فهرست مطالب

مجله جامعه شناسی ایران
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 56، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • آوا دهقانی*، ابراهیم توفیق صفحات 1-27
    تهران شهری است که به طور مستمر تولید (یا بازتولید) می شود، در این معنا، تهران معاصر از زمانی آغاز می شود که منطق جدیدی بر این فرآیند تولید حاکم شده است. در این جا به مطالعه تاریخ تهران از منظری تبارشناختی پرداخته شده است تا با درک منطق های پیشین تولید شهر، نظم نوین تهران و چرایی و چگونگی ممکن شدن آن صورت بندی شود.
    از سال 1368 با تغییر رویکردهای اقتصادی دولت و به تبع آن تحول در مدیریت شهری، امکان شکل گیری رابطه ای فراهم شده است که در آن فضا و شهر به کالا تبدیل شده و به قصد ساخت و ساز مورد معامله قرار می گیرند. شکل گیری و تداوم این رابطه سرمایه دارانه منوط به امکان تعلیق قواعد و مقررات است. این فرم جدید از شهرسازی غیررسمی، به کمک طرح های شهری و اختیارات نهادهای مدیریتی، خصوصا کمیسیون ماده پنج میسر می شود. در این تحقیق با کمک دو نظریه شهری شدن سرمایه هاروی و شهرسازی غیررسمی روی و الصید، به تحلیل منطق جدید تولید تهران و عوامل و نیروهای دخیل پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تهران، شهرداری، تراکم، کمیسیون ماده پنج، شهرسازی غیررسمی
  • مسعود چلبی*، نیلوفر سقاباشی نایینی صفحات 28-43

    پژوهش حاضر کوشش می نماید ضمن مرور رویکردهای مختلف، با استعانت از الگوی نظری «ابرتابع رفتار»، تاثیر آرایش منابع (فرصت ها)ی چهارگانه جامعه (در ابعاد مادی، سیاسی، اجتماعی، و فرهنگی) را بر رفتار بهداشتی افراد مورد بررسی قرار دهد. داده ها از افراد ساکن در محله های مختلف شهر تهران (بر اساس سطوح توسعه) به تعداد مساوی با روش پیمایش جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از الگوسازی معادلات ساختاری انجام شد. نتایج نشان می دهند که ساکنین محله های توسعه یافته، به میزان بیش تری رفتارهای بهداشتی را رعایت  می کنند. هم چنین از بین مجموعه منابع موجود در جامعه، فرصت های اجتماعی (رابطه ای) و فرصت های فرهنگی (آگاهی بهداشتی)، بیش ترین تاثیر را بر رفتار بهداشتی شهروندان دارند. به علاوه فرصت های سیاسی و فرصت های مادی نیز به طور مستقیم و غیر مستقیم سلامت و رفتار بهداشتی افراد را تحت الشعاع قرار می دهند.

    کلیدواژگان: رفتار بهداشتی، فرصت های فرهنگی، فرصت های اجتماعی، فرصت های سیاسی، فرصت های مادی
  • منصوره اعظم آزاده*، مرضیه مشتاقیان صفحات 44-69

    با توجه به اهمیت حفظ و ارتقاء روابط اعضاء خانواده طی دوران حبس، مقاله حاضر با استفاده از روش پیمایش، به بررسی روابط بین داغ ننگ(متغیر مستقل)، کیفیت روابط اعضاء خانواده(متغیر واسط)، و عدم سلامت روان اعضاء خانواده (متغیر پیامد) می پردازد. در این تحقیق داغ ننگ در دو بعد تعاملی و جنسیتی، کیفیت روابط اعضاء خانواده در سه بعد روابط زن- شوهر، روابط فرزند-مادر، و روابط فرزند-پدر، و عدم سلامت روان در سه بعد افسردگی، و اضطراب زن سرپرست خانوار و اختلال سلوک فرزندان عملیاتی شده است. نمونه گیری پیمایش از نوع سیستماتیک و شامل 222 نفر از زنان سرپرست خانوار تحت حمایت انجمن حمایت از زندانیان مرکز (تهران) است. مبتنی بر یافته ها در دامنه 1 تا 6، میانگین کیفیت روابط اعضاء خانواده 6/3، و در حد متوسط بود. افزایش داغ ننگ با کاهش کیفیت روابط اعضای خانواده همبستگی داشت. همچنین افزایش داغ ننگ، افزایش میزان عدم سلامت روان خانواده را همراه داشت. کاهش کیفیت روابط اعضای خانواده نیز با افزایش میزان عدم سلامت رابطه داشت. مطابق یافته های تحلیل چندمتغیره، 15 درصد از تغییرات واریانس افسردگی زنان با ورود متغیرهای کیفیت روابط زن- شوهر، و کیفیت روابط فرزند- مادر، 14 درصد از تغییرات واریانس اضطراب زنان با ورود متغیرهای کیفیت روابط فرزند- مادر، و تعداد افراد تحت تکفل مادر، و 4/23 درصد از واریانس اختلال سلوک فرزندان با ورود متغیرهای کیفیت رابطه فرزند- پدر، کیفیت رابطه فرزند- مادر و سرانه درآمدی خانوار به معادله رگرسیونی تبیین شد.

    کلیدواژگان: خانواده زندانیان، کیفیت روابط اعضاء خانواده، داغ ننگ، سلامت روان
  • محمدتقی سبزه ای*، نادر امیری، ارسلان کیوانی صفحات 70-94

    هدف اصلی این مقاله تحلیل جامعهشناختی چگونگی شکلگیری و دگرگونی حوزه عمومی دینی در عصر صفویه است. چارچوب نظری تحقیق، نظریه حوزه عمومی هابرماس است. روش این مطالعه جامعهشناختی تاریخی و شیوه جمعآوری اطلاعات مطالعه کتابخانه ای است. نتایج این مطالعه نشان میدهند: حوزه عمومی دینی با بازنمایی جایگاه مرشد کامل (شاه) در میدان های شهرها در دوران شاه طهماسب شکل گرفت و در عصر شاه عباس به اوج رونق خود رسید. «عمومیت مبتنی بر نمایندگی» با تبلیغ سیادت و انتساب صفات خداگونه به مرشد کامل در حکایتها و داستانها در اذهان عمومی نهادینه شد و با سازوکارهایی  مانند حضور در مراسم و مناسک مذهبی، جشن ها، مکانهای عمومی، زیارت اماکن متبرکه، اعطای القاب و توزیع غذای پس مانده مرشد کامل بین خانوده ها بازنمایی شد. از دوره شاه عباس به بعد به دلایلی مانند کاهش اعتبار الوهی مرشد کامل، غیرشخصی شدن دولت، تشکیل دولت مدرن، تشکیل ارتش دایمی و... «عمومیت مبتنی بر نمایندگی» که در انحصار مرشد کامل بود به تدریج جایش را به علمای دینی بهمثابه نمایندگان عموم داد.

    کلیدواژگان: حوزه عمومی دینی، مرشد کامل، خصوصیت مبتنی بر نمایندگی، میدان، مدارس دینی
  • عالیه شکربیگی* صفحات 95-127

    خانواده در دهه های اخیر با تغییر و تحولات گسترده ای مواجه است. این تغییرات با ورود عناصر مدرن سرعت بیشتری به خود گرفته و مسایلی را در برابر خانواده قرار داده است. این پژوهش با رویکردی جامعه شناختی به بررسی رابطه مصرف شبکه های اجتماعی مجازی و ظهور تحولات در روابط زناشویی زوجین منطقه 1 شهر تهرانپرداخته است. در این تحقیق از روش پیمایشی استفاده شده و ابزار تحقیق پرسش نامه بوده است. جامعه آماری، زوجین ساکن در منطقه 1 شهر تهران است که از میان آن ها به صورت نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، جمعیت نمونه انتخاب شده است. از طریق پرسش نامه هدایت شده اطلاعات مورد نیاز جمع آوری و با استعانت از نرم افزار (spss) پردازش گردید. یافته های تحقیق نشان می دهند که بین گرایش به شبکه های اجتماعی مجازی (متغیر مستقل) و ظهور طلاق عاطفی، ناسازگاری هویتی، اباحه گری عملی، نارضایتی از زندگی زناشویی و ظهور خانواده های کم/ بدون فرزند رابطه معناداری وجود دارد. نیکویی برازش مدل نظری بر اساس تحلیل رگرسیون چند گانه و تحلیل مسیر، نشانگر آن است که بر حسب ارزش بتا (β)، در مجموع 59% تحولات در روابط زناشویی زوجین (R2=0/59)، بستگی به مصرف شبکه های اجتماعی مجازی دارد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی مجازی، ظهور تحولات، تحولات درروابط زناشویی زوجین
  • حمید عبداللهیان*، مهین شیخ انصاری صفحات 128-144
    مساله ای که این مقاله به آن می پردازد به تاثیر کاربری در فیسبوک بر "محرومیت نسبی" و "رضایت از زندگی" کاربران فعال و غیرفعال فیسبوک مربوط می شود.  داده های تحقیق در دو مرحله و با روش ترکیبی جمع آوری شده اند.  در مرحله اول با روش پیمایشی و در حجم 2437 نفر داده ها جمع آوری شدند و تاثیر کاربری در فیسبوک بر محرومیت نسبی کاربران فعال و غیرفعال فیسبوک سنجیده شد.  در مرحله دوم برای تکمیل نتایج تحقیق در حجم 288 نفر و در بین دانشجویان پیام نور با روش پیمایشی به جمع آوری داده ها پرداختیم و تاثیر کاربری در فیسبوک را بر رضایت از زندگی کاربران فعال و غیرفعال فیسبوک ارزیابی کردیم.  همچنین با روش مشاهده مشارکتی و مستقیم به ارزیابی اظهارنظر کاربران فیسبوک پرداخته ایم تا بهتر بتوانیم نتایج تحقیق را تحلیل کنیم. 
    نتایج تحقیق نشان داد که کاربری در فیسبوک بر کاربران فعال و غیرفعال فیسبوک تاثیری متفاوت دارد. بدین معنی که کاربری در فیسبوک حس محرومیت نسبی کاربران غیرفعال فیسبوک را افزایش می دهد. این در حالی است که کاربری در فیسبوک نه تنها  بر میزان حس محرومیت نسبی کاربران فعال تاثیری ندارد، بلکه میزان رضایت از زندگی آن ها را نیز افزایش می دهد.
    همچنین نتایج مشاهده مشارکتی و مستقیم در فیسبوک نشان داد که تعداد زیاد دوستان فیسبوکی، برای کاربر، اعتبار و تعداد زیاد لایک های نوشته های کاربر بر صفحه های فیسبوکش  برای او محبوبیت به همراه می آورد و به نظر می رسد تفاوت تاثیر کاربری در فیسبوک بر کاربران فعال و غیرفعال فیسبوک، به میزان اعتبار و محبوبیت آن ها در فیسبوک مربوط می شود.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، کاربری در فیسبوک، کاربران فعال، کابران غیرفعال، محرومیت نسبی
  • مهدی ابراهیمی صفحات 145-155

    آیا می توان ادعا کرد که توسعه اجتماعی[1] در مواجهه با مسایل اجتماعی کشورهای درحال توسعه عملکرد درخوری داشته است؟ تفاوت های بین المللی شگرف در زمینه مراقبت بهداشتی، آموزش و مسکن در کنار دسترسی کاملا نابرابر به خدمات اجتماعی در داخل کشورها را چگونه می توان توجیه کرد؟ اگرچه توسعه اقتصادی و بهزیستی اجتماعی پیوند نزدیکی با هم دارند، عقب نشینی دولت ها از مداخلات رفاهی، توسعه ای ازشکل افتاده را در بسیاری از کشورها به دنبال داشته که در آن مزایای رشد، اساسا به گروه های خاصی از اهالی سیاست و تجارت می رسد. این کتاب توسط دو پژوهشگر و صاحب نظر حوزه توسعه اجتماعی در سه بخش و سیزده فصل نوشته و گردآوری شده[2] و مسایل پیش گفته را با عطف توجه به روندها و تحولات توسعه اجتماعی در سال های گذشته و خط سیر احتمالی آن در آینده به بحث گذاشته است.

    کلیدواژگان: ندارد
|
  • A. Dehghani *, E. Towfigh Pages 1-27
    Tehran is a city which is being reproduced, constantly.This means that the contemporary Tehran  was formed when a new logic dominated  this reproduction process. This research studied the history of Tehran with a genealogical perspective to find the previous logics and make a clear image of contemporary order of the city, and how and why this order has been generated.
    From 1989 with the changes in the government’s economic approaches, and in the urban management, a relation has been formed in which the city and space as commodities are being traded. This capitalistic relation is provided by suspension of urban rules. This new form of urban informality becomes possible with help of  the urban projects and the authority of management institutions like the Commission of the Fifth Article. Using the theory of urbanization of capital by David Harvey, and the theory of urban informality by Ananya Roy & Nezar AlSayyad, this research tries to analyze the new logic of Tehran and the role of effective factors and forces.
    Keywords: Tehran, municipality, Density, Commission of the Fifth Article, urban informality
  • M. Chalabi *, N. Saghabashi Pages 28-43

    The present research attempts to review different approachs and examine the effects of the distribution of cultural, political, social, and material opportunities on individuals' healthy behaviours, using the theoretical pattern of super behavioural function.We did a survey and collected data from different parts of Tehran. To analyze the data, Structural Equation Modeling was carried out. The results demonstrated that the residents of the developed parts of Tehran look more after their health. Furthermore, of the excisting opportunity in the society, social opportunities and cultural opportunities affect the health behaviour of the Tehrani citizens more than the other opportunities. In addition, the political and opportunities and material opportunities influence their healthy behaviour directtly and indirectly.

    Keywords: health behaviour, cultural opportunities, social opportunities, political opportunities, material opportunities
  • M. Azam Azadeh *, M. Moshtaghian Pages 44-69

    Regarding the importance of maintaining and enhancing family members relationships during the period of imprisonment, the present paper uses a survey method to examine the relationships between stigma (independent variable), the quality of family members relationships (mediating variable), and lack of mental health of family members (outcome variable). The variables became operational as follow: The stigma in two dimensions of interaction and gender; the quality of family members' relationships in three dimensions of wife-husband relationships, mother-child relationships, and father-child relationships; and mental health in three dimensions of depression, anxiety of female head of household, and children conduct disorder. The systematic sampling was used and included 222 women head of households supported by the Center for the Protection of Prisoners in Tehran. Based on findings in the range of 1 to 6, the average quality of family members' relationships was 3.6 and it was moderate. The increase in the stigma was accompanied by a reduction in the quality of family members' relationships. Also, the increase in the stigma led to an increase in the level of lack of mental health in the families. Decreasing the quality of family members' relationships was also associated with an increase in lack of mental health status. According to the results of multivariate analysis, 15% of changes in the variance of women's depression were explained with the entry of the quality of wife-husband relationships, and the quality of mother-child relationships, 14% of variations in women's anxiety variable were explained with the entry of quality of mother- child relationships, and the number of people who are supported by the mother, and 23.4% of the variance of children's conduct disorder was explained with entering the quality variables of the father-child relationship, the quality of mother-child relationship and household income per capita.

    Keywords: family of prisoners, quality of family members' relationships, Stigma, mental health
  • M.T Sabzei *, N. Amiri, A. Kivani Pages 70-94

    The main aim of the present study was to provide a sociological analysis of the formation and transformation of the religious general sphere in Safavid era. The theoretical framework of the study is based on the theory of general sphere proposed by Habermas.The method adopted by the present study was socio-historical. This paper is a socio-historical study and the data collection was done through library and documental research method. It was found that the religious general sphere was formed with representation of the position of the Perfect Master (King) in mosques in Shah Tahmasp’s period. Deputation-based Generality was institutionalized in the public opinion with advertising the lordship of and attributing godly characteristics to the Perfect Master in tales and stories, and was represented with mechanisms such as taking part in religious rites and rituals. From Shah  Abbas’s period onward, the Deputation-based Generality was gradually taken from the Perfect Master and given to the religious scholars as the public representatives.

    Keywords: religious general sphere, Perfect Master, mosque, square, deputation-based specificity
  • A. Shekarbeygi * Pages 95-127

    The family has undergone far-reaching changes in the recent decades. The development of modern elements has increased the rate of these changes, and caused some problems for the family. Using a sociological approach, the present reseach has studied the relationship between the use of virtual social networks and the emergence of changes in marital relationships in Tehran, Region No.1.
    For collecting the data, we did a survey and conducted a questionnair. The population of the study was the resident couples in the mentioned region. The sample population is was selected by using the multi- stage claster method. Finally, we used SPSS software to analyze the gathered data. The research findings showed that there is a significant relationship between virtual social networks (independent variable) and emotional divorce, identity incompatibility, Practical permitting, marital dissatisfaction ,and the emergence of families with no children. Furthermore, the path analysis indicated that in terms of the value of beta (β), a total of %59 of the changes in marital relations (R2=0/59), depends on the use of virtual social networks.

    Keywords: virtual social networks, emerge of changes, marital relationships, couples, Tehran city
  • H. Abdollahyan *, M. Sheikh Ansari Pages 128-144
    The aim objective of this paper is to investigate how being Facebook users can affect both relative deprivation and life satisfaction among active and non-active Facebook users.  To provide an answer, the research data was collected through two different stages; at the first stage we distributed survey questionnaires among 2437 samples in Tehran and examined how being Facebook user can affect relative deprivation among active and non-active Facebook users. In the second stage, and in order to complete the research results we distributed some 288 questionnaires among students at University of Payam Noor, focusing on the question of life satisfaction among active and non-active Facebook users.  In addition, we used direct and participatory observation to examine comments that were provided by Facebook users.  This method would have provided complementary evidence that could evaluate the validity and reliability of the two-stage research results.
    Some of the results indicate that being an active or non-active Facebook user can culminate into different consequences for the users. In other words, being a non-active Facebook user will increase feeling of relative deprivation.  This is while being a Facebook user not only does not have any effect on the amount of feeling relative deprivation but it will increase the sense of life satisfaction.  The results of direct and participatory observation indicted that some factors such as having a huge number of Facebook friends along with a great number of “likes” on the Facebook pages will bring popularity for the user.  It seems the effects of being a Facebook user among active and non-active ones is related to their trustworthiness and popularity.
    Keywords: Durkheim, life satisfaction, Facebook, relative derivation