فهرست مطالب

نشریه غرب شناسی بنیادی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، پاییز و زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید نعمت الله عبدالرحیم زاده صفحات 1-28
    ثالس بنابر سنت ارسطویی به عنوان نخستین فیلسوف شناخته می شود اما او در یونان باستان مرد دانا یا سوفوس نامیده می شد. سوفوس و سوفیا به معنی دانایی در آن زمان به دو وجه از شناخت و عمل دلالت داشت چنان که ثالس در فهرستی از هفت دانای قدیم نام برده می شد که جز او، مابقی سیاستمدار و قانونگذار بودند. روایات مربوط به ثالس حکایت از هر دو وجه دارند به گونه ای که این روایات او را مردی نشان می دهند هم اهل نظر و هم اهل عمل. این دو وجه از نظر و عمل با تحلیل مفهوم آرخه در تعلیم او بهتر دانسته می شود چنان که با این تحلیل، معلوم می شود آرخه در اندیشه وی همان گونه که معنای بن و اصل را در کی هان دارد و مبنای کی هان شناسی او است، دلالت بر حکومت و سلطه نیز دارد و مبنای اندیشه سیاسی او بر همین مفهوم استوار است. هدف مقاله حاضر این است که با ارایه این تحلیل دو وجه از نظر و عمل در مفهوم سوفیا روشن گردد و معلوم شود که ثالس به عنوان یک سوفوس نه تنها یک اندیشمند، بلکه اندیشمندی بود که اندیشه اش را در پیوند با عمل دنبال می کرد.
    کلیدواژگان: ثالس، سوفیا، سوفوس، آرخه، فوزیس، پولیس
  • شیرزاد پیک حرفه صفحات 29-58

    این مقاله در پی نشان دادن این نکته است که «دموکراسی» لزوما «آزادی» و «حقوق بشر» را تضمین نمی کند و علل پیدایش این ناسازگاری و راه کارهای سازگار کردن آنها را در آرای جیمز مدیسن، الکسی دو تکویل و جان استوارت میل واکاوی می کند. «پدران بنیان گذار آمریکا» و «نویسندگان مقالات فدرالیست» به احتمال پیدایش این ناسازگاری پی برده و با پیروی از لاک و منتسکیو مجموعه ای از «ابزارهای قانونی» را برای پاس داری از «آزادی» و «حقوق بشر» پیش نهاد کرده بودند. باوجوداین، این مقاله با تفکیک «علل اجتماعی و فرهنگی» از «علل سیاسی و قانونی» ، به کارگیری «ابزارهای قانونی» صرف را برای حل این مشکل راه گشا نمی داند و با بهره گیری از مشاهدات و استدلال های تکویل در دموکراسی در آمریکا، تمایز او میان «زورگویی ملایم» و «ستم گری اکثریت» و نیز مفهوم «توافق همگانی» در جعل رضایت نوآم چامسکی و ادوارد اس. هرمن، گونه های محتمل «ستم گری» و «زورگویی» در یک نظام دموکراتیک، تاثیر «زورگویی ملایم» بر «خودسانسوری» ، «فشارهای سیاسی و اجتماعی بر دگراندیشان» و ناکارآمدی «ابزارهای قانونی» صرف را در حل این مشکلات واکاوی می کند. در پایان، بسط نظریه «زورگویی ملایم» در نظریه «زورگویی عرف» میل و راه کارهای نظری و عملی او برای حل این مشکل واکاوی می شوند.

    کلیدواژگان: دموکراسی، ستم گری اکثریت، زورگویی عرف، مدیسن، تکویل، میل
  • رحیم حاجی آقا ، محبوبه پاک نیا صفحات 59-80
    احیای نقش دین در جوامع مدرن و بذل توجه کسانی مانند هابرماس به این پدیده، دوگانه انگاری های مبتنی بر سنت-مدرنیته، عمومی-خصوصی، سکیولار-دینی را از طریق مفصل بندی های جدیدی به چالش کشیده است؛ تا جایی که اکنون برقراری پیوند وثیق بین تجدد با عرفی شدن، امری کاملا دور از انتظار به شمار می رود. این مقاله نیز با در کانون نشانیدن دگردیسی آرای هابرماس در ارتباط با حوزه ی عمومی و جایگاه دین در آن، استدلال می کند که نگاه هابرماس به دین، از منظر نقدی فلسفی به نگاه مثبت سیاسی-جامعه شناختی تغییر و هابرماس با درک واقعیت های جهان معاصر مفهوم پسا-سکیولاریسم را در جایگاه تجدید نظری در چشم اندازهای سکیولار و نیز بهادادن به نقش دین در حوزه ی عمومی مطرح می نماید. این امر نیز به نوبه ی خود از نگاه هابرماس به پذیرش همزیستی منجر و تکثر در حیات سیاسی را ارتقا می بخشد.
    کلیدواژگان: حوزه ی عمومی، جهان-زیست، پست-سکیولاریسم، دین
  • یاسمن هشیار صفحات 81-98
    ویتگنشتاین در تفکر متقدم خود فلسفه را نقد زبان و هدف رساله منطقی فلسفی را مرز نهادن میان گفتنی و ناگفتنی (نشان دادنی) و یا به تعبیری میان علم تجربی از یک سو و اخلاق از سوی دیگر قرار داده است. و این بخش اخیر را مهمتر می داند. چنین هدف گذاریی شباهت رساله را پروژه کانتی در نقد عقل محض نشان می دهد. پرسش اصلی این مقاله این است که آیا با توجه به مشابهت های کلی این دو پروژه، می توان گفت ویتگنشتاین در حوزه اخلاق نیز از کانت متاثر است؟ اگر بله، این تاثیر تا چه حد است؟ برای ورود به بحث، من یا سوژه و همچنین اراده به عنوان مدخل بحث مطرح می شوند، سپس با پرداختن به غایت اخلاق و امر راز آمیز به پاسخ پرسش اصلی مقاله خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: ویتگنشتاین، کانت، اخلاق، من، سوژه، اراده، امر راز آمیز
  • سید جمال سامع ، محمد جواد صافیان صفحات 99-118
    محاوره گرگیاس یکی از مهمترین محاورات افلاطون است، افلاطون در این محاوره سقراط را به مصاف سوفسطاییان آن عصر می برد. آن بخش از محاوره که مورد توجه ما قرار گرفته است، جدال سقراط و کالیکلس است، که از نظر حجم نیمی از محاوره را به خود اختصاص داده است. مقاله حاضر کوشیده است تا ضمن اجتناب از یکسونگری به آرای نیچه، آن ها را در تقرب به آرای کالیکلس نشان دهد. هدف مقاله مقایسه میان آرای نیچه و کالیکلس در محاوره گرگیاس است. محوریت مقاله بر روی مفهوم قدرت از نظر این دو است. سعی می کنیم با تحلیل این مفهوم محوری آرای این دو را در مورد حقیقت، معنای زندگی، قانون و حقوق تفسیر کنیم. بنابراین پرسش راهنمای سراسر این پژوهش این است که چه نسبتی میان برداشت کالیکلس از قدرت و برداشت نیچه از این مفهوم وجود دارد؟
    کلیدواژگان: کالیکلس، نیچه، اراده به قدرت، معنای زندگی، آزادی
  • مریم صانع پور صفحات 119-139
    عقل انسانبه عنوان وجه تمایز وی از حیوانات، اصلی ترین عامل شکل دهنده تمدن بشری بوده است و محرومیت از عقل به منزله محرومیت از حضور در فرآیند تمدن بشری تلقی می شود. در اسطوره های یونان باستانیعنی اولین زمینه های فرهنگی غرب زنان موجوداتی غیرعقلانی و احساسی توصیف می شدند. این طرز تلقی با فیثاغوریانکه بنیانگذاران فلسفهیونان بودند ادامه یافت و سپس در تاریخ فلسفه غرب تا دوره روشنگریپیش رفت. به این ترتیب حوزه اجتماعی دوره روشنگری به مردان، و حوزه خانوادگی به زنان اختصاص یافتو عقل مردانه یکه تاز عرصه تمدن شد. با تولد و گسترش جنبش های فمینیستی فیلسوفان زنانه نگر پا به عرصه تفکر گذاشته اند و عقل مردمحور مدرن را مورد نقادی قرار داده اند. . ایشان به بازخوانی تفکر فلسفی پرداخته اند تا زنان را از حاشیه به متن حیات انسانی وارد کنند وبا ورود عقل مادرانه به نظریه پردازی ها و سیاستگذاری های اجتماعی، مهربانی و صلح را به جامعه بشری بازگردانند. در این مقاله پس از تحلیل عقل مذکر و نقادی آن توسط فیلسوفان زنانه نگر راهکارهای نظریه پردازان فمینیست تحلیل و ارزیابی می شود، و در نهایت معیارهایی برای عقلانیتارائه می شود که از آسیب دوگانه انگاری انسان ها به عنوان سوژه / ابژه ، من / دیگری، اصلی / فرعی، در امان باشد و طرحی همدلانه برای حیات انسان دراندازد.
    کلیدواژگان: عقل مردانه، عقل زنانه، اسطوره یونانی، فلسفه یونانی، مدرنیته، فمینیسم، مادرانگی
  • بیان کریمی ، حسن فتحی صفحات 141-161
    افلاطون و هابز از برجسته ترین فیلسوفان سیاسی هستند هستند که بر ضرورت تشکیل حکومت مقتدر تاکید کرده اند. تفوق حکومت مقتدر و ویژگی های آن در فلسفه سیاسی این دو فیلسوف برخاسته از اوضاع زمانه شان و مبتنی بر مبانی مابعدالطبیعی اندیشه آن ها است. افلاطون حکومت مطلق علمی- اخلاقی را به قصد پایان دادن به هرج و مرج های علمی-اخلاقی، حکومتی مطلوب و عملی شمرده است و هابز حکومت مطلق سیاسی- امنیتی را به انگیزه پایان دادن به نا امنی های سیاسی- امنیتی مطرح کرده است. پرسش اصلی ما در این مقاله این است که: افلاطون و هابز چگونه بر پایه مختصات نظام مابعدالطبیعی شان، حکومت های مقتدر خود را تدوین کرده اند؟مدعای اصلی مقاله این است که نگرش های هابز درباره سرشت انسان تقلیل گرایانه و بدبینانه است و هابز برخلاف افلاطون تلاشی برای ارائه و طرح زندگی مدنی نیکو و بهتر برای انسان نکرده است. این در حالی است که فلسفه افلاطون به دلیل آرمان های تربیتی اش انسان گرایانه تر است و افلاطون حکومتی را ترجیح می دهد که شهروندانش را نه در طراز بهایم و در مرتبه شهوت و غضب، بلکه در مرتبه آدمیت می خواهد. یعنی او انسان را به طراز فضیلت انسانی که همان فعالیت عقلی است ارتقا دهد.
    کلیدواژگان: افلاطون، هابز، مابعدالطبیعه، سیاست، حکومت مقتدر، تربیت، امنیت
|
  • seyyed nematollah abdorrahimzadeh Pages 1-28
    According to Aristotelian tradition, Thales is known as the first philosopher, but in ancient Greece, he was called a wise man or sophos. Sophos and Sophia, meaning wisdom, at that time implied two aspects of thought and action so that Thales was mentioned in the list of the seven ancient sages that except Thales, the rest were politician or legislator. Anecdotes related to Thales indicate both aspects so that these anecdotes show him a man concerning action as well as thought. These two aspects of action and thought would be better known by analyzing the conception of arche in his teaching so that upon this analysis, arche as the way that means the beginning or origin of universe and the basis of his cosmology, it implies the governance and domination and his political thought depends on this conception. This article aims to clarify two aspects of thought and action in the concept of sophia by giving such analyzing so it would appear that Thales as a sophos was not only a thinker, but a thinker who his thought was in conjunction with action.
    Keywords: Thales, Sophia, sophos, arche, physis, polis
  • Shirzad Peik Herfeh Pages 29-58

    This article argues that “democracy” does not necessarily guarantee “liberty” and “human rights,” and analyzes the causes of such an inconsistency and the solutions for reconciling them in the ideas of James Madison, Alexis de Tocqueville, and John Stuart Mill. The US founding fathers and the Federalist authors, found out the possibility of the emergence of this inconsistency and, following Locke and Montesquieu, proposed a set of “institutional devices” such as “separation of powers,” “a system of representation,” “a system of checks and balances,” and “legal guarantees of minority rights” to defend “liberty” and “human rights.” However, distinguishing “social and cultural causes” from “political and institutional causes,” this article believes that this problem in “democracy” is too complicated to be solved by mere “institutional devices.” It argues that “violating minority rights,” “suppression,” “tyranny of the majority,” and “despotism of the custom” are still possible even in a democratic system, and it is impossible to solve them by mere “institutional devices.” So, using Tocqueville’s observations and argumentations in Democracy of America, his distinction between “mild despotism” and “tyranny of the majority,” and also the concept of “public consent” in Noam Chomsky’s and Edward S. Herman’s Manufacturing Consent, this article analyzes the possible types of “tyranny” and “despotism” in a democratic system, the effect of “mild despotism” on “self-censorship,” “political and social pressures on the dissenters,” and incapability of the mere “institutional device”" in solving these problems. Then, it shows the development of the theory of “mild despotism” in Mill’s theory of “despotism of the custom,” and analyzes his argumentation that it is more dangerous than “political despotism” for “development and welfare in society.” Finally, it analyzes Mill’s theoretical and practical proposals for solving this problem.

    Keywords: Democracy, tyrant of the majority, despotism of the custom, Madison, Tocqueville, Mill
  • Rahim Haji agha , mahboubeh paknia Pages 59-80
    Reviving the role of religion in modern societies and the attention of those like Habermas to this phenomenon, by new articulations, have challenged dualities such as tradition-modernity, public-private, and secular-religious. For this reason, the direct connection between modernization and secularisation is now completely out of place. This article, with this in mind, has also tried to focus on the transformation of Habermas' votes in relation to the public sphere and the place of religion in it, Argues that Habermas's perspective on religion has changed in his various stages of thought, and this view has changed from a philosophical critique to a positive socio-political look. This is due to the perception of the realities of the contemporary world, and Habermas, by understanding this fact, has posited the concept of post-secularism as a rethinking of secularist perspectives as well as the role of religion in the public domain. Accepting such a concept, in turn, promotes Habermas' view of the acceptance of coexistence and plurality in political life.
    Keywords: public sphere, life-world, post-secularism, religion
  • yasaman Hoshyar Pages 81-98
    Wittgenstein, in his early philosophy, regards philosophy as critique of Language, and the aim of tractatus is to draw limits to thoughts, to what is sayable vs unsayable(showable), in other words science vs ethics. And the latter is more important to him. Such aiming for philosophy is very similar to Kant's. The main question of this research article is whether Wittgenstein is also under influence of Kant in ethics or not. Whether he repeats Kant’s second question in another words or not. To answer it, we will start with I or subject, and will, then proceed to ethics and the mystical.
    Keywords: Wittgenstein, Kant, ethics, I, subject, will, the mystical
  • seyed jamal same , mohammad javad safian Pages 99-118
    Gorgias dialogue is one of the most important Plato's dialogue, because Plato challenges Socrates against of most of these important figures of his time.in this essay, we consider the third act of dispute between Socrates and Kallikles which is more than half of the dialogue. In this essay we try show that parts of Nietzsche’s critics are the same of Kallikles critics that are explained in raw and primitives form. Present essay tries to avoid spiteful views of Nietzsche’s opinion and show their approximate to Kallikles’s opinion. Center of this essay is the concept of power in the views of Kallikles and Nietzsche. We try with analysing of this central concept explain the views of Nietzsche and Kallikles in the case of truth, meaning of life and law. So the basic question about all parts of essay is: what is the relation between conceiving of Kallikles and Nietzsche in the case of power? If such a relation exists between a Sophist in the era of Western philosophy and the last philosopher of this tradition (Nietzsche), can there be a rift between the two?
    Keywords: Kallikles, Nietzsche, Will to power, Meaning of life, freedom
  • Maryam Saneapour Pages 119-139
    Reason is Difference among human and animal that makes human civilization. But creek mythology and philosophy believe that women are imotional and irrational. Modern Philosophers like Kant also introduce women irrational so they are inappropriate to social and political and economical area. But philosophers of feminism criticize the patriarchal approach about rationality. They believe patriarchal approach causes both sexual injustice and other injustices in human civilization. So feminist philosophers are trying for another discourse of reason because of bringing women to social and political and economical area sothat maternal rationality returns kindness and peace to mankind societies. In this article after analyses of modern male rationality and critiques of post modernism, the author evaluates feminist theories and presents rationality standards that don't get in trouble with human confrontation and duality of subject/ object, me/other, main/ subsidiary.
    Keywords: male rationality, female rationality, Greek mythology, Greek philosophy, MODERNITY, maternity
  • bayan karimi , hasan fathi Pages 141-161
    Plato and Hobbes are one of the most prominent political philosophers who have put emphasis on the necessity of the construction of the government. The superiority of the authoritative government and its features in their political philosophy arises from the states of their times and is based on the metaphysical foundation of their thoughts. Plato has considered an absolute scientific-ethical government as an ideal and practical government in order to finish the scientific-ethical anarchies. And Hobbes has proposed an absolute secure-political government in order to finish secure-political insecurities. Our main question in the paper is that: how have Plato and Hobbes established the authoritative government on the base of the features of their metaphysical system. The main claim of the paper is that Hobbes's attitudes about the human nature are reductive and pessimistic and Hobbes, unlike Plato, has not tried to present a good civil life for human beings. However Plato's philosophy is more humanistic because of educational ideals. And Plato prefers the government which regards its civilians not in a beast mood and lust and anger rank, but in a humanistic rank. That is to say, he wants to promote the human being to a virtue which is rational activity.
    Keywords: Plato, Hobbes, Metaphysics, Politics, authoritative government, Education, Security