فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 15، بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/03/04
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیدکاظم سیدباقری * صفحات 7-31
    در عدالت سیاسی، مسائل مهمی چون توازن، اعطای حقوق سیاسی، رعایت قانون، مشارکت فعالانه و آزادانه افراد، حق بیان، حق انتقاد، تشکیل اجتماعات، حق انتخاب شدن و حق انتخاب کردن، برای شهروندان به رسمیت شناخته می شود و امور در نسبت با قدرت، به تناسب در جای خود، قرار می گیرد. پرسش اصلی نوشتار حاضر بررسی برابری فرصت ها و امکانات، به عنوان یکی از راهبردهای دستیابی به عدالت سیاسی با تاکید بر آیات و منطق قرآن کریم است و در فرضیه با توجه به تمهیداتی نظری مانند برابری در موقعیت های اجتماعی، آفرینش برابر انسان ها و حق داری آنان، برای دستیابی به برابری فرصت ها و امکانات، می توان راهکارهایی مانند قدرت سیاسی مشروع، حذف امتیازات سیاسی، قضاوت عادلانه، توزیع دادگرانه امکانات و فرصت ها و ایفای حقوق شهروندان را مورد توجه قرار داد و معیار برابری فرصت را در سه مرحله قبل، هنگام و پس از کسب قدرت سیاسی رصد کرد تا بسترهای رسیدن جامعه به عدالت سیاسی فراهم شود. پژوهش حاضر بر اساس روش توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: برابری فرصت، رقابت سیاسی، عدالت سیاسی، قدرت سیاسی، داوری عادلانه
  • مرتضی شیرودی* ، طاهره کنعانی صفحات 33-50
    این مقاله می کوشد تحلیلی از مواجه آمریکا نسبت به جمهوری اسلامی ایران را بر اساس چارچوب نظری سازه انگارانه ارائه دهد و به این پرسش پاسخ دهد: نگرش ها و تصورات امنیتی رهبران سیاسی آمریکا چه نقشی در روابط ایران و امریکا بویژه بعد از انقلاب داشته است؟ فرضیه پژوهش حاضر این است که نوع نگرش و ادراکات مقامات امریکایی که حاکی از قدرت برتر و ایدئولوژیک آنان است تاثیر بسیار زیادی بر روابط امریکا و ایران گذاشته است. از دیدگاه نظریه سازه انگارانه،نظام فکری و تصوری افراد، نوع رفتار و اعمال آنها را تعیین می کند، در واقع، تصور هژمونی که رهبران آمریکایی و جامعه آمریکا نسبت به سایر مردم جهان دارند و احساس رسالت و مسولیت برای نجات سایر مردم جهان، باعث شده تا با امنیتی کردن فضای بین الملل و ایجاد وحشت و ترس و با دخالت در امور سایر کشورها و تلاش برای براندازی حکومت های مستقر در آن کشورها به تصور هژمونیک و رسالت دموکراتیک کردن جهان و نجات سایر مردمان جهان تحقق بخشند. چارچوب نظری مورد استفاده در این مقاله نظریه سازه انگاری می باشد نگرش های امنیتی سیاستمداران آمریکا در قبال ایران را با تکیه بر نظریه سازه انگاری مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: نگرش، امنیت، امنیت ملی، آمریکا، ایران
  • مهدی جاودانی مقدم *، حامد حریرفروش صفحات 51-74
    تحولات خاورمیانه که در سال 2011 و از قیام مردمی کشور تونس آغاز و به سایر کشورهای منطقه تسری پیدا کرد باعث بروز تحولات شگرفی در ساختارهای سیاسی-اجتماعی برخی از کشورهای خاورمیانه گردید. در این میان، کشور عربستان سعودی که دارای نظام سنتی سلطنتی است خود را در معرض جدی آسیب این موج تحول خواهی در دو حوزه داخلی و خارجی دید. عربستان سعودی با توجه به رسالتی که برای خود به عنوان رهبر جهان اسلام تعریف کرده و همچنین برای تداوم و گسترش نفوذ خود در منطقه، واکنش جدید و متفاوتی در قبال تحولات خاورمیانه از خود بروز داد. این کشور که به اتخاذ سیاست محافظه کارانه در سیاست خارجی خود معروف بود با اتخاذ رویکرد تهاجمی سعی در حفظ منافع خود، گسترش نفوذ خود در منطقه و حفظ جایگاه خود به عنوان رهبر جهان اسلام کرده است. سوال اصلی این مقاله این است که مهم ترین متغیرهای موثر بر تغییر رویکرد محافظه کارانه به تهاجمی در سیاست خارجی عربستان کدامند؟ یافته های این پژوهش که با روش توصیفی-تحلیلی صورت گرفته است، نشان می دهد که تغییر نسل نخبگان حاکم، افول روابط آمریکا و عربستان در دوره اوباما، تضعیف هژمونی آمریکا و تغییر موازنه قوا در خاورمیانه پس از بهار عربی و تقویت قدرت ایران و محور مقاومت در منطقه، سیاست خارجی عربستان را به سمت رویکرد پیچیده تعامل و تقابل در راستای تقویت نقش و بسط نفوذ عربستان و مقابله با گسترش نفوذ ایران در منطقه هدایت کرده است.
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، موازنه قدرت، واقعگرایی تهاجمی، عربستان، ایران
  • داود فیرحی، احمد بیگلری * صفحات 75-102
    امروزه رعایت «حقوق شهروندی» یکی از سنجه های حکمرانی های مردم سالار و نیز کارآمدی نظام-های سیاسی به شمار می آید. در گذشته چنین تصوری از حقوق برای همه اتباع یک حکومت وجود نداشت. در واقع، حق های محدودی برای برخی از گروه ها در بعضی از جوامع وجود داشت. در تاریخ فکر سیاسی، برداشت های متنوعی از مفهوم شهروندی صورت پذیرفته تاجایی که از تصوری فضیلت-مدارانه و مبتنی بر اخلاق مشارکت، به برداشتی حق مدارانه و مبتنی بر قانون موضوعه تحول یافته است. شهروندی از مفاهیم کلیدی در تاریخ اندیشه سیاسی غرب است که در بستر سنت های فکری گوناگونی، بازتاب زمینه های متفاوت سیاسی و اجتماعی از دوران باستان تاکنون بوده است. نوشتار حاضر درپی پاسخ به این پرسش است که چگونه صرف عضویت در یک جامعه سیاسی به عنوان ملاک برخورداری از برخی حقوق تحت عنوان حقوق شهروندی شده است؟ با بهره گیری از «تاریخ مفهومی» به مثابه یک روش در تاریخ فکر سیاسی، این مدعا تقویت می گردد که تحول و دگردیسی در مفهوم حق، پیامدهایی برای اندیشه سیاسی داشته که یکی از آنها پیدایش حقوق شهروندی برابرگرایانه است.
    کلیدواژگان: شهروندی، حقوق شهروندی، تاریخ مفهومی، اندیشه سیاسی غرب
  • پیروز هاشم پور *، غفار زارعی صفحات 103-138
    در شرایط کنونی که جهانی شدن در قالب عناوین گوناگونی حضور خود را بر فرهنگها و هویتهای ملتها تحمیل می کند، هویتها هرچقدر هم قوی باشند، دچار شکنندگی می شوند. در این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و به شیوه تحقیق کتابخانه ای بدنبال پاسخ به این سوال اصلی هستیم که هویت اسلامی ایرانیان در مواجهه با پروسه جهانی شدن دارای چه ویژگی هایی می باشد. در فرضیه اشاره کرده ایم که هویت چندبعدی ایرانی شامل ایران باستان ، اسلامی- شیعی و هویت متجدد می باشد و در پروسه جهانی شدن دچار تحولاتی عظیم شده و با چالشها و فرصتهای بیشماری روبرو شده است. در این میان بعد هویت اسلامی ایرانیان بعد از انقلاب اسلامی برجستگی خاصی در قالب گفتمان غالب ایدئولوژیک و مکتبی اسلام گرایی و شیعه گرایی یافته است که در پروسه جهانی شدن باید خود را برای مواجهه با آن مهیا ساخته و با اتکا به داشته های فرهنگ غنی خود علاوه بر حفظ هویت خویش، با بهره گیری از ابزار برآمده از فرهنگ جهانی، درصدد جهانی کردن آن باشد و با اهمیت دادن به تمامی ابعاد هویتی خود در دنیای قرن بیست و یکم، نیاز به همه ابعاد متکثر خود احساس می شود. و هویت اسلامی ایرانیان بایستی همگام با فرایند جهانی شدن و توسعه پرشتاب قرن حاضر در جهت ارضای نیاز نسل نواندیش ایرانی باسازی شده و حرکت نماید.
    کلیدواژگان: هویت، اسلامیت، ایران، جهانی شدن
  • دال سیونگ یو * صفحات 139-154
    این نوشته نگاهی تطبیقی به نقش فرهنگ سیاسی در دشواری تحکیم دموکراسی در کره جنوبی و ایران است. بیش از سه دهه از زمانی می گذرد که جمهوری کره جنوبی و جمهوری اسلامی ایران به مرحله ی گذار به دموکراسی وارد شده اند. اما در هر دو کشور نهادینه شدن دموکراسی و تحکیم آن با دشواری های گوناگونی روبه رو است. یکی از علت های مهمی که تحلیل گران برای این مشکل ذکر می کنند موانع ناشی از ارزش ها و ایستارهای فرهنگ سنتی رایج در میان شهروندان و نخبگان سیاسی این دو کشور است. پرسشی که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است این است که عناصر مرتبط با باورها و نگرش های فرهنگی چه تاثیری می تواند بر مسیر تحکیم دموکراسی در دو کشور کره ی جنوبی و ایران داشته باشد؟ فرضیه ای که در رابطه با این پرسش مورد بررسی قرار گرفته است این است که بین باورها و نگرش های بازمانده از فرهنگ گذشته ی دو کشور کره جنوبی و ایران و دشواری های تثبیت و توسعه روحیه و رفتار دموکراتیک در میان مردم و نخبگان سیاسی این دو کشور رابطه ی حائز اهمیتی مشاهده می شود و می توان به نوعی همبستگی بین متغیرهای فرهنگی و رفتار ناهمخوان با موازین دموکراسی در این دو کشور حکم کرد.
    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی، کره، ایران، دموکراسی
  • توحید افضلی *، محمد طاهر افضلی صفحات 155-171
    با توجه به تغییر و تحولاتی که در اواخر سده بیستم در سطح جهانی به وقوع پیوست و تغییراتی در سیاستگذاری ها، فناوری ها و فروپاشی مارکسیسم به وجود آمد، جنبشهای اسلامی نیز دچار تغییر و تحولاتی شدند. برخی از جنبشهای گذشته اسلامی در زمینه اهداف، مکانیزمها، سازوکارها، شیوه ها و الگوهای رفتاری تغییر پیدا کرده و یا جنبشهای نوینی در جهان اسلام، به وجود آمدند که از این جنبشها به نام نوبنیادگرایی و جریان های سلفی یاد میشود. در این میان باید بین جنبش های اصیل اسلامی که در مبارزه با ضدارزش های غربی و مدرنیسم احیا گردیدند و در مقابل جنبش های سلفی و تکفیری که در دوران معاصر با رشدی قارچ گونه به اسلام هراسی و اسلام ستیزی دامن می زنند و آگاهانه تصویری موحش و غیر واقعی از دین مبین اسلام و مسلمانان ارائه می نمایند تمایز قائل گردید.
    ظهور و بروز جریان های سلفی گری و تروریستی در منطقه خاورمیانه در تلاقی و همپوشانی ارگانیکی با مدارهای وسیع و قدرتمند سلفی گری تمام ظرفیت های ایدئولوژیکی خود را برای مهار و تضعیف موقعیت ژئوپلیتیکی و ایدئولوژیکی جمهوری اسلامی ایران بسیج نموده است. مداخله و عملیات های فزاینده جهادی های سلفی در منطقه مبانی هویتی و رویکرد آنها به جمهوری اسلامی ایران را نیز آشکار میسازد.
    کلیدواژگان: هویت، مبانی فکری، بنیادگرایی تکفیری، جمهوری اسلامی ایران، سیاست خارجی
  • نیلوفر عمرانی *، مهدی عباس زاده فتح آبادی، شهرام عسکری حصن صفحات 173-199
    در عصر جهانی شدن با اهمیت یافتن موضوع حقوق زنان، تلاشهایی در خصوص نقش زنان در فرآیندهای مربوط به صلح در سطح کلان و خرد صورت گرفته است. موضوع صلح در کشور افغانستان به سبب تحولاتی که در طی سه دهه گذشته با آن رو به رو بوده است از اهمیت برخوردار شده است. با توجه به شرایط مختلفی که بر زنان در میان کشورهای گوناگون و از آنجا که این امر به نوبه خود بر نقش زنان در فرآیندهای صلح تاثیر می گذارد، لذا این پژوهش تمرکز خود را بر روی موضوع نقش زنان در فرآیندهای مربوط به صلح در عصر جهانی شدن با تاکید بر کشور افغانستان گذاشته است. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که زنان افغانستان چه نقشی در فرآیندهای مربوط به صلح در این کشور داشته اند؟ این پژوهش ابتدا به طور مختصر به بررسی اقدامات بین المللی در خصوص نقش زنان در فرآیندهای مربوط به صلح می-پردازد و در قسمت بعد به بررسی نقش زنان افغانستان در روند صلح در این کشور می پردازد. یافته های پژوهش حاکی از این است که زنان افغانستان وضعیت متفاوتی در طی دوره های گوناگون داشته اند و در برخی از دوره ها از بسیاری از حقوق ابتدایی خود محروم بوده اند و این امر به نوبه خود بر نقش آنها در روند صلح تاثیر گذاشته است. زنان تنها در طی سال های گذشته حضور بیشتری در روند صلح داشته اند. این پژوهش یک پژوهش توصیفی-تحلیلی بوده و روش گردآوری اطلاعات در آن از طریق استفاده از منابع کتابخانه ای و مجازی است.
    کلیدواژگان: صلح، جهانی شدن، زنان، افغانستان، اقدامات بین المللی
|
  • seyedKazem Seyedbagheri * Pages 7-31
    In political justice, the debate is about balancing, granting political rights, observance of law and the desired distribution of power among citizens, with the presence of this value, the active and free participation of individuals, the right to expression, the right to criticize, the formation of associations, the right to vote and the right to elect, It is provided to the citizens and the affairs are in proportion to the power, in proportion to their place. The main question of this paper is to examine the equality of opportunities and opportunities as one of the strategies for achieving political justice, with emphasis on the verses and logic of the Holy Qur'an, and in the hypothesis of the theoretical means such as equality in social situations, creation against human beings. These findings can be noted that for the implementation and achievement of the strategy of equality of opportunities and facilities, components such as the presence of legitimate power, the negation of privileges and judgment, and the law is equal, influential and fundamental, and can provide a platform for society to reach political justice. This research is based on descriptive-analytical method.
    Keywords: Equality Opportunities, Political Justice, Holy Quran
  • morteza shirody *, tahre knani Pages 33-50
    The present article has posed an analysis of confrontation of U.S. with Islamic Republic of Iran based on a conceptually constructivist framework and answered this question that “what role have security attitudes and imaginations of American political leaders towards Iran-America relations particularly after Revolution?” The article has hypothesized that type of attitude and perception of U.S. officials showing their ideological and supreme power has very largely influenced Iran-America relations. For constructivist concept, imaginative and mental system of people specifies how they behave and act; in fact, the hegemonic imagination that American leaders and American community have towards other people of the world and sense of responsibility and mission for rescuing other people in the world triggered materialization of hegemonic imagination and mission of democratizing the world and salvaging other people in the world by creating international climate security, kicking up horror and dismay, intervening in the affairs of other nations and attempting for subversion of established governments of those nations. The conceptual framework of this article is a constructivist idea and security attitudes of American statesmen vis-à-vis Iran have been analyzed by relying upon constructivist idea.
    Keywords: attitude, Constructivism, National Security, Security
  • Mehdi JavdaniMoghadam *, Hamed Hariforush Pages 51-74
    The Mideast developments that began in 2011 when public uprising of Tunisia erupted and spread across other nations in the region triggered remarkable changes to emerge in socio-political structures in some Middle Eastern nations. In the meantime, Saudi Arabia, having traditional royal regime found itself seriously exposed to damage caused by a surge of seeking changes in two areas of indoors and outdoors Saudi Arabia considering the mission it had defined as leader of Muslim World for itself as well as for perpetuating and expanding its influence in the region showed new and different reaction to the Mideast developments. This country that known after adopting conservative foreign policy tried, by taking invasive approach, to maintain its benefits, expand its influence in the region and preserve its position as leader of Muslim World. Although this invasive policy has similar nature in different nations including Syria, Bahrain, Yemen and Egypt, it pursues various behavioral methods and models. The main question this article raises is “what are the most important effective variables effective on change of conservative approach into invasive one in Saudi’s foreign policy?” The findings of this research conducted analytically and descriptively showed generation change of ruling elites, Saudi-U.S decline during Obama administration, weakening of U.S hegemony and balance of power change after Arabia spring and strengthened Iran’s power and resistance forces in the region have led Saudi’s foreign policy towards complicated approach of interaction and confrontation in line with strengthened role and expanded influence of Saudi Arabia and confrontation with expanding influence of Iran in the region.
    Keywords: Foreign policy, Balance of Power, Aggressive Realism, Saudi Arabia, Iran
  • ahmad biglari * Pages 75-102
    Today, observance of "citizenship rights" is considered as one of the measures of the people's rule and also the effectiveness of political systems. In the past, such a notion of rights was not available to all citizens of a state. In fact, there were limited rights for some groups in some societies. In the history of political thought, various interpretations of the notion of citizenship have taken place, insofar as the concept of virtue-based and participatory ethics has evolved into a law-based and law-based conception. Citizenship is one of the key concepts in the history of Western political thought, which has been based on a variety of intellectual traditions, reflecting different political and social backgrounds since ancient times. The present paper responds to the question of how membership in a political community has become a criterion for enjoying certain rights under citizenship rights? Utilizing "conceptual history" as a method in the history of political thought, it reinforces the claim that the transformation of the concept of right has implications for political thought, one of which is the emergence of equitable citizenship rights.
    Keywords: Citizenship, Citizenship Rights, Conceptual History, Western Political Thought
  • pirouz hashempour * Pages 103-138
    In the current context of globalization, in which various titles impose their presence on the cultures and identities of the nations, identities, however strong they are, become fragile. In this descriptive-analytical method and library research method, we seek to answer the main question which features of Islamic identity of Iranians in the face of globalization process. In the hypothesis, we have pointed out that Iranian multidimensional identity, including ancient Iran, Islamic-Shiite and modern identity, has undergone tremendous changes in the process of globalization and faces numerous challenges and opportunities. In the meantime, the Islamic identity of Iranians after the Islamic Revolution has gained particular prominence in the form of the predominant ideological and scholarly discourse of Islamism and Shi'aism, which, in the process of globalization, must prepare itself to face it and rely on rich cultural heritage in addition to By preserving its identity, using the tools derived from global culture, it seeks to globalize it, and, with the importance of all aspects of its identity in the twenty-first century, the need for all of its diverse dimensions is felt. And Islamic identity of Iranians must be reconciled with the process of globalization and the rapid development of the present century in order to meet the needs of the new generation of Iranian people.
    Keywords: Identity, Islamism, Iran, globalization
  • DAL SEUNG YU * Pages 139-154
    This is a comparative view of the role of political culture in the difficulty of consolidating democracy in South Korea and Iran. More than three decades have passed since the Republic of South Korea and the Islamic Republic of Iran have entered a transition to democracy. But in both countries, the institutionalization of democracy and its consolidation face a variety of difficulties. One of the important reasons analysts point out for this problem are barriers to the values ​​and perspectives of traditional traditional culture among the citizens and political elites of the two countries. The question that has been considered in this article is how can the elements related to cultural beliefs and attitudes affect the path of consolidation of democracy in the two countries of South Korea and Iran? The hypothesis that has been studied in relation to this question is that there is a significant relationship between the past beliefs and attitudes of the two countries of South Korea and Iran, and the difficulties of establishing and developing the morale and democratic behavior among the people and political elites of the two countries. It can be seen that a correlation between cultural variables and inconsistent behavior with the standards of democracy in these two countries can be observed.
    Keywords: Political culture, Korea, Iran, democracy
  • tohid afzali *, mohammad taher afzali Pages 155-171
    Owing to changes and developments happened globally in the late 20th century and changes in policy-makings, technologies and disintegration of Marxism made, the Islamic Movements experienced changes and developments too. Some Islamic movements of the past underwent changes in areas like mechanisms, behavioral methods and models or there emerged modern movements in the world that are called neo-fundamentalism and Salafi movements. In the meantime, the genuine Islamic movements which were resuscitated in challenging western anti-values and modernism and in contrast, the Takfiri and Salafi movements which are burgeoning in modern times aggravate Islam-o-phobia and anti-Islamism and consciously present a grim-like and unreal image of the conspicuous religion of Islam and Muslims should be distinguished. Rise and emergence of terrorist and Salafist movements in the Mideast in organic overlapping with vast and powerful circuits has mobilized all of its ideological capacities for controlling and weakening the ideological and geological situation of the Islamic Republic of Iran. Increasing intervention and operations of Salafi jihadists in the region reveals identity theories and their approaches to the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Identity, belief, takfiri fundamentalist, Islamic Republic of Iran, Foreign Policy
  • Niloofar emrani*, Mehdi abas zade fath abadi, shahram askari hesn Pages 173-199
    In the era of globalization, the importance of women's rights, efforts regarding the role of women in peace processes have taken place in the macro and micro levels. Peace issue in Afghanistan has become important due to the changes that have been taking place in the past three decades. According to varying circumstances that affect women in different countries, and this, in turn, affects the role of women in peace processes, this research focuses on women's role in peace processes in the age of globalization. With emphasis on Afghanistan. The main question of the present research is: What have women in Afghanistan done in peace processes in this country? The study first briefly examines international measures on the role of women in peace processes, and examines the role of women in the peace process in Afghanistan later in this chapter. Findings of the research indicate that women in Afghanistan have had a different situation during different periods, and in some courses they have been deprived of many of their basic rights, This in turn has impacted on their role in the peace process. Women have been more involved in the peace process over the last few years. This research is a descriptive-analytic study and the method of data collection is through the use of library and virtual resources.
    Keywords: Peace, globalization, women, Afghanistan, international actions