فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی خالقی * صفحات 7-27
    در نوشته حاضر بدنبال بررسی مسایلی هستیم که می توانند گفتمان انقلاب اسلامی ونظام برآمده ازآن را در محیط داخل وبیرون از آن به چالش بکشاند. احتمال ظهورچالش های گفتمانی از سوی اسلام مدنی،فرهنگی وسلفی با وجود بسترهای تشدید کننده ای داخلی مانند مشکلات فرهنگی،اجتماعی واقتصادی و جاه طلبی ودشمنی برخی از دولت های منطقه از جمله عربستان،ترکیه ودولت غاصب اسرائیل وخطر داعش وسلطه جویی غرب به رهبری امریکا وتلاش های ستیزه جویانه آنها با گفتمان انقلاب اسلامی به مثابه برخی از این چالش ها در این نوشته مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: گفتمان انقلاب اسلامی، اسلام مدنی، اسلام فرهنگی، اسلام سلفی، چالش های منطقه ای وسلطه جویی امریکا
  • فرشید دیلمقانی *، محمدعلی قاسمی ترکی صفحات 29-58
    هویت ملی ایرانیان به عنوان ما حاصل خودآگاهی نسبت به انباشتی تاریخی از تجربه های فرهنگی، سیاسی و اقتصادی، سرزمینی بنام ایران، مانند سایر کشورهای جهان، پدیده ای مدرن است که به تدریج بعد از ارتباط ایران با غرب به ویژه بعد از شکست های متعدد از روس ها و اعزام نخبگان ایرانی و پیدایی مشکله هویت در نزد این افراد، در ایران پدیدار گردید. پژوهش حاضر با روش توصیفی– تحلیلی و با رویکردی تاریخی و بهره گیری از ابزار کتابخانه ای و اینترنتی به بررسی مسائل هویتی در ایران قبل از 1320 می پردازد. فرضیه پژوهش عبارتست از اینکه علی رغم کهن بودن تمدن ایران و حس وطن دوستی که در مقیاس های مختلف در طول تاریخ در برخی از ایرانیان وجود داشته است اما هویت ملی مانند کشورهای دیگر پدیده ای مدرن محسوب می شود و در ایران، تاریخ آن به دوران مشروطه بر می گردد و آنچه بیش از آن در ایران وجود داشته است، هویت اجتماعی- فرهنگی بوده است. بررسی تطور تاریخی هویت ملی در ایران از زمان مشروطه نشان دهنده مطرح شدن الگوهای هویتی غربگرایانه و باستان گرایانه در دورهای قبل از 1320 می باشد.
    کلیدواژگان: هویت ملی، سیاستگذار هویتی، ایران، اسلام، ناسیونالیسم، روشنفکر
  • عصمت غفاری* ، مقصود رنجبر، علی شیرخانی صفحات 59-79
    سید اسدالله خرقانی ازجمله شخصیت های درجه دومی است که در جریان نهضت مشروطه حضور موثر داشته و در به صحنه کشاندن شخصیت های دینی و سیاسی درجه اول موثر بوده است. وی در ضمن فعالیت های سیاسی، به فعالیت های دینی و علمی نیز می پرداخت و سرانجام باعث پیدایی مشی خاصی در اسلام شناسی به نام قرآن گرایی یا بازگشت به قرآن شد. سوال اصلی این پژوهش این است که ویژگی اساسی نگرش خرقانی به متون دینی و به طور خاص قران چیست؟ در پاسخ نویسنده معتقد است که خرقانی در مواجهه با مسائل دنیای جدید به دنبال روش جدید در فهم قران و بازخوانی قران بر اساس مسائل و مشکلات جدید است.
    وی در مواجهه با پرسش های و نیازهای تازه ی عصر جدید که با انقلاب مشروطه در سپهر سیاست ایران مطرح شد و ما در معارف قبلی دینی و سنتی پاسخ آن ها را نداشتیم ایده بازگشت به قران را مطرح نمود.
    همین روش و تلاش وی برای استخراج آموزه های جدید از قران به اندیشه سیاسی سید اسدالله خرقانی جهت گیری خاصی را بخشید و وی به برداشت های متفاوتی از قران در باب مفاهیمی چون حاکمیت، حق الهی حکومت، مبنا و محدوده حقوق خصوصی و عمومی، محدوده قانون و قانون گذاری دست یازید و درنهایت به طرح دموکراسی اسلامی رسید.
    این پژوهش با تکیه بر منابع کتابخانه ایی و با روش توصیفی- تحلیلی و با رویکرد تفسیری- سیاسی به تبیین مولفه های اندیشه سیاسی ایشان که می تواند قرابت با ایده دولت مدرن داشته باشد پرداخته است.
    کلیدواژه ها: شیخ اسدالله خرقانی، دموکراسی اسلامی، تساوی قانون، اولوالامر
    کلیدواژگان: شیخ اسدالله خرقانی، دموکراسی اسلامی، تساوی قانون، اولوالامر
  • شهرام عسکری حصن *، ابراهیم انوشه، نیلوفرالسادات عمرانی صفحات 81-103
    این پژوهش در پی تجزیه و تحلیل مفهوم امنیت در تئوری های گوناگون رئالیسم لیبرالیسم سازه انگاری و انتقادی در طی ادوار گذشته و سیر تکوین تئوری های سنتی تا کنون می باشد. ظن غالب و مسلط بطور خاص در تفکر اندیشمندان و سیاستمداران این می باشد که مفهوم امنیت به شکل سنتی هدف اولیه دولت ها برای بقا و حفظ خود در نهایت خودیاری می باشد. و رویکرد به مولفه امنیت در قالب مفروضات سنتی روابط بین الملل با ماهیت نظامی،سخت افزاری،و برداشت بدبینانه حاکم می باشد. لذا کسب امنیت به شکل مطلق محوری حاکم بوده است. اما نویسنده پژوهش حاضر برانست که با گذشت زمان و حاکم شدن لیبرالیسم و در ادامه رشد مکاتب ذهنی گرایان ما دیگر شاهد مفهوم ایستا و لایتغیر مفهوم امنیت به شکل تعریف شده سنتی و رئالیستی نیستیم. لذا هم شاهد تغییر مفهوم امنیت در بازتعریف ان هستیم و همچنین گسترده شدن حوزه مفهوم امنیت در قالب موضوعات جدید و گوناگون هستیم. پژوهش حاضر با بررسی مباحث و ارای اندیشمندان: چهار مکتب مذکور و با بررسی داده ها و یافته ها در پی پاسخ به این سوال می باشد که مفهوم امنیت در سیر و تکوین این مکاتب چه تغییراتی را شامل شده است؟ پاسخ موقت این می باشد که امنیت در گذار زمان در این مکاتب که دارای روش شناسی هستی شناسی و معرفت شناسی متفاوت می باشند حوزه های موضوعی گوناگونی از موضوعات با تفاسیر جدید را شامل می شود.
    کلیدواژگان: امنیت، رئالیسم، لیبرالیسم، سازه انگاری، انتقادی
  • محمد ستوده، محمدعلی صادق زاده * صفحات 105-132
    تحولات شمال افریقا، خاورمیانه و خیزش مردمی در کشور های عربی بخصوص مصرمی توانست توازن و ساختار قدرت در حوزه عربی - اسلامی منطقه را تحت تاثیر قرار دهد.
    با دمیده شدن روح بیداری اسلامی در میان مردم مصر در 25 ژانویه 2011 ما شاهد اوجگیری تدریجی قیامهای مردمی و سقوط دولت مستبد حسنی مبارک رئیس جمهور مصر بودیم.
    با برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مصر محمد مرسی از اخوان المسلمین توانست پیروز میدان شود و امید آن می رفت که این گروه اسلامگرا بتواند با درک وضعیت انقلابی موجود، به مطالبات مردم جامعه عمل بپوشاند. سوال اصلی این است که علل شکست انقلاب مصر و سقوط دولت مرسی چیست چیست ؟ این مسئله در دو سطح جامعه مصر و سیاست خارجی دولت مرسی بررسی شد و بیان گردید که دولت مرسی بدلیل فقدان کادر توانمند، مشکلات اقتصادی، ضعف در سیاست داخلی وخارجی نتوانست به کارش ادامه دهد و در نهایت با کودتای نظامی دولتش سقوط کرد.
    کلیدواژگان: مصر، انقلاب 2011، سقوط مبارک، دولت مرسی، کودتا
  • محمدحسن الهی منش، علیرضا میرزانیا * صفحات 133-161
    وندالیسم یکی از مشکلات جوامع شهری به ویژه در حاشیه آن هاست که همگام با رشد و توسعه شتاب زده شهر و درونی نشدن فرهنگ شهرنشینی در بین جوامع به وجود آمده است. خرابکاری های شهری ازجمله انحرافات یا آشفتگی های اجتماعی هستند که در آن افراد سعی دارند نیازها، هیجانات و احساسات درونی خود را به شیوه ای بروز دهند و با در دسترس نبودن روش مناسب به رفتارهای نابهنجار روی می آورند. درواقع،وندالیسم نوعی انحراف رفتاری است که با انتظارات جامعه منطبق و سازگار نیست و عموما زمانی رخ می دهد که فرد یا گروهی معیارهای جامعه را رعایت نکنند. بر این اساس فرضیه تحقیق به این شکل طرح می شود: با بررسی عملکرد دولت های جمهوری اسلامی ایران درمی یابیم که در جمهوری اسلامی اعتمادسازی شهروندان، افزایش مشارکت سیاسی و همچنین اعتماد فزاینده آحاد مختلف جامعه موجب تضعیف وندالیسم اجتماعی گردیده و متقابلا با کاهش اعتماد، فرسایش مشارکت سیاسی و عدم انسجام اجتماعی کم وبیش بسترهای لازم برای تخریب اموال عمومی فراهم شده است. روش تجزیه وتحلیل اطلاعات این پژوهش روش توصیفی- تحلیلی است که ضمن ارائه و ارزیابی ادبیات موجود در باب سرمایه اجتماعی و وندالیسم اجتماعی، کاهش ارتباط دولت و ملت و احساس تبعیض، به تحلیل چگونگی وجود ارتباط بین این مفاهیم پرداخته و ارتباط منطقی بین سرمایه اجتماعی، کاهش ارتباط دولت ملت و احساس تبعیض به عنوان متغیر مستقل و وندالیسم به عنوان متغیر وابسته از طریق آزمون فرضیه مطرح شده مورد تجزیه وتحلیل قرار خواهد گرفت. نوآوری پژوهش حاصل تعامل بین این عنصر در تبیین علل وندالیسم خواهد بود.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، وندالیسم، کاهش ارتباط دولت ملت، احساس تبعیض
|
  • ali khaleghi * Pages 7-27
    This article seeks to investigate the issues raised that could systematic and discourse of Islamic Revolution since indoor and market it to challenge the Islamic discourse.the Appearance of civil, cultural and the salafies despite intensifying internal substrates such cultural problems social, economic and ambition enmity of some governments in the region, including Saudi Arabia, Turkey and the government of the usurper Israel risk of Isis domination-seeking West led by America efforts militant of the Islamic revolution discourse as some of the challenges in this paper examined is taken.
    Abstract: This article seeks to investigate the issues raised that could systematic and discourse of Islamic Revolution since indoor and market it to challenge the Islamic discourse.the Appearance of civil, cultural and the salafies despite intensifying internal substrates such cultural problems social, economic and ambition enmity of some governments in the region, including Saudi Arabia, Turkey and the government of the usurper Israel risk of Isis domination-seeking West led by America efforts militant of the Islamic revolution discourse as some of the challenges in this paper examined is taken.
    Keywords: Discourse of Islamic Revolution, civil Islam, cultural Islam, Salafi Islam, challenge-seeking regional hegemony America
  • farshid delmqani * Pages 29-58
    National Identity of Iranians as an end result of self-awareness in relation to historical accumulation of economic, political and cultural experiences of a land called Iran such as other world nations is a modern phenomenon that gradually emerged in Iran after Iran’s relations with the west, particularly after incessant defeats from Russians, dispatch of Iranian elites and problem of identity facing such people. The present article analytically and descriptively, based on internet and library tools and with a historical approach deals with identity problems in Iran before 1320 (1941). Hypothesis of research is that national identity of Iran like other nations is regarded as a modern phenomenon although Iran’s civilization is old and sense of patriotism existed in some Iranians in different scales throughout history; in Iran, its history dates back to constitutional era and what has been more than that in Iran has been cultural-social identity. Study of historical evolution of national identity in Iran since constitutional era shows raised issue of ancient-prone and westernized identity patterns during the years before 1320 (1941).
    Keywords: Identity policy-maker, Intellectual, Iran, Islam, national identity, Nationalism
  • Esmat ghafari *, maghsood ranjbar, ali shirkhani Pages 59-79
    Seyed Asadollah Kharaghani is among the second-rate personages who played an active part in the Constitutional Movement, and has been effective in arousing political and religious personages. He also engaged in religious and scholarly activities along with political activities, and eventually led to the emergence of a specialist trend in Islamology called Qur'anism or the return to the Quran.
    He faced new questions and needs of the new age that we did not have in previous religious and traditional teachings or did not seem to answer, or it seemed that past answers did not have the effectiveness of the new problems. It was suggested that we should read the Qur'an again and extract the material that is coming to us today.
    The present study examines the political thought of Seyyed Asadollah Kharaghani regarding the criteria, since the type of conception on the basis of the rule of law, the divine right of the state, the basis and scope of private and public law, the scope of law and legislation, and in particular their approach to the issue of Islamic democracy.
    This research will focus on library resources through descriptive-analytic method and with an interpretive-political approach to explaining the components of its political thought.
    Keywords: Sheikh Asadollah Kharaghani, Islamic Democracy, Law Equality, Ultimatum
  • shahram askari hesn *, Ebrahim Anoosheh, niloofarsadat emrani Pages 81-103
    The present research aims to analyze the concept of security in Realism, Liberalism, Constructivism and Critical theories over the past time periods and the process of traditional theories development hitherto. Thinkers and politicians in particular conjecture strongly that the traditional concept of security is the purpose of the states, first and foremost, for their protection and survival in utmost self-help. The approach towards the element of security exists in the form of traditional assumptions of international relations steeped in military nature, military equipment and the dominant pessimistic perception. Thereupon achievement of absolute security has been prevailed among traditional theories, but the researcher believes that as the time goes by, Liberalism dominates and then subjectivist approaches develop, therefore the fixed meaning of security defined in terms of traditions and Realism no longer exists. Thus the concept of security undergoes changes when redefined. Meanwhile, its scope of meaning has been broadened in the form of different new concepts. By investigating the topics and opinions of the above four approaches thinkers as well as the data and the findings, this study aims to answer the following question, “To what extent has the concept of security undergone changes in the course of development of these four approaches? The provisional answer indicates that security in these approaches encompassing different ontology and epistemology methodologies in the course of time includes a variety of subject areas from new subjects with different interpretations.
    Keywords: Security, Realism, Liberalism, Constructivism, critical
  • mohammadali sadeghzadeh * Pages 105-132
    We would like to congratulate you on your victory in the Presidential election of the United States of America.
    During the presidential campaign, we and millions of Iranians followed your forthright objection to the nuclear agreement reached between the Obama administration and the Islamic Republic of Iran. We sincerely hope that with your election, the new administration and the United States Congress will have the opportunity for the first time to review the regional and international outcomes of that disastrous agreement without any reservations, as was promised to the voters.them. To their despair, in what can only be described as an unthinkable shift and a hundred and eighty degree turn on all the principal values of the United States, President Obama’s administration was busy conducting secret correspondence with Ayatollah Khamenei, the life-long leader of Iran. At the same time, Ayatollah’s cronies were opening fire on protesters. In October 2011, you wisely said “If Obama would’ve backed the people of Iran two years
    Keywords: Coup, Egypt, Morsi state, Mubarak collapse, Revolution of 2011
  • alireza mirzaniya * Pages 133-161
    Vendalism is one of the problems of urban societies, especially on the margins, which has been created in the midst of the city's rapid growth and the inevitable urbanization of societies. Urban sabotage is one of the social deviations or disturbances in which people try to express their own needs, emotions and feelings in an unrealistic way, with the inaccessibility of the appropriate method. In fact, vandalism is a kind of behavioral deviation that does not meet the expectations of the community and generally occurs when a person or group does not meet the standards of society. Accordingly, the research hypothesis is as follows: By examining the performance of the governments of the Islamic Republic of Iran, we find that in the Islamic Republic the trust of the citizens, increasing political participation, as well as increasing the trust of the various branches of the society, have weakened and socialized socialism, and, by mutual trust, the erosion of political participation And the lack of social cohesion has provided the necessary grounds for the destruction of public property. The method of analyzing information is a descriptive-analytic method that, while presenting and evaluating existing literature on social capital and social vandalism, reducing the relationship between government and nation and feeling of discrimination, analyzes the relationship between these concepts and the logical connection between social capital, Reducing the relationship between the nation's state and the sense of discrimination as an independent variable and vandalism as a dependent variable will be analyzed testing hypothesis proposed.
    Keywords: social capital, and vandalism, reducing the relationship of the nation's state, feeling of discrimination