فهرست مطالب

آموزه های حقوقی گواه - سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار و تابستان 1395)

نشریه آموزه های حقوقی گواه
سال دوم شماره 1 (پیاپی 2، بهار و تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نجادعلی الماسی، سید محمد امارتی موسوی* صفحات 5-30
    برای ساخت یک پروژه عمرانی، قراردادهای متنوعی وجود دارد که دولت ها می توانند به انتخاب آنها اقدام کنند. هرکدام از این قراردادها دارای مزایا و معایب مخصوص به خود هستند که با سایر قراردادها متفاوت است و کارایی آنها را متفاوت می کند. از جمله این قراردادهای ساخت، قرارداد استصناع و قرارداد BOT می باشند که هرکدام دارای مزایا و معایب خاص خود هستند. بعضی از این مزایا دارای اهمیت بیشتری هستند و نقش مهمتری در موفقیت یک پروژه ایفا می کنند؛ بخصوص موضوع کاهش هزینه های دولت در ساخت پروژه های عمرانی که یکی از مهمترین عوامل تاثیر گذار در ساخت پروژه های عمرانی است و دولت ها سعی می کنند با توجه به محدودیت بودجه، از قراردادهایی استفاده کنند که هزینه کمتری برای آنها داشته باشد. با مقایسه مزایا و معایب قرارداد استصناع و قرارداد BOT پی می بریم که قرارداد BOT با توجه به ویژگی های منحصر به فرد خود، نقش بسیار مهمی در کاهش هزینه های عمرانی دولت دارد و در این زمینه از قرارداد استصناع بهتر است. علاوه بر این مزیت، قرارداد BOT در سایر مزایا نیز از قرارداد استصناع عملکرد بهتری دارد و در مجموع به نظر می رسد که قرارداد BOT از مزایای بیشتری نسبت به قرارداد استصناع برخوردار است.
    کلیدواژگان: قرارداد، استصناع، BOT، پروژه های عمرانی
  • محسن ایزانلو، مرتضی بهادران شیروان *، علی مهاجرانی صفحات 31-54
    حمل و نقل بین‏المللی همواره از اهمیت بسیار زیادی در عرصه تجارت جهانی برخوردار است وافرادی که متصدی حمل و نقل دریایی هستند همواره با خطرات و ریسک‏های زیادی در راه انتقال و به مقصد رساندن کالا و مسافر مواجه هسنتد. از این رو نیازمند ابزارهای حمایتی جهت افزایش ضریب اطمینان خود جهت ادامه فعالیت می‏باشند.
    تحدید مسئولیت متصدیان حمل و نقل، یکی از موثرترین ابزارها در این راستا می‏باشد. کنوانسیون‏های مهمی نظیر بروکسل (1924) ، هامبورگ (1978) ، روتردام (2008) و آتن (1974) از جمله قواعد و مقرراتی هستند که میزان و حدود مسئولیت متصدیان حمل و نقل دریایی را ذکر نموده‏اند. کنوانسیون بروکسل که در سال 1968 مورد بازبینی و اصلاح قرار گرفت، در پروتکل اصلاحی (لاهه-ویزبی) معیار تحدید مسئولیت متصدی حمل و نقل تغییر یافت و به نوعی، منافع کشورهای صاحب کالا بیشتر مورد توجه قرار گرفت. کنوانسیون هامبورگ نیز با تعیین حق برداشت ویژه (S. D. R) ، گام مهمی در تببین موضوع تحدید مسئولیت برداشت. قانون دریایی ایران که در سال 1343 و با اقتباس از کنوانسیون بروکسل (1924) به تصویب رسید، در مورد تحدید مسئولیت هم‏چنان از قواعد کنوانسیون بروکسل پیروی نموده و متاسفانه تغییری در رویه‏ی خود ایجاد نکرده‏است که به نظر می‏رسد با توجه به تصویب کنوانسیون‏های جدید و به‏روزتر در این عرصه، بازنگری در قانون دریایی جمهوری اسلامی ایران امری ضروری است.
    کلیدواژگان: حمل و نقل دریایی، متصدی حمل و نقل، تحدید مسئولیت، قانون دریایی ایران، کنواسیون بروکسل
  • سیدمصطفی سعادت مصطفوی، ابراهیم جلالیان * صفحات 55-76
    یکی از رویکردهای مجلس قانونگذاری بعد از انقلاب اسلامی ایران، اصلاح موادی از قانون مدنی به جهت تعمیم و گسترش حمایت‏های قانونی از زنان بوده است. ماده 1110 ق. م به همراه مواد 1107 و 1133 ق. م تحت عنوان «قانون اصلاح موادی از قانون مدنی» در نهم آبان 81 اصلاح گردید. ماده 1110 سابق تصریح نموده بود: «زن در عده وفات نفقه ندارد.» در اصلاح اخیر، ماده به این صورت تغییر یافت: «در ایام عده وفات، مخارج زندگی زوجه عندالمطالبه از اموال اقاربی که پرداخت نفقه به عهده آنان است (در صورت عدم پرداخت) تامین می‏گردد. »
    این مقاله ضمن این‏که نفقه عده وفات را در فقه مورد پژوهش قرار داده، به ذکر شرح مفسران در خصوص آیه 240 سوره بقره که موضوع آن وصیت به انفاق در زمان عده وفات می‏باشد، پرداخته است. در نهایت نیز با تکیه بر مشروح مذاکرات مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان، درصدد تبیین و تفسیر این ماده و ایرادات وارد بر آن برآمده و پیشنهاداتی را نیز، ارائه نموده است.
    کلیدواژگان: نفقه زوجه، زوجه باردار، اقارب، عده وفات
  • بهزاد پورسید، مجتبی شفیع زاده * صفحات 77-100
    آنچه که از لفظ شرکت به ذهن متبادر می گردد، اجتماع چند نفر برای فعالیت خاصی است و به عبارت دیگر، تعدد افراد از مولفه های اصلی این مفهوم می باشد که این امر در قوانین مدنی و تجاری نیز منعکس شده است و تعدد شرکا شرط دانسته شده است. لذا تاسیس شرکت توسط یک نفر در قوانین مجاز شمرده نشده است. اما در قوانین بسیاری از کشورها امکان چنین امری وجود دارد به گونه ای که در قانون شرکت های انگلستان، تاسیس همه انواع شرکت را به صورت یک نفره امکان پذیر نموده است. این نوع شرکت را برای فعالیت های اقتصادی کوچک و متوسط و رشد و رونق اقتصادی کشورها مناسب ارزیابی نموده اند. اما از آنجایی که این نوع شرکت ها ممکن است تبدیل به وسیله ای برای سوء استفاده قرار گیرند، تمهیداتی در این راستا اندیشیده شده است؛ از جمله این که با توجه به عواملی چون فعالیت اقتصادی مورد نظر، دادگاه میزان آورده را مشخص می نماید و یا این که در صورت مشخص شدن این که شرکت برای اهداف متقلبانه تاسیس شده است، شخصیت حقوقی آن نادیده گرفته می شود و تک سهامدار به تنهایی مسئول کلیه بدهی های شرکت خواهد بود. از طرفی اگرچه این نوع شرکت از نظر قوانین امکان پذیر نیست لکن با کم رنگ شدن نظریه قراردادی بودن شرکت ها در تشکیل شخصیت حقوقی و پذیرش نظریه سازمان، می توان این نوع شرکت را در قوانین تجاری منعکس نمود و مبانی حقوقی، مانعی در برابر این مساله به شمار نمی رود.
    کلیدواژگان: شرکت، شرکت یک نفره، شخصیت حقوقی، تشکیل، اداره، انحلال
  • سیدمحمدمهدی غمامی *، محمدطه خراطها صفحات 101-124
    بودجه، همواره از مهم‏ترین چالش‏ های قوای سه ‏گانه و سازمان‏هایی که به نحوی از انحاء از بودجه بهره مند می گردند، بوده است. از مهمترین این چالش ‏ها، عدم اختصاص بودجه‏ های مصوب نهادهای عمومی غیر دولتی می باشد. مشکلی که بعضا دولت خود عامل آن است. در چنین وضعیتی سوال این است که سازمانی که بودجه‏ی مصوب آن از سوی دولت پرداخت نشده است، چگونه می‏تواند حق قانونی خود را استیفا نماید. در این مقاله پاسخ به این سوال را بطور خاص نسبت به پرونده ی بودجه ی قطار شهری و در قالب سازوکار مراجعه به کمیسیون اصل 90 مجلس شورای اسلامی، دیوان محاسبات، دیوان عدالت اداری و مراجع عام قضایی جهت احراز مسئولیت سیاسی، مالی و قضایی دولت بررسی خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: بودجه، کمیسیون اصل 90، دیوان محاسبات، دیوان عدالت اداری، شرکت مترو
  • مسعود امانی، محسن عابدینی * صفحات 125-147
    در خصوص حمل و نقل هوایی در کلیه پرواز های بین‏ المللی و پرواز های داخلی اکثر کشورهای جهان، کنوانسیون ورشو 1929و مونترال 1999 اجرا می گردند. مطابق ماده 50 کنوانسیون مونترال 1999، «دولت های عضو خواستارند که متصدیان حمل و نقل آن ها اقدام به انعقاد بیمه کافی برای پوشش مسئولیت خود که ناشی از این کنوانسیون است، نمایند. دولت های عضو می توانند از متصدی حملی که به مقصد آن کشور به ارائه خدمات حمل و نقل هوایی می پردازد، درخواست نمایند دلیل در اختیار داشتن بیمه کافی که مسئولیت ناشی از این کنوانسیون را پوشش دهد، ارائه نماید1». عنوان بیمه کافی شاید نخستین بار در کنوانسیون مونترال مورد اشاره واقع شد. برای پی بردن به مفهوم آن باید به تفسیر مواد کنوانسیون که در گرو کارهای مقدماتی تدوین کنوانسیون ها و نظر تدوین کنندگان آن است، رجوع نمود. با بررسی کارهای مقدماتی می توان به قصد و نیت طرف های پذیرنده کنوانسیون پی برد. از امور مقدماتی باید به مباحث، کنفرانس ها، پیش نویس و طرح اولیه کنوانسیون اشاره نمود. لذا این مقاله سعی دارد برای فهم عبارت «بیمه کافی» ماده 50 کنوانسیون مونترال، آن را با توجه به کارهای مقدماتی کنوانسیون و متن آن مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد.
    کلیدواژگان: بیمه کافی، هواپیما، مسئولیت، کنوانسیون مونترال، حمل ونقل هوایی
|
  • NjadAli Almasi , Sayyed Mohmmad Mousavi Amarati * Pages 5-30
    One of concerns for governments in building infrastructure projects, is selecting the type of Construction contract concludes with the builder contractor. There are various contracts for the construction of an infrastructure project that can be selected by their governments to take action. Each of these contracts has its own advantages and disadvantages which is different with other contracts and makes their performance different. Governments according to their economic situation and technical characteristics of each project and advantages and disadvantages of construction contracts, select a type of these contracts for their intended project. Among these construction contracts are, B.O.T contract and Istisna contract and each has their own advantages and disadvantages. Some of these advantages are more important and plays a more important role in the success of a project, especially the issue of reducing government spending in building infrastructure projects that is one of the most important factors affecting on building infrastructure projects and due to budget constraints, governments try to use from contracts that has lower cost for them. With comparison of advantages and disadvantages of istisna contract and B.O.T contract we realize that B.O.T contract, due to its unique features, has a very good role in reducing government infrastructure costs and in this field is better than the Istisna contract. In addition to this advantage, also B.O.T contract has a better performance in other advantages of the Istisna contract and in total it seems that it must be said that BOT contract has more advantage than Istisna contract.
    Keywords: Contract, construction, Istisna, B.O.T
  • Mohsen Izanluo , Morteza Bahadoran Shiravan *, Ali Mohajerani Pages 31-54
    International transport always has a great importance in the arena of world trade and the maximum volume of trade exchanges between countries is through the sea and commercial vessels. People who are in charge of marine transport always confront a lot of hazards and risks in the way of transport and delivery of goods and passengers; hence the supportive means are needed to increase their confidence coefficient for continuing their activities. Determining the scope of liability of marine carriers is one of the most effective means in this regard, therefore, the regulators of major international conventions applied it in the field of marine transport of goods by setting regulations in order to limit the liability of carriers in case of accident or damage to the goods or causing physical injuries to passengers. Brussels Convention as the first and oldest international convention on maritime transport is approved by most countries engaged in the issue of maritime transport which of course was reviewed and amended in 1968 and in the corrective protocol (Hague- Visby), the criterion for determining the scope of liability of carrier was changed and somewhat the interests of goods owner countries were considered to a greater extent.
    Keywords: Maritime transportation, carrier, limitation of liability, Iran maritime law, Hague rules
  • Sayyed Mostafa Sa’adat Mostafavi , Ebrahim Jalalian * Pages 55-76
    One of the approaches that Iran's legislature has had after the Islamic revolution is to amend some laws among the civil ones, in order to expand and broaden loyal supports for women. On November. 1st 2002 the article No. 1110 of the civil law was amended along with the articles No. 1107 & 1133 of the civil law under the title of "The amendment of some civil law articles." The previous 1110 had clarified that: "There's no alimony for a woman during her viduity period after her husband's death." In the recent amendment the article has been changed so that:" During the viduity period after the husband's death, whenever the widow claims, her expenditures will be extracted from the belongings of those who are responsible for her alimony (if they don't pay it). The thesis has researched into alimony during death viduity period; meanwhile, it has mentioned the interpretations on the verse No. 240 in Baqarih chapter of the Holley Quran whose topic is how to donate your possessions in a will while passing death viduity period. Finally, relying on the elaborative details of parliament (Majlis) and Guardian Council negotiations, the thesis has mentioned the shortcomings of the article and has made some suggestions.
    Keywords: Wife alimony, Pregnant wife, Relatives, Viduity Period of Death
  • Behzad Pourseyyed , Mojtaba Shafizadeh * Pages 77-100
    Having an assembly for a particular activity is what comes to mind as a signification of the word “corporation”. In the other words plurality of persons is one of the fundamental elements of this concept reflected in Civil and Commercial Codes in which plurality of partners is one of the conditions. Hence, establishment of a corporation by an individual is not permitted by the laws, yet the possibility of such work exists in the law of many countries like in the Company law of England, establishment of all types of corporations by an individual is recognized and permitted. These kinds of companies have been assessed for small and middle economic activities along with the growth and prosper of them. As these corporations have the potential of misuse, providing some arrangements sounds essential such as ascertaining the capital by the court, neglecting the legal personality whenever the establishment has happened under fraudulent purposes, and the responsibility of the shareholder by itself toward the creditors. Due to laws and regulation; however, establishment of these companies are impossible, according to fading the theory of contractual-basis of companies’ legal personality and accepting the organizational theory, reflection of these ones are going to be feasible and legal bases are not counted as an impediments before them.
    Keywords: Company, Corporation Sole, Legal Personality, Establishment, Management, Winding Up
  • Sayyed MohamamdMahdi Ghamami *, MohammadTaha Kharratha Pages 101-124
    Budget was one of the most challengeable issues among triple powers and all organizations somehow utilizing it. In all likelihood, not specifying the enacted budget of non-governmental public organizations sounds as the most challengeable subject. The problem is usually made by the government. Under this circumstance, the question is how can the organization whose budget has not been paid by the government get its legal right? In this article, we are going to particularly survey the answer of this question in regard to the case of urban trains by returning to the Ninetieth Principle Commission, the Court of Audit, the Administrative Justice Court, and the other general judicial courts in order for obtaining the political, financial, and judicial liability of government.
    Keywords: Budget, the Ninetieth Principle Commission, the Court of Audit, the Administrative Justice Court, Subway Corporation
  • Masuod Amani , Mohsen ‘Abedini * Pages 125-147
    Regarding air transport in all international and domestic flights of most countries in the world, Warsaw Convention 1929 and Montreal Convention 1999 are put into action. According to Article 50 of the Montreal Convention 1999 “ States parties shall require their carriers to maintain adequate insurance covering their liability under this Convention. A carrier may be required by the state party into which it operates to furnish evidence that it maintains adequate insurance covering its liability under this Convention.” Perhaps, the term Adequate Insurance was mentioned in Montreal Convention for the first time. To ascertain its concept, the acts of convention, depending on the preparatory codifying works and codifiers’ opinions, should be reviewed. Studying the preparatory works, the intentions and purposes of convention parties can be understood. The preparatory affairs include discussions, conferences, and convention draft and the initial plan. To perceive the concept of the term Adequate Insurance in Montreal Convention Act 50, this paper, therefore, attempted to analyze it with respect to the preparatory works and the convention text. The result of analyzing this concept correctly will prevent air transport and insurance companies from applying their own opinions while indemnifying the victims of air accidents for damages.
    Keywords: Adequate Insurance, Airplane, Responsibility, Montreal Convention, Air Transport