فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 9، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/08/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیدکاظم سیدباقری *، بتول ملاشفیعی صفحات 7-24
    عدالت سیاسی به عنوان یکی از عناصر کلیدی در اندیشه سیاسی اسلام، ارزشی است که با فراگیر شدن آن، امور جامعه، در پیوند با قدرت، به تناسب در جای خود، قرار می گیرد و حقوق شهروندان به شایستگی ادا می شود، طبعا بررسی اهداف آن به شفافیت و مرزکشی دقیق آن با دیگر مکاتب می انجامد، آن سان که مکاتب مختلف، اهداف متفاوت برای عدالت تعریف می کنند. نوشته حاضر در پی پاسخ به پرسش اهداف عدالت سیاسی از منظر قرآن کریم است و با توجه به آن که در نگره اسلامی، تشکیل حکومت، به هدف دستیابی به عدالت است و همین ارزش، راهبر جامعه اسلامی به سوی سعادت می باشد، با به کارگیری برخی از توانمندی های روشی تفسیر اجتهادی، در فرضیه بر این امر تاکید شده است که اهداف عدالت سیاسی را می توان در اموری چون ایجاد بسترهای رشد جامعه، توزیع عادلانه امکانات و فرصت ها و ایفای حقوق شهروندان جستجو کرد، اهدافی که راهبر انسان در جهت رسیدن به کمال و سعادت می گردد.
    کلیدواژگان: اهداف، عدالت سیاسی، قرآن کریم، رشد، حقوق شهروندان
  • شریف لک زایی* ، نجمه کیخا صفحات 25-44
  • علی خالقی * صفحات 45-68
    حسن بن علی بن محمد بن علی بن حسن طبری، ملقب به نجم الدین و معروف و مشهور به عماد الدین طبری و عماد طبری از علمای مازندران و آمل و از معاصرین خواجه نصیرالدین طوسی، محقق حلی و علامه حلی (قرن هفتم) بوده است. در نوشته حاضر با الهام از روش هرمونتیک قصدگرای اسکینر سعی نموده ایم با معرفی زندگی وشخصیت عمادالدین طبری و با ارجاع به متون در دسترس ایشان وبا بازخوانی این متون در تعامل با شرایط سیاسی اجتماعی عصر ایخانان وبر اساس مبانی و سنتهای فقهی شیعه ، به بازخوانی متون فقهی- سیاسی ایشان پرداخته و آرای وی را در زمینه مفهوم سیاست،ضرورت ریاست وحکومت، انواع ریاست ،ریاست عدل و منشاء ،شرایط وصفات ووظایف واختیارات آن ،ریاست وولایت نیابتی فقها در عصر غیبت ،خاستگاه مشروعیت وگستره ولایت آنان،ونظام سلطانی وچگونگی تعامل با آن تبیین وتحلیل نماییم.
    کلیدواژگان: سیاست، حکومت، ولایت نیابتی فقها، مشروعیت وگستره ولایت، نظام سلطانی
  • محمد ترابی * صفحات 69-97
    دیدگاه های متفاوت در عرصه اندیشه ها و فلسفه ها و سپس تاثیر آن بر اندیشه سیاسی و همچنین بر عمل سیاسی همیشه از مهم ترین و سرنوشت سازترین مقوله های زندگی بشر بوده است و دین در این میانه در طول تاریخ نقشی ویژه را به خود اختصاص داده است. "قلمرو دین" یکی از مباحث مهم و نوپیدای دین پژوهی مدرن و انسان معاصر است که امروزه بخشی از مباحث فلسفه دین و کلام جدید را به خود اختصاص داده است. از طرفی تحولات اجتماعی در ایران که متاثر از دو جریان فکری مهم سنت گرایی و تجدد گرایی بوده و این تحولات یا ریشه در سنت های تاریخی و فرهنگی و بویژه سنت های اسلامی داشته است یا تحت تاثیر تجدد طلبی روشنفکران بوده است. استاد مطهری حکومت را بیت القصیده و زیربنای تعلیمات انبیا بر می شمارد و لذا به پیوند دین و سیاست تاکید دارد و در گفتمان روشنفکری نیز موضع خاصی ارائه شده است. بر این اساس پرسش این پژوهش عبارت است از مبناهای کلامی و نوع رویکرد به قلمرو دین چه تاثیری بر مفهوم حکومت در اندیشه استاد مطهری و مجتهد شبستری داشته است؟ به نظر نگارنده دیدگاه حداکثری به دین در رویکرد استاد مطهری در مقابل دیدگاه حداقلی به دین از منظر مجتهد شبستری به تفاوت در مفهوم حکومت در اندیشه این دو اندیشمند شده است. مقاله برای دستیابی به این هدف از روش تفسیری سود برده و با بررسی آثار دو اندیشمند به ارائه پاسخ پرداخته است.
    کلیدواژگان: دین حداکثری، دین حداقلی، حکومت، هرمنوتیک
  • عباس مکرمی* ، محمد ستوده ارانی صفحات 99-119
    برقراری امنیت ملی و حفظ کشور از تهدیدهای خارجی، از مهمترین اهداف سیاست خارجی کشورها از جمله ایران اسلامی بوده و امنیت کشور ضمن اینکه متاثر از ساختارها و فرایندهای داخلی است، در ارتباط مستقیم با عوامل محیط مجاور و محیط منطقه ای است و لذا شناخت محیط منطقه ای و تحولات آن، می تواند گام مهمی در تقویت و حفظ امنیت کشور محسوب شود.
    در این مقاله در پاسخ به این سوال اصلی که مهمترین عامل تاثیرگذار منطقه ای بر امنیت ملی کشور چیست؟ سعی شده است تا با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و با الهام از دیدگاه های دیوید ای. لیک و پاتریک ام. مورگان، در خصوص نظم های منطقه ای، ابتدا مهمترین عوامل ایجاد تغییر در نظم خاورمیانه بیان شده و سپس با بررسی تحولات اخیر خاورمیانه، راهبرد تقویت و حفظ امنیت ایران، تبیین گردیده و این فرضیه بررسی شود که تحول در ساختار قدرت منطقه ای و تلاش برای شکل دهی به نظم نوین منطقه ای، بیشترین تاثیر را بر محیط امنیتی ایران داشته و با استفاده از راهبرد دیپلماسی دفاعی، می توان تهدیدات امنیتی کشور را کنترل و به سطح مناسبی از امنیت منطقه ای و ملی دست یافت. بدین منظور اعتمادسازی، تنش زدایی و انجام مذاکرات و ایجاد روابط میان ارتش ها، به وسیله دیپلمات های نظامی، از اولویت بالایی جهت ایجاد نظم و امنیت درون منطقه ای و تامین امنیت ملی کشور برخوردار می باشد.
    کلیدواژگان: تحولات اخیر خاورمیانه، ساختار نوین قدرت، امنیت ملی، راهبرد دیپلماسی دفاعی، تنش زدایی
  • محمدتقی روستایی *، رضا دلاوری صفحات 121-140
    دفاع در برابر خطر، پیشینه ای به بلندای تاریخ بشریت دارد. امروزه با وجود تهدیدات متنوع، دست یابی به راهبردهای دفاعی مطمئن و کارآمد در عرصه امنیت ملی به یکی از مهم ترین اهداف کشورهای در معرض خطر تبدیل شده است. جمهوری اسلامی ایران که با انواع تهدیدات داخلی و خارجی روبروست، در کنار توجه به دفاع عامل، به بعد پدافند غیرعامل نیز اهتمام ویژه دارد. نکته قابل تامل در این عرصه، آثار و پیامدهای دفاع غیرعامل و نواقص موجود در مسیر پیاده سازی آن در کشور ایران است. لذا سوال این پژوهش این گونه است: مهم ترین مزایا و نواقص پدافند غیرعامل در جمهوری اسلامی ایران چیست؟ با بررسی های به عمل آمده به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی، می توان گفت افزایش هزینه نظامی کشور مهاجم و کاهش یا جلوگیری از وارد آمدن خسارت به کشور ایران و در نتیجه تقویت نیروی بازدارندگی بشردوستانه به عنوان مهم ترین مزایای ایجاد و اجرای پدافند غیرعامل و همچنین فقدان یک استراتژی بلندمدت برای اجرای پدافند غیرعامل و کمبود منابع مالی و تجهیزات نسبت به دشمنان در کشور ایران به عنوان مهم ترین نواقص این طرح شناخته می شود.
    کلیدواژگان: پدافند، پدافند غیرعامل، امنیت ملی، جمهوری اسلامی ایران
|
  • seyedKazem Seyedbagheri * Pages 7-24
    Political Justice as one of the key elements in the political thought of Islam, a value that surround the community, in conjunction with power to fit in place, and the rights of citizens to merit place is of course review its goals to be transparency with other schools, in a way that different schools have different goals defined for justice. By seeking the answer to question of political justice from the perspective of the Holy Quran and due to the fact that in Islamic thought, the purpose of government, is justice and that the operator of the Islamic community is to happiness, by using some potentials of Ijtehadi interpretation method, in hypothesis asserts that political justice can be created in the context of issues such as community development, fair distribution of opportunities and fulfillment and realization of the rights of citizens, the goals that guide humans to reach perfection and prosperity.
    Keywords: goals, Political Justice, Quran, growth, citizens' rights
  • Sharif Lakzaei * Pages 25-44
    One of the most important foregrounds of religious democracy lie within a comprehensive look taken at the current knowledge with particular emphasis on the Islamic philosophy. The question posed is that whether transcendental theosophy as philosophical school can provide such foreground for religious democracy. It is claimed that one can say this is possible in transcendental theosophy thanks to the existing evidence and reasons. Henceforth, it is said that transcendental theosophy philosophically supports the Islamic revolution. In this regard, several points need to be mentioned: incorporated theory, practice, idealism and realism, considering means, assumptions, presumptions and having necessary freedom and courage to express views and free thinking, emphasizing on having philosophical understanding and attitude as conceptual enterprise of objective and pragmatic measures and that politics and government cannot get through what is going on in the community; in this case it is affected by social and mental streamlines. These topics are dealt with in this article with the approach that by taking a comprehensive look with a philosophical and theosophical enterprise, religious democracy theory can be underlined. Besides, this point is insisted that philosophical and theosophical approach cannot and must not be neglected while considering the above topics. The last part of discussion centers upon issues of public opinion and Islamic revolution and transcendental theosophy relationship.
    Keywords: Idealism, Liberalism, Islamic revolution, Realism, Religious Democracy, Transcendental Theosophy
  • ali khaleghi * Pages 45-68
    Hassan bin Ali bin Mohammed bin Ali bin Hasan al-Tabari, known as Najm al-Din and Imad al-Din al-Tabari and Imad al-Tabari's has been the one of famous scholars from Amol and Mazandaran and he has been contemporary with Khajeh nasiraldin Tusi, Mohaghegh Hilli and Aallameh hilli (seventh century). In the present article we want to describe the political thoughts of this greet faghih of shiat. For this purpose, inspired by the skinners methods of hermeneutics we have tried to introduction of his life and his character. And by reference to his available texts with the open reading these texts and with engaging in political and social era of ilkhanan and according to the foundations and religious traditions of Shiite political era ilkhanan we have proceed to reread his political jurisprudence texts and his views on the concept of politics, the need for government and department, headed types, the department of justice and his origin, conditions, characteristics ,duties and options and its authority, headed by Valye faghih during the occultation, the source of legitimacy and expansion of their province, system of Soltani and interacting with that.
    Keywords: politics, government, Proxy province of faghih , legitimacy, Province-wide , royalism
  • Mohammad Torabi * Pages 69-97
    .In the current political climate of the Qajar period and has always been an important influence in various spheres. These include traditionalism and modernism influential force.
    "Realm of religion" one of the most important issues and Nvpyday modern study of religion and the modern man is now part of the philosophy of religion and theology have been allocated new. Motahari government and education infrastructure prophets Alqsydh bit counts, so the relation between religion and politics and emphasis in intellectual discourse also offered a specific position. Accordingly, this study questions the theological basis and the impact on the government's approach to the realm of religion and priest shabestari Motahari's thoughts? Paper To achieve this goal and to evaluate the effects of two men benefited method of interpretation has to provide answers.
    So each of the two discourses are of particular meaning system that distinguishes them from each other was. The main focus centered approach Motahari two Muslim thinker and jurist shabestari is located. No doubt each of the two men has a special meaning system that distinguishes them from each other. Perhaps the root of the differences in theory and theology and interpretation of religion and Islamic principles searched.
    Keywords: Majority religion, Minority Religion, government, Hermeneutics
  • mohomod sotodeh arani, Abbas Mokremi * Pages 99-119
    Establishment of National security and protecting the country from external threats, is one of the most important foreign policy goals (including Iran). While national security is affected by the internal structures and processes, in direct contact with the surrounding environment factors and regional environment. Therefore, knowledge of the local environment and its evolution, could be an important step in strengthening and maintaining the country's security.
    In this article in addition to I answer the main question that the most important factor for regional influence on national security mean? With using analytical_descriptive method, and inspired by the views of David. Lake and Patrick M. Morgan, on regional arrangements, first I try to express most important factors for change in the Middle East discipline. Then addition to evaluating recent developments in the Middle East, I explain the Strategy to strengthen and maintain the security of Iran. And check the hypothesis that the change in the local power structure and efforts to shape the new regional order, has the greatest impact on the Iran's security environment and by using the strategy of defense diplomacy, security threats can be controlled And to achieve an appropriate level of regional and national security. For this purpose build trust, détente and negotiations and relations between Armies, by the military diplomats, have high priority to establish order and security in the region and protect national security of the country.
    Keywords: Recent developments in the Middle East, The new structure of power, National Security, Defense diplomacy strategy, Détente
  • Mohammad Taghi Roostaei *, Reza Delavari Pages 121-140
    Defend against danger, has a history of the height of human history. Today, despite various threats, achieve reliable and efficient defense strategies in the field of national security to become one of the most important goals is at risk countries. Islamic Republic of Iran is faced with a variety of internal and external threats, In addition to operating defense, also special considerations to dimension passive defense. The interesting point in this area is the effects of passive defense and deficiencies in the way of its implementation in Iran. So, this research's question is: the most important advantages and disadvantages of passive defense in the Islamic Republic of Iran? The study carried out a descriptive study using library and internet resources, we can say aggressive military cost overruns and reduce or prevent damage to Iran and thus strengthen deterrence force philanthropic as the most important benefits is the development and implementation of passive defense and as well as the lack of a long-term strategy for the implementation of passive defense and lack of financial resource and equipment to enemies in Iran as the most important failures of the project is known.
    Keywords: defense, Passive defense, National Security, Islamic Republic of Iran