فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 12، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/05/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی شیرودی * صفحات 7-34
    بی شک بخشی از دلایل وقوع انقلاب مشروطه را باید در خارج از مرزهای ایران جستجو کرد. در این زمینه،استعمار اروپایی عامل مهمی بود اما استعمار،فقط مساله ایران و ایرانیان نبود بلکه استعمار را باید پدیده کلانی دانست که همه کشورهای اسلامی را در بر گرفت اما آنچه پیوند استعمار با جهان اسلام را پررنگ تر می کرد،ویژگی ها یا همان ناتوانی های سیاسی کشورهای اسلامی بود که راه را برای استعمارگران گشود و این گشودگی بیش از این که هدفش ایران باشد،جهان اسلام بود که منجر به حوادث بسیاری از جمله مشروطه در ایران و فروپاشی خلافت در عثمانی شد از این رو،بررسی چیستی رابطه استعمار،سیاست و وضع دنیای اسلام در دوره مشروطه از یک سو سئوال نوشتار حاضر و از دیگر سو، ارائه پاسخ به آن هدف مقاله حاضر به شمار می رود که به روشی توصیفی دستیابی به آن دنبال می شود.
    کلیدواژگان: استعمار، سیاست، دنیای اسلام، مشروطیت، ایران
  • سید سجاد آل سید غفور *، مسعود معینی پور صفحات 35-58
    موضوع مقاله حاضر زمینه های عینی اندیشه سیدحسین نصر است. (مساله) این موضوع از این رو حائز اهمیت است که گفتمان سنت گرایانه در کنار دو گفتمان بنیادگرایانه و متجدد از اسلام، متفکران و ناقدان بسیاری دارد. در بررسی اندیشه متفکران می توان از روش های گوناگون استفاده نمود. در این پژوهش، سعی‎شده با استفاده از روش هرمنوتیک اسکینر، به زمینه های عینی اندیشه سیاسی نصر پی برده شود. (روش) در ابتدا روش اسکینر و مفاهیم عمده آن توضیح داده شده است که بر دو عنصر قصد و زمینه تاکید دارد. همچنین سعی شده است دورنمایی از امکانات روش فوق برای بررسی اندیشه سیاسی ترسیم شود. سپس به بررسی زندگی نصر با عنوان زمینه های عینی اندیشه وی اشاره گردیده است. زمینه های عینی اندیشه سیدحسین نصر به معنای بررسی بیوگرافی و زندگینامه شخص از آغاز زندگی تا رسیدن به بلوغ فکری و سپس تا حال حاضر برای فهم هرچه بهتر نحوه شکل گیری افکار و اندیشه‎های مولف در بستر تاریخ است که چگونه تعلیم و تربیت در روابط اجتماعی در آرای یک شخص تاثیرگذارند و سپس به بررسی محیط فکری و سیاسی مولف می پردازد که امکان فهم و بررسی هرچه بهتر آثارش را فراهم می سازد. (یافته‎ها)
    کلیدواژگان: سیدحسین نصر، سنت، سنت گرایی، اسکینر، زمینه های عینی
  • مجید عباسی، حسن حسنی * صفحات 59-78
    بحرین کشوری کوچک اما مهم در معادلات منطقه ای است. این کشور در دوره پس از استقلال از ایران در سال 1971 همواره تلاش داشته تا با توجه به ضعف ژئوپلتیکی و ناتوانی در حفظ امنیت و استقلال به اتحاد با قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای مبادرت کند. لذا زمانیکه تشکیل شورای همکاری خلیج فارس در سال 1981 مطرح شد این کشور با توجه به ضعف های ساختاری در حوزه های مختلف و بویژه مساله دموکراسی به عضویت آن در آمد. این پژوهش با استفاده از روش توصیفی-تبیینی در پی بررسی علل آغاز بحران داخلی بحرین در سال 2011، چرایی ورود شورای همکاری خلیج فارس به آن و سیاست های متخذه از جانب این شورا برای مدیریت این بحران می باشد. یافته های پژوهش حاکی از آن است که از زمانیکه مردم بحرین در فوریه سال 2011 در اعتراض به مشکلات داخلی مانند تبعیض مذهبی، دیکتاتوری سیاسی، مشکلات اقتصادی و شکاف طبقاتی دست به قیام زده اند و ابتدا خواستار اصلاحات و سپس اسقاط حکومت آل خلیفه شده اند، این شورا تلاش نموده است با سیاست هایی مانند اعزام نیروهای واکنش سریع (سپر جزیره) ، تبلیغات رسانه ای بر علیه مخالفین و القای این مطلب که مخالفین حکومت آل خلیفه شیعیان تحت هدایت جمهوری اسلامی ایران هستند، حمایت بی حد و حصر از حکومت آل خلیفه و مطرح شدن طرح هایی مانند الحاق بحرین به عربستان به مدیریت بحران مبادرت و وضع موجود را در میان کشورهای عضو شورا حفظ کنند.
    کلیدواژگان: شورای همکاری خلیج فارس، بیداری اسلامی، بحران داخلی، امنیت
  • رضا دلاوری * صفحات 79-117
    پژوهش حاضر با هدف شناخت وضع موجود نشریات تخصصی علوم سیاسی و روابط بین الملل و فهم بهتر وضعیت این نشریات و شناسایی تنوع و فراوانی و آسیب ها و خلا های موجود در این زمینه سازماندهی گردیده است. در این مقاله با روش تحلیل محتوا به بررسی و آسیب شناسی بیش از 177 نشریه تخصصی اعم از علمی پژوهشی ،علمی ترویجی و علمی تخصصی موجود در زمینه علوم سیاسی و روابط بین الملل و زمینه های وابسته ازجمله حقوق ،مدیریت ،تاریخ ،جامعه شناسی،جغرافیا و فلسفه پرداخته شده است. برخی از نتایج تحقیق نشان می دهد که وابستگی نشریه های علمی به مشی و مرام سازمان های ناشر، تعدد مشاغل و صوری بودن مناصب و اعضای هیات علمی و تحریریه،رشد کمی نشریات و افت کیفیت از نظر شکلی و محتوایی،تعداد اندک نشریات تخصصی به سایر زبان ها،عدم وجود مجلات مناسب ISI برای چاپ مقالات علوم سیاسی، نبود سنت نقد در خصوص مقالات منتشر شده در نشریات تخصصی علوم سیاسی و روابط بین الملل و… از مهمترین آسیب های موجود در نشریات تخصصی رشته علوم سیاسی و روابط بین الملل در ایران می باشد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، نشریه علمی پژوهشی، نشریه علمی ترویجی
  • حسین اسلامی *، محسن اسلامی صفحات 119-149
    هدف این پژوهش بررسی تغییر رویه سیاست خارجی آمریکا در منطقه خاورمیانه نسبت به افراط گرایی دینی است. برای مطالعه این روند، توجه به نظریه سازه انگاری به عنوان مبنای سیاست خارجی ایالات متحده ضرورت دارد بعد از تهاجم شوروی به افغانستان در دهه هشتاد میلادی، آمریکا به منظور تقابل با این امر به تشکیل، سازماندهی و پشتیبانی گروه القاعده پرداخت. اما در پی حوادث 11 سپتامبر، بوش معنای جدیدی وارد نظام بین الملل کرد و تروریسم و القاعده را به عنوان دشمن واقعی آمریکا بیان نمود و به منظور مقابله با آن به افغانستان و عراق حمله کرد و یکجانبه گرایی در سیاست خارجی را در دستور کار قرار داد؛ هرچند این سیاست در دوره باراک اوباما مورد بازنگری قرار گرفت. بر این اساس، سوال اصلی این پژوهش چنین است که ظهور افراط گرایی دینی در خاورمیانه چه تاثیری بر سیاست خارجی آمریکا در قبال منطقه خاورمیانه داشته است؟ در پاسخ به این سوال فرض شده که گسترش افراط گرایی دینی در خاورمیانه موجب گسترش حضور و مداخلات نظامی آمریکا در این منطقه شده است؛ با این حال با مرور زمان مسئولیت مقابله با این پدیده از آمریکا به متحدان منطقه ای و فرامنطقه ای این کشور در خاورمیانه واگذار شده است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، افراط گرایی، سازه انگاری، ایالات متحده، خاورمیانه
  • حبیب عشایری * صفحات 151-188
    بررسی مولفه مشروعیت سیاسی بویژه ازمنظر جریان های فکری اسلامی-ایرانی درطی سده های سوم تاهشتم هجری نشان دهنده ترسیم جامعه هرمی شکل چه از دیدگاه فلسفه سیاسی و چه از نقطه نظر جریان های دیگر است ودراین خصوص می توان به اندیشه های فارابی،ابن سینا،غزالی،خواجه نصیروسایراندیشمندان اشاره کرد. به گونه ای که یک نسبت مشترک می توان میان جامعه شاهی آرمانی،فیلسوف شاه وامام یاسلطان درچارچوب اندیشه سیاسی ایرانی – اسلامی برقرارکرد. البته همه اندیشمندان بنا به نوع تفکر وتحلیل خود ویژگی های متمایزی برای رییس و حاکم قائل می باشند. اما شیعیان با پذیرش باور «امامت» براساس قاعده لطف و براساس نص، مفهوم مشروعیت را در چارچوب ویژه ای جای دادند. امام، حاکم مشروع است و وی کسی است که براساس نص از فرزندان علی (ع) و از نسل فاطمه (س) و از شاخه حسین بن علی معین و منصوب شده است، لذا حکومت وی در صورت تحقق و فعلیت، مشروع، یعنی براساس شرع می باشد.
    کلیدواژگان: مشروعیت سیاسی، فرایزدی، فیلسوف، امام، جریان های فکری
|
  • morteza shirody * Pages 7-34
    Undoubtedly, reasons behind the constitutional revolution occurrence should be partly sought outside Iranian borders. In this regard, European colonialism was a major cause, but colonialism failed to be only the issue of Iran and Iranians; rather, colonialism should be known as major phenomenon which encompassed all Islamic nations; what made colonialism’s link to Muslim World more colorful were characteristics or political disabilities of the Islamic nations which opened the route for colonialists; this route aimed Muslim World more than it did at Iran, which resulted in many events including constitution in Iran and Ottoman caliphate; hence, the question raised in this article is studying what’s of colonialism, politics and status of world of Islam relationship, on one hand and providing response to that on the other hand will be purpose of the article; this is followed in a descriptive methodology.
    Keywords: Colonialism, Constitution, Iran, Politics, World of Islam
  • seyedsajjad aleseyedghafour*, masoud moeinipour Pages 35-58
    The subject of this article is the objective context of the thought of Seyed Hossein Nasr. (Problem) It is therefore important that the traditionalist discourse, along with two fundamentalist and modernist discourses of Islam, has many thinkers and critics. Various methods can be used to study the thoughts of thinkers. In this research, we tried to use the skinner's hermeneutic method to explain the objective fields of Nasr's political thought. First, Skinner's method and its main concepts are explained, which emphasizes the two elements of intention and context. It has also been attempted to draw a perspective on the possibilities of the above methodology for analyzing political thought. Then he explains the life of Nasr as the subject of his thinking. The objective fields of thought of Seyyed Hossein Nasr mean the study of biography and biography of a person from the beginning of life to the attainment of intellectual maturity, and then to better understand how the formation of thoughts and ideas of the author in the context of history, how education in social relations in The opinions of one person are influenced and then they examine the intellectual and political environment of the author, which allows him to understand his work better. (Findings)
    Keywords: Seyed Hussein Nasr, Tradition, traditionalism, Skinner, Objective
  • Majid Abbasi, Hassan Hassani * Pages 59-78
    Bahrain is a small country but important in regional equations. The country after the independence of Iran in 1971, have always attempted to establish an alliance with regional and extra-regional powers. Because the country has problem to protection security and its independence. Therefore, when the Persian Gulf Cooperation Council was established in 1981, the country due to structural deficiencies and especially the lack of democracy became the membership of the council. The main purpose to joining the PGCC was to protect the country from the threats. This research by using descriptive-explanatory method to examine the causes of the internal crisis in Bahrain in 2011. The main objective of this research is to investigate the reasons of entering and the Persian Gulf Cooperation Council and its policies in this crisis. The results indicate that, since the public uprising in Bahrain started, the council has tried policies such as sent rapid reaction forces, support of government, Media campaign against opponents and alleged dependence of oppositions to Iran, support government and preserve the status quo in Bahrain.
    Keywords: Persian Gulf Cooperation Council, Islamic Awakening, Internal crisis, Security
  • reza delavari * Pages 79-117
    The present study was conducted with the aim of identifying the current status of specialized journals of political science and international relations and understanding the status of these journals and identifying the variety and frequency of injuries and vacancies in this field. In this paper, the content analysis method was investigated and The pathology of more than 177 specialized journals, including scholarly scholarly, scholarly and scholarly specialist in the field of political science and international relations and related fields including law, management, history, sociology, geography and philosophy.Some research results show that The dependence of scientific journals on the basis of publisher organizations, the multiplicity of professions and the formal nature of posts and faculty members and editorial staff, the quantitative growth of journals and the loss of quality in terms of content and content, a small number of specialized journals in other languages, the lack of appropriate ISI journals for The publication of political science articles, the lack of a tradition of critique of the articles published in the specialized journals of political science and international relations, and .... are among the most serious injuries in the specialized journals of political science and international relations in Iran
    Keywords: Pathology, Journal of Scientific Research, Scientific Journal of Extension
  • hosein eslami *, mohsen eslami Pages 119-149
    The purpose of this study is to examine the change in US foreign policy towards the Middle East in relation to religious extremism. In order to study this trend, consideration of structuralist theory as the basis of US foreign policy is needed. After the Soviet invasion of Afghanistan in the 1980s, the United States created, organized and supported al-Qaeda in order to confront this. But in the aftermath of 9/11, Bush introduced a new meaning to the Kurdish international system and expressed terrorism and al-Qaeda as the real enemy of the United States, attacking Afghanistan and Iraq to deal with it, and put unilateralism in foreign policy on the agenda. ; However, this policy was revised in the Barack Obama era. Accordingly, the main question of this study is that the rise of religious extremism in the Middle East has had an impact on US foreign policy towards the Middle East? In answer to this question, it has been assumed that the spread of religious extremism in the Middle East has increased the presence and military intervention of the United States in the region; however, over time, the responsibility to counter this phenomenon has been delegated from the United States to its regional and transatlantic allies in the Middle East. Is.
    Keywords: Foreign Policy, Extremism, Constructivism, the United States, the Middle East
  • Habib Ashayeri * Pages 151-188
    The study of the component of political legitimacy, especially from the point of view of the Islamic-Iranian intellectual movements during the third centuries of the AH century, illustrates the depiction of a pyramidic society from the point of view of political philosophy and from the point of view of other currents. In this regard, Farabi, Avicenna, Ghazali, Khajeh Nasyros, noted the audience.In such a way that a mutually beneficial relationship can be found between the utopian royal society, the philosopher Shah Wamam Yasultan in the framework of Iranian-Islamic political thought. Of course, all thinkers, according to their kind of thinking and analysis, have distinctive features for the president and the ruler.But the Shiites, with the acceptance of the belief in "Imamate" based on the rule of favor and based on the Nas, placed the concept of legitimacy in a special context. Imam is a legitimate ruler and he is the one who is appointed and appointed on the basis of the number of sons of Ali (as) and of the generation of Fatima (sa) and of the branch of Hussein ibn Ali. Therefore, his government, if it is real and legitimate, is based on Shariah
    Keywords: Political Legitimacy, Prophecy, The Philosopher, Imam, The Currents of Thought