فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های سیاستگذاری و برنامه ریزی انرژی
سال یکم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی صادقی شاهدانی *، حسین محسنی صفحات 1-16
    پژوهش های متعددی درخصوص تاثیر قیمت نفت بر بازار سهام کشورهای وارد کننده نظیرآمریکا، ژاپن و کشورهای اروپایی صورت گرفته، اما این مهم درخصوص کشورهای صادرکننده نفت محدود است. این پژوهش به بررسی روابط میان قیمت نفت و رفتار بازار سهام در هفت کشور صادرکننده نفت در منطقه خاورمیانه می پردازد. هدف این پژوهش پرکردن شکاف موجود از حیث بکارگیری روش های اقتصادسنجی کاراتر، داده هایی با گستره بیشتر و لحاظ کشورهای عمده صادرکننده نفت است. نتایج این پژوهش موید وجود رابطه مثبت میان تغییرات قیمت نفت بر بازار سهام کشورهای صادرکننده نفت است. آزمون رابطه علی میان شوک های قیمت نفت بر بازار سهام کشورهای ایران، بحرین، عمان، کویت، قطر، عربستان و امارات متحده عربی که دارای برخی وجوه مشترک مالی نظیر اتکای بودجه به نفت و ساختارهای اقتصادی نسبتا مشابه هستند، حکایت از تایید رابطه علی مثبت دارد.
    کلیدواژگان: بازار سهام، قیمت نفت، کشورهای خاورمیانه، گارچ نمایی، علیت گرنجری
  • اکبر زارع شاه آبادی * صفحات 17-50
    انرژی نقش اساسی در تامین رفاه اجتماعی جوامع دارد و اصلاح الگو های مصرف انرژی علاوه بر متعادل کننده های قیمتی، مستلزم شناخت و اعمال متغیرهای فرهنگی و اجتماعی است که در مطالعه حاضر به نقش این شاخص ها در تعدیل الگوی مصرف پرداخته می شود. پژوهش حاضر به روش پیمایشی و پرسشنامه ای انجام شد. جامعه پژوهش 383 نفر از خانوارهای شهر یزد هستند که به روش نمونه گیری خوشه ایسیستماتیک مورد مصاحبه قرار گرفتند و داده ها با استفاده از نرم افزار spss و آزمونهای تفاوت میانگین، همبستگی و رگرسیون تجزیه و تحلیل شد. خانوارهای شهر یزد دارای الگوی مصرف انرژی مناسبی هستند. رسانه های بین المللی، تحصیلات و درآمد بالا، تجرد، اعتقادات دینی ضعیف، هنجارپذیری پایین از عواملی هستند که تاثیر منفی بر الگوی مصرف انرژی دارند. نتیجه تحلیل رگرسیونی نیز نشان می دهد که تحصیلات، رسانه های بین المللی، محل تولد، عاطفه دینی، تعداد اعضای خانوار، سبک زندگی، آگاهی و میزان سکونت در شهر یزد از جمله متغیرهایی هستند که 30 درصد از تغییرات الگوی مصرف را تبیین می کنند. الگوی مصرف نامناسب بیشتر ناشی از نوع سبک زندگی است تا عدم آگاهی. ترویج سبک زندگی سنتی و تغییر روند رسانه های داخلی در حوزه تبلیغات می تواند بر الگوی مصرف انرژی خانوارها تاثیر مثبتی داشته باشد
    کلیدواژگان: الگوی مصرف، ارزش ها، انرژی، سبک زندگی، سرمایه اجتماعی
  • محمدعلی مرادی، سمیه احمدی *، مجید عمیدپور صفحات 51-82
    برنامه ریزی انرژی و بهره گیری از ابزارهای طراحی سیاست های انرژی و زیست محیطی یکی از مهمترین مسائل استراتژیکی است که جهت تامین تقاضای انرژی در جوامع امروزی بدان پرداخته می شود. از این رو در این مقاله، ساختار مصرف نهایی انرژی در ایران با استفاده از مدل ساز لیپ تصویر گردیده است. بدین منظور، در مرحله نخست ساختار مصرف انرژی کشور تحلیل شده و رفتار تاریخی سیستم انرژی ارزیابی گردیده است. سپس، روش مدلسازی سیستم تقاضای انرژی کشور (مبانی محاسبات و فرمولاسیون مدل) در بخش های مختلف اقتصادی و اجتماعی با رویکرد مدلسازی از پایین به بالا، مورد بررسی قرار گرفته است. در این پژوهش شبیه سازی سیستم تقاضای انرژی در پنج گروه اصلی خانگی، تجاری و خدمات عمومی، حمل و نقل، کشاورزی و صنعت و همچنین بخش فرعی روشنایی معابر انجام شده و تقاضای انرژی نهایی و مفید در هریک از زیر بخش های آنها تا افق 1420 برآورد شده است. در ادامه، اعتبار سنجی نتایج مدلسازی از طریق مقایسه برآورد مدل در سال های 1389-1378 با داده های واقعی انرژی مصرف شده، با استفاده از دو معیار MAPE و MSPEانجام شده است. در نهایت نتایج حاصل از مدلسازی در زیر بخش های مختلف انرژی با توجه به روند شاخص های مختلف، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج حاصل از مدلسازی بیانگر رشد فزاینده تقاضای انرژی در زیر بخش های مختلف در رشد اقتصادی مورد نظر می باشد. این موضوع بیانگر آن است که جهت نیل به اهداف چشم انداز کشور، شدت انرژی و همچنین مصرف انرژی به طرز شگفت آوری افزایش می یابد که این موضوع نیازمند حرکت به سمت بهره گیری بهینه از منابع می باشد.
    کلیدواژگان: مدلسازی انرژی، تقاضای انرژی، مدلساز LEAP
  • عبدالرضا فاضلی *، شاهین حیدری صفحات 83-96
    شهرسازان تا کنون همواره به مسائلی مانند زیباشناسی، کاربری زمین، حمل و نقل و امثال آن پرداخته و کمتر به مسئله انرژی و مصرف بهینه آن در شهر توجه کرده اند. باتوجه به اینکه منابع انرژی فسیلی محدود هستند و استفاده بی رویه از آنها محیط زیست را آسیب پذیر کرده است، استفاده از آنها بعنوان سوخت نابخردانه است. در سالیان اخیر طراحی شهرهایی با حداقل مصرف انرژی مانند مصدر در امارات مورد توجه شهرسازان قرار گرفته است. در شهری مانند تهران که با انواع مشکلات زیست محیطی دست به گریبان است، بهینه سازی مصرف انرژی در مناطق مسکونی یک ضرورت است. در این پژوهش پس از بررسی اطلاعات مربوط به مصرف انرژی شهر تهران با استفاده از رویکرد برنامه ریزی انرژی روتردام (REAP) که دارای سه مرحله کاهش مصرف، استفاده از منابع انرژی تجدیدشونده و تامین تقاضای انرژی باقیمانده بصورت پاک و کاراست، راهکارهایی در جهت بهینه سازی مصرف انرژی در مناطق مسکونی این شهر ارائه می شود.
    کلیدواژگان: انرژی، بهینه سازی مصرف انرژی، شهر تهران، مناطق مسکونی
  • رضا عفت نژاد *، اکرم زارع برگ آبادی صفحات 97-112
    امروزه با توجه به روند رو به رشد بار و بالا بودن هزینه های تولید انرژی الکتریکی و محدودیت در نصب واحدهای جدید نیروگاهی، نیاز به برنامه ریزی و کمینه سازی کل هزینه تولیدی برای واحدهای فعال موجود در شبکه قدرت می باشد. هدف از توزیع بهینه توان آن است که با تخصیص بهینه سهم هر نیروگاه، علاوه بر تامین توان مورد نیاز شبکه، هزینه تولید توان حداقل گردد. در این مقاله الگوریتم جستجوی هارمونی، برای برنامه ریزی سیستم برق و پخش بار بهینه جهت حداقل سازی هزینه ها و کاهش میزان آلودگی ناشی از نیروگاه ها به عنوان اهداف مسئله در نظر گرفته شده است. یک تابع هدف درجه دوم بر حسب تولیدی واحد ها بیان شده و قیود نیز بصورت معادلات مساوی و نامساوی خطی مدل می شوند. روش پیشنهادی بر روی یک سیستم 30 شینه استانداردIEEE اعمال می گردد. نتایج حاصله نشان دهنده توانایی زیاد این الگوریتم در بهینه سازی توابع می باشد همچنین نتایج به دست آمده از این الگوریتم با نتایج حاصل از دیگر روش های الگوریتم تکاملی مقایسه گردیده است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی برق، پخش بار اقتصادی، محدودیت های زیست محیطی، الگوریتم جستجوی هارمونی
  • هادی اشراقی، عباس ملکی *، علی وکیلی صفحات 113-136
    در این مقاله یک مدل یکپارچه از بخش های عرضه و تقاضای انرژی کشور با استفاده از مدلساز LEAP توسعه داده شده است. ویژگی اصلی LEAP بعنوان یکی از مدل های با چارچوب حسابداری در ارائه آینده نگری های مربوط به برنامه های توسعه ای متصور در زنجیره انرژی و تحلیل های هزینه-فایده آنها می باشد. در مطالعه حاضر ابتدا ساختار شکست بخش های مختلف تقاضا و فرضیات و مراجع آماری آنها روشن گشته و با توسعه سیستم مرجع انرژی، پیکربندی تکنولوژی های سمت عرضه شبیه سازی می گردند. فرضیات مورد اشاره در هر دو بخش تقاضا و عرضه در دو سناریو که یکی مبین ادامه روند پیشین و دیگری استفاده از 10 گیگاووات ظرفیت نیروگاه های حرارتی-خورشیدی (CSP) تا سال 2035 بود، ارائه شده و نتایج مورد بحث قرار گرفته اند. نصب این میزان از واحدهای CSP، در مجموع سبب جلوگیری از انتشار 153 میلیون تن دی اکسیدکربن شده و منافعی را از نقطه نظر ایجاد هزینه فرصت صادرات گازوئیل و گاز طبیعی نصیب کشور می کند.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری انرژی، سناریو نگاری، مدلسازی عرضه و تقاضای انرژی، مدلساز LEAP
  • روزبه اخلاقی فیض آثار *، سیدهادی نوربخش، حامد شکوری گنجوی صفحات 137-171
    امروزه فناوری ها و روش های تولید انرژی الکتریکی از خورشید طیف گسترده ای را تشکیل می دهند که به صورت اساسی یا جزئی دارای تفاوت در نحوه ی تبدیل انرژی خورشید به الکتریسیته هستند. این تفاوت ها خود منجر به وجود بازه ی وسیعی از هزینه های ثابت و متغیر و راندمان های متفاوت در شرایط مختلف جغرافیایی می گردد. لذا انتخاب روش بهینه ی تولید برق از خورشید مستلزم مطالعات و بررسی های دقیقی خواهد بود. علاوه بر تفاوت نوع فناوری، عدم قطعیت در هزینه های سرمایه ای هر فناوری ناشی از وجود آن در مراحل ابتدایی چرخه ی عمر فناوری نیز عاملی است که ابعاد پیچیدگی مسئله در انتخاب روش مطلوب را افزایش می دهد. لذا نمی توان برای تصمیم گیری از روش های معمول ارزیابی اقتصادی استفاده کرد. در این پژوهش هزینه ی ترازشده ی واحد انرژی الکتریکی نیروگاه گرمایش خورشیدی یا CSP ، نیروگاه فتوولتائیک یا PV و ترکیبی با استفاده از مفاهیم فازی در مدل های اقتصادی فازی و با در نظر گرفتن عدم قطعیت در پیش بینی هزینه های مرتبط با آن برای ایران محاسبه و مقایسه شده است.
    کلیدواژگان: PV، CSP، اقتصاد مهندسی فازی، هزینه ی ترازشده انرژی
|
  • mehdi sadeghi *, hossein mohseni Pages 1-16
    There are many studies on the effects of oil price shocks on Stock Market in Oil Importing countries such as the USA, Japan and the EU countries yet there in oil Exporting Countries the studies are limited. This paper investigates relation among oil price and stock market behavior in seven oil exporting countries. The research aim is filling the gaps of theoretical research in this area about energy economics in the point of econometrics method, macro sampling with the attention to oil exporting countries. The results confirm the existence of a positive effect of oil price changes on stock market in Iran. So causality test in Countries such as Bahrain, Kuwait, Qatar, Oman, Saudi Arabia and the UAE, having some commonalities such as the financial budget reliance on oil and economic structures are quite similar, confirming the causal positive relationship for oil price volatility on stock market returns.
    Keywords: Stock market, Oil price, Middle East, EGarch, Causality test
  • akbar zare shahabadi * Pages 17-50
    Energy has an essential role in social welfare of societies and Energy Consumption Pattern Reform in addition to price balancing Schemes, require an understanding of the social and cultural variables that the present study will examine the role of these factors in Consumption Pattern Reform. The present study was conducted in survey via using a questionnaire. The sample consists of 383 of households in city of Yazd being interviewed by systematic cluster sampling and data analysis by spss software and mean difference tests, correlation and regression. Households in the city of Yazd have appropriate Energy consumption pattern. The international media, education and high income, being single, having weak religious beliefs, accept norms are factors that have a negative impact on energy consumption patterns. Also Regression analysis shows that education, international media, place of birth, religious morale, household members, lifestyle, knowledge and dwelling in the city of Yazd are variables that explain for 30% of consumption patterns changes. Impropre Consumption patter is a cause from more of lifestyle to lack of awareness. Promotion of traditional life styles and changing trends in local media advertising can have a positive impact on household energy consumption patterns.
    Keywords: Consumption patterns, values, energy, lifestyle, social capital
  • Somaye Ahmadi * Pages 51-82
    Energy planning and applying the energy policy tools are one of the most important strategic issues to meet energy demand in today's society. In this paper, the structure of final energy consumption in Iran is modeled using LEAP modeling tool. Therefore, firstly, the country's energy consumption and analysis of the historical behavior of Iran energy system have been assessed. Then, the energy demand modeling methodology (fundamentals of computing and model formulation) in various sectors of economic and social are analyzed with bottom up- modeling approach. In this research, energy demand system is simulated in 5 major sectors: household, commercial and services, agriculture, industry, transport and lighting in minor sectors. Also, useful and final energy demand in these sectors is estimated to 1420 year. Finally, modelling results are validated by comparing the model estimation in years 1378-1389 with the real data of energy consumption in MAPE and MSPE factors. And results are analysed in various sectors. Modeling results showing a growth in energy demand under different sectors in economic growth is desired. This indicates that in order to achieve the Country outlook (vision) program, energy consumption and energy intensity have increased, surprisingly, this move requires the optimal utilization of resources.
    Keywords: Energy modeling, energy demand, LEAP modeling tool
  • Abdolreza Fazeli * Pages 83-96
    Urban engineers so far always have noted such issues as aesthetics, land use, transportation, etc. , and have paid less attention to the issue of energy efficiency in city. Considering the fact that fossil energy resources are limited and indiscriminate usage of them Made the environment so Vulnerable, it is unwise to use them as fuel. In recent years, the design of cities with minimum energy consumption like Masdar in the UAE has been considered by urban planners. In a city like Tehran which is grappling with a variety of environmental problems, energy efficiency in residential areas is a necessity. In this study after a survey on the energy consumption of Tehran by using Rotterdam energy approach planning (REAP) which has three stages of reduction in Consumption, use of renewable energy. And supplying the remaining demand cleanly and efficiently, guidelines are provided for energy efficiency in residential areas in Tehran. Energy
    Keywords: energy, energy efficiency, residential areas, Tehran city
  • Reza Eftnejad * Pages 97-112
    Today due to ever increasing growth trend of load and high costs of electrical energy production and restrictions on the installation of new power plant units, planning and minimization of the total production costs are needed for existing active units in the power network. The aim of optimal distribution of power is that with optimized allocation of the share of each power plant, not only would it provide the required power of the network, but also the costs of power production would be minimized. In this paper Harmony Search Algorithm for optimized electrical energy costs and decreasing the emission rate resulting from power plant have been considered as the objectives. An object function of the 2nd order has been defined based on the production of the units and the constraints are also modeled in the form of equality and inequality linear equations. The proposed method is applied on a standard IEEE 30-bus system. The results indicate the high capability of this algorithm in optimizing the functions and also the results obtained with this algorithm are compared with the results gained from the other evolutionary algorithms methods
    Keywords: Electricity planning, Economic load flow, Environmental restrictions, Harmony search algorithm
  • Abbas Maleki * Pages 113-136
    This paper develops an integrated model of Iran's energy system via LEAP. Using an accounting framework, LEAP's chief function is proposing insight forecasts of plausible energy plans along with their associated cost-benefit analysis. In this study demand node is broken up into it's constituent parts and different assumptions and references used are clearly mentioned and supply-side technologies are simulated according to a reference energy system. Results are discussed in 2 scenarios one of which refers to continuation of past polices in future without no remarkable change and the others includes installation of 10 GW Concentrating Solar Power plants (CSP). The later prevents emission of 153 million tons of cumulative CO2 plus some additional capability in export of natural gas and diesel fuel.
    Keywords: energy policy, scenario planning, energy modeling, LEAP model
  • Roozbeh Akhlaghi feyz a'asar * Pages 137-171
    So far a wide variety of technologies for converting solar energy to electricity have been developed with differences in the conversion method from little to significant. These differences lead to a wide range of fixed and variable costs, various efficiencies and different amounts of power generation depending on environmental factors. Hence, to identify the optimum technology, a considerable amount of research and a thorough investigation would be needed. On the other hand, uncertainty in estimating the capital cost related to each technology, due to technologies being in early phases of their life cycle, increases complexity in selecting the optimum technology making the conventional feasibility study methods inapplicable. In this study, using models of fuzzy engineering economics, the levelized cost of energy for a concentrated solar power plant and a photovoltaic power plant, in Iran, have been analyzed and compared. Uncertainty in forecasting corresponding costs have been also taken into consideration.
    Keywords: PV, CSP, Hybrid CSP-PV, Fuzzy engineering economics, Levelized energy cost