فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
سال دوم شماره 4 (پیاپی 6، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محمد شفیعی مازندرانی * صفحات 7-32
    هدف از برپائی حکومت از منظردین؛ به خدمت گرفتن قدرت سیاسی برای رسیدن به مقاصد والای دین مبین، همچون عدالت و نهادینه نمودن فرهنگ ناب اسلامی در جامعه می باشد. اما در برابر این هدف مقدس، آسیب ها و چالش هایی وجود دارد که رسیدن به اهداف مورد نظر را می تواند مورد تهدید قرار داده و این مساله همواره مورد دغدغه و باعث نگرانی رهبر و بنیان گذار جمهوری اسلامی بوده؛ در این بین شناخت و تحلیل آسیب های فرهنگی با توجه به رویکرد حکومت دینی اهمیت مضاعفی پیدا می کند؛ لذا مروری بر مهمترین دغدغه ها و نگرانی های امام خمینی (ره) در این خصوص که در زمان حیات پر برکت ایشان با نگاه آسیب شناسانه مطرح شده، می تواند ما را در حفظ حکومت دینی یاری نماید؛ چرا که ایشان با زکاوت، هوشیاری، شناخت و شجاعتی که داشت به معرفی و شناساندن آسیب ها و ارائه راهکارها پرداخته اند. در این تحقیق تلاش شده آسیب هایی فرهنگی که در صورت عدم توجه می تواند حکومت دینی را تهدید و از رسیدن به اهداف و آرمان ها دور و زمینه ی روی کارآ مدن آموزه های غیر دینی را فراهم کرده و به تدریج موجب تسلط آنها شود، مورد بررسی قرار گیرد. از منظر دیگر بروز آسیب در زمینه های فرهنگی می تواند جدی ترین و مهم ترین آسیب باشد چراکه با بروز این آسیب ها،اساس حکومت دینی، رفته رفته دچار مشکل و استحاله می شود.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، حکومت، حکومت دینی، فرهنگ
  • محمد صادقی * صفحات 33-58
    دین اسلام پس از استقرار، به سرعت توانست بنیان گذار تمدن شگرفی در جهان شود؛ به گونه ای که تمدن های دیگر، از جمله تمدن غربی را وام دار خود نماید. امام خمینی، ضمن توجه به ابعاد مادی و معنوی تمدن ها، با نقد تمدن غربی و تاکید بر مادی و تک بعدی بودن آن، تمدن اسلامی را جامع ترین تمدن ها دانسته که دارای روحی سرشار از ایمان است و این روح در تمامی ارکان آن جریان دارد. امام، ازسوی دیگر بر وجه معنوی و توان انسان سازی تمدن اسلامی به عنوان مهم ترین عنصر آن تاکید می کند.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، تمدن، تمدن اسلامی، فرهنگ
  • زهرا صداقتی نیا، محمد قدرتی، مقصود رنجبر * صفحات 59-73
    این مقاله در راستای توصیف و تبیین اندیشه سیاسی امام خمینی (ره) و به منظور آشنایی با جریانهای آزادی، دموکراسی و سکولاریسم در اندیشه امام خمینی به نگارش در آمده است. بی گمان اندیشه امام ،جامع و منسجم و منطقی است و اجزای آن دارای ارتباطی ارگانیک با یکدیگر است. مسئله توجه به توسعه سیاسی به عنوان یکی از راهکارهای رسیدن به جامعه نمونه مدنظرامام (ره) بوده است. توجه به مردم سالاری و پذیرش نظر اکثریت در اندیشه حاکم بر نظام، امری پذیرفته شده شمرده می شود. بنیان گذار جمهوری اسلامی با بیان این مطلب که قصد تحمیل کردن چیزی برملت ندارد واسلام و پیامبراسلام (ص) نیز اجازه این کار را نداده اند، به شباهت احتمالی مردم سالاری مدنظر خود با نمونه غربی اشاره کرده، تصریح می کند: «آن دموکراسی که ما می خواهیم به وجود آوریم، درغرب وجود ندارد. دموکراسی اسلام، کامل تر ازدموکراسی غرب است». مقوله آزادی نیز به عنوان حق اولیه بشر در این حکومت پذیرفته شده است. امام خمینی (ره) معتقد بود: «در اسلام آزادی هست برای همه طبقات. اساس بر آزادی و استقلال کشور است» ؛ البته ایشان تصریح می کرد. که: «آزادی، در حدود قانون است،معنای آزادی این نیست که هر کس هر چه دلش می خواهد بگوید». جمهوری اسلامی،حکومتی بر پایه آزادی و مردم سالاری در چهارچوب اسلام است. در جریان فکری سکولاریسم ،پیروان این بینش، بر این پندارند که دین و هر چیزی که جنبه قداست و معنویت دارد، باید از روابط و فعالیتهای اجتماعی بر کنار باشد. بنابراین پندار، دین، منحصر و محدود در امور فردی است و با مقوله های سیاست و اجتماع ناسازگار است. ریشه و اساس این تفکر را باید در موضع گیری های مغرب زمین در مقابل دین جستجو کرد.
    کلیدواژگان: امام خمینی، اندیشه سیاسی، آزادی، دموکراسی، حکومت اسلامی، سکولاریسم
  • ابوالفضل فخرالاسلام، محمود قیوم زاده خرانقی * صفحات 75-89
    امام خمینی (ره) یکی از شخصیت های ممتاز و کم نظیر تاریخ بشریت است که اندیشه های بلند و الهی او می تواند در همه زمینه ها برای جامعه بشری راهگشا باشد. امام خمینی (ره) اعتقاد داشتند دین الهی مبتنی بر فطرت است که سرشتی نیک، خداجو، صلح جو و عدالت طلب دارد و میانه ای با خشونت ندارد و هرگونه تلاش برای ایجاد پیوند میان دین و خشونت چه در سطح فردی، چه اجتماعی و چه در نظام بین الملل را اقدامی محکوم به شکست می دانستند. پیام اسلام و آرمان های امام خمینی (ره) دوری از خشونت و تاکید بر صلح و همزیستی به عنوان پایه های استحکام صلح در جامعه بشری است و گفتگو، منطق و استدلال شیوه مناسب و محکمی برای درک تفاوت ها و تقریب اندیشه هاست. در دیدگاه امام خمینی (ره) چالش ها و موانعی برای گفتگو و صلح پایدار وجود دارد که باید جامعه بشری برای رفع آنها اقدام کند. امام خمینی (ره) ) نادیده گرفتن استقلال کشورها و دخالت در امور آنها، عدم رعایت اصل احترام متقابل، نبود وحدت بین کشورها، صلح غیرواقعی، صلح ذلت بار، یکسان نبودن توزیع قدرت، سیستم رقابتی میان ابرقدرت ها، وابستگی سازمان های بین المللی، فراموش کردن عدالت و معنویت در اهداف صلح و بودن تسلیحات در دست نااهلان را از جمله موانع صلح پایدار در جهان می دانند. در دیدگاه حضرت امام صلح پایدار و واقعی با توجه به موانعی که در جهان وجود دارد تنها به وسیله آخرین حجت الهی حضرت مهدی موعود (عج) تحقق می یابد که آن زمان ستمگران و مستکبران مغلوب، و صلح واقعی و شرافتمندانه بر پایه تعالیم الهی در همه جای جهان استقرار خواهد یافت.
    کلیدواژگان: صلح، گفتگو، صلح واقعی، چالش ها، موانع صلح
  • اکرم نامور، سید مهدی میرداداشی* صفحات 91-115
    صلح و همزیستی مسالمت آمیز نوعی رفتار اجتماعی است که در چارچوب معنایی مناسب با خود پدید می آید. پلورالیسم اجتماعی مبتنی بر پلورالیسم نجات شناختی نوعی از تفسیر صلح و همزیستی و مدارا است که از زمینه های فلسفی مدرن استفاده می کند. جان هیک، الهیدان و فیلسوف دین با این رویکرد کوشیده است در عبور از تفسیر تاریخی کلیسا برداشت جدیدی از مسیحیت را ارائه دهد و صلح و همزیستی را در میان پیروان ادیان مختلف نهادینه کند. در مقابل رویکرد هیک، امام خمینی مبنای دیگری درباره نجات بخشی دین و صلح و همزیستی دارد. در این مقاله ضمن ارائه تفسیر امام خمینی از مساله نجات و صلح و همزیستی مسالمت آمیز در جایگاه نماینده تفکر سنتی دنیای اسلام، به بررسی و نقد اندیشه های جان هیک بر اساس مبانی نظری وی نیز پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: جان هیک، امام خمینی، پلورالیسم دینی نجات شناختی، صلح، همزیستی مسالمت آمیز
  • ابوذر گوهری مقدم *، سیدعلی لطیفی صفحات 117-141
    بازشناسی کلیدواژگان اساسی در اندیشه سیاسی امام خمینی (ره) گذرگاهی مهم برای شناخت مطلوب منظومه فکری-سیاسی بنائی که ایشان به صورت حقوقی و نهادی بعد از انقلاب 1375 بنانهاده و از خود به یادگار گذاشته اند. «امت» از دانش واژه هایی است که درون مایه ی دینی و صبغه اسلامی داشته و از ادبیات دینی وارد اندیشه سیاسی متفکران اسلامی علی الخصوص رهبر کبیر انقلاب اسلامی شده است. تتبع آثار نظری و عملی امام خمینی (ره) حکایت از آن دارد که این واژه ضمن حفظ اصالت دینی خود و با اخذ از خاستگاه قرآنی و روایی اش، خود را با تحولات مفهومی روز همچون واژگان ملت و ملی گرایی هم آوردی نماید و با استفاده از ابزار اجتهاد خود را با مقتضیات زمانی و مکانی در اندیشه امام خمینی (ره) بازتولید نماید. مقاله حاضر می کوشد با روش توصیفی-تحلیلی و به شیوه مطالعه کتابخانه ای، دیدگاه امام خمینی (ره) را در این زمینه گزارش و بررسی کند. با گذر بر ادبیات واژگانی مستعمل از سوی امام خمینی (ره) می توان چنین نتیجه گرفت که مفهوم ملت را مفهومی حاشیه‎ای و در ارتباط با مفهوم امت می یابیم و ایشان در اکثر اظهارنظرهای خویش ملی گرایی به معنای حاکمیت ملت را نفی نکرده اند، بلکه قومیت گرایی و قبیله گرایی و آثار نامطلوب آن را که موجب جدایی و افتراق امت اسلامی می شود را مورد نفی و طرد قرار داده اند.
    کلیدواژگان: امت، ملت، ملی گرایی، وحدت اسلامی، هویت دینی
|
  • seyedMohamad ShafieiMazndarani * Pages 7-32
    The aim of establishing government, religiously speaking, is to use political power for achieving high ambitions of the conspicuous religion such as justice and institutionalization of purely Islamic culture in the community. But facing such sacred aim, there are damages and challenges that jeopardize achievement of the aims concerned and this is something of great concern for the supreme leader and founder of the Islamic Republic; among the other things, recognition and analysis of cultural damages become doubly important thanks to the approach adopted by religious government. A review over the most important worries of Imam Khomeini (ra) that were raised in his blessed lifetime with a pathological look can help us preserve the religious government because he with his intuition, vigilance, recognition and courage explored introduction and revelation of damages and suggested strategies. This article tries to explore cultural damages which, if not given important consideration, can threaten the religious government, keep it away from achievement of aims and ideals and pave the ground for restoration of religious doctrines and their gradual domination. In other words, emerging damages of culture can be the most important and serious damages because they can threaten foundation of government and metamorphosis occurs.
    Keywords: culture, government, Religious Government, Pathology
  • Mohammad Sadeghi * Pages 33-58
    Religion of Islam, after being established, could abruptly found the wonderful civilization in the universe in such a way that have other civilizations including western civilization be indebted to itself. While paying attention to spiritual and material dimensions of civilizations and criticizing western civilization and underlining its uni-dimensional and material aspect, Imam Khomeini called Islamic civilization as the most exhaustive civilization that has a spirit replete with faith and where this spirit flows across all of its organs. On the other hand, Imam underscored the spiritual aspect and man-making capacity of Islamic civilization as its most important element.
    Keywords: Civilization, culture, Imam Khomeini (RA), Islamic civilization
  • Maghsuod Ranjbar * Pages 59-73
    This article tries to describe and elucidate political thought of Imam Khomeini (ra) and in order to make processes of freedom, democracy and secularism as he had in his mind. No doubt, his ideas are broad-based, integrated and logical and their elements are organically related to one another. Considering political development is one of the approaches to attain typical community concerned to Imam (ra). What is accepted is to pay attention to democracy and approval of what the majority believes in the ideas ruling over the regime. Founder of Islamic Republic of Iran by expressing that he is not opt to impose something on people of Iran, nor are Islam and Prophet (s) permitted to do so referred to likely similarity of his concerned democracy to the western type of democracy and clarified: “the democracy we want to establish is not available in west. Democracy of Islam is more complete than that of the west. “Category of freedom as primary right of mankind has been accepted in this government. Imam Khomeini (ra) believed: “There is freedom in Islam for all walks of life. Basis is national freedom and independence.” Of course, he made it clear that: “Freedom remains limited according to law; freedom ceases to mean that whoever says whatever he wishes to say.” Islamic Republic is a government based on freedom and democracy in the framework of Islam. In secularism, the followers envision that religion and anything with sanctity and spirituality must be set aside from social activities and relations. Therefore, vision and religion are placed exclusive and limited to personal matters and they are incompatible with categories of politics and society. This stream of thought must be originally sought in the positions taken by the west against religion.
    Keywords: Democracy, freedom, Imam Khomeini, Islamic Government, Political Thought, Secularism
  • Mahmuod Ghauomzadeh kharghani * Pages 75-89
    Imam Khomeini (ra) is one of the unparalleled and outstanding figures of human history, divinely high ideas of whom can open the ways for human community in all fields. Imam Khomeini (ra) maintained that divine religion is based on nature that has good, God-seeking, peace-seeking and justice-seeking character; it has nothing to do with violence and he said any attempt to create violence and religion bond whether interpersonal, social and in international order is doomed to failure. The message of Islam and ideals of Imam Khomeini (ra) is to avoid violence, to emphasize on peace and co-existence as strong pillars of peace in human community and to have dialogue, logic and reasoning as suitable and firm method for understanding differences and approximating thoughts. To Imam Khomeini (ra), there are challenges and barriers for dialogue and peace that human community must remove. For Imam Khomeini (ra), the barriers for sustainable peace in the world are disregarding independence of countries and intervening in their affairs, disobeying the principle of mutual respect, absence of unity among nations, fake peace, humiliating peace, unequal distribution of power, competitive system of superpowers, dependence of international organizations, disremembering justice and spirituality in aims of peace and controlling weapons by wrong crowd. Imam Khomeini (ra) believes that real and sustainable peace can only be achieved by the last Proof, Imam Mahdi (may Allah hasten his emergence) thanks to the world barriers; at that time, oppressors and the arrogant powers will become defeated and there will be real and honorable peace established based on divine teachings all over the world.
    Keywords: Barriers of Peace, Challenges, Dialogue, Peace, Real Peace
  • seyedMohamad Mirdadashi * Pages 91-115
    Peace and Peaceful co-existence is some type of social behavior that comes into existence within the framework of suitable sense. Social pluralism based on salvation study pluralism is some type of interpretation of peace and co-existence that uses modern philosophical grounds. John Hick, religious philosopher and theologian, has attempted to present new interpretation of Christianity with this approach and passing through historical interpretation of church, thus institutionalizing peace and co-existence among different religions followers. Imam Khomeini vis-à-vis Hick’s approach presents another basis for salvation of religion, peace and co-existence. This article has tried to explore and criticize ideas of John Hick based on his conceptual principles while presenting interpretation of Imam Khomeini from issue of salvation, peace and peaceful co-existence representative of traditional thinking of world of Islam.
    Keywords: Imam Khomeini, John Hick, Peace, Peaceful Co-existence, Salvation Study Religious Pluralis
  • Abazar Gohari moghadam * Pages 117-141
    Recognition of basic keywords in political thinking of Imam Khomeini (ra) is an important passage to desirably know the politico-mental system of a foundation he laid and memorably left behind legally and institutionally after revolution of Iran in 1357 (1978). “Ummah” is known as a word that has Islamic nature and theme and it has been incorporated from religious literature into political thinking of Islamic thinkers, particularly the great leader of the Islamic Revolution. Research done on practical and theoretical works of Imam Khomeini (ra) indicates that the word keeping its religious originality and adopting its Quranic and narrative origin stands together with conceptual changes of the day like the words of nation and nationalism; it can reproduce itself in thinking of Imam Khomeini (ra) by making use of tools of Ijtihad with the time and space exigencies. The present article tries to make a study of idea of Imam Khomeini (ra) in this regard by means of analytic-descriptive method and library-based studies. By checking the old used word literature by Imam Khomeini (ra), one can draw the conclusion that concept of nation is found a marginal concept and in contact with concept of Ummah and he has never negated nationalism in the sense of rule of people or nation in his statements made about nationalism; rather, he has abandoned ethnicism and tribalism and their undesirable effects that result in division and disunity of Islamic Ummah.
    Keywords: Islamic Unity, Nation, Nationalism, religious identity, Ummah