فهرست مطالب

نشریه سیاست پژوهی ایرانی
پیاپی 1 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/09
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی شیرخانی *، امید خلیلی مهر صفحات 7-38
    نظام جمهوری اسلامی ایران مبتنی بر نظریه ولایت فقیه می باشد و از نگاه فقهی و شرعی باید فقیه جامع شرایط در راس آن قرار بگیرد و از طرف دیگر در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران رئیس جمهور مسئول اجرائی امور معرفی گردیده است، لذا در صورت تزاحم و مزاحمت بین آنها باید دید راه حل صحیح و منطقی از منظر فقه سیاسی کدام خواهد بود؟ در این مقاله با واکاوی مبانی و مستندات فقهی، اصول مرتبط به مقام رهبری و ریاست جمهوری در قانون اساسی، به بررسی و تبیین رابطه دو رکن اصلی حاکمیت، در نظام اسلامی خواهیم پرداخت. یکی از ثمرات بحث این است که اگر به لحاظ مبنای متصدی جمیع امور حکومتی باشد و حق ورود در «ولی فقیه» ، فقهی موضوعات و مسائل اجرائی را داشته باشد، نقش رئیس جمهور یا یک نقش تشریفاتی و یا در حد کارگزار اجرائی خواهد بود و رای دادن مردم نیز یا به جهت مصالح جامعه اسلامی و یا از باب لطف و تفضل از سوی حاکم إعمال پاسخگوی مسائل و وقایع «ولی فقیه» ، خواهد شد. بنابراین، در این فرض موجود خواهد بود. اما اگر رئیس جمهور متصدی جمیع امور اجرائی و دارای شان نظارت و کنترل بر امور اجرائی کشور باشد، این رئیس جمهور است که با توجه به قدرت کلان اجرائی، پاسخگوی اتفاقات و اعمال کارگزاران اجرائی خواهد بود.
    کلیدواژگان: فقه، ولایت، سیاست، فقه سیاسی و ریاست جمهوری
  • محمد پزشگی * صفحات 39-60
    اندیشه سیاسی ایران زمین را میتوان به دو دوره قدیم و جدید تقسیم کرد. دوره جدید اندیشه سیاسی ایران که به لحاظ زمانی به 150 سال پیش باز میگردد. طی این دوره 150 ساله، اندیشه سیاسی جدید ایران، شاهد سه دوره بوده است: یکم: اندیشه سیاسی پیشرفتگرا، که با آشنایی ایرانیان از غرب آغاز شده و تا جنگ جهانی دوم به طول میانجامد. دغدغه اصلی اندیشه سیاسی این دوره جبران عقبماندگی سیاسی و رسیدن به پیشرفت از طریق قانونخواهی و تاسیس حکومت مشروطه است.
    دوم: اندیشه سیاسی هویتگراست که از جنگ دوم جهانی آغاز و تاکنون ادامه دارد. دغدغه اصلی این اندیشه، ترسیم هویت ایرانی به طور عام و هویت سیاسی به طور خاص است.
    سوم: اندیشه سیاسی معاصر که بر مسئله سنت و تجدد و تلفیق ایندو به صورتی آکادمیک تمرکز کرده است. این اندیشه، از دهه 1370 به وسیله گروهی از روشنفکران ایرانی بپا شده است. مقاله حاضر درصدد شناسایی این اندیشه سیاسی جدید است.
    کلیدواژگان: اندیشه سیاسی جدید، اندیشه سیاسی معاصر، سنت وتجدد، هویت طلبی
  • سید ابوالفضل حسینی زاده*، سید محمدعلی حسینی زاده صفحات 61-82
    موضوع مقاله حاضر پاسخ به سوالات ذیل است: دو گفتمان سیاسی اصولگرا و اصلاحطلب چه تفسیری از آزادی ارائه میدهند و تفاوت این دو دیدگاه در کجاست و به چه جهت است که محدوده آزادی در هر کدام از این دو دیدگاه متفاوت جلوه میکند؟ آزادی درگفتمان سیاسی امام خمینی (ره) چه جایگاهی دارد؟
    در ایران پس از انقلاب، این گفتمان سیاسی فقاهتی بود که توانست تفسیر خود از آزادی را بر کرسی بنشاند و مورد قبول توده مردم واقع شود و پس از تقسیم به دو گفتمان سیاسی اصولگرا و اصلاحطلب، دو تفسیر متفاوت نیز از مسئله آزادی را به نمایش گذارد. فرضیه و پاسخ اولیه مقاله حاضر آن است که این اختلاف نظر بسته به نگاهی است که هر کدام از این دو دیدگاه ممکن جمهوری » است از مفهوم جمهوریت داشته باشند. دیدگاهی که در واژه اسلامیت و مشروعیت الهی آن را پررنگتر ببیند طبیعی است که به ،« اسلامی ولایت انتصابی فقیه حاکم توجه بیشتری نشان میدهد و به گونهای در این دیدگاه دین به عنوان زیر بنا و آزادی، برآمده از آن قلمداد می شود و مسئله آزادی را نیز در چارچوب شریعت تفسیر مینمایند، برخلاف آن دیدگاهی که خواهان برجسته کردن جمهوریت آن هستند که بالطبع معنا ومفهوم آزادی را بیشتر در کانون توجه خود قرار میدهند و آزادی را به عنوان زیر بنایی تصور میکنند که حتی مقبولیت شریعت را بر اساس آن تبیین میکند.
    کلیدواژگان: آزادی، جمهوری اسلامی، امام خمینی، اصولگرا و اصلاح طلب
  • رحمت تهمورثی ، سید صادق حقیقت* صفحات 83-98
    اسماعیلیان معتقد به امامت اسماعیل فرزند امام جعفر صادق (ع) می باشند، آنان ابتدا در مصر به قدرت رسیدند و پس از آن حکومت فاطمیان مصر را تاسیس کردند.
    پس از مرگ المستنصربالله هشتمین امام فاطمی در سال 487 ه. ق، وزیر المستنصربالله مانع از آن شد تا نزار، فرزند ارشد المستنصر، به حکومت برسد و موجب به وجود آمدن انشعابی بزرگ در درون فرقه اسماعیلیه گردید.
    المستعلی فرزند کوچکتر المستنصر و شوهر خواهر وزیر، با کمک وزیر به قدرت رسید. پس از آن، اسماعیلیان به دو گروه نزاریان و مستعلویان تقسیم شدند.
    ایرانیان نیز که معتقد به خلافت نزار بودند به «نزاریان ایران» معروف شدند.
    در میان این گروه، حسن صباح شخصیتی برجسته، پیچیده و همچنین مرد وطن خواهی بود که پس از فتح قلعه الموت، خط و مشی مسلحانه را برای مبارزه با سلجوقیان به کار گرفت و آدمکشی را به عنوان شیوه ای برای رسیدن به اهداف سیاسی و نظامی اتخاذ کرد. وی دیدگاه خاصی نسبت به شریعت داشت و آن را در جهت منافع قدرت خود تفسیر می کرد.
    خشونت حسن صباح موجب گردید که از این دوره به عنوان «دوران خشونت» اسماعیلیان یاد شود. پس از آن دوره و از بین رفتن الموت، توسط «خشونت مغولان، اسماعیلیان آقاخانی، به عنوان شاخ های از اسماعیلیان نزاری، به دلیل آنکه در گذشته اسماعیلیه از نظر سیاسی شکست خورده و حتی ترور هم نتوانسته بود خواسته های آنان را برآورده سازد، راهی متفاوت را در پیش گرفتند و تجددگرایی را به عنوان راهبردی جدید برگزیدند، لذا این دوره میتواند با عنوان «دوران تجدد» اسماعیلیه نامیده شود.
    در این دوران، آقاخان سوم، امام اسماعیلیان به عنوان یک سیاستمدار اصلاحطلب از شخصیتی بین المللی برخوردار شد و آقاخان چهارم، امام کنونی علاوه بر ادامه راه پدر بزرگش، با بسط شبکه های توسعه اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی به دنبال تحکیم موقعیت خود از طریق تجددگرایی است. در واقع، اسماعیلیان نزار جهت دستیابی به قدرت و مبارزه با تسلط مذهبی- سیاسی را به کار بردند، اما چون شکست «خشونت» عرب و ترک در یک دوره راهبرد خوردند راهبرد تجددگرایی توسط شاخه آقاخانی نزاریان سرلوحه عمل قرار گرفت.
    این مدعا با بررسی تاریخچه نهضت اسماعیلیه نزار و تشریح راهبردهای ایشان جهت دستیابی به قدرت و مبارزه با تسلط مذهبی- سیاسی عرب و ترک و با بهرهگیری از روش در سطح توصیفی- تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای پی گرفته خواهد شد.
    کلیدواژگان: اسماعیلیه، نزاریه، سلسله آقاخان، خشونت گرایی و تجددگرایی
  • عباس عمادی*، مسعود پورفرد صفحات 99-120
    جریان بیداری اسلامی که هماکنون خیزش هایی را در میان ملت های مسلمان به منظور بازیابی عزت و کرامت از دست رفته آنان ایجاد نموده است، نشانه برانگیخته گی و آگاهی در امت اسلامی است که مهمترین ویژگی های آن، خودآگاهی مسلمانان از قدرت خویش، بازگشت به قرآن و آموزه های دینی و تکیه بر فرهنگ غنی اسلامی است. این بیداری مرهون تلاش های بیدارگرانه عالمان دینی است که نقش روحانیت شیعه در این باره بسیار بااهمیت است.
    یکی از فقهای تاثیرگذار در پیشبرد این جریان آیت الله سید محمد کاظم طباطبائی یزدی است که در طول حیات پربرکت خویش تلاش ها و مجاهدات فراوانی در راه مبارزه با سلطه بیگانگان و حفظ استقلال سرزمین های اسلامی نموده است. اقدامات بیدارگرانه سید یزدی را در چهار محور مبارزه با قدرت استعماری روس، انگلیس، دوراندیشی و بیدارگری در مورد جریان مشروطه و مبارزه با سلطه اقتصادی غرب میتوان مورد بررسی قرار داد و سهم مهم این فقیه برجسته را در بیداری مسلمانان تبیین نمود.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، روحانیت شیعه، سید محمدکاظم یزدی، استعمار و مشروطیت
  • مهدی جاودانی مقدم *، مریم شفیعی صفحات 121-148
    مصر با قرارگرفتن در تقاطع سه قاره آسیا، اروپا و آفریقا و پیشینه و ظرفیت رهبری جهان عرب، به عنوان یکی از مهمترین کشورهای منطقه خاورمیانه است که ضرورت تعامل سیاسی با آن بر کلیه قدرتهای منطقهای و فرامنطقه ای پوشیده نیست؛ با این وجود، روابط ایران و مصر در سی سال گذشته، یعنی پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، قطع بوده است. فارغ از نگرش سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران به منطقه و نظام بین الملل، عوامل متعددی سبب شده که روابط ایران و مصر علیرغم فراز و نشیب همگرایانه و واگرایانه در سال های اخیر، همواره با تنش و تعارض مواجه باشد و روابط این دو قدرت منطق های با چالش همراه گردد. بر این اساس، مقاله حاضر پاسخ به این سوال را مد نظر دارد که مهمترین علل واهمگرایی در روابط ایران و مصر پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران چه بوده است؟ در این زمینه اگرچه به نظر میرسد که واگرایی در روابط ایران و مصر تحت تاثیر برداشت ها و سیاست های متفاوت نظام های سیاسی حاکم بر دو کشور نسبت به مسائل منطقه ای و بین المللی و نگرانی مقامات مصر از تاثیر صدور انقلاب اسلامی بر جامعه داخلی مصر شکل گرفته و نقش آمریکا و اسرائیل در واگرایی دو کشور از مهمترین دلایل تنش و تعارض در روابط آنان در سال های اخیر بوده است. اما تعارضات نگرش و رفتار گفتمانی نظام های سیاسی حاکم بر دو کشور متاثر از تفاوت مبانی ارزشی، هنجاری و هویتی دو نظام سیاسی ایران و مصر، مهمترین عامل در واگرایی دو کشور و موانع اصلی همگرایی آنان به حساب می آیند.
    کلیدواژگان: مصر، ایران، روابط خارجی، انقلاب اسلامی، واگرایی
|
  • Ali Shirkhani *, Omid KhaliliMehr Pages 7-38
    The subject of discussion is germane to an Islamic system based on the theory of jurisprudent’s authority, and from a jurisprudential and religious perspective, a fully qualified jurist must lead it on the one hand, and on the other hand, a president is introduced as the executive in‐charge of affairs. Thus, in the case of any trouble between them, what are the correct and logical solutions from the perspective of political jurisprudence?
    This paper investigates and elaborates on the relation between the two pillars of government in the Islamic system by analyzing the jurisprudential and religious principles and constitutional articles as to the supreme leader and president.
    Of the advantages of this discussion is that it evinces that if, from the perspective of religio‐jurisprudential principles, the supreme leader is in charge of all governmental affairs and has the right to deal with executive issues and affairs, the role of the president is either a ceremonial one or to the extent of an executive deputy, and the votes that people cast are either for the expediency of the Islamic society or out of kindness and favor to people on the part of the ruler.
    Assuming that, the supreme leader will, therefore, be accountable for the present issues and events; however, if a president is in charge of all executive affairs and holds a supervisory and controlling position, it is the president that will be responsible for events and the actions by members of the executive, given his executive power.
    Keywords: authority, politics, political jurisprudence, presidency
  • Mohammd Pezeshgi * Pages 39-60
    The political thought of Iran can be divided into two parts: the old and the new. The new era of the Iranian polical thought started 150 years ago. During this 150‐year‐old period, Iran has witnessed three strands to its political thought. First, developmentalist political thought, which started with Iranians’ familiarity with the West and lasted until the World War II. That strand to the political thought in that time was mainly concerned with compensation for political retardation, development through constitutionalism and the establishment of a constitutional government. The second was the identitist political thought, which started from the World War II and still continues. This strand is primarily involved in creating the Iranian identity in general and the political identity in particular. The third is the contemporary political thought, which has focused on the issues of tradition and modernity and academic intermixture of the two. This thought was brought up by a group of Iranian intellectuals in the 1370s. The present paper tries to idenfy this new polical thought in Iran.
    Keywords: new political thought, contemporary political thought, tradition, modernity, identitism
  • Sayyed Abolfazl HosseiniZade *, Sayyed Mohammad Ali HosseiniZade Pages 61-82
    The present paper answers the following questions: What readings do the political discourses of Principlism and Reformism present about freedom, how do they differ and why does the scope of freedom in either one of the two perspectives seem different? What is the position of freedom in Imam Khomeini’s political discourse?
    In the post‐revolutionary Iran, it was the jurisprudential political discourse that could gain the upper hand in presenting its own interpretation of freedom and was accepted by the majority of people, and after its division into the two political discourses of principlism and reformism, it demonstrated two different readings of the issue of freedom.
    The first hypothesis and answer by the present paper is that the division depends on the perspective that each of the camps may have on the concept of republic. The perspective, which gives more color to Islamism and Divine legitimacy in the phrase Islamic Republic, naturally pays more attention to the authority of an appointed ruling jurist; in some way, that perspective considers religion as the cornerstone and freedom as resulting from it, and interprets freedom within the framework of Islamic canon law. Contrarily, the other perspective, which seeks to highlight the republic in the phrase, naturally focuses more on the meaning and concept of freedom and deems freedom fundamental and even it explicates the popularity of the canon law on the basis of freedom.
    Keywords: freedom, Islamic Republic, Imam Khomeini, principlist, reformist
  • Rahmat Tahmurethi, Sayyed Sadiq Haqiqat * Pages 83-98
    The Ismailites believed in the imamate of Ismail, son of Imam Ja’far Sadiq (pbuh). At first, they rose to power in Egypt and after that they established the Egyptian government of the Fatimid. After al‐Mustansir Billāh, the eighth Fatimid caliph died, his vizier stopped Nizar, his oldest son, from ascending to the throne, causing a deep division in the Isma’ilite. Al‐Mosta’la, the younger son of al‐Mustansir Billāh, and the husband of the vizier’s sister, could ascend to the throne with the help of the vizier. Following that, the Isma’ilites divided into the Nizarite and Mosta’valite. The Persians who believed in Nizar’s caliphate became known as the Persian Nazirites. In that sect, Hassan bin Sabah, a leading, complicated figure and a patriot as well, took a military stance to fight the Seljuk after the conquest of the Alamut castle, and adopted murdering as a method for meeting political and military goals. He had a particular perspective on the Islamic canon law and interpreted it in favor of his power interests.
    The brutality by Hassan bin Sabah caused that period to be known as the violent era of the Isma’ilites. After that period and the annihilation of the Alamut castle by the Mongols, Aqa‐khani Isma’ilites, a branch of Nizarite Isma’ilites, took a different way and adopted modernity as a new strategy because they were defeated, from a political point of view, and even assassination could not help reach their wants. Hence, the period can be called the Isma’ilite era of modernity.
    In that period, as a reformist politician, the third Aqa‐khan, the Isma’ilites’ imam, became an international figure, and the fourth Aqa‐khan, besides following on his father’s footsteps, strengthened his position with modernity by expanding networks of social, economic and cultural development. In fact, the Nizarite Isma’ilites took a violent strategy in order to gain power and fight the Arab and Turks’ religiopolitical domination; however, because they were defeated, a modernist strategy was pursued by their Aqa‐khani branch.
    This claim is investigated with a descriptive‐analytic method and by means of library resources through analyzing the history of the movement of Nizarite Isma’ilites and explaining their strategies to gain power and fight the Arab and Turks’ religio‐political domination.
    Keywords: Isma’ilites, Nizarites, the Aqa?khani dynasty, barbarism, modernism
  • Abbas Emaadi*, Masood Poorfard Pages 99-120
    The Islamic Awakening Movement, which has stirred up uprisings among the Islamic nations to regain their lost prestige and glory, is a sign of rising and awareness in the Islamic nation, whose most important features are Muslims’ self‐awareness of their own power, return to the Quran and religious teachings as well as reliance on the rich Islamic culture. The awakening is indebted to religious scholars’ awakening efforts, in which Shiite clergymen have played a very significant role.
    One of the leading figures in advancing the movement was Ayatollah Sayyed Mohammad Kazim Tabatabayi Yazdi, who made a lot of endeavors on the way of fighting the dominance of foreign powers and preserving the independence of Islamic territories during his precious lifetime. His awakening actions can be investigated from four angles, i.e., fighting the colonialist Russian and British powers, farsightedness and awakening in the case of the Constitutional Movement and fighting the economic domination of the West, and the important part in awakening Muslims by this leading jurisprudent can be explicated.
    Keywords: Islamic awakening, Shiite clergymen, Sayyed MohammadKazim Yazdi, colonialism, constitutionalism
  • Mahdi JavdaniMoqaddam *, Maryam Shafi’i Pages 121-148
    Located in the cross‐section of Asia, Europe and Africa, Egypt, with its history and capacity in leading the Arab world, is of the most important countries in the Middle East, with which all regional and ultra‐regional powers need to have political interaction. However, Iran‐Egypt ties in the past thirty years, i.e., after the Iranian Islamic Revolution, were severed. Irrespective of Islamic Republic of Iran’s political perspective on the region and the international world, various factors have caused the Iran‐Egypt ties to face tensions and opposition and the relations between these two regional powers to face challenges, despite divergent and convergent ups and downs in recent years. Hence, the present paper aims at answering the question of influential factors in the divergence of Ian‐Egypt ties after Iran’s Islamic Revolution. In this regard, although it seems that the divergence in the relations between Iran and Egypt has been affected by interpretations and differing policies of political ruling systems in both countries on the regional and international issues and Egyptian officials’ concerns about the effect of Islamic Revolution on the Egypt’s domestic affairs as well, the role the US and Israel has been of the most important factor in the tensions and conflict in their relations in recent years. However, differing viewpoints and discursive behaviors of the political systems reigning over both countries, influenced by the principles of value, norms and identity of the political systems of both Iran and Egypt, are the most important factors in the divergence of the two countries and important barriers to their convergence.
    Keywords: Egypt, Iran, foreign relations, Islamic Revolution, divergence