فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 14، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/13
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی شیرخانی * صفحات 37-61
    حوزه علمیه به عنوان نهادی پیشرو و پیشگام در تعلیم و تربیت اسلامی شناخته می شود. پیشینه حوزه های علمیه از صدر اسلام به منظور «تعلیم و تربیت» و به نوعی راهبری جامعه مسلمین در شناخت بهتر دین و عمل به آن شکل گرفته است که به مرور، این نقش به خصوص با وقوع انقلاب اسلامی در عرصه گسترده تری افزایش یافته است. حوزه علمیه جزء نهادهای تاثیرگذار در جامعه اسلامی ایران است؛ بنابراین، انتظار می رود نقشی تمدن ساز داشته باشد که با توجه به افزایش مسئولیت های حوزه علمیه بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، باید این نهاد به صورت انقلابی وارد کارزار شود و علاوه بر نقش تعلمی، به سمت تعلیم، اخلاق و نیز علم گرایی حرکت کرده و برای رسیدن به این امر راهبردهایی را ارائه دهد. اگر این گونه عمل نکند، دچار اضمحلال خواهد شد؛ زیرا بشر بعد از انسان محوری (اومانیسم) به یک خلا فکری و عقیدتی دچار شده و این امر فرصت هایی را برای حوزه های علمیه فراهم کرده است. پرسش اصلی مقاله این است که حوزه انقلابی چه شرایطی باید داشته باشد که برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی و راهبری آن مهم است؟ در پاسخ می توان گفت حوزه انقلابی به عنوان نهادی مهم و ریشه دار در اسلام و ایران که خاستگاه انقلاب اسلامی ایران بوده و نیز خلائی که بشر انسان محور با آن مواجه است، می تواند با مثلث علم، اخلاق و عمل انقلابی وارد شود و برای رسیدن به تمدن نوین اسلامی راهبردهایی را ارائه دهد. روش این پژوهش توصیفی- تحلیلی و شیوه گردآوری مطالب، کتابخانه ای و اسنادی بوده است.
    کلیدواژگان: اخلاق، تمدن نوین اسلامی، حوزه انقلابی، حوزه علمیه، علم، عمل
  • مسعود پورفرد * صفحات 63-92
    بی شک حوزه های علمیه به میزان خصلت های ذاتی و کارکرد اصلی خود حامی نظام های اسلامی بوده و هستند، و نقش مراجع، طلاب و روحانیت، در سده گذشته به ویژه انقلاب اسلامی، نقشی آوانگارد و پیشرو بوده است، بعد از ایده مقام معظم رهبری در خصوص حوزه های علمیه مبنی بر انقلابی بودن، این تحقیق بدنبال رصد عوامل حفظ روحیه انقلابی گری در کنار کارکرد حفظ، حمایت و انتقاد سازنده از نظام اسلامی ایران است. از نظر مقام معظم رهبری «نسبت روحانیت با نظام اسلامی، نسبت حمایت و نصیحت است». طبعا این امر، مستلزم گفتمان انقلابی و عملیاتی است تا در فرایندی مقبول و سنجیده، جلوی پویش های خطرناکی که به انقلاب زدایی از حوزه های علمیه می انجامد، گرفته شود و عوامل حفظ روحیه انقلابی که سرچشمه ای متعالی مانند اندیشه سیاسی حضرت امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری دارد، نیز تبیین شود. به دلیل اینکه موضوع پژوهش حاضر حوزه انقلابی و مسئله حفظ نظام است با استفاده از روش توصیفی – تحلیلی گزینه های اساسی و بنیادی برای نظارت و حمایت نظام سیاسی جمهوری اسلامی ایران در سه مولفه فرهنگ، اقتصاد و سیاست در نظر گرفته شده است که در مجموع به شش خصلت مهم حوزه انقلابی از جمله روزآمدی در فرهنگ اسلامی، ترویج فرهنگ تعاملی وگفت وگو، روحیه فقرستیزی، روحیه حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم، خلاقیت و تفکر سیستمی در سیاست و سرانجام مروج مشارکت سیاسی رقابتی پرداخته شده است. البته در هر محور، ابتدا به ویژگی خصلت های حوزه انقلابی و سپس، به نقش نظارتی و آنگاه به پیامد و تاثیر مثبت و منفی این خصلت های حوزه انقلابی اشاره شده است.
    کلیدواژگان: حفظ نظام اسلامي، حوزه انقلابي، خصلت هاي انقلابي، نقش نظارتي و انتقادي
  • محسن مهاجرنیا * صفحات 93-115
    عقلانیت حوزه انقلابی از پیوند وثیق حوزه با نظام اسلامی شکل گرفته است. مهم ترین شاخصه های این عقلانیت در نقش تولیدی به روز و متناسب با نیاز در دستگاه معرفتی و ظرفیت اجتهادی حوزه عبارت اند از قدرت آینده نگری در چارچوب منظومه فلسفه سیاسی اسلام، توانایی حل تعارضات درونی و تزاحمات خارجی، آزاداندیشی دینی و رهایی از تعصب، تحجر، تصلب و قشری گری و واپس گرایی و مدیریت حل بحران ها و عبور از گسل ها و گسست های فکری و سیاسی، و تحکیم وفاداری ها و سامان دادن به التزامات فکری و اعتقادی. این شاخصه ها، سبب پویایی و پایایی حوزه در عرصه حیات سیاسی شده است. چالش هایی که باعث دورشدن حوزه از آزاداندیشی دینی، ایجاد تعصب و تحجر، ناکارآمدی و انسدادهای فکری، و فقدان آینده نگری و خدشه در وفاداری سیاسی می شود، به عنوان مهم ترین آسیب های تفکر سیاسی حوزه انقلابی تلقی می شوند.
    کلیدواژگان: انقلابی گری، آسیب شناسی، تفکرسیاسی، حوزه انقلابی
  • رضا عیسی نیا * صفحات 117-135
    با توجه به اینکه روحانیت در حوزه علمیه ایران نسبت به نظام سیاسی پهلوی، به طور کلی سه رویکرد اصلاح گری، انقلابی گری و محافظه گری/ سنتی داشته است، و از آنجا که انقلاب اسلامی، روحانیت را به صورت بارزی به دو طیف روحانیت انقلابی و روحانیت غیرانقلابی تقسیم کرده است، هدف مقاله حاضر شناساندن نقاط قوت و ضعف رویکرد انقلابی از میان رویکردهای سه گانه روحانیت؛ نسبت به تغییرات سیاسی، اجتماعی در دوران جمهوری اسلامی ایران بوده است. برای دستیابی به چنین هدفی پرسش های اصلی تحقیق این است که عکس العمل های روحانیون انقلابی نسبت به تغییرات سیاسی و اجتماعی چگونه بوده و رویکرد انقلابی در این 38 سال استقرار جمهوری اسلامی ایران، چه جایگاهی را در تجدید بنای محیط اجتماعی و انسانی جدید به خود اختصاص داده است؟ مدعای نویسنده این است که رویکرد انقلابی نتوانسته است به اهداف و آرمان های اجتماعی و سیاسی خود دست یابد، چون از سویی «نه» قادر بوده از سایه سنگین رویکرد سنتی رهایی یابد و «نه» از رویکرد اصلاحی بهره مند شود و از سوی دیگر، به دلیل ضعف درونی خود نتوانسته است تغییرات مورد نظرش را در ابعاد فرهنگی، اجتماعی و سیاسی عملی کند؛ چون در تفکیک میان دو «من» ، یعنی من انقلابی و من حامی نظام سیاسی دچار مشکل خواهد بود، چون آنچه «من» انقلابی روحانیت از او می خواهد با آنچه «من» حامی نظام سیاسی جمهوری اسلامی از او می خواهد می تواند دو چیز باشد که گاهی نیز به تعارض منجر می شوند و تفکیک این دو «من» کاری بسیار دشوار است. نویسنده تلاش کرده است با روش انتقادی و با رویکرد جامعه شناسی سیاسی به مسئله انقلابی گری حوزویان و مسائل مرتبط با آن به عنوان پدیده ای اجتماعی بپردازد. دستاورد و نتایج این مقاله را می توان برای پژوهش های بنیادی و کاربردی مرتبط با روحانیت بهره برد.
    کلیدواژگان: روحانیت، رویکرد انقلابی (انقلابی گری)، رویکرد رویکرد اصلاح گری، تغییرات سیاسی و اجتماعی، محافظه گری (سنتی)
  • علی ملکی * صفحات 137-161
    بازسازی هویت ملی در همه کشورها برای نیل به توسعه ضروری و لازم است. در تاریخ ایران سه منبع هویت ساز شامل سنتی - ایرانی، مدرن و مذهبی بوده است. حال این پرسش ها مطرح است که جمهوری اسلامی ایران چالش های تعدد منابع هویت را در ایجاد هویت ملی جدید چگونه حل کرده است؟ نقش حوزه های علمیه در شکل دهی هویت ملی پس از انقلاب اسلامی چگونه بوده است؟ فقدان اجماع نظر در این زمینه باعث شکل گیری بحران هویت و در نتیجه، ظهور موانعی در مسیر توسعه شده است. در پژوهش حاضر، فرض بر این است که هویت ملی، سیال و تغییرپذیر است وگفت وگو در فضای آزاد در تاسیس هویت ملی و پذیرفتن روش های دموکراتیک در جذب عناصر مشترک یا مناسب با هویت های دیگر، این مشکل را حل می کند. حوزه های علمیه به عنوان حاملان انقلاب و مهم ترین عامل هویت بخش انقلابی، می توانند در تکوین هویت ملی و اسلامی نقش عمده را ایفا کنند و هویت ملی را بر اساس الگوی اسلامی - ایرانی، در چنین فضایی به اقناع عمومی درآورند، اما در عمل، عدم ایفای چنین نقشی، باعث به وجودآمدن چالش های عملی در جامعه شده است. در انجام دادن این پژوهش روش توصیفی - تحلیلی به کار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، حوزه انقلابی، هویت، هویت ملی
  • قاسم ترخان * صفحات 163-183
    حوزه های علمیه تحقق بخش فلسفه بعثت انبیا و به منظور شناخت، تبیین، تبلیغ و پاسداری از اسلام تاسیس شده اند و می توان هدایت انسان ها و جوامع و در نهایت، پیدایش تمدن اسلامی را از غایات آن ها برشمرد. از آنجا که دستیابی به اهداف یادشده با علوم انسانی سکولار میسر نیست، تولید علوم انسانی اسلامی از وظایف درجه اول حوزه های علمیه به شمار می رود. نوشتار حاضر ضمن توجه به ضرورت تحول در علوم انسانی، دستیابی به علوم انسانی مطلوب را به طی سه گام از سوی حوزه و حوزویان منوط کرده است. این سه گام عبارت اند از: الف)آسیب شناسی و نقد علوم انسانی رایج و متداول؛ ب) تولید متون نظری لازم درباره پیراانگاره های علوم انسانی اسلامی؛ ج) اشراب تعالیم و آموزه های دینی در عناصر و مولفه های علوم انسانی.
    کلیدواژگان: آسيب شناسي، تحول، حوزه هاي علميه، علوم انساني، علوم ديني
  • غلامرضا ضابط پور کاری * صفحات 185-205
    تمدن نوین اسلامی در حقیقت راهبرد کلانی است که در عمق بیداری و حرکت های اسلامی، به ویژه انقلاب اسلامی قرار دارد و برپایی این تمدن با همه ابعاد و زوایا در ظرفیت جهان اسلام و در صلاحیت اندیشه ناب اسلامی وجود دارد. پرسش اصلی نوشتار حاضر این است که حوزه علمیه چه نقشی در شکل گیری و پویایی تمدن نوین اسلامی دارد؟ مفروض مقاله این است که مهندسی تمدن نوین اسلامی و تربیت مدیران و کارگزاران آن، وظیفه حوزه علمیه است. به عبارت دیگر، حوزه انقلابی و چشم انداز پیش رو، تحقق تمدن نوین اسلامی است که بدون نقش آفرینی حوزه علمیه تحقق آن امکان پذیر نیست. مهم ترین نقش حوزه علمیه در تحقق تمدن نوین اسلامی که در این پژوهش به دست آمده است، عبارت اند از: 1. تبیین نظری و کارآمد چارچوب ها، اهداف و الگوهای ناظر به تمدن نوین اسلامی، که بر اساس آن تحققش نیازمند یک منظومه معرفتی است که در مرکز آن منظومه، معارف اسلامی قرار دارد؛ 2. زمینه سازی ظهور حضرت مهدی (عج) ؛ 3. ظرفیت سازی و پرورش نیروهای کارآمد متناسب با رسالت انقلابی که از دیگر الزامات تحقق تمدن نوین اسلامی است. از این رو، ایجاد تمدن نوین اسلامی و در نتیجه استحاله فرهنگ مادی غرب درون تمدن اسلامی در گرو حل رابطه بین اسلامیت و تمدن، جامعه و دولت اسلامی است که بی تردید این مسئله از طریق حوزه های علمیه و به شرط انقلابی ماندن حوزه و حکومت حل خواهد شد.
    کلیدواژگان: تمدن، تمدن نوین اسلامی، حوزه انقلابی، رسالت انقلاب
|
  • seyedSajad Eizadehi * Pages 1-35
    Seminary is recognized as a forerunning and pioneering institution in Islamic education. Since early Islam, Seminaries have been formed for “education” and somehow leadership of Muslim community for better recognition of religion and its practice; this role, as a matter of time, has been widely expanded particularly when the Islamic Revolution came into existence. Seminaries are included among the effective institutions in the Islamic Republic of Iran; therefore, it is expected that it plays a civilization-making role. Considering the increased responsibilities of seminaries, after the victory of the Islamic Revolution, this institution must revolutionarily appear at the campaigning scene and in addition to learning role, it shall move towards teaching, ethics and knowledge-orientation and present strategies to achieve this aim. If it fails to do so, it will be disintegrated because man has experienced ideological and mental gap after humanism, which has provided seminaries with opportunities in this regard. This article mainly raises the question that “what qualifications should revolutionary seminary have to achieve the Islamic civilization and its leadership”? In response, it can be said that revolutionary seminary, as an important and rooted institution in Islam and Iran which has been origin of the Islamic Revolution of Iran and considering the gap humanism faces can appear at the scene with triangle of knowledge, ethics and revolutionary action and present strategies for reaching modern Islamic civilization. This paper is being prepared based an analytic-descriptive methodology, library and documentary sources.
    Keywords: Ethics, knowledge, Modern islamic civilization, Practice, Revolutionary seminary, Seminary
  • Ali Shirkhani * Pages 37-61
    Seminary is recognized as a forerunning and pioneering institution in Islamic education. Since early Islam, Seminaries have been formed for “education” and somehow leadership of Muslim community for better recognition of religion and its practice; this role, as a matter of time, has been widely expanded particularly when the Islamic Revolution came into existence. Seminaries are included among the effective institutions in the Islamic Republic of Iran; therefore, it is expected that it plays a civilization-making role. Considering the increased responsibilities of seminaries, after the victory of the Islamic Revolution, this institution must revolutionarily appear at the campaigning scene and in addition to learning role, it shall move towards teaching, ethics and knowledge-orientation and present strategies to achieve this aim. If it fails to do so, it will be disintegrated because man has experienced ideological and mental gap after humanism, which has provided seminaries with opportunities in this regard. This article mainly raises the question that “what qualifications should revolutionary seminary have to achieve the Islamic civilization and its leadership”? In response, it can be said that revolutionary seminary, as an important and rooted institution in Islam and Iran which has been origin of the Islamic Revolution of Iran and considering the gap humanism faces can appear at the scene with triangle of knowledge, ethics and revolutionary action and present strategies for reaching modern Islamic civilization. This paper is being prepared based an analytic-descriptive methodology, library and documentary sources.
    Keywords: Ethics, knowledge, Modern islamic civilization, Practice, Revolutionary seminary, Seminary
  • Masuod Poorfar * Pages 63-92
    Undoubtedly, seminaries have stood by and are standing by the Islamic regimes as to their inherent features and main function; role of religious reference authorities, seminary scholars and clerics has been an avant-garde and forerunning role in the past century, particularly in the Islamic Revolution. Following the idea of the supreme leader about seminaries being revolutionary, this paper seeks to explore the factors of maintaining revolutionary morale beside function of maintaining, supporting and constructively criticizing the Islamic regime of Iran. For the supreme leader, “relation of clergymen with the Islamic regime is that of support and advice”. Naturally, this requires functional and revolutionary discourse to stop the perilous campaigns leading to anti-revolution state of seminaries in a well-conceived and acceptable process and revolutionary morale that is transcendentally originated from political thought of Imam Khomeini and the supreme leader is elucidated. Because this paper deals with revolutionary seminary and the issue of maintaining regime, basic alternatives for monitoring and supporting the Islamic Republic of Iran regime have been taken into account in three components of culture, economics and politics by means of analytic-descriptive methodology; totally, six major features of the revolutionary seminary including updated Islamic culture, promulgation of interaction and discourse, anti-destitution morale, morale of solving public livelihood and economic problems, systemic creativity and thinking in politics and finally promotion of competitively political partnership have been discussed. Of course, in each point of discussion, firstly, characteristics of revolutionary seminary, secondly, supervisory role and aftermaths and positive-negative effect of such features have been referred to.
    Keywords: Critical, supervisory role, Maintaining revolutionary features, Revolutionary seminary
  • Mohsen Mohajerniya * Pages 93-115
    Rationality of revolutionary seminary has come to existence from reliable link of seminary to the Islamic regime. The most important indicators of such rationality in its productive role updated and proportionate to demand of seminary ijtihad capacity and knowledge system can be named as power of forward-looking in the framework of political philosophy system of Islam, ability of resolving external interventions and internal conflicts, religious freethinking and release from prejudice, petrification, induration, fundamentalism, reactionarism, management of solving crisis, passing through political-mental ruptures, consolidation of loyalties and reorganization of ideological and mental bindings. Such parameters have resulted in seminary to be reliable and dynamic in the field of political life. Challenges that cause seminary to stay far from religious freethinking, creation of prejudice and petrification, inefficiency and mental obstructions, lack of futurism and smeared political loyalty are included among the most important harms of revolutionary seminary political thought.
    Keywords: Pathology, Political Thought, Revolutionarism, Revolutionary seminary
  • Reza Eisaniya* Pages 117-135
    Considering the fact that clergymen in Iran’s seminaries in general have had three approaches of reformism, revolutionarism and traditional/conservatism compared to Pahlavi political system and since the Islamic Revolution has divided clergymen into marked spectra of revolutionary ones and non-revolutionary ones, the present paper aims to make strong and weak points of revolutionary approach known from among the three approaches they have had in relation to socio-political changes during the Islamic Republic of Iran. To achieve this aim, main questions raised in the paper are: “How have revolutionary clergymen reacted to socio-political changes and what status has revolutionary approach in the 38 years passed the establishment of the Islamic Republic of Iran had in rebuilding new human and social environment?” the author claims that the revolutionary approach could not achieve its politico-social ideals and goals because, on one hand it neither could get rid of heavy shadow of traditional approach, nor could benefit from reformist approach. On the other hand, it could not, due its internal weakness, put into practice its concerned changes culturally, socially and politically since it faces a problem in separating the two “me”, meaning I am revolutionary and I am supporter of political system; since what “I am revolutionary” wants it to do and what “I support the Islamic Republic of Iran wants it to do can be two different things that at times result in conflict; therefore, their separation is a very difficult task. The author has tried to discuss, critically and politico-sociologically revolutionarism of seminary scholars and to deal with the issues associated as social phenomenon. The results and achievements of the article can be used for basic and applied investigations related to clergymen.
    Keywords: (Traditional) conservatism approach, Clergymen, Reformist approach, Revolutionary approach, Socio-political changes
  • Ali Maleki * Pages 137-161
    It is necessary for all nations to achieve development to have renewal of national identity. In the history of Iran, there have been three sources including religious, modern and traditional-Iranian sources. Now, the questions raised are that “how has the Islamic Republic of Iran resolved challenges of multiple sources of identity in creating new national identity?” “How have seminaries played a role in forming post-Islamic Revolution national identity?” Lack of consensus in this respect has led to formation of identity crisis and as a result, appearance of barriers on the way to development. In this paper, it is hypothesized that national identity is current and changeable and discourse in open space for creation of national identity and acceptance of democratic manners of attracting elements joint or suitable in relation to other identities can solve the problem. Seminaries as bearers of revolution and the most important identity-giving revolutionary element can play a leading role in developing Islamic and national identity and keep people contented with national identity based on Iranian-Islamic modeling in such an environment. But in practice, this role is not played and it has caused society to deal with challenges. The research has applied analytic-descriptive methodology.
    Keywords: Identity, Islamic revolution, national identity, Revolutionary seminary, Seminaries
  • Ghasem Tarkhan * Pages 163-183
    Seminaries have been established with an aim to achieve philosophy of prophethood of the Prophets and to recognize, propagate and safeguard Islam and guidance of men and communities and finally, emergence of Islamic civilizations can regarded as their final goals. Since it is not possible to access to the afore-mentioned goals through secular human sciences, production of Islamic human sciences is considered to be among the first grade duties of seminaries. The present article has subjected attainment of the desirable human sciences to three actions taken by seminary and seminary scholars while it pays attention to a need for change in human sciences. These three actions are: a). Pathology and criticism of the prevalent human sciences; b). Production of necessary theoretical texts about the ideas of the Islamic human sciences; c). Attribution of religious doctrines and teachings to human sciences components and elements.
    Keywords: Change, Human sciences, Pathology, Religious sciences, Seminaries
  • Gholamreza Zabetpuor kari * Pages 185-205
    Modern Islamic civilization is in fact a macro-strategy that is situated within deep awakening and Islamic movements, particularly the Islamic Revolution and the Muslim world has the capacity and pure Islamic thought has the competence to keep this civilization with all dimensions and angles established. The main question of this paper is that “what role does seminary play in forming and dynamic shaping of modern Islamic civilization?” the article hypothesizes that it up to seminary to engineer modern Islamic civilization, educate managers and agents involved. In other words, revolutionary seminary and perspective ahead is materialization of modern Islamic civilization which is not made possible without seminaries having a part to play. The most significant role of seminary in achievement of modern Islamic civilization obtained in this research are: 1. Efficient and conceptual elucidation of frameworks, goals and models monitoring modern Islamic civilization based on which its achievement demands an epistemological system which has Islamic learnings in focus; 2. Paving the ground for emergence of Imam of the Age (may Allah hasten his emergence); 3. Providing capacities and cherishing efficient forces in proportion to revolutionary mission are included among other requirements for materializing the modern Islamic civilization. Hence, establishment of modern Islamic civilization and as a result, transformation of the western material culture into Islamic civilization remain collateral to resolution of civilization, Islamization, society and Islamic state, which with no doubt will be bridged through seminaries and government provided they remain revolutionary.
    Keywords: Civilization, Modern islamic civilization, Revolutionary mission, Revolutionary seminary