فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 77 (زمستان 1396)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 77 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مقالات علمی پژوهشی
  • مسعود غفاری * صفحه 5

    ستون فقرات اقتصاد مقاومتی، تولید داخلی است. علی رغم جایگاه کلیدی تولید و کیفیت کالا و خدمات در اقتصاد مقاومتی، به طور شایسته و مناسب به این موضوع پرداخته نشده است. هدف این پژوهش بازشناسی شاخص های کیفیت محصول در آیات قرآن است. در این پژوهش ضمن بازخوانی شاخص ها و ابعاد کیفیت کالا و خدمات در ادبیات متعارف، به جستجوی مفهوم و شاخص های کیفیت محصول از منظر منابع دینی همچون قرآن کریم به شاخص های کیفیت محصول با روش تحقیق موضوعی در قرآن کریم و با استفاده از رویکرد تفسیر قرآن به قرآن پرداخته است. هرچند در منابع دینی محدوده مشخصی تحت عنوان شاخص های کیفیت ذکر نشده است اما یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که می توان با استفاده از گزاره هایی به رهنمودهایی از شاخص های کیفیت دست یافت. شاخص های بیان شده در آیات قرآن کریم به دو دسته شاخص های ایجابی و شاخص های سلبی تقسیم می شوند. این شاخص ها دلالت بر مفاهیمی چون نیکویی و زیبایی، عدالت در توزیع و انصاف، سالم و طبع پذیر، استوار و قابل اطمینان در محدوده شاخص های ایجابی و کم نگذاشتن، نداشتن ضرر مالی، جانی و جسمی و در نهایت نقض نکردن عهد و پیمان در محدوده شاخص های سلبی دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت محصول، شاخص های کیفیت، قرآن کریم، تفسیر قرآن به قرآن، اقتصاد مقاومتی
  • سید حسین خاکسار *، کرامت محمدی، اسدالله گنجعلی، محمدرضا سنگری صفحه 31

    سرمایه ی انسانی اصطلاحی است که در دهه های اخیر از اقتصاد وارد ادبیات مدیریت شده اشاره به افرادی دارد که دارایی هایشان (شامل دانش، مهارت و تخصص) برای سازمان در حکم سرمایه است. مسئله ی اصلی پژوهش پیش رو، شناخت مسیر اصلی فرآیند رشد سرمایه ی انسانی با توجه به آموزه های دینی و سیره ی اهل بیت علیهم السلام است که بر همین اساس، این پژوهش به دنبال تبیین دلالت های حماسه ی حسینی در رشد سرمایه ی انسانی بوده و در پی آن است که اصول متناسب با سازمان را از دل این برهه از تاریخ با استفاده از روش شناسی تحلیل مضمون استنباط نماید. درنتیجه ی فرآیند تحلیل مضمون انجام گرفته در این پژوهش، 531 مضمون پایه، 80 مضمون سازمان دهنده و 10 مضمون فراگیر استخراج شده است که نهضت اباعبدالله الحسین علیه السلام را به مثابه یک نهضت رشد برای سرمایه های انسانی (به طور خاص) و بشریت (به صورت عام) تحلیل و دلالت های این حماسه را بر رشد سرمایه ی انسانی نشان می دهد.

    کلیدواژگان: رشد، سرمایه ی انسانی، حماسه ی حسینی، توسعه ی منابع انسانی، مدیریت عاشورایی
  • مجتبی صدیقی *، حسین مسعودنیا، حسین هرسیج صفحه 65

    اندیشه سیاسی امام خمینی (ره) به عنوان بنیانگذار انقلاب از مفاهیم متعدد و پیچیده ای نظام یافته که برای شناخت دقیق آن لازم است تمام این اجزاء مورد مداقه قرارگیرد. درمیان این مفاهیم استقلال فرهنگی نقشی برجسته دارد. برای درک این مفهوم لازم است جایگاه فرهنگ را دراندیشه ایشان مورد بررسی قرار داد و تاکید امام برمساله استقلال را تحلیل نمود و رابطه این مفهوم را با استقلال فکری، سیاسی و اقتصادی روشن ساخت. نوشتار پیش رو کوشیده با استفاده از روش تحلیل محتوای اسکینر به این سوال پاسخ دهد که مفهوم استقلال فرهنگی دراندیشه امام چیست و از چه مولفه هایی برخوردار است؟ یافته های پژوهش نشان داد از نگاه امام فرهنگ مجموعه ای هویت ساز، مولد تربیت و تفکر پرور است و استقلال فرهنگی یعنی عدم وابستگی فکری و تربیتی به غیر. مولفه های این استقلال شامل استقلال فکری مبتنی بر هستی شناسی توحیدی، خودباوری و اعتماد به نفس ملی، تربیت اسلامی مبتنی بر هویت توحیدی و رویکرد تهاجمی فرهنگ توحیدی علیه فرهنگ الحادی می باشد که ضرورت دارد با نگاهی جهادی به تقابلی دائمی با نظام سلطه بپردازد. عنصر دیگر استقلال اقتصادی است و اگر نظام توحیدی به خودکفایی اقتصادی نرسیده باشد در تقابل با تمدن مادی غرب موفق به رسیدن به استقلال فرهنگی نخواهد شد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، استقلال فرهنگی، مولفه های اندیشه، کنش گفتاری، امام خمینی
  • مهدی رحیمی نسب *، محمد سلیمانی، احسان ولدان زرقانی صفحه 89

    با توجه به ناکارآمدی و شکست برنامه های متمرکز و سیاست های بالا به پایین دولتی برای کاهش فقر و محرومیت در سال های اخیر، اقبال به برنامه های اجتماع محور مبتنی بر توانمندسازی برای مبارزه با فقر بیشتر شده است. در رویکرد اجتماع محور، توانمندسازی محرومین و مشارکت آن ها در فرایند رفع فقر اهمیت ویژه ای می یابد. یکی از مهم ترین نهادها و سازمان های اجتماع محور که در سال های اخیر فارغ از سیاست های دولتی با هدف رفع محرومیت در کشور به فعالیت می پردازد، حرکت های داوطلبانه جهادی است که دانشجویان، طلاب، دانش آموزان و دیگر اقشار جامعه بدان مبادرت می ورزند. متاسفانه تلاش های صورت گرفته در قالب حرکت های جهادی برای دستیابی به هدف رفع محرومیت الگوی مشخصی نداشته و کنکاش پیرامون پژوهش های صورت گرفته در باب حرکت های جهادی نشان می دهد که این حوزه علی رغم ظرفیت های بی شمار از فقر علمی و پژوهشی رنج می برد؛ از این رو پژوهش حاضر در راستای دستیابی به الگوی مناسب حرکت های جهادی دلالت های رویکرد توانمندسازی اجتماع محور در رفع فقر را مورد تاکید قرار می دهد. بدین منظور در ابتدا ساختار و ظرفیت های هریک از رویکردهای اجتماع محوری و توانمندسازی برای مقابله با فقر و محرومیت مورد مطالعه و مداقه قرارگرفته و پس از ارائه وضعیت موجود حرکت های جهادی، دلالت های رویکرد توانمندسازی اجتماع محور برای دستیابی به الگوی مطلوب حرکت های جهادی استخراج گردیده است. با توجه به این که در مقام تحقق محرومیت زدایی و مقابله با فقر، توجه به سه رکن اقتصادی تولید، توزیع و مصرف ضروری است؛ جهت تعریف وظایف و ماموریت هایی منسجم و دقیق برای حرکت های جهادی، در این مقاله الگوی جامع حرکت های جهادی در راستای مقابله با فقر و محرومیت در سه سطح تولید، توزیع و مصرف پیشنهاد گردیده است.

  • محمد طالبی *، حمید مرتضی نیا صفحه 113

    در چند سال اخیر بحث اقتصاد مقاومتی، برای مقابله با فشارها و تهدیدهای اقتصادی جبهه استکبار جهانی، از سوی مقام معظم رهبری به ادبیات اقتصادی کشور وارد شده است. هدف از این موضوع، دستیابی به رشد اقتصادی درون زا، باثبات و پایدار می باشد. دستیابی به چنین رشدی مستلزم ساختارهایی است که یکی از آنها شکل گیری و توسعه شرکت های سرمایه گذاری خطرپذیر می باشد. سرمایه گذاری خطرپذیر نقش اساس در تامین مالی شرکت های نوپا ایفا می نماید و شرکت های نوپا یکی از پیشران های اصلی اقتصاد مقاومتی هستند. یکی از موانع گسترش فعالیت های شرکت های سرمایه گذاری خطرپذیر، مشخص نبودن مدل ارزیابی ریسک این نوع از فعالیت هاست. در این تحقیق با بررسی ادبیات تحقیق و همچنین تشکیل کمیته 12 نفره از خبرگان دانشگاهی و تجربی (تا حد اشباع نظری) ، عوامل مربوطه شناسایی شد و سپس با استفاده از روش مدل سازی ساختاری-تفسیری روابط بین عوامل موثر واکاوی گردید. نتیجه تحقیق نشان داد که 10 عامل در سه سطح مختلف در ارزیابی ریسک سرمایه گذاری خطرپذیر ارتباط دارند و شرایط اقتصاد مقاومتی موجب افزایش نرخ بازده، افزایش نقدینگی و افزایش حجم سرمایه گذاری خواهد گردید.

  • ابراهیم محمودزاده *، علیرضا بوشهری، مجید رمضان، سمیه محرابی صفحه 141

    سازمان های دفاعی مبتنی بر فناوری برتر به دلیل ویژگی های خاص مانند: وابستگی به نوآوری، اهداف راهبردی، اتکا به دانش کاربردی و ماهیت پویا، نیازمند توجه بیشتر به قابلیت های متناسب با شرایط خود، از جمله قابلیت نوآوری می باشند. به همین دلیل در این پژوهش به بررسی اثر قابلیت نوآوری فناورانه (مشتمل بر قابلیت نوآوری محصول و فرایند) بر عملکرد محصول دفاعی پرداخته شده است. روش تحقیق از منظر هدف، اکتشافی و توصیفی و از منظر دستاورد، کاربردی است. در راستای بومی سازی متغیرهای ادبیات موضوع با سازمان های دفاعی مبتنی بر فناوری برتر در ایران، از روش گروه کانونی استفاده و داده های موردنیاز، در قالب پرسشنامه از 58 سازمان دفاعی حوزه الکترونیک جمع آوری شد. تحلیل نتایج معادلات ساختاری کمترین مربعات جزیی با استفاده از ابزار پی. ال. اس، نشان می دهد قابلیت نوآوری محصول و فرایند، موجب بالا رفتن کیفیت مدیریت فناوری می گردد. علاوه بر تایید معناداری مسیرهای مدل، نقش میانجی گری مدیریت فناوری در مسیر قابلیت نوآوری فرایند و عملکرد محصول دفاعی مورد پذیرش قرار گرفت. با توجه به یافته ها، پیشنهاد می گردد مدیران در راستای ارتقای قابلیت نوآوری فرایند و محصول در سازمان عمل نموده تا ضمن افزایش کیفیت مدیریت فناوری، عملکرد محصول دفاعی را از منظر راهبردی و پاسخگویی به نیاز مشتریان بهبود دهند.

    کلیدواژگان: عملکرد محصول دفاعی، قابلیت نوآوری محصول، قابلیت نوآوری فرایند، مدیریت فناوری، فناوری برتر
  • محمد عبدالهی *، محمد موسوی، علی اکبر احمدی، امیرحسین امیرخانی صفحه 177

    با ابلاغ سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی از سوی مقام معظم رهبری و تاکید ایشان در فعالسازی کلیه سرمایه های انسانی و علمی کشور به منظور برخورداری از نیروی انسانی دارای عزم راسخ برای پیشرفت، بار دیگر اهمیت توجه به منابع انسانی کشور در این برهه از زمان آشکار گردید. در این میان، بی تفاوتی سازمانی یکی از مهم ترین مسایل منابع انسانی است که گریبانگیر اکثر سازمان های دولتی در کشور است و راه را برای تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی ناهموار می نماید. این مقاله پس از بررسی علل و ریشه های پیدایش بی تفاوتی سازمانی بر اساس دیدگاه های مختلف، با استفاده از روش مدلسازی ساختاری تفسیری به تبیین رفتار بی تفاوتی سازمانی با استفاده از روش تحلیل مضمون و مصاحبه های نیمه ساختار با خبرگان و متخصصان، عوامل موثر در تبیین رفتار بی تفاوتی سازمانی شناسایی گردیدند. نتایج اولیه به استخراج 280 کد باز، 60 مضمون پایه و 10 مضمون سازمان دهنده در تبیین رفتار بی تفاوتی سازمانی منتج گردید. سپس با کاربست مدلسازی ساختاری تفسیری، این عوامل در پنج دسته سطح بندی گردیدند. پس از مشخص شدن سطوح هر کدام از عوامل و همچنین با در نظر گرفتن ماتریس در دسترس پذیری نهایی، مدل نهایی بی تفاوتی سازمانی منابع انسانی ترسیم گردید.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، بی تفاوتی، بی تفاوتی سازمانی، اقتصاد مقاومتی، مدلسازی ساختاری تفسیری
|
  • Masoud Ghaffari* Page 5

    The backbone of resistance economy is domestic production. Despite the key role of production and quality of the goods and services in resistance economy, this issue has not been adequately and properly addressed. The main aim of this study is to recognize product quality indicators in verses of the holy Qur'an. In this research, the indicators and dimensions of the quality of goods and services in conventional literature are recognized, and the concept and indicators of product quality are studied from the perspective of religious sources such as the Holy Qur'an, as well as product quality indices, and by applying thematic research method in the Holy Qur'an and using the interpretation of the Quran to Qur’an. However, in religious sources, there are no specific areas for quality indicators, but the findings of this study suggest that Propositions can be used to provide guidelines for quality indicators. Indicators expressed in the verses of the holy Qur'an are divided into two categories of positive indices and negative indices. These indicators imply concepts such as goodness, beauty, justice and fairness in distribution, healthy and natural, stable and reliable in the range of positive indicators and low leaving, lack of financial loss (physical and mental), and finally not breaking the covenant is in the range of negative indicators.

    Keywords: Product quality, Quality indicators, Holy Qur’an, Interpretation of Qur’an to Qur’an, Resistance economy
  • Seyyed Hossein Khaaksar *, Karamat Mohammadi , Asadollah Ganjali , Mohammad Reza Sangari Page 31

    Human capital is a term which in recent decades has entered the management literature from the economy and refers to people whose assets (including knowledge, skills and expertise) are a capital for the organization. The main issue of the study is understanding of the main course of the process of human capital development according to religious teachings and the Ahlulbayt (peace be upon him) Sire (life). That’s why this research is looking to explain the implications of the Hossein’s epic in the growth of human capital and seeks to deduce the principles appropriate to the organization from this period of history by applying the content analysis method. As a result of the content analysis of this research, 531 basic themes, 80 organizing themes and 10 inclusive themes have extracted which analyzes the movement of Aba Abdullah al-Hussein (PBUH) as a growth movement for human capital (in particular) and humanity (in general), and points to the implications of this epic on human capital growth.

    Keywords: Growth, Human capital, Hosseini’s epic, Development of human sources, Ashouraee Management
  • Mojtaba Seddiqi*, Hossein Massoudnia, Hossein Harsij Page 65

    The Political Thought of Imam Khomeini as the founder of Islamic revolution is systematized of multiple and complex concepts that are necessary for all of these components to be considered for the exact recognition of it. Among these concepts cultural independence has a prominent role. In order to understand this concept, it is essential to examine the position of culture in his thought, and analyze Imam's emphasis on the issue of independence, and to clarify the relation between this concept and intellectual, political and economic independence. The following text attempts to answer this question by using the Skinner content analysis method that What is the concept of cultural independence in the Imam's vision and what components does it have? The findings of this study show that from the viewpoint of Imam, culture is a set of identity maker, generator of education and thinking and cultural independence means the lack of intellectual and educational dependence to others. The components of this independence include intellectual independence based on monotheistic ontology, self- esteem and national self-confidence, Islamic education based on monotheistic identity and an invasive approach to monotheistic culture against atheist culture that is necessary to oppose permanently to the domination system with a jihadi look. Another element is economic independence, and if the monotheistic system does not achieve economic self-sufficiency, it will not succeed in achieving cultural independence in opposition to the western material civilization.

    Keywords: Culture, Cultural independence, Components of thought, Spoken action, Imam Khomeini
  • Mehdi Rahimi Nasab *, Mohammad Solemani, Ehsan Valdan Zarghani Page 89

    Due to inefficiencies, failure of centralized programs and top-down policies to reduce poverty and deprivation, the desire for community-centered programs on empowerment basis to combat poverty has increased. In a community-centered approach, empowerment of deprived people and their participation in the process of eliminating poverty is of particular significance. One of the most important community-centered institutions that have been active in recent years, regardless of governmental policies aimed at eliminating deprivation in the country, is the Jihadi voluntary movement which the various strata of the community join it. In order to achieve a suitable model for Jihadi movements, the present study emphasizes the implications of a community-centered empowerment approach on poverty alleviation. For this purpose, initially the structure and capacities of each of community-centered and empowerment approach to deal with poverty and deprivation have been investigated. After presenting the status quo of the Jihadi movements by applying the library method and theoretical analysis of the sources, the implications of these two approaches have been extracted to achieve the desired pattern of Jihadi movements. In the following and in the path of designing an optimal pattern, based on the implications of the extraction in the previous stage, the qualitative analysis of the focus group has been utilized. In order to define coherent and precise tasks and missions for Jihadi movements in this article, a comprehensive model of jihadi movement is proposed to counter poverty and deprivation in three dimensions including production, distribution and consumption.

    Keywords: Jihadi movements, Ideal model of jihad movements, Poverty alleviation, Social-centeredness, Empowerment
  • Mohammad Talebi *, Rohallah Tavallayi, Hamid Morteza Nia Page 113

    In recent years, the discussion of resistance economy has been brought to the country's economic literature by the Supreme Leader to confront the pressures and threats of the world arrogant front. The purpose of this issue is to achieve an endogenous, stable and resistant economic growth. Achieving such growth requires structures, one of which is the formation and development of virtue capital (VC) companies. Risky investments play a vital role in financing of knowledge-based companies, and knowledge-based companies are one of the main drivers of resistance economy. One of the obstacles to expanding the activities of venture capital companies is the lack of clarity of the risk assessment model of these types of activities. In this research, the relevant factors were identified by reviewing the research literature as well as the formation of a committee of 12 experts from the academic and experimental experts. Afterwards, by utilizing the interpretive-structural model, relations between the effective factors were analyzed. The result of the research showed that the 10 key risk factors of venture capital are related to each other at three different levels. Among identified factors entrepreneur character, management skills, industry related experience and product life cycle considered as the underlying factors in investment risk assessment that in the event of control, the risk of investment will be reduced to an appropriate extent.

    Keywords: Risk assessment, Investment risk, Venture Capital, Interpretative Structural
  • Ebrahim Mahmoudzadeh *, Alireza Bushehri , Majid Ramadan, Somayeh Mehrabi Page 141

    Top tech defense organizations, due to specific features such as dependence on innovation, strategic goals, reliance on applied knowledge and dynamic nature, require more attention to the capabilities compatible with their own circumstances, including innovation capabilities. Thus, in this research, the effect of technological innovation capability (including product and process innovation capabilities) on the performance of defense products has been investigated. The research methodology is exploratory and descriptive in terms of purpose, and in terms of result is of applied. In order to localize the subject matter literature variables with defense organizations based on superior technology in Iran, the focal group method was utilized and the required data were collected in the form of a questionnaire from 58 defense organizations in the field of electronics. Results analysis of structural equations of minimal least squares using the PLS tool indicates that the product and process innovation capabilities increase the quality of technology management. In addition to confirming the significance of the model paths, the mediation role of technology management in the path of process innovation and product performance capabilities was accepted. Regarding the findings, it is recommended that managers improve the process and product innovation capabilities of the organization that in addition to increase of technology management quality, improve the performance of the defense product from the strategic perspective and meeting of customers’ needs.

    Keywords: Defense product performance, Product innovation capability, Process innovation capability, Technology management, Superior technology
  • Mohammad Abdollahi *, Mohammad Mousavi, Ali Akbar Ahmadi , Amir Hossein Amirkhani Page 177

    By announcing the general policies of the resistance economy by the Supreme Leader and his emphasis on activating all human and scientific capital of the country in order to have strong human resources, and a resolute resolve to make progress, once again the importance of paying attention to the human resources of the country became evident at this time. Meanwhile, organizational indifference is one of the most important issues of human resources which bind most of the government organizations in the country and making it difficult to achieve the goals of a resistance economy. In this research, the researchers intend to investigate the causes and roots of the emergence of organizational indifference based on different perspectives, by using interpretive structural modeling method to explain organizational indifference behavior. For this purpose, by analyzing and reviewing the literature, and by means of content analysis and semi-structured interviews with experts and specialists, effective factors in explaining organizational indifference behavior were identified. Initial results resulted in the extraction of 280 open codes, 60 basic contents and 10 organizing contents in explaining organizational indifference behavior. Subsequently, with the application of interpretive structural modeling, these factors were classified into five categories. In the following, after determining the levels of each of the factors and also considering the matrix of final availability, the final model of organizational indifference for human resources was drawn.

    Keywords: Human resources, Indifference, Organizational indifference, Resistance economy, Interpretative Structural Modeling