فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال بیست و هفتم شماره 6 (پیاپی 249، شهریور 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحات 5-11
    این مقاله شرحی است بر کلام امیرمومنان علیه السلام بر صفات شیعیان واقعی. خشوع قلب در برابر خداوند و مداومت بر ذکر الهی از دیگر ویژگی های شیعیان واقعی است؛ «خاشعا قلبه‏ ذاکرا ربه». هر مومنی هنگام یاد خدا و شنیدن آیات الهی قرآن، باید خاشع باشد. خاصیت یاد خدا، ایجاد خشوع و انعطاف در دل است و لازمه نرمش دل و تاثیر سخن خدا بر دل، کرنش و خشوع انسان در برابر عظمت الهی است که تجلی آن سجده بر اوست. شیعیان واقعی همواره به یاد خدا و در برابر کلام خدا و عظمت الهی، خاشع هستند. ایشان به انجام اعمال صالح و عبادت خو گرفته اند و با علاقه و اشتیاق و عشق آن اعمال را انجام می دهند و ترک آنها برایشان دشوار است. خداوند برای کسانی که درصدد انجام کار خیر هستند، هم اسباب و وسایل آن را برایشان فراهم ساخته است. ما باید بستر لازم را برای یاد خدا و خشوع و نرمی دل خویش نسبت به آیات الهی و کلام خدا فراهم سازیم تا همواره به سوی خوبی ها گرایش یافته و جذب آنها شویم و از پلیدی ها دوری کنیم.
    کلیدواژگان: خشوع، شیعیان واقعی، یاد خدا، قساوت قلب
  • جلیل پروین، محمد آسایی* صفحات 13-24

    با اینکه دو آموزه تثلیث و تجسد خدا در عیسی مسیح، بنیادی ترین آموزه های الهیاتی مسیحیت هستند، قرآن و روایات اهل بیت علیهم السلام، آن دو را کفر معرفی کرده، با بیان های مختلفی بر بطلان آنها استدلال می کنند. براین اساس، رسالت و گستره موضوع این پژوهش در مرزها و مسائل زیر تعیین شده است: تبیین دو آموزه تثلیث و تجسد در مسیحیت؛ نقد آن دو با مراجعه به قرآن، روایات شیعی و برخی آثار علمای اسلامی؛ و سرانجام تحلیل و نقد دو شبهه «متفاوت بودن تثلیث مورد انتقاد قرآن با تثلیث مورد باور مسیحیان» و «یکسان بودن تجسد در معارف مسیحی، با تجلی در منابع اسلامی». حاصل یافته های تحقیق بیانگر این است که تثلیث و تجسد با برخی اصول یقینی خداشناسی توحیدی در تعارض بوده و به اشکالات بسیاری مبتلا هستند. از جمله تناقضمندی، ترکیب پذیری ذات خدا، نقص صفات کمال در اقانیم ثلاثه، تغییر و انفعال در ذات خدا.

    کلیدواژگان: تثلیث، تجسد، عیسی شناسی، عهد جدید، مسیحیت
  • مهاجر مهدوی راد صفحات 25-37
    پژوهش در مورد دعا و ویژگی های آن، از جهت محتوا، جهت صدور و مخاطب آن از جمله کارهای بایسته در دعاپژوهی است که به عنوان گونه شناسی دعا مطرح می شود. اهمیت دعا در شیعه و کاتولیک و آثار سازنده آن در نیل به سعادت و لزوم پژوهش در زمینه اصناف و گونه های آن و اهمیت بحث تطبیقی میان این دو مذهب، نویسنده را بر آن داشت که به بررسی تطبیقی گونه های دعا از نظر شیعه و کاتولیک و بیان وجوه شباهت و تمایز آنها بپردازد. روش بحث توصیفی تحلیلی است. گونه های دعای شیعی و کاتولیک بر اساس صدور، محتوا و مخاطب مورد بررسی قرار می گیرد. مهم ترین نتایج این پژوهش، تشابه محتوایی دعای شیعه و کاتولیک در برخی موارد، مانند تجلیل خدا و حاجت خواهی، و تمایزی مانند تجلیل توحیدی یا تثلیثی، توسل یا شفاعت است. مخاطب دعای شیعه خداوند و بالتبع و به شکل طولی پیامبر و ائمه هستند، اما دعای کاتولیکی سه وجود خدای پدر، پسر و روح القدس را به شکل استقلالی مورد خطاب قرار می دهد.
    کلیدواژگان: گونه شناسی، دعا، شیعه، کاتولیک، تثلیث
  • جمشید جلالی شیجانی صفحات 39-47
    با وجود روایت های مختلف در مورد طوفان نوح، این قصه در اساطیر سومری و بابلی و تورات و قرآن، دارای شباهت ها و تفاوت های بسیاری است؛ تفاوت ها که در نقل های متعدد، عموما در نوع برداشت هر قوم از کم و کیف این رویداد خودنمایی می‏کند. وجود روایت های مختلف و متفاوت از این داستان، اصل وقوع این حادثه را غیرقابل انکار می کند. هدف این پژوهش، بیان و مقایسه چهار روایت مشهور سومری، بابلی، توراتی و قرآنی با یکدیگر و تحلیل محتوای آنها با یکدیگر است. یافته های پژوهش نشان می دهد که تفاوت ها، تنها در نوع نگرش دینی و اخلاقی آن است؛ اما روایت های طوفان نوح، نقل یک واقعه با شالوده‏ای یکسان است که یکی موید دیگری است. سیر داستان نیز از لحاظ تحلیل تاریخی، روند تکاملی و معرفتی را طی می کند. این مقاله، به شیوه توصیفی - تحلیلی و مقایسه ای، این داستان را مورد واکاوی قرار می دهد.
    کلیدواژگان: طوفان نوح، زی سودرا، اوتناپیشتیم، تورات، قرآن
  • سید محمد حاجتی شورکی صفحات 49-57
    شاید به ندرت بتوان کسی را یافت که قائل به دوساحتی بودن انسان نباشد؛ زیرا این مسئله ای وجدانی و فطری است. تمام ادیان آسمانی، با پذیرش اصل بحث، برای تبیین آن مطالبی بیان کرده اند که در کتاب های مقدس آنها نمود پیدا کرده است. آیین زرتشت، یکی از این ادیان است که در کتاب مقدس خود، یعنی اوستا مطالب قابل توجهی در مورد بعد دوم انسان؛ یعنی روح و جان بیان کرده است. این نوشتار، به روش تحلیلی توصیفی ضمن بیان پنج گانه بودن نیروهای مینوئی (روحانی، معنوی) ، که شامل «اهو، دئنا، بئوذ، اوروان و فروشی» هستند و بیان تعاریف و مستندات متون مقدسی آنها و بیان دیدگاه های نویسندگان و محققان آیین زرتشت و بیان برخی اختلافات جزئی در این زمینه، به بررسی و تحلیل فرض های مختلف، در باب یکی بودن یا چندگانه بودن این نیروها پرداخته است. فرض های پنج گانه در این زمینه مطرح شده و هریک به صورت جداگانه تحلیل و بررسی شده است. در پایان، با توجه به مستندات موجود در متون مقدس زرتشتی و دیدگاه های زرتشت پژوهان در این زمینه، بر چندگانه بودن این نیروها از دیدگاه زرتشتیان رسیده است.
    کلیدواژگان: آیین زرتشت، اوستا، نفس، روان، فروهر، تعدد نیروهای معنوی
  • محمدرضا اسدی صفحات 59-68
    اخلاق، سامانه ای است که بر پیروان خود حاکم می شود و رفتارهای آنان را در مسیری خاص هدایت می کند. اما این مسئله که آیا دستورات اخلاقی، نسبت به جنسیت ها، اقشار و سنین مختلف، ثابت است یا متغیر، و در صورت متغیر بودن، وظیفه هر گروه چیست، موضوعی اختلافی در میان ادیان است. هندوئیسم، با تعیین مراتبی با عنوان اصول آشرمه، اخلاق را دارای مراتبی دانسته، برای هر مرتبه، گروه هایی را با وظایفی خاص معرفی می کند. این مقاله درصدد است با بررسی تحلیلی این آموزه هندویی، آن را از منظر خود هندوئیسم و آن گاه از دیدگاه اسلام، مورد ارزیابی قرار داده، سپس الگویی صحیح را در این زمینه ارائه نماید. یافته های پژوهشی حاکی از این است که مراتب هندویی با چالش های درون آیینی و برون آیینی جدی روبه رو بوده، نظر صحیح، کلی و ثابت بودن اصول اخلاقی برای همگان، در همه زمان ها و مکان ها است؛ اصولی که البته نسبت به توان و ظرفیت افراد، شدت و ضعف دارد و افراد به تناسب ظرفیت های خود، می توانند آنها را به اجرا بگذارند.
    کلیدواژگان: هندوئیسم، اصول آشرمه، ونپرسته، سانیاسی، مراتب اخلاقی، اسلام، رهبانیت
  • حسن آخوندی صفحات 69-79
    زندگی انسان همواره در طول تاریخ با رجوع غیرمتخصص به متخصص عجین بوده است؛ چیزی که عقل بدون واسطه به آن حکم می کند. و شرع مقدس نیز آن را امضا کرده است. همچنین، بزرگ ترین آفات دینداری تقلید کورکورانه است که مصیبت های بزرگی در طول تاریخ به وجود آورده است. این مقاله به روش تحلیلی توصیفی به بررسی اقسام تقلید و بیان ویژگی های صحیح و ناصحیح آن، با معیار قرآن و روایات می پردازد. از بررسی قرآن و روایات به دست می آید که مقصود از تقلید ممنوع، تنها تقلید کورکورانه از محیط، و عادت آباء و اجداد نیست، بلکه تقلید جاهل از عالم و رجوع عامی به فقیه، بر دو قسم است: ممنوع و مشروع. عدم بلوغ فکری، شخصیت زدگی، گذشته نگری و شخصیت گرایی، علاقه شدید به نیاکان و پیشینیان، و تعصب و گروه گرایی، از عوامل و انگیزه های تقلید کورکورانه می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن، تقلید کورکورانه، دین، آفت دینداری
|
  • MohammadTaghi Mesbah* Pages 5-11
    This paper expounds on the words of Amir al-Mu'minnān (peace be upon him) regarding the attributes of the true Shi'ites. The humility of the heart before God and continuity in remembering Him are the other characteristics of the true Shi'ites; «خاشعا قلبه‏ ذاکرا ربه». Any believer should be humble when remembering God and listening to the divine verses of the Qur'an. Remembering God leads to humility and flexibility in the heart, and submission and humility of man before the greatness of God, which manifests itself in prostration before Him, is necessary for humility of the heart and the influence of God's word on the heart. Real Shiites always remember God and practice humility before God's words and His greatness. They are accustomed to practicing good deeds and worshiping; they do righteous deeds passionately and enthusiastically, and it is difficult for them to leave those deeds. God has provided those who seek to do good deeds with the needed means. We have to prepare the ground for remembrance of God and tenderness and humility of our hearts before the divine verses and words, so that we constantly get attracted to good deeds, become interested in them and get away from evil deeds
    Keywords: humility, real Shiites, God's remembrance, callousness
  • Jalil Parvin Pages 13-24

    Although the two doctrines of the trinity and the incarnation of God in Jesus Christ are the most fundamental doctrines of Christian theology, the Qur'an and Ahlul-Bayt's narratives have introduced them as blasphemy, and argued for their invalidity through different statements. Accordingly, the purpose and scope of the topic of this research has been determined to cover following issues: the explanation of the two doctrines of the trinity and incarnation in Christianity, their critique based on the Quran, the Shi'a narratives and some of the works of the Muslim scholars, and, finally, the analysis and critique of two doubts: " the difference between the trinity criticized by the Qur'an and the trinity believed by Christians” and "the similarity between incarnation in Christian theology and manifestation in Islamic sources". The research results indicate that the trinity and incarnation conflict with some definite principles of monotheism, and have many flaws including contradiction, the combinability of the essence of God, the defect of the attributes of perfection in the three essences, change and passivity in the essence of God.

    Keywords: trinity, incarnation, knowing Jesus, New Testament, Christianity
  • Mohajer Mahdavi Rad Pages 25-37
    In terms of content, presentation and audience, a research on prayer and its characteristics is a necessity in prayer studies, which is considered as a typology of prayer. The importance of prayer in Shiite and Catholicism, its constructive effects on happiness, the necessity of research on its kinds and types, and the importance of a comparative investigation between these two religions led the author to conduct a comparative study on the types of prayer from the viewpoint of Shiism and Catholicism and present the similarities and differences. Using an analytical -descriptive method, the paper reviews the types of Shiite and Catholic prayers based on presentation, content and audience. The most important findings of this study include the similarity of the content of the Shi'a and Catholic prayers in some cases such as glorification of God and asking Him for the fulfillment of wishes. The findings also show some differences in the monotheistic or trinity-related glorification, invocation or intercession. The audience of the Shi'a's prayer is God, and longitudinally the prophet and the Imams, but Catholic prayer addresses the three beings, the Father, the Son and the Holy Spirit independently
    Keywords: typology, prayer, Shiite, Catholic, trinity
  • Jamshid Jalali Shijani Pages 39-47
    Despite the various narratives about the Great Flood, this story has many similarities and differences in the Sumerian, Babylonian, Jewish and Qur'anic mythologies. The differences are mainly manifested in the type of each nation's perception of this event in numerous narratives. The existence of different and numerous narratives from this story make the occurrence of this event undeniable. This study aims to express and compare four famous Sumerian, Babylonian, Jewish and Quranic narratives, and analyze their content comparatively. The research findings show that differences are found only in their religious and moral attitude, and the narratives on the Great Flood are quoted based on the same confirming foundations. In terms of historical analysis, the course of the story also undergoes an evolutionary and epistemological process. This paper analyzes this story using a descriptive-analytical and comparative method.
    Keywords: the Great Flood, Ziusudra, Utnapishtim, the Torah, the Quran
  • Seyyed Mohammad Hajati Shorki Pages 49-57
    It seems unlikely to find someone who does not believe in the two-dimensionality of human being; because this is a matter of conscience and innateness. Accepting the issue in its totality, all divine religions, in order to explain the issue of man's two-dimensionality, have come up with some evidence that has been manifested in their sacred books. Zoroastrianism is one of the religions that, in its sacred scriptures Avesta, has mentioned remarkable words on the second
    dimension of man, i.e. the spirit and the soul. Using a descriptive- analytical method, this paper discusses the five Minooyee (spiritual) forces, which include Ahou, Deena, Ba'o'z, Orvan and Farvashi, and offers definitions and documents of their holy texts. It expresses the views of the writers and scholars of Zoroastrianism and some minor differences in this field, and analyzes the various assumptions about the singularity or multiplicity of these forces. Five assumptions have been made in this regard and each has been analyzed separately. In the end, according to the evidence found in the sacred texts of Zoroastrianism and the views of the Zoroastrian scholars in this regard, the paper confirms the multidimensionality of these forces from the Zoroastrians' view point
    Keywords: Zoroastrianism, Avesta, soul, spirit, Foruhar, the unity of spiritual forces
  • Mohammad Reza Asadi Pages 59-68
    Morality is a system that governs its followers and directs their behavior on a particular path. But the question of whether the ethical orders are fixed or variable in relation to the sexes, the different strata and the ages, and in the case of variability, what is the task of each group, is a controversial matter between religions. By identifying some ranks called "Principles of Ashrama", Hinduism considers morality as an Hierarchy, and introduces some groups with specific tasks for each time. This article seeks to analyze this Hindu doctrine from the standpoint of Hinduism itself and then examine it from the point of view of Islam and then provide a correct model in this regard. The essay concludes that the Hindu hierarchy is faced with some serious challenges, and the generality and stable principles of ethics for all and at all times and places, is acceptable. Of course, these principles are strong or weak in relation to the ability and capacity of individuals and individuals can implement them in accordance with their capacities.
    Keywords: Hinduism, Principles of Ashrama, Vanaprastha, sannyasi, moral hierarchy, Islam, Monasticism.
  • Hassan Akhundi Pages 69-79
    Man’s history has always witnessed the reference of a non-specialist to a specialist; it is what wisdom directly orders, and the holy Shari'ah confirms. Also, the greatest blight on religiosity is blind imitation, which has caused great tragedies throughout history. Using a descriptive- analytical method, this paper analyzes the types of imitation and expresses its correct and incorrect characteristics through the Quranic and narrative criteria. It is understood from the Qur'an and narratives that forbidden imitation does not merely mean the blind imitation of the culture and costumes of the ancestors; the imitation of the ignorant from the scholar and the reference of lay people to the jurisprudent are of two kinds: prohibited and legitimate. Intellectual immaturity, blind imitation of the predecessors, retrospection, great interest in ancestors and predecessors, prejudice and group-orientedness are among the factors and motives behind blind imitation.
    Keywords: the Quran, blind imitation, religion, blight on religiosity