فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 5، پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مرتضی بابایی، مجتبی اشرافی * صفحات 7-31
    هدف از برپائی حکومت از منظردین؛ به خدمت گرفتن قدرت سیاسی برای رسیدن به مقاصد والای دین مبین، همچون عدالت و نهادینه نمودن فرهنگ ناب اسلامی در جامعه می باشد. اما در برابر این هدف مقدس، آسیب ها و چالش هایی وجود دارد که رسیدن به اهداف مورد نظر را می تواند مورد تهدید قرار داده و این مساله همواره مورد دغدغه و باعث نگرانی رهبر و بنیان گذار جمهوری اسلامی بوده؛ در این بین شناخت و تحلیل آسیب های فرهنگی با توجه به رویکرد حکومت دینی اهمیت مضاعفی پیدا می کند؛ لذا مروری بر مهمترین دغدغه ها و نگرانی های امام خمینی (ره) در این خصوص که در زمان حیات پر برکت ایشان با نگاه آسیب شناسانه مطرح شده، می تواند ما را در حفظ حکومت دینی یاری نماید؛ چرا که ایشان با زکاوت، هوشیاری، شناخت و شجاعتی که داشت به معرفی و شناساندن آسیب ها و ارائه راهکارها پرداخته اند. در این تحقیق تلاش شده آسیب هایی فرهنگی که در صورت عدم توجه می تواند حکومت دینی را تهدید و از رسیدن به اهداف و آرمان ها دور و زمینه ی روی کارآ مدن آموزه های غیر دینی را فراهم کرده و به تدریج موجب تسلط آنها شود، مورد بررسی قرار گیرد. از منظر دیگر بروز آسیب در زمینه های فرهنگی می تواند جدی ترین و مهم ترین آسیب باشد چراکه با بروز این آسیب ها،اساس حکومت دینی، رفته رفته دچار مشکل و استحاله می شود.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، حکومت، حکومت دینی، فرهنگ
  • ماشااله حیدرپور، حسن بشارتی راد * صفحات 33-59
    امام خمینی (ره) با اندیشه ی جامع و سیره ی عملی خود، به عنوان حقیقتی ماندگار و شخصیتی فراملی در جامعه ی بشری فروزان است. شخصیت امام خمینی (ره) به واسطه ی گستره ی فکری و قلمرو عملی، از ابعاد متعدد و جهات متنوعی برخوردار می باشد. این ویژگی به طور مستقیم در اندیشه و سیره ی گفتاری و رفتاری ایشان انعکاس یافته است، به گونه‏ای که واکاوی اندیشه و سیره ی ایشان، در نهایت یک منظومه ی کلی را می‏نمایاند که حاکی از انسجام و ارتباط منطقی اجزای آن است. در این میان، علی رغم گذشت بیش از سه دهه از پیروزی انقلاب اسلامی، هنوز هم گاهی این سوال مطرح می شود که اندیشه ها و موضع گیری های فراملی از چه ضرورتی برخودار است و چرا جمهوری اسلامی ایران در حوزه های فراملی نقش آفرینی می کند؟ در این زمینه، مطالعه ی اندیشه های فراملی امام خمینی (ره) و بازتاب آن در میان ملت ها و در مقیاس جهانی، می تواند بسیار گره گشا باشد. این نوشتار، برخی ابعاد اندیشه ی فراملی امام خمینی (ره) را مورد واکاوی قرار داده و با رویکرد تحلیلی بر این نکته تاکید می‏ورزد که میان اندیشه های فراملی امام و تجلی جهانی نهضت امام خمینی (ره) ، ارتباطی مستقیم برقرار است.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، اندیشه فراملی، انقلاب اسلامی
  • سید محمدرضا پیرمرادیان * صفحات 61-75
    بررسی احکام خبررسانی و مطبوعات، با توجه به عصر ارتباطات و لزوم پاسخگویی فقه به مسائل جامعه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در مکتب اسلام علم فقه عهده دار تبیین باید و نبایدهای فردی و اجتماعی است، از جمله قواعد فقهی قاعده «حرمت اعانه بر اثم و همچنین حرمت اعانه به ظالم» است. این مقاله ابتدا مدارک و مستندات این دو قاعده را از آیات و روایات ارائه می کند و در ضمن استناد به آیه معانی لغوی و اصطلاحی لغات این دو قاعده را تبیین نموده، سپس حکم این دو قاعده را در آراء فقها و مبانی فقهی امام خمینی (ره) ذکر می کند. هم چنین با توجه به قاعده «حرمت اعانه بر اثم» به یکی از مصادیق رسانه ای آن یعنی رسانه ی موثر در رفتار ناهنجار تقلیدی مخاطبان و درادامه با توجه به قاعده «حرمت اعانه به ظالم» به یکی از مصادیق آن یعنی روزنامه نگاری استبدادی پرداخته و در نتیجه با تاکید بر اندیشه فقهی امام خمینی (ره) به نقش ویژه رسانه های خبری در احیای امر به معروف و نهی از منکر در جهت تحقق عملی حرمت اعانه بر اثم و حرمت اعانه به ظالم می پردازد.
    کلیدواژگان: اثم، اعانه، امام خمینی، تکلیف، خبر، ظلم
  • فرزاد رستمی *، کامران لطفی صفحات 77-98
    صلح به عنوان یکی از دغدغه های مشترک میان ابناء بشر همواره در طول تاریخ مطرح بوده و در فرهنگ ها و جوامع مختلف معنا و مفهوم خاص خود را داشته است. صلح به عنوان یک مفهوم بین الاذهانی در آثار و کتب اسلامی نظیر نهج البلاغه معانی متفاوت از آنچه که در نزد اندیشمندان مغرب زمین صلح نامیده می شود، دارد. از اینرو تعریف مفهوم و فلسفه صلح از دو دیدگاه متفاوت اسلامی و غربی، پرداختن به ابعاد و زوایای صلح و نیز فواید و اهمیت این مقوله از جمله مهم ترین مباحثی است که تلاش شده است با رویکردی متفاوت و جدید از سایر پژوهش ها مورد تبیین و تحلیل دقیق قرار گیرد. لازم به ذکر است که در این پژوهش با رویکردی سازه انگارانه به مفهوم صلح، تلاش شده تا ضمن تعریف این مفهوم در هر دو دیدگاه اسلامی و غربی، به بررسی تطبیقی آن ها نیز پرداخته شود. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و نوع پژوهش نیز کاربردی است. در این پژوهش روش آزمون فرضیه، کتابخانه ای و ابزار جمع آوری اطلاعات نیز به صورت اسنادی می باشد.
    کلیدواژگان: سازه انگاری، صلح، نهج البلاغه، لیبرالیسم
  • مهدی جاودانی مقدم * صفحات 99-121
    بدون شک اندیشه های امام خمینی (ره) یکی از مهم ترین مبانی نظری سیاست خارجی و دفاعی جمهوری اسلامی ایران به حساب می آید. این مساله از یکسو متاثر از جایگاه منحصر به فرد حضرت امام (ره) به عنوان بنیانگذار انقلاب اسلامی و از سوی دیگر تاثیرگذاری این اندیشه ها در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و عمل سیاسی کارگزاران سیاسی و دفاعی آن می باشد. براین اساس، این مقاله با درک اهمیت شناخت مبانی اندیشه ای دیدگاه امام خمینی (ره) در حوزه سیاست خارجی و دفاعی جمهوری اسلامی ایران تلاش کرده است به این سوال پاسخ دهد که مهم ترین عناصر موثر در سیاست خارجی و دفاعی جمهوری اسلامی ایران در اندیشه امام خمینی (ره) کدامند؟ یافته های این پژوهش که با روشی توصیفی- تحلیلی انجام شده است نشان می دهدکه عناصر گفتمانی مانند پیوند دین و دولت، اصل دعوت، قاعده نفی سبیل، اصل تولی و تبری، تفکیک دار الاسلام از دار الکفر، حفظ مصلحت دولت اسلامی و تالیف قلوب در مفصل بندی ای که براساس اندیشه های امام خمینی (ره) در کنار یکدیگر قرار گرفته اند، اصول، اهداف و منافع ملی ایران در حوزه سیاست خارجی و دفاعی - مانند حفظ نظام، نه شرقی و نه غربی، آرمانگرایی فعالانه، صدور انقلاب و امت سازی، دیپلماسی جهاد، استراتژی بازدارندگی مردمی و… - را شکل داده اند.
    کلیدواژگان: امام خمینی (ره)، جمهوری اسلامی ایران، سیاست خارجی، سیاست دفاعی
  • علی شیرخانی *، داود سبزی صفحات 123-140
    اوج تلاش برای ارائه یک گفتمان مدرن توسط ایرانیان، در عصر مشروطه اتفاق افتاد. هر چند دقایق وعناصر این گفتمان (تحدید قدرت پادشاه، آزادی وقانون) نه تنها در جامعه ایران هژمونیک نشد، بلکه از دل این گفتمان یک حکومت خودسر والیگارشیک به نام حکومت رضا شاه، ظهور نمود و رویای قانون خواهی ایرانیان که نقطه کانونی گفتمان مشروطه بود، در شب استبداد رضا شاهی به کابوسی دهشتناک بدل شد. این پژوهش به بررسی چگونگی شکل گیری پادگفتمان مشروطه و عوامل موثر درآن خواهد پرداخت و نشان داده خواهد شد چگونه پیش ساختارهای ذهنی نیروهای موثر در جنبش مشروطه به خلق هویت های بیگانه ای مبادرت می ورزند و مرزهای هویتی جدیدی در دل این جنبش شکل می گیرد و دال مرکزی این جنبش از حاکمیت قانون به مدرنیزاسیون و امنیت تحول پیدا می کند. همچنین نشان داده می دهیم چگونه غیریت سازی در دل نیروهای اجتماعی باعث عدم توسعه سیاسی و عدم تحولی معنادار در فرهنگ سیاسی جامعه می شود. روش به کار گرفته در این پژوهش تحلیل گفتمان لاکلا و موفه است.
    کلیدواژگان: تحول گفتمانی، قانون گرایی، مشروطه استبداد
|
  • Mojtaba Ashrafi * Pages 7-31
    Religiously, the aim of establishing government is to take advantage of political power for achieving high ambitions of the conspicuous religion such as justice and institutionalization of pure Islamic culture in the community. But there are challenges and harms vis-à-vis this sacred aim, that can jeopardize achievement of such aim and the leader and founder of the Islamic Republic have always been concerned about it; in the meantime, recognition and analysis of cultural harms have gained double significance thanks to approach of religious government. Henceforth, a review over the most important concerns of Imam Khomeini (ra) raised with a pathological look in his blessed lifetime can help us to maintain the religious government because he blessed with intuition, vigilance, recognition and courage dealt with introducing and making such harms known as well as offering strategies. This article tries to explore cultural harms, if unattended, can threaten religious government, keep away ideals and ambitious from being achieved and pave the ground for emerging non-religious doctrines and their gradual domination. In other words, in case cultural harms emerge, they can be the most serious harms leading to resultant dangers happening to foundation of religious government and its metamorphosis.
    Keywords: culture, government, Pathology, Religious Government
  • Hassan Besharati rad * Pages 33-59
    Thanks to his pragmatic conduct as well as his broad-based thoughts, Imam Khomeini (ra) stands shining as ever-living reality and transnational figure across human community. Personality of Imam Khomeini (ra) enjoys various and multifarious aspects because of being broad in thinking and practical in domain. This feature is directly reflected in his state of behavior and discourse in such a way that uncovering his thoughts and life-history is representative of a general system that indicates reasonable integration and communication of its components. In the meantime, although over three decades past the Islamic revolution victory, this question is raised that what necessity rules for transnational thoughts and position-takings and why the Islamic Republic of Iran plays a role in transnational areas. In this respect, studying transnational thoughts of Imam Khomeini (ra) and their reflection among nations worldwide can show us a very opening way. In this article, some aspects of transnational thoughts of Imam Khomeini (ra) have been uncovered and on an analytical approach, it is stressed that there is a direct relationship between Imam’s transnational thoughts and universal manifestation of his movement.
    Keywords: Imam Khomeini (RA), Islamic revolution, Transnational Thinking
  • seyedMohamadReza Pirmoradiyan * Pages 61-75
    Studying rulings of news broadcast and press is particularly important with a consideration given to age of communications and the need of jurisprudence to respond to matters concerned with the community. In school of Islam, jurisprudence is in charge of elucidating individual and social must’s and must not’s including jurisprudent rules of the rule “prohibited contributions to sin and prohibited contributions to oppression”. This article initially presents proofs and sources pertinent to these two rules taken from verses and narrations; it cites literal and idiomatic senses of these two rules through verses and later, it mentions ruling of these two rules from the opinions of jurisprudents and jurisprudent principles of Imam Khomeini (ra). Besides, considering the rule “prohibited contributions to sin”, it has dealt with one of the applying cases in media meaning the media which affects abnormally imitative behavior of the audience and further, considering the rule “prohibited contributions to oppressor”, it explores one of its applications meaning autocratic journalism. Consequently, with an emphasis on jurisprudent speculations of Imam Khomeini (ra), it finally discusses special role of news media in resuscitating “bid for good deeds and forbid bad deeds” so that rules of “prohibited contributions to sin and prohibited contributions to oppressor” would be practically achieved.
    Keywords: Contributions, Imam Khomeini, News, Obligation, Oppression, Sin
  • Farzad Rostami * Pages 77-98
    Peace as one of the common concerns among human beings has always been at issue throughout history and it has found a specific sense in different cultures and communities. Peace as an inter-subjective concept in Islamic writings like Nahj Al-Balagha means something different from what it is meant for western thinkers. Hence, definition of concept and philosophy of peace from two different Islamic and western views, dealing with aspects and angles of peace and advantages of such category are included among issues that have been attempted to be elucidated with an approach different and moern from other studies. It is necessary to mention that this article explore concept of peace through constructivist approach so that their comparative studies can be made while the concept is being defined in two western and Islamic views. Research is done in analytic-descriptive methodology and in applied type. This research includes hypothesis test method, library and information gathering tools in the form of documentations.
    Keywords: Constructivism, Liberalism, Nahj Al-Balagha, Peace
  • Mehdi Javdani moghadam * Pages 99-121
    Undoubtedly, speculations of Imam Khomeini (ra) is regarded as one of the conceptual principles of defense and foreign policy of Islamic Republic of Iran. This, on one hand, is affected by unique status of Imam (ra) as founder of Islamic Revolution and on the other hand, these speculations affect the Constitution of Islamic Republic of Iran and political action of its defense and political agents. Based on this, this article by realizing important recognition of speculative principles of Imam’s vision in the area of Iran’s Islamic Republic defense and foreign policy has tried to respond to this question that what are the most important elements effective on defense and foreign policy of Islamic Republic of Iran in the eyes of Imam Khomeini (ra). Findings of this research obtained through analytic-descriptive method show that elements of discourse like the state-religion link, principle of invitation, rule of Nafy-e-Sabil (Rejecting the path), principle of friendship and immunity, separation of Dar Al-Islam and Dar Al-Kufr, safeguarding interests of the Islamic state and proximity of hearts are joined together based on speculations of Imam Khomeini (ra); principles, objectives and Iranian national interests such as maintaining the regime, neither the east nor the west, active idealism, revolution export, ummah building, diplomacy of jihad, democratically deterring strategy and…have been shaped within the realm of defense and foreign policy.
    Keywords: Defense Policy, Foreign Policy, Imam Khomeini (RA), Islamic Republic of Iran
  • Ali Shirkhani * Pages 123-140
    The utmost effort was made by Iranians for presenting a modern discourse in the constitutional age. Although minutes and elements of such discourse (containment of monarch’s power, freedom and law) not only failed to become hegemonic in Iran’s community, but also one self-willed and oligarchic government called government of Reza Shah emerged from within such discourse and turned dream of legalism of Iranians that was focus of constitutional discourse into a horrible nightmare in the despotic rule night of Reza Shah. This article deals with a study of how constitutional meta-discourse and its effective factors are formed. It is also shown that how subjective pre-structures of the forces affecting the constitutional movement embark on creating foreign identities and so new identity borders are forged within the movement; the central symbol of this movement changes from rule of law to modernization and security. Besides, it will be shown how otherness within social forces leads to zerosome political development and lack of meaningful change in political culture of community. Methodology applied in this article is discourse analysis of Laclau and Mouffe.
    Keywords: Constitutionality of Autocracy, Discourse Change, Lawfulness