عصر مشروطه داشته است.
    کلیدواژگان: لباس مردان، کت وشلوار، طبقه ی متوسط، نهادهای مدرن، قاجار
  • قباد منصوربخت صفحات 209-231
    روابط و مناسبات میان جوامع و کشورها صرف نظر از نوع شان، همواره ماهیتی اجتماعی داشته و در ذیل دو نهاد اصلی اجتماع؛ یعنی فرهنگ و تمدن صورت می گرفته اند. بر این اساس جوامع بشری در جریان روابط و مناسبات مختلف اگرچه دستاوردهای مادی و معنوی خود را به یکدیگر عرضه می کردند، این دستاوردها صرفا کالایی مادی و معنوی به شمار نمی آمدند و نمی آیند. دستاوردهای مزبور، نشانه های یک فرهنگ و تمدن خاص و مهم تر از آن، قدرت مادی و معنوی یک فرهنگ و تمدن و جامعه مشخص به شمار آمدند و می آیند. ظهور تمدن جدید اروپایی و مواجهه و مقابله آن با دیگر تمدن های بشری از جمله ایران، بر همین اساس صورت گرفت و از مجرای مواجهه نظامی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی، ضمن غلبه بر تمدن های قدیم، نشانه های قدرت بی سابقه خود را در هر چهار حوزه اجتماع یعنی سیاست، اقتصاد، اجتماع و فرهنگ با وضوح تمام آشکار ساخت و تمدن قدیم ایران را در معرض تغییرات اساسی قرار داد. یافته های این تحقیق بر پایه روش تبیین عقلانی (با تاکید بر دو حوزه اجتماعی نظامی سیاسی و اقتصادی) نشان می دهد که پادشاهان قاجار علی رغم مواجهه طولانی با تمدن جدید، از رونه خوانی نشانه های تمدن جدید عاجز ماندند و همچنان در سودای متوهمانه حفط دوران قدیم و روابط و مناسبات آن به سر بردند و چندان به وارونه خوانی نشانه های تمدن جدید اصرار ورزیدند که سرانجام با غرق کردن ایران در مسائل تمدن جدید، خود نیز از صحنه سیاست ایران محو شدند.
    کلیدواژگان: تمدن جديد، نشانه هاي تمدن جديد، نشانه هاي اجتماعي، نظامي و اقتصادي تمدن جديد، پادشاهان قاجار، مسائل تمدن جديد
|
  • Hossein Imani Jajarmi, Ebrahim Khodaee Pages 1-17

    Iran's modern education has always had negligible links with the local community and Part of the failure of this centralized educational system should be contributed to this shortcoming. Despite attempts to establish links between the local communities and the educational system, it seems that such efforts were never sufficient and successful. This research studies the plans which tried to link the educational system and the rural local communities during the Pahlavi era, and whether they were effective. Data is collected through library and documentary method. Findings of this study show that projects such as the "nomadic schools" and "knowledge corps" (Sepah-danesh) considerably addressed the issue to link with local communities. These projects had a major role in introducing and expanding the modern education to non-urban communities. In the absence of such projects, the official education system could hardly cover the majority of the Iranian population outside the cities during the Pahlavi era. Other projects such as "primary schools of villages" and "regionalization" never went operational to reduce the distance between the formal system and the local community, and they remained just on the paper.

    Keywords: The History Rural Education, Community Development, Nomads Education, Knowledge Corps, Regionalization of Education
  • Parvin Rostami, savagheb jahanbakhsh, Rohollah Bahrami Pages 19-47
    One of the important aspects of social and realistic novels is to reflect the political and social status of society. The actors in these novels are a reflection of society and emerge as a symbol of conflict with society. In the second Pahlavi era, many social and realistic novels emerged that criticized the present political and social status. Among these novels, the "Halfway of Paradise"(1953),"Raw Wine" (1968),"Dog and long winter" (1976), with critical discourse, criticized the confrontation between tradition and modernity, disillusioned intellectuals, criticism of the administrative and governmental system and the presence and influence of America in Iran and have presented the angles of the Pahlavi era. The main issue in this study is to examine these novels, in a content analysis method, to explain the type of critique that each of these novels has had from the political, social and administrative situation of the community. Research findings show that the critique of the writers of these novels is about the political, social and administrative situation of the society represents the gap created between generations of society and government.
    Keywords: Pahlavi II, generation gap, the realistic novels, Critical discourse
  • Mohammad MohammadiPour, Fatemeh JanAhmadi Pages 49-64
    From the mid-nineteenth century, ideological contacts with the western world, through modern educational, bureaucratic, and military institutions, laid the basis of a new professional middle-class in Iran, who has been the main trendsetter of modern European clothing styles among Iranian men. With examining historical texts from late Qajar period, the process of appropriation and popularity of European-style men’s suit, and its social implications in Iran, is studied here, to answer the question that what is the connection between new middle class, new civil institutions, and modernization of men’s dress. European dress for Iranian modernists, represented a modern social and organizational perception, and was a symbolic manifestation of equality to the advanced western world, and also distinction from not only aristocracy, but also traditionalists. The aim of this study is to show that modernization of men’s dress in Iran has had a social basis in constitutional era, prior to political changes of dress in Pahlavi era.
    Keywords: men’s dress, suit, middle class, modern institutions, Qajar
  • sirwan khosrozade, roya barsoltan, soudeh ebrahimzadeh Pages 63-83

    The present study examines the migration of the Iranian workforce to the Caucasus in the second half of the nineteenth century to the constitutional revolution and the role played by Azerbaijan in this regard. current paper, based on the authoritative internal and external sources and with using of a descriptive-analytical method in response to issues such as the reason for the migration of the labor force to the Caucasus and the share of Azerbaijan in it shows that Azerbaijan was the main center for the issuance of migrant labor to the Caucasus, which, in turn, was the result of the general economic downturn in Iran, the decline of Azerbaijan's position as a result of changing the ways of commerce , The high population and the inability of the province's economy to absorb indigenous labor, and on the other hand, the natural consequence of the industrial areas on Beyond the border, and in particular the Caucasus.

    Keywords: Labor Force, Immigration, Baku, Caucasus, Azerbaijan
  • javad morshedloo * Pages 65-104
    Social life of Southern Caucasia in pre-colonial period is a subject which mostly missed Iranian’s scholarly attention. Bearing this in mind, this paper attempts to shed new lights on a less studied aspect of this subject; its focus is on the historical aspects of urban life in eastern Caucasia before Russian dominance. Drawing on observational material which gleaned from multi-languages sources, it is organized into three parts: the first one deals with the historical situation of Shamakhi in the Safavid period, the second part has focused on the historical developments of Shamâkhî in early 18th century, and the last, traces the decaying process during which this main urban center of precolonial southern Caucasia was destroyed. As results show, administrative policies played a crucial role in this decaying process.
    Keywords: Caucasus, Safavid state, Shamakhi, Shirwan, Nadir Shah, urban life
  • zagros zand, ruzbeh zarrin kub Pages 109-136
    Other than literary and mythical values, Shahnameh is one of the most important sources in the history of ancient Iran, which comprehensively narrates Sasanid history in particular. Ferdowsi, trustworthily, rhymed narrations of Sasanid era, which embodies most of the details of historical events. Some iranologists insist on the historical aspect of Shahnameh, while others have considered Shahnameh as non-historical. The narration of Shiruya and Khosro Parviz’s death, and expressing the bases of collapse in Shahnameh are very important, and Arabic-Persian prose sources have dealt with them. In this study, historical data and details of these sources have been assessed and analyzed, using the historical narration of shahnameh, and their similarities and differences have also been revealed. Ferdowsi has constantly been loyal to his source, and despite all the limitations in rythm, poetic language, and narrative-fictional framework, he has versified the details truatworthily and precisely. He hasn’t altered the forms of names and, and names of places, according to the standard language of his time, and hence the names are closer to Khoday-nameh. Ferdowsi has recorded some people and dates, which others have neglected, or have recorded incorrectly. Also, the attitude present in Khoday-nameh has entered Shahnameh through a mediator, and has refined it from non-Iranian and caliphate-centered lookouts. Many other sources of data are also present in Shahnameh, and some data have been reported only in Shahnameh. This research can make the stand of Shahnameh more valid and prominent, and can be beneficial for other researches in the field.
    Keywords: Iranian historiography, khosrow II, Sasanids, Shahnameh, Shiruya
  • seyyd Mohsen alavipour Pages 137-155
    In spite of its simultaneity with the birth of the industry in Europe, emergence of cinematic production and consumption in our country, Iran, paved a different road, namely a socio-politically challenged one. Indeed, though Mozaffaredin Shah was a great supporter, other parties, such as the businessmen, clergies, the bureaucratic statesmen and even the allied powers who had occupied the country during the WWII, had their own reasons to affect the direction of new-born industry. In such an atmosphere, cinema has encountered different challenges and had to overcome various disputes with different social agencies whose leaders aimed to control the industry under their socio-political ambitions. Exploring the documents and the historical texts, the present study attempts to study the socio-political challenges cinema has encountered at the dawn of its presence in Iran.
    Keywords: Cinema, Cinematograph, Socio-political Challenges, Censor
  • shahram farahnaki, Jamshid Noruozi, Houshang Khosrobeigi Pages 157-179
    The Craftsmen' group of Khorasan and Transoxiana were part of the Timurid community. Following the economic boom affected by the support of Timurid Rulers, the Craftsmen group also regained their status in the community. The article addresses this fundamental question of how the policies of Timur and his successors influenced the social status of the Craftsmen group in Khorasan and Transoxiana and, consequently, the state of the crafts in these areas? The attention of the Crafts to Timurid Rulers view, led to the revival of the so-called Craftsmen group in Khorasan and Transoxiana. The region's rich mines and the growth of several major cities in these areas were a series of factors affecting the industrial boom in Khorasan and Transoxiana. Under these conditions, an independent social group, called craftsmen, was formed in Khorasan and Transoxiana, which had a structure and a boss, and the Timurid authorities considered the laws and regulations for their coherence and regulation of affairs. The achievements of the present paper can be seen in reaching out to the fields and how to revive the Craftsmen group, as well as the study of the socioeconomic role of the group in relation to the Timurid rule. Through the descriptive-analytical method and compilation, including reports on the timeline of the emergence of Timur, until the end of the reign of Bayqara, the revival of the Craftsmen group and their position in the community as a social issue were analyzed.
    Keywords: Timurid, craftsman, Role, Khorasan, Transoxiana
  • Manzar Mohammadi, Seyed Saeed Seyed Ahmadi Zavieh Pages 181-207
    From the mid-nineteenth century, ideological contacts with the western world, through modern educational, bureaucratic, and military institutions, laid the basis of a new professional middle-class in Iran, who has been the main trendsetter of modern European clothing styles among Iranian men. With examining historical texts from late Qajar period, the process of appropriation and popularity of European-style men’s suit, and its social implications in Iran, is studied here, to answer the question that what is the connection between new middle class, new civil institutions, and modernization of men’s dress. European dress for Iranian modernists, represented a modern social and organizational perception, and was a symbolic manifestation of equality to the advanced western world, and also distinction from not only aristocracy, but also traditionalists. The aim of this study is to show that modernization of men’s dress in Iran has had a social basis in constitutional era, prior to political changes of dress in Pahlavi era.
    Keywords: men’s dress, suit, middle class, modern institutions, Qajar
  • Ghobad mansourbakht Pages 209-231
    The relationships and interactions among societies and countries, irrespective of their type, have always had a social nature and have taken place through two main pillars of a society, namely, culture and civilization. Accordingly, although societies have been presenting their physical and intellectual achievements to one while interacting, such achievements have never been and will never be regarded merely as an item of physical or intellectual value for exchange. Such achievements indicate a particular culture and civilization and more significantly denote the physical and intellectual strength of certain cultures and civilizations and will continue to play that role. The emergence of the modern European civilization and its encounter and contact with other civilizations including Iran, took place in the same manner and through military, political, economic and social interaction, in addition to overcoming ancient civilizations, evidently demonstrated an unprecedented strength in all four aspects of society, i.e., politics, economy, society and culture and fundamentally impacted the old Iranian civilization. The findings of this research based on logical explanation (focusing on two areas of military-political and economic social impact), demonstrates that the Qajar dynasty monarchs despite a long interaction with the modern civilization, did not manage to deal appropriately with the signs and indications of the modern civilization and instead, still delusively dreamed of the ancient relationships and interactions. They insisted so intensely on opposing the indications of the new civilization that finally while overwhelming Iran with the issues of the modern civilization, lead to their own disappearance from the political landscape of Iran.
    Keywords: modern civilization, indicators of the modern civilization, economic, military, social indicators of the modern civilization, Qajar monarchs, Modern civilization issues