فهرست مطالب

فصلنامه شهر پایدار
پیاپی 1 (بهار 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/02/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فریبرز احمدی دهکاء *، ژیلا سجادی، فرید واحدی یگانه صفحات 1-13
    با رشد شهرنشینی و شهرگرایی، معضلات محیط زیست شهری به حد بحران رسیده است، درحالی که یکی از مسائل روز جهان، مسئله حفظ محیط زیست است. برای رسیدن به توسعه پایدار شهری، وضع قوانین و آیین نامه های مناسب و اجرای صحیح و نیز تغییر الگوی مصرف و نگرش های زیست محیطی، ضروری است. ولی از آن واجب تر نهادینه کردن فرهنگ محیط زیست است که باید در روح تک تک افراد اعم از توده های عادی و یا مسئولان رسوخ کرده باشد. در این راستا تحقیق حاضر به سنجش میزان تحقق پذیری روش های نهادینه کردن فرهنگ زیست محیطی در شهر سنندج می پردازد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی است که با توجه به ماهیت موضوع از دو روش توصیفی – تحلیلی استفاده شد. سپس 400 پرسش نامه بین افراد بالای 15 سال (اعم از زن و مرد) توزیع شد. پایایی پرسش نامه از طریق آلفای کرونباخ عدد 0.985 به دست آمد، که نشان از همبستگی مطلوب بین سوالات پرسش نامه است و نیز روایی پرسش نامه توسط اساتید و افراد آگاه تائید شد. درنهایت نتایج حاصله از طریق نرم افزار SPSS، ازجمله آزمون T Test و آزمون رتبه بندی فریدمن مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. و برای آزمون فرضیات از ضریب همبستگی اسپرمن استفاده شده است. نتایج نشان داد که، ارزیابی و سنجش میزان نهادینه کردن فرهنگ محیط زیستی در شهر سنندج، متوسط رو به پایین است. نتایج نشان می دهد، برای داشتن یک شهر پایدار، بهبود کیفیت محیط زیست شهری جزو اولویت های اساسی محسوب می شود، و یکی از راه های رسیدن به این محیط زیست مطلوب، نهادینه کردن فرهنگ محیط زیست شهری به طرق مختلف است.
    کلیدواژگان: نهادینه سازی فرهنگ، محیط زیست، توسعه پایدار شهری، شهر سنندج
  • صادق برزگر*، طیبه رضایی نوری صفحات 15-26
    امروزه شورای محلات نقش مهمی در توسعه شهرها ایفا می کنند و تشکیل شورا یکی از اقدامات اساسی در جهت نظم بخشیدن به مشارکت مردم در جریان توسعه شهرهاست. از این رو در پژوهش حاضر سعی شده است که تحلیل پایداری محله های شهری با تاکید بر شورای اجتماعی محلات در ناحیه دو منطقه یازده شهر مشهد بررسی شود. این تحقیق از نوع توصیفی – تحلیلی بوده و داده های مورد بررسی از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری شده است. جامعه آماری شامل ساکنین محل بوده و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 250 نفر تعیین شده است. برای انتخاب نمونه ها از نمونه گیری تصادفی سیستماتیک استفاده شده است. در تحلیل داده ها جهت بررسی نرمال بودن توزیع میانگین نمرات از آزمون کلموگروف اسمیرنوف، برای ارزیابی عملکرد از آزمون پارامتریک T و برای سنجش وابستگی از آزمون اسپیرمن استفاده شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که بین عملکرد شورای اجتماعی محلات و پایداری اجتماعی با ضریب هبستگی 0. 403 و سطح معنی داری 0. 000 با توجه به مثبت بودن ضریب همبستگی رابطه مستقیم، بین عملکرد شورای اجتماعی محلات و پایداری اقتصادی با ضریب همبستگی 0. 032 و در سطح معنی داری 0. 615 عدم همبستگی، بین عملکرد شورای اجتماعی محلات با پایداری بوم شناختی با ضریب همبستگی 0. 067- و سطح معنی داری 0. 291 نیز عدم همبستگی و در رابطه با عملکرد شورای اجتماعی محلات و پایداری فرهنگی محله با ضریب همبستگی 0. 216 و سطح معنی داری 0. 001 و با توجه به مثبت بودن عدد ضریب همبستگی رابطه مستقیم وجود دارد. در مجموع، نتایج حاصل از تحلیل یافته های پژوهش، نشان از موفقیت نسبی شورای اجتماعی محلات در پایداری محلات محدوده مورد مطالعه دارد.
    کلیدواژگان: مشارکت محله ای، شورای اجتماعی محلات، پایداری محله ای، شهر مشهد
  • ادریس پروزن، زینب کرکه آبادی*، عباس ارغان صفحات 27-40
    ناکامی ها در دستیابی به اهداف توسعهی پایدار در توسعه های شهری در دهه های اخیر موجب تغییر رویکرد برنامه ریزان به سطح محلی گردیده است و اطلاع از وضعیت پایداری محلات گونه های بافت شهری میتواند نقشی موثر در برنامهریزی ها و جهتگیری های توسعه پایداری داشته باشد لذا این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی با هدف تحلیل وضعیت شاخص های توسعه پایدار و پایداری محلات واقع در بافتهای گوناگون شهر مهاباد از حیث چهار نوع بافت قدیمی، میانی، بافت جدید و اسکان غیررسمی بر مبنای 5 شاخص اصلی (کالبدی، اجتماعی- فرهنگی، اقتصادی ،خدماتی و زیست محیطی) و44 شاخص فرعی مستخرج، صورت گرفته که شاخص های اصلی به عنوان متغیر اصلی و پایداری محلات به عنوان متغیر وابسته در نطر گرفته شده و آزمون پیرسون و تحلیل واریانس داده های بی مقیاس در محیط spss وexcel نشان می دهد که بین سه شاخص اقتصادی، کالبدی و خدماتی، با شاخص تلفیقی همبستگی و رابطه معنی دار وجود داشته و همچنین تحلیل مسیر در نرم افزار amos حاکی از ارتباط و تاثیر مستقیم و غیر مستقیم سه متغیراصلی (شاخص های خدماتی، اقتصادی، کالبدی) بر روی متغیر وابسته پایداری محلات بوده است سپس براساس مدل موریس محلات مورد مطالعه رتبه بندی شده و نتایج مشخص می سازد رتبه محلات شکل گرفته در بافت میانی و قدیمی به دلیل نزدیکی به مرکز شهر و برخورداری بهتر ، مطلوبتر و رتبه محلات جدید و اسکان غیر رسمی که در دهه های اخیر توسعه یافته اند در رتبه های پایین تری از لحاظ مقایسه قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار، محله پایدار، شاخص، تحلیل مسیر، مدل موریس، شهر مهاباد
  • اصغر عابدینی * صفحات 41-56
    مسکن یکی از نیازهای اساسی بشر بوده و همواره دولت ها در جهت تامین آن سیاست هایی را تدوین کرده اند. تجربیات جهانی در بررسی نتایج سیاست های اتخاذشده در بازار مسکن اکثرا در سه حوزه کلی زیر بوده است: حوزه اول دخالت دولت در بازار مسکن به عنوان برنامه ریز و سیاست گذار، حوزه دوم اتخاذ سیاست زمین صفر و واگذاری حق بهره برداری از زمین به متقاضیان مسکن و حوزه سوم سیاست های تخصیص وام ساخت به متقاضیان مسکن. بر اساس تبصره 6 قانون بودجه سال 1386 و بر اساس سیاست های کلان دولت در بخش مسکن، در جهت احداث مساکن مهر در ارومیه اقداماتی شده است، ولی هنوز چالش هایی، موفقیت و به هدف رسیدن آن را تحت الشعاع قرار داده و آن را با مشکلاتی مواجه ساخته است. هدف این تحقیق بررسی چالش های موجود در 4 سایت مسکن مهر ارومیه بر اساس مدل Topsis می باشد. در این تحقیق جهت تعیین شاخص های موردنظر از جامعه آماری که شامل 30 نفر از نخبگان استان آذربایجان غربی می شود مصاحبه به عمل آمده و پس از بررسی نظرات ارائه شده، 10 شاخص اصلی و عمده برای هر چهار محدوده (گلمان، طرزیلو، ایثار و گلشهر) به دست آمده است. همچنین ضریب اهمیت شاخص ها نیز از پرسشنامه های نخبگان استخراج گردیده و در نهایت به اولویت بندی محدوده ها ازلحاظ چالش های موجود بر اساس مدل Topsis پرداخته شده است. در اولویت دوم محدوده طرزیلو و اولویت سوم محدوده گلشهر و در نهایت محدوده گلمان می باشد که بر اساس داده های کسب شده دارای بیشترین چالش میان چهار محدوده می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، مسکن مهر، خانوار کم درآمد، شهر ارومیه، مدل Topsis
  • طاهر پریزادی، لیلا بیگدلی* صفحات 57-75
    با افزایش تعداد افراد ساکن در شهرها، محیط زیست‍شهری نیز بیشتر به چالش کشیده می‍شود و پیامدهای منفی بسیاری به همراه خواهد داشت. از این رو توجه به ابعاد پایداری شهری، می تواند به ایجاد شهری پایدار و در تعامل و هماهنگی با محیط زیست کمک کند. هدف کلی پژوهش، ارائه راهبرد برتر پایداری در شهر جدید اندیشه و هدف جزئی آن تحلیل عوامل درونی و عوامل بیرونی مربوط به پایداری در محدوده مذکور است. الگوی حاکم بر پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش، هدف گرا است. شیوه گردآوری داده ها اسنادی- میدانی بوده و نوعیت داده ها، کمی- کیفی (پرسشنامه ای) می باشد. تجزیه و تحلیل داده ها به وسیله مدل سوات و برنامه ریزی استراتژیک کمی انجام پذیرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که عواملی با ماهیت کالبدی، خدماتی، اقتصادی، دسترسی و حمل و نقل به پایداری در شهر جدید اندیشه کمک نموده‍اند و مهمترین عواملی که پایداری را در آن تحدید می‍کنند، ماهیت اجتماعی، زیست‍محیطی دارند و مهمترین راهبرد برای تقویت پایداری در شهر جدید اندیشه عبارت است از توجه به رعایت عدالت در توزیع خدمات و امکانات به گونه‍ای که مانع از مهاجرت شهروندان به پایتخت شود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی راهبردی، توسعه پایدار، اندیشه، Qspm
  • علیرضا بندرآباد، محمد علی خلیجی* صفحات 77-89
    رسالت عدالت اجتماعی و فضایی در شهرها تخصیص عادلانه منابع و امکانات شهری می باشد؛ به گونه ای که افراد با حداقل شکاف و اعتراض نسبت به حقوق خود مواجه باشند و نیازهای جمعیتی آن در ابعاد مختلف برآورده گردد. عدالت اجتماعی به عنوان یکی از اصول چهارگانه توسعه پایدار در تمام جهان مورد توافق قرار گرفته و می تواند نتایج زیان آوری را که محرومیت و فقر بر محیط زیست و توسعه پایدار وارد می آورد را از بین ببرد. هدف این تحقیق بررسی و شناخت نحوه و چگونگی توزیع خدمات در مناطق شهر تبریز، تعیین معیارهای اصلی تعریف کننده سطح توسعه یافتگی عدالت اجتماعی و ارائه برنامه های تحرک بخشی به جریان عدالت اجتماعی از اهداف مهم این پژوهش می باشد. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی می باشد. همچنین برای شناسائی ابعاد گوناگون عدالت اجتماعی در مناطق شهری تبریز با استفاده از آخرین آمار واطلاعات مربوط به سال 1390، 16 شاخص گوناگون در قالب 4 مولفه جمعیتی، کالبدی، آموزشی، بهداشتی و درمانی و در میان 10 منطقه، مورد مطالعه قرار گرفته و نتایج آن با بهره گیری از مدل تحلیل خاکستری (GRA) ارزیابی شده است. در این نوشتار ابتدا با استفاده از تحلیل خاکستری اقدام به کاهش شاخص ها و استخراج مجموعه عوامل دخیل در میزان عدالت اجتماعی پرداخته شده و پس از آن با استفاده از روش رتبه بندی امتیاز استاندارد شده، مناطق شهر تبریز رتبه بندی شده اند. نتایج به دست آمده نشان می دهد توزیع امکانات و خدمات در مناطق شهر تبریز متوازن و هماهنگ نمی باشد. به طوریکه که مناطق 3، 5، 6، از لحاظ برخورداری از جمیع امکانات و خدمات نسبت به دیگر مناطق در رتبه های یک تا سه قرار دارند.
    کلیدواژگان: عدالت اجتماعی، مناطق شهری، تبریز، GRA
  • عباس رجایی*، حسین حاتمی نژاد، آحمد پوراحمد، سارا الله قلی پور صفحات 91-105
    مسکن به عنوان یکی از اساسی ترین نیازهای زندگی انسان به عنوان کوچک ترین عنصر تشکیل دهنده سکونتگاه ها به شمار می رود و محل استراحت و آسایش و پناهگاه خستگی ها از دیرباز و جایگاه امنیت و آرامش بوده است. امروزه مسکن به مفهوم بسیار گسترده و پیچیده ای تبدیل شده است و با پیدایش مفهوم توسعه پایدار، اهمیت و گسترش مفهوم مسکن پایدار و بررسی جنبه های روزافزون آن آشکار شده است. طراحی مسکن پایدار با استفاده از یک طیف گسترده ای از اصول طراحی فعال و غیر فعال می باشد که جنبه های زیست محیطی و اجتماعی را بهبود می بخشد. هم اکنون شهرهای ایران با مسئله بافت فرسوده و تاریخی شهر نیز درگیر شده اند که با زندگی جدید شهری و مشخصات یک شهر مدرن ناسازگار و ناهماهنگ است؛ بطوریکه کالبدشناسی ساختاری و عملکردی این بافت ها نشان دهنده تجلی مشکلاتی نظیر تعارض با ساختار کلی شهر، تراکم و تمرکز جمعیت و فعالیت ها، افول اقتصادی، افول کیفیت کالبدی، کاهش ارزش های محله ای و سکونتی، افول کیفیت های اجتماعی، شرایط نامطلوب زیست محیطی، دشواری های دسترسی و مشکلات ترافیکی و انحطاط کیفیت های فرهنگی و بصری بوده است. ناحیه 1 منطقه 9 تهران متشکل از 3 محله با نام های استاد معین، شهید دستغیب و دکتر هوشیار می باشد که بر اساس سرشماری سال 1390 جمعیت آن 73141 نفر و 21719 خانوار می باشد. کل مساحت این ناحیه 260. 8 هکتار که از این مساحت 73. 1 هکتار آن بافت فرسوده می باشد. در این پژوهش با بررسی مبانی نظری مسکن پایدار شهری و ابعاد و شاخص های آن، در ناحیه 1 منطقه 9 تهران پایداری مسکن شهری را مورد سنجش قرار داده ایم. شاخص های مورد بررسی در این پژوهش شامل پایداری اقتصادی، پایداری اجتماعی و شاخص های زیست محیطی می باشد. تحقیق حاضر به لحاظ هدف توسعه ای- کاربردی و ازلحاظ روش شناسی توصیفی- تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی است. نتایج بررسی شاخص های اقتصادی نشان می دهد که در ناحیه 1 به ازای هر نفر، 29/16 مترمربع مساحت مسکونی وجود دارد. به ازای هر خانوار دارای مسکن استیجاری، 36/1 خانوار دارای مسکن ملکی وجود دارد و به لحاظ قیمت مسکن به طور کلی قیمت ها در ناحیه 1 از متوسط قیمت مسکن در تهران پایینتر است. نتایج شاخص های پایداری اجتماعی نشان می دهد که تراکم نفر در اتاق در ناحیه 1 منطقه 9 تهران 11/3 می باشد. بعد خانوار محله استاد معین از سایر محلات بیشتر است. تراکم تعداد واحد مسکونی 53/8876 می باشد. شاخص های پایداری زیست محیطی نشان می دهد میزان تراکم جمعیت در ناحیه 1، 44/280 در هر هکتار است. نسبت سطوح فضای سبز به سطوح مسکونی در ناحیه 1 ، 09/0 مترمربع می باشد. نسبت سطح فضای سبز به مساحت کل ناحیه 1 ، 04/0 مترمربع می باشد. سرانه پارک ها و فضای سبز در ناحیه 1، 6/1 مترمربع می باشد. 42/93 درصد از دفع فاضلاب های خانگی واحدهای مسکونی با چاه های جذبی صورت می گیرد. تمامی این بررسی ها نشان از وضعیت بسیار نامناسب پایداری اجتماعی و زیست محیطی می باشد؛ این درصورتی است که وضعیت مناسبی را در میان شاخص های اقتصادی می توان مشاهده نمود. حل مشکلات بافت های فرسوده از طریق ارتقای سرمایه اجتماعی؛ ارائه مشوق های مالی و کاهش اقساط وام به متقاضیان هم چنین افزایش فضاهای سبز جهت ایجاد سرزندگی و گسترش تعاملات اجتماعی و بهبود وضعیت زیست محیطی از مهمترین راهکارهای پیشنهادی می باشد.
    کلیدواژگان: مسکن، توسعه پایدار، مسکن پایدار شهری، ناحیه 1 منطقه 9 تهران
  • شهربانو گلچوبی دیوا، اسماعیل صالحی *، سعید کریمی صفحات 109-130
    یکی از محدودیت های کنونی در بسیاری از شهرها کمبود زمین های باز و خالی برای ساخت وساز است. باغات شهری همواره برای ساخت وساز موردتوجه بوده است زیرا به دلیل واقع شدن در بستر شهر نیازی به ایجاد بستر اولیه توسعه ندارند و از طرفی از کلیه امکانات موجود در اطراف باغات برخوردار خواهند بود. تهدیدهای متعددی از قبیل آتش سوزی، حمله آفات و بیماری ها، تغییر کاربری، تنش های آبی و تاثیرات ناشی از تغییر اقلیم باغات را تهدید می کند. می توان گفت درصورتی که سازوکار لازم برای مقابله با این تهدیدات در نظر گرفته نشود، میزان خسارت وارده به باغات و احتمال نابودی آن ها افزایش می یابد. حائز اهمیت است درک اینکه در صورت وقوع فشار و بحران در باغات به عنوان یکی از اکوسیستم های شهری، این سیستم تا چه میزان قادر است خود را به حالت اولیه بازگرداند. هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر در میزان تاب آوری باغات شهری و تعیین اهمیت هر یک از آن ها و بررسی این عوامل در منطقه یک شهر تهران می باشد. روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی است و در دسته پژوهش های کاربردی قرار می گیرد. ابتدا از طریق جمع آوری اطلاعات و مرور منابع چارچوب نظری پژوهش ایجاد گردید. سپس به منظور بررسی میزان تاب آوری ساختاری – طبیعی باغات شهری معیارها و زیر معیارها بر اساس نظر کارشناسان و بررسی مقالات و کتاب های مرتبط تعیین شد. در ادامه مقایسه شاخص ها توسط 20 نفر از اعضای هیئت علمی و کارشناسان متخصص در حوزه برنامه ریزی محیط زیست، برنامه ریزی شهری و روستایی، شهرسازی، فضای سبز و باغبانی صورت پذیرفت. وزن دهی معیارها با روش FANPصورت گرفته است. آماده سازی لایه های رقومی در سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، ENVI و FRAGSTATE انجام شده و سپس لایه ها در محیط IDRISI فازی شدند و روی هم گذاری لایه ها در ARC MAP انجام شد. نتایج نقشه تاب آوری باغات شهری منطقه یک تهران نشان می دهد که مساحت زیادی از باغات ازنظر مجاورت با کاربری های سازگار وضعیت مطلوبی ندارند و باغات در بخش هایی از نواحی 9 و 10 وضعیت نسبتا مطلوبی دارند. همچنین باغات در تمامی نواحی به غیر از بخش هایی از ناحیه 9 در معرض اثرات ساخت وساز و توسعه هستند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، تاب آوری، پایداری، باغات شهری، منطقه یک شهرداری تهران
|
  • Fariborz Ahmadi Dekaa *, Jila Sajjadi, Farid Vahedi eganih Pages 1-13
    With the growth of urbanization and urbanism, urban environmental problems have reached a crisis, while the issue of environmental protection is global issue. In order to achieve sustainable urban development, it is necessary to establish proper laws and regulations and correct implementation, as well as change the pattern of consumption and environmental attitudes. But it is more appropriate to institutionalize environmental culture, which has to fossilized into the souls of individuals, including ordinary people or authorities. For such purpose, current research studies the degree of feasibility of methods for institutionalizing environmental culture in Sanandaj. In general, this research is applied and descriptive-analytical methods has been used . Then 400 questionnaires were distributed among people over 15 years old (male and female). The reliability of the questionnaire was obtained through Cronbach's alpha of 0.985, which indicates an appropriate correlation between questionnaire questions. The validity of the questionnaire was confirmed by experts. Finally, the results were analyzed by SPSS software, including T test and Friedman rank test. To test the hypothesis, we used the Spherman correlation coefficient. The results showed that assessing and measuring the extent of institutionalization of environmental culture in the city of Sanandaj is medium downward. So, in order to have a sustainable city, improving the quality of urban environment is one of the top priorities and institutionalizing the urban environmental culture is a way to achieve this desirable environment.
    Keywords: Institutionalization of Culture, Urban Environment, Urban Planning, Sustainable Urban Development, Sanandaj
  • Sadig Barzegar Dr *, Tayebe Rezayi Pages 15-26
    Today, the Local Assembly Council plays an important role in the development of cities, and the formation of the council is one of the basic steps in order to regulate the participation of the people in the development of cities. Therefore, in the present research, attempts have been made to investigate the sustainability analysis of urban neighborhoods with an emphasis on community councils in the district of two regions of eleven cities of Mashhad. The research was descriptive-analytic and the data were collected through a researcher-made questionnaire. The statistical population consisted of local residents and the sample size was determined using Cochran formula 250. A random systematic sampling was used to select the samples. To analyze the normal distribution of mean scores from the Kolmogorov-Smirnov test, a parametric T test was used to evaluate the performance and Spearman test was used to measure the dependence. The results of the research indicate that between the performance of social councils of neighborhoods and social stability with a correlation coefficient of 0.403 and a significant level of 0.000 with regard to the positive correlation coefficient of direct relation between the performance of social councils and economic sustainability with a correlation coefficient of 0.032 and at the level of meaning You have 0.615 non-correlation, There was a lack of correlation between the performance of the social council of neighborhoods with ecological stability with a correlation coefficient of 0.067 and a significant level of 0.291 and in relation to the performance of the social council of the neighborhoods and cultural stability of the neighborhood with a correlation coefficient of 0.216 and a significant level of 0.001 and with a positive number Correlation coefficient has a direct relation. Concludly, analyzing questionnaires shows the performance of community councils in neighborhood stability
    Keywords: Neighborhood partnership, Local community council, Negative sustainability, Mashhad city
  • Edris Porvazn, Zeynab Kakehabadi Dr *, Abbas Arghan Dr Pages 27-40
    Failures in achieving the goals of sustainable development in urban developments in recent decades have caused change of planners approach to the local level, and knowing the status of sustainability of neighborhoods of urban tissue types can have an effective role in the plannings and sustainable development orientations, therefore this research in descriptive - analytical way with the aim of analyzing sustainable development indicators and the status of sustainability of neighborhoods located in various tissues in the city of Mahabad, in terms of four types old, middle, new tissue and informal settlement, based on five main indicators (physical, social, cultural, economic, service, and environmental) and 44 sub-indicators derived has been carried out that the main indices as the main variable and sustainability of neighborhoods as the dependent variable have been considered and the Pearson test and analysis of variance of without scale data in spss and excel show that between the three indicators economic, physical and service and combined indicator there was a correlation and significant relationship, as well as path analysis in amos software indicated the relationship and the direct and indirect impact of three main variable (service, economic and physical indicators) on sustainability of neighborhoods dependent variable, then based on Morris model, studied neighborhoods have been ranked and the results showed that the rank of neighborhoods formed in middle and old tissues due to their proximity to downtown and better enjoyment is more desirable, and the rank of new neighborhoods and informal settlement, which have been developed in recent decades at a lower place in comparison is located.
    Keywords: sustainable development, sustainable neighborhood, indicator, path analysis, Morris model, Mahabad city
  • Asghar Abedini * Pages 41-56
    One of the human's principal vitalities is a shelter, named "housing" and all of activities and policies of governments are in order to provide it. International experience in the housing market policies often results in the following general sections: The First is government as planner and policy in housing market, the policy of free land and allocating applying the land to the housing appliers and the third constructing loan allocation to house appliers. In deed government acts three roles as planner, house constructor and allocator overall. There are some activities have been done on housing construction in Urmia city, based on the sixth note of the 1386 budget law and government policy on housing. Yet its success and accomplishment has been overshadowed by some problems. The goal of this research is examining the existence challenges in 4 sites of Mehr housing of Urmia according to TOPSIS model.
    According to the model of TOPSIS, these ten indicators are arrange by importance like exclusive focus on public lands that are needed for Mehr housing, regardless of other factors, lack of suitable access and increased access costs, and social and class conflict in comparison with peripheral environment are the most important of all; and indicators of urban landscape, spatial imbalances, challenges of population and building density standards and also increasing urban service costs (urban utilities) are the least important.
    In this study, to determine the indicators, from statistical population that including 30 of the West Azerbaijan province elites be interviewed and after reviewing the comments, the 10 main indicators for all four of (Golman, Tarziloo, Isar and Golshahr) is obtained. Also important factor of indicators is derived from elites’ questionnaire and finally prioritization of areas in terms of existence challenges based on TOPSIS model have been done. Results indicate that Isar area has been less challenges and it has been chosen as the best area in terms of of indicators. In the second priority Tarziloo area and the third priority Golshahr area and finally is Golman area that according to obtained data among the four areas has the greatest challenge.
    Keywords: Assessment, Mehr Housing, Low Income Household, Urmia, Topsis
  • Taher Parizadi Dr, Lila Bigdli * Pages 57-75
    With the increasing population in cities, the urban environment is more challenging and will have many negative consequences. Therefore, considering the dimensions of urban sustainability, can create sustainable urban and in cooperation and harmony with the environment. The overall objective research, is offer of top sustainability strategy in Andisheh new town and the purpose of its component, is analysis of internal factors and external factors related to the sustainability in Andisheh new town. The pattern of research in terms of target, is applied and in terms of the nature and method, is goal-oriented. Data collection method is documental- The field and the type of data is quantitative and qualitative. Data analysis by models of Swot and Qspm is done. The results show that the factors with nature of Physical, services, economic and transportation, have helped to sustainability in Andisheh new town and the factors that limit its sustainability, have social nature, are environmental. And The most important for trengthening sustainability in Andisheh new town is pay attention to observance of justice in distribution of services and facilities, so that migration barrier of citizens to be capital
    Keywords: Strategic planning, Sustainable Development, Andisheh, QSPM
  • Alireza Bandarabad Dr, Mohammad ali Khaljii * Pages 77-89
    Introduction: Social justice and the spatial in cities is equitable allocation resources and facilities urban Thus, individuals with a minimum gap of protest their rights to be and meet the needs of the population in different dimensions. The concept of social justice has long been a central value for social workers, central to such an extent that anyone not endorsing this perspective would be questioned as regards their suitability for the profession. Social justice as one of the four principles of sustainable development. The whole world agreed, seeking to reduce inequalities by removing the deep gap between positive and negative rates that could have adverse consequences on the environment and sustainable development into the exclusion and poverty. Theoretical bases: Social justice An ideal condition in which all members of a society have the same basic rights, protection, opportunities, obligations, and social benefits. Implicit in this concept is the notion that historical inequities should be acknowledged and remedied, through specific measures. A key social work value, social justice entails advocacy to confront discrimination, oppression, and institutional inequities.
    Methodology
    According to the research objectives and components survey, this article is applied research. The Method Research Is Descriptive-Analytical. A survey, based on administrative divisions mentioned in various indexes such as: education, Health services, the literacy rate. Also by using of 28 utility indexes, the method of distribution of utility was studied at 10 regions. Using Methods of standardized score (Z-Score), factor analysis in the SPSS computer software.
    Results and Discussion
    The purpose of this study is to explore and identify how distribution services in Tabriz, The main criteria defining the level of development, social justice, and mobilization programs in the social justice of the primary goals. The research is descriptive - analytic study. Also in this study, to identify the dimensions Social Justice in Tabriz Using the latest statistics about of 1390, the population of the 28 indicators in 5 different economic, physical, educational, physical, health, and among the 10 regions were studied and it is evaluated by Factor Analysis Model. In the case of 10 areas of the program's indicators of Tabriz After computed by spss software, 5, 28 factors were the primary factor of the variable. All have special values 907.95 percent of variance explained, and calculate that factor satisfaction indicator and study variables. In this context one of the best models evaluated, the use of regions were regarding the present status of their home and the current situation and possibilitie. In this paper social justice, were mentioned localities using 28 indicators were examined first the importance of each of the indicators of regions-level indicators that we have access to sustainable development.
    Conclusion
    In this paper, by using factor analysis procedure to reduce the extraction parameters and factors involved in the social justice and they were ranked by using a standardized rating, the ratings are in Tabriz. The results indicate a lack of coordinated distribution facilities in the city of Tabriz. So that the 3, 5, 6, in terms of having all the facilities and services to other areas.
    Keywords: Social Justice, Urban Districts, Sustainable Development, Factor Analysis, Tabriz
  • Abbas Rajaei Dr *, Hoasin Hataminejad Dr, Ahmad Pourahmad Dr Pages 91-105
    Housing is considered as one of the most basic needs of human life as the smallest element of the habitat, and the place of rest and comfort has been a long-standing fate of security and tranquility. Housing has become a very broad and complex concept today, and with the emergence of the concept of sustainable development, the importance of expanding the concept of sustainable housing and its growing aspects have become apparent. Sustainable housing design uses a wide range of active and passive design principles that improve the environmental and social aspects. Nowadays the cities of Iran are involved with the problem of the worn out and historical context of the city, which is incompatible with the new urban life and the characteristics of a modern city; the structural and functional anatomy of these tissues indicates the manifestation of problems such as conflict with the general structure of the city, population density and concentration, and Activities, economic decline, deterioration in physical quality, the reduction of local and residential values, the decline of social qualities, unfavorable environmental conditions, access difficulties and traffic congestion, and degradation of cultural and visual qualities. District 1 Region 9 of Tehran consists of 3 neighborhoods with the names of Professor Moin, Shahid Dastghib ​​and Dr. Hoshiar. Based on the census of 1390, the population is 73141 and 21719 households. The total area of ​​this area is 260.8 hectares, with an area of ​​73/1 hectares of that texture worn. In this research, by studying the theoretical foundations of sustainable urban housing and its dimensions and indicators, in District 1 of Tehran 9, we measured the sustainability of urban housing. The indicators studied in this study are economic sustainability, social sustainability and environmental indicators. The present research is based on the developmental-applied and descriptive-analytical methodology based on library studies and field studies. The results of the survey of economic indicators show that in District 1 per person, 16/29 square meters is the residential area. For every household with rented housing, 1/36 households have civil housing. In general, prices for housing in general are lower than average housing prices in Tehran. The results of social sustainability indicators show that the density of people in the room in district 1 Region 9 of Tehran is 3/11. The household size of the municipality's professor is more than other neighborhoods. The density of the number of residential units is 8876/53. Indicators of environmental sustainability show population density in District ​​1 is 280/44 per hectare. The ratio of the surface of green space to residential areas in District ​​1 is 0/09 square meters. The ratio of the area of ​​green space to the total area of ​​District 1 is 0/04 square meters. Per capita of parks and green spaces in District ​​1 is 1/6 square meters. 93/42% of household wastewater is disposed of with residential wells. All of these surveys show a very poor social and environmental sustainability condition, which is a good condition among economic indicators. Solving the problems of worn out tissues by promoting social capital; providing financial incentives and reducing loan installments for applicants; increasing green spaces to create vitality and expanding social interactions and improving the environmental situation are among the most important recommendations.
    Keywords: Housing_Sustainable Development_Sustainable Urban Housing_District 1 Region 9 of Tehran
  • Shahrbanoo golchubi diva, Ismail Salehi *, Saeed Karimi Pages 109-130
    Escalating population growth, passion for settling in cities, and unrestrained expansion of urban areas have affected most of open spaces and constructions. Uneven expansion of Tehran city threatens the gardens as well, especially in district 1 of Tehran Municipality. Therefore, it is of immense importance to identify and conserve remaining gardens. As part of urban green spaces, gardens have significant influence on efficient function of cities as human habitats. This research’s goal is investigating effective factors in resilience of urban gardens, and also determining the significance of each factor in district1 of Tehran city. The research is conducted through descriptive-analytical method and classified as practical studies. For determining gardens’ natural- structural resilience indicators, 20 faculty members and experts in the fields of environmental planning, urban and rural planning, urbanization, green spaces, and gardening were selected. Weighing the criteria was conducted by FANP method. Preparing digital layers was implemented in Geographical Information System (GIS) and ENVI. Prepared layers were then fuzzified in IDRISI and overlaid in ARC MAP. According to the resultant map of resilience in urban gardens of district 1, gardens in region 3 are totally resilient. In the contrary, gardens in region 7 have moderate resilience and are in some parts vulnerable. In region 9, gardens are in a range of totally resilient to vulnerable.
    Keywords: urban gardens, FANP, resilience