فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/02/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی شیرودی *، قاسم عابدی فیروزجایی صفحات 7-30
    جوامع انسانی از ابتدای خلقت بشر تا به امروز متاثر از قدرت سیاسی بوده، بطوری که گروه های مختلفی جهت کسب و سلطه بر قدرت تلاش نموده اند. کسب قدرت سیاسی توانمندی هایی را در اختیار بشر قرار می دهد که اگر کنترل نگردد زمینه گرایش حاکمان به سوءاستفاده از قدرت را فراهم می آورد لذا اندیشمندان جهان با نگرش های متفاوت به قدرت سیاسی، ابزارهای مختلفی را جهت کنترل آن به میان آورده اند. در اسلام نیز، مسئله کنترل قدرت مورد تاکید بیشتری قرار گرفته تا حدی که علاوه بر ابزارهای رایج جهانی، به طرح ابزارهای ویژه ایی از درون انسان جهت کنترل قدرت اشاره کرده است. در بین متفکران اسلامی در جهان معاصر، امام خمینی (ره) به عنوان احیاگر اندیشه اسلامی و پیوند زننده عرصه نظر و عمل سیاست اسلامی،این مسئله را مورد توجه جدی قرار داده است اما چگونه؟. بنابراین با این سئوال مواجه ایم که: در اندیشه سیاسی امام خمینی (ره) چگونه می توان قدرت سیاسی را با استفاده از ابزارهای درونی کنترل نمود؟ پژوهش حاضر به روش توصیفی- تحلیلی نتایج زیر را ارائه کرده است: امام خمینی (ره) جهت کنترل درونی قدرت سیاسی به وجود ابزارهایی چون عدالت، ایمان، تقوا و علم به اسلام و قانون باور دارد. این ابزارها برای صاحبان قدرت سیاسی و حاکمان جامعه اسلامی فرض است و لذا هرگز تعرضی به جان و مال مردم صورت نمی گیرد،چون این ابزارهای درونی در کنترل طغیان و سوءاستفاده از قدرت، به ویژه در کنترل قدرت از ابتلاء به فساد به ایفای نقش می پردازند.
    کلیدواژگان: ابزارهای درونی، امام خمینی(ره)، اندیشه سیاسی، ایمان و علم، عدالت، قدرت سیاسی، کنترل قدرت سیاسی
  • اسماعیل علی خانی * صفحات 31-56
    صلح نقطه مقابل جنگ و یکی از دو راهی است که پیوسته در پیش روی پیروان ادیان و مکاتب در مواجهه با کسانی که باورهای آنان را نمی پذیرند قرار دارد. در اسلام هیچ یک از جنگ و صلح اصل نیست؛ این شرایط و موقعیت هاست که تعیین کننده هر یک است. هم چنانکه در اسلام هر یک از صلح و جنگ دارای شرایط و خطوط قرمز است. به منظور تبیین بایدها و نبایدهای صلح از منظر امام خمینی (ره) ، فرزند برومند و سخن گوی برجسته اسلام در دوران معاصر، خطوط قرمز صلح را در دو بخش مورد بررسی قرار داده ایم: خطوط قرمز مربوط به موقعیت ها و شرایط متفاوت، نظیر این که صلح نباید باعث تهدید شدن اسلام و مسلمانان و تضعیف اقتدار نظام باشد، صلح نباید موجب تضعیف جبهه اسلام در عالم شود، صلح نباید باعث غفلت از دشمن و دشمنی دشمن شود، صلح نباید تحمیلی باشد، صلح نباید ذلیلانه و بدون رعایت حقوق متقابل باشد؛ و خطوط قرمز صلح نسبت به اشخاص، گروه ها و اندیشه ها، نظیر صلح با جبهه استکبار، صلح با اسرائیل، صلح با ظالمان و طاغوت ها و صلح با متجاوزان به جامعه و نظام اسلامی.
    کلیدواژگان: استکبار، جنگ، جهاد، سازش، صلح، هم زیستی مسالمت آمیز
  • مهدی پورحسین * صفحات 57-76
    فقهاء «عدم مفسده و ضرر» را یکی از شرایط امر به معروف و نهی از منکر می دانند، اما امام حسین (ع) با این که ماهیت قیام خود را امر به معروف و نهی از منکر می دانست، با علم به شهادت، به این قیام دست زده و به این شرط عمل نکرده است. فقهاء در توجیه این اقدام امام حسین (ع) ، احتمالاتی چون «عدم گمان به شهادت» ، «منحصر بودن راه به شهادت» ، «جواز صلح با دشمن، نه وجوب آن» ، «رمز آلود بودن حرکت امام (ع) » و «سقوط شرط عدم ضرر با اهمیت واجب» ؛ را مطرح کرده اند ولی امام خمینی با تئوریزه کردن احتمال آخر، آن را به یک نظریه تبدیل کرده و در عرصه عمل نیز آن را به اجرا در آورده است.
    کلیدواژگان: امام حسین (ع)، امر به معروف، اهمیت، ضرر، نهی از منکر
  • رضا عیسی نیا * صفحات 77-102
    نویسنده در این مقاله تلاش کرده است با روش موضوعی دو مختصه از مختصات شهروندی یعنی عضویت و مشارکت را با ارائه به منابع و مبانی فقهی- حقوقی شیعه و با چینش مفاد آن؛ شفاف نماید لذا به این نتیجه رسیده است که عضویت بر دو پایه ملیت اکتسابی و ملیت تبعی معنا دهی می شود چون در ملیت اکتسابی آزادی اراده و عقیده و ایمان، اساس کار می باشد یعنی هر فرد می تواند با قبول ایدئولوژی اسلامی، ملیت اسلامی را بپذیرد و با یک پیمان اختیاری (= ایمان) عضویت در جامعه اسلامی را حائز گردد و در ملیت تبعی کسانی که بدون داشتن عقیده و ایده اسلامی بخواهند در جامعه اسلامی زندگی مشترکی را با شهروندان مسلمان داشته باشند تحت شرایطی (= ایمان) به آنها اجازه داده می شود که در جامعه اسلامی به صورت تبعه رسمی شرکت کنند همچنین نتیجه گرفته شد که شهروندان در مشارکت کننده گی محدودیتی ندارند اما در حق مشارکت در مدیریت سیاسی یا حق انتخاب شدن در مشاغل سیاسی (یا مشارکت شوندگی) محدودیت های دارند و به صرف شهروند بودن نمی تواند برای به دست آوردن برخی از مناصب جهت مدیریت سیاسی کشور مشارکت کننده باشند.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، شهروندی، عضویت، فقه، مشارکت
  • خدیجه هاشمی، غلامرضا بهروزی لک * صفحات 103-113
    حضرت امام خمینی (ره) نخستین فقیه در تاریخ سیاسی تشیع هستند که موفق به تشکیل حکومت و پیاده نمودن نظریه ولایت فقیه گردیدند. ایشان در همین راستا به فقه المصلحه با دیدی متفاوت تر از گذشته نگریسته و جنبه اجتماعی وحکومتی آن را برجسته تر از قبل نشان دادند این در حالی است که علمای متقدم شیعی در آثارشان بیشتر به جنبه حضور مصلحت در حوزه مسایل شرعی و تکالیف فردی اشاره داشتند وکاربرد این مهم در مسایل اجتماعی و سیاسی نادیده انگاشته شده بود. حضرت امام خمینی (ره) با تاکید و توجه به سیره نبوی، مصلحت را به عنوان اصلی اساسی در حفظ و تداوم نظام اسلامی معرفی نمودند و درحوزه عمل نیز سیره سیاسی ایشان نمایانگر پایبندی به این اصل حیاتی در جامعه اسلامی بوده است. در این پژوهش تلاش نویسنده برآن است تا با استفاده از روش تحلیلی – توصیفی و بر پایه داده های کتابخانه ای، نظریه مصلحت را در اندیشه و عمل حضرت امام خمینی (ره) مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، حکومت اسلامی، مصلحت، ولایت فقیه
  • مجتبی محمدی نودهکی، ابراهیم متقی *، محمدرضا اصغری صفحات 115-149
    شناخت مواضع و عملکرد اتحادیه اروپا و آمریکا با توجه به نقش آفرینی این دو بازیگر مهم و تاثیرگذار نظام بین الملل ضروری به نظر می رسید. برخی از مسائل مهم بین المللی از جمله تروریسم، تسلیحات کشتار جمعی، روند صلح خاورمیانه، و بویژه ایران و برنامه هسته ای کشورمان حجم قابل توجهی از ظرفیت های دیپلماسی و سیاست خارجی اتحادیه اروپا و آمریکا را به خود اختصاص داده است. هر دو قدرت سعی دارند با روش خاص خود منافع و علائق خود را در برخورد با مسائل مهم جهانی دنبال کنند. در مقاطع زمانی مختلف این اختلاف روش باعث اختلافاتی بین این دو قدرت در مسائل جهانی شده است که اگر با دیدی علمی به آن نگاه نشود در سطح و عمق این اختلافات و شیوه برخورد با آن ممکن است دچار اشتباه شویم. بنابراین شناخت حوزه های قدیم و جدید مورد اختلاف و علل آنها ضروری به نظر می رسد نا با بررسی این موارد به سطح و دامنه این اختلافات در مقاطع زمانی مختلف پی برده تا شناخت و تحلیل واقع بینانه تری بدست آورده و به توان تاثیرگذاری هر کدام از دو قدرت با توجه به امکانات و ابزارهای آنها در موضوعات بین المللی پی ببریم.
    کلیدواژگان: بازدارندگی و تسلیحات کشتار جمعی، تروریسم، جمهوری اسلامی ایران، خاورمیانه
|
  • Morteza Shiroodi * Pages 7-30
    Since creation of man to-this day, human communities have been influenced by political power in such a way that different groups have attempted to access to power and its control. Acquisition of political power put capabilities at the discretion of mankind that if not controlled pave the ground for rulers to lean towards misuse of power. Hence, world thinkers with different approaches to political power have used various tools to control it. In Islam, too, control of power has been further emphasized to the extent that it has pointed to design of specific tools from within man to control power, not to mention commonly used tools in the world. Among the Islamic thinkers in modern world, Imam Khomeini (ra) as revitalizer of Islamic thought and unifier of theory and practice of Islamic thought has paid serious attention to this momentum. But how? So this question faces us that in political thinking of Imam Khomeini (ra), how political power can be controlled by means of internal tools? The present article has come to the following results by applying an analytic-descriptive method Imam Khomeini (ra) believes in tools like justice, faith, piety and knowledge of Islam and law for internally controlling of political power. These tools are assumed to holders of political power and rulers of Islamic community and thus public soul and property are not assaulted. This is because these internal tools in harnessing rebellion and abusing power play a role in particularly control of power from affliction to corruption.
    Keywords: Control of Political Power, Faith, Knowledge, Imam Khomeini (RA), Internal Tools, justice, Political Power, Political Thought
  • Esmaeil Alikhani * Pages 31-56
    Peace stands in contrast to war and it is one of the two ways that constantly faces followers of religions and schools confronting those who reject their beliefs. In Islam, none of war and peace is the main principle; it is circumstances and situations that determine each of them just as each of them has conditions and red lines in Islam. In order to elucidate must’s and must not’s of peace in the eyes of Imam Khomeini (ra), the honorable descendant and outstanding spokesman for Islam in modern times, the red lines of peace have been examined in two parts: The red lines concerned with different situations and circumstances are like that peace must not threaten Islam and Muslims and weaken authority of regime; peace must not enfeeble Islamic front in the world; peace must not leave us be negligent of enemy and enmity of enemy; peace must not be coerced; peace must not be humiliatingly rendered and disregard reciprocal rights; and red lines of peace are also related to people, groups and thoughts like peace with arrogant powers, peace with Israel, peace with tyrants and despots and peace with those trespassing the community and Islamic system.
    Keywords: Arrogance, Jihad, Peace, Peaceful Co-existence, Reconciliation, Wa
  • Mehdi Poorhossein * Pages 57-76
    Jurisprudents regard “Absence of Corruption and Loss” as one of the conditions to enjoin good and forbid bad, but Imam Husayn (‘a) launched his uprising although he knew the nature of his uprising as enjoining good and forbidding bad and failed to comply with the condition. Jurisprudents for justifying such strategy of Imam Husayn (‘a) have brought up likely things like “uncertainty of martyrdom”, exclusive path of martyrdom”, “permit of peace with enemy rather than its obligatoriness”, “mystery-laden movement of Imam Husayn (‘a)” and “drop of condition of no-loss with importance of obligatoriness”, but Imam Khomeini (ra) by theorizing the last thing has changed it into a theory and has put it into practice.
    Keywords: Enjoining Good, Forbidding Bad, Imam Khomeini (RA), Importance, Loss
  • Reza Eisaniya * Pages 77-102
    The author of article has tried to clarify on a subject-based method two features of citizenship features that is membership and partnership by presenting sources and Shiite legal-jurisprudent principles and by arranging its inclusions. Therefore, author has drawn this conclusion that membership is meant based on two bases of acquired nationality and subjected nationality because in the former, resolve, belief and faith remain as foundations meaning that every individual can embrace Islamic nationality by accepting Islamic ideology and receive membership in the Islamic community through a voluntary pledge (faith). In subjected nationality, people who want to co-live with Muslim citizens without having Islamic belief are allowed to take part in the Islamic community under circumstances and conditions (faith). Besides, conclusion drawn is that citizens are not restricted in participation, but they have limitations in right of partnership in political administration or right of being elected in political occupations (or partnering) and they cannot participate to occupy offices of nation’s political management only because they are citizens.
    Keywords: Citizenship, Islamic Republic of Iran, jurisprudence, Membership, Partnership
  • Gholamreza BehruoziLak * Pages 103-113
    Hazrat Imam Khomeini (ra) is the first jurisprudent in political history of Shiism who succeeded in establishing a government and restoring theory of guardianship (Velayat-e-Faqih). To this direction, he viewed expedient jurisprudent in a different manner than before and further highlighted its governmental-social aspect than what it had been before. This is while earlier Shiite scholars pointed more to aspect of expediency in religious areas and individual obligations in their writings and the application of this momentum had been ignored in socio-political matters. Hazrat Imam Khomeini (ra) underscoring prophetic biography introduced the expediency as the basic tenet in perpetuating and maintaining the Islamic system; practically speaking, his political conduct represented his commitment to this vital principle in the Islamic community. The article author has tried to analytically and descriptively and based on library research data deal with theory of expediency in thinking and practice of Hazrat Imam Khomeini (ra).
    Keywords: Expediency, Imam Khomeini (RA), Islamic Government, Velayat-e-Faqih
  • Ebrahim Motaghi * Pages 115-149
    It seems necessary to recognize stands and functions of US and EU as to their role-plays as two major effective actors in international order. Some of the important international issues such as terrorism, weapons of mass destruction, Middle East peace process and particularly Iran and our country’s nuclear program have found considerable amount of capacities of US-EU foreign policy and diplomacy. Both powers try to pursue in their own specific way their interests and benefits in dealing with important matters of the world. In different times, this differential method has led to differences between both powers in global issues which if not scientifically checked shall be mistaken at the surface level or deeply and in the way of approaching them. Therefore, recognizing new and old areas of differences and their causes seems necessary so that the level and scope of these differences at different times might be learned by looking into these cases and a more realistic recognition can be reached. In this way, the effective potential of each of the two powers is understood considering their tools and facilities in international issues.
    Keywords: Deterring, Weapons of Mass Destruction, Islamic Republic of Iran, Middle East, Terrorism