فهرست مطالب

فصلنامه زبان شناسی اجتماعی
پیاپی 3 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/05/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یوسف آرام ، مهرداد مشکین فام صفحات 9-21
    گفتمان‏نما‏ها عناصری زبانی هستند که روابط بین واحدهای کلام را برقرار می‏کنند. به‏عبارتی، این عناصر زبانی در گفتمان پیوستگی به‏وجود می‏آورند و اجازه انحراف از مسیر را به گفتمان نمی‏دهند. گفتمان‏نماها نقش‏های متفاوتی در زبان ایفا می کنند و، از همین رو، تا به حال طبق الگو‏های مختلف و در رویکردها و حوزه‏های متفاوتی مطالعه شده‏اند. در این پژوهش، براساس الگوی برینتون (1996) که الگویی دو لایه ای است، نقش‏های متفاوت گفتمان‏نمای «خب» ، که بر اساس این پژوهش بیشترین کاربرد را در زبان فارسی دارد، از منظر نقش‏گرایی و کاربردشناسی زبان بررسی و تحلیل شده است. این پژوهش ازنوع پیکره‏بنیاد است و داده های آن از فیلم‏های تلویزیونی «پنج تا پنج» ، «یه بلیط شانس» و «عمو جان هیتلر» (بر روی لوح فشرده) گردآوری شده است. براساس داده‏های این پژوهش، بیشتر نقش‏های گفتمان‏نمای «خب» در فرانقش بینافردی یافت می‏شوند و بیشترین نقشی که این گفتمان‏نما ایفا می‏کند، نقش واکنش است.
    کلیدواژگان: نقش گرایی، کاربردشناسی زبان، گفتمان‏نما، فرانقش، زبان فارسی
  • یحیی مدرسی، شراره مظفری* صفحات 22-50

    فضاوت های مثبت و منفی درباره گونه های غیرمعیار، گویندگان این زبان ها را به سمت گونه های معیار سوق داده است. این پژوهش به ارزیابی شان اجتماعی تنوعات گونه ای زبان فارسی می پردازد. نگرش های زبانی در چند شهر استان فارس در قالب مولفه های همبستگی و منزلت اجتماعی بررسی شده اند. گردآوری داده ها با سه شیوه پیمایشی، فن مقایسه صدا و مصاحبه صورت گرفته است. 490 نفر از شهرهای شیراز، مرودشت، کازرون، فسا، جهرم و چند شهر در اطراف شیراز به پرسش نامه ها پاسخ داده اند، 223 نفر از آن ها در آزمون مقایسه صدا و 126 نفر هم در مصاحبه مشارکت کرده اند. یافته ها نشان می دهند که گونه های محلی با هویت بخشی به گویشوران خود، احساس وفاداری آنها را نسبت به شهر بومی و گونه محلی شان تقویت کرده و با ایجاد همبستگی در محفل خانواده و دوستان نقش پررنگی دارند. درحالی که، در محیط های آموزشی، شغلی، کوچه و بازار، رسانه ها و در گفتار افراد تحصیل کرده، تسلط با گونه معیار است. اگرچه همبستگی و منزلت اجتماعی هر دو به کاربرد گونه معیار نسبت داده می شوند، اما حس صمیمیت و حس تعلق گویشوران گونه های غیرمعیار را پویا نگاه می دارد.

    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی- شناختی، تنوعات گونه ای، نگرش زبانی، همبستگی، منزلت اجتماعی، فن مقایسه صدا (MGT)
  • علی افخمی، سیروس عابدینی ، بهروز محمودی بختیاری صفحات 51-61
    نژادپرستی یک نظام اجتماعی خاص بر مبنای تسلط است که در آن گروه‏های نژادی و اعضای آنها (اکثریت) با روش‏های متنوع از قدرت خود در تعامل با گروه‏های نژادی دیگر و اعضایشان (اقلیت) سوء استفاده می کنند (ون دایک، a1993). نژادپرستی نوین پنهان است، بنابراین یافتن نژادپرستی در گفتمان‏ها و متون جدید نیاز به راهکارهای ویژه دارد. نخبگان قدرت رسانه‏ها را کنترل می کنند و به آنها دسترسی دارند، و بر مردم تاثیر می گذارند. تئون ون دایک ساخت‏ها و راهکارهایی (نظریه بازتولید نژادپرستی، a1993) را در کشف نژادپرستی ارائه می‏کند، که عبارتند از ساخت‏های سطحی ‏ (روساخت) و ساخت‏های معنایی ‏ (زیر ساخت). در این پژوهش، پژوهشگران براساس ساخت‏های پیشنهادی ون دایک تلاش می کنند این ساخت‏ها را در گفتمان سخنرانی های ترامپ در انتخابات سال 2016 (برگرفته از سایت خبری نیویورک تایمز) کشف کنند. یافته ها تحقیق حاضر نشان می‏دهد ترامپ مذهب، ملیت و فرهنگ مهاجران را نیز در نظر می‏گیرد و در گفتمان وی بسیاری از ساخت‏های سطحی و معنایی با فراوانی متفاوتی یافت می شوند. به طور کلی، نتایج این پژوهش با پژوهش‏های ون دایک در مورد نژادپرستی هم راستا و هماهنگ است.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان انتقادی، نخبگان، دونالد ترامپ، تئون ون دایک، نژادپرستی، ساخت های سطحی و معنایی
  • زهرا براتی ، شهلا یعقوبی صفحات 62-73
    این پژوهش کوشیده است با رویکردی جامعه شناختی و گفتمانی به تحلیل روایت یک گزارشگر ورزشی واحد در دو دوره تاریخی بپردازد. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر فضای اجتماعی و سیاسی موجود در جامعه بر نحوه روایت یک گزارشگر است تا میزان تاثیر و تاثر یک روایت ورزشی از ساختار هویت ملی آشکار گردد. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و داده های پژوهش برگرفته از گزارش دو بازی جام جهانی فوتبال ایران-استرالیا (1998) و ایران-اسپانیا (2018) است. نمونه های زبانی مورد بررسی، جملات گزارشگر در لحظات هیجانی بازی است که در سه بخش «کنش گر های اجتماعی» ، «کنش» و «واکنش» شرکت کنندگان به کنش ها مورد تحلیل قرار گرفته اند. سپس با استفاده از رویکرد هویت دهی ون لیوون (1996) کیفیت و کمیت برجسته سازی هویت فردی و ملی در این نمونه ها مطالعه شد. در این پژوهش، متغیر انسانی -گزارشگر– به عنوان متغیر ثابت و مقتضیات اجتماعی و سیاسی دو مقطع زمانی مختلف، به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شده است. نتایج حاکی از آن است که تحت تاثیر شرایط اجتماعی-سیاسی، رویکرد گفتمانی یک گزارش ورزشی می تواند از برجسته سازی هویت فردی به سمت برجسته سازی هویت ملی میل کند. همچنین، نشان داده شد که با بهره گیری از هویت دهی طبقه ای و نسبتی به جای نام دهی واسطوره سازی، می توان هویت های فردی را به نفع هویت ملی به حاشیه راند.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، هویت فردی، هویت ملی، روایت ورزشی، فوتبال
  • سید ابوالحسن ریاضی، آنیتا صالح بلوردی* صفحات 74-87
    فضاهای شهری و فرهنگ های موجود در آنها بستر و مکان بروز کنش های شخصیت ها در داستان ها هستند و خود نیز به عنوان شخصیت نقش ایفا می کنند. ازاین رو، فیلم با رویکردهای نقدمحور، تعامل انسان با محیط پیرامونش را به تصویر می کشد. لایه های پنهان فضایی که از لابه لای سطور شاهکارهای ادبی می توان دید، ازجمله راه های شناخت فرهنگ ها هستند. با این رویکرد، تهران در دوره ها و شرایط خاص قابل ارزیابی و توجه است. حال پرسش این است که ابزار ما در برابر بازنمایی فضایی به مثابه متن و تصویر چیست و بازنمایی تهران و جامعه معاصر شهری در فیلم فروشنده، اثر اصغر فرهادی، چگونه است؟ هدف از این تحقیق شناسایی عناصر تحلیل فضایی به کمک رویکردی بینارشته ای از جغرافیای انسانی، بوطیقای فضا و نشانه شناسی کدهای فضا است. بدین شکل، قادر خواهیم بود ایدئولوژی فیلم ساز و گفتار مقاومتی و اجتماعی او را در چارچوب کدهای مذکور شناسایی کنیم. نتایج حاصله حاکی از آن است که فضای تخیل شناسی، کدهای عام تصویری، کدهای سینمایی و فضای شعری به ترتیب بر خوی حیوانی، نزول، تردید و گسستگی و درنهایت به از میان رفتن روح خانه در جامعه امروزی دلالت دارند.
    کلیدواژگان: بازنمایی اجتماعی، زبان فضایی، تصویر سینمایی، فیلم فروشنده، اصغر فرهادی
  • شیرین پورابراهیم صفحات 88-98
    نهج البلاغه گفتمانی دینی متعلق به اوایل اسلام و مرجع سایر گفتمان های شیعی و حاوی نظامی اجتماعی مشتمل بر اخلاق و سیاست است که از سازوکارهای شناختی مختلف، از جمله استعاره، تشکیل شده است. برخی استعاره های نهج البلاغه، مانند استعاره حیوان (در اینجا شتر) ، مبتنی بر بافت جغرافیایی بلافصل شکل گیری آن گفتمان است. هدف این تحقیق بررسی نقش این استعاره در خلق و درک نظام اجتماعی موجود در نهج البلاغه بر اساس نظریه استعاره مفهومی لیکاف و جانسون (1980) در چهارچوب زبان شناسی اجتماعی- شناختی است. در این پژوهش عبارات استعاری مربوط به شتر از متن نهج البلاغه استخراج شده است تا بدانیم کدام ویژگی های حوزه مبدا شتر در خدمت نظام اجتماعی موجود در نهج البلاغه قرار می گیرد و این امر چگونه روی می دهد؟ افزون بر این، نگاشت های موجود میان دو حوزه شتر و انسان تا چه حد منسجم و ساختارمند عمل کرده اند. بررسی نگاشت های استعاری نشان می دهد که از اجزاء معنایی حوزه شتر، تنها از رفتار شتر و ارتباط با انسان برای ایجاد نظام اجتماعی استفاده شده است. همچنین، مفاهیم موجود در حوزه شتر برای خلق و درک مسائل اجتماعی اعم از اخلاقی و سیاسی، همچون مرگ و گناه، جهاد و ارزشمندی آن، فتنه و خطرات آن، دنیا و خطرات آن، حکومت و عواقب منفی آن، دشمن شناسی و لزوم آن، به شیوه ای بسیار منسجم مورد بهره برداری قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی– شناختی، نهج البلاغه، نظام اجتماعی، استعاره حیوان، استعاره شتر
  • مژگان صبری ، اعظم استاجی، محمود الیاسی صفحات 99-109
    اولین هدف این مقاله معرفی زبان‏شناسی اجتماعی حقوقی و کاربرد آن در تحلیل گفتمان قضایی است. زبان‏شناسی اجتماعی حقوقی شاخه ای نوپا است که از زبان‏شناسی کاربردی منشعب شده و با فرایندهای حقوقی و قانونی جامعه در ارتباط است. در این حوزه علمی اعتقاد بر این است که در تحلیل گفتمان در بافت قضایی، عوامل اجتماعی باید در نظر گرفته شوند.
    دومین هدف، شناخت ساختار گفتمان پلیس- متهم و بررسی نقش پلیس در این گفتمان است. بدین منظور پانزده رویداد گفتمانی مربوط به جلسات بازجویی پلیس در موقعیت قضایی شهر تهران به‏صورت توصیفی-تحلیلی موردبررسی قرار گرفتند. در تحلیل داده‏ها از روش مالکولم کلتارد و آلیسون جانسون (2007) ، که در تحلیل جلسات بازجویی انگلیسی‏زبانان به کار برده اند، و از تقسیم بندی نقش های اجتماعی زبان (هلیدی، 1973) استفاده شد و، در نتیجه، در این پژوهش چارچوبی توصیفی برای تحلیل گفتمان قضایی فارسی‏زبانان تدوین شد.
    نتایج حاصل از پژوهش نشان می‏دهد که در جلسات بازجویی، پلیس تصویری از شرح واقعه را در ذهن دارد و به‏منظور ترغیب متهمان به اعتراف، اقدام به پرسش گری می‏کند. از این‏رو، گفتمان پلیس-متهم در بازجویی قضایی از ساختاری هدفمند برخوردار است. نقش‏های اجتماعی زبان که در حوزه زبان‏شناسی نقشگرا معرفی شده‏اند در رسیدن به هدف قضایی، که گرفتن اقرار مکتوب و داوطلبانه از متهمان است، به پلیس کمک می‏کنند.
    کلیدواژگان: زبان شناسی اجتماعی حقوقی، زبان‏شناسی نقشگرا، تحلیل گفتمان قضایی، بافت قضایی، گفتمان پلیس- متهم
|
  • Yousef Aram, Mehrdad Meshkinfam Pages 9-21
    Discourse markers are linguistic elements which make relations between discourse units. In other words, these linguistic elements make the discourse cohesive and do not let discourse deviate. Discourse markers perform different functions in language system. So far, discourse markers have been studied in different frameworks, according to different approaches, and in different spheres. In this research, diverse functions of the discourse marker "Xob" which is the most frequent discourse marker based on this research are analyzed in the two-fold framework of Brinton (1996), in functionalism approach, and in pragmatics sphere. As this research is a corpus based study, a colloquial corpus has been selected, consisting of three telefilms: "panj tā panj", "ye bilit Šāns", and "amu jān Hitler" (on CDs). In regards to the data of this research, the discourse marker "Xob" functions mostly in the interpersonal meta-function and the most frequent function of this discourse marker is expressing reaction.
    Keywords: Functionalism, Pragmatics, Discourse marker, Meta-function, Persian
  • Yahya Modarresi, Sharareh Mozaffari Pages 22-50

    Speakers of non-standard varieties have been driven toward the standard ones due to the positive and negative judgments about these varieties. This study is to investigate the social status of varieties of Farsi. The main question is what the impacts of socio-cognitive factors are on speakers’ attitude and on the usage of different varieties of Farsi (Regional, Shirazi and Standard). To collect data, a total of 490 participants from Shiraz, Marvdasht ,Kazeroon, Fasa, Jahrom and several smaller cities contributed in survey method, 223 of whom participated in MGT and 126 were interviewed as well. In this regard, attitude is studied in the form of components such as solidarity and social status. The findings indicate that participants express loyalty toward their city and regional varieties, since these varieties are attributed to their speakers' identity. Regional varieties are dominant in the family domain to highlight solidarity in the circle of family and friends, while in other domains (education, workplace, streets, media and elite’s speech) the standard variety dominates. Both solidarity and social status are attributed to the usage of standard variety. But what has still kept the regional varieties dynamic is the feeling of intimacy and sense of belonging.

    Keywords: Socio-cognitive linguistics, Lectal variations, Language attitude, Solidarity, Social status, Matched-guise technique (MGT)
  • Ali Afkhami, Sirous Abedini, Behrooz Mahmoodi Bakhtiari Pages 51-61
    Racism is defined (Van Dijk,1993A) as a specific social system of domination in which ethnic groups and their members (i.e. majority) abuse their power in various ways in interaction with other ethnic groups and their members (i.e. minority).Modern racism is hidden, so finding racism needs special strategies in new texts and discourses. Elites have power, control and access to media and they influence people. Van Dijk represents structures and strategies (reproduction of racism theory,1993A) finding racism which consist of surface Structures and meaning (deep) structures. In this research, Donald Trump’s lectures in election (2016, SEP) taken from New York Times were analyzed based on Van Dijk’s Structures and Strategies.The findings of this research show that Trump considers religion, nationality and culture of immigrants. Moreover, many of surface and meaning structure are found in Trump’s lectures with different frequencies. Generally speaking, the results of this research are in concordant with Van Dijks’s researches on racism.
    Keywords: Critical discourse analysis (CDA), Elites, Donald Trump, Teun.A.Van Dijk, Racism, Surface, meaning structures
  • Zahra Barati, Shahla Yaghoobi Pages 62-73
    This study attempts to analyze the report of a sport reporter in two important historical periods through a sociolinguistic and discursive approach. The research aims to examine the impact of the socio-political environment on the narrating of sport reports to reveal the extent of the impact of a sport narration on the national identity construction. The research method is descriptive-analytical and research data are derived from the reports of the two games of the World Cup Iran-Australia (1998) and Iran-Spain (2018). The instances are the reporter's statements during the emotional moments of the game analyzed in three parts: "social actors", "actions", and "reactions". Then by applying identity-based approach by Van Leeuwen (1996), the quality and quantity of individual and national identity have been studied. In this research, the human variable-reporter was considered as a constant variable and social-political constraint of two different periods was considered as a dependent variable. The results indicate that under the influence of socio-political conditions, the discursive approach of a sport report shifted from highlighting the individual identities to highlighting the national identity. It was also shown that by using classification and relational categorization instead of nomination and individual mythology, individual identities can be marginalized in the favor of national identity being strengthened.
    Keywords: Discourse analysis, Individual identity, National identity, Sport narration, Soccer
  • Seyed Abolhassan Riazi, Anita Saleh Bolourdi Pages 74-87
    From ancient times, cities have been the location and place of appearance of paper characters actions in novels and stories. Urban story / film as a literary genre pictures man’s cinematic encounter with critically oriented approaches, the birth of a modern urban man and the contradictions and changes in his performance in interacting with his environment. Urban spaces and existing cultures make up a large part of the daily lives of citizens. Now, the first question is what is our tool against the spatial representation as a text and an image? Undoubtedly, the metropolis faces the difficulty of presenting and representing its audience due to its complex nature. This theme naturally shows itself when creating an artwork in its various fields. Reading cross-levels, diverse facets and hidden layers of space from the lines of literary masterpieces, including ways to recognize cities, have been in different historical periods. Now, the question is that in the Asghar Farhadi movie of the seller, how is the representation of Tehran and the contemporary urban community depicted. In recent years, studies on space-time issues have been discussed and were fulfilled in various aspects. Examining such spaces requires a multidisciplinary tool and approach
    Keywords: Social representation, Spatial language, Cinematic image, Seller movie, Asghar Farhadi
  • Shirin Pourebrahim Pages 88-98
    Nahj-ul-Balagha is a religious discourse belonging to the beginnings of Islam, and a source of other Shiie’s discourses, composed of a social system including morality and politics. It is composed of many cognitive tools including conceptual metaphors which are based on the immediate geographical context of that text, like ANIMAL (here CAMEL) metaphors. This research studies the role of this metaphor in the construction and perception of Nahj Ul- Balagha’s social system on the basis of Cognitive Sociolinguistics. To do so, the explanatory model of conceptual metaphor in Lakoff (1980) has been applied. The main questions are: which semantic parts of CAMEL concept have been used for evoking Nahj Ul- Balagha’s social system and how. Moreover, to make a coherent and organized discourse, how the mappings from CAMEL domain onto HUMAN domain function. The analysis shows that among different semantic properties of CAMEL, just its behavior and relations to humans have been used. Moreover, the concept of CAMEL and its relevant meanings are explanatory strategies which are used by Imam Ali (PBUH) to coherently shade lights on the social issues like death and sin, Jihad and its value, riot and its dangers, the world and its disadvantages, ruling and its destructive consequences, enemy recognition and its necessity.
    Keywords: Cognitive Sociolinguistics, Nahj-ul- Balagha, Social system, Animal metaphor, Camel metaphor
  • Mojgan Sabri, Azam Estaji, Mahmoud Elyasi Pages 99-109
    The first purpose of this essay is to introduce forensic sociolinguistics and its usages in forensic discourse analysis. Forensic sociolinguistics is a new branch of applied linguistics related to the law and legal processes of society. In this field of scientific study, it is believed that social factors should be considered in analyzing discourses in forensic context. The second purpose is to recognize the police-suspect discourse structure and to survey the role of police in this discourse. To do this, 15 discourse events of police interviews in forensic situation of Tehran have been surveyed analytic-descriptively. To analyze the data, the pattern of study suggested by Malcolm Coulthard and Alison Johnson(2007) in analyzing interviews of English speakers has been utilized; therefore, a descriptive framework for analyzing forensic discourse of Persian speakers are prepared. The results of this research show that in interviewing, police have a particular version of events in mind that they are attempting to confirm; they persuade suspects to confess. Therefore, police-suspect discourse in forensic situation has goal-oriented interview structure. Social functions of language which are introduced in functional linguistics help police achieve their forensic goal which is to elicit a voluntary written confession from suspects.
    Keywords: Forensic sociolinguistics, Functional linguistics, Forensic discourse analysis, Forensic context, Police-suspect discourse